» »

Nagrade za lovljenje patentnih trolov

Nagrade za lovljenje patentnih trolov

Slo-Tech - Navadili smo se že, da podjetja razpisujejo nagrade za odkritelje ranljivosti v programski opremi (bug bounty). Te so sicer v primerjavi s cenami, ki jih najboljše ranljivosti dosegajo na sivem trgu, precej borne, a jih številni raziskovalci vseeno vestno prijavljajo. Sedaj pa se pojavljajo še nagrade za odkritja, ki bi omogočila spodkopati patente in s tem prirezati krila patentnim trolom, ki zaradi svojih patentnih portfeljev tožijo vsevprek. Cloudflare je že maja letos napovedal takšen program (patent bounty), sedaj pa je izplačal tudi prve nagrade v višini 7500 dolarjev.

Znani patentni trol Blackbird Tech je namreč tožil Cloudflare in še 114 drugih podjetij, kar je odgovorne pri Cloudflaru močno razjezilo. Pri tem niso reagirali kakor Kaspersky Lab, ki je v takem primeru obrnil situacijo in odškodnino iztožil od patentnega trola, temveč so se odločili pokazati, da so patenti neveljavni. To je sicer nekaj, kar bi moral storiti oziroma preveriti že patentni urad ob preizkusu patentne prijave, a svet pač ni idealen.

Razpisali so 50.000 dolarjev nagrade za dokumente, ki bi dokazovali, da so bile patentirane rešitve dostopne že pred prijavo (prior art). Naleteli so na dober odziv, saj so ljudje prijavili več kot sto dokumentov. Ne gre zgolj za patent, zaradi katerega jih Blackbird Tech toži, temveč vse patente v njegovem portfelju. Cloudflare želi razveljavitev vseh. Doslej je v postopku pet patentov, še 11 pa naj bi jih bilo kmalu.

4 komentarji

tikitoki ::

Zloraba patentov je res sla cez vse meje. Sam je problem v patentnih uraih, ki ocitno ne opravijo svojega dela.

Matthai ::

Po končanem postopku razveljavitve bi morali odškodnino iztožiti od patentnega urada. To bi šele zaleglo.
All those moments will be lost in time, like tears in rain...
Time to die.

Markoff ::

Ne gre zgolj za patent, zaradi katerega jih Blackbird Tech toži, temveč vse patente v njegovem portfelju. Cloudflare želi razveljavitev vseh. Doslej je v postopku pet patentov, še 11 pa naj bi jih bilo kmalu.

Ko beseda zamera dobi popolnoma nov pomen...
Ad astra per aspera

borisk ::

patentni uradi dvorezen meč, po eni strani spodbujajo inovacije, ker ti zagotavljajo da boš nekaj časa imel vsaj malo kontrole nad uporabo, po drugi pa dajejo občutek da podpirajo samo svoj obstoj (in obstoj patentnih trolov).

en prvih, ki bi lahko spremenil potek zgodovine je tale:
George B. Selden @ Wikipedia


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia in Apple se spet tožita

Oddelek: Novice / Tožbe
112836 (1254) Dr_M
»

Google bo množično odkupoval patente

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
189811 (6707) SeMiNeSanja
»

Apple izgubil tožbo, mora plačati pol milijarde dolarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
7313270 (9024) no comment
»

Nortelovi patenti v akciji

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
113910 (1922) Brane22
»

Univerzi prisojena milijardna odškodnina zaradi kršitve patentov

Oddelek: Novice / Tožbe
255265 (2919) nekikr

Več podobnih tem