» »

Študij na fakulteti za elektrotehniko

Študij na fakulteti za elektrotehniko

kva_dugaja ::

Pozdravljeni!
Kmalu se bo treba prijaviti na faks, jaz pa še vedno nisem povsem odločen. Zdajle hodim, v Kranj na "Iskro" smer mehatronika. Razmišljam, da bi se vpisal na Fakulteto za elektrotehniko, visokošolski program. Bil sem že na informativnem dnevu, ampak me tam niso povsem prepričali. Na njihovi spletni strani sem si že ogledal vse predmete in gotovo bom izbral smer Avtomatika.
Zdaj me pa samo zanima:

Če kdo hodi na ta faks?
Kako je z težavnostjo predmetov?
Ali se učiš "konkretne" stvari, ki se uporabljajo v industriji?

Bil sem tudi na informativen dnevu fakultete za strojništvo, tam se mi je zdel odnos veliko bolj profesionalen kot pa na elektrotehniki.

DOOM_er ::

Hodim, sem naredil avtomatiko VSŠ sedaj sem na drugi stopnji. Faks je precej enostaven če se trudiš z sprotnim delom. Za marsikateri izpit se potem niti ni potrebno učit. Glede učenja konkretnih stvari, je bolj slabo, vendar so predmeti pri katerih se ukvarjaš z industrijsko avtomatizacijo, vendar je teh vsebin občutno premalo. Če se ukvarjaš z elektrotehniko kot hobi lahko iz faksa potegneš zares ogromno. Glede profesionalnega odnosa, večina profesorjev in asistentov je na elektro res zakon in ne komplicirajo in so precej prijateljski kar je meni osebno velik plus.
Robots will steal your job. But that's OK

Mr_87 ::

Zdravo. Mene pa zanima, če je kdo na tem forumu, ki študira na FE in je opravljal diferencialne izpite za vpis na drugo stopnjo. Zanima me, kako izgleda vse skupaj :) Ali moram literaturo študirati sam ali so mi na voljo profesorji za pomoč.

Hvala

Andrejpan ::

Če hodiš na naravoslovno fakulteto ne rabiš imeti diferencialnih izpitov za vpis na drugo bolonjsko stopnjo na FE. Recimo jaz sem prišel na študij robotike iz matematike in računalništva(išrm) in sem moral iti samo na sprejemni izpit zaradi prevelikega vpisa.

Mr_87 ::

Končal sem logistiko, tko, da so diferencialni izpiti nujni :) zanimam se pa zato, ker sem pred kratkim postal vodja energetike in elektro vzdrževanja in o teh stvarih ne vem ravno dosti :(

Gladi ::

Posebej priprave ne obstajajo, verjetno ti pa bodo profesorji posameznih predmetov znali svetovati glede gradiva. Recimo dif. izpiti iz matematike: dif

Sicer pa dvomim da boš lahko konkuriral na Energetiki svojim sošolcem, ki velja kot ena iz med težjih smeri na FE.

Mr_87 ::

Hvala Gladi, matematiko bi mi najverjetneje priznali, ker sem takšne stvari delal na FL...s tem, da imajo zdajšnje generacije deljeno matematiko (matematika 1 in 2), medtem, ko smo takrat imeli samo matematiko, tako, da je bil izpit zelo obširen, če si pogrnil na kolokvijih. Smer katera me zanima je avtomatika in informatika (ni nujna ravno smer energetika), mi pa trdo delo in učenje nista problem. Mislil sem, da je mogoče tukaj kdo, ki je opravljal diferencialne izpite, zato toliko sprašujem :)

Hvala vsem za odgovore in mogoče še koga kdaj poprosim za pomoč :)

SaXsIm ::

Vprašanje. Sem pregledal predmetnik tvoje fakultete, in ste obravnavali teme Matematike 1 in 2, ki sta iz prvega letnika, 3 in 4 pa ne.

EDIT: vidim, da pri pogojih za vpis piše, da se zahteva samo matematika 1 in 2. Mogoče bi pa šlo. Boš pa zagotovo imel precej problemov zaradi tega. Pri avtomatiki je recimo Laplaceova transformacija (snov matematike 4) nepogrešljiva.
SaXsIm

Mr_87 ::

Saxim hvala. Sem razmišljal tudi o inštrukcijah, ker bom res potreboval pomoč (ne samo za študij, ampak tudi za dif.izpite). Matematike 3 in 4 nisem zasledil, tako, da grem pogledat snov, ki se tam obravnava. Videl sem pa tudi, da je na 1.stopnji fakulteta za strojništvo razpisala 60 mest za izredni študij, tako, da grem vprašat še tam. Zavedam se pa, da je FE na 2.stopnji zelo težek in, da bi moral ogromno delati, da bi lahko sledil predavanjem in vajam. Bom videl, kaj prinese čas :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr_87 ()

Smurf ::

Gladi je izjavil:

Posebej priprave ne obstajajo, verjetno ti pa bodo profesorji posameznih predmetov znali svetovati glede gradiva. Recimo dif. izpiti iz matematike: dif

Sicer pa dvomim da boš lahko konkuriral na Energetiki svojim sošolcem, ki velja kot ena iz med težjih smeri na FE.

Tole pa prvic slisim. Energetika je od vedno veljala za najlazjo smer (sej je krozilo se en kup vicev na to temo :p). Tja so vedno sli tisti, ki so hoteli po najmansi liniji odpora narediti faks. Ima zdalec najmanj matematike in najvec predmetov, ki jih lahko naredis s seminarskimi. Pa sem instruiral tudi se prve dve generacije na bolonjskem sistemu tako, da vem da se ni moralo ravno spremeniti v teh nekaj letih.

Ce imas dovolj volje lahko vsak naredi.

Gladi ::

Najlažja smer je zagotovo tehniška kakovost, energetika(saj v zadnjih parih letih) je bila kar zahtevna zaradi precejšne selekcije, zaradi velikega vpisa. Sem pa sam na smeri Avtomatika, tako da da lahko govorim o težavnosti zgolj v primerjavi z kolegi z preostalih smeri.

Smurf ::

Gladi je izjavil:

Najlažja smer je zagotovo tehniška kakovost, energetika(saj v zadnjih parih letih) je bila kar zahtevna zaradi precejšne selekcije, zaradi velikega vpisa. Sem pa sam na smeri Avtomatika, tako da da lahko govorim o težavnosti zgolj v primerjavi z kolegi z preostalih smeri.

Pardon, govoril sem za UN smer. Na VSSju so naceloma vse smeri se nekoliko lazje. Nekdo, ki ima vsaj neko povprecno inteligenco in voljo, da naredi ne bi smel imeti problemov (pa tudi ce prihaja iz drugega faksa). Verjamem pa da je na VSSju tehniska kakovost lahko se lazja od energetike.

neboben ::

A mogoče kdo ve v čem se razlikuje študij na smeri "Robotike" od smeri "Avtomatika in informatika" na drugi stopnji ? Razmišljam, da bi se vpisal na eno od teh dveh smeri. Predmetnik se mi zdi dokaj podoben. Mene zanima bolj splošno gledano, roboti so v bistvu stroji ki nekaj izvedejo avtomatično a ne ? Ampak očitno si neki ne predstvljam dobro, Avtomatika =! Robotika ? A so komu razložili v čem je bistvena razlika. Sam namreč prihajam iz FMF kjer sem naredil prvo bolonjsko stopnjo, tako da mi ni glih jasna razlika med tema smerema.

KraitPay ::

Zdravo!
Jaz sem lani končal FERI, - elektrotehnika Avtomatika in robotika smer (2. stopnja)

Tele smeri so malo čudne, ko sem se jaz odločal je bilo:
-elektronika,
-energetika,
-avtomatika & robotika,
in ostale smeri telekomunikacije, informatika itd... Par let za tistim je prišla še smer Mehatronika, ki pa ima več poudarka na strojništvu.

Razlika med Robotiko in Avtomatiko. Robotika je kar širok pojem, programiraš robote(tukaj imam v mislih indstrijske robote (kuka, motoman itd...), medtem ko je avtomatika bolj usmerjena na SCADA sisteme in avtomatizacijo samih sistemov merjenja. Informatika pa se na drugi strani sprašuje kako te stvari povezati v mrežo in krmiliti stvari preko spleta.

Malo poglej učni načrt in predmetnik, pa ti bo takoj jasno, na čem je poudarek.

#Avtorju teme:
Sam s šolo nisem imel težav; bil sem v privat domu (sam v sobi), nisem imel nobenega ki bi me motil, ko sem se moral učiti sem se pač učil. Po novem je veliko sprotnega dela in sodelovanja (referati, projekti itd.).
Svetujem ti, da redno hodiš na predavanje, jim slediš, ter delaš domače naloge (na kolokvijih ti ZELLOOO pomaga). Nekje je manj učenja, nekje več. Ne poznam nobenega ki pravi, da je naredil šolo brez učenja. Lahko si še tako pameten pa se boš določene stvari moral vsesti zraven in naštudirati. Če ti mat. in fiz. gresta, super, če ne, boš pač moral sedeti malo več. Če se ti ni določenih stvari za piflat, žal, tudi to je. Lahko ti nekaj gre, pa več zgubiš na ostalih stvareh. Skratka; učiti se boš v vsakem primeru moral.

S profesorji je tako: večina je OK, v vsakem letniku pa dobiš kakšen predmet in/ali učitelja, ki zahteva malo več dela. Največja selekcija je tukaj MAT in FIZ. od 200 nas je v 2. letnih prišlo cca. 30 (iz naše smeri). nato pa vsako leto deli sošolce z 2. Na koncu smo študij v doslednem času in redno končali okoli 5 (plus,minus 20%) študentov.

Ker sem že skoraj pol leta zaposlen opažam v zvezi z šolo tole:
tisti ki se je hotel kaj naučiti in od tega kaj odnesti je to storil. Šola in predmeti so šli zelo hitro skozi snov, katero si moral na kolokviju znati. Ta snov je večinoma že zastarela oz. same zakonitosti ostajajo, se pa stvari da rešiti na zelo eleganten in preprost drugačen način. Konkreten primer: Učili smo se programiranje PID regulatorja in nastavljanja parametrov, za kar smo zgubili skoraj celo leto. Na trgu pa obstajajo ogromno samonastavljivi regulatorji oz. regulatorji ki jih poljubno nastaviš. Dvomim, da bi ti v industriji pustili implementirati tvoj PID sistem, ki nima ustreznih certifikatov in testov.


-Če je katerega v zvezi s snovjo predavanj kaj več zanimalo, je lahko brez problema stopil v stik z profesorjem in mu je razložil kako je na stvari. Tudi kakšne bolj kompleksne stvari, če si doma delal kakšne projekte.
-Nažalost pa za "domače učenje" na projektih ni bilo možno, ker te bombandirajo z raznimi referati, kolokviji, izpiti, vajami itd. Tako da imaš šole, ko prideš za vikend domov (ob rednem delu) zadosti in za šolo seveda ne delaš več.
Tukaj pa se pojavi problem, če hočeš znanje malo bolj poglobiti, mi moral doma delati svoje projekte na katerih piliš svoje znanje. Seveda je takšnih bilo le nekaj. Od cca. 60ljudi, ki sem jih poznal/spoznal je doma za "fun" delalo le okoli 5 ljudi ali še kaj manj. Pa še tisti so poglobili znanje samo na enem področju.

Moje osebno mnenje je: Šola je OK, čimveč znanja črpaj iz profesorjev, čimveč sprašuj, veliko delaj v prostem času in utrjuj znanje iz šole. Res je da dobiš površinsko znanje vsega(Avtomatika), za kaj več pa se boš moral sam potruditi.
Če ti samo povem kaj smo delali mi na avtomatiki tako na hitro:programiranje (C,C++,spletne strani...), simulacijski "jeziki" (matlab, labview...),programiranje siemensov, mikrokrmilnikov, robotov (kuka...), veliko snovi smo spoznali o vgrajenih sistemh, obdelava podatkov v realnem času. Imeli smo predavatelje iz strojnih in informatičnih vod. Še več programiranja DSP, meritve v energetiki (izdelava senzorjev, poznavanje senzorjev), meritve v šibkem toku, digitalna tehika (vezave, programiranje, poznavanje elementov v elektroniki, delovanje elementov)......
Stvari, nalog, projektov je še in še; skratka, dotaknili smo se vsega (energetike, elektronike, strojništva, telekomunikacij - seveda ne v podrobnosti), toliko da veš kaj to je, narediš par primerov, nalogo in greš dalje. nato spet znova, leto za letom, predmet za predmetom. Kar pa te bolj podrobno zanima pa lahko še dodatno delaš po vajah (če imaš čas in voljo.)
Nikoli ne bom pozabil ko smo programirali protokol za povezavo med aplikacijo na PC-ju in RC avtomobilčkom (celoten ethernet stack), ali spletni dostop do porabnikov. Povezovanje z Bluetooth napravami itd...

Še enkrat: stvari/snovi/projektov je ogromno; smer je zelo kakovostna; odneseš pa toliko, kolikor si sam zainterisiran. Ko prideš v industrijo se začne šele pravo "učenje". Tako ali tako se začneš učiti na novo. Tako da kar pogumbo, če pa koga še kaj zanima pa naj kar vpraša.

DOOM_er ::

neboben je izjavil:

A mogoče kdo ve v čem se razlikuje študij na smeri "Robotike" od smeri "Avtomatika in informatika" na drugi stopnji ? Razmišljam, da bi se vpisal na eno od teh dveh smeri. Predmetnik se mi zdi dokaj podoben. Mene zanima bolj splošno gledano, roboti so v bistvu stroji ki nekaj izvedejo avtomatično a ne ? Ampak očitno si neki ne predstvljam dobro, Avtomatika =! Robotika ? A so komu razložili v čem je bistvena razlika. Sam namreč prihajam iz FMF kjer sem naredil prvo bolonjsko stopnjo, tako da mi ni glih jasna razlika med tema smerema.


Robotika na 2. stopnji je bolj v povezavi človek robot in haptični roboti. Načrtovanje robotskih mehanizmov in krmilnih sistemov zanje. Avtomatika je bolj splošna avtomatizacia problematičnih procesov. Če poenostavim, robotiki se ukvaramo z roboti ki pomagajo človeku pri hoji, avtomatiki se pa ukvarjajo s pretoki plinov po ceveh, zelo banalen primer ampak se mi zdi da je nekako tako.
Robots will steal your job. But that's OK

cendof ::

Pozdravljeni, ne morem mimo, da ne bi malce komentiral smeri Robotika, ki jo najbolje poznam. Za druge smeri ne morem govoriti. Na 2. stopnji se študenti zelo malo srečamo s programiranjem industrijskih robotov, kajti takšno spoznavanje je del 1. stopnje. Na 2. stopnji na smeri Robotika je prvi semester (zimski) namenjen spoznavanju kinematike in dinamike robotov. Kinematika robotov se ukvarja z gibanjem mehanizmov, kako se jih opiše in zakaj se te informacije sploh rabi. Laboratorijske vaje in tudi predavanja so pri tem predmetu dokaj teoretično naravnane, vendar brez tega žal ne gre, kar spoznamo nato v nadaljevanju študija. Dinamika robotov (še vedno zimski semester) pa se ukvarja s silami in navori na robotske mehanizme. Tako s stališča vpliva zunanjih sil kot tudi potrebnih navorov, da se mehanizem ustrezno premika. Poleg tega predmeta je na smeri Robotika še en predmet, ki je malenkostno povezan s samo robotiko. To je predmet Robotski in merilni vgrajeni sistemi, kjer se skozi semester spoznava RT sisteme. Tako od ARM arhitekture, Intel + xPC Target do RT LabView sistemov. Te vaje so veliko bolj praktično naravnane, vendar pa so zelo samostojne, vendar je literature dovolj.
V poletnem semestru pa sta z robotiko najbolj povezana dva predmeta. Vodenje robotov je prvi, kjer je namen, da študenti skozi semester delajo(mo) na povsem konkretni nalogi v zvezi z vodenjem robotov. Tu se uporabljajo tako industrijski roboti (lahko z originalnimi krmilniki oz. prirejenimi krmilniki) do namenskih robotov, ki niso namenjeni industrijskemu okolju. To so t.i. haptični roboti (Phantom, Omega, Haptic Master). Pri predmetu Robotski vid, pa kot že ime pove, spoznamo metode in načine za vpeljavo algoritmov umetnega vida v real life.

Seveda ne smemo pozabiti še druge predmete, ki so lahko tudi izbirni. Od načrtovanja elektro-mehanskih sklopov, kjer se spoznamo z načini konstruiranja in uporabe okolja Autodesk Inventor. Ker v Robotiki ne greo mimo merjenja, saj robotski mehanizmi potrebujejo za svoje delovanje senzorje pozicije in orientacije sklepov, so tu prisotni predmeti tudi s področja merjenja.

Če primerjam malce svoje občutke za nazaj, je Robotika kot smer bolj zanimiva kot dokaj suhoparna Avtomatika, vendar pa je najbolje, če se srečaš s kom, ki je študiral eno ali drugo ter s prve roke poveš kako in kaj. Je pa tako, da noben študij ni pretirano težak, če si pripravljen delati, če pa verjetno ne bo šlo. Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa kar vprašaj in bom(mo) odgovorili!

Mr_87 ::

Hvala za vse informacije. Sem vse skupaj posredoval na fakulteto (potrdilo o opravljenih izpitih in potrdilo o diplomiranju) in čakaj, kaj bodo rekli glede diferencialnih izpitov :) vem pa, da me čaka zelo veliko dela in truda, tako, da, bom moral kar pošteno zagrabit :)

Res hvala vsem

Siddh ::

Ima kdo shranjen predmetnik 2. bolonjske stopnje za elektrotehniko na FERIju za prejšnja leta? 2015 ali prej. Za vse smeri če je možno, sicer pa me najbolj zanima avtomatika in robotika.




Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466343558 (5750) nejc_nejc
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8215600 (10542) mr_chai
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10123949 (18740) Invictus
»

Fakulteta za strojništvo ali elektrotehniko??? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
16449825 (28336) Unknown_001
»

FRI, FR ali FMF?

Oddelek: Šola
133251 (2922) Mavrik

Več podobnih tem