Forum » Loža » Izplačilo vplačane pokojnine
Izplačilo vplačane pokojnine
HotBurek ::
Pozdravljeni
Nekaj let sem (je delodajalec) vplačeval mesečne prispevke za pokojnino.
In me sedaj zanima, kakšen je postopek, da bi to v celoti izplačal?
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
stb ::
step 1: upokoji se
step 2: živi dovolj časa da dobiš nazaj toliko kot si vplačal
step 3: ... živi še naprej
step 4: profit
step 2: živi dovolj časa da dobiš nazaj toliko kot si vplačal
step 3: ... živi še naprej
step 4: profit
Mare2 ::
Pozdravljeni
HotBurek, koliko pa si star?
Čimprej v penzijo, pa bo. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo
HotBurek ::
Do penzije je še daleč... Bi rajši videl priliv(e) od kje drugje, kot penzijo v Sloveniji.
Če sem prav slišal, lahko dom za ostarele stane tudi 1000€ na mesec. Redki imajo toliko na mesec...
Če sem prav slišal, lahko dom za ostarele stane tudi 1000€ na mesec. Redki imajo toliko na mesec...
root@debian:/# iptraf-ng
fikus_ ::
Najprej moraš vedeti v kakšen sklad se je plačevalo. Če je bila varianta nekaj delodajalec in nekaj delojemalec + davčna olajšava na ta račun, potem boš verjetno čakal do penzije.
krneki0001 ::
To misliš kaka Skupna ali kaj podobnega. 10 let moraš vplačevat, potem pa lahko ven vzameš.
Dobiš pa vsaj 26% manj kot je bilo notri vplačano.
1% gre v Skupno (si vzamejo provizije)
25% takoj plačaš akontacijo dohodnine
Kakšen % pa plačaš naslednje leto pri dohodnini, je pa odvisno v kateri dohodninski razred padeš skupaj s plačami. Velika večina v 41%, kar pomeni, da bi še 16% tega moral plačat pri dohodnini nasleednje leto.
Dobiš pa vsaj 26% manj kot je bilo notri vplačano.
1% gre v Skupno (si vzamejo provizije)
25% takoj plačaš akontacijo dohodnine
Kakšen % pa plačaš naslednje leto pri dohodnini, je pa odvisno v kateri dohodninski razred padeš skupaj s plačami. Velika večina v 41%, kar pomeni, da bi še 16% tega moral plačat pri dohodnini nasleednje leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
Tilen ::
To misliš kaka Skupna ali kaj podobnega. 10 let moraš vplačevat, potem pa lahko ven vzameš.
To velja za vplačane zneske do 31.12.2012.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Tomas 33 ::
Verjetno gre za dodatno pokojninsko zavarovanje (en od BZ stebrov).
Kot je bilo omenjeno, boš ob enkratnem izplačilu plačal dohodnino (se šteje kot dohodek) + kakšne provizije.
Nasvet: če že moreš dvignit, probaj v tistem letu, ko boš imel minimalne dohodke oz. boš v najnižjem dohodninskem razredu (16%). Beri: prišparaj za brezposelnost.
Kot je bilo omenjeno, boš ob enkratnem izplačilu plačal dohodnino (se šteje kot dohodek) + kakšne provizije.
Nasvet: če že moreš dvignit, probaj v tistem letu, ko boš imel minimalne dohodke oz. boš v najnižjem dohodninskem razredu (16%). Beri: prišparaj za brezposelnost.
Zneskov, ki so bili vplačani od leta 2013 naprej, ne moreš več dvigniti. Govorim za PDPZ.
krneki0001 ::
Ampak če si ti plačeval recimo od 2005 pa do 2015 (10 let), boš ven dobil tisto, kar si vplačal od 2005 do decembra 2012?
sajmon ::
krneki0001 je izjavil:
Ampak če si ti plačeval recimo od 2005 pa do 2015 (10 let), boš ven dobil tisto, kar si vplačal od 2005 do decembra 2012?
Da, od 2013 pa velja ZPIZ2 zakon, po katerem je pa pogoj za "dvig" teh sredstev tudi upokojitev.
Mare2 ::
HotBurek, dej se malo pozanimaj, kam je vplačeval. To bo dobro tudi zate, da boš vedel, kako in od kje črpati ta sredstva. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo
MIHAc27 ::
Jaz sem moral počakat 10 let od začetka vplačevanja, da sem lahko zahteval izplačilo. Sem pa imel to pri Triglavu. Dobiš pa kot so že drugi omenili manj ven zaradi provizije in akontacije.
zee ::
Ko je govora o t.i. tretjem stebru, lahko dobis izplacilo sele po desetih letih od zacetka vplacevanja.
Izplacil v obvezno pokojninsko zavarovanje ni mogoce dobiti nazaj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
matjaz000 ::
A lahko vzameš ven samo tisto kar si sam plačal, ali tudi tisto kar ti je delodajalec plačal?
lp, Matjaž
lp, Matjaž
Ko je govora o t.i. tretjem stebru, lahko dobis izplacilo sele po desetih letih od zacetka vplacevanja.
Po desetih letih in samo za vplačila do 31.12.2012.
technolog ::
Pokojninsko zavarovanje je itak ponzi shema. Ne vem kako je kaj takega mogoče v civiliziranem svetu.
Offtopic: Me pa zanima, če je res, da so komunajzerji zagonil za celo generacijo pokojnin in imamo zaradi njih družbeno pogodbo? Od katerega leta naprej je tako?
Offtopic: Me pa zanima, če je res, da so komunajzerji zagonil za celo generacijo pokojnin in imamo zaradi njih družbeno pogodbo? Od katerega leta naprej je tako?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: technolog ()
zee ::
Hoces reci, da lahko pisem na ZPIZ, da mi izplacajo moje prispevke za obvezno pokojninsko zavarovanje (ne zivim in ne delam v Sloveniji, zato formalno to ni problem) ? Kul!
Offtopic: Me pa zanima, če je res, da so komunajzerji zagonil za celo generacijo pokojnin in imamo zaradi njih družbeno pogodbo?
Niso bili vsi komunjarji, vendar je. Namesto prepotrebnih reform, ki bi trenutni pokojninski sistem, vpeljan in optimiziran za visoko rodnost in nizko starost, spremenil v taksnega s poudarkom na posamezniku (t.j. individualni pokojninski racun oz. vsak zaposleni vplacuje *zase*), se je zgolj govorilo in nakladalo. Taksne spremembe bi sle enostavno skozi v casu debelih krav, vendar so bili sindikati (!) odlocno proti. Med razlogi je bil naveden "socialni cut" ... predvsem do "preverjenih kadrov", ki niso vplacali v sistem niti pare (jugoslovanske), stotina (slovenskega) ali centa (evropskega). Morda je o tem bolj debatirati v loceni temi.
zee
Hoces reci, da lahko pisem na ZPIZ, da mi izplacajo moje prispevke za obvezno pokojninsko zavarovanje (ne zivim in ne delam v Sloveniji, zato formalno to ni problem) ? Kul!
Ne, mišljen je bil PDPZ.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dodatno pokojninsko varčevanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15067 (2527) | solatko |
» | Zakaj nadure ne gredo v delovno dobo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11372 (8588) | solatko |
» | Višina pokojnine vs. prispevek ZPIZ (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 15659 (14205) | solatko |
» | "Naša" pokojnina! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 36207 (33229) | lexios |
» | Predlog pokojninske reformeOddelek: Problemi človeštva | 3618 (2985) | UNIVERZUM |