» »

Neizplačilo plače, kaj storiti ?

Neizplačilo plače, kaj storiti ?

1
2
3

Poldi112 ::

Meni so stranke dolžne dolžne za cca 8 plač, posledično zamujam v povprečju za 1 do 2 plači. To tvojem torej furam firmo, ki niti pod razno ne more biti kvalitetna?

Računi se plačujejo, samo z zamudo. Če bi šel tožiti svoje stranke, ki imajo večinoma isti problem kot jaz - drugi so jim dolžni - bi potencialno denar videl prej, a bi najverjetneje izgubil vir dohodka. Pač nisem velik kot Mobitel, T-2, ..., da bi neplačnike enostavno izklapljal.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

Pač nisem velik kot Mobitel, T-2, ..., da bi neplačnike enostavno izklapljal.
Pa še Mobitel, T-2, ..., te ne izklopijo kar ob polnoči po poteku dneva zapadlosti računa.

solatko ::

Problem je v tem, kot pravi Poldi, da firme enostavno nimajo trga in po navadi delajo za nekaj znanih naročnikov ali lon posle za tujega naročnika.
Če je produkt dober in zanimiv, je tudi denar, kljub nekaj nerednih plačnikov.
Problem našega gospodarstva je v sesutju večjih sistemov, za katerimi je stalo ogromno manjših firm, z nekaj zaposlenimi.
Zastopim lastnike podjetij, ko jamrajo zaradi plačilne nediscipline, ne zastopim pa tega, da se še vedno držijo enega in istega naročnika, ne pa da se poišče drugačen proizvod, ki bi bil zanimiv tudi za kakega potencialno rednega plačnika, ki bi bil zanimiv za tujino, izdelka, ki bi prinašal zadosti velik dohodek, ki bi tudi za zaposlene lahko pomenil višjo plačo in s tem večjo stimulacijo za kvalitetno in pravočasno opravljeno delo.
Sposobnih podjetnikov, plačilna disciplina ne prizadene toliko, kot firme, ki so vezane na državne posle in posle za prijatelje v večjih precenjenih firmah, ki pa so velike samo na papirju.
Zakaj se na razpise za večje posle z državo, prijavljajo podjetja z enim ali dvemi zaposlenimi, na razpisu zbijejo ceno pod ceno, potem pa nategnejo nekaj obrtnikov, ki sami niso uspeli na natečaju ali pa se sploh ne prijavijo, ker nimajo vez in poznanstev. To so pač problemi podjetnikov z nekonkurenčno ponudbo.
V takih poslih se večinoma najde več podjetij, ki so vezana drug na drugega in problem plačevanja, postane ogromen.
Vendar to ne sme biti problem delavcev, dajte se podjetniki dogovorit v socialnem dialogu, za ustanovitev sklada, ki bi vam za take primere, pomagal počakati na plačilo pri že opravljenih poslih.
Ne pristajajte na posle, ki so že naprej v minusu, bolje zapreti firmo, kot pa opravljati posel v minus in nategovati vse okoli sebe.
Zakaj preko svojih združenj, ne pritisnete na nategune v svojih vrstah (razne direktorje, lastnike firm, ki se obnašajo kot kameleoni), kje imate črno listo managerjev? Zakaj sploh plačujete članarine v razne zbornice, če nimate nič od njih, oziroma jih vodijo ravno te problematični posamezniki, zaradi katerih trpi celotna veriga v gospodarstvu.
Delo krepa človeka

Samuel ::

Take ideje kot jih imaš ti solatko, bi lahko do neke mere delovale v zaprtem gospodarstvu. Nikakor pa ne v odprtem kot je Slovenija.

V bistvu si čisti destruktor.
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Samuel ()

solatko ::

Samuel - Bolj zaprto gospodarstvo od našega, boš v EU težko našel. Večina subjektov posluje med seboj, zelo malo je obojestranske povezave s tujimi firmami. Tiste firme, ki so odprte tudi nimajo problemov, če se sproti prilagajajo.
Delo krepa človeka

Samuel ::

Daj ga srat še bolj no. Res. Ne piši o stvareh o katerih nimaš pojma.
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

cyber_killer ::

Na bolniško naj gre tok časa, dokler mu delodajalec sam ne da odpovedi pol pa na zavod, medtem pa naj intenzivno išče novo službo.

amigo_no1 ::

Poldi112 je izjavil:

solatko je izjavil:


DELAVEC EN DAN ČEZ ROK, NE BI SMEL BITI BREZ PLAČE in za to bi morala poskrbeti DRŽAVA.


In kako predlagaš da poskrbi za to? A si sploh predstavljaš kaj plačilna nedisciplina strank, za katere firme delajo, pomeni za firmo? Plačati mora davek na opravljeno storitev, za katero mesece čaka na plačilo. Efektivno mora delodalec kreditirati neplačnike IN državo. In ko ti dovolj dolgujejo ti enostavno zmanjka denarja za plače.

Dokler bo država dobila davek na opravljeno storitev, ne glede na to ali je bil izvajalec plačan ali ne, do takrat bo tako.
To je rak rana slovenskega gospodarstva.
btw, plačilna nedisciplina se je znatno povečala, ko so pametne glave ukinile skd.
http://www.mladina.si/dnevnik/11-08-201...

Pošlje pol gospodarstva v stečaj?

Avgijev hlev je bo treba prej ali slej počistiti, ker vsak dan bolj smrdi.Globalna recesija je ta problem samo razgalila (se spominjam leta pred začetkom krize, ko so vsi tako vehementno trobili kakšne dobičke imajo).Samo je problem ker nihče od politikov nima jajc za takšno ukrepanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Buggy ::

verjeti obljubam, da nekaj bo kar ze 3 meseci ni je sicer lepo/naivno ni pa zivljensko.
Po mojih izkusnjah cimprej stran od takih pezdetov, ki si s tem samo kupujejo cas, da uredijo stvari tako, da bo za njih dobro.
Kaj vam res ni zadosti videnih iger po medijih...prasice nemoralne pohlepne bi rade se mal na delavcu zasluzil, pa stvari pred kolapsom "pospravil" tako da bo cim manj ostalo za stecajno maso....ce ta sploh bo.

Da bi o kaki financni in kazenski odgovornosti takega posameznika post-festum razpravljala kaka institucija je pa ze prevec.

Samuel ::

amigo_no1 je izjavil:

Pošlje pol gospodarstva v stečaj?

Avgijev hlev je bo treba prej ali slej počistiti, ker vsak dan bolj smrdi.Globalna recesija je ta problem samo razgalila (se spominjam leta pred začetkom krize, ko so vsi tako vehementno trobili kakšne dobičke imajo).Samo je problem ker nihče od politikov nima jajc za takšno ukrepanje.


Prav nič ne počistiš s tem. Sam to tebi ni jasno.
If you notice this notice, you will notice that this notice is
noticably not worth noticing.

amigo_no1 ::

Kako da ne ?
Počistiš in z ustrezno zakonodajo poskrbiš (jo je potrebno seveda tudi dosledno izvajati) do tega ne prihaja več.

šernk ::

Poldi112 je izjavil:

solatko je izjavil:


DELAVEC EN DAN ČEZ ROK, NE BI SMEL BITI BREZ PLAČE in za to bi morala poskrbeti DRŽAVA.


In kako predlagaš da poskrbi za to? Pošlje pol gospodarstva v stečaj? A si sploh predstavljaš kaj plačilna nedisciplina strank, za katere firme delajo, pomeni za firmo? Plačati mora davek na opravljeno storitev, za katero mesece čaka na plačilo. Efektivno mora delodalec kreditirati neplačnike IN državo. In ko ti dovolj dolgujejo ti enostavno zmanjka denarja za plače.


enostavno: država naredi pameten zakon, ki plačilne nedescipline ne bo več dovoljeval. nekateri so se lotili tega na svoj način, plačaj ali pa pojdi drugam in če si dovolj sposoben se bo človek vrnil z denarjem, če si pač nesposoben boš propadel.

zanimivo je to, da ponavadi za direktorju nikoli ne zmanjka denarja za novo vilo, nikoli ne zmanjka denarja za tankat njegovo "službeno" V6,V8 zverino, vedno denar zmanjka za tankat 15let star kombi, ki ga uporabljajo delavci za prevoze.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Ziga Dolhar ::

Noben zakon ne more zagotoviti, da bodo načelo izpolnjevanja pogodbenih obveznosti stranke (torej tudi delodajalci) izpolnjevali. Noben. Ta kult vsemogočnosti zakona je pripeljal do mnogih zablod, kakršna je recimo Zakon o preprečevanju zamud s plačili. Brr.

Pravica do plačila za opravljeno delo je - tako kot vse pogodbene pravice - pravica stranke (delavca). Delavec je tisti, ki jo bo moral zahtevati po sodni poti. Država ne more in se ne sme samovoljno vtikati v pogodbena razmerja posameznikov, če tega ne zahtevajo posamezniki. Slednji pa to zahtevajo s tožbo.

Tudi če bi bila država legitimirana za vložitev tožbe, bi moral plačo še vedno poravnati delodajalec - in v primeru finančnih težav delodajalca delavec ne bi bil v nič boljšem položaju.

In potem je tanka črta do primerov, ko bi "država" morala sama vlagati tožbe za izpolnitev tudi drugih pogodb, ne le pogodbe o zaposlitvi.

Takšne paternalistične države (in so-državljanov, ki bi jim bilo takšno nezasledovanje svojih pravic ljubo), si ne želim.
https://dolhar.si/

Invictus ::

http://www.pravozatelebane.com/forum/de...

Naj prebere ta link kako in kdaj lahko ukrepa. Tema se je spet sprevgla v jeb**** med solatkom in jypom.

Naredi eno posebno temo zanju.

LP I.

jype ::

Invictus> Naredi eno posebno temo zanju.

Čemu? Solatkove zablode deli še mnogo drugih bralcev te teme in prav je, da se izpostavi, kaj točno je z njimi narobe.

šernk> zanimivo je to, da ponavadi za direktorju nikoli ne zmanjka denarja za novo vilo, nikoli ne zmanjka denarja za tankat njegovo "službeno" V6,V8 zverino, vedno denar zmanjka za tankat 15let star kombi, ki ga uporabljajo delavci za prevoze.

Zanimivo je to, da nekateri temu resnično verjamejo.

Buggy ::

pa dej jype no ne z glavo cez zid no...bo bolelo :D

...zanimivo da sem to (ze pred leti) dozivel na lastni kozi...in frajercek mi je se vedno dolzan 80 jurjev izped 10 let in vec.

šernk ::

kdo je rekel, da verjamem v to? enostavno vidim, kar bi še mrtva miš videla.

Šrot, Zidar, Bavčar, to so samo trije primeri, za katere ne vidim da bi jim šlo slabo, medtem ko so pokopali pa ogromno slovenskih firm.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

darkolord ::

Aha, trije... Res zelo velik in reprezentativen vzorec :|

Vsak vidi tisto, kar želi videti.

solatko ::

Invictus - Pojdite se pravniki lepo jebat s to svojo zahtevo po sodnem varstvu. Poglejte kako je to urejeno v normalnih pravnih državah, potem pa še malo pomislite na tiste, ki imajo 600-700€ plače in morajo od tega živet.
Lahko je srat s polno ritjo, ko pa ti v dveh mesecih izklopijo telefon, elektriko, pridejo rubežniki za neodplačane obroke kredita, ti pa ta tvoja zakonodaja in pravna varnost nič ne pomaga. Tudi v trgovino po kruh ne moreš, če nimaš denarja.
Zaradi teh pravnih pizdarij (neusklajene zakonodaje - Upnik postane dolžnik, brez lastne krivde in nosi vse posledice suženjskega odnosa, delodajalec - delavec).
Da sodišče sploh odloča v sporih za neizplačane plače, traja od 3-5let, ko pa delavec tožbo dobi pa traja lahko še toliko, da bo prišel do svojega denarja, če ne bo dolžnik našel kakšnega novega načina zato, da delavec denarja videl ne bo spljoh.
Pa kaj vi kurčevi pravniki sploh veste, kaj se dogaja z ljudmi, ki jim podjetniki dolgujejo denar, znate se delat pametne in v zastopanju teh revežev poberete še tisto, kar jim je mogoče ostalo.
Ta boljše pravnike imajo pa itak dolžniki.

Če bi ustanovili sklad, za podjetja v težavah, bi se zadeva obračala drugače, saj podjetniki ne bi bili več dolžni delavcem, temveč instituciji, ki pa jo je malo težje izigrat.

Do takrat, je pa edina rešitev za delavce, da se enostavno 19. zjutraj vsedejo in odklonijo brezplačno delo, če niso dobili plače za prejšnji mesec. Lastnik, ki ima resen namen ohraniti firmo in delo, bo našel denar in izplačal ljudi, tisti, ki pa samo pridobiva čas in niti nima namena po normalni poti povrnit dolgove, bo hitro propadu, če firma ne bo delala.
NIHČE NA TEM SVETU, NE MORE IN NE SME, ČLOVEKA PRISILIT, DA BI DELAL ZASTONJ - konvencija o človekovih pravicah.
Delo krepa človeka

bluefish ::

NIHČE NA TEM SVETU, NE MORE IN NE SME, ČLOVEKA PRISILIT, DA BI DELAL ZASTONJ - konvencija o človekovih pravicah.
Nihče nikogar ne sili.

darkolord ::

Poglejte kako je to urejeno v normalnih pravnih državah
Verjetno imaš v mislih tiste države, kjer ti delodajalec po mejlu sporoči, da ti jutri ni potrebno več priti na delo?

Lahko je srat s polno ritjo, ko pa ti v dveh mesecih izklopijo telefon, elektriko, pridejo rubežniki za neodplačane obroke kredita, ti pa ta tvoja zakonodaja in pravna varnost nič ne pomaga. Tudi v trgovino po kruh ne moreš, če nimaš denarja.
Zaradi teh pravnih pizdarij (neusklajene zakonodaje - Upnik postane dolžnik, brez lastne krivde in nosi vse posledice suženjskega odnosa, delodajalec - delavec).
In kje je pri podjetjih kaj drugače kot pri delavcih? Podjetju tudi izklopijo telefon, elektriko, pridejo rubežniki, ... Ampak če to podjetju naredijo, potem je podjetje zanič, če pa delavcu, pa on ni nič kriv?

Če bi ustanovili sklad, za podjetja v težavah, bi se zadeva obračala drugače, saj podjetniki ne bi bili več dolžni delavcem, temveč instituciji, ki pa jo je malo težje izigrat.
Če podjetje nima denarja, tudi tej "instituciji" ne bo moglo plačati. Kdo bo potem vse to financiral?

Tear_DR0P ::

Če bi ustanovili sklad, za podjetja v težavah

bi to bil samo še en kupček denarja, iz katerega bi podjetja v težavah lahko črpala denar. vse kar lahko narediš, je to, da od vsakega podjetja zahtevaš nekaj procentov vseh obstoječih sredstev v gotovini, da lahko s tem ob krizi zapreš firmo, pa še to bi bila butasta zahteva
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

LeQuack ::

Ali pa prepoved družb oziroma družbenikov z omejeno odgovornostjo :)
Quack !

Utk ::

darkolord je izjavil:

In kje je pri podjetjih kaj drugače kot pri delavcih? Podjetju tudi izklopijo telefon, elektriko, pridejo rubežniki, ... Ampak če to podjetju naredijo, potem je podjetje zanič, če pa delavcu, pa on ni nič kriv?

Da, tako je. Podjetje, ki nima denarja za sproti, naj pošlje vse skupaj na zavod, dokler ne dobi plačanih terjatev, če nima niti teh, se naj zapre. Tudi delavec, ki nima za sproti, se naj loti delat česa drugega, ni pa zato dolžan delat zastojn.

Loocas ::

solatko je izjavil:

Če bi ustanovili sklad, za podjetja v težavah, bi se zadeva obračala drugače, saj podjetniki ne bi bili več dolžni delavcem, temveč instituciji, ki pa jo je malo težje izigrat.


E pa da. Še kakšen davek, v obliki takega sklada, rabimo, a solatko?

bluefish ::

Tak sklad bi bil šele fail. Že sedaj je država v nekatera podjetja zmetala milijone samo z namenom ohranitve delovnih mest. Denar je v večini poniknil ali pa efekta ni bilo. Tudi v primerih, ko je podjetje kljub pomoči šlo v stečaj (večina) do izterjave ni prišlo - pod nosom so se lahko obrisali tako delavci kot država z drugimi upniki. Kaj ti daje misliti, da bi bilo s skladom drugače?

jype ::

Utk> Podjetje, ki nima denarja za sproti, naj pošlje vse skupaj na zavod, dokler ne dobi plačanih terjatev, če nima niti teh, se naj zapre.

Žal to preprečuje tista zakonodaja, _ki ščiti delavca_ napram delodajalcu.

amigo_no1 ::

Žal to preprečuje tista zakonodaja, _ki ščiti delavca_ napram delodajalcu.

Morda v tvojem pravljičnem mehurčku.

jype ::

amigo_no1> Morda v tvojem pravljičnem mehurčku.

Si ti že kdaj moral odpustiti delavca, ker si bil zaradi plačilne discipline nekaj mesecev nelikviden?

amigo_no1 ::

Si ti že slišal za kakega zaposlenega, ki je bil kljub rednemu delu brez zabušavanja in zamud več zaporednih mesecev brez plače na trr-ju ?

bastadu ::

Rad bi se poslužil eizvršbe zaradi neizplačila zadnje plače (v podjetju nisem več zaposlen), zanima me, če morem terjati neto ali bruto znesek? Kot kaže delodajalec niti ni oddal REK-a za ta zadnji mesec opravljenega dela ...

Ziga Dolhar ::

A obračun te plače je pa izdal, ali tudi ne?
https://dolhar.si/

bastadu ::

Ziga Dolhar je izjavil:

A obračun te plače je pa izdal, ali tudi ne?

Ja, plačilno listo imam.

bastadu ::

Torej še vedno me zanima, ali se terja bruto ali neto znesek?

Invictus ::

bastadu je izjavil:

Torej še vedno me zanima, ali se terja bruto ali neto znesek?

Bruto. Kdo pa misliš da plača prispevke?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

AndrejS ::

Zakaj bruto ? Morda je delodajalec že plačal prispevke.
Pa mislim da sama država terja prispevke

bastadu ::

Kot napisano zgoraj, delodajalec za ta zadnji mesec ni oddal niti REKa, torej ga verjetno tudi terjati ne morejo za nekaj, za kar nimajo podatka ... torej bruto? Ok ... Kako pa potem, ko in če pridem do tega denarja, državi nakazati njen delež?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

jalovec09 ::

..in katera firma je to ?

bastadu ::

jalovec09 je izjavil:

..in katera firma je to ?
Dokler zadeve ne razrešim ne bi želel izpostavljati firme in sebe ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bastadu ()

Belcebub ::

Ti ne rabiš ničesar nakazovat državi. To je dolžnost delodajalca.
E-izvršbo vložiš na podlagi verodostojne listine (plačilna lista). Znesek, ki ga terjaš je znesek, ki bi ga ti dobil (neto).
Sodna taksa je mislim da 40 EUR.

PS: tudi ko sodišče odloči v tvojo korist in dobiš odločbo, svojega denarja najverjetneje ne boš videl nikoli :(
Če si srečen, in če srečo rad bi še delil z nekom, če si srečen, brž z dlanjo udari v dlan!

Zeberdee ::

Najboljša stvar, ki jo tukaj zapazim je to, da morajo torej zaposleni, če ne dobijo plače (recimo, v tem primeru za april), delati vsaj do 15. junija, pa čeprav so zadnjo plačo dobili 15.4. Ali povedano drugače - zastonj bodo delali 45 dni.

Razumem pravilno?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zeberdee ()

St235 ::

Glede na to, da prisilnega dela pri nas ne poznamo ga bolj težko kdorkoli prisili, da dela. Je pa pogoj za izredno odpoved po krivdi delodajalca dve neizplačani plači.

AndrejO ::

Zeberdee je izjavil:

Najboljša stvar, ki jo tukaj zapazim je to, da morajo torej zaposleni, če ne dobijo plače (recimo, v tem primeru za april), delati vsaj do 15. junija, pa čeprav so zadnjo plačo dobili 15.4. Ali povedano drugače - zastonj bodo delali 45 dni.

Razumem pravilno?

Razumes pravilno, vendar pa si narobe izracunal obdobje brezplacnega dela. Placa za april se izplacuje najkasneje do 15. maja. V 112. cl. ZDR je pogoj za krivdo na strani delodajalca "trikrat zaporedoma", kar iztece 15. julija. Nato mora zaposleni obvestiti in delodajalca ter inspekcijo (oba!) nato pa po preteku 8 dni od tega obvestila.

Torej bo taksna zrtev zastonj delala:
- celoten april, ker je to tisti mesec, ki ni bil placan (30 dni)
- celoten maj, junij in 15 dni julija, ker je pogoj 3x zaporedoma (30 + 31 + 15 dni)
- pretek roka za od oddaje obvestila+prijave (8 dni)

Skupaj za tvoj primer torej 114 dni brez enega evra in brez moznosti, da bi odpovedal pogodbo na nacin, ki bi ti omogocil dostop do pomoci, ki jo drzava nudi tistim, ki zaposlitve niso izgubili po svoji krivdi.

bastadu je izjavil:

Ok ... Kako pa potem, ko in če pridem do tega denarja, državi nakazati njen delež?

Tezko. Sam pred leti nisem nasel nacina in sem bil zato prikrajsan za nekaj pravic iz naslova zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja. Ce pa se je vmes kaj spremenilo ali pa ce je kdo nasel nacin kako to urediti, pa so tudi mene sama usesa (in oci).

"V sistemu" je to izgleda bilo urejeno tako, da si moral toziti podjetje, da ti nakaze placo kot placo in s placilom place poravna tudi vse ostale prispevke na katere so vezane tvoje pravice. Akontacija dohodnine je tako se najmanjsi problem.

St235 je izjavil:

Glede na to, da prisilnega dela pri nas ne poznamo ga bolj težko kdorkoli prisili, da dela. Je pa pogoj za izredno odpoved po krivdi delodajalca dve neizplačani plači.

Ne strinjam se.

Drzava postavlja posameznika v polozaj, kjer mora opravljati delo s polno zavestjo, da placila ne bo prejel in, da bo v tem casu tudi prikrajsan za nekatere pravice, ki izhajajo iz placanih prispevkov.

Ce drzava s svojo zakonodajo postavlja zaposlene v polozaj, kjer morajo se naprej opravljati delovne naloge skoraj nerazumno dolgo, sicer jih lahko delodajalec krivdno odpusti, kako to potem ni prisila, taksno delo pa posledicno tudi ustreza normalnem cloveskem razumevanju prisilnega dela?

V primerjavi z Irsko, kjer je neplacilo place krsitev na strani delodajalca ("misconduct by the other party"), zaposleni pa ima pravico v taksnih primerih prekiniti pogodbo takoj ("without notice"), je slovenska ureditev resnicno groba do najbolj ranljivih zaposlenih.

Pa zmotil si se pri stevilu neizplacanih plac. Pogoj so tri zaporedoma ali tri v obdobju zadnjih 6 mesecev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

GTX970 ::

Irci/UK/ZDA dobivajo plače tedensko.

"V sistemu" je to izgleda bilo urejeno tako, da si moral toziti podjetje, da ti nakaze placo kot placo in s placilom place poravna tudi vse ostale prispevke na katere so vezane tvoje pravice.

Torej ko 3x zapored ne dobiš plače tožiš podjetje, slabe 3 mesece živiš od zraka, ter potem še naslednja 3 leta, da morebiti sodni mlini zmeljejo, nakar se izkaže da je tvoj lopovski delodajalec odprl že 10 novih podjetij in v tvojem zadnjem podjetju ni več nobenega premoženja.
Well done, pravna država !

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

St235 ::

V 112. cl. ZDR je pogoj za krivdo na strani delodajalca "trikrat zaporedoma", kar iztece 15. julija.


? Si prepričan?
Kot jaz berem ZDR-1-NPB1 v 111. členu govori o dveh mesecih zamude? Tri mesece je zgolj pri plačilu prispevkov?

Drzava postavlja posameznika v polozaj, kjer mora opravljati delo s polno zavestjo, da placila ne bo prejel

neizplačilo plače nikakor ne vpliva na dolžnost do plačina oziroma pravico delavca do plače.

Moje poznavanje primerljivih zakonov po EU je takšno, da je to praksa večine EU držav in da je irski sistem bolj izjema kot pravilo. Ker ta koncept je možno aplicirat na obe strani, pa oba veva, kako je z odpuščanjem delavcev (misconduct by the other party - without notice) pri nas.

AndrejO ::

GTX970 je izjavil:

Irci/UK/ZDA dobivajo plače tedensko.

Ali pa mesecno. Odvisno od pogodbe.

Vsaj na Irskem je to praviloma mesecno, tedensko pa je najpogostejse za kratke zaposlitve, ki trajajo do nekaj tednov (sezonsko delo).

Zeberdee ::

In, v kolikor ne dobivaš izpiskov od plače, je vse skupaj praktično nemogoče. In če nimaš več sredstev za prevoz na delo(?).

St235 ::

Rok za izplačilo plače je določen v pogodbi in kršitev tega ni odvisna od izpiskov plače.

AndrejO ::

St235 je izjavil:

V 112. cl. ZDR je pogoj za krivdo na strani delodajalca "trikrat zaporedoma", kar iztece 15. julija.


? Si prepričan?
Kot jaz berem ZDR-1-NPB1 v 111. členu govori o dveh mesecih zamude? Tri mesece je zgolj pri plačilu prispevkov?

Jikes, moja napaka. Bral sem star ZDR, nisem opazil, da je zunaj ze ZDR-1.

Da, ta je potem odvec, kar pomeni "samo" 84 dni neplacanega dela.

St235 je izjavil:

Drzava postavlja posameznika v polozaj, kjer mora opravljati delo s polno zavestjo, da placila ne bo prejel

neizplačilo plače nikakor ne vpliva na dolžnost do plačina oziroma pravico delavca do plače.

Imeti pravico in uspeti realizirati to pravico sta dve stvari. V konkretnem primeru so najbolj prizadeti tisti, ki nimajo privarcevane "rezerve" za preziveti nekaj mesecev brez prihodkov, drzava pa jih postavlja v polozaj, ko jim odreka pomoc in jih s tem sili v ohranjanje odnosa z delodajalcem, ceprav jim delodajalec krati pravico ze prvi dan po preteku roka za placilo.

Pravdni postopki za realizacijo pravice pa se nato vlecejo leta in leta, njihov uspeh pa ni zagotovljen, ker se s pravnimi osebami dogaja vse sorte. Tudi prenehajo brez krivde na strani lastnikov.

St235 je izjavil:

Moje poznavanje primerljivih zakonov po EU je takšno, da je to praksa večine EU držav in da je irski sistem bolj izjema kot pravilo. Ker ta koncept je možno aplicirat na obe strani, pa oba veva, kako je z odpuščanjem delavcev (misconduct by the other party - without notice) pri nas.

Ce recimo recem, da je "ne priti na delo" ekvivalent "ne placati opravljenega dela", potem ima delodajalec pravico, da zaposlenemu prekine pogodbo s prvim dnem 5-dnevne odsotnosti. Torej nikakor ne bo placeval za cas, ko delavec ni delal.

Na drugi strani pa mora delavec delati se en mesec, da zavaruje svoje druge pravice napram drzavi, ceprav ze za pretekli mesec dela se ni bil placan. To se bi dalo tudi malo bolje uravnoteziti, mar ne?

GTX970 ::

Na http://predlagam.vladi.si/ je že kak tak predlog ?

84 dni pomeni cca 4 mesece neplačanega dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ni plače (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10414576 (9304) Daliborg
»

Izredna odpoved iz strani delavca

Oddelek: Loža
416708 (3632) jocko
»

Sporazumna prekinitev pogodbe (dolg delodajalca) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5513123 (11447) Pithlit
»

Zemljevid: vsa podjetja, ki svojim zaposlenim ne plačujejo prispevkov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12522559 (18401) GTX970
»

Ko ti davčna stopi na račun ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9524438 (6954) Mehmed

Več podobnih tem