» »

Demokratični socializem

Demokratični socializem

««
29 / 40
»»

donfilipo ::

Skupina Kombo je bila predobra zame.

Lahko bi bil punker, skupino bi moral osnovati Mazzini (Očka Orel band:) pa je zajebal8-)

Potem so 'revolucijo' proti totalitarizmu prevzeli drugi. In so ravno tako zajebali:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

nevone ::

No ja. Tudi free market in vsesplošna privatizacija se pokaže za overrated in velikokrat je država tudi v klimi free marketa (sodobna Eusarija in razviti in razvijajoči se svet) prisiljena ukrepati.


Zato tega v resnici nimamo in podobno je z idealnimi etabliranimi strokami. Ni jih. Še en skupni imenovalec dveh različnih sistemov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

donfilipo ::

Khm. Stroke so etablirane. Tako da lahko tudi popoln runkelj dobro služi!

Problem je ker so posebej družboslovne, precizne kot driska ob preoddaljenem Wc-ju:))

Kar hočem povedati je...da imajo ugled preciznosti in znanja bolj preko mita in zaščite akademije kot realnih testov in eksperimentov. Ki jih niti kao ne zmorejo. Samo služi se pa vseeno dobro. Relativno.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Ok nazaj k poiskusom analize.

Zakaj naj bi socializmi in komunizem bili neizbežni?
So nekateri že nakazali, da to pride preko električnih nebes, če se entalpija na napija:))
Ma fuj sam sebi, ..ampak vseeno rad bi drugam.

Včasih tako prebiram kak del klasikov 'filozofije' in se mučim z 'Valjuhom, ki je bil boj slovanski za vero ki napolnila bi jezero?':O Hočem reči muka je brati arhaični pa še tuj jezik (pač google books:),...no pa vseeno se najde kak košček, ki potegne zanimanje in za katerega vem, da je resnica.

No Adam Smith v svojem The Wealth of nation govori o tem kako nek spreten kovač, lahko, če se pravilno organizira in izuči ročne spretnosti, naredi do celih 2400 žebljev na dan! 8-O

Ja iz tega se načeloma vleče pomen delitve dela in tudi pomen organizacije in tudi napredka tehnologije. No to zadnje Smith ne izpostavlja v pravi veličini, ...tako kot štrli ven danes in tako kot to lahko dejansko ogrozi utečeni kapitalizem.

Nevone ni edina, ki trdi da imamo danes še vse nekako polavtomatsko, da pravega napredka še ni in da je človeško delo krvavo potrebno. In da se nekaterim samo ne ljubi delat8-)

Eh, gremo k žebljem. Danes namesto kovača, delavec z strojem, ki ni veliko vrednejši (danes) od dobre kovačnice,...lahko naredi,...kaj vem 24.000 žebljev na dan. Pomeni produktivnost se je povečala,... ok bom to drugič brskal. Dejansko se je nemilosrdno in ogromno,...še nekaj je pomembno,...tam kjer je visoka, ...najvišja,..kar pomeni GDP na delovno uro,...tam so tudi gospodarsko najmočnejši.

Kar pa mene zanima je pa,...kam za vraga se je skrilo tistih, kaj vem, 99 kovačev (naj bi jih bilo 999,...pa recimo da ne, ker poraba žebljev takrat ni bila tako visoka:), ki so kovali brez 'mašine'.

Primer je jasno poenostavljen ...vendar dovolj nazoren, da se ve kam cikam. Upam.

En namig...ki sem ga pobral z neta...advokati takrat, so delali približno tudi 100x manj,..da so reševali v jedru še večje stiske pro capita,..danes se denimo cele rajse advokatskih hiš ubadajo s samo socialnimi omrežji. Se pravi s problemi, ko nekdo na netu ponudi vibrator:)..ali zagrozi janšotu, da ga bo pospravil. No še cela paleta drugih reči,...vprašanje je koliko to dejansko res naredi kvaliteto življenja bolj pribito,...koliko pa si človeštvo umetno izmišlja rituale za virtualne in v jedru ne esencilano preveč potrebne zaposlitve.

=== Me matra firbec če ima kdo kakšne originalne ideje in teze.

(Vem da ti advokati poskrbijo, da se zadeve odvijajo mirneje, kot bi se sicer, morda celo malo bolj moralno spodobno:)...ampak vseeno. Od 85% kmetov, ki so garali, da so prehranili vse skupaj,...z mestno gospodo vred,...ta jim je pa včasih dala kak molitvenik, jezuškov kipec in skrite slike nagih bab:) ...no ja tudi žeblje, umetelno posodo in še kaj....imamo danes 3% farmarjev, high tech opremljenih, ki bi lahko pridelali še več....če bi imeli kam prodati. Pa četudi bi se morali malo ekološko preobrniti8-) Denimo.)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Če greš pogledati v "meko" neoliberalnega kapitalizma, ZDA, vidiš, da je tam v storitvenih dejavnosti zaposleno 10x več ljudi kot pri nas (figurativno rečeno). Prideš v restavracijo - najprej ti en odpelje avto na parkirišče, drugi ti odpre vrata, tretji te pelje k mizi, četrti te postreže, peti pospravi mizo, šestemu plačaš ... V liftih imajo zaposlenega človeka, ki pritiska na gumbe. V trgovini imajo nekoga, ki ti na blagajni zlaga robo v vrečke. In še cel kup tega je, kar prispeva, da imajo samo 5 ali 6% brezposelnost.

Recimo robotov za pobiranje smeti po ulicah in parkih še ne poznamo. Pa ne bi nikogar motilo, če bi bile naše ulice in parki čistejši, kot so. Zakaj torej tistih 270 evrov socialne pomoči ni pogojenih z recimo 1 tednom čiščenja parkov? Ali z enim tednom pomoči ostarelim. Če si že takšnih del za polni delovni čas za minimalca ne moremo privoščiti.

O.

donfilipo ::

Ja verjetno zato, ker je pomoč starejšim draga dejavnost, ...deloma zelo donosna, ...le da si je številni starejši ne morejo privoščiti. Pomeni plačati. Če to plača država, se pa spet vprašamo, zakaj ne bi plačala za temeljito čiščenje parkov, pritiskanje na gumbe in pomoč starejšim, da bi se nezaposlenost zmanjšala na 5% ? Zato ker realna ekonomija, tisto kar se dejansko dobro prodaja na globalnem trgu (to zaenkrat ni pritiskanje na gumbe, čiščenje parkov in pomoč ostarelim:)..torej ta realna ekonomija ponekod enostavno ni dovolj produktivna, ...da bi lahko nekako nevede hranila še te spremljevalce. Pa jim potem raje da miloščino.

...Drugače pa načeloma če si zdrav je tako, da moraš čistiti parke (občasno) in še kaj bi našli, ...kar komunala solidno plača in še solidneje zaračuna, (izplen delujočim je pa seveda manjši:),...samo kot rečeno, ne moremo si privoščiti to v polnem blišču, kot si recimo lahko tam, kjer broker ali trgovec za čineze na dan nakreše 1000 dolarjev (in veliko več:) in mu je etično prepovedano8-) pritiskati na gumb od lifta.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Pri nas je vse preveč gostiln...kjer ni verige 'slug', ki te popedenajo, ampak kelnarica na telefonu kliče dilerja, ...za kar nujno rabi 30€, ...ti pa jo prosiš da te zapiše za 2 piva, ki jih boš iz žalosti popil. Če so v liftu vsi gumbi na broju, je pa že res velik dosežek in moram reči...da vsaj to pa povečini je8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Zato ker realna ekonomija, tisto kar se dejansko dobro prodaja na globalnem trgu (to zaenkrat ni pritiskanje na gumbe, čiščenje parkov in pomoč ostarelim:)..torej ta realna ekonomija ponekod enostavno ni dovolj produktivna, ...da bi lahko nekako nevede hranila še te spremljevalce. Pa jim potem raje da miloščino


Ok poenostavljeno pa vendar drži. In zdaj...

USA pa nekako zbalansira realno ekonomijo tako, da imajo eno največjih (če ne največjo GDP/delovno uro)..produktivnosti na svetu. In so spet na brezposelnosti nekje 5%. En procent nad tako imenovano naravno- Pomeni nekje 4% prebivalstva lahko zaradi slabe diagnostike ali s staro zmerljivko ***lenobe, ...ne moreš zaposliti drugače, kot v delovnem taborišču,..pod nadzorom mitraljezov8-)

AMPAK. Ali svet lahko požre brez poriva prislovničnega socializma več produktivnih Amerik? Ali kapitalizem nekako nagonsko (programsko)vedno najde limit (ki ga denimo keynesijanstvo poveča:)...pa imamo naravno par bogatih..zadaj pa relativno bedo?


***[Pod to zmerljivko se dosti rade skrivajo različne ne preveč očitne ali 'priznane' bolezni, ki so sicer ozdravljive, vendar danes težko. Naj omenim recimo mejna bipolarna stanja, kronične bolečine, kronično utrujenost...ki se potem rade sparijo še z odvisnostmi socialno bedo itd...]
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

No USA imajo seveda tudi probleme:)

Najdražjo ali super drago vojsko, ki je praktično neprestano v 'akciji'...in najdražji zdravstveni sistem, (pro capita je 2x dražji od Švicarskega),...vprašanje pa je,...če sta ta stroška res vredna tega denarja. Skoraj gotovo bi brez teh stroškov lahko porazirali vso bedo, ki jo radi mečemo Američanom v oči, ....pa bi še vedno bili varni in praktično enako zdravi, ...v povprečju. Je pa res, da bi pa ne imeli morda več macho orla v očeh kamorkoli pridejo8-)...in da bi tudi premožnejši imeli malce daljše vrste pri zdravnikih.

P.S. Zdaj če bi pa zaradi efekta neiizivajočega macho orla bili bolj varni ... in večje povprečne življenske dobe, imeli posledično statistično bolje zdravstvo...no potem bi pa par vidnih desničarjev verjetno postrelili. Še sreča da so ljudje zagledani v rit Sofie in da hitro pozabijo, kar ne dojamejo>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

marS ::

...no more heroes...
https://ilbis.com/

nekikr ::

Me zanima kakšen bo komentar, če sploh kakšen, tistih, ki so še nekaj strani nazaj opevali to zadružništvo, ki bo rešilo Slovenijo.

ZaphodBB ::

nekikr je izjavil:

Me zanima kakšen bo komentar, če sploh kakšen, tistih, ki so še nekaj strani nazaj opevali to zadružništvo, ki bo rešilo Slovenijo.

Kaj neki, krivi so kruti kapitalisti, ki niso hoteli šenkat denarja za tako pomembno organizacijo. S tem so (spet!) sabotirali novi družbeni red in si zaslužijo še hujšo usodo od najhujše možne, že predpisane!
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

nekikr ::

Ja, še enkrat se je pokazal tisti lepi rek: "Socializem je super, dokler ti ne zmanjka tujega denarja". Kako prav je imela...

solatko ::

nekikr - Kapitalizem je super, dokler ne zmanjka denarja.
Vsak sistem je super, dokler imaš vsaj toliko denarja, da lahko preživiš.
V kapitalizmu ga mnogi nimajo niti toliko.
Delo krepa človeka

ZaphodBB ::

solatko je izjavil:

nekikr - Kapitalizem je super, dokler ne zmanjka denarja.
Vsak sistem je super, dokler imaš vsaj toliko denarja, da lahko preživiš.
V kapitalizmu ga mnogi nimajo niti toliko.

Kako bi torej to zagato rešili v socializmu?

Kar se pa tiče zgodovine in kapitalizma. Se mi zdi zanimiva pobuda, da naj druge zadruge rešijo to zadrugo. Na takšen način je na začetku 20 stoletja nastal... Ameriški FED, ki v bistvu ni drugega kot - zadruga.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

Smrekar1 ::

donfilipo je izjavil:

No USA imajo seveda tudi probleme:)

Najdražjo ali super drago vojsko, ki je praktično neprestano v 'akciji'...in najdražji zdravstveni sistem, (pro capita je 2x dražji od Švicarskega),...vprašanje pa je,...če sta ta stroška res vredna tega denarja. Skoraj gotovo bi brez teh stroškov lahko porazirali vso bedo, ki jo radi mečemo Američanom v oči, ....pa bi še vedno bili varni in praktično enako zdravi, ...v povprečju. Je pa res, da bi pa ne imeli morda več macho orla v očeh kamorkoli pridejo8-)...in da bi tudi premožnejši imeli malce daljše vrste pri zdravnikih.


Glede zdravstva - ZDA imajo praktično enak problem kot mi, zdravnikov in osebja je premalo. Samo rešujemo na dva različna načina, oni z višjimi cenami dela, mi z čakalnimi dobami in tem, da ponekod zadeva ne deluje. V to lahko vržeš trilijon dolarjev, pa problema ne boš rešil čez noč, ker je strukturen. Rabili bodo 10-20 let da ga rešijo. Mi pa tudi.
Seveda je ena pomembna razlika, njihovi zdravniki so vajeni iti tja, kjer bodo za svoje delo bolje plačani, dosti jih je tam zaradi dobrega plačila. Če se to spremeni čez noč najbrž ne bo v redu.

Kaj lahko potegnemo iz tega? Bolj malo uporabnega. Le to, da simplistični "meči denar v problem in ta bo izginil" ne sodi nikamor.

solatko ::

ZaphodBB - Kdo pa trdi, da bi jo.
Če ni denarja, ga je treba ustvarit, kar pa se težko naredi, če prej uničiš vse kar je sposobno ustvarjat dodano vrednost.
Trgovina, ki deluje samo na domačem trgu, tega ne stori.
Lon fabrike tudi bolj malo, glede na ponudbe resursov, prej zgubo.
Manjše razlike pri delitvi ustvarjenega (ne uravnilovko).
Zmanjšanje bonitet in privilegijev, ki velikokrat terjajo več sredstev, kot same plače.......

Predvsem pa s popolno sprostitvijo dela na črno in poizkusom iz tega segmenta pobirat davke s samoprijavo. Baje je sive ekonomije skoraj toliko, kot legalne.
Delo krepa človeka

ZaphodBB ::

solatko je izjavil:

ZaphodBB - Kdo pa trdi, da bi jo.
Če ni denarja, ga je treba ustvarit, kar pa se težko naredi, če prej uničiš vse kar je sposobno ustvarjat dodano vrednost.
Trgovina, ki deluje samo na domačem trgu, tega ne stori.
Lon fabrike tudi bolj malo, glede na ponudbe resursov, prej zgubo.
Manjše razlike pri delitvi ustvarjenega (ne uravnilovko).
Zmanjšanje bonitet in privilegijev, ki velikokrat terjajo več sredstev, kot same plače.......

Predvsem pa s popolno sprostitvijo dela na črno in poizkusom iz tega segmenta pobirat davke s samoprijavo. Baje je sive ekonomije skoraj toliko, kot legalne.

Dej se odloč al si neocon al neomarksist potem se pa lahko začnemo pogovarjat.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Double_J ::

nekikr je izjavil:

Ja, še enkrat se je pokazal tisti lepi rek: "Socializem je super, dokler ti ne zmanjka tujega denarja". Kako prav je imela...


Hehe...

http://mises.org/daily/5099/The-Injusti...
Dve šivanki...

solatko ::

ZaphodBB - Lej, sem za normalno življenje državljanov, ki si svoj kruh služijo sami. Da jim po plačilu vseh obveznosti, ostane za kak piknik v soboto ali nedeljo, ne pa da delajo 10-14 ur dnevno, pa imajo plačo samo za položnice in 10 dni bednega životarjenja.

Kako se sistemu reče me praktično b.k., me pa precej zanima, kakšne so možnosti preživetja v državi.

Pri nas lahko brez slabe vesti rečem, da gre za koruptanarhijo, daleč od tako opevane demokracije (med drugim se prav nobena država ne more pohvalit s tem, da je demokratična, do vseh slojev prebivalstva) in še dlje od še znosnega socializma (vsaj za delovno populacijo).
Vsak je lahko ustvaril družino, poskrbel za streho nad glavo, preživel dopust na morju, smučanju ali v hribih, kmečkem turizmu, doma ali v tujini in zato ni rabil kredita ali nekajmesečnega stradanja.
Občasno pomanjkanje kakšnih dobrin pa je pozitivno vplivalo na rekreativne izlete v Trst ali Celovec. Vsak s poklicno šolo, je zaslužil vsaj povprečno slovensko plačo, mnogi pa še več - v Litostroju je bil v 70-ih prvi na plačilni listi, nekvalificirani delavec, priučen v Krup-u, ki je izdeloval polže za dotok vode na turbine. Imel je natanko fičota na mesec. Generalni direktor je bil šele na 6.-em mestu. V tistem obdobju je Litostroj najboljše živel. Padec se je začel, ko je leta 1976 pričel veljati Kardeljevo skrpucalo - zakon o združenem delu, ki je z razbitjem na tozde, ozde...., uničil in zaustavil razvoj podjetij. Šlo se je samo še zato, kdo bo direktor kakšnega tozda in kakšno tajnico bo imel. Administracija se je razbohotila v nenormalnem številu, vsi pa so se nehali ukvarjat z razvojem in pridobivanjem trgov.
Delo krepa človeka

trololo2 ::

solatko je izjavil:


Pri nas lahko brez slabe vesti rečem, da gre za koruptanarhijo, daleč od tako opevane demokracije (med drugim se prav nobena država ne more pohvalit s tem, da je demokratična, do vseh slojev prebivalstva) in še dlje od še znosnega socializma (vsaj za delovno populacijo).
Vsak je lahko ustvaril družino, poskrbel za streho nad glavo, preživel dopust na morju, smučanju ali v hribih, kmečkem turizmu, doma ali v tujini in zato ni rabil kredita ali nekajmesečnega stradanja.
Občasno pomanjkanje kakšnih dobrin pa je pozitivno vplivalo na rekreativne izlete v Trst ali Celovec. ...


Piši kakor hočeš zgodovine ne boš napisal na novo. Začuda se vsi ne spomnijo našega wannabe socializma tako lepo.

ZaphodBB ::

solatko je izjavil:

ZaphodBB - Lej, sem za normalno življenje državljanov, ki si svoj kruh služijo sami. Da jim po plačilu vseh obveznosti, ostane za kak piknik v soboto ali nedeljo, ne pa da delajo 10-14 ur dnevno, pa imajo plačo samo za položnice in 10 dni bednega životarjenja.

Kako se sistemu reče me praktično b.k., me pa precej zanima, kakšne so možnosti preživetja v državi.

Pri nas lahko brez slabe vesti rečem, da gre za koruptanarhijo, daleč od tako opevane demokracije (med drugim se prav nobena država ne more pohvalit s tem, da je demokratična, do vseh slojev prebivalstva) in še dlje od še znosnega socializma (vsaj za delovno populacijo).
Vsak je lahko ustvaril družino, poskrbel za streho nad glavo, preživel dopust na morju, smučanju ali v hribih, kmečkem turizmu, doma ali v tujini in zato ni rabil kredita ali nekajmesečnega stradanja.
Občasno pomanjkanje kakšnih dobrin pa je pozitivno vplivalo na rekreativne izlete v Trst ali Celovec. Vsak s poklicno šolo, je zaslužil vsaj povprečno slovensko plačo, mnogi pa še več - v Litostroju je bil v 70-ih prvi na plačilni listi, nekvalificirani delavec, priučen v Krup-u, ki je izdeloval polže za dotok vode na turbine. Imel je natanko fičota na mesec. Generalni direktor je bil šele na 6.-em mestu. V tistem obdobju je Litostroj najboljše živel. Padec se je začel, ko je leta 1976 pričel veljati Kardeljevo skrpucalo - zakon o združenem delu, ki je z razbitjem na tozde, ozde...., uničil in zaustavil razvoj podjetij. Šlo se je samo še zato, kdo bo direktor kakšnega tozda in kakšno tajnico bo imel. Administracija se je razbohotila v nenormalnem številu, vsi pa so se nehali ukvarjat z razvojem in pridobivanjem trgov.

Aja jaz pa lahko delam 10-14 ur dnevno, za nagrado pa dobim isto kot ostali, ki se šlepajo na meni ali pa še manj.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

zmaugy ::

solatko je izjavil:

ZaphodBB - Lej, sem za normalno življenje državljanov, ki si svoj kruh služijo sami. Da jim po plačilu vseh obveznosti, ostane za kak piknik v soboto ali nedeljo, ne pa da delajo 10-14 ur dnevno, pa imajo plačo samo za položnice in 10 dni bednega životarjenja.

Kako se sistemu reče me praktično b.k., me pa precej zanima, kakšne so možnosti preživetja v državi.

Pri nas lahko brez slabe vesti rečem, da gre za koruptanarhijo, daleč od tako opevane demokracije (med drugim se prav nobena država ne more pohvalit s tem, da je demokratična, do vseh slojev prebivalstva) in še dlje od še znosnega socializma (vsaj za delovno populacijo).
Vsak je lahko ustvaril družino, poskrbel za streho nad glavo, preživel dopust na morju, smučanju ali v hribih, kmečkem turizmu, doma ali v tujini in zato ni rabil kredita ali nekajmesečnega stradanja.
Občasno pomanjkanje kakšnih dobrin pa je pozitivno vplivalo na rekreativne izlete v Trst ali Celovec. Vsak s poklicno šolo, je zaslužil vsaj povprečno slovensko plačo, mnogi pa še več - v Litostroju je bil v 70-ih prvi na plačilni listi, nekvalificirani delavec, priučen v Krup-u, ki je izdeloval polže za dotok vode na turbine. Imel je natanko fičota na mesec. Generalni direktor je bil šele na 6.-em mestu. V tistem obdobju je Litostroj najboljše živel. Padec se je začel, ko je leta 1976 pričel veljati Kardeljevo skrpucalo - zakon o združenem delu, ki je z razbitjem na tozde, ozde...., uničil in zaustavil razvoj podjetij. Šlo se je samo še zato, kdo bo direktor kakšnega tozda in kakšno tajnico bo imel. Administracija se je razbohotila v nenormalnem številu, vsi pa so se nehali ukvarjat z razvojem in pridobivanjem trgov.


Ne samo to, v socializmu so imeli vsi nadpovprečne plače! >:D

Mr.B ::

ZaphodBB,
Lej, sem za normalno življenje državljanov, ki si svoj kruh služijo sami. Da jim po plačilu vseh obveznosti, ostane za kak piknik v soboto ali nedeljo, ne pa da delajo 10-14 ur dnevno, pa imajo plačo samo za položnice in 10 dni bednega životarjenja.
Če bi si to privoščil Nemški ali Avstrijski kapitalist, bi dobil po le ta po PIPIPI, vključujoč delavca. Torej ne svojega Slovenskega demokratičnega socializma, ki ste se ga preobjedli, implicirati na ostali kapitalistični svet...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

solatko ::

zmaugy - cca 70%-ov je bilo takih v povprečju ali čez. Žena v JU ni nikoli imela takšne plače, kot sem jo imel jaz v realnem sektorju, pri podobni izobrazbi. Danes (še kakšno leto bo moral delat) je malo nad povprečjem, v realnem sektorju pa ne poznam primera, ki bi imel tako plačo, razen pri Akrapoviču in nekaj manjših firmah.
Blizu 70%-ov zaposlenih je pod povprečjem, kar danes pomeni na pragu revščine. Če bi izključili vse na individualnih pogodbah in projektnih nalogah, pa bi bila slika porazna.
Povprečna penzija ne omogoča bivanja v domu za ostarele.
Seveda tisti, ki imate dobre dohodke tega ne vidite, vendar na zahodu, zaposlenim ni potrebno fehtat hrano na rdečem križu in karitasu.
Da ne govorimo o položaju vseh, ki so pred tem, da si ustvarijo družino, pridobijo streho nad glavo,....

Mr.B - Kaj si hotel s tem postom povedati, veš samo ti. Misliš, da je pri nas kdaj bil demokratični socializem?
Delo krepa človeka

Mr.B ::

solatko,
1. dejstvo : plače v JU so višje kot v realnem sektorju. SURS....
2. dejstvo : to kar ti opravičuješ s 70%, velja tudi za realni sektor, ergo so metodologije enake, ampak to potem ne moreš prikazati kot opravičilo češ da v 70% v JU dela na pragu revščine, jaz v gospodarstvu pa sem 210% nad pragom revščine...

3.
Mr.B - Kaj si hotel s tem postom povedati, veš samo ti. Misliš, da je pri nas kdaj bil demokratični socializem?

Seveda pri nas je bilo vse razen Kapitalizma, zta pa je fej fuj. Problem je le, da Nemci, skrbijo za svoje delavce, Slovenci pa ne. Verjetno zato ker večina tistih 70% v JU, misli da njihove plače pač pridejo od kreditov, ki jih Nemci, Amerji MAFIA skladi dajejo brezpogojno, NJE. Nemc v JU se dobro zaveda, da del "večina" njegove plače predstavljajo tudi prispevki pobrani od delavcev v realnem sektorju, in nekomu v JU ni v interesu da bi delodajalec imel eega delavca ki bi delal 10+ ur dnevno, za minimalca. Lahko pa prisili "preko sindikatov" da v takih primerih lahko zaposlil dva. To pomeni za delavca v JU : a. nadomestilo za brezposelnost ne odžira standarda, ki ga je navejen, b. delavce -> dejodajalec, bo s prispevki plačal več v blaajno...., etc...

Ampak, pri nas so izvr težav ravno v prvi vrsti sindikati, ko pa začno mahati z zvezdo, impulzno naučeni hlapec izgubi vso rasodnost, in požre vsak drek, ki se mu ga proda...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

zmaugy ::

solatko je izjavil:

zmaugy - cca 70%-ov je bilo takih v povprečju ali čez. Žena v JU ni nikoli imela takšne plače, kot sem jo imel jaz v realnem sektorju, pri podobni izobrazbi. Danes (še kakšno leto bo moral delat) je malo nad povprečjem, v realnem sektorju pa ne poznam primera, ki bi imel tako plačo, razen pri Akrapoviču in nekaj manjših firmah.
Blizu 70%-ov zaposlenih je pod povprečjem, kar danes pomeni na pragu revščine. Če bi izključili vse na individualnih pogodbah in projektnih nalogah, pa bi bila slika porazna.
Povprečna penzija ne omogoča bivanja v domu za ostarele.
Seveda tisti, ki imate dobre dohodke tega ne vidite, vendar na zahodu, zaposlenim ni potrebno fehtat hrano na rdečem križu in karitasu.
Da ne govorimo o položaju vseh, ki so pred tem, da si ustvarijo družino, pridobijo streho nad glavo,....

Mr.B - Kaj si hotel s tem postom povedati, veš samo ti. Misliš, da je pri nas kdaj bil demokratični socializem?


In v šolah so imeli vsi učenci uspeh nad povprečjem.>:D

Mr.B ::

In v šolah so imeli vsi učenci uspeh nad povprečjem.
Kolikor vem, v Slovenskih OŠ šolah znižujejo kriterije, da starši preveč ne težijo z odvetniki..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Invictus ::

Mr.B je izjavil:

In v šolah so imeli vsi učenci uspeh nad povprečjem.
Kolikor vem, v Slovenskih OŠ šolah znižujejo kriterije, da starši preveč ne težijo z odvetniki..

Po debati z mojimi kolegi,ki imajo otroke v šoli, so zdaj v razredu samo odlični in zadostni.

Pade nihče.

Če ima že cvek, pridejo starši tja s papirjem o otrokovih posebnih potrebah ali pa z odvetnikom.

Mogoče bi morali spraševanja snemati. Da bi starši videli da mulc res nima pojma in daje preprosto v osnovi len ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

zmaugy ::

Mr.B je izjavil:

In v šolah so imeli vsi učenci uspeh nad povprečjem.
Kolikor vem, v Slovenskih OŠ šolah znižujejo kriterije, da starši preveč ne težijo z odvetniki..


Odvetniki? Teh v času socializma sploh niso poznali ali potrebovali, ker je vladalo razumevanje in splošna sreča in harmonija med ljudmi.>:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

Okapi ::

solatko je izjavil:

Seveda tisti, ki imate dobre dohodke tega ne vidite, vendar na zahodu, zaposlenim ni potrebno fehtat hrano na rdečem križu in karitasu.
Zahod je sicer raztegljiv pojem, ampak recimo v ZDA je precej običajen pojav, da morajo imeti slabše izobraženi dve službi, da lahko za silo spodobno preživijo. Tudi tam so časi, ko je lahko recimo strojni tehnik spodobno preživel celo družino in ženi ni bilo treba hoditi v službo, samo še spomin na dobre stare čase.

O.

donfilipo ::

U pič mothers8-)

Ob navalu 'glavonj', ki trdijo da že trpimo pod demokratičnim socializmom in da nimamo kapitalizma,...vsak pravega ne,...pa še jaz eno tako pošrek...pa iz srca.

Nekje v sedemdesetih se je začel val neoliberalizma, kot odgovor na izpraznjenost, ...če tako rečemo levega liberalizma. Morda veste:... Free love, Peace, Flower Power, Che Guevara, Grass in ja tudi skoraj finalni obračuni z rasizmi na lokalnih aktih (v ustavi je bil od ustanovitve USA:), efektivnih običajih (no ti do še danes nepremagljivo rasistični, ...samo zdaj pa že z vseh strani:) pa v mainstream pop culture je dokaj javno prišla tudi gay populacija.

Pomeni ideološki naboj levice se je začel prazniti na marginah in tudi (še) za to fazo civilizacije utopijah, ....desnica je imela pripravljenih pa kar nekaj strategij in ideologij. Od konzervativne..do neoliberalne.

Ko so se hipiji ostrigli in zaposlili (in ja na drugi strani železne zavese komunisti nehali streljati brez vprašanja:)...je sledilo obdobje prodirajočega neoliberalizma, ...ki se danes še ne izteka, ...se pa vendarle vedno bolje vidi, kako nima smisla:))

Standard večini je tudi v družbah, ki formalno cvetijo, večini padel,...srednji sloj ki je bil temelj ne samo potrošništva in rasti,..ampak tudi zadovoljstva,...izginja. In črni so prepričani, da ga lahko zamenja bič in pumpanje. Predvidevam da ne za vedno. Bojim se pa da po daljšem basanju pride spet do katastrofe.

No in ja...Slovenija sama kot rečeno ni ravno nek role model ali pomemben dejavnik,...tudi za demokratični socializem kot obliko ne,...je pa lepo, da o tem morda največ debatiramo tudi v slovenščini.8-)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Ampak krivi pa v resnici niso ameriški neolibi, ampak kitajski "komunisti", v navezi z globalizacijo.

donfilipo ::

Kdo je tu kriv kdo puklast8-)..je rahlo relativno.

Činezi najprej zgleda nikoli niso doumeli, kaj so Marx, Engels, pa posebej tudi spremljajoči socialisti anarhičnih, pa tudi demokratičnih struj,..pravzaprav hoteli. Kot kaže, so še vedno v fazi razcveta imperija (Čine),...s prilagajanjem takih nepomembnih detajlov, kot je zanje ideologija,..pa tudi hoje preko sestradanih trupel in političnih zapornikov. Pričakovati je dokončno preobrazbo komunistov v plemištvo,...vsaj memetsko funkcionalno,..če že po formalnem statusu ne.

No v tem prilahajanju so dojeli, morda preko uvida,..morda prej nagonsko,...kje je izredna možnost za 'vzpon' Čine. Market..in to globalni in čimbolj free. Da ob tem lahko streljaš in zatiraš,...če ma 'volk' še carsko mentaliteto v jedru,...pa niso slutili niti ameriški naučnici. Predvidevali so namreč, da se bo ob razvoju preko free marketa 'činezom' vštulila najprej demokracija, ...nato pa zahodni način civilizacije. Wrong. Ne moramo pa reči, da so za to samo oni krivi. Samo peljejo se nekako po tokovih, ki jih njihova carska civilizacija dopušča in za to spretno koristijo globalni seveda relativno free market.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Okapi ::

Ja, za uspeh zahodnega kapitalizma so znali hitro najti vzrok v protestantski delovni etiki, šele v zadnjem času se jim pa začenja svitati, da je za uspeh kitajskega "komunizma" kriv konfucionizem.

donfilipo ::

Zelo poenostavljeno rečeno morda res. Morda se je v protestantski etiki res bolj razvil, ne samo odnos do dela pod parolo druga Morrisona Jima:) (You cannot petition the Lord With Prayer), ..kar pomeni, da so dela na zemlji bolj pomembna kot molitve nebesom,...ampak predvsem nek spoštljiv odnos do vzvodov reda. Rekli bi oblasti. Čeprav so se jo (oblast) Evropejci, (najbolj preko katolikov a nalezljivo za vse:), trudili spremeniti in sesuti s prestola, ...so jo čudežno uspešni (danes najbolj socialni:), še vedno nekako spoštovali. Nekateri (med njimi tudi mi:),..je pa do nedavna niti svoje imeli nismo in imamo do oblasti (zakonov:) nekako Kekčev in Martin Krpanov odnos8-) Se pravi Bedanca je treba sfukat:)) in šverc je edini vir pravega dohodka8-)

Pri Činezih je nemara res Konfucij tisti del 'inercije arhetipa' (kot sem zadevo poimenoval sam, ...preden sem odkril, da jo drugi imenujejo 'cultural baggage':) ki jim preprečuje pot v liberalno (pa ne mislim ekonomsko liberalno:)...ampak ta isti Konfucij je pa nekako tudi uspel potopiti del te prtljage, (ali narediti arhetip:), da se zgolj preko dela lahko 'dopadeš' in bogu in cesarju.

Inovacija...upor...sprememba...je manj pomembna..zlasti na 'humanih' področjih. No nemara pa gre tudi po Konfuciju to lahko celo čez v nek socializem, ki ceni cesarja, red, a je tudi milosten.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

reader ::

Bemo, donfilipo, you still crack me up.

Bi rekel, da zaradi tebe sedaj bolje razumem demosoc kot pa zaradi "the real demosocialistov".

Mr.B ::

Rezultat letošnej uravnilovke z dvigom trošarin je = mius 45 miljonov ojrov "nižji od načrtovanega"
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

RuskiSnajper ::

X + Y = Z

Demokracija + Socializem = Z

Demokracije ni nikoli bilo + Socialistični eksperiment se konča v zaporu = Z

Kaj je "Z"?
-------------------------------


Točke __ od 100.
Ocena: ___

Ocenil: Matako Kojama PhD.
Preveril: Ministry of Truth

Zgodovina sprememb…

jype ::

Mr.B> Rezultat letošnej uravnilovke z dvigom trošarin je = mius 45 miljonov ojrov "nižji od načrtovanega"

Pozdravljam manjšo porabo goriva, ki neobhodno pomeni tudi višjo kvaliteto zraka.

Mr.B ::

jype,
se strinjam. Sreča je le ta , da nsio spustil trošarin, glede na to da je benz zunaj severno, hm.. Pa pustimo da je cena sodčka spravila Rusijo v nezavidljiv položaj. Ampak verjetno je to tako kot pri elektriki, cene so padle za 30% samo pri nas pa narasle za 30%. Verejtno uvažamo elektriko iz turzikistana, pa zato propadajo "izdelovalci" elektrike...Sicer bi pa cervates rekel med in mleko.



PS, na tamo. Se se spominte gonje o Grdih kapitalistih. "Država jim dolguje, hkrati jih je rubila, zdaj pa čakajo na sodišče" Korak v pravo smer.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ulemek ::

Država jim ne dolguje. Država dolguje nelikvidnemu podjetju, to pa dolguje njim. Ne vidim razloga, zakaj bi jih privilegirali pred drugimi upniki. Posel je pač tvegan in če posluješ s sleparji (v tem primeru to ni država), je pač tako.

Mr.B ::

ulemek,
zanimivo.
Predlagam recimo drugo : kaj pa, da bi država namesto da bi rubila, odštela od tistega ki je dolžna podjetju in plačala razliko, da bi lahko podjetje delalo. Posledično pobrala davke, etc... ter od tega živela, no živeli tisti uradniki.

Sicer pa je ne plačevanje države, res lep primer za gospodarsko okolje v Sloveniji. Morda bodo pa so uradniki našli naftno polje, pa ostali državljani tega še ne vejo....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

nekikr ::

Ne, ker država dolguje drugim. Tisti drugi pa njim. Da bi lahko, če bi lahko ako bi bilo možno je vse skupaj brezveze. Postopek je jasen in pravilen, da se zavaruje vse upnike, ne moreš kar plačevati mimo upnika nekomu tretjemu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Mr.B ::

nekikr,
ja v redu. Samo da ne boš kje potem jamral o slabem odnosu države do gospodarstva, ect...pač dokler grdi kapitalisti še dajejo kredite, nekaterim ne bo potrebno delati. Res je pa tudi, da reforme trajajo nekaj časa, časa, ....
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

nekikr ::

Slab odnos države do gospodarstva je čisto nekaj drugega kot plačevanje mimo računov in teptanje ostalih upnikov. Prvo je slaba praksa Slovenske politike, ki drugače ne zna (ker ne more znati, dokler so razni Cmerarji, Bratuškove, Janše in ostali karierni politiki na oblasti), drugo je pa kaznivo dejanje.

Mr.B ::

nekikr,
aha fallback , ostali v kompletu...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

nekikr ::

Kakšnem kompletu? Če ne razumeš, da so zakoni za to, da so za vse enaki, potem težko debatirava. Ti bi namreč sem in tja kakšen zakon malo spremenil samo za točno enega, da bi mi bolje ustrezalo (ali pa sploh ne bi zakona spremenil, bi kar prazen list pustil, samo podpisan in ožigosan s strani države, pa naj potem vsak napiše kar mu paše za dan primer). Miško, tako pa ne gre. Bolje slab zakon, kot da ga ni.

Mr.B ::

nekikr,
verjetno bi bila spodbuda za uradnike in predvem vire za njihove plače, če bi se blagajna polnila, šele ob dejanski izvedbi transakcije, in ne ko se izda račun. To bi imelo izjemno blagodejni učinek tudi pri sivi ekonomiji. Ampak kaj čmo, uradniki tako nio plačani iz naslova pobranih davkov
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

ulemek ::

Mr.B je izjavil:

ulemek,
zanimivo.
Predlagam recimo drugo : kaj pa, da bi država namesto da bi rubila, odštela od tistega ki je dolžna podjetju in plačala razliko, da bi lahko podjetje delalo. Posledično pobrala davke, etc... ter od tega živela, no živeli tisti uradniki.

Sicer pa je ne plačevanje države, res lep primer za gospodarsko okolje v Sloveniji. Morda bodo pa so uradniki našli naftno polje, pa ostali državljani tega še ne vejo....


Država ni dolžna, je v sporu z izvajalcem. Ta pa ni plačal podizvajalca. Kaj tu ni jasno?
««
29 / 40
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali vas ob takšnem ravnanju naše "elite" kaj mine do sodelovanja v tem sistemu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8512233 (9332) Fritz
»

Apple, Google, Intel in Adobe sedaj ponujajo 415-milijonsko odškodnino

Oddelek: Novice / Tožbe
4912119 (10065) leiito
»

Novopečeni diktator Venezuele Maduro (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
470108386 (102642) NavadniNimda
»

Komunizem + demokracija = možno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9214325 (10086) jype

Več podobnih tem