Forum » Loža » Poroka da ali ne
Poroka da ali ne
Temo vidijo: vsi
perci ::
Čemu bi se? Še bicikla ne registriram, pa bom žensko?
!!!Šovinist!!! Žensko primerjaš z biciklom.
NonPlusUltra ::
Ziga Dolhar je izjavil:
Izraza "zakon" (kot sklenitev zakonske zveze, poroka), nima z izrazom "zakon" (predpisom) nobene pretirane veze.
Če izpustimo izraz "pravni", zakonca nista podrejena nobenemu zakonu?
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."
Invictus ::
Invicus: O tebi sem imel resnično do sedaj zelo dobro mnenje. Navajanje dejstev brez virov (in to kljub jasnim vprašanjem in že večkratnim odgovorom z moje strani, pa tudi s strani Žige in Lakotnika) pa je znak slabega argumentiranja. Nekaj trdiš, tega ne dokažeš, ko te sogovornik pozove k predložitvi dokazov za trditev, ga ignoriraš in še naprej trdiš enako.
Res razočaranje.
A daj nehi no. A zdaj boš že vsaki temi pljuval po meni.
Nekateri celo določen dan dneva nekaj delamo, zato pač ni odgovorov ...
Če ti moji odgovori niso všeč, žali se tati. Ali moderatorju.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Netrunner ::
Bistvo poroke nima nobene veze ne z zakoni, ne z prednostimi in slabostimi in sploh ne z premoženjem. 3/4 ljudi je bolje da se sploh ne poroči ker nima blage veze kaj poroka je. Kdor gre iskat pomen poroke v bilokakšen zakonik, je že v osnovi zgrešil bistvo za par svetlobnih let.
jype ::
NoNickName> Že SSKJ bo dovolj.
Ni!
Tam not piše vse živo, tega, kar bi morali po tvoje vedet, da bi razumeli pomen te besede. Vljudno prosim, če razgrneš svoje videnje tega, da ga bomo lahko skritizirali.
Lahko začnem kar jaz: Zakon je eden od načinov, s katerimi so si ljudje s pozicije moči blagovolili podrejati množice in usmerjati njihovo obnašanje tako, da so sami imeli od tega korist. Zakonska zveza izvira iz verskih predpisov, katerih namenov je več: Ustvariti pogoje, v katerih ženske nimajo privilegijev, temveč predvsem dolžnosti, katerih izpolnitev koristi predvsem napredku hegemonije cerkvenih veljakov, preprečiti, da bi ženske participirale v družbi ali se samoiniciativno združevale ter poskrbeti, da so moški nagrajeni za represijo nad šibkejšimi, skozi katero se izvaja strahovlada v praktično vsaki cerkveni hierarhiji.
Vir: Tora, Biblija, Koran, Mahabharata, Pali Canon.
perci> !!!Šovinist!!! Žensko primerjaš z biciklom.
Motiš se. V resnici sem !!!biciklist!!!, ker bicikel primerjam z žensko. No, lahko bi bilo slabše - lahko bi ga z moškim!
StarCitizen> Bistvo poroke nima nobene veze ne z zakoni, ne z prednostimi in slabostimi in sploh ne z premoženjem. 3/4 ljudi je bolje da se sploh ne poroči ker nima blage veze kaj poroka je. Kdor gre iskat pomen poroke v bilokakšen zakonik, je že v osnovi zgrešil bistvo za par svetlobnih let.
Živjo! Nam lahko poskušaš razložiti, kaj poroka je?
Ni!
Tam not piše vse živo, tega, kar bi morali po tvoje vedet, da bi razumeli pomen te besede. Vljudno prosim, če razgrneš svoje videnje tega, da ga bomo lahko skritizirali.
Lahko začnem kar jaz: Zakon je eden od načinov, s katerimi so si ljudje s pozicije moči blagovolili podrejati množice in usmerjati njihovo obnašanje tako, da so sami imeli od tega korist. Zakonska zveza izvira iz verskih predpisov, katerih namenov je več: Ustvariti pogoje, v katerih ženske nimajo privilegijev, temveč predvsem dolžnosti, katerih izpolnitev koristi predvsem napredku hegemonije cerkvenih veljakov, preprečiti, da bi ženske participirale v družbi ali se samoiniciativno združevale ter poskrbeti, da so moški nagrajeni za represijo nad šibkejšimi, skozi katero se izvaja strahovlada v praktično vsaki cerkveni hierarhiji.
Vir: Tora, Biblija, Koran, Mahabharata, Pali Canon.
perci> !!!Šovinist!!! Žensko primerjaš z biciklom.
Motiš se. V resnici sem !!!biciklist!!!, ker bicikel primerjam z žensko. No, lahko bi bilo slabše - lahko bi ga z moškim!
StarCitizen> Bistvo poroke nima nobene veze ne z zakoni, ne z prednostimi in slabostimi in sploh ne z premoženjem. 3/4 ljudi je bolje da se sploh ne poroči ker nima blage veze kaj poroka je. Kdor gre iskat pomen poroke v bilokakšen zakonik, je že v osnovi zgrešil bistvo za par svetlobnih let.
Živjo! Nam lahko poskušaš razložiti, kaj poroka je?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Ziga Dolhar ::
NonPlusUltra je izjavil:
Ziga Dolhar je izjavil:
Izraza "zakon" (kot sklenitev zakonske zveze, poroka), nima z izrazom "zakon" (predpisom) nobene pretirane veze.
Če izpustimo izraz "pravni", zakonca nista podrejena nobenemu zakonu?
Točn tolk kot pri zunajzakonski skupnosti. (Razen če trdiš, da izraz "zunajzakonska skupnost" pomeni, da partnerja nista podrejena nobenemu zakonu .)
p.s.: Slovenščina je en redkih jezikov, v katerem se za zakonsko zvezo uporablja enak izraz ("zakon") kot za predpise. Drugi jeziki imajo za to povsem ločene izraze.
https://dolhar.si/
NonPlusUltra je izjavil:
Zakaj bi pa morala biti zveza po poroki drugacna?
Niti ne vidim problema v tem, da se porocis zgolj zato, da osrecis punco.
Sprejmeš, lastnoročno podpišeš in s tem podrediš, zavežeš se (nekemu) zakonu (pravni predpis, kateremu moraš podrediti svoje delovanje, ravnanje, izvajanje, mišljenje) zato, ker je to nekomu drugemu všeč? Kako bi lahko temu rekli?
S poroko (zakon) se zavezuješ Zakonu in ne partnerju.
Kot sem gledal je pravno isti šmorn al si poročen al pa imaš izven zakonsko zvezo. Če si poročen na papirju imaš celo nekaj manj komplikacij, ker moraš sicer državi oz. ustanovam dokazovati da je ta in ta oseba res partner.
Skratka zelo težko živiš brez da bi vsaj kdaj pa kdaj moral kaj dokazovati/izjavljati da je nekdo tvoj partner. Država se na nek način vedno vtika v tvojo skupnost.
Se pa lahko ogneš vsaj vtikanju duhovščine.
Naj me popravijo, če se motim: a ni tako, da lahko tudi izvenzakonsko skupnost izjaviš, prijaviš in overiš na UE in pri notarju? Verjetno dobiš tudi kako potrdilo, notarski zapis ali kaj podobnega.
BigBoss ::
Zakaj bi se sploh poročil ?
Tehnično gledano je pravzaprav res precej vseeno ali se, ali pa ne.
Moje razmišljanje je da živimo zato, da doživimo čim več (če se le da pozitivnih) stvari,
Če se ne bi, bi eno od njih izpustil.
Vse je stvar pogleda na življenje in prioritet. Če te skrbi kaj bo, če .... in če ti varnost pred tem več pomeni kot doživetje poroke - se pač ne poroči.
Sicer je pa moje mnenje, da če te skrbi, že vsaj podzavestno veš, zakaj. Nekaj verjetno ni čisto tako kot bi moralo biti. Potem je mogoče res bolje, da se ne poročiš. Pravzaprav o tem sploh ne razmišljaj ampak prekini ....
Tehnično gledano je pravzaprav res precej vseeno ali se, ali pa ne.
Moje razmišljanje je da živimo zato, da doživimo čim več (če se le da pozitivnih) stvari,
Če se ne bi, bi eno od njih izpustil.
Vse je stvar pogleda na življenje in prioritet. Če te skrbi kaj bo, če .... in če ti varnost pred tem več pomeni kot doživetje poroke - se pač ne poroči.
Sicer je pa moje mnenje, da če te skrbi, že vsaj podzavestno veš, zakaj. Nekaj verjetno ni čisto tako kot bi moralo biti. Potem je mogoče res bolje, da se ne poročiš. Pravzaprav o tem sploh ne razmišljaj ampak prekini ....
NonPlusUltra je izjavil:
Naj me popravijo, če se motim: a ni tako, da lahko tudi izvenzakonsko skupnost izjaviš, prijaviš in overiš na UE in pri notarju? Verjetno dobiš tudi kako potrdilo, notarski zapis ali kaj podobnega.
Ne drži. Koncept "registracije izvenzakonske skupnosti" je oksimoron - nekaj, kar je ~aprila 2011 poskusila uveljaviti ena poslanska skupina v Državnem zboru, pa jih je pravočasno srečala pamet.
SimplyMiha ::
Praviloma si folk predstavlja poroko kot cerkveni obred, po katerem par postane "mož in žena dokler ju smrt ne loči". Zamišljajo si pražnje oblečenega ženina ter v sanjsko belo obleko oblečeno nevesto, katero pospremi njen foter, ki v ženina strelja grožeče poglede, medtem ko ženske v ozadju hlipajo in smrkajo v vezene robce. Ko govorijo o poroki, mislijo na neko idealno predstavo le-te.
Govoriti pa bi morali o nečem povsem drugem: o zakonski skupnosti. Ker tisto zgoraj je samo en zastarel obred, ki vznemirja ženske in straši moške, zakonska skupnost pa se ultimativno sklene šele pri matičarju. Prideta, podpišeta, gotovo - zdaj sta zakonska partnerja v očeh tako družbe kot države.
Ampak ne, sentimentalen folk se obeša na tisti zastareli obred.
Govoriti pa bi morali o nečem povsem drugem: o zakonski skupnosti. Ker tisto zgoraj je samo en zastarel obred, ki vznemirja ženske in straši moške, zakonska skupnost pa se ultimativno sklene šele pri matičarju. Prideta, podpišeta, gotovo - zdaj sta zakonska partnerja v očeh tako družbe kot države.
Ampak ne, sentimentalen folk se obeša na tisti zastareli obred.
BigBoss> Sicer je pa moje mnenje, da če te skrbi, že vsaj podzavestno veš, zakaj.
Ne skrbi me - samo zdravorazumsko se opredeljujem do nepotrebnih upravnih postopkov, ki v ničemer ne morejo spremeniti mojega odnosa do drugih ljudi, saj ta ni odvisen od nobenega uradniškega zapisa.
SimplyMiha> zdaj sta zakonska partnerja v očeh tako družbe kot države.
Ja, pred tem sta pa izvenzakonska partnerja v očeh družbe in države. Razlike pa - po definiciji - ni.
Ne skrbi me - samo zdravorazumsko se opredeljujem do nepotrebnih upravnih postopkov, ki v ničemer ne morejo spremeniti mojega odnosa do drugih ljudi, saj ta ni odvisen od nobenega uradniškega zapisa.
SimplyMiha> zdaj sta zakonska partnerja v očeh tako družbe kot države.
Ja, pred tem sta pa izvenzakonska partnerja v očeh družbe in države. Razlike pa - po definiciji - ni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
BigBoss ::
BigBoss> Sicer je pa moje mnenje, da če te skrbi, že vsaj podzavestno veš, zakaj.
V tem imaš prav. Ampak, zakaj bi zato spustil eno dobro žurko, ki se jo boš spominjal še lep čas (da ne rečem oguljene - do konca življenja) ?
Res ne vem, zakaj bi izpustil nekaj kar je nepotrebno, če v tem uživam ?
Ziga Dolhar je izjavil:
NonPlusUltra je izjavil:
Ne drži. Koncept "registracije izvenzakonske skupnosti" je oksimoron - nekaj, kar je ~aprila 2011 poskusila uveljaviti ena poslanska skupina v Državnem zboru, pa jih je pravočasno srečala pamet.
To pomeni, da se o obstoju izvenzakonske skupnosti odloča vsakokrat znova, ko je to potrebno? Kar pomeni, da je ta odločitev prepuščena različnim ljudem, ki lahko (ne)izpolnjevanje pogojev za obstoj izvenzakonske skupnosti, ko pride do kakih nejasnosti ali anomalij, različno interpretirajo?
BigBoss> Ampak, zakaj bi zato spustil eno dobro žurko, ki se jo boš spominjal še lep čas
Ker za dobro žurko še nikoli v življenju nisem potreboval upravnega postopka, s spominom je pa tudi vse OK, tako da nisem še nobene pozabil.
BigBoss> Res ne vem, zakaj bi izpustil nekaj kar je nepotrebno, če v tem uživam ?
Joj, nikar! Nisem želel komurkoli dajati občutka, da česarkoli ne sme. Zaradi mene se lahko vsak dan devettisočkrat poročiš, če te tako početje veseli.
NoNickName> To pomeni, da se o obstoju izvenzakonske skupnosti odloča vsakokrat znova, ko je to potrebno? Kar pomeni, da je ta odločitev prepuščena različnim ljudem, ki lahko (ne)izpolnjevanje pogojev za obstoj izvenzakonske skupnosti, ko pride do kakih nejasnosti ali anomalij, različno interpretirajo?
Seveda. Ampak enako velja tudi za interpretacijo pravic in dolžnosti, ki izhajajo iz zakonske zveze.
Ker za dobro žurko še nikoli v življenju nisem potreboval upravnega postopka, s spominom je pa tudi vse OK, tako da nisem še nobene pozabil.
BigBoss> Res ne vem, zakaj bi izpustil nekaj kar je nepotrebno, če v tem uživam ?
Joj, nikar! Nisem želel komurkoli dajati občutka, da česarkoli ne sme. Zaradi mene se lahko vsak dan devettisočkrat poročiš, če te tako početje veseli.
NoNickName> To pomeni, da se o obstoju izvenzakonske skupnosti odloča vsakokrat znova, ko je to potrebno? Kar pomeni, da je ta odločitev prepuščena različnim ljudem, ki lahko (ne)izpolnjevanje pogojev za obstoj izvenzakonske skupnosti, ko pride do kakih nejasnosti ali anomalij, različno interpretirajo?
Seveda. Ampak enako velja tudi za interpretacijo pravic in dolžnosti, ki izhajajo iz zakonske zveze.
betmen ::
cebelcamajci je izjavil:
To kar je moje je moje pa ce sva skupaj 100 let. Ce npr jaz kupim stanovanje in ona ne dela
Ker se ji ne da, se zacne kurbat in pol misli dobit pol stanovanja al kaj?
Pr men je zakon jasn, in me briga kaj drugi pisejo ker teli drugi niso dal niti kapljice znoja v to stanovanje.
Ce pa se kupi na pol potem pa ni panike.
Ce se premozenje v casu skupnega bivanja poveča, ji pripada polovica, pa se kurbala ali ne ;)
Kako misliš "poveča"?
Zdej recimo nimava nič. Jaz kupim stanovanje, greva živeti v to stanovanje. To stanovanje je napisano name in jaz ga odplačujem. Ona dobi na TRR samo socijalno. Čez 5, 10 let zveza propade. Ona še zmer socialni problem. Zdej pa ji moram dat pol stanovanja? Čeprav nima dneva delovne dobe in nikjer nič? Nobenih prilivov in nič?
Pa ni čudno zakaj je potem nastalo naslje do žensk :D
Kako misliš "poveča"?
Zdej recimo nimava nič. Jaz kupim stanovanje, greva živeti v to stanovanje. To stanovanje je napisano name in jaz ga odplačujem. Ona dobi na TRR samo socijalno. Čez 5, 10 let zveza propade. Ona še zmer socialni problem. Zdej pa ji moram dat pol stanovanja? Čeprav nima dneva delovne dobe in nikjer nič? Nobenih prilivov in nič?
Če nista skupaj živela v zakonski/izvenzakonski zvezi v tem času, pol ne. Baba ne dobi nič .
NonPlusUltra je izjavil:
Ziga Dolhar je izjavil:
NonPlusUltra je izjavil:
To pomeni, da se o obstoju izvenzakonske skupnosti odloča vsakokrat znova, ko je to potrebno? Kar pomeni, da je ta odločitev prepuščena različnim ljudem, ki lahko (ne)izpolnjevanje pogojev za obstoj izvenzakonske skupnosti, ko pride do kakih nejasnosti ali anomalij, različno interpretirajo?
Da, tako izrecno celo ZZZDR (v 12. členu). Bo pa v primeru, da je eno sodišče recimo ugotovilo obstoj zunajzakonske skupnosti, drug organ (čeprav ne bo formalno vezan na to ugotovitev), moral zelo prepričljivo utemeljiti, zakaj sam misli drugače.
BigWhale ::
NonPlusUltra je izjavil:
Točno tako. In ravno zaradi tega je fail. Zakon (ne poroka) tebe nič ne boli, zanjo pa Zakon (ne poroka) pomeni par ur slavja (ali neke sanjarije pač). V bistvu noben od vaju ne ve, kaj pomeni Zakon.
Joj, ne trapaj, ce nimas pojma. Jaz sem se porocil po desetih letih skupnega zivljenja. Zakaj? Predvsem zato, ker je moja zena izrazila zeljo, da bi se rada porocila. Ni zahtevala od mene, ni silila v to ampak je nekega dne, kar nekaj let pred poroko, med debatiranjem o teh zadevah povedala, da so ji poroke vsec in da bi se tudi ona porocila.
Zakaj je pa ne bi razveselil s poroko, ce jo pa lahko? Tako sva pa prezivela nekaj precej lepih dni na racun poroke. Bi jih lahko tudi brez poroke? Najbrz.
Pravno-formalno je poroka neka pogodba med dvema clovekoma. Ali lahko druzba obstaja brez porok? Najbrz lahko, je brez porok lazje in manj komplicirano? Precej odvisno od vsakega posameznega primera. Delitev premozenja se ne spreminja kaj dosti, je pa treba dokazovati izvenzakonsko skupnost in tukaj lahko pride do nepotrebnih zapletov. Ja, dve prici na sodiscu se ze steje kot nepotrebni zaplet.
PS: Pa k v bolnici izrocajo posmrtne ostanke ljudi, jih ponavadi izrocijo 'svojcem'. Ce si zunaj zakonski partner, ti lahko se kaj komplicirajo. Se posebaj, ce se najdeta dva zunaj zakonska partnerja, ki, za dodaten bonus, ne vesta drug za drugega. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
BigWhale> Ja, dve prici na sodiscu se ze steje kot nepotrebni zaplet.
Dve priče pr puroki pa ne, a kuga?
Pri poroki priče niso odgovorne za nič.
Oz. četudi pravno so za kaj, ne poznam nikogar ki bi te zadeve izkoristil.
driver_x ::
Poroka je fajn iz dveh razlogov:
1. če zadeve pravilno zastaviš, si na koncu lahko finančno v plusu;
2. naredi se en ali več bombastičnih žurov (z vrtenjem prasca na kolu in podobno), ki se jih sicer ne bi.
Glede vsega ostalega ni prav nobene razlike.
1. če zadeve pravilno zastaviš, si na koncu lahko finančno v plusu;
2. naredi se en ali več bombastičnih žurov (z vrtenjem prasca na kolu in podobno), ki se jih sicer ne bi.
Glede vsega ostalega ni prav nobene razlike.
Ne, to spada zraven h poroki. To je 'pre-emptive strike' za primer locitve. Takrat ne mores rect 'nism porocen!' zato k bo pol takoj en reku: 'sej mamo price!!!'.
Ce pa nisi porocen, pa mors to dokazovati in to je pac nadlezno opravilo in se lahko zavlece, ce se da enmu vsaj priblizno nagajat.
TheJack ::
Invicus: O tebi sem imel resnično do sedaj zelo dobro mnenje. Navajanje dejstev brez virov (in to kljub jasnim vprašanjem in že večkratnim odgovorom z moje strani, pa tudi s strani Žige in Lakotnika) pa je znak slabega argumentiranja. Nekaj trdiš, tega ne dokažeš, ko te sogovornik pozove k predložitvi dokazov za trditev, ga ignoriraš in še naprej trdiš enako.
Res razočaranje.
A daj nehi no. A zdaj boš že vsaki temi pljuval po meni.
Nekateri celo določen dan dneva nekaj delamo, zato pač ni odgovorov ...
Če ti moji odgovori niso všeč, žali se tati. Ali moderatorju.
Odličen odgovor. Črno na belem pokaže tvojo raven razpravljanja/argumentiranja in tvoj intelektualni domet. Aja, po mojem si me z nekom zamenjal. Ne spomnim se, da bi kadarkoli pljuval po tebi, kaj šele v vsaki temi.
Bonis nocet, qui malis parcit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheJack ()
BigWhale> Ne, to spada zraven h poroki. To je 'pre-emptive strike' za primer locitve. Takrat ne mores rect 'nism porocen!' zato k bo pol takoj en reku: 'sej mamo price!!!'.
Ja, priče pa pol rečejo "nama je dau kuverto, da sma pričala!"
Ja, priče pa pol rečejo "nama je dau kuverto, da sma pričala!"
killa bee> Kako lahko s poroko profitiraš(finančno)?
Tako, da s poroko obsedeno žlahto ali znance prepričaš, da jo financirajo.
Tako, da s poroko obsedeno žlahto ali znance prepričaš, da jo financirajo.
killa bee> ja potem dobiš žurko zastonj ne pa finančen profit
K poroki spadajo tudi darila, katerih komponente so pogosto tudi v obliki valute.
K poroki spadajo tudi darila, katerih komponente so pogosto tudi v obliki valute.
St235 ::
killa bee ::
sepravi finančno lahko profitiraš od zastonj žurke in finančnih daril, ki jih dobiš na začetku ko se poročiš in to je vse?
sepravi finančno lahko profitiraš od zastonj žurke in finančnih daril, ki jih dobiš na začetku ko se poročiš in to je vse?
Ja, v nekaterih kulturah kjer na poroko dajo vec kot pri nas, lahko zenin in nevesta od vseh teh daril se kar nekaj casa zivita. Ali pa jih shranita za hude case.
cebelcamajci ::
cebelcamajci je izjavil:
To kar je moje je moje pa ce sva skupaj 100 let. Ce npr jaz kupim stanovanje in ona ne dela
Pr men je zakon jasn, in me briga kaj drugi pisejo ker teli drugi niso dal niti kapljice znoja v to stanovanje.
Ce se premozenje v casu skupnega bivanja poveča, ji pripada polovica, pa se kurbala ali ne ;)
Kako misliš "poveča"?
Saj ce nista v zakonski zvezi potem logicno da ne dobi obratno pa ja. Kar se pa tice nasilja ce to resno mislis res nimas vseh kolesckov v glavi ;)
SimplyMiha ::
Ja, v nekaterih kulturah kjer na poroko dajo vec kot pri nas, lahko zenin in nevesta od vseh teh daril se kar nekaj casa zivita. Ali pa jih shranita za hude case.
Ali pa mogoče tudi ne:
For butter or for worse... 27 toasters given to wedding couple
Odličen odgovor. Črno na belem pokaže tvojo raven razpravljanja/argumentiranja in tvoj intelektualni domet. Aja, po mojem si me z nekom zamenjal. Ne spomnim se, da bi kadarkoli pljuval po tebi, kaj šele v vsaki temi.
Sorry, zamenjal z enim.
Ampak nič novega da moji odgovori večini niso všeč ...
Netrunner ::
Kako lahko s poroko profitiraš(finančno)?
Dobljena darila od povabljencev ponavadi presegajo oz. vsaj izenačijo strošek poroke. Sicer je precej odvisno od različnih dejavnikov, tako da je težko posplošit oz. zagotovo trdit da si na koncu v plusu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Netrunner ()
Ženska se pa lahko obogati, će ima s tabo otroka ji pripada alimentacija, sepravi če imaš ti veliko plačo, dobi % od tvoje plače al kako je že s tem, tako kot pri Hrvatiču.
cebelcamajci je izjavil:
Kako misliš "poveča"?
Sej ne vem, kdo je tu cepec. Jaz, ker skušam ljudem stvari pojasniti, ali tisti, ki sem jim stvari razložil in odgovoril, oni pa odgovora niso prebrali in tupijo veselo dalje (betmen, cebelcamajci in seveda Invicus).
Evo betmen. Zate in za cebelcamajci. Ponovno. Ena jebena stran nazaj:
https://slo-tech.com/forum/t635571/p470...
https://slo-tech.com/forum/t635571/p470...
Torej ne. Ne bo dobila pol stanovanja. Še zdaleč ne.
Sorry, zamenjal z enim.
Ampak nič novega da moji odgovori večini niso všeč ...
Ni problem, da mi tvoji odgovori ne bi bili všeč. Problem je, ker nobenih odgovorov sploh nisi dal. Direktno sem te vprašal, v katerem predpisu piše, tisto, kar si trdil. Odgovora ni bilo. Si pa čez par minit trditev ponovil. Čeprav smo trije v tej temi pojasnili, da se motiš. Tako da ni problem v tvojih odgovorih. Problem je v tem, da izgleda ne obvladaš niti najbolj osnovnih osnov debate in argumentiranja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheJack ()
sepravi če je mož izjemno uspešen v službi in zasluži v 10 letih zakona za 2 hiši(naprimer) potem mu te 2 hiši ni treba delit z ženo?
sepravi če je mož izjemno uspešen v službi in zasluži v 10 letih zakona za 2 hiši(naprimer) potem mu te 2 hiši ni treba delit z ženo?
Načeloma se skupno premoženje po razvezi zakonske zveze (zz) deli na pol (59. člen ZZZDR). Če pa kateri od zakoncev meni, da je k skupnemu premoženju prispeval več kot pol, lahko to na sodišču dokaže.
Recimo tvoj primer. Zakonca v času trajanja zz zgradita dve hiši. Po ločitvi mož reče, da je on prispeval večino denarja za obe, zato zahteva, da se hiši ne delita na pol, pač pa da on dobi toliko, kot je prispeval. Je pa tu en hakeljc v drugem odstavku 59. člena ZZZDR:
V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja.
Pri prispevku vsakega zakonca k skupnemu premoženju se ne gleda le denarnega prispevka, ampak tudi skrb za otroke, likanje, kuhanje in vse ostalo, kar prispeva pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja. Tudi če je mož obe hiši zgradil izključno z lastnim denarjem, ne bo dobil v celoti (100% obeh), ampak bo sodišče od njune vrednosti odštelo vrednost ženinega prispevka. Ta je lahko finančni (npr. plačevanje položnic) ali "naturalni" - vzgoja otrok, kuhanje, likanje, pospravljanje, pranje, sesanje...itd.
Bil je menda pred leti en primer (ne garantiram, da je resničen), ko sta se ločevala bogat mož - podjetnik in žena, ki je bila gospodinja. Mož je hotel zase 100% skupnega premoženja, saj je vse plačal in zgradil sam. Mu je pa žena 20 let kuhala, likala, pospravljala in skrbela za otroke. Sodišče je menda ženin prispevek ocenilo kot mesečno plačo gospodinjske pomočnice in varuške. Krat 20 let. Kar precej je dobila, menda.
piromanček ::
js osebno nisem oz. ne vidim potrebe po poroki, punca pa npr. bi se rada en dan poročila, ker jo ljubim pa obstaja možnost, da se poročim, ker ji pač to precej pomeni avtomatsko tudi meni začne nekaj pomenit...grem js "na roko" ,ker itak nimam kej izgubit ona pa je prikrajšana...
jan_g ::
Če spoštuješ svojo ženo/partnerko, potem boš nepremičnino, ki jo kupujeta v skupni zvezi, dal vpisati 50/50 v zemljiško knjigo. Tudi, če sam plačaš celotno kupnino oz. je kredit 100% tvoje breme.
kaj pa če imaš naprimer plačo 10000 EUR in ona mesečno dobi preživnino za otroka 2000EUR(naprimer)? Kot v primeru z primorskim bogatašem Hrvatičem? a je to možno?
@jan_g kar celo prepiši
20*12*700 = 168 000
@jan_g kar celo prepiši
20*12*700 = 168 000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: killa bee ()
kaj pa če imaš naprimer plačo 10000 EUR in ona mesečno dobi preživnino za otroka 2000EUR(naprimer)? Kot v primeru z primorskim bogatašem Hrvatičem? a je to možno?
Ce si tako neumen, da gres zaplodit otroka zenski s katero ne mislis ostati skupaj, potem pa se placuj zanj. Koliko? Toliko, kot bi placeval zanj, ce bi zivel s teboj.
perci ::
The Jack, v bistvu si res ti cepec.
Že stokrat na tem forumu (ne samo v tem topicu) je bilo pojasnjeno, da ni nobenega roka, ob katerem bi se štelo, da je skupno prebivališče postala zunajzakonska skupnost. Zdej, če se razloži to enkrat, dvakrat, trikrat - razumem. Več od tega pa...pomeni, da si ti cepec.
Meni se podobno dogaja v temi o CHF kreditih. Razlagam ene in iste (povsem preproste) stvari, pa jih eni še vedno ne štekajo in tupijo svoje. Ne morem se zadržat, ker take budalaštine kvasijo. Seveda sem na koncu jst cepec, če ne poštekam, da ne bodo poštekal.
Že stokrat na tem forumu (ne samo v tem topicu) je bilo pojasnjeno, da ni nobenega roka, ob katerem bi se štelo, da je skupno prebivališče postala zunajzakonska skupnost. Zdej, če se razloži to enkrat, dvakrat, trikrat - razumem. Več od tega pa...pomeni, da si ti cepec.
Meni se podobno dogaja v temi o CHF kreditih. Razlagam ene in iste (povsem preproste) stvari, pa jih eni še vedno ne štekajo in tupijo svoje. Ne morem se zadržat, ker take budalaštine kvasijo. Seveda sem na koncu jst cepec, če ne poštekam, da ne bodo poštekal.
Super Sonic ::
Joj, ne trapaj, ce nimas pojma. Jaz sem se porocil po desetih letih skupnega zivljenja. Zakaj? Predvsem zato, ker je moja zena izrazila zeljo, da bi se rada porocila. Ni zahtevala od mene, ni silila v to ampak je nekega dne, kar nekaj let pred poroko, med debatiranjem o teh zadevah povedala, da so ji poroke vsec in da bi se tudi ona porocila.
Zanimivo. Jaz recimo sem bil tudi pred leti kar nekako proti poroki, potem pa čez leta pride, delno tudi zaradi samega fotografiranja, da sem bil deležen praktično ducat porok na leto in čedalje bolj zanimivo je bilo (in je) spremljati to fešto. Ker so še vedno pari, ki "razumejo poanto poroke" (in je čisto vseeno ali je tisti cerkveni del zraven ali ne, ali je je tam 150 ljudi ali so pa samo trije, ipd) in pridejo na ta dan neobremenjeni z željo po poroki. Težko opisat, ampak če jo znaš doživet in razumet je to lahko zelo luštna stvar.
Poroka je neka zgodba, z neko zaobljubo pred ljudmi, ki ti (so)kreirajo življenje. Nič slabega po definiciji.
Zanima me zakaj bi se sploh poročil?
Dokler nimaš po poroki, ne ti - ne partner(ka) nikakršne želje, se ne moreš poročit // oziroma je res brezveze.
(moje mnenje)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Super Sonic ()
Ženi pripada pol ... Ker je ustvaril premoženje skupaj z ženo ...
Slabo bereš ...
darkolord ::
Hm, kolikor jaz poznam ljudi, se mi zdi njihova zveza precej bolj "solid", če so poročeni in/ali imajo otroke.
Ne poznam nobenega mlajšega para, ki bi brez tega dvojega zdržal kaj več kot 10 let. Se očitno enostavno naveličajo. Pa precej lažje je vzet kufre pa jet.
V drugem primeru je pa ponavadi še nek dodaten bond, ki precej deluje tudi kot buffer za razne težave.
Ne poznam nobenega mlajšega para, ki bi brez tega dvojega zdržal kaj več kot 10 let. Se očitno enostavno naveličajo. Pa precej lažje je vzet kufre pa jet.
V drugem primeru je pa ponavadi še nek dodaten bond, ki precej deluje tudi kot buffer za razne težave.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dedovanje ex izven zakonskemu partnerju. (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11730 (3894) | Mato989 |
» | Zunajzakonska skupnostOddelek: Loža | 3513 (1090) | user4683 |
» | Mnogoženstvo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 26985 (21944) | FlyingBee |
» | Kaj (bo)ste dali v predporočno pogodbo? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 9415 (7596) | MadMicka |