» »

Hlajenje na olje?

Hlajenje na olje?

tony ::

V eni reviji sem zasledil da mini ohišja zaradi primankanja prostora (ker vsi dobri zračni hladilniki so veliki)imano nekakšno hljajenje na neko olje?Lahko mi kdo to razloži in zanima me še kakšne temperature to dosega.

frenk ::

Ja to tud mene zanima...glede na to da bi loh uporabil vodo ki je cenejša se mi zdi da je zgleda olje bol...torej?:\

San ::

Po mojem si zamešal aditive z oljem ali pa so se narobe izrazili. Gre za podoben princip hlajenja kot pri hladilnikih - vodi dodajo aditive, ki jih zmanjša temperaturo izparevanja na okoli 35C, nato se v hladilniku, ki je nastavljen višje, ohladi, kondenzira in pade nazaj v hladilnik procesorja. Kakšne so temp. pa naj kdo drug pove.
XP2100+@2700+, 8rda+, 2x512/333, 9500pro, 2xWD800JB, Samsung 959NF
and a lot, lot more...

Jaka83 ::

Obstaja pa tudi transformatorsko olje, ki ne prevaja električnega toka in je zato bolj varno kot hlajenje na navadno vodo in aditive. Ampak je transformatorsko olje bolj gosto in je pretok zato manjši. Še zmeraj je mešanica antifriz+voda zmagovalna.

frenk ::

pa ne že spet...slepa ulica...jest še kr verjamm da obstaja nekj kar je bol kokr voda+tista roza stvar...sam ne vem kva to je:\...damn;(

San ::

Seveda obstaja, ime mu je Vapochil.
XP2100+@2700+, 8rda+, 2x512/333, 9500pro, 2xWD800JB, Samsung 959NF
and a lot, lot more...

frenk ::

Ja jest mam en star kompresor od zmrzovalnika duma...al je to uredu...pa radiator mam tud...ket bi pa blok dobu?:\

smilyxx ::

Najbol da daš tistih par 100k pa kupiš Prometeio. :D

Lp
Save water.
drink beer.

tony ::

Kako pa deluje Prometeia.In kake zmogljivosti ima.

Jaka83 ::

Te konfiguracije s kompresorji so že preveč ekstremne. Ob uporabi nastane toliko problemov, da skoraj izničijo hlajenje pod sobno temperaturo. Začne nastajat kondenz, kompresorji so ponavadi glasni, zavzame preveč prostora, itd itd ...

tony ::

Oprosti Jakoslav a še vedno mi nisi razložil delovanja.

Jaka83 ::

Kaj je pa tukaj za razložit? Deluje tako kot vodno hlajenje, le da je namesto vode notri transformatorsko olje.

Če si pa mislil princip HEAT-PIPE, je pa to malo drugače in za procesor obstaja meni poznan samo en cooler. Het-pipe pa deluje na principu izparevanja tekočine in nje utekočinjenje. Ko se na vročem delu tekočina segreje do vrelišča, izpari in se dvigne na višjo točko, kjer se ohladi in tako odda svojo toploto, nato pa se vrne nazaj v obliki kapljevine na vroče območje in krog je sklenjen.
Jaz tak sistem uporabljam na mojem GF4 Ti4200 in je super, ker je popolnoma tih. Za procesor ti pa ne priporočam, ker je vodno hlajenje boljše od tega principa.

morphling1 ::

Jakoslav, je to neka nova teorija o delovanju prometeie ?
Heat pipe se pa uporablja samo kot pospeševalec prenosa toplote iz ene točke na drugo. Običajno za pospešitev prenosa iz majhne površine na neko malo oddaljeno večjo površino, kjer potem ta toplota prestopi na okolico (princip delovanja je pa že Jaka napisal)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jaka83 ::

Morphling1: Jaz nisem opisoval Prometeie, ampak sem povedal, kako deluje hlajenje s transformatorskim oljem. In povedal, kako deluje heat-pipe.
Za prometeio pa pravim, da je predrago in se ne splača.

morphling1 ::

evilcrockerja je pa spraševal po delovanju prometeie, ki se btw. zelo splača glede hlajenja samo je pa res predraga. Če je znanje in nekaj denarja se pa da zadevo narediti tudi doma. Ti si mu pa odgovoril da je tehnologija glasna, polna problemov in kratkomalo neuporabna.

Zadeva je v obliki prometeie že zelo dodelana, kot prvo novejši kompresorji so zelo tihi in vse kar povzroča hrup so ventilatorji na kondenzatorju.
Zadeva pa deluje na sledeč način. V mehanskem hladilnem sistemu imamo štiri glavne komponente: kompresor, kondenzator, kapilara ter uparjalnik.
Za medij se pa uporabljajo tekočine z zelo nizkim vreliščem pri normalnem tlaku, najbolj znani so freoni (Dupont). Vse se začne v kompresorju kjer plinasti freon stisnemo, da se utekočini, pri tem se mu dvigne tlak in temperatura. Ta utekočinjen freon nato vstopi v kondenzator kjer ga ohladimo, zadeva ima pa še vedno visok tlak zato freon pošljemo skozi dolgo tanko cevčico imenovano kapilara, kjer tekočini pade še tlak, nato pa ta tekočina vstopi skozi šobo v uparjalnik, zaradi šobe se tekočina razprši. Te kapljice z veliko površino in nizkim tlakom imajo veliko absorbiranja toplote, ker so ravno v stanju kjer se bo spremenilo agregatni stanje. Torej ko vse kaplice freona dobijo dovolj toplote in se uparijo izstopijo iz uparjalnika v sesalni del kopresorja in cikel se ponovi.
Enostaven in učinkovit način kako odvesti velike količine toplote.
Prometeia in podobni Vapochil delujeta na enakem princupu le kontrola procesa je zelo dodelana, torej doziranje freona v uparjalnik glede na toplotno breme ter učinkovita izolacija in preprečitev kondenzacije zaradi hladnega uparjalnika To je v obeh primerih izvedeno s pomočjo grelnih teles v obliki folije, ki se postavijo na okoli jedra procesorja ter na zadnji strani pinov, na ta način se ta del nikoli ne ohladi toliko da bi bil problem kondenzacije ob seveda dobri izolaciji kaj kar bi te moralo skrbeti.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Jaka83 ::

Sorry za zmedo, ampak tisto Prometeio sem spregledal. Videl sem samo tisto: "jst imam pa duma en kompresor od zmrzovalne ... ", kar bi bilo pa glasno v primerjavi z vodnim hlajenjem, še posebaj če je kompresor star. Pa še nekam bi moral vse tisto stlačit (rebra, kompresor, ... ) Prometeia je pa predraga za navadne smrtnike, ampak učinkovita.
Mal zmede je blo, ampak zdej je vse spet jasno.

tony ::

Kje pa bi se dalo to dobi?In kolko stane?

Jaka83 ::

A folk sploh še zna vprašanja postavljat?
Kako naj mi vemo, po čem sprašuješ, če pa tega ne navedeš?!
Če misliš Prometeio, jo moraš uvoziti iz kake druge države, ker se je baje pri nas ne dobi.
Za transformatorsko olje pa vprašaj kakšnega strojnika.

tony ::

Oprosti ampak če sem vprašal kako deluje Prometeia ,kaj misliš o čem sprašujem kolko stane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tony ()

Jaka83 ::

To ti je pa že smilyxx povedal:
Najbol da daš tistih par 100k pa kupiš Prometeio.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

R407 direct die (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
32929857 (21490) AlesZ
»

Water chiller!!! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
23419482 (13119) steev
»

Kako z kompresorskim hlajenjem

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
487707 (6997) frenk
»

homemade klima za avto

Oddelek: Loža
305047 (4241) Azrael
»

Računalnik v kuhinskem hladilniku!

Oddelek: Strojna oprema
152029 (1663) morphling1

Več podobnih tem