» »

daljši doseg wifi signala

daljši doseg wifi signala

slemo ::

Zanima me kako bi lahko povezal računalnik v internet na sedel način.

Doma lovim brezžični internet, a le na terasi. Jaz bi pa rad da bi mi lovilo signal tudi po znotraj hiše.

Ali obstaja kakšna naprava, katero bi lahko imel na terasi (dostopna točka, brezžični router), ki bi lovil ta brezžični signal in ga pošiljal naprej po hiši? Seveda ne bi imela priključenega ta naprava nobenega kabla priključenega razen napajanja.

Hvala

blackbfm ::

Obstaja. Ena možnost je router linksys wrt54gl, z naknadno naloženim in pravilno nastavljenim DDWRT sistemom. Če se ti slučajno ne da preveč eksperimentirat s tem in če si iz okolice lj mi lahko pošlješ ZS.

Druga možnost je pa ta da kupiš boljšo mrežno, tako z RTL8187 čipsetom, ki zazna vsak najmanjši signal. Tale način je mal loterija, tako da priporočam vseeno router.

mrežna kartica: http://shop.wlan-sat.com/strojnaoprema/...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

IceBoX ::

Najboljše je res router z naloženim DD-WRT, nastavljenim kot repeater.
Huh...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: IceBoX ()

slemo ::

Sem pobrskal in našel tole dostopno točko - TP-Link TL-WA901ND.

A mislite, da ima že to naložen DD WRT, ali morš to naknadno nalagati in nastavljati da deluje kot repeator?

A bo to šlo, če jaz ne vem od tistega ki vlečem signal nič, ne uporabniškega imena, ne IP naslova? Ker vlečem signal, ki je brezplačen (tako kot občinski)

blackbfm ::

Linksys WRT54GL < stara, ampak preverjena zadeva!

Tplinki so ok (sam imam 1043nd), moraš pa vzet na znanje da ddwrt ni tako izpiljen na teh routerjih.. Tako da priporočam da vzameš linksysa.

slemo ::

Kaj pa tole - TP-LINK DOSTOPNA TOČKA TL-WA500G

blackbfm ::

a ti bereš kaj ti pišem?

RejZoR ::

Linksys WRT54GL, gor vržeš Tomato firmware in zvišaš moč anten. Preverjeno deluje na precej velike razdalje z ovirami.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

blackbfm ::

Razdalja lahko močno niha. Sicer pa se mi zdi da moraš bit pri tomatu na kablu, če imaš wireless client.

RejZoR ::

Na kablu? Če misliš dostop do nastavitev se da vse določit in omejit. Lahko dovoliš samo dostop preko ožičene naprave, lahko dovoliš tud preko wireless, mislim da ima opcijo dostopa preko HTTPS iz kjerkoli, lahko omejiš MAC naslove itd itd...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

blackbfm ::

On bi imel internet, brez fizične povezave z modemom, preko xy routerja po wifiju. S tomatom se da, ampak moraš bit potem preko kabla priklopljen. Na ddwrt pa lahko narediš virtualni ssid in ga bridgaš in imaš dejansko pravi repetitor.

nUUb ::

DD-WRT Repeater Bridge Preverjeno deluje, slabost tega načina je polovični bandwidth, kot bi ga sicer dobil na samem PCju/prenosniku. Sama slika ti bo verjetno vse razjasnila, samo DD-WRT supporter router moraš imeti.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

maremare ::

Pozdravljeni,
sposodil si bom naslov teme za mojo težavo in vas prosil za pomoč za rešitev le te.
Velika etažna hiša, kjer je spodaj modem in wifi, v etaži zgoraj wifi zelo slabo lovi. Rad bi signal wifi-ja povečal. Na priloženih fotografijah je modem in wifi ki je spodaj.Prav tako sem slikal tudi zadnji del naprav, kjer se vidi, kje je prosto in kje je priklopljeno. Naj povem, da imamo v hiši priklopljena 2 računalnika preko kabla, 3 televizije, telefon in pa 3 računalniki se uporabljajo preko wifi-ja, nekaj tablic in pametni telefoni. Ja, veliko nas živi v hiši.
Navedel bi, da imam utp kabel, oziroma 2, pripeljan od spodnjega modema do zgornjega dela, kje bi naredil ali dostopno točko ali nov router.Ta 2 kabla sta brez funkcije in sta bila pripeljana ob obnovi stanovanja.
Veliko sem prebral na forumih in nekako kakor berem je ugodno in pametno zadeve speljati s kablom, če ga že imam na voljo. Vprašanje je sedaj, kaj bi jaz moral kupiti, kaj bi bilo najbolje narediti, da bi v zgornji etaži imel primeren signal wifija. Spodaj je wifi router model tp link, 150mb. Naročeni smo na hitrost interneta 10 Mbit/s - 1 Mbit/s.
Ali naj kupim enak model tp linka in povežem? Če ja, prosim za info kako, nekako info po korakih.Tukaj me tudi zanima, če se to naredi kot dostopna točka ali kako drugače, prav tako me zanima, ali bom lahko na to enoto zgoraj tudi preko kabla povezal še kaki računalnik?
Druge možnosti?

Upam, da me razumete, kaj želim, za vse odgovore sem vam hvaležen.


Lep pozdrav, Mare

[img]http://shrani.si/f/1L/hh/4YiHYhvn/2/dsc...

[img]http://shrani.si/f/10/sH/D8LPmtt/1/dscn...

[img]http://shrani.si/f/3o/9s/2Y0maII7/dscn9...

se opravičujem, vendar tam slike ni pokazalo, upam, da bo tukaj....



LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: maremare ()

DeeJay ::

u bistvu si si že sam odgovoril na vprašanje...
rabiš dodaten ruter ali dostopno točko (access point), ki mu daš isti SSID in geslo, tako se bodo naprave priklapljale na tisto napravo, ki bo imela boljši signal.
konfiguracija poteka pa tako, da priklopiš nov ruter direktno na računalnik in slediš priloženim navodilom, da ga skonfiguriraš za WIFI. Ko to nardiš ga priklopiš na enega od obstoječih UTP kablov, ki jih imaš speljane zgoraj.

maremare ::

se pravi lahko kupim isti wifi tp link 150mb, kot ga že imam(ker je ugodnejši od dostopne točke),ga priklopim na račualnik, naredim konfiguracijo za wifi po priloženih navodilih,naredim enak SSID in geslo kot ju imama že na obstoječem tp linku nato pa prikolpim na utp kabel.Kam pa ta utp kabel vklopim na obstoječi povezavi, v prazno polje obstoječega tp linka kot je vidno na sliki 2?
LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: maremare ()

SeMiNeSanja ::

Na obstoječem IN na novem priključiš kabel na enega od 'LAN' portov.

Ker so LAN porti ponavadi (vsaj pri cenejših igračkah) povezani v bridge ali switch, se lahko preko ostalih LAN priključkov kablaš tudi ko router še ni skonfiguriran.

Bistveno je, da na novem ne vklapljaš DHCP-ja - to nalogo naj opravlja obstoječi za celo mrežo.
WAN pa na novem ne nastavljaj, niti ne priklapljaj ničesar v WAN port.

DeeJay ::

tako ja. Pazi samo da je pri obeh nastavljeno avtomatska izbira kanalov. Pa pri novem ruterju vtakneš kabel v polje 1 in ne v Internet/WAN.

maremare ::

ok, velja, hvala......bom naročil še en wifi router, pa probal to skupej spravit, teoretično mi je vse razumljivo,praksa bo pa svoje pokazala...........HVALA
LP

D3m ::

|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

SeMiNeSanja ::

@D3m - kaj nisi prebral, da si OP želi, da bi 'zadeva' omogočala tudi povezavo računalnika preko kabla?

D3m ::

Nisem. Sem na hitro odgovoril po prebiranju zadnjih par postov.

P.S.

Zdaj sem prebral :)

Aha torej bo poskušal narediti WDS.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

D3m ::

Če rabi tutorial.

|HP EliteBook|R5 6650U|

amacar ::

Očitno nisi prebral. Routerja bo povezal preko kabla, torej ne bo delal WDS.

SeMiNeSanja ::

Sicer ne vem kakšen router OP ima, oz. bo kupoval, vendar če je bolj v nižjem cenovnem razredu, obstaja velika verjetnost, da ima samo 10/100 mrežne priključke.

Ne vem, ali mu bo to zadovoljilo želje in potrebe pri žičnem povezovanju znotraj hiše. Če ima potrebo po pretakanju velikih datotek med nadstropjema, bi mu priporočil, da dolgoročno razmisli tudi o nakupu dveh manjših gigabitnih switchev (za vsako nadstropje enega).

D3m ::

Lahko tudi WDS. :)

Prov potlej pa Repeater Bridge.

Rekel je Tp link 150Mbit....torej mora bit TL-WR740N (ali 741) ne vem pa katera verzija jih je več od V1 do V5.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: D3m ()

SeMiNeSanja ::

@D3m - če imaš ŽE NAPELJAN UTP kabel, je uporaba WDS ali Repeaterja popolna bedarija. Pa menda ja ne misliš, da boš preko brezžične povezave med dvema routerjema nateral prenos na 150Mbps? Že če imaš samo enega odjemalca gor, ne dosežeš 150Mbps, ko pa dodaš še enega, pa se pasovna širina prepolovi in si že na 50-60Mbps.

Če pa imaš UTP/switch in 1Gbps full duplex furaš preko njega, odpihneš vsak WiFi.
Kolikšen bo dejanski prenos med računalnikoma, na koncu zavisi od kopice faktorjev (vsekakor ne bo 1 gigabit/s), bo pa zagotovo BISTVENO višji kot preko WiFi. Stvar postane zares opazna, ko greš kopirat kakšen 6GB ISO ali video z enega na drugi računalnik - preko kabla ti nebi smelo prenašati dlje kot 4 min, preko WiFi pa sam izmeri, koliko se boš načakal. Potem pa ponovi to vajo še preko WDS povezanega accesspointa oz. repeaterja.

Ne vem - ali ljudjem priporočate stvari, ki jih sami nimate in se vam ne sanja kako delujejo? Ali ste preleni, da bi tudi kdaj v praksi sprobali, kako deluje ena ali druga opcija povezovanja?

DeeJay ::

maremare rabi izboljšanje WIFI signala..... mislm, da glede na postavljeno vprašanje, ne rabi pretakat terabajtov podatkov med napravami ;)

D3m ::

Ja kaj zdaj?

Router ali UTP/switch?

Da ne bo zmeden. Jaz sem svoje rešil z extenderjem pa je linija samo 4 Mbit.
|HP EliteBook|R5 6650U|

SeMiNeSanja ::

D3m je izjavil:

Ja kaj zdaj?

Router ali UTP/switch?

Da ne bo zmeden. Jaz sem svoje rešil z extenderjem pa je linija samo 4 Mbit.

Če si bral moj odgovor OP-u, sem napisal, da naj DOLGOROČNO razmišlja o DODATNEM (malem/lowcost) gigabitnem switchu na obeh straneh kabla, da ga bo lahko maksimalno izkoristil.

Za osnovno 'komuniciranje' pa definitivno ne rabi switcha.

DeeJay je izjavil:

maremare rabi izboljšanje WIFI signala..... mislm, da glede na postavljeno vprašanje, ne rabi pretakat terabajtov podatkov med napravami ;)

maremare je PRVENSTVENO želel izboljšati WiFi signal. Ker pa očitno pozna prednosti kabelsko povezanih računalnikov, pa je razmišljal o tem, da bi 'ubil dve muhi na en mah' - torej si s tem tudi omogočil, da v zgornjem nadstropju priključi kakšen računalnik preko kabla.

Zgodovina sprememb…

maremare ::

živ, ja, ker imam že razpeljane utp kable, se mi zdi najboljša rešitev vse skupaj preklopiti preko kabla. Spodaj imam TP LINK WR740N, se pravi nič posebnega in čist nezahtevna raba. Naročil sem sedaj še eden isti TP LINK, ki ga bom skonfiguriral, kakor ste napisali, ko ga dobim. Prenos podatkov med enim in drugim nadstropjem ni pomemben, ker več, kakor slik se ne prenaša, če pogledam na skupno rabo. Internet se uporablja pač samo za nezahtevno rabo, dol se vlečejo kaki filmi ali kaka igra za otroke. Medmrežno se ne igra.
Wi fi bi rad izboljšal zgoraj, da mi tudi kaki telefon potegne, pa tablica. In ja, ta novi router bo zgoraj v centru naprav, kjer bi rad nanjga priklopil tudi tv ali raćunalnik.
Ne bi rad zadeve zakompliciral, ker potem ne bo delalo niti to, kar sedaj dela. Sem iz Bele krajine, če je kaki stručko tukaj blizu, pa naj pride na špricer pa kaki kos pogače, pa bo to rešil strokovno.
Lp, Mare
LP

dukedl ::

DeeJay je izjavil:

u bistvu si si že sam odgovoril na vprašanje...
rabiš dodaten ruter ali dostopno točko (access point), ki mu daš isti SSID in geslo, tako se bodo naprave priklapljale na tisto napravo, ki bo imela boljši signal.


čisto vseeno je ali ma enak ali pa drugi SSID in/ali geslo...ker je za telefon/računalnik to druga naprava(tudi če ima isti SSID) - ker gleda na MAC naslov wifi routerja

jz osebno bi dal različen SSID, tako da bi vsaj vedel na kater wifi router sem povezan...
lp dukedl

DeeJay ::

dukedl je izjavil:

DeeJay je izjavil:

u bistvu si si že sam odgovoril na vprašanje...
rabiš dodaten ruter ali dostopno točko (access point), ki mu daš isti SSID in geslo, tako se bodo naprave priklapljale na tisto napravo, ki bo imela boljši signal.


čisto vseeno je ali ma enak ali pa drugi SSID in/ali geslo...ker je za telefon/računalnik to druga naprava(tudi če ima isti SSID) - ker gleda na MAC naslov wifi routerja

jz osebno bi dal različen SSID, tako da bi vsaj vedel na kater wifi router sem povezan...


v hiši mamo 4 wifi ruterje (v vsakmu nadstropju en) in majo vsi isti SSID in isti password pa se avtomatsko poveže tam kjer je boljši signal. Tko ne rabm ponovno izbirat networka in vpisovat passworda.

dukedl ::

verjamem, ampak v štartu si pa najbrž moral v svojo napravo(telefon?) vpisati vsako omrežje/wifi router posebej (četudi imaš isti ssid in geslo), je tko?

kar je enako, kot če bi imel različne ssidje(da veš kam si povezan) in različna gesla na vsakem wifi routerju :)
lp dukedl

DeeJay ::

ne ni blo treba, sej to ti govorim.

maremare ::

živjo, danes dobil še en wifi router tp link wr740n. Zapletlo se je že na samem začetku pri konfiguraciji, ker želi, da ga inštaliram prek cd-ja, pred tem pa povežem računalnik z routerjem in router z modemom prek WAN. To naredim, zaženem cd in ga instaliram. Proti koncu je bilo vprašanje za neki MAC, ali naj imam istega kot računalnik ali različnega, izbral sem različnega, saj računalnik, na katerem sem delal konfiguracijo routerja ne bo povezan s kablom.
Pove mi, da je instalacija uspešno nameščena, pod SSID med instalacijo sem dal isto ime, kot ga že imam do sedaj, nikjer ma pa ne vpraša za geslo ali spremembo DHCP.
Po instalaciji routerja sem kable iz WAN-a pobral ven, povezal dolnji router in ta router prek lan 1, vse vklopil in sedaj ni vse skupaj nič. Javlja mi, da je signal dober, vendar do neta ne morem priti. Tudi v sam router preko 192.168.0.1. ne morem priti, da bi videl ali kje kaj popravil.
Če vse skupaj odkonektam in pustim po starem, mi deluje vse normalno, ko to priklopim, pa signal je, strani pa ne morem odpirat.
Kje sem ga polomil?
lp, Mare
LP

maremare ::

Kot je bilo takoj na zaćetku napisano glede konfiguracije, ne uspe mi ga konfiguirati, če ga ne povežem na WAN. Če povežem samo rač in router, zaključi konfiguracijo neuspešno.
LP

maremare ::

no, preko tegale linka sem zadevo še enkrat konfiguriral ročno in nekako je uspelo. Imam pa sedaj težavo na telefonih, da signal je, povezuje pa ne. Medtem ko računalnik lepo lovi, prav tako tablica... pa sem geslo vpisal, oziroma je isto kot prej..
LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1767547284 (678) d4vid
»

Ojačevalnik WiFI signala: katerega izbrati? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6032743 (2582) 135063
»

Router kot dostopna točka

Oddelek: Omrežja in internet
173772 (2393) BlaY0
»

tp-link TL-WA730RE kot Wireless Range Extender

Oddelek: Omrežja in internet
315157 (3838) Mikec17
»

Vezava dveh routerjev linksys WRT54GL (enoten WLAN)

Oddelek: Omrežja in internet
62770 (2716) johan9

Več podobnih tem