» »

Patentne vojne se umirjajo: nekdanji Nortelovi patenti za štirikrat nižjo vrednost kot RPX

Patentne vojne se umirjajo: nekdanji Nortelovi patenti za štirikrat nižjo vrednost kot RPX

Ustanovitelj in izvršni direktor RPX, John Amster

The Wall Street Journal - Podjetje RPX, v katerem najpomembneje sodelujeta Cisco in Google, je od Rockstarja za 900 milijonov dolarjev odkupilo paket 4000 patentov in patentnih prijav. Gre za nekdanje Nortelove patente, ki jih je leta 2011 v stečajnem postopku od kanadskega podjetja kupil konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM (danes BlackBerry) in Sony, združen pod imenom Rockstar. Zadnja prodaja pomeni, da se je možnost nadaljnjih tožb zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti v omenjenem paketu, bistveno zmanjšala.

Kanadski Nortel je leta 2011 pristal v stečaju in njegov patentni portfelj je bilo eno izmed najvrednejših sredstev podjetja (zanimiva lastnina so bili tudi prosti naslovi IPv4, ki jih je Nortel prodal za 7,5 milijona dolarjev). Google je zanje sprva ponudil 900 milijonov dolarjev in kasneje 4,4 milijarde dolarjev, na koncu pa je zmagal konzorcij Rockstar, ki je plačal 4,5 milijarde dolarjev.

Lani je napočil čas, da se investicija povrne. Ker so kupci patente pustili na podjetju Rockstar Consortium, ki je bil klasični patentni trol, so jih lahko uporabljali za patentne vojne, četudi so imeli sami s tarčami sklenjene dogovore o licenciranju ter so zaradi monopolnega položaja zavezani k FRAND (poštene, razumne in nediskriminatorne licenčnine). Rockstar ima približno 30 zaposlenih v Ottawi, kjer je imel Nortel sedež, imajo pa tudi eno pisarno v mestu Plano v Teksasu, s čimer so si zagotovili, da tožbe potekajo na tamkajšnjem sodišču (vzhodno okrožje v Teksasu), ki je bolj naklonjeno patentnim tožbam.

In res, lani so najeli dve odvetniški pisarni ter se lotili Googla ter podjetij Samsung, HTC, LG, Asustek, Huawei, Pantech in ZTE zaradi domnevnih kršitev patentov v Androidu. Želeli so dvigniti licenčnine, ki jih morajo proizvajalcih androidnih naprav plačevati Microsoftu. Ti zneski so namreč že sedaj zelo visoki, in z njimi Microsoft zasluži več kot z lastno linijo Windows Phone!

Vseeno pa se v zadnjem času dogajanje umirja. Priče smo bili številnim dogovorom podjetij o navzkrižnem licenciranju in odstopu od tožb: LG-Google, Microsoft-ZTE in Microsoft-LG, če navedemo le tiste, ki neposredno zadevajo primer Rockstar/Nortel. Podjetja tudi ugotavljajo, da se včasih splača patente odpreti in razkriti.

Zato je pomembna novica, da je RPX, kjer sta glavna Cisco in Google, odkupil patente od Rockstarja. Sam RPX je prispeval 35 milijonov dolarjev, preostanek do 900 milijonov dolarjev pa Cisco (188 milijonov dolarjev), Google in ostalih 200 partnerjev v konzorciju. Ta znesek mimogrede kaže, da Rockstar ni vreden toliko, na kolikor so ga cenili ob ustanovitvi in nakupu Nortelovih patentov (podobno je Google za Motorolo odštel 12,5 milijarde dolarjev, zlasti zaradi patentov, nekaj let pozneje pa so jo prodali za manj kot tri milijarde dolarjev). RPX ni patentni trol, temveč nabira patente v obrambe namene. RPX nikogar ne toži, skrbi pa, da kdo ne bi tožil njega oziroma v njega včlanjena podjetja. Deluje torej kot zavezništvo. RPX je že napovedal umik lanskih tožb proti androidni skupini podjetij (Samsung, LG, HTC, Huawei). Seveda to ne pomeni, da bodo sodelujoči v Rockstarju ostali brez vsakršnega streliva - tudi pred Rockstarjem so jih imeli več kot dovolj, da se lotijo tožb, če bi to želeli. Vseeno pa poteza kaže, da se situacija vendarle umirja in da bo patenti tožb manj.

1 komentar

SamoSePenjaj ::

Motorola ne spada med primere, ki kazejo na upad cene patentov. Google je Motorolo kupil z patenti, prodal jo je pa brez patentov in jih daje Lenovu samo v uporabo, da lahko Motorolo naprej normalno peljejo. 9 milijard razlike tako odpade na patente, ki so jih obdrzali + razliko v vrednotenju preostalega dela podjetja.

Na koliko je Google vrednotil patente prej in na koliko jih sedaj je tako tezko vedet.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple mora patentnemu trolu plačati pol milijarde dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
95817 (4718) Ganon
»

Samsung in Apple izven ZDA preklicala sovražnosti

Oddelek: Novice / Tožbe
105898 (4372) spirit
»

Nortelovi patenti v akciji

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
115931 (3943) Brane22
»

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Oddelek: Novice / Rezultati
165226 (3963) VaeVictis
»

Google kupil dobrih tisoč patentov od IBM-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6117180 (14946) Icematxyz

Več podobnih tem