» »

Win 8.1 - težave

Win 8.1 - težave

Amadeus145 ::

Živjo!

Sem ponosni lastnik laptopa LENOVO Z580 15" z naslednjimi specifikacijami:

OS: Windows 8.1
Procesor: Intel(R) Core™ i-7 3632QM CPU @ 2.20 GHz
Pomnilnik: 8 GB
Grafična kartica: NVIDIA GeForce GT 635M

Računalnik je star cca 2 leti in pol.

Računalnik ni predmet neke zlorabe; uporabljen je za službene/dokumentacijske zadeve, nekaj mp3jev, ter Steam za igre. Softwara ni veliko, vse licenčno. Precej čist, redno apdejtan ves software, po mnenju večih "čistilcev" in antivirusov je brez malwara ipd.

In zdaj težava.

Pred cca mescom dni sem prvič opazil naslednje: po Windows apdejtu (redno apdejtam ves software) in vnovičnem zagonu, je računalnik enostavno mrknil. V momentu, ko sem pričakoval boot, sem dobil black screen, miška ni bila vidna, v Windows sistem ni prišlo. Nobena tipka ni prijela. Računalnik dela oziroma je prižgan, vendar je moniter črn in brez aktivnosti, lučke pod monitorjem gorijo, slišiš rahlo brnenje ventilatorja. Izvedel sem prisilno zaustavitev računalnika, nato je lepo prišel notri v Windowse. Takrat se mi je to zdelo čudno, saj tega nisem nikoli prej doživel.

Cca 2-3 tedna kasneje je bil spet Windows apdejt in ponovno sem apdejtal računalnik. Vnovični zagon in zopet black screen. Tokrat pa se je še poslabšalo. Po večih prisilnih zaustavitvah sem ob zagonu znova in znova dobijal black screen. Nobene druge nisem imel, kot da sem poizkušal, dokler ni prijelo. Na idejo mi je padlo (ne vem, zakaj), da odstranim baterijo. Ko sem odstranil baterijo, se je računalnik zagnal in prišel v Windows sistem. Čudno mi je bilo, da bi bila baterija kriva česa takega.

Računalnik sem nato nekaj časa uporabljal brez baterije, ko sem se odločil zadevo ponovno testirati. Dal sem baterijo notri in ponovno dobim black screen, no signs of life, razen tega, da lučke pod monitorjem gorijo. Prav, baterijo sem dal ven in se sprijaznil s tem, da je baterija fuč. Prižgem ga brez baterije in spet black screen. V naslednjih poizkusih kombiniram prižiganje brez baterije, z baterijo ampak priklopljen na elektriko, z baterijo in brez elektrike. Enostavno ne pride več v sistem Windows.

Po koncu vikenda spravim računalnik v drugo sobo, brez baterije ga prižgem in dela! Pomisil sem, da ga kaj vtičnica/tok ne serjeta v tisti sobi. Hitro dam notri baterijo, spet ne dela. Odstranim baterijo, spet ne dela. Vklopim ga v drugo vtičnico, spet ne dela.

Nato sem se odločil spisati tale esej na forum.

Lepo prosim kogarkoli, ki bi imel kakršne koli ideje, predloge kaj bi lahko še storil oziroma v čem bi lahko bila težava? Software ali hardware?


Hvala in lep pozdrav,
Aleksandar

dzinks63 ::

Ker si odprl temo s primernim naslovom in napisal post kot se šika za SloTech forum, naj ta tema v bodoče postane kot privzeta tema za težave s tem operacijskim sistemom.

Amadeus145 ::

Hvala :)

Je pa res, da (še) ne vem, če gre za software, torej Windows napako/okvaro, ali celo hardware. To še raziskujem.

solatko ::

Amadeus145 - Za te težave je največkrat kriv slab sektor na HDD. Ob update-u ti določene stvari premakne in jih potem zaradi okvare na disku ne more postavit nazaj.
Najbolje je poizkusit z druim diskom (lahko imaš že naložen sistem - vista ali novejši, ti bo sistem sam uredil gonilnike in ostalo).
Možno je tudi, da se ti pregreva sistem, če ga nisi še nikoli očistil (predvsem prostor med režami hladilnega telesa in zunanjimi odprtinami prenosnika).
Večinoma pa je pri takih problemih, kot jih navajaš, krivec HDD.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Amadeus145 ::

solatko je izjavil:

Amadeus145 - Za te težave je največkrat kriv slab sektor na HDD. Ob update-u ti določene stvari premakne in jih potem zaradi okvare na disku ne more postavit nazaj.
Najbolje je poizkusit z druim diskom (lahko imaš že naložen sistem - vista ali novejši, ti bo sistem sam uredil gonilnike in ostalo).
Možno je tudi, da se ti pregreva sistem, če ga nisi še nikoli očistil (predvsem prostor med režami hladilnega telesa in zunanjimi odprtinami prenosnika).
Večinoma pa je pri takih problemih, kot jih navajaš, krivec HDD.


Hvala za odgovor.

Kaj pa kakšen system restore ob updateu? Bi to znalo rešiti problem?

solatko ::

Če imaš naštimano (po defaultu ni) restore point, lahko obnoviš 8.1 na datum pred instalom posodobitve, ki ti je povzročila probleme, pri OEM verzijah z dobro delujočim diskom, pa lahko instalacijo obnoviš na prednaložene, vendar ti pobriše kompletno particijo s programjem in osebnimi mapami, zato moraš prej narediti backup.
Delo krepa človeka

špela113 ::

Je kdo naletel na težavo z aplikacijami?
Nobena se več noče odpreti (store, alarm ...), sem šla nekaj tutorialov čez pa nič ni pomagalo ...

Mogoče kdo ve rešitev? Mogoče update na win 10 to reši?

solatko ::

Navadno se to dogaja na slabih travniških verzijah, ko se crack in up date ne razumeta najbolje.
Če imaš original, preglej za spyware.
Delo krepa človeka

špela113 ::

Ne nimam original winwsov,

zaženem spyware antivirus vseeno?

Skenirala sem že z antimalware tud..

Han ::

Nadgradi na 10, mogoče boš dobila gratis aktivacijo...

solatko ::

špela113 - Nesi takemu, ki zna to narediti pravilno.
Han - Na slab crack ne bo aktivacije na 10-ki.
Delo krepa človeka

Riff ::

če nimaš original win je prva stvar ko jih naložiš je da sključiš vse posodobitve to jaz prakticiram že od win xp sp3 naprej pa obvezn antivirus in je imaš kar za nekaj čas stabilen sistem če direkt ne nagaziš kašn virus potem je pa format najboljša rešitev :)

špela113 ::

Ma meni je vse delalo super zdaj 2 leti z win 8.1
Od nazadnje, ko sem flešala mobi, pa so se začele težave, ne vem a je povezano, in sem staknila kak virus, al bug ...

Nesem nekomu, ki bo znal kaj narediti pravilno? Rešiti težavo z aplikacijami? Al nadgradnja na win 10, ne vem kaj misliš?
Ker to z aplikacijami sem nesla še nekomu pokazat, pa ni znal rešit in svetal da posodobim na win 10.


Sicer pa kako je z nadgradnjo? Vse stvari ostanejo na rač s programi vred kajne?
Bom backupala za vsak slučaj sicer.

Hvala za vse odgovore.

solatko ::

Če hočeš obdržati vse programe, moraš posodobit z jezikovno enakim sistemom, kot je bil instaliran. Če je bil insaliran angleški in si potem namestila slo. jezik, moraš tudi sedaj vzeti angleško verzijo, sicer ti obdrži samo osebne podatke.

Najbolje da daš nekomu, ki to zna naredit.
Delo krepa človeka

špela113 ::

Aha ok :)

Ne podcenjuj ljudi, četudi punce g. solatko.

Hvala za pomoč in vse koristne info.

lep dan

solatko ::

Ne podcenjujem, ker imam nekaj kolegic, ki so v tem maherce, vendar, če nisi še nikoli to delala in bi rada ohranila vse programe in podatke, je bolje da ti to zrihta nekdo, ki zadeve v piko obvlada, saj je reševanje podatkov zamudno in, če ti to mora naredit nekdo drug, silno drago.

Lahko pa opazuješ in boš naslednjič s kakšno pomočjo po telefonu, to naredila sama.
Delo krepa človeka

Zheegec ::

Lahko gre tudi za strojno okvaro (diska v tem primeru). Tudi neoriginalni Windows ponavadi nima takšnih težav... V vsakem primeru je težko reči na pamet.

Lahko se mi oglasiš na ZS pa preverimo kaj točno je če si iz Lj ali okolice.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

špela113 ::

Hvala vam :)

Formatiram ne prvič, samo upgrada nisem delala na win 10, se opravičujem, ker vas utrujam tu z vprašanji. Lahko bi poguglala in preverila, ali programi ostanejo ali ne.

Zheegec sem iz Lj, ti pišem za ZS, če bom kaj potrebovala. Najlepša ti hvala. :)

Solatko, hvala tudi tebi za vse odgovore. Me veseli, da imaš kolegice maherce, hvala za informacijo glede izgube podatkov (imam sicer vse backupano, ampak opomnik na to, kako drago je, ko bom z upgradom, po tvojem mnenju (zaradi neizkušenosti) izgubila podatke, je seveda tu ključen), in hvala ti tudi za drugi nasvet, bom poskusila najprej gledati pri nekom in potem prosila, da me ves čas spremlja na telefonu. Super nasvet!
Najlepša ti pa hvala za podcenjevanje in sarkastične odgovore :) Super fant si!

Lepo se imejte.

solatko ::

špela113 - Upgrade je čisto enostaven, če ga narediš iz tega linka, samo traja nekaj ur, da se najprej naložijo pravi windowsi.
https://www.microsoft.com/sl-si/softwar...

Če je z aktivacijo vse v redu, bo postopek potekal dokaj avtomatsko, samo parkrat boš morala odgovorit na vprašanja. Označi, da bi rada vse programe in osebne podatke, če je vse v redu, te bodo ikone počakale tam, kjer jih imaš sedaj, če pa te bo pri obvestilu čakalo sivo okence pri programih, bo spodaj napisano, da ne more ohraniti programov, ker je OS v drugem jeziku.

Potem moraš na angleško jezikovno področje in tam izvest isto - download in upgrade, enako označiš, da bi rada obdržala vse.
Na žalost noče shranit angleškega linka, boš morala poiskat sama, če slovenska verzija ne bo šla skozi.

Če imaš enterpice nadgradnja ne bo šla skozi - samo pro in home.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

špela113 ::

No hvala :)

Je ratalo, vse ok!

lp

Riff ::

evo punca je vse sama zrihtala :), je potem bil upgrade na win10 ali clean isnstall z formatom ?

špela113 ::

Mah kr clean install.

Always a better choice ...

Riff ::

ja tud jst ponavad najraj format nardim pa je problem rešen

solatko ::

Glede na to, da upgrade poteka lepo in praviloma ohrani vse nastavitve in programje b.p., je bedarija nalagat vse na novo, če je sistem čist in ni gor preveč navlake.

Od cca 100 mašin v zadnjih nekaj mesecih, sem samo na parih, sistem nalagal iz nule pa še to popolnoma nepotrebno, zaradi nekih starih prepričanj strank.

Od Viste naprej, se sistem naloži in po potrebi očisti, le izredno redko pa je potreben frish install.

Za vse skupaj je potrebno uro in pol, pa še nekaj minut za obrisat windows.old.
Delo krepa človeka

BivšiUser2 ::

Po neuspelem updateu na Windows 10 sem naredill rollback na Windows 8.1, ki pa se noče bootat. Probal sem /fixmbr /fixboot (oboje uspešno), nakar mi orodje za popravilo javi pri /rebuildbcd, da ni Windows intallacij, čeprav mi najde boot disk z W8.1 managerjem. Po https://www.lifewire.com/how-to-rebuild... sem šel gledat in prišel do attrib linije, kjer mi javi, da datoteke ni. Kaj naj trenutno naredim? Za aplikacije (lahko namestim) mi je vseeno, med tem ko za podatke ne.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

cekr ::

Kako si šel nadgrajevat na Win10? Direktno iz Win8.1 ali iz nule?
Če boš šel iz nule, bo šlo lažje čez.
Do 16.1. imaš še možnost brezplačne nadgradnje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BivšiUser2 ::

Iz W8.1. Trenutno imam live ubuntu usb, ki ga bios ne prepozna + pečem W10 disk za "iz" nule. Če se dobro spomnim lahko pustim, da mi Windows pusti uporabniške datoteke? Ali?
Edit:typoi..
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

Zgodovina sprememb…

cekr ::

Najboljše bi bilo, da greš delat instal na prazno particijo.
Saj bi šlo skozi, samo vseeno. Če greš že iz nule, raje naredi vse na čisto.
Lastne datoteke pa daj prej nekam drugam.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BivšiUser2 ::

Ok.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Windows 10] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 4138 139 140 141 )

Oddelek: Operacijski sistemi
70211309435 (6815) anjica
!

[WINDOWS 8] Vprašanja in težave (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1490421148 (4787) jedateruk
»

Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18442927 (30146) bajar
»

Nadgradnja Windows 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8726010 (21130) R1710
»

Predhodno nameščen win 8 - ključ izdelka

Oddelek: Operacijski sistemi
145370 (4841) solatko

Več podobnih tem