» »

Hladna fuzija v Sloveniji?

Hladna fuzija v Sloveniji?

Cervantes ::

Včeraj (8.4.2016) so v oddaji Svet na kanalu A predstavili jedrskega fizika -ime sem pozabil-, ki se na IJS ukvarja s hladno fuzijo.
Ali kdo ve kaj več o tem?

maco-maco ::

Nič več ne vem, tukaj pa je video: Mož, ki razvija 'malo sonce'
Kaj?

Magic1 ::

Sej na tehničnih faksih se obrne kar nekaj denarja, itak verjetno take projekte izdatno financira EU. Je že dobro prepričal vodstvo. Ali pa daje veliko iz svojega žepa, saj je rekel, da še slovenski fuzbaler zasluži več kot on.
Magic

avian2 ::

Dvomim, da evropska skupnost financira raziskave o hladni fuziji. Na IJS nekaj skupin sodeluje pri mednarodnem projektu ITER. Tam gre za "vročo fuzijo" in nekaj posnetkov v tem prispevku na 24ur.com se zdi povezanih z tem (npr. v enem posnetku se vidi tokamak reaktor). Lipoglavška ne poznam. Od raziskovalcev, ki delajo na ITERju sem pa slišal kar nekaj dobro argumentiranih mnenj zakaj so razni "indie" pristopi k fuziji (polywell, hladna fuzija, itd.) jalovo početje.

Cervantes ::

Meni so pa všeč taki marginalci.
Ponavadi je "mainstream" tisti, ki duši inovativnost.
Všeč mi je folk, ki razmišlja "out of the box".
Da se je večina mainstream teoretikov zayebala s teorijo strun, postaja tudi počasi jasno.
Zanimivo je, da se s hladno fuzijo ukvarja tudi ameriška mornarica.
In menda Kitajci.
Je pa jasno, zakaj tisti, ki delajo na ITERju, ne marajo hladnih bratcev.

Zgodovina sprememb…

avian2 ::

Všeč mi je folk, ki razmišlja "out of the box".

Eno je razmišljanje "out of the box". Drugo je pa to, da postavljaš trditve, ki so v nasprotju z dobro osnovanimi in ničkolikokrat preverjenimi teorijami in hkrati ne moreš postaviti niti dobrega argumenta zakaj te teorije ne veljajo niti pokazati eksperimenta, ki bi ga drugi raziskovalci lahko neodvisno ponovili. Če bi zagovorniki hladne fuzije imeli ali eno ali drugo, bi jih strokovna skupnost jemala veliko bolj resno.

Je pa jasno, zakaj tisti, ki delajo na ITERju, ne marajo hladnih bratcev.

Zdaj smo spet pri nekih teorijah zarote in podobnem. Tudi to ni ravno v korist zagovornikom teh alternativnih teorij.

Tarzan ::

Definitivno sem mnenja, da je ogromno laboratorijev po svetu, ki niso, ali so le delno povezani s skupnim projektom ITER. Sicer upam, da imajo kakšen način izmenjave podatkov in upam, da ne bodo vsega zasrali s kakimi patenti zasebnega instituta, ki bi načeloma lahko kako zadevo patentiral, ker bi pač uspel dovolj hitro pokrasti ali kupiti dovolj znanja, da bi prišel do kakega novega odkritja v smeri delujoče hladne fuzije. Samo še v energetiki se nam manjka kak Monsanto, ki bi čez imel celotno svetovno proizvodnjo energije.

noraguta ::

No iter ni glih hladna fuzija je kr vroča.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Tarzan ::

Ja, ampak načeloma se raziskuje in dognanja pridejo prav v vsakem primeru, kaka zadeva morda tudi za hladno fuzijo. S hladno fuzijo je pa itak najdlje prišel tisti špagetar ki ima delujočega e-mačka :D

noraguta ::

Ja načrloma ..
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FUZIJA - energija prihodnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5111642 (1969) Karen
»

Google organiziral ponovno preiskovanje hladne fuzije

308411 (5510) Dr_M

Delujoč reaktor hladne fuzije kmalu v vsakem domu! (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Loža
1510170021 (131441) Gandalfar
»

fusion \o/ (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
537923 (5821) Thomas
»

Antigravitacijske naprave

91792 (1792) burekar

Več podobnih tem