Forum » Šola » pi na maturi
pi na maturi
A120 ::
ne spomnim se ali je bil (x+1)/(x-1) ali (x-1)/(x+1). mislim da je bil (x-1)/(x+1). sam sem ga "razbil" na 2 ulomka na x/(x+1) + -1/(x+1) uvedel novo neznanko t = x+1 potem pa prvega od teh 2 se enkrat razbil na 2 ulomka ker sem imel (t-1)/t in integrarial vsakega od njih. na koncu vstavis meje pa das v absolutno ker je blo pac pod absciso in pomnozis z 2 ker sta bila 2 enaka lika
lebdim ::
ne bi ti bilo treba toliko komplicirat. enostavno deliš polinom (x - 1) : (x + 1) ali pa obratno (če je bil integral obraten - torej zamenjano). v vsakem primeru dobiš količnik 1. in potem bi lahko zapisal:
(x - 1) : (x + 1) = 1, ost. 2
torej je: (x - 1) / (x + 1) = 1 + 2 / (x + 1)
in sedaj bi izračunal:
integral(1) + integral(2 / (x+1)) = x + 2*ln(x+1)
(x - 1) : (x + 1) = 1, ost. 2
torej je: (x - 1) / (x + 1) = 1 + 2 / (x + 1)
in sedaj bi izračunal:
integral(1) + integral(2 / (x+1)) = x + 2*ln(x+1)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lebdim ()
Smurf ::
@Smurf,
sicer ne vem, v katerih letih si obiskoval gimnazijo-srednjo šolo, ampak matrik se danes v gimnaziji ne jemlje. Vsaj mi jih nismo, pa mislim, da jih tudi v učnih načrtih za gimnazijo ni.
Se pa res potem pri Matematiki 1 na tehničnih fakultetah začne z vektorji, matrikami, funkcijami, odvodi, limitami, integrali ....
sicer ne vem, v katerih letih si obiskoval gimnazijo-srednjo šolo, ampak matrik se danes v gimnaziji ne jemlje. Vsaj mi jih nismo, pa mislim, da jih tudi v učnih načrtih za gimnazijo ni.
Se pa res potem pri Matematiki 1 na tehničnih fakultetah začne z vektorji, matrikami, funkcijami, odvodi, limitami, integrali ....
Zgodovina sprememb…
Yacked2 ::
Če je bil zračunat integral f(x)=(x+1)/(x-1)
potem je treba najprej opraviti deljenje, ker sta stopnji števca in imenovalca enaki.
dobiš (x + 1) / (x - 1) = 1 + (2)/(x-1)
integral = x + 2*ln(x-1)
če je bil določen, pa še meje vstaviš noter.
Je bila še absolutna vrednost čez funkcijo, tako da si moral najprej ugotovit, da obravnaš normalen graf na intervalu [0,1] in na to pomnožit z 2, pa še absolutno čez dat :D
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!
@Smurf,
Na gimnaziji sem bil med leti 2002-2006. Je pa res, da sem bil na nekoliko bolj naravoslovno usmerjeni gimnaziji tako, da je mozno, da smo vzeli kaksno stvar vec.
@Yacked2,
hehe, aja ok ... pa sej bom videl, ko bodo na RIC-u objavili letošnje maturitetne naloge ...
@Smurf,
aja ok. No, jst sm hodil v letih 2004-2008 na Šentvid, tako da tam ziher tega nismo delali. Aja, pa sej to ni težko, ko enkrat zakapiraš sistem...
Naravoslovno usmerjeni gimnaziji sta Vič in Bežigrad. Si hodil na katero izmed njih?
hehe, aja ok ... pa sej bom videl, ko bodo na RIC-u objavili letošnje maturitetne naloge ...
@Smurf,
aja ok. No, jst sm hodil v letih 2004-2008 na Šentvid, tako da tam ziher tega nismo delali. Aja, pa sej to ni težko, ko enkrat zakapiraš sistem...
Naravoslovno usmerjeni gimnaziji sta Vič in Bežigrad. Si hodil na katero izmed njih?
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Geometrija, krogOddelek: Šola | 1389 (1084) | Unknown_001 |
⊘ | Koliko decimalk PI veste na pamet?Oddelek: Loža | 3086 (2229) | dzinks63 |
» | PI is wrong! (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 17672 (10976) | modicr |
⊘ | Pomoč - raznoOddelek: Šola | 1706 (1505) | Mavrik |
» | Površina kroga brez pi (strani: 1 2 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 11081 (9170) | CHAOS |