» »

Dva bojlerja, drva(centralna)- elektrika za vodo

Dva bojlerja, drva(centralna)- elektrika za vodo

Assass1n ::

Zdravo, imam okoli 300l bojler kater je vezan na centralno katero kurim na drva. Vse lepo in prav le hudica moram zakuriti na dan al dva da imam toplo vodo za tuš. Ta boljer je možno imeti tudi na elektriko kar še nisem sprobal ker bi bil za 2 v hiši kar prevelik in ga nebi žgal za brezveze. Sedaj pa bi rad jaz nekako priklopil še enega 50l na elektriko zraven tega, da bi tega odklopil preko nekakšnega ventila da bi poleti uporabljal tega 50l za vodo da mi ni treba kuriti centralne. Ko pa pride jesen bi pa 50l odklopil in uporabljal tavelkega na drva, ker se spotoma greje iz centralne.
Bi to šlo, ima kdo tko naštimano, se mi splača? Ne gre se za 10-20€ za elektriko le odvec mi je kurjenje centralne in čakanje da se vse skupaj segreje.
Hvala za pomoč
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

koyotee ::

Pr nas je lih tko bojler vezan na centralno. Lahko pa ga vklopiš na stikalu in greje sam vodo, no big deal :)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

feryz ::

Ja, pa se gre za evro ali dva.
Pri 300 l greješ na štrom le zgornjo polovico, kar pomeni da ni ravno hudo velik.
Strošek elektrike za segretje vode pa je itak pogojen s porabo tople vode, ne pa z velikostjo bojlerja (ok, malenkost tudi zaradi tega, ampak je to zanemarljivo).
Sicer taka vezava ni nič posebnega, ko menjavaš med bojlerjema, ga je fajn pregreti.
Vendar pa te bodo, glede na tvoje izkazano znanje, temeljito obrali pri izvedbi tega in v kolikor že misliš, da boš zaradi manjšega bojlerja privarčeval, ti bo strošek montaže to požrl za dolga leta naprej.
Poleg tega, v kolikor imaš dvotarifno elektriko, lahko z večjim prideš skozi z nočnim - cenejšim segrevanjem, z malim pa težko.

Vtakni v večjega grelec (če ga še ni), vtakni v timer in gas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: feryz ()

Assass1n ::

Ja bojler bi dobil za 10€ rabljen, dobro ohranjen tako da ni bojazni da je poln kamna. Kar se tiče montaže mi ga ni problem montirat na steno, tudi cevi (aluplast) bi sam napeljal potem pa bi poklical vodovodarja kater več kot 50€ nima kej vzet. Se pravi okoli 100€ da se rešim kurjenja. Bom za vikend malo bolj pogledal okol tega obstoječega če bi se dalo na elektriko priklopit, imam priklopljeno direkt brez vtičnice, vmes bi pa dal en merilnik porabe da vidim na čem sem.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

BorutK-73 ::

Da se tako kot si si zamislil samo boš rabil vodovodarja da ti priklopi nov bojler in na starega da ventil, mogoče bi bilo dobro dati ventil tudi na novega.

Assass1n ::

Danes bom pogledal če imam grelec v obstoječem bojlerju, pa testno ga bom priklopil za en teden od 1-7 da vidim koliko bo dražja elektrika. Če bo preveč bom naprej kuril :)
A to drži da večji bojler ne predstavlja večjega stroška samo po sebi ali je to mit?
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

...:TOMI:... ::

Raje kupi eno rabljeno toplotno črpalko in grej cel 300 l boljer.
Tomi

francek1 ::

V osnovi so večji boljlerji dosti boljše izolirani in tako povzročajo manj izgub; se pa strinjam, da je racionalno nabavit toplotno črpalko, s katero se konec koncev lahko tudi greješ v prehodnem obdobju.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

telexdell ::

Čisto fizikalno: grelec ogreva volumen vode v bojlerju ( tretja potenca). Ta voda se ohlaja preko stene bojlerja (druga potenca). Torej večji kot je volumen relativno manjše je ohlajanje preko njegove površine.

Čisto praktično: človek rabi dnevno določeno količino tople vode. Večji kot je bojler nižja je lahko temperatura v njem, da dobimo enako količino vode primerne temperature. Nižja kot je razlika med toplo vodo v bojlerju in hladnejšim zrakom v okolici, počasneje se voda ohlaja (manjše so izgube).

Torej priključi 300 l bojler na elektriko. Poleg daj časovno uro, katero nastaviš, da ga ogreva med 22 in 6 uro (če imaš dvo tarifno merjenje) in nastavi termostat na tam 50...55˘C (da znižaš izločanje vodnega kamna in preprečiš legionelo).

PS- zgoraj navedeno velja le za prostostoječi bojler! Če je boljler montiran direktno na kotel potem ti priporočam nabavo posebnega bojlerja za ogrevanje vode z elektriko.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bojler z el.grelcem + kolektor

Oddelek: Loža
4610418 (383) bigruno
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17241631 (15867) feryz
»

Ogrevanje sanitarne vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9029212 (15922) energetik
»

Montaža kotla na drva poleg obstoječega sistema na kurilca

Oddelek: Loža
3611642 (8405) gorjanc
»

Toplotna črpalka za vodo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7318927 (16704) mn

Več podobnih tem