» »

Zemljevid: vsa podjetja, ki svojim zaposlenim ne plačujejo prispevkov

Zemljevid: vsa podjetja, ki svojim zaposlenim ne plačujejo prispevkov

1
2
3

Mr.B ::

nebivedu,
kar imaš sicer res. Toda kdaj pa bo SDK smatral da je denar šel upravičeno iz računa ect.. DURS točno ve, kdaj prispevki niso plačani, etc. Razlika v primerjavi z SDK, je maximalno en mesec, če bi dejansko DURS delal, oziroma če bi se v JU&JS zavedali da najemanje kreditov za izplačevanje plač, ne pomeni na dolgi rok nič lepega...V končni fazi, bi se vrli JU&JS našel kakšen način, da bi se plače ne izplačevale prvega, drugega tretjega kot včasih, ampak petnajstega, osemnajstega štiriindvajsetega. Torej bi na koncu SDK, ko bi se spomnili plačevati plače šele 24setega za prejšnji mesec, bi imela funkcija SDK-ja točno kaj ?
Glede na to da bi se moral SDK prilagoditi sodobnim elektronskim medijem, bi to vlogo komot prevzel DURS, kar je tudi storil, samo mentaliteta je še vedno BMK.
Potem obstaja še druga mentaliteta podjetniške gilde, na temo se lahko zgodi vsakemu, in so kazni no banalne. To pomeni, da se ob neplačilu odgovornim osebam usede direktno na vse njihovo premoženje tu in zunaj vključujoč, ter takojšnji odvzem premoženja. No kaj pa se dela pri nas ? JA organe pregona zanima, ali je sposoben sedeti na obravnavi, in ne kaj je delal v švici...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

imagodei ::

Poldi112 je izjavil:

Ker - čustva. Delavcu dol visi za vse ostalo, važno da dobi plačo/prispevke, da lahko ob piru jamra, kako nas kapitalistični prasci obirajo, medtem ko se vozijo okoli v mercedezih na njihov račun.

WTF? Lastnik kapitala, ki se odloči odpreti podjetje, da bo ta kapital še obdavčil, v svojem procesu potrebuje določene resurse: od proizvodnje hale in strojev, do pisarne in pisarniške opreme, avtoparka, računalnikov, serverjev, surovin in - ja, tudi delavci običajno so tukaj. Če v svojem procesu ne potrebuje delavcev oz. uspe proces postaviti tako, da mu ni potrebno najemati delavcev, super. Na daljši rok je to vsekakor ceneje. Zaenkrat pa je še vedno precej pogost pojav, da potrebuje vsaj nekaj zaposlenih.

Ljudje smo posebna vrsta resursov. Večina civiliziranega sveta je dandanašnji podpisnica konvencije o človekovih pravicah in črti suženjstvo. Jeba je, če ima lastnik kapitala denar za večino ostalih resursov, stvar se pa komplicira ravno pri izplačilu plač oz. prispevkov zanje. Kaj to pove o sposobnosti managementa, je drug problem - je pa enostavno neodgovorno pretvarjat se, da boš nek posel izpeljal v določenem obsegu, čeprav ne zmoreš financirati resursov v času, ko čakaš na plačilo.

Ko pogledaš večjo sliko, vidiš, da je ta nova mentaliteta sicer globalni problem, ki ima po reformah delavskih pravic v začetku 20. stoletja in po finančni krizi v 30. letih 20. stoletja, korenine v obnašanju kapitalistov v zadnjih desetletjih. Če k temu dodaš še balkansko miselnost, pripravljenost povprečnega slovenca, da pogleda stran ali celo išče opravičila za nemoralno obnašanje, s premoženjem pa ravna kot svinja z biseri, ter katastrofalno stanje področne zakonodaje, je oder pripravljen: standardni roki plačila so daljši od 30 dni in dosegajo tudi po 180 in več dni; podjetja se nakupuje brez denarja, na kredit, oz. se kredit zavaruje kar iz vrednosti taistega podjetja...

No, po tem kratkem izletu in pregledu stanja se pa vidi, zakaj se nekaterim ne zdi sporno delavcem odrekati plačila. Kapitalist menda vidi toooooliko več, kot delavec, ki se obeša na tako malenkost, kot so pošteno plačilo za delo in plačani prispevki. Normalno, če bi dobaviteljem plačali šele čez 180 dni, ko bomo predvidoma svoj kapital že 3x obrnili, bi pa nemara delavcem plače tudi lahko zadržali za podobno obdobje? Se vse tako poenostavi... Kapitalist/manager pa že ni kriv napačnega planiranja. On pa že ne more biti odgovoren za to, da ni pravočasno zmanjšal obsega poslovanja in števila zaposlenih.. Ne, ne, je pa že bolje, da je ohranil število zaposlenih in jim nato X mesecev ni plačeval prispevkov.
- Hoc est qui sumus -

darkolord ::

zmanjšal obsega poslovanja in števila zaposlenih
A kr odpuščal da bi?! Ja ne, tko pa ne gre!

imagodei ::

Verjetno gre za sarkazem, ampak ja, očitno je v Sloveniji boljše imeti sužnje, ki jim plače ne izplačaš po več mesecev, ali pa jih leta dolgo nateguješ z neplačevanjem prispevkov, kot pa zmanjšati število zaposlenih iz poslovnih razlogov (in jih ponovno zaposliti čez 3, 6, 12 mesecev, ko boš pač imel sredstva, posel v žepu in morda odobren kredit za premostitev časa, dokler ne dobiš plačanega naročila).
- Hoc est qui sumus -

darkolord ::

Razlogi za odpoved iz poslovnih razlogov morajo biti dolgotrajnega značaja, ne samo začasni. Kar pomeni, da ga ne moreš potem nazaj zaposlit (oz. ga lahko, samo te bo potem tožil in mu boš moral še vmesni čas plačati z obrestmi).

Pa če nimaš denarja za nadaljnjo plačo/prispevke, tudi za odpravnino verjetno nimaš.

Ne tako tog trg dela oz. delovna zakonodaja bi precej tega lahko rešila, ampak sanja svinja kukuruz ...

Zgodovina sprememb…

AndrejO ::

darkolord je izjavil:

Razlogi za odpoved iz poslovnih razlogov morajo biti dolgotrajnega značaja, ne samo začasni. Kar pomeni, da ga ne moreš potem nazaj zaposlit (oz. ga lahko, samo te bo potem tožil in mu boš moral še vmesni čas plačati z obrestmi).

Hmm... tole sem na hitro preletel ZDR, pa ne najdem relevantnih členov. Kje je zapisano, kaj je "dolgotrajnega značaja" in koliko časa naj bi ta "dolgotrajno" trajal? Vse, kar sem našel, je govorilo o upravičenih razlogih v 89. čl., nikjer pa nikakršnih rokov ali pa "dolgotrajnih značajev".

Link na člen(e)?

darkolord je izjavil:

Pa če nimaš denarja za nadaljnjo plačo/prispevke, tudi za odpravnino verjetno nimaš.

Iz rok v usta je res problem. Če se zalomi, potem je pa verjetno čas za stečaj, ne pa za spreminjanje zaposlenih v neprostovoljne družbenike brez udeležbe v dobičku - to namreč počno tisti lastniki, ki zaposlenim ne izplačujejo plač in se tako izogibajo insolvenčnem postopku. Zaposleni bi lahko v teh primerih dejansko lahko postali družbeniki, saj se dogovorjene plače zadržuje v dobro kapitala družbe.

In ja. Stečaj ali likvidacija včasih sta dobra izbira, saj samo hiter in učinkovit postopek likvidacije družbe zagotovi, da se dolgovi ne bodo nerazumno večali in, da bo tudi tako v sistemu ostalo več kapitala na razpolago za začetek novega posla, manj slabe volje in neničelna možnost stvaritve novih delovnih mest, pa čeprav v manjšem obsegu, kot pa prej.

Če pa banke (na prostem trgu in predvsem brez vpletanja države ali celo politike) ocenijo, da se gre samo za prehodne likvidnostne težave in ne simptome insolventnosti, pa so na voljo krediti.

Ko slišim in vidim posameznike, ki se pritožujejo nad slabimi poslovnimi pogoji v Sloveniji, pa na koncu od vseh naštetih stvari izluščim samo dve resnično slabi in omejujoči stvari: v Sloveniji se insolvenčni postopki vlečejo bizarno dolgo; v Sloveniji so trenutno banke izredno slabi posojilodajalci, tako slabi, da se posojila išče na nebančnem trgu in v tujini, kar pa je za majhna podjetja brez bonitetnih ocenih praktično misija nemogoče.

darkolord je izjavil:

Ne tako tog trg dela oz. delovna zakonodaja bi precej tega lahko rešila, ampak sanja svinja kukuruz ...

30 dnevni odpovedni rok bi se morda res dalo še malo skrajšati, ne zdi se mi pa nerazumen ali takšen, da bi popolnoma onemogočal načrtovanje prihodnjih finančnih tokov družbe. Za odpuščanja pa boš verjetno pokazal, kaj sem zgrešil v ZDR.

Poldi112 ::

@imagodei
Jaz ne pravim, da so pravice delavca nekaj postranskega. Pravim pa, da so zgolj eden od kamenčkov v mozaiku. Moj komentar je letel na tiste, ki nimajo pojma, kaj vse potegne za sabo lastništvo firme in vidijo zgolj in samo svoj problem.
In ja, če prispevki zamujajo par mesecev je to še najmanjši problem. V teh časih, ko ti banka ne da denarja, vseeno pa moraš kot kapitalist kreditirati državo z davki na izdane račune, ki so plačani pol leta kasneje ali pa sploh ne, ti je alternativa zgolj zaprtje firme. Tako da sorry, če se mi zdi tu zamujanje plače in prispevkov precej nepomembno. Ja, vem da dela delavcu to verjetno naredi probleme, ampak hej, wellcome to the fucking club. Naj si pa odpre sp, če misli, da mu bo tam kaj bolje. Bo vsaj znal ceniti službo.

@AndrejO
Velik problem je nefleksibilnost trga dela. Da ne moreš mirno, brez penalov, nekoga odpustiti. Kar se na prvi pogled sliši ok, samo v praksi pa pomeni, da se manj zaposluje in posledično manj naredi. Preveč je tudi birokracije. Plus da država ne naredi praktično nič glede plačilne nediscipline. Vlečenje insolvenčnega postopka je tu še najmanjši problem.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

GTX970 ::

stb je izjavil:

stb je izjavil:

GTX970 je izjavil:

User unfriendly je predvsem fursov seznam v jpg obliki, ki ga moraš prvo shraniti na hdd, spustiti skozi ocr in shraniti v eno preglednico, da iz njega dobiš karkoli bolj uporabnega.
Kandidati dobrodošli 8-).

Izvoli: davdolg112014.csv

V strojno berljivi obliki jih na dnu te strani objavlja tudi FURS: NeplacnikiPO.xml.

Seznam v NeplacnikiPO.xml je star, vsaj 2 podjetji nista gor.

darkolord ::

AndrejO je izjavil:

Hmm... tole sem na hitro preletel ZDR, pa ne najdem relevantnih členov. Kje je zapisano, kaj je "dolgotrajnega značaja" in koliko časa naj bi ta "dolgotrajno" trajal? Vse, kar sem našel, je govorilo o upravičenih razlogih v 89. čl., nikjer pa nikakršnih rokov ali pa "dolgotrajnih značajev".
Mislim, da je to samo interpretacija. Je pa zakonodaja napisana izrazito v prid delavcem, prav tako (po dosedaj prebranem in poznanih primerih) enako ravnajo tudi sodišča. Npr. delavec lahko prekine pogodobo brez obrazložitve, delodajalec pa mora za to imeti utemeljene razloge.

AndrejO je izjavil:

darkolord je izjavil:

Ne tako tog trg dela oz. delovna zakonodaja bi precej tega lahko rešila, ampak sanja svinja kukuruz ...

30 dnevni odpovedni rok bi se morda res dalo še malo skrajšati, ne zdi se mi pa nerazumen ali takšen, da bi popolnoma onemogočal načrtovanje prihodnjih finančnih tokov družbe. Za odpuščanja pa boš verjetno pokazal, kaj sem zgrešil v ZDR.
Glede togosti trga dela sem bolj kot na odpovedni rok mislil na lažje odpuščanje ali vsaj na boljšo možnost nekega začasnega dela. Sedaj so namreč vse pogodbe po defaultu sklenjene za nedoločen čas, za določen čas samo izjemoma, pa še te se "v trenu oka" revertajo v takšne za nedoločen čas, če karkoli ne štima.

krneki0001 ::

Mr.B je izjavil:

nebivedu,
kar imaš sicer res. Toda kdaj pa bo SDK smatral da je denar šel upravičeno iz računa ect..

SDK je odobril dvg sredstev na podlagi virmana. Torej tajkuni nebi mogli recimo 10 miljonov dol snet z računa, ker bi morali imeti račun ali vsaj predračun in plačat preko virmana. Za vsako zadevo si moral nekaj imeti za ozadje. Zato so SDK ukinili, ker niso mogli krast. Enostavno se ni dalo krast, ker si moral za vsak dvig firminega denarja izstavit račun.

Mr.B je izjavil:


DURS točno ve, kdaj prispevki niso plačani, etc. Razlika v primerjavi z SDK, je maximalno en mesec, če bi dejansko DURS delal, oziroma če bi se v JU&JS zavedali da najemanje kreditov za izplačevanje plač, ne pomeni na dolgi rok nič lepega...

Če bi čebula ne če imela, ... .
DURS ne dela tako kot bi moral, niti ne more, če referente, ki pokrivajo po 100 in več podjetij, plačujejo s po 700 evri plače. Vsak si je raje poiskal službo drugje, ker to je res prenizka plača za tako svinjsko delo. Ostali so pa samo novinci, ki pa nimajo pojma, ko pa se malo naučijo, pa že odpoved dajo, ker drugje lahko več zaslužijo.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

joze67 ::

darkolord je izjavil:

sisemen je izjavil:

100% država. Dokler niso prispevki plačani bi morala biti blokada ostalih plačil.
Zakaj so pa prispevki pomembnejši od vsega ostalega?


Prispevki se plačajo iz delavčeve plače. Samo namesto da delavec vsak mesec dobi položnico (ali ima odrto direktno bremenitev ali kaj vem kaj) to v njegovem imenu in na njegov račun nakaže delodajalec.

Delavec nima možnosti vplivanja na to plačilo, ker do tega denarja sploh ne pride, in to je tako zaukazano z zakonskimi in podzakonskimi predpisi.

Zategadelj bi moralo biti edino prav, da država poskrbi, da se te terjatve (po)plačujejo prednostno. Ne pa da zaukaže nekaj, kar delavcu ne prinaša prav nič, povzroča pa mu kup težav. Potem naj pač reče, naj se nakaže ta bruto plača in naj vsak posameznik mesečno poravna - poleg vseh ostalih stvari - še akontacijo dohodnine in prispevke v vse žive blagajne.

Mr.B ::

nebivedu,
SDK je odobril dvg sredstev na podlagi virmana. Torej tajkuni nebi mogli recimo 10 miljonov dol snet z računa, ker bi morali imeti račun ali vsaj predračun in plačat preko virmana. Za vsako zadevo si moral nekaj imeti za ozadje. Zato so SDK ukinili, ker niso mogli krast. Enostavno se ni dalo krast, ker si moral za vsak dvig firminega denarja izstavit račun.

me zanima kako bi SDK deloval, ko bi ustanovil Ljubljansko borzo.
Pa pustimo da bi lahko imel na računu 0€, pa delvcem nebi mogel plačati plače. A bi takrat tudi sindikati držali štango, pa dajte še malo delat. S tem da bypass podjetje dela normalno dalje, do trenutka, ko je na računu 0€.

Če bi čebula ne če imela, ... .

Mogoče v času SDK-ja, ker je vsak papir imel svoj papir.... Ob iplačilu od-ja na banki delavca, se seveda mora poznati priliv tudi tisto kar moraš dati državi. To PIZ, ZZZ etc zazna takoj, in to zazna tudi DURS. Samo ker je mentaliteta BMK, se durs ne usede na račun firme, ker je med temi neplačniki recimo tudi država Steklarska nova, pin verjetno še kdo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

Mr.B je izjavil:

nebivedu,
SDK je odobril dvg sredstev na podlagi virmana. Torej tajkuni nebi mogli recimo 10 miljonov dol snet z računa, ker bi morali imeti račun ali vsaj predračun in plačat preko virmana. Za vsako zadevo si moral nekaj imeti za ozadje. Zato so SDK ukinili, ker niso mogli krast. Enostavno se ni dalo krast, ker si moral za vsak dvig firminega denarja izstavit račun.

me zanima kako bi SDK deloval, ko bi ustanovil Ljubljansko borzo.
Pa pustimo da bi lahko imel na računu 0€, pa delvcem nebi mogel plačati plače. A bi takrat tudi sindikati držali štango, pa dajte še malo delat. S tem da bypass podjetje dela normalno dalje, do trenutka, ko je na računu 0€.


Nisi ravno mogel izpraznit račun firme kr tako v časih SDK-ja, izčrpavanja firm ni bilo na tak način, se ni dalo, ker nisi imel upravičljivega razloga in ti SDK ni pustil.
V času borze bi čisto enako lahko posloval, samo dodatno postavko bi imel še zraven računa - vrednost delnic.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Glugy ::

jz predlagam da en nardi dobr predlog zakona...ga damo na referendum pa gasa. če ne bomo pr tem poštimal tko k je treba tud drugje nikol navmo. dejmo enkrat ratat normalna država.

Mr.B ::

nebivedu,
koko nsi mogel izprazniti računa firmi. Kaj je SDK zahteval da imš na računu vedno minimalno za izplačilo Bruto plač vseh svojih zaposlenih ? BISTVO sdk, ja in ostaja sledljivost in nič drugega.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

GTX970 ::

Saj sledljivost obstaja tudi sedaj, vsakič ko preko trr nekaj nakažeš nekam.

Mr.B ::

GTX970,
da takrat durs ne, toda bistvo je bilo to, da ko si imel odprto postavko, si jo bil "mehko" prisiljen zapreti. Danes v sloveniji lahko rečeš, da je dobra volja naročnika, da ti plača račun...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

Mr.B je izjavil:

nebivedu,
koko nsi mogel izprazniti računa firmi. Kaj je SDK zahteval da imš na računu vedno minimalno za izplačilo Bruto plač vseh svojih zaposlenih ? BISTVO sdk, ja in ostaja sledljivost in nič drugega.


Nisi mogel izpraznit računa kar tako. Si moral obrazložiti vsak dvig denarja in imeti pripravljene papirje zato.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

jype ::

nebivedu> Nisi mogel izpraznit računa kar tako. Si moral obrazložiti vsak dvig denarja in imeti pripravljene papirje zato.

Hah.

arnecan1 ::

Mr.B je izjavil:

Mogoče v času SDK-ja, ker je vsak papir imel svoj papir.... Ob iplačilu od-ja na banki delavca, se seveda mora poznati priliv tudi tisto kar moraš dati državi. To PIZ, ZZZ etc zazna takoj, in to zazna tudi DURS. Samo ker je mentaliteta BMK, se durs ne usede na račun firme, ker je med temi neplačniki recimo tudi država Steklarska nova, pin verjetno še kdo.

Ne govori na pamet. Že nekaj let DURS blokira račun za vsak dolg nad 100 €. Steklarska Nova je izjema, verjetno zaradi politike, pa še to je zelo stara zadeva.

Kar po forumih čitaj, ko komu blokirajo račun za 25 €.

Problem je, ker firme poslujejo preko avstrijskih in švicarskih računov. Tam blokada ni možna. Zato pa se lahko izplačajo plače, prispevki pa ne. Potem lahko firmo daš samo v stečaj.

Mr.B ::

arnecan1,
ja in ? a prej tega ni mogla, in je moralo vse preko SDK-ja. Kaj je KRKA, plačavala in zahtevala račune tujih partnerjev, da so šli preko SDK-ja... ?

Ne govori na pamet. Že nekaj let DURS blokira račun za vsak dolg nad 100 €. Steklarska Nova je izjema, verjetno zaradi politike, pa še to je zelo stara zadeva.
In koliko teh neplačnikov, kao na uni nepregledni excelici, je drus blokiral račune ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Invictus ::

arnecan1 je izjavil:


Ne govori na pamet. Že nekaj let DURS blokira račun za vsak dolg nad 100 €. Steklarska Nova je izjema, verjetno zaradi politike, pa še to je zelo stara zadeva.

Steklarska Nova ni izjema.

Na FURSu obstaja bela lista podjetij, za katera se ne preverja če so plačala prispevke.

Pač novica nekoga ki je to implementiral. Če verjamete ali ne, who cares ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Poldi112 ::

Lista je za prispevke. Tam se durs sila ne sekira. Pri plačilu davka je pa situacija mejčkn drugačna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

GTX970 ::

Na FURSu obstaja bela lista podjetij, za katera se ne preverja če so plačala prispevke.

Komu se lahko zahvalimo za belo listo ?

Invictus ::

GTX970 je izjavil:

Na FURSu obstaja bela lista podjetij, za katera se ne preverja če so plačala prispevke.

Komu se lahko zahvalimo za belo listo ?

Politiki, komu pa.

In Hermes Softlabu ki jo je implementiral.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

zmaugy ::

joze67 je izjavil:

darkolord je izjavil:

sisemen je izjavil:

100% država. Dokler niso prispevki plačani bi morala biti blokada ostalih plačil.
Zakaj so pa prispevki pomembnejši od vsega ostalega?


Prispevki se plačajo iz delavčeve plače. Samo namesto da delavec vsak mesec dobi položnico (ali ima odrto direktno bremenitev ali kaj vem kaj) to v njegovem imenu in na njegov račun nakaže delodajalec.

Delavec nima možnosti vplivanja na to plačilo, ker do tega denarja sploh ne pride, in to je tako zaukazano z zakonskimi in podzakonskimi
.


TO. Najboljša rešitev bi bila, da se zaposlenim izplača bruto plača na njihov račun in naj si potem sami plačajo prispevke (lahko preko trajnika, ali pa se naj potrudijo na banko ali z elektronsko banko). To bi onemogočalo kakršnokoli mutenje in bi imelo tudi določene druge zelo pozitivne učinke.

Poldi112 ::

Kakšne pozitivne učinke? Da se bo durs spravljal na fizične osebe, da mu plačajo prispevke, pri čemer bo ignoriral morebitne zamude pri nakazilu bruto plače? Nekako tako, kot zdaj pobira ddv firmam, predno ga firma sploh pokasira..?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

jype ::

Poldi112> Nekako tako, kot zdaj pobira ddv firmam, predno ga firma sploh pokasira..?

Komot obračunavaš DDV po prejetih plačilih, če se za to možnost prijaviš.

arnecan1 ::

Poldi112 je izjavil:

Kakšne pozitivne učinke? Da se bo durs spravljal na fizične osebe, da mu plačajo prispevke, pri čemer bo ignoriral morebitne zamude pri nakazilu bruto plače? Nekako tako, kot zdaj pobira ddv firmam, predno ga firma sploh pokasira..?

Saj ne bi rabil plačati prispevkov. Samo potem adijo penzija.

Skrajni čas, da prevetrimo piramidno shemo pokojnin.;((

Durs je ena bolj učinkovitih ustanov države. Ne pravim, da je najbolj pravična ali obzirna, ampak glede na zakonodajo in pooblastila med najbolj učinkovitimi. Kljub temu je še ogromno prostora za izboljšave. Samo te bo morala uvesti politika z zakonodajo in pooblastili.

Med najbolj pomembnimi:
- zaporna kazen, če direktor ne da podjetje v stečaj, 2 meseca po tistem, ko je več obveznosti kot premoženja
- zaporna kazen, če podjetje zamuja z več kot dvojnimi izplačili za prispevke

Seveda obvezna podpora sodišč pri izterjavi neplačnikov.

mojsterleo ::

zmaugy je izjavil:


TO. Najboljša rešitev bi bila, da se zaposlenim izplača bruto plača na njihov račun in naj si potem sami plačajo prispevke (lahko preko trajnika, ali pa se naj potrudijo na banko ali z elektronsko banko). To bi onemogočalo kakršnokoli mutenje in bi imelo tudi določene druge zelo pozitivne učinke.
moj delodajalec bi jokal in vriskal od srece, ce bi uvedli tako resitev. kar naenkrat ga ne bi vec nihce izterjeval za neplacane prispevke, ki bi jih veselo prevalil na delavca (ne bi jih placal, kot jih tudi dosedaj ne). durs pa nic ne bi zanimalo, ali ti je delodajalec prispevek dejansko placal ali ne. nekako tko kot pri prostovoljnem pokojninskem, kjer te rubijo po enem neplacanem obroku. bravo bistre glavce!!!

LeQuack ::

Tvoj delodajalec očitno nima kaj biti delodajalec.
Quack !

GGGGG ::

Plačilna lista je lahko podlaga za izvršbo. Če je znesek na plačilni listi drugačen kot nakazilo na TRR, enostavno sprožiš izvršbo. Na plačilni listi mora biti pa znesek, ki je zapisan v pogodbi.

darkolord ::

- zaporna kazen, če direktor ne da podjetje v stečaj, 2 meseca po tistem, ko je več obveznosti kot premoženja
- zaporna kazen, če podjetje zamuja z več kot dvojnimi izplačili za prispevke
To je butasto, z nekimi takimi grožnjami narediš samo to, da se sposobni ljudje ne bodo hoteli več iti direktorjev. Better safe then sorry ...

zmaugy ::

mojsterleo je izjavil:

zmaugy je izjavil:


TO. Najboljša rešitev bi bila, da se zaposlenim izplača bruto plača na njihov račun in naj si potem sami plačajo prispevke (lahko preko trajnika, ali pa se naj potrudijo na banko ali z elektronsko banko). To bi onemogočalo kakršnokoli mutenje in bi imelo tudi določene druge zelo pozitivne učinke.
moj delodajalec bi jokal in vriskal od srece, ce bi uvedli tako resitev. kar naenkrat ga ne bi vec nihce izterjeval za neplacane prispevke, ki bi jih veselo prevalil na delavca (ne bi jih placal, kot jih tudi dosedaj ne). durs pa nic ne bi zanimalo, ali ti je delodajalec prispevek dejansko placal ali ne. nekako tko kot pri prostovoljnem pokojninskem, kjer te rubijo po enem neplacanem obroku. bravo bistre glavce!!!


Kako to da je to še vedno tvoj delodajalec?

Invictus ::

darkolord je izjavil:

- zaporna kazen, če direktor ne da podjetje v stečaj, 2 meseca po tistem, ko je več obveznosti kot premoženja
- zaporna kazen, če podjetje zamuja z več kot dvojnimi izplačili za prispevke
To je butasto, z nekimi takimi grožnjami narediš samo to, da se sposobni ljudje ne bodo hoteli več iti direktorjev. Better safe then sorry ...

Sposoben direktor zna zagotoviti denar za plače in prispevke.

Firme ki obstanejo samo tako da ne plačujejo obveznosti, bi se morale zapreti. Vključno z direktorji. Ali pa za njih vsaj denarna kazen. Za kar je sicer že podlaga v zakonu. Kazen do 250.000 EUR.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

joze67 ::

Poldi112 je izjavil:

Kakšne pozitivne učinke? Da se bo durs spravljal na fizične osebe, da mu plačajo prispevke, pri čemer bo ignoriral morebitne zamude pri nakazilu bruto plače? Nekako tako, kot zdaj pobira ddv firmam, predno ga firma sploh pokasira..?

Misliš, kot se elektro podjetje, Vo-Ka, najemodajalec, Mercator in drugi spravijo na fizične osebe, da plačajo, kar so jim dolžni? Ja, tako. Kot dohodnino, npr.

Poldi112 ::

Oni še najlažje. A ti še nikoli niso odklopili telefon-a, ko si zamujal s plačili, oz. še nisi slišal za noben tak primer? Probaj par mesecev ne plačat kakšni firmi, ki ti nudi storitve, pa potem poročaj nazaj.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

joze67 ::

mojsterleo je izjavil:

moj delodajalec bi jokal in vriskal od srece, ce bi uvedli tako resitev. kar naenkrat ga ne bi vec nihce izterjeval za neplacane prispevke, ki bi jih veselo prevalil na delavca (ne bi jih placal, kot jih tudi dosedaj ne).

Torej tvoj delodajalec že sedaj izoplačuje arbitrarne zneske, ki imajo s pogodbo o zaposlitvi samo to zvezo, da niso višji od tam navedenih številk? Če delaš za 790 EUR mesečno, moraš dobiti 790 EUR mesečno. Če živiš v RS, moraš plačati iz tega toliko in toliko prispevkov in akontacije dohodnine.

Lahko bi zahtevali (vsaj) potrdilo o plačanih računih. Ampak spet, pojavili bi se ponaredki (kot plačilne liste, kjer so prispevki navedeni in dajejo lažen vtis, da so tudi plačani) in pa, kaj storiti, ko potrdila vseeno ne bi bilo?

Trenutno stanje je slabo zato, ker zaposleni tega denarja nekako ne vidijo kot svojega ("kaj me briga bruto plača, važno je, koliko dobim" in podobne), država ni zelo aktivna in potem nekateri delodajalci veselo ribarijo v kalnem.

Poldi112 je izjavil:

Oni še najlažje. A ti še nikoli niso odklopili telefon-a, ko si zamujal s plačili, oz. še nisi slišal za noben tak primer? Probaj par mesecev ne plačat kakšni firmi, ki ti nudi storitve, pa potem poročaj nazaj.

Point being? Če te skrbi za državo, bi se ta hitro usedla na delavčev TRR in tako dejansko odprla malo dražjo direktno bremenitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: joze67 ()

Invictus ::

Mislim da je zadnji daš da v Sloveniji delodajalec delavcu nakaže bruto plačo.

Pa naj vsak sam zase skrbi za plačilo davkov in prispevkov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

darkolord ::

Sposoben direktor zna zagotoviti denar za plače in prispevke.
Včasih ni fora ali zna ali ne, ampak ali se sploh da. Če so pač neke neznanke v igri, kazni za spodrsljaj pa zelo velike (nekateri bi kar smrt), se tega pač raje ne bodo šli.

VaeVictis ::

Meni osebno pa nekaj drugega ni najbolj jasno in bi prosil, da mi kdo to razloži...

Velikokrat na televiziji, radiu ipd. poslušamo, take in podobne zgodbe: "Že pol leta nisem dobil plače, ...".

A mi lahko kdo razloži, zakaj ta oseba sploh še dela v tem podjetju potem, ko že mesece in mesece ne dobiva plače, zakaj ne gre recimo na zavod ali na druge pristojne institucije in poizkuša izterjati denar.

Na koncu se pa pri teh žalostnih zgodbah posluša, da če bi zaposleni prej prijavili zadevo, bi lahko še kaj dobili vsaj iz stečajne mase...

Zakaj sploh delavci, pa pustimo sedaj državo, ki bi morala take situacije proaktivno reševati, take situacije sploh dopuščajo?

GGGGG ::

Državi ni nič treba reševati. Država mora ljudem zagotoviti mehanizme, s katerimi uveljavljajo svoje pravice. Od vsakega posameznika pa je odvisno, ali bo te mehanizme uporabljal.

Invictus ::

darkolord je izjavil:

Sposoben direktor zna zagotoviti denar za plače in prispevke.
Včasih ni fora ali zna ali ne, ampak ali se sploh da. Če so pač neke neznanke v igri, kazni za spodrsljaj pa zelo velike (nekateri bi kar smrt), se tega pač raje ne bodo šli.

Če se pač ne da, potem ne greš v posel. Halooo?

Ti bi delal posle brez garancije da boš dobil plačilo? Če je to merilo sposobnega direktorja ... Da ne zna oceniti stranke ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

zmaugy ::

VaeVictis je izjavil:

Meni osebno pa nekaj drugega ni najbolj jasno in bi prosil, da mi kdo to razloži...

Velikokrat na televiziji, radiu ipd. poslušamo, take in podobne zgodbe: "Že pol leta nisem dobil plače, ...".

A mi lahko kdo razloži, zakaj ta oseba sploh še dela v tem podjetju potem, ko že mesece in mesece ne dobiva plače, zakaj ne gre recimo na zavod ali na druge pristojne institucije in poizkuša izterjati denar.

Na koncu se pa pri teh žalostnih zgodbah posluša, da če bi zaposleni prej prijavili zadevo, bi lahko še kaj dobili vsaj iz stečajne mase...

Zakaj sploh delavci, pa pustimo sedaj državo, ki bi morala take situacije proaktivno reševati, take situacije sploh dopuščajo?

Ker je v naši državi miselnost, da bo država poskrbela za nas in nam ni treba storiti ničesar. Zato se tudi v kali zatolče zasebna pobuda in na podjetnike gleda kot na kriminalce.

Mimogrede pa vemo, da so tudi državna podjetja dolgovala plačilo prispevkov.

GGGGG ::

Absolutne garancije za plačilo ni, dejavnikov, ki lahko vplivajo na outcome je ogromno. Če bi ljudje delali samo 100% sigurne stvari, bi ostali doma na kavču.

Invictus ::

zmaugy je izjavil:


Mimogrede pa vemo, da so tudi državna podjetja dolgovala plačilo prispevkov.

Temu pač služi bela lista na FURSu.

GGGGG je izjavil:

Absolutne garancije za plačilo ni, dejavnikov, ki lahko vplivajo na outcome je ogromno. Če bi ljudje delali samo 100% sigurne stvari, bi ostali doma na kavču.

Za take zadeve so izumili stečaj. Naj gre pač firma v zugrund, če ne more plačevati obveznosti.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

LeQuack ::

Aja pa ustavno sodišče je tudi ukinilo uklonilni zapor, tako da sedaj te dejansko ne morejo več prisiliti da plačaš nekaj, če nočeš.
Quack !

GGGGG ::

Za take zadeve so izumili stečaj. Naj gre pač firma v zugrund, če ne more plačevati obveznosti.


Saj gre slej ko prej. Ampak to se ne zgodi čez noč. Od prvih težav do stečaja se lahko zgodi marsikaj, kljub dobremu vodstvu.

m0LN4r ::

VaeVictis je izjavil:

Meni osebno pa nekaj drugega ni najbolj jasno in bi prosil, da mi kdo to razloži...

Velikokrat na televiziji, radiu ipd. poslušamo, take in podobne zgodbe: "Že pol leta nisem dobil plače, ...".

A mi lahko kdo razloži, zakaj ta oseba sploh še dela v tem podjetju potem, ko že mesece in mesece ne dobiva plače, zakaj ne gre recimo na zavod ali na druge pristojne institucije in poizkuša izterjati denar.

Na koncu se pa pri teh žalostnih zgodbah posluša, da če bi zaposleni prej prijavili zadevo, bi lahko še kaj dobili vsaj iz stečajne mase...

Zakaj sploh delavci, pa pustimo sedaj državo, ki bi morala take situacije proaktivno reševati, take situacije sploh dopuščajo?

Zato ker v takih firmah, niso zaposleni ravno veleumi, temveč fizični radniki z več ali manj 6-8 razred osnovne šole, al kaka 2letna poklicna max. Pa še to končano z komaj 2 in 3.
Tak človek se oklepa službe dokler lahko, pa če tudi ni plačila, ker ve, da zanj drugje itak ni in nebo ničesar.

Žal. Tako je in tega nebo noben spremenil in takšnega človeka lahko bilokateri delodajalec nategne, dobesedno.
Saj sam ni sposoben za kaj več, kot premikat škatle na tekočem traku.
----------------------------------

Meni so bolj hecni tisti, ki furajo biznis in komaj izplačujejo sebi in enmu študentu plačo. In celo življenje se pizdi, kako je naša država v kurcu.
Hja, lej. Če ni profita, ni biznisa. Še celo mariborski kolosej je menjaval delavce na vsake 2-3 mesce, ker ni blo plač.
Zakaj? Ker lahko.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

imagodei ::

Poldi112> "In ja, če prispevki zamujajo par mesecev je to še najmanjši problem. V teh časih, ko ti banka ne da denarja, vseeno pa moraš kot kapitalist kreditirati državo z davki na izdane račune, ki so plačani pol leta kasneje ali pa sploh ne, ti je alternativa zgolj zaprtje firme."

Če zamujajo prispevki (in ne plače), potem se pogojno še strinjam s pravkar povedanim. Ampak, delavec zaradi tega ne sme biti nič na slabšem, nikoli ne sme imeti težav - ne danes, ne v prihodnosti. Za ta nakazila je po zakonu odgovorno podjetje in zaposleni niti nima možnosti vpogleda v to, ali je bilo zares plačano.

Po drugi strani - preveč je razširjen MO, da se operira s fiktivnim denarjem, oz. denarjem, ki šele bo postal resničen, ko bomo odplačali kredit. Kot je nekdo že rekel, iz rok v usta je težko delat karkoli, kaj šele iti se podjetje in biti odgovoren za druge ljudi.


Poldi112> "Tako da sorry, če se mi zdi tu zamujanje plače in prispevkov precej nepomembno."

Ne, sorči, tole pa ne bo OK. Zamujanje plače ni sprejemljivo. Če gre za enkratno oz. redko anomalijo, ki traja nekaj dni, OK - razumem, da je od odločitev direktorja odvisno še marsikaj, ne samo moja plača. Če je pa zamujanje plače stalnica, če se zamuja po več tednov in celo mesecev - to je pa svinjarija. Oprosti, nismo zaposleni podjetnikov eksperimentalni poligon za hazardiranje. Oz. če podjetnik hazardira, pa se mu ne izteče po načrtih, naj osebne dohodke in nanj vezane prispevke lepo plačuje prednostno. Da zakon ne omogoča takojšnje prekinitve pogodbe s strani zaposlenega v primeru tovrstnih kršitev, je bizarno. Podjetnik se je sam odločil za tvegane posle, ki se niso izšli po načrtih. Zaposleni pa ne. Problem je, da so na odločitev podjetnika vezane usode mnogih zaposlenih, sploh tistih, ki so na minimalcu ali blizu njega. Takih pa je v Sloveniji vsak dan več.


Poldi112> "Ja, vem da dela delavcu to verjetno naredi probleme, ampak hej, wellcome to the fucking club. Naj si pa odpre sp, če misli, da mu bo tam kaj bolje. Bo vsaj znal ceniti službo."

Tako stališče je res gnilo in je iz iste serije kot tisto, ko direktor ob negodovanju delavcev zaradi stalnih nadur blekne kakšno pametno o tem, naj bodo veseli, da sploh imajo šiht in da dobivajo redno plačo, ker drugje še tega nimajo. WTF? Redna plača je osnovna civilizacijska norma v normalnih državah, tle pa te stvari nekateri predstavljate kot luksuz. Menda zato, ker ponekod še tega nimajo? Fino, zakaj bi se ustavili pri tem, da je redna plača nekaj normalnega in ne luksuz - pa uvedimo nazaj sužnjelastništvo in suženjsko delovno silo. Garantiram, da bo slovensko gospodarstvo dobilo nov zagon!
- Hoc est qui sumus -
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ni plače (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10414630 (9358) Daliborg

Delavec ni dobil plače (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
37464632 (53076) Kenpachi
»

Neizplačilo plače, kaj storiti ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13134105 (23639) St235
»

Referendum za dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12119776 (16539) donfilipo
»

Problemi neplačevanja prispevkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6312142 (11082) BlueRunner

Več podobnih tem