» »

Soli je pomanjšan Kinect na steroidih

Soli je pomanjšan Kinect na steroidih

golem.de - Prihodnost rokovanja s pametnimi napravami bo podobna Posebnemu poročilu, samo še bolj preprosta in intuitivna bo. Prvotno pisanje po ukazni vrstici so že zdavnaj zamenjali grafični vmesniki, a tudi klikanju in tipkanju odklenkava. Na dotik občutljivi zasloni so trenutni hit, a se bodo bržkone umaknili prepoznavanju kretenj. Microsoft je za uveljavitev storil največ s svojim Kinectom, zato so ga kmalu jeli posnemati še drugi. Glavna slabost Kinecta je velikost, zaradi česar ga ne moremo ravno nositi naokoli. Kaj pa če bi ga lahko?

Googlova enota ATAP (Advanced Technology and Projects) se je vprašala prav to in že prototip je osupljiv. ATAP poznamo kot eno najbolj plodnih enot, če to merimo kot revolucionarnost izdelkov, ki dejansko pridejo do končnih uporabnikov. Sestavljajo Aro, iz iste ekipe bo prišla tudi tablica Tango. O uporabnosti ATAP-a priča dejstvo, da gre za prvotno oddelek Motorole, ki ga je Google dobil s prevzemom Motorole, in ga potem kljub odprodaji Motorole obdržal.

Zato si poglejmo Projet Soli. Kinect na primer za svoje delovanje uporablja svetlobo izven vidnega dela spektra s posebnim vzorcem, ki jo oddaja v prostor ter jo kamere potem posnamejo iz več kotov, iz česar izračuna prostorsko sliko. Soli uporablja radar, zaradi česar je lahko oddajnik/sprejemnik tako majhen, da ga lahko vgradimo v mobilni telefon.



Soli uporablja radar, ki deluje pri frekvenci 60 GHz. Prvi prototip meri 5 x 5 milimetra (!), a je dovolj natančen, da s zazna gibanje prstov na roki s 10.000 sličicami na sekundo. Prototip so sestavili v vsega 10 mesecih, sedaj pa že pišejo knjižnice API, da bodo senzor lahko uporabljale aplikacije za pametne ure in telefone. Nobena skrivnost ni, da Google meri zlasti na pametne ure, ki so z majhnim zaslonom in za gumbe nepraktičnim pasom velik izziv za krmiljenje. Prepoznavanje kretenj in glasu - tudi slednje gre Googlu zelo dobro - je torej ključno.

Zakaj bi vzeli radar namesto kamer? Ker je natančnejši. Pri upravljanju pametne ure ne želimo mahati z rokami, temveč zadostuje fina motorika prstov na rokah. Soli je tako natančen, da zazna premik za nekaj milimetrov; sklenete in razklenete palec in kazalec, pa bo Soli to videl. Ker je majhen in brez premičnih delov, je idealen za vgradnjo v prenosne naprave. Strojna oprema je že praktično nared, sedaj je treba izpopolniti še programsko opremo, kar kanijo storiti v naslednjih mesecih.

Predstavljajte si človeka s pametno uro, Solijem in očali Google Glass (ali naglavnim kompletom Oculus Rift), ki stopi v sobi s Kinectom. Resničnost je včasih bolj neverjetna od fikcije.

10 komentarjev

SeMiNeSanja ::

Pa bo baterija v pametni uri to tudi zmogla poganjati dan, dva, morda tri?

dope1337 ::

Sem prepričan, da Soli ne bo predstavljal niti 5% porabe celotnega izdelka (ce smo bolj natancni ure). Sem malo iskal naokol, nic konkretnega ... Je pa logično, da ekran + cpu + gpu predstavljajo večinskega porabnika.

Vprašanje je le, koliko bo porabil cpu za obdelavo pridobljenih meritev. Ker kakor sem jaz zastopil, Soli skrbi le za zajem raw podatkov. Manipulacija se bo vršila na cpu same naprave.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

SeMiNeSanja ::

Jaz bi imel nekaj takega namesto miške...

Pametne ure pa ne bom imel, dokler baterija ne bo zdržala vsaj mesec dni ob enkratnem polnjenju (ne vem, če bom to še doživel).

Bo pa zanimivo, če bo ta soli dovolj poceni, da se ga bo lahko pričelo množično implementirati v raznih napravah. Po drugi strani pa se bodo hitro pričeli oglašati razni 'radiacijski paranoiki'. Samo čakam youtube video "po igranju s soli sem se svetil v temi" in podobno.

dope1337 ::

Eh ... 60Hz pri ~< 1mA. Domet je namenjen pomoje ~1m, saj je dalje pri tako nizki frekvenci ter sibkemu oddajniku tezko doseci natancnost na vecji razdalji.

So antene na mobitelih bolj nevarne/mocne, pa se poleg glave jih tiscimo.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

sisemen ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Po drugi strani pa se bodo hitro pričeli oglašati razni 'radiacijski paranoiki'. Samo čakam youtube video "po igranju s soli sem se svetil v temi" in podobno.


Hmm, tale dikcija me pa spominja na "jaz nimam nič za skrivat". Do Snowdena, potem so pa zabiti pacienti nekako potihnili...

dope1337 je izjavil:

Eh ... 60Hz pri ~< 1mA. Domet je namenjen pomoje ~1m, saj je dalje pri tako nizki frekvenci ter sibkemu oddajniku tezko doseci natancnost na vecji razdalji.


>> Exposure to RF fields above 10 GHz at power densities over 1000 W/m2 are known to produce adverse health effects, such as eye cataracts and skin burns.

Mislim da baterija v telefonu ni dovolj mocna ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sisemen ()

SeMiNeSanja ::

Paranoik ne rabi 1000W/m2, da bi se svetil v temi.
Zanj zadošča že placebo efekt!

djurodrljaca ::

Pri tem čipu gre verjetno bolj za moči ranga 0,001 W/m?...

Lahko se pa 1000 W/m? primerja s kakšnim infra grelcem v pečici ali pa v kopalnici ;)

ivanuscha ::

dope1337 je izjavil:

Eh ... 60Hz pri ~< 1mA. Domet je namenjen pomoje ~1m, saj je dalje pri tako nizki frekvenci ter sibkemu oddajniku tezko doseci natancnost na vecji razdalji.

So antene na mobitelih bolj nevarne/mocne, pa se poleg glave jih tiscimo.


Bolje preberi, 60GHz!

HPME ::

Nisem preveč navdušen nad Googlovimi napravami, ki sledijo ljudem in aplikacije so kontrolirane (walled garden) tako, da ne moreš prenesti brez Googlovega računa. Če ta naprava ni povsem odprtokodna potem tukaj ni ničesar pametnega.

Rudolf ::

Že vsaj 10 let sanjam o nekem boljšem uporabniškem vmesniku za CAD. Brez nadaljnega sta tipkovnica in miška (ter za nekatere tudi 3D miška) nepogrešljivi. Tako bo verjetno še precej dolgo. Pa vendar bi faze med koncipiranjem, oblikovanjem in konstruiranjem včasih bistveno poenostavil prav nek tak vmesnik, ki prepoznava kretnje v prostoru.

Zadnjih 5 let, odkar obstaja Kinect, sem sicer že opazil določene primere alternativne rabe. Denimo v medicini in 3D skeniranju. Kaj več pa žal ne.
Morda se kmalu najde kdo, ki bo napisal ustrezno podporo za povezavo s kakim CAD programom. To bi bila terna.
Idej navadno ne razmetavam naokrog. A tu sem premalo podkovan, da bi se zadeve lotil sam. Zato je rokavica vržena programerjem (in bodočim bogatašem). ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pixel 4 bo prepoznaval gibe in obraze

Oddelek: Novice / Android
65901 (4866) Vazelin
»

Prodaja pametnih ur naglo peša (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11330719 (25968) nekikr
»

Microsoft razvija novi stari način vnosa črk na majhnih zaslonih

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
156141 (4090) JackOdpirac
»

Googlov Tango je telefon, ki se zaveda okolice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6823106 (20502) bluefish
»

Microsoft razvil oskubljen kinect - SoundWave

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114457 (2800) cegu

Več podobnih tem