» »

Jezus je vstal od mrtvih. Kaj misliš ti?

Jezus je vstal od mrtvih. Kaj misliš ti?

««
23 / 35
»»

snow ::

A sveto pismo piše o kakih univerzumih?

No vseeno jih je neko končno število. In sedaj ko duša postane popolna gre v nebesa, se število le teh manjša. In enkrat jih bo zmanjkalo ali kaj? In takrat bo konec živega.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Vegi ::

enkrat je vsega konec in se vse znova kreira. Vse poteka v ciklih. Začetek, razvoj, propadanje, konec. Tako kot življenje.

EjTi ::

Vegi: duša je večna, zato si ne moremo predstavljati konca
in
Vegi: enkrat je vsega konec in se vse znova kreira. Vse poteka v ciklih.

A opaziš nasprotje?

Vsega je enkrat konec? Boga? Vseh duš v nebesih? Hmm... Kaj ti sploh govoriš?

JP ::

@ vegi

Naj te opomnim, da gre tema o Jezusu in ne o kakšnih vzhodnih verstvih. Če pa bi se o tem pogovarjal pa povej. Ker to kar ti govoriš, pa res človek nebi vedel....malo bluziš... ok :D Pa brez zamere. Lp by JP

free ::

Sedaj sem moral več kot pol ure brati, da sem sploh na tekočem z debato! Joj, pa samo nekaj dni me ni bilo.

Sid, MaTea, Thomas… trčenje vaših misli (oz. na eni strani verskih čustev ter na drugi strani skeptično-kritičnega uma) je bil zanimiv prizor! :)) Še posebej mi je zanimivo zato, ker bi se lahko postavil v kožo obeh strani.

Vračam se na svetopisemska prerokovanja. A preden se spustimo v to, je treba reči, da prerokovanja sigurno niso glavna stvar Svetega pisma. Nekdo, ki prerokovanja natančno pozna, pa ne razume osnovnega Kristusovega sporočila in poslanstva (ki je mnogo globlje in bolj relevantno kot pa zgolj napovedovanje zgodovine), ni nujno, da bo dosti profitiral od prerokovanj. A vendar izpolnjena prerokovanja predstavljajo dober argument za navdihnjenost Svetega pisma.

Res je prerokovanj dosti, prav tako je treba dobro poznati (predvsem starozavezno židovsko) SP simboliko in kulturni kontekst, v katerem so se ta prerokovanja pojavila, tudi znanje zgodovine in pomen zgodovine iz svetopisemske židovsko-krščanske monoteistične perspektive… vse to bo verjetno zahtevalo, da bomo odprli novo temo o SP prerokovanjih. Vendar lahko začnemo tukaj.

Začeli bi lahko s prerokovanji iz starozavezne knjige preroka Daniela. Daniel je bil židovski prerok, ki je bil z mnogimi svojimi sonarodnjaki odpeljan v ujetništvo v Babilon za časa babilonskega kralja Nebukadnezarja, ki je vladal babilonskemu imperiju v njegovi največji moči (vladal je od l. 605 do 562 pr.n.št). V knjigi najdemo nekaj dogodkov iz življenja mladih ujetih Hebrejcev na Babilonskem dvoru ter nekaj glavnih videnj, ki jih je Daniel prejel in zapisal.

Želel bi, da bi se najprej posvetili prerokovanju iz Daniela 2. poglavja, ter kasneje Daniel 7. poglavja.

Ali lahko tisti, ki spremljate, natanko preberete ta dva poglavja SP? Mislim, da brez pozornega branja teksta ne moremo nič resnega zaključiti, zato vas to prosim za začetek. Če kdo nima Svetega pisma, lahko prebere na strani www.biblija.net. Lahko si tudi kopirate te tekste iz biblija.net strani, da bomo kasneje primerjali in analizirali.

V Drugem poglavju se bomo ukvarjali s sanjami, ki jih je imel kralj Nebukadnezar in katere je Daniel javno interpretiral pred kraljem; torej videnje kipa, sestavljenega iz štirih kovin, od glave do nog, ter iz železa+ilovice v stopalih. Na koncu videnja (ali sanj) kamen, ki se je odtrgal od gore, prileti in raztrešči ter odpihne celoten kip, sam pa napolni vso zemljo.

V sedmem poglavju pa imamo štiri zveri, ki prihajajo zapovrstjo iz morja, kjer je zadnja zver posebna, ter na koncu ťsede sodbaŤ.

Ali ste prebrali? Kaj se vam zdi na prvi pogled? Obstajajo očitne paralele med obema prerokovanjema.

V naslednjih nekaj dneh si bom skušal vzeti čas za to analizo na forumu. S tem bomo resno pregledali vsaj kak procent ali dva zanimivih prerokovanj Svetega Pisma. Ni važno, če veruješ SP ali ne, poglobitev v antično židovsko miselnost, ki je seveda dajala Boga na prvo mesto, in v zgodovinska prerokovanja SP je v vsakem primeru zanimiva, to vam zagotavljam.

Je v Svetem Pismu tudi kaj prerokovanj za sedajno prihodnost?

Ja, je - precej!

Mi poveš par najbližjih prosim. Z natančnimi datumi se ve.

Sid Izprijeni ::

Pa ja, free. Mene tudi bolj zanimajo takšna prerokovanja, ki so mi časovno blizu, po možnosti za časa mojega življenja. Cenim, da si se potrudil, ampak manj bom skeptičen, če poveš kaj takega (si izmišljujem):

April, 1941 - vojna zajame Balkan.

A je kaj takega?

Ker bolj na splošno lahko tudi jaz prerokujem. Recimo: zaton ZDA v prihodnjem stoletju, vzpon Azije in Evrope, zamiranje nebiološkega življenja, ipd. Ni kaj, potem se pa res zgodi, da OPEC prešalta na euro, Evropa se okrepi, ZDA pa klonejo zaradi orjaškega javnega dolga in deflacije. In potem to interpretiram kot uresničenje svojih prerokb. Uauu! (Ne polemizirat s tem, ker sem si to izmislil! ;))

No, saj te ne zafrkavam, samo zanima me kaj bližjega in bolj otipljivega. Če je...

:)
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Fantje, počasi!:)) Prerokovanja iz Daniela so t.i. apokaliptična prerokovanja. Segajo od tistega časa pa vse do konca. Tudi današnji čas je zajet.

Glede datumov... V Svetem pismu ni dosti datumov ali letnic. Nekaj jih je vnaprej napovedanih, vendar je treba najprej razumeti celotno sliko in simboliko SP.

Glede vaših zahtev po datumih - pustite Pismu, da govori samo in potem bomo pogledali zgodovino in iskali najboljšo pojasnitev, ali se zadevi ujemata in kako je to mogoče. Mislim, da je človeški rod preveč nespameten in nerazsoden, da bi Bog razodel stvari popolnoma plain and simple, z mnogimi datumi itd. To bi se zlorabilo, zato so prerokovanja malo skrito napisana. Na koncu Danielove knjige piše (Dan 12,4) "Ti pa, Daniel, hrani na skrivnem te besede in zapečati knjigo do časa konca. Mnogi bodo to preiskovali in spoznanje se pomnoži." in v Dan 12,9.10 spet pravi angel Danielu na koncu vizije: "Pojdi, Daniel, kajti besede so prikrite in zapečatene do časa konca. Mnogi se bodo čistili in belili in precejali, medtem ko bodo krivični ravnali krivično. Nihče od krivičnih tega ne bo razumel, le razumni bodo razumeli."

Knjige torej ne bodo vsi razumeli, a "spoznanje se bo pomnožilo" ob času konca... Ste torej prebrali Daniel 2 in 7? Če ne, ne moremo iti naprej. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: free ()

Ja preberemo Sveto pismo, pogledamo po zgodovini in priredimo simboliko.

Človek pač neumen in ne razume Svetega pisma. Si mogoče pomislil, da večino Svetega pisma ne razumemo in ne samo 'prerokovanj z datumi'. Si mogoče kdaj pomislim, da nekaj zapisanega sploh nič ne skriva v svojem zapisu?

Razlaganje simbolike je omejeno le z človekovo domišljijo.

Hm.. no bom se potrudil prebrati tista dva Danielova besedila.

Daniel 2:

Kralj je odgovoril in rekel Kaldejcem: ťNaznanjam svojo odločitev: če mi ne razodenete sanj in njihovega pomena, vas bodo razsekali na kosce in vaše hiše spremenili v podrtije. 6 Če pa sanje in njihov pomen razložite, boste od mene prejeli darove in darila in veliko čast; zato razvozlajte sanje in njihov pomen.Ť

Daniel je tedaj odšel v svojo hišo in stvar razložil svojim tovarišem, Hananjáju, Mišaélu in Azarjáju; 18 tudi naj si izprosijo milosti od Boga nebes zaradi te skrivnosti, da Daniel in njegovi tovariši ne bi bili pokončani skupaj z drugimi babilonskimi modreci.

Naravno, da so kralju razložili sanje, saj so se bali smrti. Večina bi se po moje.

Da so bili prsti na nogah deloma iz železa, deloma iz ila, pomeni: del kraljestva bo trden, drugi del pa krhek. 43 Ker si videl železo, pomešano z lončarskim ilom, to pomeni, da se bo človeško seme pomešalo, vendar se ne bodo držali drug drugega, kakor se tudi železo ne more pomešati z ilom.

Ma kaj sedaj? Ločeno na dva dela ali pomešano ljudstvo?

Aja vse skupaj napoveduje vzpone in padce kraljestev, imperijev. Značilno za tisti čas, ko so se pa kar naprej vojskovali.

E.. daj mi povej katero je to drugo leto Nebukadnezarjevega kraljevanja. To rabim vedeti zato, da potem pogledam še zgodovinske vire glede Nebukadnezarjeve države.

Res je. Zato se poskusimo držati sigurne simbolike, ki je pojasnjena in večkrat navzoča v judovski miselnosti, da si ne bi sami nekaj izmišljali.

A seveda brez predpostavke, da je to za Jude nekaj pomenilo in ima v sebi sporočilo, sploh nima smisla kaj koli brati ali se ubadati. A verjemite, zadeva ima jasen pomen in smisel.

nadaljevanje torej na debati svetopisemska prerokovanja

Mislim, da bi to moralo biti leto 604 ali 603 pr.n.št.

za nadaljevanje torej prosim, sledite ta link:

LINK NA DEBATO O PREROKOVANJIH

OwcA ::

Glede na odprtje nove teme, vse vludno naprošam, da pogovor o prerokovanju prenesejo izključno tja. Hvala.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Valery ::

OwcA
Odgovarjam na Tvoje vprašanje o tem, zakaj Judje ne priznavajo Jezusa kot Odrešenika napovedanega v Stari zavezi, ki je bila zbirka svetih spisov, ki so jih sami prebirali.
Najprej bi Ti napisala o samem izraelskemu ljudstvu.
Izraelsko ljudstvo je Bog izbral za izvoljeni narod, ki bi naj z oznanjanjem svetu pokazal Boga, s svojim zgledom pa Njegov značaj. Bog je bil pripravljen, če bi izpolnili njegovo voljo in njegov zakon ljubezni, podeliti jim velike blagoslove, da bi ves svet videl, da je Bog z njimi (5. Mojzesova knjiga 30. poglavje). Bog je želel, da bi spoznanje njegovih moralnih načel prodrlo med vsa ljudstva, in bi bil ves svet blagoslovljen z mirom in blagostanjem.
Ta njegov načrt je uspel le v malih odstotkih. Da se je Izrael tako zelo odvrnil od Božjih zapovedi in od samega Boga, so bili največkrat krivi predvsem mnogi njihovi kralji, ki so osebno dajali slab zgled, uvedli pogansko mnogoboštvo, čaščenje idolov in preganjali Božje preroke. V preprostem jeziku bi lahko rekli, da se je ljudstvo obnašalo kakor tisti, ki so bili na ťvrhuŤ. Oni so bili njihovi vzorniki. Človek pa je nasploh bolj nagnjen posnemati slabe vzore. To, da so se zgledovali po kraljih, je bilo pogubno za njih. Tudi danes je po svetu tako. ťČe to počenjajo véliki ljudje, zakaj ne bi še maliŤ, se glasi izgovor.
Ko je zlo napolnilo mero, je bilo ljudstvo za 70 let odgnano v Babilon, da bi se naučilo lekcije, kam jih je privedlo njihovo lastno zlo. Takrat jim je bila odvzeta tudi kraljevska vladavina. 70 let po vrnitvi iz Babilona v svojo domovino, niso v svoji deželi nikoli več imeli svojih kraljev. Vladali so jim tuji imperiji.
Takšna je bila na kratko povedana preteklost Izraela pred Jezusom. Da bi se bolj približala k zastavljenemu vprašanju, zakaj je Izrael spregledal Mesijo, bom v naslednjem pismu opisala stanje v Jezusovem času.

OwcA
V Jezusovem času se je ljudstvo zgledovalo po duhovščini, pisateljih, pismoukih, in prvakih verskih strank, kot so bili farizeji in saduceji. Zgodovinski primeri kažejo, da prvaki vendarle MNOGOKRAT niso pravi vzorniki. Kot takšni, ki so na odgovornih položajih, mnogokrat storijo veliko škode, katerih posledice nosijo predvsem tisti, ki za to niso nič krivi. Tako je bilo tudi v Jezusovem času.
Takrat so Judje živeli v pravem duhovnem mraku. Tisti, ki so se imeli za izobražence, predvsem pa izobražene v Svetem pismu, niso težili k temu, da bi dovolili Bogu, da po njegovi besedi iz Svetega pisma spremeni njih same, ki so bili še kako potrebni notranje spremembe človeka. Sveto pismo niso preučevali z namenom, da bi odkrili lastne značajske napake in spoznali Božje duhovne globine in pomen kakor tudi božje zahteve. Svetega pisma niso brali z namenom, kako bi lahko izboljšali lastno duhovno stanje. Tako so jim bila zakrita mnoga poučna duhovna svetopisemska sporočila, kot posledica tega pa so videli sami sebe kot pravične. Ker so sami sebe videli kot pravične, niso videli potrebe po Kristusu, ki bi odvzel njihove grehe. V Svetem pismu niso iskali duhovnosti, ampak znanje. Morda so se kazali pred ljudmi, kako znajo na pamet veliko besedila iz Svetega pisma, niso pa se poglabljali v duhovna sporočila svetopisemskih besedil, ki so imela namen preobraziti srce bralca, ne pa se držati zgolj neke forme. Formalizem je bil zelo značilen za tisti čas, pa tudi sicer je bil veliko prisoten v toku zgodovine, kakor je prisoten tudi danes. Tak njihov negativen značaj ni mogel imeti prostora za Boga v njihovih srcih. Občudovali so samo svoj lastni JAZ, vero pa so zlorabljali v sebične namene.
Kot samopravičneži so mislili, da bodo na končni sodbi rešeni po svojih lastnih zaslugah, po zvestobi goli verski formalnosti. Seveda so pričakovali Mesija. Toda Mesija, Rešitelj torej, bi naj bil po njihovem mišljenju kralj, ki bo izraelsko ljudstvo rešil izpod jarma Rimljanov. Hrepeneli so po lastnem kralju. Niso se zavedali, da potrebujejo nekoga, ki jih bo osvobodil pred obsodbo zaradi greha in sužnosti grehu. NJIHOVI POGLEDI SO BILI UPRTI V POLITIČNE RAZMERE, NAMESTO DUHOVNE. Pričakovali so, da bodo s pridobitvijo kralja pridobili kot dežela tudi na svetovnem ugledu, in da se bo povrnil tisti nekajkratni slavni sijaj v njihovi zgodovini.
Toda Bog je imel zanje mnogo boljši načrt. Pripravil jim je Kralja, ki jih bo odrešil iz suženjstva grehu. To je bilo tisto, kar so prezrli. Jezus jim ni obljubljal spremembo političnih razmer, ampak jih je opozarjal na potrebo po osebni duhovni prenovi ne samo ťnavadnegaŤ ljudstva, ampak tudi po duhovni preobrazbi ťveljakovŤ. Predvsem slednji so bili prizadeti, ker jim je odkrito povedal, kakšno je njihovo realno duhovno stanje, in da so slepci, ki slepe vodijo v jamo. Zaradi tega so se bali za svoj ugled pri ljudstvu, in so se borili, da bi storili vse, da bi ga utišali. Da bi ga za vedno resnično utišali, so ga dali umoriti.

OwcA
Tudi za današnji čas je značilno, da je človek bolj pozoren na politično dogajanje, kakor na osebno duhovno dozorevanje. Dobro je eno in drugo, toda pri izgraditvi boljšega življenja in medsebojnega sožitja lahko prinese najboljše rezultate prav posameznik. Posamezniki tvorimo družbo. Od vsakogar izmed nas je odvisno, kako srečen bo svet okoli nas.
Iščemo rešitve za ta svet, iščemo ťkraljeŤ, ki nas bodo popeljali v boljše življenje. Saj je prav. Tudi to mora biti. Pomanjkljivost pa je, da ne poskušamo priti do spoznanja, kje najti duhovne nauke za nas same, s katerimi bi doprinesli k boljšemu jutri. Zelo smo podobni ljudem Jezusovega časa. Kakor so oni prezrli Mesijo, tako grozi tudi nam, da ga bomo zgrešili, ker ne poznamo ne Pisma ne njegove moči, ker ne jemljemo resno te dragocene knjige. Tudi Jezus je rekel: ťNe poznate ne Pisma ne njegove moči.Ť To je rekel celo tistim, ki so se ponašali, da ga poznajo. Bolelo jih je, če je kdo izjavil, da še nihče ni tako dobro razlagal pisma kot Jezus. Bili so ljubosumni nanj.
To je samo nekaj odgovorov, zakaj judovska elita ni sprejela Jezusa kot Mesija. Če bi natančno in iskreno, kakor tudi ponižno in vztrajno preučevali preroške spise Svetega pisma, in če bi po SP želeli dojeti in priznati, kako pomanjkljiv je njihov značaj, bi po delovanju Božje sile razpoznali v pismih, odkod bo Kristus prišel, tudi kje se bo rodil in kdaj, in kakšno bo njegovo pravo poslanstvo, ter kaj bo to pomenilo za njih.

maTea ::

hey,..

ima kdo še kakšno zanimivo vprašanje? mene nekaj časa ni bilo ampak sedaj sem nazaj

God bless you all

Thomas ::

Vprašanja imamo. Z odgovori pa nismo prida zadovoljni.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst mam fprašanje.
Ali je Bog pravičen?

:) Bog je pravičen. Le mi nismo pravični. Kolikor kdo ne more prepoznati njegove pravičnosti, je to zato, ker ne vidi konca, ampak vidi le to, kar je sedaj. Ali Te še zanima kaj v zvezi tem? Se Ti porajajo kakšni dvomi, ker si postavil to vprašanje?

Zakaj je v Rodovniku Jezusa Kristusa le Jožefova stran, ki je po moje manj pomembna kot Marijina.

Gre za neenakopravnost? Ali je Jožef dosti bolj zaslužen za rojstvo Jezusa kot Marija?

Aja dodajam najbolj verjetno možnost - piše, ampak sem prebral le en del besedila :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: snow ()

Gandalfar ::

Rutan: zivim za nek visji cilj? Ociscenje moje duse in pomoc socloveku. Moja zivljenjska pot je da najdem boga oz. da izpolnim neka poslanstva.. kako bi prebral bozje namige - kako naj najdem mojo pot?

Naceloma se mi zdi, da je odgovor da se zazrem vase in v meni najdem odgovore .. samo kako naj to storim? Nisem navajen poslusati svojega srca.. to me druzba naceloma ni naucila. Imas kaksen nasvet glede tega?

Mogoce je ves ta tekst zgresen .. ne vem..

Zakaj je v Rodovniku Jezusa Kristusa le Jožefova stran, ki je po moje manj pomembna kot Marijina.

Gre za neenakopravnost? Ali je Jožef dosti bolj zaslužen za rojstvo Jezusa kot Marija?

Jezusov rodovnik se v evangeliju po Matevžu (Mateju) opisuje od Abrahama dalje, ker je Bog Abrahamu dal posebno obljubo. Citiram iz SP:
" Abrahamu pa so bile dane obljube in semenu njegovemu. Ne pravi: “In semenom”, kakor da bi jih bilo več, temuč kakor za enega: “In semenu tvojemu”, KI JE KRISTUS." (Gal 3,16) Tu vidimo, da je govora o moškem potomstvu.
V evangeliju po Lukežu (Luki) 3,23 - 38 pa vidimo, da se rodovnik opisuje že od Adama dalje, oziroma celo od samega Bogu (naštevanje pa je v obratnem vrstnem redu)
Rodovniki so se pisali za moško potomstvo, in le tu in tam piše, s katero ženo je mož dobil sina.
Tu ne gre za enakopravnost ali neenakopravnost. Bog je ustvaril najprej Adama (ime Adam pomeni človek), in da ne bi bil osamljen, mu je dal ženo iz njegovega telesa. Tako se je po moški liniji že od prvega para naprej rodovnik, ki je zapisan v SP, nanašal na moško potomstvo.
Za rojstvo Jezusa pa je zaslužen sam Bog. On je USTVARIL Jezusa kot otroka v maternici Marije. Vzgoja otroka pa je bila tako Marijina kakor Jožefova skrb.

V evangeliju po Lukežu (Luki) 3,23 - 38 pa vidimo, da se rodovnik opisuje že od Adama dalje

In kje se ta rodovnik da vidt :)

Za rojstvo Jezusa pa je zaslužen sam Bog. On je USTVARIL Jezusa kot otroka v maternici Marije. Vzgoja otroka pa je bila tako Marijina kakor Jožefova skrb.

To je v SP. Realno je blo pa bolj takole: Jože je nekam šu za kr en doug cajta. Marija se spentla z enmu u vasi. In se je neki drucga mogla zmislt kot da bi mu priznala da ga je prevarala je rekla "ga je bog naredu". Zato je pa bla tud Jožefova skrb. Ker če bi bil fant pametn bi jo iz bajte vrgu.

Jaz imam tudi še eno vprašanje, ki sem ga nekoč že vprašal, pa ga bom še enkrat.

Ali je Bog absolutno pravičen?

To mislim v smislu, da bi v dveh POPOLNOMA identičnih situacijah vedno ravnal POPOLNOMA enako.

Ker če je, ga lahko zreduciramo na sicer kunštno, a formalno matematično preslikavo, ki elemente množice 'Situacije' enoznačno preslika v elemente množice 'Božje reakcije na situacije'.

Če pa ni tako zelo pravičen in bi včasih v neki situaciji ravnal tako, drugič pa malo drugače, pa pomeni, da ni popoln. Torej tudi ni nad vsem, že zato, ker si lahko človek zamisli nekaj večjega od njega - idejo popolnosti namreč.

No?

:)

> Rodovniki so se pisali za moško potomstvo, in le tu in tam piše, s katero ženo je mož dobil sina.
Tu ne gre za enakopravnost ali neenakopravnost.

Zame je to neenakopravno. Logično da ne boš napisala: Ja v Svetem Pismu so bolj pomembni moški, kar se dokazuje z njihovim opisom.

Dodatna misel glede te teme: Zakaj je Bog poslal sina in ne hčerko?

Sid: Tukaj te lahko lovijo na to, da nobeni dve situaciji nista popolnoma enaki (sta enaki samo v posplošeni obliki).

Rutan: zivim za nek visji cilj? Ociscenje moje duse in pomoc socloveku. Moja zivljenjska pot je da najdem boga oz. da izpolnim neka poslanstva.. kako bi prebral bozje namige - kako naj najdem mojo pot?

Gandalfar!
Vprašanje je, kaj misliš s tem, da se "zazrem vase in v meni najdem odgovore"? S tem se ukvarjajo vzhodnjaška verstva.
Iskati odgovore v sebi...hm... V nas ni napisana knjiga, iz katere bi se lahko učili. Mi potrebujemo pouk izven sebe. V nas so predvsem določene poučne življenjske izkušnje, spoznanja, do katerih smo prišli po poti učenja, vzgoje, v nas je tudi vest, ki je delovanje Boga v nas, ter mogoče še kaj.
Toda če iščeš svojo najboljšo pot za sebe, imaš najboljšo možnost, če vzpostaviš stik s samim Bogom, tistim, ki te je ustvaril, in ki Te na svetu najbolj ljubi. Vprašanje, ki si ga zastavil meni, zastavi direktno samemu Bogu, tudi če nisi prepričan, če obstaja. Pa ne samo enkrat. Vsak dan ga vprašaj, in mu povej, da želiš pomagati sočloveku in imeti čisto srce.
Ali veš, da sem po popolnoma enaki poti in z istimi vprašanji, kot jih imaš Ti, prav jaz našla Boga in svoje poslanstvo? Moj prvi korak k Bogu je bil, da sem ga prosila, naj se naseli v mojem srcu. Drugi korak kakšna 2 meseca kasneje je bil, da sem ga zaprosila za poslanstvo, s katerim bi osrečila ljudi. Spet 2 meseca kasneje sem ga tako goreče prosila, da bi ga rada našla, da se je to uresničilo že v nekaj tednih. Da ne bo pomote: Nisem ga videla z očmi, nisem ga slišala z ušesi. Našla sem ga čisto drugače. To je posebna zgodba.
Naselil se je v meni, v mojem srcu, in naredil veliko spremembo v meni. Nenadoma sem bila drug človek. Nisem se spremenila jaz, ampak On je spremenil mene. Vsak dan znova ga prosim, da me na novo še naprej spreminja na boljše. Kadar stik z njim zanemarim, se prebuja moj stari grešni človek, ko pa se mu izročam, me obnavlja.
Če Ti povem, kaj je MOJ CILJ: Moj cilj je imeti Boga v srcu. Imeti ga za prijatelja, Očeta, Rešitelja, Stvarnika. Biti eno z njim na vsakem mestu, ob vsakem času. On je moje največje bogastvo, največji zaklad. Misel nanj me osreči. In ko vidim, kako me ljubi, lahko razumem, kako ljubi tudi Tebe in vsako človeško bitje, tudi tiste, ki se mu upirajo, ki ga žalijo, ki ga sovražijo. On ljubi brezpogojno. Ljubi grešnika, greh pa sovraži.
Prosim Te, povej mi, ali imaš Sveto pismo? Saj si rekel, da bi prebral Božje namige za Tvojo pot.

Samo na resna vprašanja odgovarjam.

> Samo na resna vprašanja odgovarjam.

Bo to dovolj resno: Ali je Bog absolutno pravičen?

0:)

Bog je absolutno pravičen. Toda ne pozabi, ponuja tudi milost tistim, ki zanjo prosijo. Če sem bolj natančna, ponuja jo tistim, ki resnično obžalujejo svoje grehe in se spokorijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Valery ()

Glede pogovora o devištvu Marije:
Okoli 700 let pred Kristusom je prerok Izaija prerokoval, da bo devica rodila sina: "Zatorej vam da Gospod sam ZNAMENJE: Glej, DEVICA bo rodila sina, in imenovala bo njegovo ime Imanuel." (Izaija 7:14) Ime Imanuel ali Emanuel pomeni "Bog z nami". Jezus je sam Bog, ki je prišel na zemljo, da odreši svoje otroke. Njegovo ime razodeva, da je bil Bog z nami na zemlji.
Jezus je bil obljubljeni Kralj. Dve vrstici kasneje pa je prerokovano, da bo nastal strah pred tem, da bi judovsko ljudstvo dobilo še enega kralja: "Kajti še preden bo ta deček znal zavračati hudo in izvoliti dobro, bo zapuščena dežela, ki te je groza DVEH KRALJEV." (Izaija 7:16)
Nova zaveza resnično govori o tem, da se je kralj Herod prestrašil, ko so ga obiskali modrijani, in ga vprašali: "…Kje je kralj Judov, ki se je narodil? Kajti videli smo njegovo zvezdo na Jutrovem, pa smo prišli, da se mu poklonimo. Ko pa to zasliši kralj Herod, se prestraši in ves Jeruzalem z njim." (Matevž 2:2,3) Tu vidimo, da so se uresničile Izaijeve preroške besede. Herod se je zbal za svoj prestol. Ko je zvedel, da se je ta deček Kralj rodil v Betlehemu, je dal pomoriti vse tamkajšnje dečke, stare dve leti in manj (glej biblija.net in poišči Evangelij po Mateju 2:16-18). Tudi to je bilo prerokovano v Stari zavezi (Jeremija 31:15).
Kraj Jezusovega rojstva (Betlehem) je bil prerokovan v Miheju (Mihu) 5:1 (glej biblija.net), in tako se je tudi zgodilo. Izaijevo prerokovanje, da bo dežela zapuščena, ker jo je strah dveh kraljev, kakor smo brali zgoraj, se je uresničilo takrat, ko sta Jožef in Marija z otrokom zbežala pred Herodom v Egipt, da bi rešila dečkovo življenje. Tudi ta Jezusova začasna nastanitev v Egiptu je bila prerokovana v Stari zavezi: "Ko je bil Izrael mlad, sem ga ljubil, in iz EGIPTA sem poklical SINA svojega." (Ozeja 11:1)

A sveto pismo piše o kakih univerzumih?

Sveto pismo ne omenja univerzumov. Omenja sicer svetove v Novi zavezi (Hebrejcem 11:3), vendar se predvsem posveča dogajanju na Zemlji in obljubi o milostni nagradi, ki nas čaka v nebesih.

Imanuel ni enako Jezus -> Jezus je fake.
In Marija ni bla devica za zih. Saj po temu ko jo je en podru da je Jezuščka dobila. Razen če je bla umetna oploditev.

DSmidgy!
Če bi ljudje Jezusovega kroga ali celo njegova starša želeli lagati, bi se lahko lagali, da je Jožef Jezusov oče.

Še kar nisi povedala ke je rodovnik od Adama in Eve - če so ga zapisoval.

Imanuel ni enako Jezus -> Jezus je fake. Kako je pol s njegovmu imenam?

Rutan;
Če je Bog pravičen, zakaj se nekateri rodijo revni, drugi bogati, tretji prizadeti?

Gandalfar ::

@Vegi: odgovor, ki ga bos verjetno dobil je .. "Zato, ker je to bozja volja in da on ze ve zakaj to pocne. Tvoje zivljenje je del nekega visjega nacrta oz. ima neko specificno foro zaradi katere si se rodil taksen kot si se"

v tem smislu..

@Rutan: Ali je ziveti po edinih dveh bozjih zapovedih dovolj ali je po tvojem mnenju potrebno se kaj vec?

> Ali je ziveti po edinih dveh bozjih zapovedih dovolj ali je po tvojem mnenju potrebno se kaj vec?

Se pridružujem vprašanju. Namreč po svojem skromnem razumevanju sveta in vsega ostalega sem prišel do podobnih, če ne domala identičnih sklepov o pravilnem ravnanju v vsakdanjem življenju, kot jih promovira SP. In vendar ne verujem v Boga iz SP.

Kaj pa zdaj?

Sid,

Res misliš, da če bi Bog "včasih v neki situaciji ravnal tako, drugič pa malo drugače, pa pomeni, da ni popoln." ?

Sicer v zgodovini vesolja še ni bilo nikoli dveh identičnih situacij. Filozofski izmisleki in miselni poskusi to poznajo, realnost pa na srečo ne.

Tudi zreduciranje Boga na enačbo je bolj klavrna ideja: Bog reagira ustvarjalno, pravično, popolno. Le Njemu je znana celotna realnost in možne posledice dogodkov ali dejanj, in vsaka situacija je neponovljiva - zato teh odzivov ne bi mogel stlačiti v enačbo. Razen okvir Božjih zapovedi, ki je precej širok in ne govori o posameznih situacijah.

"po svojem skromnem razumevanju sveta in vsega ostalega sem prišel do podobnih, če ne domala identičnih sklepov o pravilnem ravnanju v vsakdanjem življenju, kot jih promovira SP."

Torej se strinjaš z moralnim naukom SP? Potem imam vprašanje zate - kaj je temelj tega nauka, zakaj je resničen? Zakaj je prešeštovanje napačno? Če smo mi samo produkt evolucije, živali, ki pač malo bolj komplicirajo, kot druge živali... potem so moralna pravila samo dogovor, niso DEJANSKA.

V temi o evoluciji smo že razpravljali o tem nekaj, pa se mi zdi, da sogovorniki niso razumeli razlike med dogovorom, da je nekaj "kao" moralno napačno (ker je slabo za naše socialno preživetje), in tem, da je nekaj DEJANSKO moralno narobe. Če je nekaj le označeno kot moralno napačno, potem dejanskih moralnih obvez NI.

Ljubeči in moralni Bog, človek ustvarjen z dostojanstvom in življenskim namenom - to je edina smiselna pojasnitev morale, če jemljemo moralo resno.

TESKAn ::

Bog reagira ustvarjalno, pravično, popolno

Mene zanima ta ustvarjalnost...torej bog reče v kaki situaciji 'bom tokrat naredil tako, ker sem zadnjič drugače'? Ali si jaz to ustvarjalnost napačno predstavljam?

Še zmeraj pa ponavljam svoje vprašanje - kako lahko bog hkrati vse ve in nam pušča svobodno voljo? Sej že vnaprej vem, da boste trdili, da je možno oboje hkrati, ma prosim, dejte vsaj enkrat se vsest in lepo razmislit, preden odgovorite (če bo sploh kdo odgovoril - je pač tendenca v tej temi, da na neprijetna vprašanja ne odgovarjate...).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

TESKAn,

Ali si predstavljaš Boga kot časovno omejeno bitje, na enak način omejenega s časom, kot smo to mi? Če Bog zmore malo bolj od zgoraj pogledati na naše časovno dogajanje (v drugem Petrovem pismu piše: "pred Gospodom je en dan kakor tisoč let in tisoč let kakor en dan." 2 Pet 3,8) je treba paziti, da si ne predstavljamo vnaprejšnje vednost na človeški, popolnoma časoven način, ker v našem primeru se dejansko zdi, da vnaprejšnja vednost implicira določenost. Vendar Bog ni človek.

Glede Božje ustvarjalnosti... v tvojem vprašanju si predpostavljal, da sta lahko dve situaciji popolnoma identični, in v eni Bog naredti to, v drugi ono, ali ne? No, jaz sem prepričan, da nobeni situaciji nista popolnoma identični, kar že samo po sebi Boga izziva v ustvarjalnost glede Njegovega odziva na te situacije.

TESKAn ::

Razsvetli me, kako naj si pa predstavljam vnaprejšnjo vednost?
Jaz to vidim le tako - če veš, kaj se bo jutri zgodilo, sta dve možnosti - se zgodi ali pa se ne zgodi.
Če se ne zgodi to, kar si ti napovedal - potem nisi vseveden. Če pa se zgodi in ti veš za vse, kar se bo zgodilo jutri in se tudi zgodi - potem si vseveden. Ta druga možnost pa kar lepo negira kakršenkoli obstoj svobodne volje - saj je že vse determinirano s tem, da ti veš, da se bo to zgodilo. In če se ne, potem ne moreš trdit, da si vseveden, kar pa naj bi bila ena od lastnosti boga.
Ergo ali bog ni vseveden ali pa ne pušča svobodne volje. In ker naj bi imel obe ti lastnosti, ki pa se medsebojno izključujeta, lahko sklepamo dvoje - ali bog ne obstaja ali pa je v bibliji & Co. povsem napačno predstavljen, se pravi se lahko vprašamo o vsem, kar notri piše, ali je res?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Business ::

Thomas:
Vprašanja imamo. Z odgovori pa nismo prida zadovoljni.

Nekaj je očitno treba razčistiti:

Bog ni zaradi SP. SP je zaradi Boga.

Bog Skozi staro zavezo hoče pokazati, kdo je in zakaj nas je ustvaril. Skozi dogodke iz SP lahko vidimo da je Bog vreden zaupanja in da dam bo bolje če sledimo njegovim navodilom. V novi zavezi je podobno s tem da v novi zavezi govori predvsem o obljubi po rešitvi in večnemu življenju, ki je ponujeno tistim, ki verujejo.

Če hočeš razumeti SP, potem ga boš lahko samo tako, da dopustiš možnost da Bog obstaja in s tem na umu bereš SP. Lahko ti karkoli kdo razloži ampak če v osnovi ne verjameš v Boga kot stvarnika, potem je kakršna koli razlaga odveč. Zato če hočeš kot praviš biti zadovoljen z odgovorom, moraš najprej dat možnost da Bog obstaja. Zato smo prej dosti o tem, ali je Bog ali ga ni. Slišal si zakaj verjamem jaz. Če se pa hočeš pogovarjati o SP in nauku SP, pravim še enkrat moraš verjeti da Bog je.

OwcA ::

@Business: da vse to sprejmeš moraš postati tako nekritičen, da ti ne preostane več kaj dosti vprašanj (vsaj tehtnih ne). :\
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Še kar nisi povedala ke je rodovnik od Adama in Eve - če so ga zapisoval.

Rodovnik od Adama je zapisan 1. knjigi Letopisov (Stara zaveza) od 1. poglavja dalje. V Luku, 3:23-38 je le majhen povzetek. Letopisov je bilo zapisanih veliko več, kot jih je v Svetem pismu. V njih so bolj podrobno zapisani zgodovinski dogodki, o čemer nas opozarja 2. Kraljeva knjiga.

"A nespametnih preiskav in RODOPISOV in prepirov in bojev o postavi se ogiblji; brez koristi so namreč in brez veljave." Tit 3,9
««
23 / 35
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nauki in navade v RKC, njeni pripadniki in sveto pismo

Oddelek: Problemi človeštva
454069 (3031) Saladin
»

Napake krscanstva (strani: 1 2 )

928599 (6611) Thomas
»

Ubijane v verskih knjigah...

192519 (2181) Barakuda1
»

Svetopisemska prerokovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
649174 (8070) Valery
»

Ena čist neumesna !!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
585833 (4956) Thomas

Več podobnih tem