» »

Nakup Mac-a

Nakup Mac-a

Gallus ::

V kratkem nameravam kupiti novo rac. opremo. Zanimajo me predvsem Mac racunalniki. Namenjen bo predvsem za graficno oblikovanje (Adobe ... Indesign, Pagamaker, Photoshop ...) Sedaj te reci delamo na PC, pa me zanima predvsem vase izkusnje z prehodom iz PC na Mac, kaj kupiti, .... ) Stvar bo namenjena za resno delo .
Ze vnaprej hvala za odgovore, predvsem tistih, ki imajo izkusnje na tem podrocju

kuglvinkl ::

Pred časom je bil narejen benchmark z vsemi programi, ki jih omenjaš. Link tudi sam še vedno iščem, a je verjetno za zmeraj izgubljen. Kakorkoli, PC po hitrosti (tj. brute force) pusti za sabo MACa. Kako bo pa z novimi IBM CPUji ti pa ne vem povedat.
Your focus determines your reallity

morphling1 ::

Mac vs. PC
Mac vs. PC drugič

Mac nima šans proti najnovejšim pc-jem
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

IceIceBaby ::

Sicer se s temi rečmi ne ukvarjam profesionalno ampak mam neki izkušenj. Sicer sem privrženec Macov ampak bom probal bit čim bolj objektiven.

Verjetno kupuješ PowerMaca. Njihova slaba stran je cena. Za miljon sit dobiš hitrejšega PCja s skoraj vsemi afnarijami ki jih ima PowerMac. Sicer boš pri prodaji Maca dobil več kot za PCja pa tudi problemov s hardverom ni v stilu katera matična plošča bo stabilno delovala s to grafično kartico...

Dobre strani pa so:

OSX. Bolj zanesljiv, bolj prilagodljiv, bolj enostaven kot windowsi. V skoraj vseh pogledih boljši od windowsov. Vsekakor je računalnik vreden svojega denarja že samo zaradi OSXa.

Že prej omenjeni problemi s hardverom pri macih niso problem, pa tudi nobenih problemov z driverji in podobnim mac userji ne poznamo.
Poleg tega so PowerMaci ful nadgradljivi. Recimo nekdo ki je pred 5 leti kupil PowerMaca G3 300 je z nakupom novega procesorja prišel do dual G4 1.25GHz. Tega pri PCjih ni, ker se podnožje za plato zamenja vsake 3 mesece :)

Hmmm...mogoče še kaj. Ampak če ti čist pošteno povem ne vidim bistvenih razlik med sistemoma. Če bi šlo za Notebooka sploh ni dileme, ampak za tower se pa odloči po svoji izbiri. Lahko greš v eno firmo ki prodaja Mace (Aris ali EPL) in malo sprobaš.
Jaz sem sicer še vedno za Mace ker so nekaj posebnega, nima ga vsak pa design mi je všeč. Pa itak bi se težko navadu na kaj drugega kot OSX. Ampak tudi kakšnega dual Athlon XPja se nebi branil :)

IceIceBaby ::

No pa še odgovor na tele benchmarke. Nima smisla gledat preveč ker jih je veliko zmanipuliranih. Moj bogi 700mhz iBook je recimo v photoshopu podobno hiter kot Athlon 1.33 ampak pri nekaterih filtrih je pa dost počasnejši. Tudi en film lažje zmontiram na njem kot na PCju. Ampak pri encodanju MP3jev pa popuši na veliko.

Dr_M ::

kst: od kdaj pa pr PCjih menjajo podnozje usake 3 mesce?? to jih se intel ne, pa jih dost pogosto menja. AMD ma pa socketA itak ze ene 2.5 leti, pa se neki casa bo...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ripmork ::

apple izdeluje enkratne računalnike,vendar jih prav ta enkratnost in drugačnost loči
od bolj univerzalnih PC-jev,kar se na žalost pozna po hitrosti in predvsem po ceni.
Zato ni čudno,da so v ZDA zelo priljubljeni,drugje pa malo manj:\ .......

če denar ni problem pograbi MAC-a,ker ti ne bo žal,
če pa želiš (ali si prisiljen kot mnogi uporabniki slo-techa:| ) dobiti karseda hiter računalnik za dosti manjšo ceno te v štacuni čaka athlon xp.Ta odločitev je tudi zelo koristna,če boš potreboval res surovo moč procesorja-athlon xp.....
ne vzemi pa pentiuma4,ker boš za kvaliteto in hitrost veliko preveč naplačal...

jetam ::

Ce delas v tem biznsu potem ves, da je vsak uporabnik domacega PCja avtomaticno tudi "oblikovalec". Kar pomeni da bos moral ze zaradi kompatibilnosti nujno uporabljati vsaj en PC. Cena MACa nikakor ne upravici recimo OSXa, hardware ali bohnedaj "enkratnost in drugacnost".

Kar se tice prehoda iz PC na MAC je pa tako: ce si le malo racunalnisko pismen bo prehod preprost, saj vecjih razlik pri programju, v smislu delovnega okolja, ni. Upal bi si celo trditi da je storilnost na MACu v smislu kontinuitete dela malenkost vecja ampak se pa potem to pozna pri hitrosti opravljanja dolocenih ukazov kot so filtri, etc. In da: tudi MAC zmrzne, vcasih se v bolj neprijetnih situacijah kot PC. Kdor bo rekel da ne, ti ali laze ali pa se nikoli ni delal nic tako softversko kot hardversko zahtevnega na MACu.

Za "pametne" odgovore o AMD vs. P4 (kot npr. Ripmorkov) pa se ne zanasaj prevec na take dezinformacije, ampak si predvsem dobro oglej miljone raznoraznih testov na netu in se sele potem odloci kaksno platformo si bos omislil. Konec koncev bos stvar tako placal kot uporabljal izkljucno in samo ti.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jetam ()

IceIceBaby ::

Jetam, a ne delaš ti na OS 9 ?

Zanima me o kakšni nekompatibilnosti govoriš. Kar je nekompatibilnega so nekatere igre ampak v tem primeru to ni bistveno.

O zmrzovanju se pa tudi ne strinjam. OS 9 ja. Sesuval se je veliko, ampak brez posebnih posledic. Pač reset in delaš naprej kot da se ni nič zgodilo.
OSX se mi je pa do sedaj sesul ene 3x vsega skup. In to v istem primeru ker je bil en bug ki ga je sesul. Če si odklopu mrežni kabel brez da bi prej unmountal network image si moral resetirat. Ampak v 10.2.5 so tudi ta bug odpravili tako da zdej res skoraj ni možnosti za sesutje.

para! ::

kst, nikar ne pretiravaj s stabilnostjo Macov, lepo te prosim. Sam uporabljam PC z Windows XP že približno 7 mesecev in v tem času še nisem videl ti. BSOD, zmrznil pa je do zdaj samo enkrat.

Maci so bili včasih nekaj posebnega, boljšega, danes temu ni več tako. Večina PC sistemov je hitrejših od Macov, so cenejši, pri nakupu imaš večjo izbiro strojne opreme, itd. Oblika Macov je po mojem mnenju superiorna, a to je spet relativno. Poleg tega se da danes kupiti tudi vizualno všečen PC. Večina Mac uporabnikov pač misli, da so vsi PCji še vedno puste bež barve. To seveda ni res.

CPU podnožja za PCje se ne menjajo vsake tri mesece, sploh ne pri AMDju, pri Intelu res malo bolj pogosto, a še vseeno ne vsake tri mesece, lepo te prosim Kst.

Applova logika "uporabnik ne sme in ne more nastavljati oz. konfigurirati sistema" je popolnoma zgrešena. Če že kupim sistem ga hočem sam tudi prilagoditi svojim potrebam, ga konfigurirat, itd. Če sem za to seveda sposoben.

OSX je preveč opevan in v zvezde kovan operacijski sistem. MS Windows XP in Windows 2000 sta operacijska sistema, ki ob pravilni konfiguraciji delujeta 100% stabilno.

Maca ti lahko priporočam le, ko se odločaš za prenosni računalnik in če imaš veliko pod palcem.

Za vse pristaše Appla vam garantiram, da vam za denar, ki ga plačam za Macintosha, sestavim lepši, hitrejši, stabilnejši in v VSEH pogledih boljši sistem od Maca.

Lp
Death before dishonor!

root987 ::

Jazz ima prav...Tudi če kupiš zelo kvalitetne komponente, ki ti bodo služile še nadaljne 2 ali celo 4 leta, boš plačal 500.000 ali manj, ostane ti še cca.50k za os(winxp ali 2k, oboje je več kot stabilno - za 2k lahko tudi sam garantiram), te pride skupaj 550.000sit. Torej, če je res Mac okoli miljončka, lahko za ta denar dobiš dva takšna stroja...Kaj se bolj splača? Mislim da niti pri oblikovalcih ni več razlike(a to naj nekdo, ki to počne, pove iz prve roke).
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

jetam ::

Ne sedaj "celo" ze na OS Xu.

No mogoce je "kompatibilnost" malo premocna beseda, da bi jo kst pravilno razumel. Oz. razumel v kontekstu. Misljeno je predvsem hitrost dela z dolocenimi, na PCju oblikovanimi, dokumenti samozvanih "oblikovalcev". But... that's another story.

Je pa res kot je napisal Jazz. Win2k, primerno upgradan, z vsemi omenjenimi Adobe proggyi deluje na PCju popolnoma brezhibno in stabilno.
In predvsem hitro. >:D
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

nojus ::

jest sem za pc zato ker:

- user to user friendly
- hitrejši (destila mac vsaj še 1x počasnjeje)
- cenejši
- vsi macovi programi a la (quark, adobe, macromedia), ki so bili delani prej striktno za mac lavfajo brez problema na pc-ju.

res je pa bolj zanesljiv in stabilen
sovražim Gargamela.

IceIceBaby ::

Jetam, nisem reku da so winsi slabi. Ob pravilni konfiguraciji (ki ti pobere dost časa) in uporabi 3, 4 določenih programov mogoče celo ni velike razlike. Ampak jaz sem XPje na svojem PCju dal gor pred cca. 3, 4 meseci in zadnje čase mam že pravo sranje na računalniku. Po 1, 2 dneh uptima so počasni kot hudič, tudi nasploh postajajo vedno počasnejši in skratka počasi se računalnik spreminja v razvalino ki jo bo treba formatirat. Pa redno defragam, čistim register, čekiram za viruse in spyware...
OSX imam gor odkar imam računalnik (od novembra) pa se ga še nisem pritaknil. Pa delam na tem računalniku veliko večino vsega, od montaže filmov do downloadanja mp3jev.

Sicer pa jaz govorim iz prve roke. Doma mam 2 compa, na enem OSX na drugem XPje. Pa nisem tak da bi nekaj hvalil samo zato ker je moje. Ampak dejansko je OSX par let pred winsi. Vsaj za mene.

Jetam. Za kompatibilnost sprašujem zato ker še nisem naletel na primer ko z macom česa nebi mogel naredit. Najhujši problem je bil da sem v parih downloadanih wordovih dokumentih moral spremenit font da mi je čšž pokazal.
S hitrostjo pa tudi nimam problemov. Na 700mhz G3 in 384mb rama delam vse stvari vsaj tako hitro kot na athlonu 1.33
Sicer pa se strinjam da je cena za notebooke ugodna med tem ko so towerji precej dragi v primerjavi s PCji. Sploh če ti gre samo za performance in ne daš veliko na enostavnost, design in podobne zadeve.

noraguta ::

ja tako rekoc vsi repro studiji sedaj tudi ze posedujejo PCa tako da stem ni prevelikih tezav. So pa se vedono drobni problemi z adobe-om na pc. preprosto resizanje kvadrata v illustratorju na se tako mocnem PC-u se zna spremenit v malo nocno moro pri bolj kompleksni vektorski sliki docim macu ne dela tezav. Tudi uporabniki nasplosno se hitreje znajdejo na macu, ceprav blage veze nimam zakaj. Je pa res da se v vecini taksnih in drugacnih renderianj mac ne more vec meriti z spodobnim PC. Glede kompatibilnosti je pa najvecja tezava s sriftami. OpenType razresuje to na najlepsi mozen nacin samo niso se vsi presli na to. Poglej skom mislis sodelovat , kje mislis osvetljevat zadeve etc ... Si pomislil ,da bi vzel rabljenega MACa (kakih 800Mhz) in se enga PC ker se mi to zdi nekako najbolsa varijanta?

jetam ::

kst: problem in njega resitev glede XPjev sta pred tvojim nosom: use win2k.

:)

In se enkrat: OSX NI opravicljiv razlog za nakup MACa. Pri nasih zastopnikih in njih cenah pa se posebej ne.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

IceIceBaby ::

Za mene so XPji boljši kot 2k. 2k so ubistvu slečeni XPji brez nekaj funkcij. In XPje imam prav tako "slečene" vse navlake.

In za mene je OSX zadosten razlog za nakup Maca. Že dolgo sem iskal OS ki bi mi ustrezal. Ki bi bil enostaven pa obenem nebi imel userja za kretena kot winsi. In OS ki bi taprave stvari naredil sam ne pa da ma kontrolo nad računalnikom. Poleg tega sem hotu os ki bi se ga dalo prilagoditi po svojih željah kljub temu pa nebi blo treba zapravt dneve da ga vzpostaviš tko kot pri linuxu.
Uglavnem, za mene je OSX najboljši OS kar sem jih sprobal. To je pa kar nekaj.

Btw...naši uvozniki niti nimajo tako zasoljenih cen. So dražji kot v EU ampak se stanje izboljšuje. Pred cca. 2 letoma so ble cene pri nas skor 2x cene v EU. Zdaj pa sploh za cenejše modele ni več tako hudo.

Dr_M ::

WIN2k seveda:D :D tut po enmu tednu uptime-a se vedno delajo enako hitro kot prvi dan. formatirat mors pa cca 1x na leto in nic vec.pa se to ce mas ful velik navlake.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

IceIceBaby ::

Pol pa jaz očitno ne znam z računalnikom delat al kaj. Samo čudno se mi zdi da osx dela brez problema winsi pa ne. Pa z obema računalnikoma delam podobno. Nalagam pač kar pride pod roke pa vsak teden enkrat nardim čiščenje sistema plus defrag in vse ostalo.

para! ::

Heh, Adobe. Adobe programi ne samo da super delajo na PCjih, ampak delajo tudi hitreje.

Kakor koli, Mac je dober sistem, ampak za to kar ponuja občutno predrag.

In, btw Kst, Windows NT so narejeni tako, da jih ni treba vsakih nekaj mesecev na novo nalagat. Enostavno je treba sproti skrbet za sistem.

PowerBooki pa so povsem druga pesem. Sploh zadnja serija.

Lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

IceIceBaby ::

jah nevem. Jaz povem svoje izkušnje. win2000 sem dal gor kmalu po tem ko so prišli ven in sem jih imel vse do prihoda XPjev. Zdej mam pa že lep čas XPje in oba sistema sem moral pogosto formatirat.
Pri očetu so na službenem računalniku win98 zdaj že več kot leto in še lepo delajo. Ampak on tam gor 3x na mesec zalaufa en specialen program za dos in 1x na mesec word. Jaz pa na svojem delam od web designa do igranja iger in očitno to winse zmatra. Al pa jaz neznam skrbet kot sem že reku.

noraguta ::

ma jaz sem delec da bi bil mac fan. celo pravim da bi folk moral znat kaj vec o racunalniku. samo preprosta realnost je da so mac userji povecini bolj zadovoljni. tudi ce saltajo iz PC na mac, zelo neradi razmisljajo da bi sli nazaj. in to tudi nekaj steje oba sistema je pa treba vzdrzevat. glede tega pa koliko delajo adobe programi hitreje sem se preprical v vecini funkcij racunskih ja , vendar ne povsod predvsem pa ne v interakciji z uporabnikom. zgoraj omenjen primer je povsem ponovljiv na vseh win in mac varijantah.

odvisno je kaj pocnes in za koliko pocnes. v koncni fazi je hardware pri vseh stroskih za delo se najmanjsa postavka. ze software je precej drazji clovek , kateri dela na njem pa sploh.

Gallus ::

Najprej najlepsa hvala za vsa vasa mnenja, odgovore in napotke. Skoraj sem se ze odlocil, da ostanem na PC-ju, katerega uporabljam tudi sedaj (Win2k, Pentium, 640 RAM ...), in s katerim do sedaj nisem imel nobenih vecjih tezav. Tudi z repro studijem, s katerim sodelujem (osvateljevanje ... ) in kjer seveda uporabljajo Mac-e (ravno oni so me nekako zaceli prepricevati v tej smeri PC->MAc), smo vse probleme, ki so se na zacetku pojavljali resili, in sedaj vsi prenosi delujejo brezhibno.
Torej, da se odlocim za nakup PC-ja, kaj kupiti? (da ponovim: graficno oblikovanje, adobe .., Quark... - predvsem 2D)
cenovno do nekje 400.000 SIT - z OS - brez ostale programske opreme, jasno, in brez monitora, ker sem z kvalitenimi 21" ze preskrbljen!
Hvala za vse nasvete in korsitne napotke!

nojus ::

rami, rami in se 1 x rami. Pa eno hudo stabilno plato.
sovražim Gargamela.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Leopard proti Visti (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20517042 (12770) opeter
»

Hitrejši in cenejši eMaci (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
705573 (5573) Jebiveter
»

Mac VS PC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
916420 (5211) lopov
»

Apple zastopnik za SLO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
747441 (6771) Gandalfar
»

Power Mac G5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
816065 (4803) MitjaP

Več podobnih tem