Forum » Loža » Hi-tech vs Lo-tech pralni stroj
Hi-tech vs Lo-tech pralni stroj
matobeli ::
Zdravo,
mojemu trusty gorenju ki je že skoraj polnoleten se je dokončno izteklo življensko obdobje (odtrgan boben).
Pa gledam ponudbo in mi ni čist jasno v čem točno so stroji za 500€+ boljši od tistega za 250€?
-poraba ne. (par € letno razlike med A in A+++++++++-150%)
-garancija ne. (Beko ima 5let, Bosch 2leti)
-Glasnost? Ja, ampak ne da bi totalno dol padel
-Velikost bobna? Definitivno, ampak nimam 5 članske familje, iščem itak 45cm globine ker imam majhno kopalnico in začuda so ravno ti najcenejši
-Hitrost centrifuge? Pri starem nisem blazno trpel, cunje je kakorkoli terba obesit
-Kakovost izdelave? Nisem prepričan v to da bo stroj za 500€+ držal 10let, tisti za 250€ pa 5let.
-Različni programi? Svile nimam, volne sicer nekaj ja, ampak je staremu ni uspelo uničit, prav tako je stari vse dobro opral. Itak pa si ne zamišljam da bo stroj za 500€ mel ekstra krtačko v bobnu ki bo zdrgnila točno določen madež.
Mi kdo lahko pove kakšno res veliko prednost? Načeloma sem raje za hi-tech, ampak ne za vsako ceno. (Pa razni časovniki niso neka blazna težava ki je ne bi rešila urna vtičnica za 5€)
Ker trenutno mi edino to da bi bil stroj čimtišji in imel čimboljšo centrifugo (manj sušenja) nekaj pomeni. Ampak se zna zgodit da mi ne pomeni to 250€+ razlike.
mojemu trusty gorenju ki je že skoraj polnoleten se je dokončno izteklo življensko obdobje (odtrgan boben).
Pa gledam ponudbo in mi ni čist jasno v čem točno so stroji za 500€+ boljši od tistega za 250€?
-poraba ne. (par € letno razlike med A in A+++++++++-150%)
-garancija ne. (Beko ima 5let, Bosch 2leti)
-Glasnost? Ja, ampak ne da bi totalno dol padel
-Velikost bobna? Definitivno, ampak nimam 5 članske familje, iščem itak 45cm globine ker imam majhno kopalnico in začuda so ravno ti najcenejši
-Hitrost centrifuge? Pri starem nisem blazno trpel, cunje je kakorkoli terba obesit
-Kakovost izdelave? Nisem prepričan v to da bo stroj za 500€+ držal 10let, tisti za 250€ pa 5let.
-Različni programi? Svile nimam, volne sicer nekaj ja, ampak je staremu ni uspelo uničit, prav tako je stari vse dobro opral. Itak pa si ne zamišljam da bo stroj za 500€ mel ekstra krtačko v bobnu ki bo zdrgnila točno določen madež.
Mi kdo lahko pove kakšno res veliko prednost? Načeloma sem raje za hi-tech, ampak ne za vsako ceno. (Pa razni časovniki niso neka blazna težava ki je ne bi rešila urna vtičnica za 5€)
Ker trenutno mi edino to da bi bil stroj čimtišji in imel čimboljšo centrifugo (manj sušenja) nekaj pomeni. Ampak se zna zgodit da mi ne pomeni to 250€+ razlike.
Magic1 ::
Pri centrifugi je kar razlike, če ti pusti na cunjah 3 ali 5 litrov vode. Sploh ker sušiš z obešanjem, živijo plesen po stenah pozimi.
Res pa pri hitri centrifugi cunje bolj trpijo.
Res pa pri hitri centrifugi cunje bolj trpijo.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
smacker ::
1. Inverterski motor - bolj enakomerno pospeševanje, stroj ne poskakuje in je precej tišji. Posledično so manjše obremenitve na ležajih in večja vzdržljivost. Star gorenjek se sliši po celem bloku, pri stroju za jurja pa lahko spiš zraven v istem prostoru.
2. protipoplavni sistem - vodne napeljave so speljane tako, da voda ostane v pralnem stroju, dodani so varnostni ventili ki zaznajo odtekanje in ustavijo proces pranja.
3. Guma je precej trša in kvalitetnejša pri višjih modelih - probaj z roko v kaki trgovini Bosch serije 4 (rang 300€) in serije 6/8 (rang 500€+).
Perilo bo pa poceni in drag pralni stroj opral enako - več kot čisto itak ne more bit, za madeže pa skrbijo praški. Pokvarita se lahko oba in oba lahko tudi zdržita 15 let, čeprav danes so gospodinjski aparati delani za 5 let, dalje je sreča.
To so dejstva, če pa to potrebuješ in/ali se ti splača doplačat pa moraš sam premislit ;)
PS: pri Boschu lahko doplačaš 50€ za 5let garancije - naročiš in plačaš položnico direktno pri Bosch.
2. protipoplavni sistem - vodne napeljave so speljane tako, da voda ostane v pralnem stroju, dodani so varnostni ventili ki zaznajo odtekanje in ustavijo proces pranja.
3. Guma je precej trša in kvalitetnejša pri višjih modelih - probaj z roko v kaki trgovini Bosch serije 4 (rang 300€) in serije 6/8 (rang 500€+).
Perilo bo pa poceni in drag pralni stroj opral enako - več kot čisto itak ne more bit, za madeže pa skrbijo praški. Pokvarita se lahko oba in oba lahko tudi zdržita 15 let, čeprav danes so gospodinjski aparati delani za 5 let, dalje je sreča.
To so dejstva, če pa to potrebuješ in/ali se ti splača doplačat pa moraš sam premislit ;)
PS: pri Boschu lahko doplačaš 50€ za 5let garancije - naročiš in plačaš položnico direktno pri Bosch.
Plesen je problem. Ampak pri meni zaradi preklade/toplotnega mostu kjer se kondenz nabira, že sedaj laufam stalno razvlaževalec in 4litri/teden za 2 meseca v letu ne bo blazne razlike. Ko je dovolj toplo je pa sušilnica v pogonu.
1. to je res, ampak mene sedanji ni motil, tudi ostali sostanovalci imajo take ureditve da so kopalnice nad kopalnico, oziroma povsod ločene od bivalnih prostorov, v sosednjo sobo se pa tudi starega ni slišalo.
2. Proti poplavi zaupam edino odtoku ki je seveda na sredini kopalnice. Itak je treba to vodo ven nekak spumpat pred servisom in je lažje če kar sam odteče
3. Guma-mišljeno na tesnilo okoli vratc? To bi kar verjel, ampak, a je to res hud faktor, oziroma, a so bo stara puščala po 2h letih?
Hvala za informacijo o podaljšani garanciji.
Še eno vprašanje glede centrifuge:
-Stroji imajo podane črke za ožemanje, to kaj velja?
-koliko rpm so dobre in koliko standarne centrifuge?
1. to je res, ampak mene sedanji ni motil, tudi ostali sostanovalci imajo take ureditve da so kopalnice nad kopalnico, oziroma povsod ločene od bivalnih prostorov, v sosednjo sobo se pa tudi starega ni slišalo.
2. Proti poplavi zaupam edino odtoku ki je seveda na sredini kopalnice. Itak je treba to vodo ven nekak spumpat pred servisom in je lažje če kar sam odteče
3. Guma-mišljeno na tesnilo okoli vratc? To bi kar verjel, ampak, a je to res hud faktor, oziroma, a so bo stara puščala po 2h letih?
Hvala za informacijo o podaljšani garanciji.
Še eno vprašanje glede centrifuge:
-Stroji imajo podane črke za ožemanje, to kaj velja?
-koliko rpm so dobre in koliko standarne centrifuge?
energetik ::
Moje mnenje je, da prednosti praktično ni. Te stvari so postale potrošni material. Je pa že bolje dati 250EUR kot 500EUR vsakih 5 let.
Moje izkušnje glede centrifuge so, da je vse nad cca. 800rpm dovolj dobro ožeto in pri 1500rpm ožameš morda le nekaj % bolje kot pri 800rpm. Itak pa je pozimi sušenje perila notri koristno, ker je presuh zrak.
Moje izkušnje glede centrifuge so, da je vse nad cca. 800rpm dovolj dobro ožeto in pri 1500rpm ožameš morda le nekaj % bolje kot pri 800rpm. Itak pa je pozimi sušenje perila notri koristno, ker je presuh zrak.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
...:TOMI:... ::
Do istih ugotovitev sem prisel tudi sam. Brigajo me rezervni deli, po koncu garancije oz. 5 letih, je cas za nakup novega, vsak dodatni dan je podarjen dan.
Zanimivo je, da klub napredku, niso napredovali pri osnovnih zadevah, to je avtomatsko doziranje praska ipd. Se vedno se jebemo z doziranjem vsako pranje.
Hkrati pa ne mislim dajat denarja nekim nasim paradnim konjem, saj so samo konji, brez parade.
Zanimivo je, da klub napredku, niso napredovali pri osnovnih zadevah, to je avtomatsko doziranje praska ipd. Se vedno se jebemo z doziranjem vsako pranje.
Hkrati pa ne mislim dajat denarja nekim nasim paradnim konjem, saj so samo konji, brez parade.
Tomi
marsovcek ::
Vse je odvisno od uporabe, ceprav bo 5 let zdrzal vsak. Razlike so v stevilu programov, moznosti posameznih nastavitev (temperatura, rpm), trajanju pranja, porabi vode/elektrike in glasnosti. Prav tako so razlicni odzivni casi servisa, ko ga potrebujes.
Hitrost centrifuge se zelo pozna pri vlagi cunj in casu susenja. Po drugi strani manj kakovostni stroji znajo delati luknjice v oblacila pri visokih hitrostih.
Samodejno doziranje praska seveda obstaja, ampak ne v rangu 500 €...
Hitrost centrifuge se zelo pozna pri vlagi cunj in casu susenja. Po drugi strani manj kakovostni stroji znajo delati luknjice v oblacila pri visokih hitrostih.
Samodejno doziranje praska seveda obstaja, ampak ne v rangu 500 €...
Temperaturo je znal tudi moj stroj nastavit, tudi program z 1/2 vode je imel za polovične žehte, pa vse od občutljive svile do rjuh na prekuhavanju in predpranju.
Servis bi bla res postavka. Kateri so dobri (manj slabi)?
Servis bi bla res postavka. Kateri so dobri (manj slabi)?
anketar ::
majo pa te dražji dobre programe sploh rang 450€, trenutno candy, program 14min(1,5kg) al pa 30 min(2,5kg), če maš kej nujnega za oprat al pa športno opremo, da ti ne bazdi pa stanovnaju
Hvala vsem za odgovore, se je bolj ali manj potrdilo kar sem že vedel.Bom vzel kar enega bekota za 250€, ima tudi 30min program (15-30min potejto-potato, štrom in voda sta itak praktično zastonj), 1100 obratov (kar je dovolj), hrupen ravno tako kot tisti do 500€, če se želi boljšo robo je treba najprej splezat čez low rank priznanih firm, kar pa pomeni da si že krepko čez 500, tudi tašča ki dejansko prodaja belo tehniko se strinja z mano, je rekla da bi danes vzela enega pocen bekota.
Spajky ::
Jest sem pred 7 leti vzel najbolj poceni Whirlpoola z minimalno elektronike + prednapetostna zaščita za 12€. Perem šele ko se mi nabere dovolj materiala za pranje ker sem sam. dela BP. Zakaj prednapetostna (rahlo se segreje, no problem) ? Da ti ne odnese kontrolne elektronike v pralnem stroju, ki je stalno v štomu pri kakem nevihtnem treskanju ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Spajky ()
Yossarian ::
Pred tremi leti smo vzeli najdražjega Bekota za več kot pol ceneje od ostalih primerljivih in še 5 let garancije ima. Vse štima BP.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
darkolord ::
Zadnje čase se je situacija na trgu malo spremenile.
Nedolgo nazaj si recimo pri Bekotu dobil daleč več za svoj denar, danes pa za isto ceno dobiš vsaj tako dobre zadeve tudi pri ostalih standardnih znamkah (izjema Miele in podobni).
Primer: Beko za pecto eurov in Gorenje za pecto eurov. Gorenje ga nese. S tem da boš Bekota po 5 letih precej verjetneje vrgel stran.
Nedolgo nazaj si recimo pri Bekotu dobil daleč več za svoj denar, danes pa za isto ceno dobiš vsaj tako dobre zadeve tudi pri ostalih standardnih znamkah (izjema Miele in podobni).
Primer: Beko za pecto eurov in Gorenje za pecto eurov. Gorenje ga nese. S tem da boš Bekota po 5 letih precej verjetneje vrgel stran.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
kurjač ::
S tem da boš Bekota po 5 letih precej verjetneje vrgel stran.
Ne bit preveč prepričan. V tem primeru mi globina stroja več pomeni kot Gorenjevih 1600 obratov.
Verjemi, da lahko pri enem ali drugem naletiš na serijo ki crkuje in nagaja.
Ne bit preveč prepričan. V tem primeru mi globina stroja več pomeni kot Gorenjevih 1600 obratov.
Verjemi, da lahko pri enem ali drugem naletiš na serijo ki crkuje in nagaja.
Na, bolj plitek. 350 eurov.
Res je da oboji lahko crkujejo. S tem da ima Gorenje pri nas neprimerno širšo servisno mrežo (s sprejemljivimi cenami). Gorenje boš lahko popravil, Bekota pa vrgel stran.
Aja, pa ne me narobe razumet. Beko je prima. Ampak če pa za isto ceno dobiš npr. Gorenje (ali pa kaj drugega v bistvu, saj jih je precej) z istimi ali boljšimi karakteristikami, je pa zadeva vsaj pomoje no brainer.
Res je da oboji lahko crkujejo. S tem da ima Gorenje pri nas neprimerno širšo servisno mrežo (s sprejemljivimi cenami). Gorenje boš lahko popravil, Bekota pa vrgel stran.
Aja, pa ne me narobe razumet. Beko je prima. Ampak če pa za isto ceno dobiš npr. Gorenje (ali pa kaj drugega v bistvu, saj jih je precej) z istimi ali boljšimi karakteristikami, je pa zadeva vsaj pomoje no brainer.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Pred leti sem v Gorenjevem servisu hotel kupiti originalni daljinski upravljalnik za TV. Gospa za pultom mi ponudi univerzalni upravljalnik. Halo,.....
Od takrat ne povoham več te firme, ki ni sposobna na domačih tleh poskrbeti za originalne nadomestne dele. Pač je ena izmed firm, ki samo lepi svoje logote na aparat (ali pa še to ne).
Po preteku garancije napake odpravim sam, če ne gre pač zamenjam aparat.
Širša servisna mreža je nepomembna, če je cena storitev nesprejemljiva.
Aja, pa ne me narobe razumet.
Od takrat ne povoham več te firme, ki ni sposobna na domačih tleh poskrbeti za originalne nadomestne dele. Pač je ena izmed firm, ki samo lepi svoje logote na aparat (ali pa še to ne).
Po preteku garancije napake odpravim sam, če ne gre pač zamenjam aparat.
Širša servisna mreža je nepomembna, če je cena storitev nesprejemljiva.
Aja, pa ne me narobe razumet.
Ne vem, kje živiš, da se ti 40 eur zdi nesprejemljivo.
Tukaj pa sicer govorimo o pralnih strojih, ne o TV-jih.
Tukaj pa sicer govorimo o pralnih strojih, ne o TV-jih.
ziga1990 ::
Ma to hi-tech vs lo-tech je tako lo-tech so cenejši in teoretično bolj vzdržljivi samo pa ponujajo malo funkcij med tem pa ko hi-tech pralni stroji ponujajo več funkcij in so tišji in bolj ekonomični ampak dražji plus hitreje se lahko kaj pokvari, ker je več stvari ki se lahko pokvarijo.
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900
darklord dobro jutro. Sploh se ne mislim pregovarjat s tabo gorenje vs beko. Ti kupi kar te je volja ostali bomo sami izbrali kar nam odgovarja po ceni in dimenzijah.
Zaradi mene imaš lahko tudi usrano perilo.
Je pa mogoče kdo tak, ki ga tudi dejansko zanima, kakšna je izbira na trgu.
Je pa mogoče kdo tak, ki ga tudi dejansko zanima, kakšna je izbira na trgu.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 159914 (372) | IL_DIAVOLO |
» | Pralni stroj je crknilOddelek: Kaj kupiti | 4744 (3778) | darkolord |
» | Kateri sušilni stroj s TČ (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31936 (23898) | oberskitona |
» | Nakup pralnega stroja BEKO (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31309 (25831) | anjabebler |