» »

Obnova lesenega stropa

Obnova lesenega stropa

«
1
2

Glodko ::

Pozdravljeni. V enem izmed prostorov imam lesen strop. Zadeva je stara nekje 20 let - smrekov les. Vidi se da je bila stvar barvana z nekakšno zaščito rjavkaste barve. Ne bi rad gor direktno montiral knauf plošč ker gre za mansardno sobo in so stropi že tako nizki - in postrani. Zanima me kakšno je vaše mnenje ali bi nekaj brušenja in barvanja z npr. belo barvo za les bila solidna rešitev? Rad bi predvsem vse skupaj malo osvežil. Se je tega že kdo lotil? Kako je uspelo?

Runnagain ::

Seveda. Brušenje in ponovno barvanje. Sicer boš moral verjetno večkrat pobarvat, ker boš barval z belo na ne-bel les, ampak sploh ne vidim problema.

spirit ::

problem bo samo če je les že kaj načet na drugi strani, potem boš pa bolj kot ne strop moral menjat. ampak ja brušenje in barvanje bo dobro naredilo.. Razmisli pa če ne bi raje pustil v barvi lesa in da po brušenju zaščitil s prozornim lahkom, da bo viden, efekt lesa lahko veliko naredi ;)

Glodko ::

Nekaj dilc sem mislil snet da vidim kakšne so iz druge strani. Je pa mal problem ker gre za IMO ne preveč kvaliteten les - praktično vsaka dilca ima vsaj eno grčo. Ne bi pa rad da bi mi začela potem barva rumenit okrog grč kot nekateri pravijo da se to rado začne dogajat.

spirit ::

to se zna zgodit, tudi problem zna biti z brušenjem saj ej težje brust grče kot ravno desko. Če imaš možnost pogleadt kaj se dogaja za dilcami ne da uničiš strop to stori, če so boge, jih lahko še vedno vse vn vržeš in nadomestiš s knaufom.

matobeli ::

Če nisi ravno v hudi denarni krizi svetujem vse dilce dol in knaufek gor.

mam mejčken prakse s temi starimi dilcami, prav tako v mansardi. No, men se edino ni dalo dajt jih dol in sem kar čez knauf dal, je pa zgledalo kot "novo" kar pa tiste dilce ne bodo nikoli več.

111111111111 ::

Če les ni kvaliteten strop dol in novega gor ali knauf. Osebno ga ne bi razdiral in gledal kaj je zadaj, ker ga boš težko lepo spravil nazaj. Sposodi si mašino in začni brusit. Če je vse narejeno šalabajzersko, ga boš itak dobil na glavo zaradi vibracij. :)

Če bi ga rad ohranil priporočam nakup ostrih gobic in vse skupaj samo rahlo predrgneš, potem dobro ometeš oz. če imaš možnost spihaš in potem prelakiraš. Belo barvo odsvetujem, ker kvalitetna je predraga, čez slabo bo pa tolklo ven, tako kot si napisal.

Tastar ::

Preverjeno storjeno že oboje.

Če boš brusil si si naredil toliko dela, da raje vrzi dol in daj gor knauf.
Če boš barval čez (slabo pobrušeno mislim) boš čez čas imel vidne fuge med spoji in se ti bo videla spodnja podlaga. Tam kjer ne moreš pobrusit, če dilc ne snameš dol. Grdo preverjno. Les vedno diha.

Če si želiš spremembe vrzi dol in knauf gor.

Ejsi_Disi ::

Pa ne no. A ni lepši strop v lesu, kot pa sterilne gips plošče?
Rock n' roll ain't noise pollution!

Invictus ::

Grče niso problem. Če bo kaka padla ven, pač pokitaš.

Zbrusi deske da odstraniš staro barvo, potem pa magari vzemi brezbarvno ali zelo svetlo barvo za les.

Bela prekrivna barva za les je hudičevo dolgočasna ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Malajlo ::

Les v masardi, kjer je že tako nizek strop, je čisto mimo. Če ti ga uspe prebarvat na svetlo, ok, ampak ponavadi začne rumeneti, pa vsak sloj barve zadevo še poslabša. Na koncu imaš temen strop, ki pritiska na glavo.
Flikn ven, pa sterilno belo gips plato. Pa še izolacijo boš dal obenem boljšo.

betmen ::

Ne posluši g33kov

Zbrusi fajn in pobarvaj les, morda celo prelakiraj in s tem tudi zaščitiš barvo.

Z kanufom boš sam zaprl in vse skupi bo ko ena poševna škatla krneki.

Machete ::

Ejsi_Disi je izjavil:

Pa ne no. A ni lepši strop v lesu, kot pa sterilne gips plošče?


Ne, ker verjetno ne gre za star hrastov ali lesen masiven kmečki strop, ampak po opisanem za čip 80s smrekovo oblogo z dilcami na peresa.

Vrži dol in preknaufaj.

neon21 ::

Kot vidiš so mnenja deljena. Eni so za gips drugi za obnovitev lesa. Sam sem navdušen nad lesom ampak tudi gips ponekod paše. Res pa je , da boš moral barvati tako les kot gips. Če je res les že dodobra načet potem mislim , da nima smisla obnavljat.

Odločiš se pa sam. Al boš obnovil les , ali boš montiral nov les ali pa gips. Odvisno kaj ti je všeč ter kako bi rad imel nareto. Probaj malo experimentirat :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neon21 ()

SeMiNeSanja ::

Če je les klasični 'foršprung' (ali kako se že reče), bo zadevo nemogoče pobrusiti po fugah.

Površino se da brusiti, vendar boš moral zadevo pobarvati na enako ali temnejšo barvo, ker je praktično nemogoče v celoti zbrusiti sledi prvotnega barvanja.
Pri tem boš naredil toliko svinjarije v stanovanju, da te bodo ženske hotele iz bajte vršt.

Sem nekoč že brusil tak strop, pa ga nebi nikdar več. Knauf se da zelo lepo direktno privijačiti na les. Lahko pa nabiješ novo plast lesa na starega, če na vsak način želiš svetel les (tudi ta z leti porumeni in se ga naveličaš). Ko imaš enkrat Knauf gor in vse skupaj lepo na belo pobeljeno, šele ugotoviš, da prostor ni nujno tako temen in se sprašuješ, zakaj to nisi že zdavnaj naredil.

sumoborac ::

Mrežica za fasadne sisteme, lepilo za stiropor*, lepo napneš mrežico in čez potegneš lepilo. če nimaš roke, boš rabil 2x potegnt da se mrežice nebo vidlo. Potem pa samo 2x pobarvaš z zidno barvo in imaš lepo ravno steno/strop.

Brusit navzgor ... je ornk fitnes.
Prid sm al pa tm ostan...

Zgodovina sprememb…

SaXsIm ::

Ne vem, kaj komplicirate. Na rahlo zbrusiš (ali pa tudi ne, kakor želiš), nato pa z belo pokrivno barvo preko, tesarol ali kaj podobnega za kovine.
SaXsIm

MadMicka ::

Nizki stropi? Les dol, pa na belo pobarvat.

Malajlo ::

MadMicka je izjavil:

Nizki stropi? Les dol, pa na belo pobarvat.

Itak. Leseni stropi so bili zato, ker je frajhat na preklade in cegle precej dela. Pol je bil pa les najbolj enostavna varianta.
Če bi bil les tako superioren nad frajhom, se 100 in več let nazaj ne bi zajebaval s trsjem in ometavanjem (na lesene tramove!), da je bil prostor nečemu podoben.

Furbo ::

Direktno na les navijačiš gips plošče pa je. Zgubiš 1,3cm.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Runnagain ::

Sicer pa priloži kakšno sliko, pa bomo lažje ocenili, ali je za preč ali renovacijo.

Runnagain ::

Evo moje renovacije:
Prej:
 Prej

Prej



Potem:
 Potem

Potem

Zgodovina sprememb…

vofra ::

Sem delal oboje
- gips plate na ladijski pod - les diha in ne glede na mrezice in kitanje mi po stikih poka
- barvanje - sem res samo tisto, kar je ven strlelo pobrusil, barval 3x s pokrivno barvo iz Bauhh.. Swingcolor mat, po prvem barvanju zakital luknje in je se danes, kot pred stirimi leti

Ali barvaj ali pa vrzi les dol in naredi gips, kot treba

neon21 ::

Runnagain je izjavil:

Evo moje renovacije:
Prej:
 Prej

Prej



Potem:
 Potem

Potem




Runnagain LEPO JE! :) SE MI DOPADE.

spirit ::

ja samo on ni začel z 20 let starim lesom barvanim na temno in potem brusil in barval, on je, vsaj po mojem imel gol dokaj nov les, ki ga je potem pobraval.

Runnagain ::

Les na stropu je smreka (nekvalitetna), star ravno okrog 20 let, ki je bil takrat pobarvan z belo, ki je delno že obšlesala oz. porumenela.
Vse skupaj sem na roke pobrusil, nato pa dvakrat na novo pobarval s kvalitetno barvo.
Les ima kar nekaj grč, tako da sem imel kar nekaj dela. Les je bil v originalu tudi kitan.

Zgodovina sprememb…

iDare ::

V kratkem imam v planu zelo podobn projekt... Runnagain kolk časa ti je to vzel, če se mogoće še spomnš? Kero barvo si mel?
Mamo mansardn strop iz dilc smrekovga lesa (cca 25 m2), ki je bil prelakiran kšnih 20 let nazaj. Z mašino bova lepo pobrusla in s potem 2x s pokrivno belo barvo čez.

AnotherMe ::

Čisto mimogrede, če ni to namen, da se zrihta za dalje obdobje, je zelo dobra opcija, da se na strop enostavno nalepi dekorativne stiropor plošče. Zelo lepo pride, zelo enostavno in hitro je narejeno, tudi pretirano drago ni.

http://www.okras-sm.si/strobl.htm

Recimo št 12 je najbolj uporabna, zaradi vzorca, ki ga je enostavno rezat in lepo zakamuflira morebitne špranje med ploščami...

energetik ::

iDare je izjavil:

V kratkem imam v planu zelo podobn projekt... Runnagain kolk časa ti je to vzel, če se mogoće še spomnš? Kero barvo si mel?
Mamo mansardn strop iz dilc smrekovga lesa (cca 25 m2), ki je bil prelakiran kšnih 20 let nazaj. Z mašino bova lepo pobrusla in s potem 2x s pokrivno belo barvo čez.
Pri taki starosti se je bolj za vprašat, v kakšnem stanju je izolacija in parna zapora, če sploh je. Namesto zafrkavanja z brušenjem - vse dol vržt, novo, dobro stekleno volno, parno zaporo, nato pa gor nov opaž ali gips.

iDare ::

AnotherMe zdej si mi pa dal mislt :)

Me pa zanima, če se kej vid rob tam, kjer so skupaj dane plošče... Od daleč zgleda lepo.

111111111111 ::

NE se it tole na les delat. Za lepo strukturo moraš imeti zelo dobro pripravljeno podlago, drugače pride ven groza. Res pa je da artikel št 12 že meče sence in zelo verjetno dopušča več napak kot naprimer artikel št 14. Sicer sem svoj čas delal fasade in stiropor je bil vedno skrivenčen zaradi podlage. Smo ravnali potem z malto. Če si bolj picajzel ti tegale ne priporočam, ker je take vzorce muka polagat, če hočeš lepo naredit.

AnotherMe ::

No, kakor za koga - 12 je recimo res zelo odpustljiv do napak in sem ga že večkrat polagal na površine, kjer bi bilo kaj drugega preveč zamudno, ali predrago...
Če res natančno pogledaš se seveda vidi, če nisi popolnoma stisnil plošč skupaj, ampak velika večina pa ne opazi. Polagal sem ga ravno na zelo neravne površine in je bilo vedno vredu.

Furbo ::

Ta stiropor je tako... ruski. Jaz bi dal raje gips plošče potem čez.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

iDare ::

ma jst bi dav brez vzorca, če bi take najdu... ker mi je grdo to. Sam ja, sm razmišlu, da to niti ni tolk zlo lahko polagat, kukr na prvi pogled zgleda... ne morm kr gipsa na les dajat, sploh pa nevem kolk trdno je les gor prtrjen ..

koyotee ::





Tako sem si naredil mansardo, to je trenutno stanje. Men bi bil les brez grč dolgočasen, so pa grče "zdrave" torej ne črne, take da bi padle ven. Barvano 1x z impregnacijo in 3x z brezbarvno zaščito. Kako hitro bo zadeva porumenela bomo pa videli. Les sem izbral predvsem zato, ker je naraven in ker bi verjetno gips plošče s časom popokale v vogalih, ker ostrešje diha.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

111111111111 ::

Lepa mansarda. Meni je les všeč, sem jo pomagal delat kolegu iz lesa, samo je bil les preslabo sušen in je postalo precej špranjasto in zvito. Pa cel projekt je bila preparacija in namakanje v neke tekočine proti črvom. Pa zelo težko obriše prah. Dobiš pa naraven izgled, kar je po moje super.

koyotee ::

Ja, važno je, da je les suh in da je "pravi" les za opaž, da ni že v osnovi zvit(rast v klancu), da je dovolj gost,... No ni treba lih namakat lesa z zaščito proti črvom, dovolj je da jih premažeš s čopičem. Je pa zadeva malo dražja, kot gips plošče. Cena je 8,5€/m2 pol pa še zaključne letve, ki so okoli 2-3€/m, osnovni L profil, smreka/bor.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

mailer ::

koyotee, okna si speljal narobe, za kroženje zraka je obvezno, da nimaš žepov kot jih imaš ti. Tudi pri nas imamo tako kot ti ampak, bo bomo renovirali bomo naredili po novem.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mailer ()

koyotee ::

Bomo vidl kako bo, zdej je kar je. Monter mi ni nic rekel glede tega.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Furbo ::

Jap, spodnji del mora biti navpičen, zgornji vodoraven ali pa še bolj odprt.

i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

koyotee ::

Itak je izolacija pod oknom?
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

SaXsIm ::

Verjetno je mišljeno zaradi samega pretoka zraka.

Gips plošče normalno da popokajo na gibajočih se spojih. Zato jih tam kitaš z belim silikonskim kitom, na katerega potem prime jupol.
SaXsIm

Malner ::

Kit mora biti akrilni, da ga ni problema barvati z akrilnimi barvami.

Silikonskega kita se ne da barvati.

SaXsIm ::

Tako, imaš prav, akrilni je bil. Jih vedno mešam, ker sta oba v enaki embalaži.
SaXsIm

dj_uro ::

če je opcija, spelji radiatorje pod okna, drugače ti bo kondenz skos nagajal in kapljal na tla...
vw-klub.si

koyotee ::

Radiatorji so pod stenskimi okni.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

dj_uro ::

to vidim...

tkole rata:

vw-klub.si

koyotee ::

dj_uro je izjavil:

to vidim...

tkole rata:



Je valda nemorš met pod vsakim oknom radiatorja, zato sem pa vzel plastificirana, obrišeš s cunjo in je. Drgač maš pa že plesen v kotu :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

dj_uro ::

slika je vzeta iz interneta kot prikaz... Bolje je imeti radiatorje ali drug vir toplote pod strešnimi okni kot stenskimi...
Ker pod strešnimi okni kaplja npr. na pod, vmes pa po steni in oblogi... Pri stenskih oknih pa se kondenz večinoma zadržuje na steklu pri letvici ali kapne na polico ;)

pač predlog, če si že pokazal kaj ustvarjaš...
(lahko pa verjameš na besedo, saj se s tem tudi ukvarjam arh.press ;) )
vw-klub.si

koyotee ::

dj_uro je izjavil:

slika je vzeta iz interneta kot prikaz... Bolje je imeti radiatorje ali drug vir toplote pod strešnimi okni kot stenskimi...
Ker pod strešnimi okni kaplja npr. na pod, vmes pa po steni in oblogi... Pri stenskih oknih pa se kondenz večinoma zadržuje na steklu pri letvici ali kapne na polico ;)

pač predlog, če si že pokazal kaj ustvarjaš...
(lahko pa verjameš na besedo, saj se s tem tudi ukvarjam arh.press ;) )


Zdej je že kar je. Drgač po tleh bo vinil, tko da tam ni panike. Oblogo bom pa še dodatno pobarval okrog oken.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
354105294 (8667) BCSman
»

mavčne (gips) plošče - orodje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12323655 (7172) Twixz
»

Beljenje hiše (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5117345 (4555) ADIJOOO
»

Pleskanje stene (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5217901 (13267) cheff
»

Zvočna izolacija

Oddelek: Zvok in slika
103035 (2784) damjan1980

Več podobnih tem