» »

Domači server

Domači server

1
2
»

Wolfman ::

Pozdravljeni,
Zanima me, ce ima kdo izkusnje oziroma bi mi znal povedati ce bi bil sadjePI (katerikoli) dovolj dober za domaci server, na katerem bi teklo (vse samo za enega uporabnika oziroma 2-3 naprave):
- ownCloud za manjse datoteke (vecinoma tekstovne, kaksne manjse slike)
- VPN
- SSH Server
- Web server za wordpress (verjetno ne bo nobenega obiska)
- Mail server za enega uporabnika

Predvsem me skrbi, ker imajo samo po 1GB pomnilnika (z izjemo orange pi plus2 ki ima 2GB), ampak glede na to, da razni VPS ponudniki ponujajo od 512MB naprej, bi verjetno moralo biti dovolj?
GUI-ja nocem oziroma ne potrebujem, ne bo nobenega media streaminga, itd. Torej, kar sem napisal zgoraj. Gor bi (prek SATA) priklopil kak manjsi disk, recimo med 120-500GB (odvisno od tega kaj bom nasel po omarah).
Ali pa se bolj splaca kupit kaksne stare komponente in poskusiti cimbolj zmanjsati porabo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Wolfman ()

dottor ::

Lahko kakšno J1800 zadevo najdeš kje za mali denar, pa še 2x SATA ima pa gbit mrežno. Poraba je smešna, edino napajanje ne bo preko USBja.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Wolfman ::

Sem tudi ze gledal ja, ampak moram potem dokupiti se napajalnik in kak ram. Pa malcek vecje dimenzije so :) Ravno zato me zanima, ce bo kaksen *PI sposoben to laufati ali bi bilo bolje nabaviti kaj takega kot predlagas.

trnvpeti ::

dovolj bo sadjePi z 1G rama, kar si opisal

MK99 ::

Pozdravljeni!

Si bom sposodil kar tole temo, ker tudi sam razmišljam o domačem strezniku, vendar samo o podatkovnem oz backup strezniku.
Trenutno uporabljam Synology NAS DS413j s 4 diski, ki pa je postal premajhen. Namesto da kupim Synology NAS za 8 diskov in dam okoli 800eur samo za box, sem razmišljal, da bi sam postavil nek racunalnik z veliko diski in uporabljal to. Ker nisem ravno racunalnicar in na tekocem z vsemi moznostmi, bi prosil za kak nasvet kako naj se tega lotim.

Trenutno imam delovni racunalnik v katerem imam 4 DELOVNE diske:
- DESIGN (3TB)
- FOTO 1 (4TB)
- FOTO 2 (4TB)
- FOTO 3 (4TB)
V NASu imam 4x 3TB WD RED diske, ki jih imam razdeljene na 4 mape (design, foto 1, foto 2, foto 3). Priblizno 1x mesecno prizgem NAS in s programom SyncBac sinhroniziram disk v delovnem PCju z pripadajoco mapo v NASu.
V lokalnem PCju imam vsak disk kodiran z TrueCryptom, na NASu uporabljam njihovo enkripcijo. To je (bila) tudi ena vecjih slabosti, da TrueCrypt ne deluje na NASu.
Podatkovni streznik bi uporabljal podobno, priblizno 1-2x mesecno se ga prizge in sinhronizira diske. Naj omenim, da zaradi kodiranja NAS zapisuje podatke NORO pocasi, 5-10MB/s, kar mi pa niti ni vecji problem, ponavadi pustim cez noc da opravi svoje. Ce bi z streznikom pridobil kaj na hitrosti super, nisem pa speed freak tako to ni tako zelo pomembno :)
Bolj pomembno mi je, da bi lahko v streznik dodajal razlicne diske (tako znamka, kot velikost), da bi lahko uporabljal nek RAID, ter da je vse skupaj zakodirano s TrueCryptom (oz Vera).
Za zacetek bi uporabil 4x 3TB WD RED diske iz NASa, ter preselil 3TB disk iz delovnega pcja (WD black), ker bi ga nadgradil s 4TB. Cez cas (priblizno 6 mesecev) bom nadgradil foto disk iz 4TB v 5TB in bi potem ta 4tb disk (Seagate) rad uporabil v strezniku. In potem še drugega, pa tretjega,..
Vem, da sem pri klasicnem raidu omejen na kapaciteto najmanjšega diska (v mojem primeru 3tb) ter se 1tb pri 4tb diskih izgubi.. kaj pa kak ZFS? Je ZFS primerljiv z klasicnim raidom kar se stabilnosti/hitrosti/varnosti tice? Ker v nasprotnem primeru raje zgubim ta 1tb pri 4tb in imam potem 5x 3TB disk in 1x 4TB disk oz 6x 3TB prostora. Ciljal sem pa na raid6, torej mi ostane 4x3TB oz 12TB. Pa razmišljal sem, da bi imel prostora za 8 diskov, tako verjetno rabim mobo za 8 diskov in ohišje za 8 diskov.

Kar se samega streznika tice bi najraje, da je popolnoma offline, ce je mozna direktna povezava z delovnim racunalnikom preko usb3 ali esata ali cesa tretjega bi bilo super. Da se v celoti izognem mrezi in je popolnoma off-the-grid.
Glede ostalega niti ne vem. Kot receno bi se prizgal 1-2x mesecno, sinhroniziral podatke, ter ugasnil do naslednjic. Glede hitrosti sem tudi povedal, kot berem je hardware raid na kartici hitrejši vendar tudi obcutno drazji. Ker bi raje investiral v prostor kot hitrost bi skoraj raje cenejšo opcijo.

To nekako to z moje strani, kar se trenutno spomnim. Ce ima kdo kak nasvet glede konfiguracije oziroma komponent tako strojne kot programske se priporocam :)

Hvala, lp, Matic

Baja ::

na kratko.

sam uporabljam zfs in sluzi odlicno. OBVEZNA uporaba ECC ramov.

diskov ne moreš dodajati v polje kar tako enega po enega ampak moras prej razdrti obstoječe polje.

diski so lahko različnih velikosti, razlika od najmanjsega gre v luft -- razen če ročno narediš particije lahko uporabis ostanek za drugo polje. recimo mas 4t,3t,3t,3t,1t -> s tega lahko naredis 4x3t + 2x1t. načeloma pa se tega ne dela. nekje na netu je en odličen članek na to temo.

kar se tiče offline. ko ga boš prižgal in kakorkoli povezal z delovno postajo več ne bo off-the-grid (v kolikor je delovna postaja povezana na net), tako da bi ga jaz dal kar lepo v lokalno mrežo, še posebaj, če ga misliš prižgati parkrat na mesec. na routerju nastavis blokade in je to to. al pa ko prižgeš mašino ugasneš modem :)

zfs podpira enkripcijo podatkov (aes+nekaj)

MK99 ::

Hmm, potem je zfs kar off, raje nek software raid pa se omejim na 3TB/disk.. Dodajanje diskov in vecanje polja mora biti "enostavno"..

grašek ::

Pozdrav, bi si tudi jaz sposodil.
Nekdo v tej temi je rekel, da uporablja BananaPi.
Ker doma nimamo nobenega Backup strežnika in ker imamo kar nekaj datotek, ki so shranjene lokalno na enem PC-ju, razmišljam o file serverju (NAS) ali kako se reče?
Torej, razmišljal sem v smeri ___Pi (katerega izbrati, glede na P/P ) ter uporabiti kot NAS.
Doma imam enega starega Seagate 320GB disk, in razmišljal da bi kupil 1TB WD Blue?
Kaj mislite o tem?

#000000 ::

Delat backup rešitev z enim starim diskom je precej tvegana zadeva, še nov ni 100% je pa odvisno kok lahko pogrešaš tistih nekaj 10 gb podatkov, če so pomembni potem treba narest backup kot se spodobi, RAID in podobne zadeve so za to.

dottor ::

Pri meni se kar pozna od kar sem zamenjal E7200 za Q6600 pri prenosu. Sam uporabljam server sestavljen iz komponent ki so ležale doma neuporabljene in imam na njem backup za fotografije ter server za Assetto Corsa. Server je prižgan po potrebi in ima za enkrat not celo štalo diskov ampak imam namen zamenjat z 2x2TB WD RED. Ker premikam tudi po 50-60GB podatkov na enkrat je dvojedernik hitro bil premalo in se je poznalo pri prenosu, zdej z Q6600 se mi še ni zgodilo da bi padla hitrost. Imam pa komplet mrežo doma na 1Gbps in efektivno gre kopiranje do 117MB/s (to je največ kar sem videl). Je pa malo smotano, ker po večini prenašam 10-35MB datoteke (tudi po več kot tisoč njih) in se ponavadi ustavi hitrost tam okoli 60MB/s. Se da to kako rešit?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

grašek ::

#000000 je izjavil:

Delat backup rešitev z enim starim diskom je precej tvegana zadeva, še nov ni 100% je pa odvisno kok lahko pogrešaš tistih nekaj 10 gb podatkov, če so pomembni potem treba narest backup kot se spodobi, RAID in podobne zadeve so za to.

Poveš več? Kaj priporočaš?

MK99 ::

Za male uporabnike je zadeva enostavna: nek NAS ali ohišje za 2 diska, raid 1 za mirror, pa je rešeno.
S tem se izogneš napaki 1 diska, vseeno pa nisi varen pred elektricnim udarom, vodo, ognjem, krajo,... raid ni pravi backup!
Ce imaš par 10GB podatkov si poglej backup/shranjevanje v oblaku. S tem imaš vedno vsaj eno kopijo na drugi lokaciji, kar je idealno, dostop z vecih racunalnikov, sinhronizacijo,.. Amazon, dropbox, google drive, backblaze, spideroak,... so eni vecjih ponudnikov.

grašek ::

Katero Oblačno shranjevanje pa priporočate? Google Drive?
Je pa to bol tak tak, uploada mam 1Mbps, datotek pa za nekaj 10GB, torej bi kar nekaj časa rabil da bi Syncal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grašek ()

MK99 ::

Stvar okusa in budgeta.. Amazon je ugoden z mocno podporo, podobno google, SpiderOak eden najbolj varnih kar se kodiranja tice..
Prakticno vsi imajo omejeni upload, ki je lahko od par 10 do par 100KB/s. Tako 1/5/20MB upload ne pomeni kaj dosti. Pri prvem uploadu bi se sigurno nacakali, verjetno par dni, potem ko je gor je pa sinhronizacija hitrejša/lazja.
Pac stvar okusa. Ce bi sam imel pod 100GB podatkov za arhiv bi 100% gledal oblacke :)

grašek ::

Hvala za odgovor! Bom potem pač raje uporabil Google Drive, pa še zastojn je, ni mi treba skrbeti o udarih strele ipd. Skrbi me lahko samo vdor v Google račun :D
Čez 2 tedna bi naj imeli optiko (150/150), zato mislim da ne bi bilo tako slabo, pa tudi če ponucaš teh 15GB, lahko greš na drugi account pa še imaš vedno plac.

Wolfman ::

Lahko pa tudi porabis tistih 50$, ki si jih mislil zapraviti za ___ PI in zakupis vec prostora.

Doma sem po nakljucju nasel Intel d201gly2 board. Disk imam, ram tudi, tako da bi v bistvu rabil samo napajalnik (in mogoce ohisje). Glede napajalnika sem mislil vzeti kak PicoPSU, recimo 80/90W. Ne vem, kako se obnesejo teli PSU-ju, ki so ze vgrajeni v ohisju.
Bi mi znal kdo povedati, ce je to boljsa opcija od ___PI ? Mislim, da cenovno je tam tam (~35E je PicoPSU, pa se cca ~30E je case).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Wolfman ()

MrStein ::

Če koga pri cloud-u skrbi varnost, so programi ki avtomatsko kriptirajo podtke, preden gredo gor, na primer Boxcryptor . (na PC imaš normalno mapo, na cloud-u pa pristanejo enkriptirani)

Kot že omenjeno, RAID ni backup. Backup je, ko poženeš nek program za backup in ti ga naredi. Po možnosti ne na isti disk. ;-)

Kopija na CD/DVD ali flash ključku je dodaten plus. Po možnosti shranjeno na različnih lokacijah.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

MK99 je izjavil:

Hmm, potem je zfs kar off, raje nek software raid pa se omejim na 3TB/disk.. Dodajanje diskov in vecanje polja mora biti "enostavno"..

To bi naj šlo z vsakim spodobnim LVM.
Recimo v Windows s Storage Spaces gre komot.

Obstoječi mirrored volume, ko je poln, dodaš dva diska, poklikaš in je že večji.

Opombe:
- v prvem poskusu (na Win2012R2) ni hotelo povečati volume. Virtual disk je povečal, pri razširitvi FS (ReFS) pa je štrajkal. V drugem poskusu pa je šlo. V drugo sem nekje 5% prostora pustil neporabljenega (na disku in particioniranju, sam FS je bil poln - nekje pod 1 MB še prostega)
- enkripcija: par ljudi javlja težave (pokvarjena cela particija) če se uporabi BitLocker in Storage Spaces. Zgleda (ni pa sigurno) da je problem če se uporabi metoda XTS-AES, stari AES pa naj bi delal.
To je nekaj zadetkov na internetu z nič uradnega od MS, tako da je to treba vzeti s kančkom soli.

Lahko pa probaš True/Vera cript uporabiti (če podpira širitev v živo - ta BitLocker tudi ne vem, če, bom pa probal).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

Še par detajlov:
- razširitev deluje, a včasih treba iti po korakih, torej: 100 GB -> 150 GB -> 250 GB -> 300 GB
(mogoče ne nujno v toliko korakih, bog ve, kaj je tu odzadaj)
- BitLocker deluje
- problem z BitLocker je zgleda le z metodo XTS-AES, ki je podprta (po defaultu!) v Windows 10, v drugih Windows pa ne (razen v prihajajočem Windows 2016). Pa še to precej redko.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Za info:
Migracija na novi set diskov tudi gre (za primer mirror-ja):
- dodaj en novi disk v pool
- odstrani en stari
- dodaj drugi nov disk
- odstrani drugi stari disk

(če se takoj dodata oba, zna pri odstranjevanju prvega starega diska razdeliti njegove podatke na oba nova diska, in potem pri odstranitvi drugega starega diska jamra, da ni primernega novega prostora za njegove podatke. To so bile pripombe,da SP včasih čudno razporeja podatke. Bo mogoče kmalu kaki 3rd party tool, ki jih bo prerazporedil ("defragmentiral"))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Shramba podatkov za malo podjetje, kaksen disk? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5210737 (9305) krneki0001
»

Kateri zanesljiv HDD za v NAS za backup?

Oddelek: Kaj kupiti
365252 (4544) Red_Mamba
»

Kateri NAS? (Network Attached Storage) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19365497 (53928) levaky
»

NAS ali "domačo rešitev"?

Oddelek: Kaj kupiti
204475 (3576) levaky

Več podobnih tem