Forum » Loža » Kakšen žar?
Kakšen žar?
profii ::
Fantje hvala, sem nabavil original kettle 57, dimnik za prižiganje (Kingstone), rokavice in ščetke. Sedaj pa samo še počakat izboljšanje vremena in gremo poskusit perutničke ali pa že kakšna rebra. Oglja mam še nekaj za porabit, potem pa nabavim Webrovega. Kupil sem še šamotno opeko, 40*30*3cm, 9,95€ za peko pice / kruha - Webrov sistem je malce precenjen.
V hoferju nimajo več termometra, samo še omakce, prtičke, rokavice in klešče iz BBQ serije.
Stejke imam tudi namen pečt, če mi ne bo všeč bom naknadno kupil litoželezne rešetke.
V hoferju nimajo več termometra, samo še omakce, prtičke, rokavice in klešče iz BBQ serije.
Stejke imam tudi namen pečt, če mi ne bo všeč bom naknadno kupil litoželezne rešetke.
::
Čestitke za dober nakup, sedaj pa kar veselo kakšno knjigo v roke.
Pri stejkih obvezno:
- kupi zorjeno meso oz. naj po potrebi dozori pri tebi (bodisi vakumirano ali pa zalito z oljem);
- ne izpuščaj zadnje faze pečenja, ko meso prestaviš iz žara na krožnik ali desko in tam nekaj minut počiva, saj takrat meso nazaj vsrka sokove.
Pri stejkih obvezno:
- kupi zorjeno meso oz. naj po potrebi dozori pri tebi (bodisi vakumirano ali pa zalito z oljem);
- ne izpuščaj zadnje faze pečenja, ko meso prestaviš iz žara na krožnik ali desko in tam nekaj minut počiva, saj takrat meso nazaj vsrka sokove.
Aston_11 ::
je izjavil:
- kupi zorjeno meso oz. naj po potrebi dozori pri tebi (bodisi vakumirano ali pa zalito z oljem);Kje se to dobi?
Magic1 ::
Najpomembnejše pri stejkih je, da ne kupiš stegna.
Dandanas imajo že v vseh večjih trgovinah, samo ponavadi ostaja večinoma stegna.
je izjavil:
- kupi zorjeno meso oz. naj po potrebi dozori pri tebi (bodisi vakumirano ali pa zalito z oljem);Kje se to dobi?
Dandanas imajo že v vseh večjih trgovinah, samo ponavadi ostaja večinoma stegna.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
harvey ::
dozori pri tebi (bodisi vakumirano ali pa zalito z oljem);
Zalito z oljem je pase, to je bila stara šola za domače zorenje. Najboljše je "dry aged" tam 28 do 32 dni. Lokalni mesarji in vakuum ni niti blizu
Imaš Kodilo, Sorbaro 28 dni in še bi našel kdo....
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
profii ::
@kamikaze: mi je že pred časom boljša polovico podarila Webrovo knjigo
@trirog: baubauhaus, oddelek za gradnjo, šamotne plošče
Glede stejkov sem že kar nekaj preštudiral, sicer samo na ponvi.
Coolhouse ima nekaj staranega mesa, drugače pa lokalen mesar.
Dry aged še nisem poskusil.
@trirog: baubauhaus, oddelek za gradnjo, šamotne plošče
Glede stejkov sem že kar nekaj preštudiral, sicer samo na ponvi.
Coolhouse ima nekaj staranega mesa, drugače pa lokalen mesar.
Dry aged še nisem poskusil.
harvey ::
je izjavil:
Imaš Kodilo, Sorbaro 28 dni in še bi našel kdo....
Lahko kaj več o tem poveš?
Kodila je slovenski mesar iz Prekmurja, ki ima v svoji ponudbi tudi zorjene (suho) zadeve - cowboy, rib eye, fillet. Svojo trgovino ima tudi v LJ pod arkadami, dobiš njegove izdelke tudi v Mercatorju. Sorbara je lokal v LJ, steak house, in pod njihovo blagovno znamko imaš zorjene zadeve v E.Leclercu. Skratka meso, ki ga nabavljajo za svoj lokal ponujajo še drugim v prodajo. Potem imaš še brata Pešec, ki furata Kralja žara. Nato pa še male lokalne pridelovalce/navdušence. To je več ali manj to v Sloveniji. Cool house ali pa bivši Merkur v Vižmarjih v kleti ena prodajalna lahko tudi naletiš na kakšen pameten kos.
Če morda, kdo kaj bolj podrobno pozna modele, ki suho zorijo, na plan. Vakuum scena (vlažno zorenje) ni tisto pravo.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
::
Hvala za informacije. Kaj je suho ali mokro zorenje, ne vem. Doma namreč te zadeve nabavljajo starši. Vem pa da je bilo nekoč govora o tem, da mesarju v hladilnici nekaj časa visijo cele krave ampak naj tole ne bi bilo v skladu z našimi predpisi. Tako meso nato na primeren trenutek počaka vakumirano v hladilniku. Pri stejkih se uporablja nekakšna bržola ali nekaj podobnega.
videc ::
je izjavil:
Pri stejkih se uporablja nekakšna bržola ali nekaj podobnega.Kaj je bilo mišljeno s temle???
::
je izjavil:
Pri stejkih se uporablja nekakšna bržola ali nekaj podobnega.Kaj je bilo mišljeno s temle???
Najbrž predel goveda, ki se uporablja za zrezke: bržola oz. zarebrnica ali visoki hrbet.
Meso je zelo okusno, čvrsto, malo grobo, vlaknasto, z mastjo poraščeno. Primerno za dušenje, pečenje ali praženje (goveja pečenka, čebulna bržola, florentinski zrezek, bržolni zrezek, nabodala, ražniči, fondi, tatarski biftek).
Kot razumem dela zrezke iz bržole?
Da.
harvey: tole sem našel. Bom še drugje preveril.
harvey ::
Debata o zrezkih je v tejle temi precej solidno obdelana.
@kamikaze5 za začetek testiraj kodilo, potem pa preskok na angus.[:)
@kamikaze5 za začetek testiraj kodilo, potem pa preskok na angus.[:)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
::
Harvey, saj angusa pogosto delamo, ampak je nabavljen v italiji ali avstriji, odvisno od poti staršev. Se bom pozanimal za cene.
Aston_11 ::
Da ne bi zašli predaleč s stroški, ki si jih delate. Na navadnem roštilju, najbolj običajnem, zadošča pa celo samo mrežica, dva kamna, se da narediti vse, kar rabite.
Metulj-1 ::
Ravnokar spekel 2 svinjski krači-skupaj dobre 3kg + hlebček kruha. Žar mam pa od jamiea.
mitoess ::
Metulj-1 ::
Se obnese super sam se jetreba mal navadit, da dobiš občutek za temperaturo. Pa pri sestavljanju obvezno uporabit vzmetne podložke na loputah za dovod zraka.
Par malenkosti zmoti ampak overall je zadeva dobra za 134 eur.
Par malenkosti zmoti ampak overall je zadeva dobra za 134 eur.
kuglvinkl ::
Malo sem lahko zadihal, tako da grem jutri h Gorencem domov pogledat žar, 500x400 bo taman, perci prav, da bi blo fino met dvignjene stranice zaradi špricanja, material 5mm pleh, za lažje čiščenje. Pred Gorencem sem slišal še za Flamulo, bom šel tudi pogledat. Bo pa plin.
Še to, sam bom imel to predvsem za hitro kosilo, opade vsakršno smokanje. Si pa želim, da bi enkrat imel toiliko časa.
Super tema :)
Še to, sam bom imel to predvsem za hitro kosilo, opade vsakršno smokanje. Si pa želim, da bi enkrat imel toiliko časa.
Super tema :)
Your focus determines your reallity
bauci ::
Sam imam Flamulo in sem super zadovoljen - je slovenski izdelek. Niso pa ravno poceni. Poglej na njihovi strani. Cene so pa na italijanski ali avstrijski strani. Imam plinskega PRO 7?? in je za 4 člansko družino dovolj velik (na pamet ene 700x400). Imajo tudi manjše. V Črnučah (ob obvoznici) imajo trgovino in delavnico. Če boš šel tja denarnico raje pozabi dom, da ne boš preveč zapravil :).
mihec87 ::
Načeloma "tapravi" žar mojster ne kupuje predpripravljenih zadev. Lahko da so komu dobri zapakirani čevapčiči ki stojijo v polici(meni niso bili še nobeni saj ima večina postan okus itd..), samo ni primerjave z sveže zmletim in pripravljenim..
Martin Krpan ::
Sveže zmletimi ali iz svežega mesa ?
Ker pravjo da mora za dobre čevape biti meso že nekoliko staro.
Ker pravjo da mora za dobre čevape biti meso že nekoliko staro.
mihec87 ::
Martin Krpan je izjavil:
Sveže zmletimi ali iz svežega mesa ?
Ker pravjo da mora za dobre čevape biti meso že nekoliko staro.
Pomoje katerokoli varijanto(ne eno ne drugo ni narobe oz je daleč boljše od že narejenih/začinjenih in zapakiranih v polici)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
harvey ::
Načeloma "tapravi" žar mojster ne kupuje predpripravljenih zadev.
Pred poglobljeno debato bi bilo pametno definirati "tapravega" žar mojstra.
Sedaj pa praktično vprašanje, kdo ima cajt za npr. v soboto, ko bo doma pekel na žaru, narediti pripravo čevapov iz nule, ter da ima doma:
1. ustrezen hladilnik, ko bo meso narezano na kocke in potem zmleto odležalo.
2. mesoreznico primerno za govedino (z dvojnim nožem), ne da melje in greje ter topi maščobo na hobi strojčkih.
Odgovor, malo ljudi, edino "tapravi" mojstri. Še večino lokalom pripravljajo robo v naprej mesarji.
Se pa strinjam, da vse kar narediš sam je bolje od postanih in začinjenih zadev, ki se valjajo po policah. Imaš pa tudi mesarje, kamor se ljudje namensko vozijo po mase ali tatarce.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
balluf ::
Tudi meni niso najbolj všeč pakirani, zato bi mogoče lahko napisali seznam po regijah (da ne bo samo LJ.) kje kupiti dobre sveže čevape ali maso in druge žar specialitete.
____________________________________________________________
1.
____________________________________________________________
1.
mihec87 ::
Načeloma "tapravi" žar mojster ne kupuje predpripravljenih zadev.
Pred poglobljeno debato bi bilo pametno definirati "tapravega" žar mojstra.
Sedaj pa praktično vprašanje, kdo ima cajt za npr. v soboto, ko bo doma pekel na žaru, narediti pripravo čevapov iz nule, ter da ima doma:
1. ustrezen hladilnik, ko bo meso narezano na kocke in potem zmleto odležalo.
2. mesoreznico primerno za govedino (z dvojnim nožem), ne da melje in greje ter topi maščobo na hobi strojčkih.
Odgovor, malo ljudi, edino "tapravi" mojstri. Še večino lokalom pripravljajo robo v naprej mesarji.
Se pa strinjam, da vse kar narediš sam je bolje od postanih in začinjenih zadev, ki se valjajo po policah. Imaš pa tudi mesarje, kamor se ljudje namensko vozijo po mase ali tatarce.
Zato pa v narekovaju taprav(pomoje vsak malo takozvani žar mojster poskrbi za kvalitetne sestavine)..
Vsak mesar ti zmleje meso po želji bp.. doma dodaš začimbe premešaš in zasvaljkaš..Pri kakšnih lokalnih mesarjih se da dobit tudi narejene čevapčiče(tisti dan narejeni)..
Metulj-1 ::
Pri nas je tast mesar, in je delal čevape isti dan ko smo jih pekli. meni osebno zanič. Masa mora vsaj en dan , raje dva dni odležat v hladilniku potem je pa zadeva bistveno drugačna.
pia2001slo ::
kaj pravite na žar iz BauBau-a Kingstone Special 57cm (modularni sistem - menjava podlag za pečenje) za ceno 199EUR ? Dokupim še dimnik,oglje in šamot namesto plate ki je mnekoliko draga (Kingstomne 24EUR,Weber 40 EUR). Gledal sem seveda zraven še Webrovega Kettla 57cm (ni modularen) za 290 EUR in pa serijo JBS (modularni) - 310 EUR.
Ima kdo izkušnje s Kingstone-ovim ? Dobim dovolj za ta denar ? ima pokrov na pantih,lovilec oglja,regulacijo zraka,izgleda kar solidno narejen, mi je pa prodajalec rekel da je pač kopija Webra,ki je samo eden (kar mi je seveda jasno).
Prosim za čimhitrejša mnenja ker bi ga jutri šel nabavit, oz. ali se kje Webrov dobi za bolj normalno ceno ?
hvala
Ima kdo izkušnje s Kingstone-ovim ? Dobim dovolj za ta denar ? ima pokrov na pantih,lovilec oglja,regulacijo zraka,izgleda kar solidno narejen, mi je pa prodajalec rekel da je pač kopija Webra,ki je samo eden (kar mi je seveda jasno).
Prosim za čimhitrejša mnenja ker bi ga jutri šel nabavit, oz. ali se kje Webrov dobi za bolj normalno ceno ?
hvala
Okapi ::
Kolega je letos naredil žar iz starega bojlerja, in dvomim, da je v kakšnem kupljenem mogoče narediti boljše meso. Slika je simbolična, pobrana z neta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
perci ::
V lokalu zraven golf igrišča v Volčjem potoku, imajo nekaj podobnega. Tam, zraven driving rangea. Ja, je dobro meso.
T-Majo ::
Aston_11 ::
Ne predstavljam si čevapov narejenih v smokerju. Žar, cca 6-8 minut, to je to, da jih lepo oplazi dimček. Njama.
Okapi ::
echo ::
Na BGEju (ali običnem žaru) se odlično spečejo četrtinke ledenke, samo namazane z oljem in blago začinjene na koncu...
Evo perci, pa še glih dans objavljna "sadna kupa" (stisnjena v limonado) iz žara
PS: probite kdaj lubenico vržt na žar - zelo lepo se poudari njen okus, ko se malo popeče in pogreje
Evo perci, pa še glih dans objavljna "sadna kupa" (stisnjena v limonado) iz žara
PS: probite kdaj lubenico vržt na žar - zelo lepo se poudari njen okus, ko se malo popeče in pogreje
krneki0001 ::
Probaj enkrat ananas. narežeš na četrtine, malo cimeta čez in vržeš na žar plato za par minut.
::
Na BGEju (ali običnem žaru) se odlično spečejo četrtinke ledenke, samo namazane z oljem in blago začinjene na koncu...
Evo perci, pa še glih dans objavljna "sadna kupa" (stisnjena v limonado) iz žara
PS: probite kdaj lubenico vržt na žar - zelo lepo se poudari njen okus, ko se malo popeče in pogreje
Problem je, ker ljudje mislijo, da je žar primeren samo za peko čevapčičev. V resnici pa so kamado žari eden izmed najbolj univerzalnih kuhalnikov.
::
Odvisno, kaj ti žar pomeni in kaj hočeš od njega. Saj je pri vsaki stvari tako, npr. tudi viski lahko piješ tistega za 10 eur ali pa takega za 1000. Če ti je najosnovnejši žar ok in na njem spečeš okusne čevapčiče, potem ok. Nekateri pa radi pripravimo še kaj več od tega in zato posegamo po BGE-jih. Pot pri nas se je začela pri običajnem roštilju. Ko pa ugotoviš, da lahko jedi pripraviš dosti okusneje, se začneš ozirati za alternativami. Pri nas je potem to šlo preko zidanega kamina, plinskega žara, običajnega Webra do BGE-ja. Zame osebno vse kar ni kamado žar ni ravno šit, kotira pa precej nižje. Seveda pa s tem ne mislim, da bi morali sedaj vsi imeti take žare.
harvey ::
Problem je, ker ljudje mislijo, da je vse, kar je manj od BGE, šit in da to sploh ni žar.
Problem je v tem, ker imajo ljudje povsem zmešane pojme glede žar/bbq scene. Če rečeš v naših krajih, da boš dimil, je asociacija na prekajen špeh in salamo in to je to. Če rečeš, da delaš zadeve po 6 ali 12 ur, ne dojamejo niti pod razno kako je to mogoče. Druga scena pa so čevapi, ki jih ljudje večinoma presušujejo in polivajo s pirom, da dražijo sosede in to je več ali manj domet splošne žar scene v teh krajih. Se pa močno popravlja iz leta v leto. BGE ni nič drugega kot sofisticiran izdelek s katerim lahko lahkotno delaš, kar si si namenil. Da bi imel BGE samo za čevape je nesmortno, lahko pa ga seveda imaš. Enako kot bi se z avtobusom vozil na delo.
Dobre so tudi breskve na žaru potem pokapane z medom in par cvetk sivke po njih. Poleg pa vanilijev sladoled in je enostavna in odlična sladica z žara.
Letošnja ugotovitev:
Perutničke predlagam 3 ure indirektno, dodana posoda z vodo, tam 300 °F (150 °C), marinada recept kot je tu že posredovano (morda extra kick z žličko sezamovega olja in zdrobljenga koriandra ter naribanega ingverja), in dobiš lepe hrustljave in sočne, da kar letijo od kosti. Ni potrebe po direktnem opekavanju in tudi ni bojazni, da bi se presušile. Sicer pa delajo podobno sceno na ameriškem jugu s piščanci (sploščijo jih, kot rimski piščanec ali pa brick chicken) 3 ure / 300 °F, potem pa na koncu piščanca pomočijo v "white sauce" (smetana, maslo in sir z modro plesnijo (gorgonzola, stilton, ipd) za sočna prsa.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
opeter ::
Če hočeš sočno meso (pa, če je še tako trdo oz. mišičasto), meso daš v mleko ali skisano mleko (sesirjeno) in pustiš pol urce ali več.
Še tako trdo meso bo naenkrat mehko ratalo ;)
Še tako trdo meso bo naenkrat mehko ratalo ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Tadragi žari?Oddelek: Loža | 4933 (2498) | Bizkit45 |
» | Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?Oddelek: Loža | 10407 (8757) | nekikr |
» | Kakšna je razlika med električnim žarom in žarom na oglje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 22242 (19304) | Riff |
» | Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 48259 (29944) | bauci |
» | Peka na žaru (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22578 (20815) | Alec999 |