» »

dedovanje ntič

dedovanje ntič

#000000 ::

Recimo situacija je sledeča.

Umrli ima dva otroka, obema je ob smrti njune mame (pred leti) že dal nekaj premoženja, pač sorazmerno po deležih. Sedaj se poraja vprašanje ke ren od otrok (baje) že ima vse zapisano, ne vem mogoče darilna ali podobna pogodba pred nekaj mesecev pred smrtjo.

Zanima me sledeče, ali lahko drugi otrok ima kako pravico do dedovanja, čeprav (baje) je bilo vse premoženje podarjeno ipd. prvemu ??

sem hotu ukrast temo nekomu drugemu pa ne bom, da se ne mešajo zadeve.


hvala in lp

Vikking ::

Pripada mu nujni delež. Torej zapustnik tudi z oporoko ne more popolnoma izključiti dedovanje nujnega deleža.

TehDucky ::

Lahko se gre pravdat za nujni delež, ki je polovico zakonskega. Torej dva otroka recimo si delita 50/50, ampak je napisano vse enemu, lahko drugi zahteva nujni delež, ki je 25%. In ja, to naj bi veljalo tudi za darilne pogodbe.

fosil ::

Tukaj imaš lepo napisano.
V primeru, da je bila sklenjena darilna pogodba, nujni delež pa s tem prikrajšan, je potrebno vračati darila v zapuščino.

Nujni delež torej dobiš, tudi če je bilo to že pred smrtjo podarjeno.
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

#000000 ::

Se pravi da v nobenem primeru ne more ostat brez tega deleža pa magari bil ta 25% ali celo manj.

gre se za to da je ob prvem obisku sodišča oz. zemljiške knjige (kolega) dobil informacijo da je zabeležen in da na zapuščinsko ga gotovo bodo klicali, po skoraj letu in pol dni ni dobil vabila, in je šel še enkrat tja vprašat, kako je zdaj z zadevo. SO mu rekli, da je zadeva šla k drugi sodnici na zahtevo (ne vem koga, ker je bil frapiran in pozabil vprašat)

Zdej da me ne davi vsak vikend, kaj se mu lahko predlaga, glede da je smotan in ne sprašuje ko bi bilo najbolj treba, kako zvedeti na kateri stopnji je zadeva ipd.

ker se mi ga res ne da poslušat (pa makar tole bere) vsak drug vikend, al ga bojo zaj. al bo kaj dobil.


LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Vikking ::

Da zahteva na sodišču (torej na dedni obravnavi) nujni delež. Mislim da ni avtomatizma, če je naprimer oporoka napisana (zapustnik je zapustil vse drugemu) in mu vsled te oporoke ne pripada ničesar.
Na sodišču kjer je zadeva, naj se pozanima.
Drugače pa so naroki, kdaj je obravnava, visijo na oglasni deski sodišča. Dediče po dolžnosti morajo pisno obvestiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

#000000 ::

Hi.
se pravi on bi v vsakem primeru moral dobit obvestilo, tudi če nu nič ne pripoda, kasneje.

Vikking ::

#000000 je izjavil:

Hi.
se pravi on bi v vsakem primeru moral dobit obvestilo, tudi če nu nič ne pripoda, kasneje.


Mešaš stvari. Uradno se nič ne ve da mu ničesar ne pripada. Ob smrti zapustnika, sodišče da narok za dedno obravnavo. Pisno se povabijo vsi pravi dediči.
Na dedni obravnavi se prebere oporoka (ki jo je zapustnik ali deponiral na sodišču ali pri notarju, ali je pri dediču, odvetniku zapustnika...). Če sodišče ne ve da oporoka obstoja, jo dediči sami prinesejo, odvetnik, dedič...
Na dedni obravnavi se prebere oporoka ki se glasi da zapustnik zapusti vse enemu. Ostali relevantni dediči so deležni nujnega deleža.

Oporoki se lahko tudi ugovarja, je pa dolg proces da se dokaže, da je oporoka popolnoma lažna, oz. je ni zapustnik napisal oz. je bil zapustnik naprimer zavestno zapeljan.

Naj gre na sodišče vprašat, kdaj bo prva dedna obravnava. Te stvarfi po smrti zapustnika ponavadi hitro potekajo, sploh prva obravnava. Po 2-3 mesecih smrti zapustnikaa je ponavadi že dedna obravnava.

#000000 ::

Kolega pravi da je bil nekje po 6-ih mesecih na sodišču in so dejali da je prekmalu, naj pride čez kak mesec ali dva, je prišel čez 4 in so rekli da bi to moglo že skoraj biti, nakar so ob vpogledu rekli da je na zahtevo (ne ve koga, pozabil vprašat) zadeva dodeljena drugi sodnici.

Imam občutek da nekdo poskuša zadevo nekako upočasniti ?

telexdell ::

Da se sploh začne zapuščinska razprava, mora pokojnik zapustiti premoženje- bodisi nepremičnine zapisani v zemljiški knjigi, bodisi denar na banki ali avtomobil ali delnice ali... Če premoženja zavedenega v uradnih evidencah ni potem se zapuščinska razprava izvede le v primeru, če kdorkoli prijavi premoženje sodišču.
Če je umrli z darilno pogodbo vso svoje premoženje prenesel na neko osebo potem obstaja verjetnost, da zapuščinska razprava sploh ne bo razpisana po uradni dolžnosti. Da se izvede, morajo potencialni dediči prijaviti darovano premoženje umrlega in zahtevati nujni delež.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

#000000 ::

In po kakšnem času lahko zadeva zapade ?

St235 ::

Mislim da je absolutno zastaranje 10 let, oziroma eno leto po tistem ko je dedic izvedel, da ima pravico dedovati.

#000000 ::

Se pravi eno leto po smrti, ali eno leto po tem ko si izvedel za pravico ?

ker če si otrok verjetno pričakuješ dediščino, ali pač ko ti nekdo pove (sodišče) da imaš pravico do dedovanja ipd. ?

Uglavnem človeku je zadeva zelo sumljiva in misli da ga njegov brat-serstra hočejo pri dedovanju zafrkniti, na način da bi zadeva zastarala, ker kot je rekel misli da je umrli nekaj mesecev pred smrtjo naredil neko darilno pogodbo oz. nekaj v tem stilu.

Zdaj od smrti je minilo že več kot leto, mprda celo dve, nobene razprave ni bilo ali kake sodne pošte.

Kaj mu je storiti, naj gre sam na sodišče povprašat ali vložit kak zahtevek ali najame odvetnika, ker če je prepozno mo bo odvetnik naredil še dodatne stroške efekta pa nobenega. LP

Vikking ::

Če je izgubljen naj gre do odvetnika, da mu vsaj v štartu pridobi vse potrebne informacije od sodišča oz. informacije glede zapuščinskega postopka. Kasneje pa se odloči če bo odvetnika v samem postopku še potreboval.

Lahko da je bil npr. celo vabljen pa se je pošta izgubila oz. je ni prejel. Sodišče lahko vodi postopek brez prisotnosti dedičev, važno je da so bili uradno vabljeni. Če se je pošta vrnila sodišču kot neznan naslov, je lahko zadeva za oklic dedičev zapuščinske obravnave visela na oglasni deski ter objava v UR, časovno 1 leto. Vsekakor je lahko sodišče nadaljevalo in zaključilo postopek po 1 letu.

#000000 ::

No danes je preveril v zem knjigi, in dejansko je zadeva bila prepisana na brata že leta 2012 šlo pa je za darilno pogodbo.

Zgleda da ne bo dedoval ničesar, ker oče ob smrti ni bil lastnik ničesar ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: #000000 ()

Invictus ::

Darilno pogodbo se da izpodbijati, oz. zahtevati nujni delež.

Naj si preračuna, če bo dobil več kot ga bo stal odvetnik.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dedovanje - pomoč (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8110779 (7282) Mato989
»

Zapuščinska razprava - vpogled (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6017430 (14953) St235
»

Dedovanje nujnega deleža (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7621314 (18565) Ziga Dolhar
»

Dediščina in izkoriščevalski dedek (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17734347 (29461) erkgheoruugh
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9331314 (29474) Okapi

Več podobnih tem