» »

Poroka da ali ne

Poroka da ali ne

Temo vidijo: vsi
1 2 3
4
»

Malajlo ::

Evo, so plusi in minusi našteti.
http://www.viva.si/Psihologija-in-odnos...
http://www.dnevnik.si/clanek/1042394903

Meni se je zataknilo, da bi moral na UE sebe kot fotra svojih otrok prijavljat. Se pa rajši enkrat zapeljem tja, kot pa trikrat. Pa na skrbništvo tudi malo drugače gledajo, (ko) če se ločiš.

Ob prenehanju zunajzakonske skupnosti je lahko tudi odločanje za varstvo, vzgojo in preživljanje otrok dolgotrajnejše in bolj zapleteno kot ob razvezi zakonske zveze.

V zunajzakonski skupnosti namreč partner ne šteje samodejno za očeta partnerkinega otroka, kot to velja za moža - očeta ženinega otroka. Zunajzakonski partner mora formalno pripoznati očetovstvo, sicer ga je treba tožiti na ugotovitev očetovstva. Šele na temelju tako ugotovljenega oziroma pripoznanega očetovstva (včasih tudi materinstva) je možno uveljavljati otrokove pravice in koristi v razmerju do staršev (in nasprotno). Te so po vsebini enake tistim, ki jih imajo otroci, rojeni v zakonski zvezi. In končno, ob prenehanju zunajzakonske skupnosti ni formalno poskrbljeno za varstvo, vzgojo in preživljanje otrok, tako kot je ob razvezi zakonske zveze.

qaqo ::

jaki plusi pa minusi, ene drobtince vam mečejo in vam rečejo da je zarad tega poroka kul

man up, pansies

neutronium ::

Zanimiva debata:) Ok, kaj pa recimo v naslednjem primeru.... Spoznal sem punco tujko, ki ni državljanka članice EU. Imava se namen poročit, skupno življenje enkrat itd. Recimo, da se poročiva v njeni državi... Lahko kasneje potrdim in dokažem to poroko v Sloveniji, da se mi lahko pridruži tukaj? Je postopek enostaven ali je kup ovir na poti? Ali je potem, ko dobi dovoljenje, da se mi pridruži tu, vezana samo na Slovenijo ali gre lahko iskat delo v kakšno drugo državo članico EU?? to slednje me še posebej zanima, če so kakšne ovire z delom v drugih EU članicah. Ok, vem, da obstaja nekaj, da naši uradniki radi zavračajo vloge za pridružitev partnerja, če nimaš dokazil za njegovo preživljanje ali nekaj s tem... Torej recimo, če sem ta trenutek postal brezposeln (vendar imam prihranke na računu) in bi bila midva poročena, potem se mi ona ne more pridružit tu dokler spet nimam zaposlitve oz.rednih prilivov na račun?? Kako so postopki recimo, če bi me ona rada obiskala zdaj ko nisva poročena ali takrat, ko bi bila? Rabi pa vizo in povabilo...kolikor sem bral izkušnje drugih so imeli precej ovir ali celo birokratskih podjebavanj...Ksenofobija je pri slovencih precej razširjen pojav. Ok, torej, če ji nekako uredim turističen obisk Slovenije ali se lahko med tem časom pri nas poročiva? Je potem kaj manj papirjev za urejat?

Torej ja, poroka se mi zdi pomembna v kolikor se ne gre za dva lokalca... Se pa ne bi poročil iz ljubezni, to se mi zdi bedarija...ljubezen pride in mine. Poroka je kot neke vrste pogodba, od nje imata koristi oba partnerja in morebitni potomci. Skleneš jo takrat, ko veš, da bosta s partnerjem zgradila in maksimizirala skupno dobro (torej bosta oba + potencialni potomci na boljšem, kot če bi živeli vsak zase). Ok, skupno dobro ima lahko več definicij, enim so to finance, drugim pa kaj drugega. Zagovarjam dogovorne poroke med dvema odraslima, ki so temeljito premišljene (izključno njuna zavestna stvar in ne sorodnikov). Za poroke na temelju neke hude ljubezni in verskih prepričanj pa se mi zdi, da sčasoma vodijo kvečjemu v propad... Poroke nikoli v zgodovini, ne včasih in ne danes, niso bile namenjene potrjevanju ljubezni...(Zgolj moje osebno prepričanje)

BigWhale ::

qaqo je izjavil:

jaki plusi pa minusi, ene drobtince vam mečejo in vam rečejo da je zarad tega poroka kul

man up, pansies

Kdo komu mece drobtinice? Enim je poroka ok. Zraven pa vidijo se kaksen drug plus kot samo to, da jim je poroka ok. In to je vredno 'man up' komentarja? Pffft.

Hvale vredni argumenti, ni kaj. :)

Enim so poroke vsec, drugim niso, tretjim je pa vseeno. In kaj potem?

killa bee ::

Ženi pripada pol ... Ker je ustvaril premoženje skupaj z ženo ...

kako veš?

driver_x ::

SimplyMiha je izjavil:

BigWhale je izjavil:

killa bee je izjavil:

sepravi finančno lahko profitiraš od zastonj žurke in finančnih daril, ki jih dobiš na začetku ko se poročiš in to je vse?

Ja, v nekaterih kulturah kjer na poroko dajo vec kot pri nas, lahko zenin in nevesta od vseh teh daril se kar nekaj casa zivita. Ali pa jih shranita za hude case.

Ali pa mogoče tudi ne:
For butter or for worse... 27 toasters given to wedding couple

Zato pa odpreš poročno knjigo v štacuni z zadevami, ki jih rabiš ali pa prosiš goste, da ti namesto daril prinesejo kuverte.

Invictus ::

killa bee je izjavil:

kako veš?

Preberi si zakon. Saj ga ni težko najti na Googlu ...

Seveda pa greš vedno na sodišče, kjer dokazuješ da to ni res ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

TheJack ::

perci je izjavil:

The Jack, v bistvu si res ti cepec.

Že stokrat na tem forumu (ne samo v tem topicu) je bilo pojasnjeno, da ni nobenega roka, ob katerem bi se štelo, da je skupno prebivališče postala zunajzakonska skupnost. Zdej, če se razloži to enkrat, dvakrat, trikrat - razumem. Več od tega pa...pomeni, da si ti cepec.

Meni se podobno dogaja v temi o CHF kreditih. Razlagam ene in iste (povsem preproste) stvari, pa jih eni še vedno ne štekajo in tupijo svoje. Ne morem se zadržat, ker take budalaštine kvasijo. Seveda sem na koncu jst cepec, če ne poštekam, da ne bodo poštekal.

Jap, sem ugotovil že med pisanjem. Ampak saj veš, ko se zakoplješ v luknjo, traja nekaj časa, da ugotoviš kje si in nehaš kopati. :)
Bonis nocet, qui malis parcit.

MIHAc27 ::

Jaz se z mojo prav veliko nisem pogovarjal o poroki, pred zaroko. Ampak ko sva se nekako odločila za otroka, se mi je zdel primeren trenutek tudi zaprositi.

Ker ima na splošno rada poroke, vem da sem ji z tem naredil veselje, pa tudi lepe spomine (čeprav čisto vse seveda tudi ni šlo po planih).

Stroški.... ja stroški seveda so. Ampak malo se je treba znajti, pa tudi za darila sva rekla, da zbirava za medene tedne... Ena priča je dala za torto, starši poskrbeli za prstane,... pa kar naenkrat stroškov ni bilo več toliko.
Vsaj v minus nisem šel, čeprav je bilo povabljenih preko 80 sorodnikov.

Plusi in minusi poroke... se hecate? Jaz si nisem pogledal niti en plus, niti en minus porok. Se mi zdi pač romantična gesta, in en razlog več, da se ga žura.

Pač če se ti zdi poroka ok, se o tem z partnerjem pogovoriš. Če pa ne pa je ogromno ljudi tudi na koruzi povsem zadovoljnih. Odločitev je pač vaša.

Šmorn ::

Imam dva kolega, ki sta bila z ženskama 10+ let neporočena, pa se je smatralo vse kakor da sta bila. Oba na srečo brez otrok, pa nobeden izmed vpletenih ni kompliciral. Pač sta sporazumno razdelila imetje in to je bilo to.

aerie ::

jype je izjavil:

perci> Pa reci, da ne drži.

Ti se sploh ne zavedaš, da si ravnokar ženske obtožil tega, da v resnici mislijo "ja" ko rečejo "ne".

Če pa je res. Pa reci temu kakor hočeš.

GTX970 ::

Tudi v Sloveniji lahko to podpišeš ...

ppika ::

aerie je izjavil:

jype je izjavil:

perci> Pa reci, da ne drži.

Ti se sploh ne zavedaš, da si ravnokar ženske obtožil tega, da v resnici mislijo "ja" ko rečejo "ne".

Če pa je res. Pa reci temu kakor hočeš.

kaj pa pol unim reces k ti tezijo?

BigWhale ::

Invictus je izjavil:

A ni tole propadlo zaradi zavrnitve novega zakona o druzinah? To naj bi bil tudi eden izmed argumentov nasprotnikov: 'predporocne pogodbe bodo unicile smisel porok, etc etc'?

l0g1t3ch ::

darkolord je izjavil:

Hm, kolikor jaz poznam ljudi, se mi zdi njihova zveza precej bolj "solid", če so poročeni in/ali imajo otroke.

Ne poznam nobenega mlajšega para, ki bi brez tega dvojega zdržal kaj več kot 10 let. Se očitno enostavno naveličajo. Pa precej lažje je vzet kufre pa jet.

V drugem primeru je pa ponavadi še nek dodaten bond, ki precej deluje tudi kot buffer za razne težave.

Nič ne poveže tako kot skupen kredit za nepremičnino >:D

St235 ::

BigWhale je izjavil:

Invictus je izjavil:

A ni tole propadlo zaradi zavrnitve novega zakona o druzinah? To naj bi bil tudi eden izmed argumentov nasprotnikov: 'predporocne pogodbe bodo unicile smisel porok, etc etc'?

Glede na to, da zadeva paše pod obligacijsko pravo lahko prosto skleneš pogodbo v kateri popišeš premoženje, ki ga partnerja prinašata v zakon. Prav poredporočnih pogodb, kot jih na primer pozna ameriška zakonodaja pa pri nas ni.

To ne vem če je padlo, ampak zasledil sem nekje to novico.

Nisem več poročen, in nekaj časa tudi ne bom, tako da ni to moj fokus ;).

razen če mož misli da je prispeval več in to dokazuje na sodišču

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: killa bee ()

Tear_DR0P ::

jype je izjavil:

Ja, pred tem sta pa izvenzakonska partnerja v očeh družbe in države. Razlike pa - po definiciji - ni.

huh. razlike mogoče ni v zakonu. V družbi pa precej. Naša družba je še dosti zaostala, da koruznike tretira slabše. Sploh ob ločitvi. Takrat koruzniku damo vedeti da je zajebal, ker se ni poročil, ker bi s tem stopil korak naprej, ustvaril nekaj posebnega ... in poskrbel bi za pogoje, da bi bila ločitev težja. Pustimo ob strani, da se poročeni ljudje redno ločujejo. Težavnost ločitve je pa odvisna od zmožosti komunikacije dveh oseb in ne od sklenjenih pogodb :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

sepravi če s punco živita vsak na svojem naslovu potem nista poročena po zakonu? Če pa živita več kot leto dni na istem naslovu sta pa poročena po zakonu neglede na to če sta se poročila.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: killa bee ()

killa bee je izjavil:

sepravi če s punco živita vsak na svojem naslovu potem nista poročena po zakonu? Če pa živita več kot leto dni na istem naslovu sta pa poročena po zakonu neglede na to če sta se poročila.

eeeem. ne.

Evo - še enkrat z linkom. Poroka se splača zarad vseh dobrih žurov, ki spadajo k tej ceremoniji. Seveda pa moraš met kup frendov, ki jim ni največji žur to, da se nekam zaprejo s kupom alkohola in zganjajo kvazi razvrat.

https://vimeo.com/118434141
1 2 3
4
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dedovanje ex izven zakonskemu partnerju. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9011730 (3894) Mato989
»

Zunajzakonska skupnost

263513 (1090) user4683
»

Mnogoženstvo (strani: 1 2 3 4 5 )

24426985 (21944) FlyingBee
»

Kaj (bo)ste dali v predporočno pogodbo? (strani: 1 2 3 )

1279415 (7596) MadMicka

Več podobnih tem