» »

Poroka da ali ne

Poroka da ali ne

Temo vidijo: vsi
1
2
3 4

blink ::

killa bee je izjavil:

Zanima me zakaj bi se sploh poročil?

Zgolj iz pravnih razlogov. Še najslabši razlog je "ker se tudi vsi ostali" in "ker se tudi v filmih".

TheJack ::

Še nekaj: Jaz smisla poroke v tradicionalnem smislu ne razumem. Obreda, pripadajoče fešte, spreminjanje priimkov... itd. Zato tudi ne razumem želje homoseksualcev po poroki (jim je pa ne odrekam, da ne bo pomote) in odklanjanje registracije.

Kaj sploh je poroka? Pogodba ni (v tem primeru bi bile zaobljube verjetno iztožljive, ne?), čeprav ima neke pravne posledice. Pa še te se da doseči po drugi poti (zunajzakonska skupnost). Zakaj se mora pravo vtikati (predpisovati) v to, kakšne zaobljube si morata zakonca dati in koliko prič mora biti prisotnih (pustimo ob strani cel nesmisel priče, če obstaja pisno dokazilo)? Zakaj je potreben obred?

Pravne posledice zakonske zveze so znane: skupno premoženje, dedovanje, domneva očetovstva, status svojca...itd. Zakaj je potrebna poroka? Če želita dva (ali pa trije, zaradi mene) skleniti takšno zvezo, je dovolj, če na Upravni enoti podpišeta dokument, na katerem so napisane posledice njene odločitve in to, da se posledic zavedata. Registracija, torej. Poroka in obred nista potrebna.
Bonis nocet, qui malis parcit.

perci ::

Hehe, jype, ti si legenda.

Jst dejansko mislim, da ženske in moški rečejo DA, ko mislijo NE (in obratno). Ne za iste stvari in ne z isto frekvenco ampak drži za oboje.

Ženske imajo glede večine stvari v glavi bolj pošlihtano kot moški. Ne pa za vse. Ne vem od kje ti iz mojih pisanj izhaja, da imajo moški stvari bolj pošlihtane.

To, da si ti čudak...tudi čudakinje obstajajo :).

111111111111 ::

Jaz sem se poročil, ker je žena tako hotela, pa ker je ohcet dober žur in dejansko ti ga plačajo svatje. :D

Sploh ne vem kaj se o tem razpravlja, če nam bo baba rekla, da bi se rada ženila, se pač bomo in bo čisto vseeno kako mnenje imamo o tem.

Ali je tu kakšen, ki bi deklino pustil samo zato, ker bi želela iti na matični urad, da se poročita? Vam je nasprotovanje civilni poroki res tako pomembno? OK za cerkveno lahko razumem, kaj pa civilna?

Mi je pa žena rekla enkrat, da ji premalokrat povem, da jo ljubim, takrat pa ji jaz povem, da sem ji to povedal na matičnem in če se bo vmes kaj spremenilo bo dobila update. :D

thramos ::

jype je izjavil:

Lepše je reči "življenska sopotnica". Ne implicira lastništva, temveč raje prostovoljnost in odprtost odnosa, ki torej temelji na vzajemnem spoštovanju potreb in medsebojnem zaupanju, ne pa na grožnjah z represijo.

Ne "moja življenska sopotnica"? V teh primerih zaimki ne implicirajo lastništva ampak odnosa do osebe - menda govoriš o svojih starših, čeprav je vsem jasno, da jih nimaš v lasti?

cebelar123 ::

Vsak ki se bo poročil mora tudi vedet, da če pride do ločitve in nejgova bivša nima službe jo bo moral vzdrževati.

jype ::

perci> Jst dejansko mislim, da ženske in moški rečejo DA, ko mislijo NE (in obratno). Ne za iste stvari in ne z isto frekvenco ampak drži za oboje.

No, misliš popolnoma narobe, tako kot vsi ostali, ki mislijo, kako in kaj mislijo drugi.

thramos> Ne "moja življenska sopotnica"?

Ne, seveda ne. Saj ni moja!

thramos> V teh primerih zaimki ne implicirajo lastništva ampak odnosa do osebe - menda govoriš o svojih starših, čeprav je vsem jasno, da jih nimaš v lasti?

Ti samo poglej, kakšne piše perci, pa mi potem povej, da v primeru "moje žene" zaimek ne implicira lastništva.

Chuapoiz> Sploh ne vem kaj se o tem razpravlja, če nam bo baba rekla, da bi se rada ženila, se pač bomo in bo čisto vseeno kako mnenje imamo o tem.

Ne.

Chuapoiz> Ali je tu kakšen, ki bi deklino pustil samo zato, ker bi želela iti na matični urad, da se poročita? Vam je nasprotovanje civilni poroki res tako pomembno? OK za cerkveno lahko razumem, kaj pa civilna?

Ja, jaz. S tako, ki bi izsiljevala z upravnimi postopki, bi šel izključno v odnos, ki ga definira t.i. "restraining order", čemur pri nas rečejo "prepoved približevanja", če se ne motim.

jest10 ::

111111111111 je izjavil:

Ali je tu kakšen, ki bi deklino pustil samo zato, ker bi želela iti na matični urad, da se poročita? Vam je nasprotovanje civilni poroki res tako pomembno? OK za cerkveno lahko razumem, kaj pa civilna?

Deklina se je strinjala z mojo razlago, zakaj je poroka neumna(no sicer tudi pred tem ni bila kaj preveč zagreta za to).
Fešto s kolegi in sorodstvom pa imava vseeno lahko kadarkoli:P

cebelar123> Vsak ki se bo poročil mora tudi vedet, da če pride do ločitve in nejgova bivša nima službe jo bo moral vzdrževati.

No, to velja tudi dokler sta poročena, ali pa v izvenzakonski zvezi, pa začuda celo v obratnem primeru - tudi ženska mora vzdrževati partnerja pod enakimi pogoji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

thramos ::

jype je izjavil:

Ne, seveda ne. Saj ni moja!

Čigava SOpotnica pa je?

jype je izjavil:

Ti samo poglej, kakšne piše perci, pa mi potem povej, da v primeru "moje žene" zaimek ne implicira lastništva.

Seveda ga ne.

111111111111 ::

jype je izjavil:

Chuapoiz> Ali je tu kakšen, ki bi deklino pustil samo zato, ker bi želela iti na matični urad, da se poročita? Vam je nasprotovanje civilni poroki res tako pomembno? OK za cerkveno lahko razumem, kaj pa civilna?

Ja, jaz. S tako, ki bi izsiljevala z upravnimi postopki, bi šel izključno v odnos, ki ga definira t.i. "restraining order", čemur pri nas rečejo "prepoved približevanja", če se ne motim.

Napisal sem želela, ne zahtevala.

Se pravi, da če bi bila to njena želja, da se poroči civlino ali pa bognedaj cerkveno, ženska direktno za odstrel? Ccc.. jype od tebe sem pričakoval nekaj več, glede na to da se boriš za DA je DA in NE je NE.

perci ::

V mojem primeru "moja žena" ne implicira lastništva. Razen, če ti veš, kaj jst mislim. V tem primeru se (po tvojih lastnih besedah) motiš.

Pithlit ::

perci je izjavil:

V mojem primeru "moja žena" ne implicira lastništva. Razen, če ti veš, kaj jst mislim. V tem primeru se (po tvojih lastnih besedah) motiš.

On ve kaj ti misliš ko rečeš "moja žena" tako kot ti veš kaj ženske mislimo ko rečemo da se nočemo poročit.
Life is as complicated as we make it...

betmen ::

To kar je moje je moje pa ce sva skupaj 100 let. Ce npr jaz kupim stanovanje in ona ne dela
Ker se ji ne da, se zacne kurbat in pol misli dobit pol stanovanja al kaj?

Pr men je zakon jasn, in me briga kaj drugi pisejo ker teli drugi niso dal niti kapljice znoja v to stanovanje.

Ce pa se kupi na pol potem pa ni panike.

Pithlit ::

betmen je izjavil:

To kar je moje je moje pa ce sva skupaj 100 let. Ce npr jaz kupim stanovanje in ona ne dela

Kar počak da te nasodišče sprau!

Tebi zakon ni čist jasen, sorči.
Life is as complicated as we make it...

betmen je izjavil:

Pr men je zakon jasn, in me briga kaj drugi pisejo ker teli drugi niso dal niti kapljice znoja v to stanovanje.

Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom (kar pomeni, da če eden zadene na loteriji, zadetek ni skupno premoženje) v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje (51. člen ZZZDR).

59. člen ZZZDR:
(1) Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju.

(2) V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.

Netrunner ::

Vsi ki se sprašujejo o smiselnosti poroke je bolje da se ne poročijo, saj obstaja velika verjetnost da bo njihov zakon razpadel po par letih.

Kdor dobi svojo življensko sopotnico oz. sopotnika se ne bo spraševal o tem ampak se bo ensotavno poročil, ali pa živel lepo v svoji zvezi naprej. Poroka ni obvezna, je pa lepa stvar za dva ki se lepo razumeta skupaj.

Kdor že zdaj razmišlja o posledicah ločitve in premoženjskih koristih naj raje ostane samski.

Zgodovina sprememb…

branc ::

V kontekstu :)

Se pogovarjata dve prijateljici:
"Lej ga, tisti čez cesto je pa moj bivši mož! Iz njega sem naredila milijonarja!!"
"Kaj je bil pa prej?" vpraša prijateljica.
"Milijarder!:)"

Ni v kontekstu.

Slovenija ni Amerika. Kdor pozorno prebere 59. člen ZZZDR, lahko vidi, da sodišče (če zakonec tako zahteva) ugotovi delež vsakega zakonca na skupnem premoženju. Sodišče bo presojalo tudi zaslužek vsakega od zakoncev, in žena, ki je bila brezposelna, bo težko dokazala, da je njen prispevek na skupnem premoženju enak, kot prispevek moža, ki je služil 5 jurjev na mesec. Vsekakor pa mora sodišče prispevek natanko ugotoviti.

Pri nas se prav tako ne more zgoditi (kot se izgleda lahko dogaja v ZDA), da bi en zakonec po razvezi dobil delež premoženja, ki ga je drugi zakonec že imel pred sklenitvijo zz (t.i. posebno premoženje zakonca). Da se skratka poročita milijarder in eksotična plesalka, nakar ona ob ločitvi dobi 2 milijardi od štirih. Pri nas bi iz zakona odnesla tisto, kar je vanj prinesla (ob predpostavki, da v času trajanja zz ni delala ničesar).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: TheJack ()

Invictus ::

St235 je izjavil:

Dodatno izkušnjo, ki jo lahko še omenim je pri potovanju po arabskem svetu. Tam imaš v ortodoksnih državah lahko precej težav, če nista poročena.

V hotelih je dovolj da poveš da si zaročen. pa ti v arabskim državah že dajo skupno sobo.

Se pa lahko pojavi problem, recimo v Dubaju, če ženska zanosi in rodi ter da ni poročena. Tako mama in otrok gresta v zapor za 2 leti. Pa zapori tam niso praznik.

Je tudi že nekaj Slovencev ušlo domov, ko je partnerka zanosila.

cebelar123 je izjavil:

Vsak ki se bo poročil mora tudi vedet, da če pride do ločitve in nejgova bivša nima službe jo bo moral vzdrževati.

To se zgodi tudi če več kot eno leto živita in sta prijavljena na skupnem naslovu ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

O kakem skupnem naslovu ti govoriš?

betmen je izjavil:

Tako ja. Če se je skupno premoženje povečalo v čsu dokazljivega skupnega gospodinjstva, gre to skupno premoženje na pol.

TheJack je izjavil:

O kakem skupnem naslovu ti govoriš?

Stalno bivališče.

Zgodovina sprememb…

Kaj hudiča ima eno leto stalnega bivališča opraviti s preživljanjem??

Netrunner je izjavil:

Kdor že zdaj razmišlja o posledicah ločitve in premoženjskih koristih naj raje ostane samski.

Ko se enkrat ločiš, o tem zelo dobro premisliš. Sploh če dobiš partnerja/partnerko praktično brez premoženja.

TheJack je izjavil:

Kaj hudiča ima eno leto stalnega bivališča opraviti s preživljanjem??

Po tem ti pripadajo enako pravice kot če si poročen.

A si nisi mojih prejšnjih postov prebral?

Zgodovina sprememb…

Kaj pa ti mojih?

Kje in v katerem predpisu piše, da ti po enem letu skupnega stalnega bivanja pripadajo enake pravice, kot če si poročen?

NonPlusUltra ::

Kdor se sprašuje o smiselnosti poroke, ne razume bistva in pomena besede ZAKON.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

l0g1t3ch ::

Jaz sem se poročil samo zato, ker je moja življenska sopotnica želela to. Je sama rekla da ji poroka pomeni nekakšno uresničitev ostroških sanj, da je že od malih nog sanjala o tem.
Meni osebno vse skupaj ne pomeni nič, ne vidim razloga zakaj bi želel papir od države in župnika da ta in ta oseba je moj zakonec itd.

Sklenila sva kompromis in sicer sva črtala cerkveno poroko, šrango in klasično ohcet. Namesto tega sva imela samo civilno poroko brez pompa in kompliciranja ter kasneje kosilo v ožjem družinskem krogu.
Naslednji dan pa še piknik in pošteno fešto za vse najine prijatelje.

l0g1t3ch je izjavil:

Jaz sem se poročil samo zato, ker je moja življenska sopotnica želela to. Je sama rekla da ji poroka pomeni nekakšno uresničitev ostroških sanj, da je že od malih nog sanjala o tem.

Oba sta se poročila iz napačnega razoga.

vostok_1 ::

NonPlusUltra je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

So true!

To je kr fail IMO.

jest10 ::

Netrunner je izjavil:

Vsi ki se sprašujejo o smiselnosti poroke je bolje da se ne poročijo, saj obstaja velika verjetnost da bo njihov zakon razpadel po par letih.

Bedarija

StarCitizen> je pa lepa stvar za dva ki se lepo razumeta skupaj.

Ne, butasta je.

Glugy ::

Kaj pa registracija tko k majo istospolni? Pač se registriraš z žensko in to je to.

Glugy> Kaj pa registracija tko k majo istospolni? Pač se registriraš z žensko in to je to.

Čemu bi se? Še bicikla ne registriram, pa bom žensko?

StarCitizen> Vsi ki se sprašujejo o smiselnosti poroke je bolje da se ne poročijo, saj obstaja velika verjetnost da bo njihov zakon razpadel po par letih.

Po kolk letih, natančno? Jaz zdaj že več kot 15 let čakam, pa še ni. Al si hotel povedat, da se je treba poročit, da gredo reči zares narobe?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

vostok_1 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

So true!

To je kr fail IMO.

Zakaj fail ?
Že prej sva skupaj živela 3 leta in sedaj 1 leto ko sva poročena je povsem isto. Edina razlika je, da je sedaj na papirju, kar mene nič ne boli ona pa je imela svoj trenutek poroke.

Netrunner ::

:) pointless

Glugy je izjavil:

Kaj pa registracija tko k majo istospolni? Pač se registriraš z žensko in to je to.

Ni potrebe. Sam skupno stalno bivališče je dovolj ...

l0g1t3ch je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

So true!

To je kr fail IMO.

Zakaj fail ?
Že prej sva skupaj živela 3 leta in sedaj 1 leto ko sva poročena je povsem isto. Edina razlika je, da je sedaj na papirju, kar mene nič ne boli ona pa je imela svoj trenutek poroke.

Točno tako. In ravno zaradi tega je fail. Zakon (ne poroka) tebe nič ne boli, zanjo pa Zakon (ne poroka) pomeni par ur slavja (ali neke sanjarije pač). V bistvu noben od vaju ne ve, kaj pomeni Zakon.

Invicus: O tebi sem imel resnično do sedaj zelo dobro mnenje. Navajanje dejstev brez virov (in to kljub jasnim vprašanjem in že večkratnim odgovorom z moje strani, pa tudi s strani Žige in Lakotnika) pa je znak slabega argumentiranja. Nekaj trdiš, tega ne dokažeš, ko te sogovornik pozove k predložitvi dokazov za trditev, ga ignoriraš in še naprej trdiš enako.

Res razočaranje.

NoNickName> V bistvu noben od vaju ne ve, kaj pomeni Zakon.

Nas lahko usmeriš na gradivo, ki pojasni, kaj pomeni Zakon?

St235 ::

Invictus je izjavil:

St235 je izjavil:

Dodatno izkušnjo, ki jo lahko še omenim je pri potovanju po arabskem svetu. Tam imaš v ortodoksnih državah lahko precej težav, če nista poročena.

V hotelih je dovolj da poveš da si zaročen. pa ti v arabskim državah že dajo skupno sobo.

Se pa lahko pojavi problem, recimo v Dubaju, če ženska zanosi in rodi ter da ni poročena. Tako mama in otrok gresta v zapor za 2 leti. Pa zapori tam niso praznik.

Je tudi že nekaj Slovencev ušlo domov, ko je partnerka zanosila.

Ja, če pod ortodoksne muslimaske države šteješ Dubaj potem je dovolj, če rečeš da si zaročen. V Sharjah pa dobiš ob 4h zjutraj versko policijo na vrata, ki preverja, če vsak spi v svoji sobi.

NonPlusUltra je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

So true!

To je kr fail IMO.

Zakaj fail ?

Točno tako. In ravno zaradi tega je fail. Zakon (ne poroka) tebe nič ne boli, zanjo pa Zakon (ne poroka) pomeni par ur slavja (ali neke sanjarije pač). V bistvu noben od vaju ne ve, kaj pomeni Zakon.

Narobe si predstavljaš.
Že prej 3 leta sva izvajala "zakon", ona si je pač to želela nadgraditi še z neko tradicionalno ceremonijo torej poroko in ker meni res ni za poroko in vso to navlako, ki pride zraven (šranga, svatje, vožnja z avtom in glasno trobljenje, cerkveni obred,...) sva vse skupaj zreducirala na minimum in dala skozi v enem dnevu. In življenje še vedno teče dalje kot je prej. Najin "zakon" je povsem enak sedaj kot pa je bil pred poroko.

To je to.

P.S.
A zate je poroka to, kar sta imela kolega in njegovo dekle, da sta porabila leto svojega življenja za načrtovanje poroke in sta bila ves čas pod pritiskom, vsa napeta in živčna da bo vsak vidik popolen in da bo vseh 150 povabljenih zadovoljenih in da ne bodo mel sosedje kej za šimfat.
Hvala ampak ne hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: l0g1t3ch ()

l0g1t3ch je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

l0g1t3ch je izjavil:

So true!

To je kr fail IMO.

Zakaj fail ?

Narobe si predstavljaš.
Že prej 3 leta sva izvajala "zakon", ona si je pač to želela nadgraditi še z neko tradicionalno ceremonijo torej poroko in ker meni res ni za poroko in vso to navlako, ki pride zraven (šranga, svatje, vožnja z avtom in glasno trobljenje, cerkveni obred,...) sva vse skupaj zreducirala na minimum in dala skozi v enem dnevu. In življenje še vedno teče dalje kot je prej. Najin "zakon" je povsem enak sedaj kot pa je bil pred poroko.

Ja, točno tako.
Vajina zveza je še vedno povsem enaka kot je bila pred poroko.

Smurf ::

Zakaj bi pa morala biti zveza po poroki drugacna?

Niti ne vidim problema v tem, da se porocis zgolj zato, da osrecis punco.

jype je izjavil:

NoNickName> V bistvu noben od vaju ne ve, kaj pomeni Zakon.

Nas lahko usmeriš na gradivo, ki pojasni, kaj pomeni Zakon?

Že SSKJ bo dovolj.
Predvsem 2. zákon bi znal dati kak namig.

Smurf je izjavil:

Sprejmeš, lastnoročno podpišeš in s tem podrediš, zavežeš se (nekemu) zakonu (pravni predpis, kateremu moraš podrediti svoje delovanje, ravnanje, izvajanje, mišljenje) zato, ker je to nekomu drugemu všeč? Kako bi lahko temu rekli?
S poroko (zakon) se zavezuješ Zakonu in ne partnerju.

Ziga Dolhar ::

Izraza "zakon" (kot sklenitev zakonske zveze, poroka), nima z izrazom "zakon" (predpisom) nobene pretirane veze.
https://dolhar.si/

cebelcamajci ::

betmen je izjavil:

Ce se premozenje v casu skupnega bivanja poveča, ji pripada polovica, pa se kurbala ali ne ;)

klemenSLO ::

Ja a ni to jasno: poroka je edini žur kjer so prihodki večji os odhodkov :D
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Ziga Dolhar je izjavil:

Izraza "zakon" (kot sklenitev zakonske zveze, poroka), nima z izrazom "zakon" (predpisom) nobene pretirane veze.

Izpusti se lahko kvečjemu izraz "pravni".

klemenSLO je izjavil:

Ja a ni to jasno: poroka je edini žur kjer so prihodki večji os odhodkov :D

?

Zgodovina sprememb…

NonPlusUltra je izjavil:

Smurf je izjavil:

Sprejmeš, lastnoročno podpišeš in s tem podrediš, zavežeš se (nekemu) zakonu (pravni predpis, kateremu moraš podrediti svoje delovanje, ravnanje, izvajanje, mišljenje) zato, ker je to nekomu drugemu všeč? Kako bi lahko temu rekli?
S poroko (zakon) se zavezuješ Zakonu in ne partnerju.

Kot sem gledal je pravno isti šmorn al si poročen al pa imaš izven zakonsko zvezo. Če si poročen na papirju imaš celo nekaj manj komplikacij, ker moraš sicer državi oz. ustanovam dokazovati da je ta in ta oseba res partner.
Skratka zelo težko živiš brez da bi vsaj kdaj pa kdaj moral kaj dokazovati/izjavljati da je nekdo tvoj partner. Država se na nek način vedno vtika v tvojo skupnost.
Se pa lahko ogneš vsaj vtikanju duhovščine.
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dedovanje ex izven zakonskemu partnerju. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9011730 (3894) Mato989
»

Zunajzakonska skupnost

263513 (1090) user4683
»

Mnogoženstvo (strani: 1 2 3 4 5 )

24426986 (21945) FlyingBee
»

Kaj (bo)ste dali v predporočno pogodbo? (strani: 1 2 3 )

1279415 (7596) MadMicka

Več podobnih tem