» »

Bridge mode

Bridge mode

tplink ::

Pozdravljeni,
rad bi povezal siolov ruter z mojim starim routerjem tako, da bi povečal domet. Ker nočem vrtati sten, da bi jih povezal s kablom vas sprasujem ce se da siolov ruter in moj stari ruter povezati na bridge mode. A so kje kakšna navodila za vzpostavitev povezave. Nekaj sem se ze igral s tem vendar mi ni uspelo. Je pa siolov ruter glavni ruter na katerega je priključen internet. Ali moram tudi na tem ruterju kaj nastavit da bo delovalo?

HVala za odgovore!

SeMiNeSanja ::

1000x obdelana tematika. Malo prebrskaj forum.

GTX970 ::

Wds bridge ?
Nope.

tplink ::

@SeMiNeSanja: Vem da je tema obdelana.. Nism pa se zasledil d bi kdo to delov s telekomovim ruterjem. Ne vem koliko lahko js "šarim" po njihovmu routerju. Jih moram kaj poklicat d oni nastavijo ali kako to gre?

@GTX970: WDS bridge ma moj tp link za siolovega pa ne vem. Al kaj si mislu s tem?

GTX970 ::

Da siolova škatla tega ne podpira.
Lahko kupiš samo wifi AP in se bo delal.

tplink ::

GTX970 je izjavil:

Da siolova škatla tega ne podpira.
Lahko kupiš samo wifi AP in se bo delal.

To se pravi, da če nista oba WDS pol se tega ne da nardit? Glede na to, da naj bi bil siolov glavni tp link pa sekundarni

SeMiNeSanja ::

Poglej, če tvoj router podpira 'repeater mode'. Sicer ni WDS, dela pa ravno tako.

amacar ::

Naložiš gargoyle/ddwrt gor pa ga nastaviš kot wifi bridge/repeater in more delat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

tplink ::

Moj tp link je tak:
http://www.tp-link.com/en/products/deta...

nism nikjer zasledil d podpira tale repeater mode.

@ amacar: Ja vse lepo in prov. Se strinjam bi moglu delat sm ce bi js znou to naredit.:) Nekaj malega se zastopim v to. Z nekaj vase pomoci vrjamm da bi mi se uspelo :)

GTX970 ::

Moraš naložiti kak drug fw, recimo dd-wr.

problem zna biti, če nimaš prave revizije (poglej na sam router).
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-...

amacar ::

Za gargoyle pobereš iz tu .bin (https://www.gargoyle-router.com/downloa... ) za ddwrt iz tu (https://www.dd-wrt.com/site/support/rou... ) pri tem pazi na revizijo, ker na novejšim mogoče ti fw-ji ne delajo.

Na routerju greš pod tale zavihek in izbereš prejšnji fajl ter počakaš:



Potem poggoglaš gargoyle/ddwrt repeater
Za gargoyle recimo anrediš po tem vodiču:

za ddwrt po: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Re...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

GTX970 ::

revizija

How to find the hardware version on a TP-Link device?
http://www.tp-link.com/en/faq-46.html

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

tplink ::

amacar je izjavil:

Za gargoyle pobereš iz tu .bin (https://www.gargoyle-router.com/downloa... ) za ddwrt iz tu (https://www.dd-wrt.com/site/support/rou... ) pri tem pazi na revizijo, ker na novejšim mogoče ti fw-ji ne delajo.

Na routerju greš pod tale zavihek in izbereš prejšnji fajl ter počakaš:



Potem poggoglaš gargoyle/ddwrt repeater
Za gargoyle recimo anrediš po tem vodiču:

za ddwrt po: http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Re...


U hvala za tole. Mi je prblizn jasnu. A je potrebno potem kej nastavit na siolovmu se al so to nastavitve, ki bi morale delat?

amacar ::

Na siolovem modemu ni potrebno nič nastavljati.

tplink ::

Lep pozdrav. Oglasam se ponovno, ker se mi pri povezavi pojavljajo problemi.
Router sem nekako povezal na bridge mode. Sedaj pa mi tega meče ven skoraj vsake dve uri. Včasih se zgodi, da dela normalno tudi cel dan. Po resetu se ruter nekako postavi nazaj in internet ponovno dela. Kaže mi poln signal vendar mi napiše omejen dostop in pojavi se rumen trikotnik s klicajem. Na ruterju imam naložen Gargoyle firmware. Prosim za pomoč. Hvala.

Ghost7 ::

Naloži, preizkusi DD-WRT
Na njihovem wikiju (DD-WRT) so navodila za vse mogoče.

Primer:
Sam sem na morju naredil podmrežo, ker sem dobil od gazdarice password, lovilo je pa samo v kopalnici z eno črtico signala. Tam sem parkiral ruter, ga predstavil gazdaričinemu ruterju kot en PC, naprej sem pa imel po celem apartmaju svojo podmrežo in naše naprave s polnim signalom. Seveda je imel ruter v kopalnici do gazdaričinega ruterja veliko boljši signal zaradi anten, kot katerikoli prenosnik, zato tudi hitrost ni šepala.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ghost7 ()

imagodei ::

OP: močno odsvetujem repeater mode. Tukajle sem opisal zadeve sicer za starejšo generacijo routerjev (ne-MIMO), ampak v splošnem omejitve še vedno veljajo:
* drugi router ponavadi želiš dati na tako mesto, da bo pokril do sedaj še ne pokriti del stanovanja/hiše. To skoraj po defaultu pomeni, da drugi router postaviš nekam, kjer je signal od prvega routerja že nekoliko šibkejši, kar seveda pomeni počasnejši prenos signala.
* Vsaj nekaterim AC Routerjem lahko nastaviš, da oddajajo hkrati v 2,4 in 5GHz območju. Če enega od teh uporabiš za "backhaul", lahko tak repeater simultano komunicira s klienti in z (recimo temu) gateway routerjem. Če tega ne nastaviš, router pač izgubi znaten del hitrosti (spet - 802.11ac routerji so pri tem učinkovitejši, ker imajo ločene signale za ločene naprave; a to velja za DL, ne za UL). Tako za občutek lahko privzameš, da hitrost prenosa preko repeaterja pade za 50%.
* Današnje nazivne visoke hitrosti 802.11n in 802.11ac so na voljo samo v idealnih okoliščinah. Če imaš WiFi napravo v isti sobi kot ac ali n router, potem lahko računaš na visoke hitrosti. Sploh ac routerji, ki delujejo v 5GHz območju, imajo zelooo omejen domet; 5Ghz pas je še bolj občutljiv na zidove kot 2,4GHz, tako da nazivne hitrosti lahko občutno padejo.
* Ker N in AC routerji uporabljajo širše kanale, so toliko bolj občutljivi na motnje, ki jih povzročajo druge naprave (mikrovalovke, mobilni telefoni, drugi routerji v okolici, druge elektronske naprave v okolici). Pri abg routerjih si v primeru motenj zlahka zamenjal kanal; zdaj ko so kanali široki 40, 80 in 160 MHz to jako težko narediš.

Ko vse to vzameš v zakup, nenadoma namesto na predvidenih 433 Mbit/s (oz. vsaj kaki polovici te hitrosti), končaš pri 20-40 Mbit/s. Kar je sicer čez glavo zadosti, če nimaš kakšnih specifičnih zahtev za hitrost v razširjenem delu LAN-a (video streaming?) in če imaš WAN povezavo 10/10.


Ampak, res ne vem, zakaj je ljudem danes tak problem vrtat? Če vsaj približno veš, kje gre ostala napeljava, da pač ne boš česa prevrtal, vzameš ta dolg sveder (ga imajo v vseh bolje založenih tehničnih štacunah za manj kot 10 EUR), vrtalni stroj, pa gasa. Skozi votlak prideš v 20 sekundah, skozi kakšno drugo reč traja morda malo dlje... Še sesalec zalaufaš, pa se po 10 minutah sploh ne vidi, da si kaj počel. UTP kabel se brez težav da spravit tudi za zaključnimi lajštami. Končni rezultat (hitrost povezave) pa je neprimerno boljši, kot zafrkavat se z Extenderji in Repeaterji.
- Hoc est qui sumus -

All ::

imagodei ::

Ne vidimo nobenega speedtesta; pa tudi sicer: dokler ima gateway in repeater v isti sobi, ni nobenega problema. Ko bo pa repeater odnesel eno nadstropje in dve steni nižje, bo pa zadeva malenkost drugačna.

In any case: ni, da se ne bi dalo. Gre za to, da s kablom bistveno skoraj 100% dobiš boljše rezultate, napeljat en kabel pa tudi ni tak kunšt kot bi nekateri radi verjeli.

Mislim, če živite na svojem, vzamete v roko tisti sveder in vrtalnik pa gasa. Če ste še pri starših, se pogovorite z njimi in skoraj ziher bodo dovolili. Saj še ni toliko dolgo časa nazaj, kar so tudi sami vrtali luknje in vlekli kable za telefone, satelistsko in kasneje kabelsko televizijo...
- Hoc est qui sumus -

SeMiNeSanja ::

@imagodej - problem je v tem, da je 'laična javnost' prepričanja, da lahko WiFi nadomesti žično mrežo. Pri b/g so še nekako bili mnenja, da je žica pač nekoliko hitrejša, potem pa gledajo bajeslovne oglaševane hitrosti ac-ja in že mislijo, da je WiFi celo boljši od kabla. Ker pa kablov takointako ne vlečejo, pa potem nikoli ne vidijo, kakšna je dejanska razlika.

Vrtanje pa je tudi lahko problem, če moraš prevrtati železobetonsko ploščo. Saj sveder ni problem kupiti - ampak če ima nekdo pri hiši samo baterijski vrtalnik, ki ga je nabavil, da lahko sestavi Ikea omaro in kakšen regalček, potem tudi ne bo prišel daleč. Je že dobro imeti pravo 'štemarco' - pa še potem imaš lahko problem, če pri vrtanju naletiš ravno na armaturo v betonu. Če imaš potem še dve levi roki,...... (a ni bila nekoč ena zgodba o tipu, ki je vrtal v zid, na koncu pa si je zavrtal v nogo?).

imagodei ::

Dobro, plata je lahko problem. :) Ma, če človek malo povpraša naokrog, sodelavce, prijatelje - ziher ima kdo eno orenk Makito za posodit... Al pa, če imamo sami dve levi roki, povabimo tega kolega na pir in zraven zvrtat 1-2 luknji skozi plato. Pa tudi če nimamo takega znanca, skoraj vedno obstajajo stopnišča... Sicer, potem bodo spet pripombe, češ da je potem grdo, ker se vidi kabel... Pa spet, da se kupit NIK kanal, da se kupit stiroporne vogalne okrasne "letvice"... Marsikdaj se tudi v starejših bajtah najde kakšen (na pol) prazen ror za električno napeljavo, telefon ali pa koaks antenski kabel, ki gre skozi plato.

Saj je res, da se je težko lotit, če pa je na drugi strani ful privlačna varianta "malo tipkanja po tipkovnici, pa vse dela". Sam sem sicer mnenja, da ko se lotiš dela, naredi orenk. Skratka, ja - dokler živiš v prepričanju, da z Repeaterjem oz. Extenderjem lahko zadevo rešiš ful dobro, je še nekako opravičljivo, da razmišljaš v tej smeri. Ko te enkrat folk poduči, pa res ni izgovora. S kablom, magari Cat 5e, bo rešeno za naslednjih 10 let. Če pa položiš Cat 6A (ali pa celo Cat 7), imaš pa rešeno za naslednje četrt stoletja gladko.

Vse to odpade, seveda, če delaš na novo in prediviš cevi za komunikacijo. Kar bi vsakdo, ki dela danes, moral storiti. In sicer - vse rore, ki jih predvidi za komunikacijo, pomnožit x2. Pol bo približno dobro. :D
- Hoc est qui sumus -

tplink ::

Živjo fantje.. Vidim da ste se kar razpisali na mojo temo. Vsekakor sem najprej hotel, da bi zadeva špilala brezžično. Nekaj časa je delalo brez problema, čez čas (1 mesec) pa je zadeva začela zafrkavati. Router je bilo potrebno vsake 2 - 3 ure resetirati. Ker sem imel tega dovolj sem se obrnil na vas če imate mogoče še kašne rešitve. Kot ugotavljam pa mi od zdaj naprej res ne bo več problem uzet bormašino pa prevrtat plato pa potegnt tistih par metrov UTP kabla. Sicer hitrost ni bila nič slabša takrat, ko sem imel brezžično vendar je nihala. Za moje pojme je vse funkcioniralo tako kot je treba. Zdaj s kablom pa se mi zdi, da ne bo problema sploh. Vsaj upam tako.

imagodei ::

tplink> "Sicer hitrost ni bila nič slabša takrat, ko sem imel brezžično vendar je nihala."

Ne mi zamerit, resno me zanima: a "hitrost ni bila nič slabša" tako na oko, ali si delal meritve? Npr. prenos več majhnih datotek med napravami, prenos ene velike datoteke med napravami; prenos samo na napravah na Extenderju, prenos med eno napravo na Extenderju in drugo na osnovnem WiFi AP-ju...? Kolikšna je zračna razdalja med routerjema? Kaj je vmes? Plata ali zid?

Kot rečeno - če imaš povezavo do ISP-ja z 10 ali 20 Mbit/s downloada in meriš hitrost med napravo na Extenderju ter internetom, potem je ravno ta WAN povezava največkrat ozko grlo. Valjda je jasno, da ne more iz Interneta vleči hitreje kot 10 Mbit/s, če je toliko deklariran download. Drugo je povezava v lokalni mreži. Tam pričakuješ na modernem 802.11n ali 802.11ac WiFi omrežju hitrosti v rangu 100 Mbit/s in več.


EDIT: sicer, stvar je taka: če ti je hitrost zadostovala, potem je tak setup zate čisto OK. Potem mene tukaj zmoti nekaj drugega: načeloma routerji, ko jih enkrat postaviš, delujejo. To, da nenadoma začne zgubljat povezavo, če se ni spremenilo nič drugega, smells fishy. Jaz bi se v tem primeru vprašal, če ti morda kateri od routerjev v tej vročini morda ne pregreva. Ali imaš router položen na kakšno drugo napravo, da že ta generira dodatno toploto? Poleg tega smo imeli nekaj neviht... morda je kateri od routerjev začel počasi odpovedovat?
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

tplink ::

Hja glede hitrosti. Ruter nisem uporabljal ravno za prenos datotek med napravami. Moj namen tega je biu da si povečam wifi mrežo, saj z enim ruterjem nisem mogel pokriti celotne hiše. Zračna razdalja je cca 6-7 m, vmes pa je plata. Zdej na te povezave in te protokole se ne spoznam glih najbolje tko d to ti težko kaj povem. Js sm rabu samu, da mam internet po celi hiši (WIfi).

Ne ne pregreval se ruter ni, saj mi ga je metalo ven tudi ob polnoči, takrat pa so temperature kar solidne tako da to ni bilo krivo. Ruter je bil postavljen na tla. Odpovedat pa tud ne bi smel. Siolov je star pol leta, tp link pa je se celo malo novejsi.

All ::

Namesto wifi povezave med routerjema lahko uporabiš tudi powerline... http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

ali pa še malce dražja/elegantnejša rešitev za razširitev omrežja
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

SeMiNeSanja ::

@All - to ti je potem ceneje kot 10m kabla? 100mbps je elegantnejše od 1gbps?

Saj ne rečem, so tudi scenariji, kjer bi priporočil powerline, vendar ne direktno med nadstropjema v lastniški hiši. Tudi če namestiš powerline - bo že služil namenu (če imaš v zg. nadstropju isto fazo na določeni vtičnici) - ampak prej ali slej bo spet postal ozko grlo.

Če hočeš stvar rešiti dolgoročno, je kabel še vedno najboljša rešitev, pa še cenovno je najbolj sprejemljiv. Slaba stran je izključno ta, da je treba kakšno luknjo izvrtati, če nimaš druge poti. Drugače pa imaš v hišah tudi neuporabljene zračnike, neuporabljene tuljave dimnika, stopnišče,... skratka vrsta alternativnih poti iz enega v drugo nadstropje.

All ::

Dal sem kot možnost......

D3m ::

Jaz bom kar na WiFi ostal.
|HP EliteBook|R5 6650U|

imagodei ::

Če ti zadostuje, ti kar. Na koncu je vse stvar tega, kako dobro in hitro ti dela, oziroma ali zadosti tvojim potrebam.
- Hoc est qui sumus -


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
813166856 (31749) hojnikb
»

DD-WRT repeater bridge

Oddelek: Pomoč in nasveti
51798 (1537) davor92
»

daljši doseg wifi signala

Oddelek: Omrežja in internet
366298 (4611) maremare
»

PROSIM za pomoč nastavitve routerja Linksys wrt54gl

Oddelek: Omrežja in internet
93979 (3860) imagodei
»

Linksys WRT54GL in e-točka (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
586356 (5335) ...:TOMI:...

Več podobnih tem