» »

Nasvet glede ''nevarnih stropnih svetilih''

Nasvet glede ''nevarnih stropnih svetilih''

beta1 ::

Pozdravljeni,

Potrebujem nasvet, če imam sploh kakšne možnosti vračila denarja, reklamacije... pri stropnih svetilih.

Leta 2010 sem kupil v Rutatju MB nova svetila (ki niso bila poceni) za novo stanovanje. Tega je že 4 leta nazaj, računov več nimam, če tudi bi jih imel, vprašanje če bi bile še v garanciji. Svetila normalno delujejo (svetijo), med tem času sem zamenjal eno žarnico, ker je crknila (od skupaj 11 žarnic). Gre pa za 4 luči. (2x8, 1x2 in 1x1). Vse so originalne žarnice iz kompleta, razen ene.

Včeraj pa sva skupaj z mojo boljšo polovico zavohala močan ''plastičen-kovinski'' smrad, ki se je naenkrat pojavil po celem mansardnem stanovanju. Prvo sva krivila, da je kriv nov sušilec sadja, ampak sedaj je 99% da ni. Seveda sva vse takoj pogasnila in prezračila. Danes (2-3h nazaj) opazim, da ne sveti več ena žarnica. Odvijem in vidim da je žarnica zažgana in pušča kemikalije. Namazano je tudi po notranjem delu steklu, torej je moralo iz žarnice kaplat. Sem malo na daleč povohal in me sedaj tako močno boli glava oz. tako čudno glavo imam. Tudi včeraj sem imel potem močan glavobol. Pa tudi prejšne dneve ali tedne sem se velikokrat slabo počutil (nekakšen glavobol). Ne vem, če je lahko sedaj to kako povezano. Imam pa jutri pregled pri osebnem zdravniku zaradi enih drugi stvari in bom to omenil. Smrdelo je pa včeraj isto, kot danes.

Pogovarjal sem se tudi s svojim električarjem, ki je delal napeljavo itd... In sva oba prišla do zaključka, da se žarnice pregrevajo, ker ni dovolj zračenja. Zgoraj je steklo čist zaprto in 2mm okrog žarnice. In tudi sam menim brez mnenja električarja, da je problem pri zračenju. Nisem pa nikoli teka prej opazil, ker ni bilo nobenih težav. Slabo počutje pa tudi je lahko zaradi 100 drugih stvari.

Sedaj pa kakšne imam možnosti vračila denarja, reklamacije, prijave nevarnega izdelka. Nekako vem, da bom moral kupit nove luči, seveda bolj premišljeno kakšne luči.

Prilagam slike:





RejZoR ::

Po 4 letih ne boš dosegel nič. Slab design in žarnice vprašljive kakovosti. Ponavadi so priložene bolj zanič kot ne. Sem že videl rumenksto plastiko, nisem pa še nikoli videl dobesedno zažgane. Niti pri razstavnih eksponatih, ki gorijo po 12 ur na dan.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

beta1 ::

Če bi vedel, ko bi še lahko, bi reklamiral, menjal, vrnil...

V četrtek grem po nove stropne luči. Nekaj najbolj enostavnega preiskušenega.

fikus_ ::

Saj so fancy s tistimi belimi steklenimi pokrovi, ampak v osnovi je to težava!
Ne hladi se dovolj, zato je najcenejša varianta luči brez teh pokrovov (estetika bo trpela). Poleg tega ti pokrovi ovirajo tudi prehod svetlobe, tako da ti jih odsvetujem oz. izberi luči, ki so čimbolj odprte.

Lep dan

fosil ::

Mam tudi sam takole luč iz Rutarja.
Sem sicer že pred časom odvil dol te bučke, ker sem dal noter halogenske žarnice namesto teh varčnih.
Se je pa občasno isto dogajalo, ko je crknila žarnica je zraven še zasmrdelo. Robovi so bili pa pri vseh taki rumeni.
Se pa spomnim da je bila ta luč takrat zelo poceni.

Varčne žarnice se sicer manj grejejo, se pa kar precej segreje tisti plastični del, česar očitno niso upoštevali pri dizajnu.
Tako je!

...:TOMI:... ::

Slike pošlji v rutar, mogoče boš kaj dosegel. Jaz bi namesto teh "varčnih" kompaktnih sijalk kupil LED ali halogenske. Varčne vsebujejo mnoge strupe, med drugim tudi Hg oziroma živo srebro.
Tomi

RejZoR ::

Dejte paničart okol tega živega srebra. Ga več dobite iz rib kot pa iz varčnih žarnic...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Vinnytvary ::

Tako je, problem je v pokrovih, ker se dušilka greje in glede na to da je vse skupaj nepredušno zaprto, se zaradi toplega zraka, vse skupaj tako močno segreje, da dušilka pregori. Jaz ti predlagam, da v zgornjo stran pokrova navrtaš dve, tri luknje (lako tudi samo eno večjo, ampak obvezno na zgonji strani pokrova! Se pravi pri privitem pokrovu si označi kje je zgornja stran) in bo problem zagotovo rešen.

O kakršnikoli garanciji, pa brezveze da sploh sanjaš, ker se ti bojo samo smejali. Logika, pa to... ;)

Zgodovina sprememb…

Brane22 ::

Zato mam raje navadne neonke.

Enkrat plačaš solidno elektroniko, lampe so pa potem čisto poceni steklo.

Tudi izkoristek je boljši.

In ni treba delat take prestave okrog tiseta smradu.

Ja, malo živega srebra je v lampi, ampak če je steklo celo, potem je to ostalo znotraj.

Pri starih modelih je bilo živo srebro čisto in je tista kapljica lahko ušla.

Pri novih modelih je v formi amalgama, ki se pri mrzli lampi prime stekla in je v trdnem stanju, ali pa amalgam takrat nastane na nekakšnem filmu, ne spomnim se točno.

Point je, da pri novih lampah ne boš vdihaval živosrebrnih hlapov, če je ta mrzla, pri starih bi pa teoretično lahko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Brane22 ()

737 ::

Za počutje najboljša svetloba je sončna. Njen spekter je zvezen z vrhom okoli 550nm, torej pri zeleni. Podoben spekter imajo svetila z nitko. Če je žarnica halogenska, mora imeti še UV filter. V prostorih, kjer se nahajamo zvečer pazimo, da nimamo virov, ki oddajajo modro komponento svetlobe. Ta zavira tvorbo hormona melatonina in krajša spanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
594120693 (89617) BigWhale
»

Žarnica za fotopostopek

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111308 (1008) mirch
»

Ge Force 8600 GT

Oddelek: Pomoč in nasveti
191004 (763) windrop
»

Hladilni sitem za grafične kartice z 92 ali 120 mm ventilatorjem

Oddelek: Pomoč in nasveti
6870 (822) st0jko

Več podobnih tem