» »

Pokvarjen pralni stroj

Pokvarjen pralni stroj

«
1
2

hocevar91 ::

Pozdravljeni.

Doma se nam je pokvaril pralni stroj.

Težava je v tem, da ko prižgem pralni stroj ne načrpa vode sliši pa se nekakšen šum (mogoče kakšen motorček). Nato se na ekrančku izpiše "Wasserhahn zu?" in se neha mučit.

Seveda sem že odšraufal cev in preveril, če voda sploh priteče v cev in ali je na tisti zadevci, ki preprečuje razlitje preveč vodnega kamna vendar se mi zdi vse v redu. Tudi na priklučku cevi v pralni stroj se zdi vse dovolj čisto da bi stroj deloval.

Tukaj pa so se moje sposobnosti končale zato se obračam na vas.

Zdi se mi zelo čudno da vode stroj ne bi dobil saj po moji logiki ne potrebuje kakšne črpalke za dovod saj je voda že pod pritiskom in zato ne vidim kakšne možne logične napake. Je pa res, da se na pralne stroje prav nič ne spoznam.

Gre pa se za Boschev stroj mislim da je WFR2440/10.

cekr ::

Verjetno imaš zamašeno eno od odtočnih cevi. Preglej vse okoli filtra. Se zgodi, da se ti v cevi ustavi kakšen kovanec.

Moral boš stroj obrnit in pregledat vse cevi okoli črpalke. Če slišiš, da deluje v prazno, potem je to ta problem. Lahko bi crknila črpalka vendar s to zgodi zelo poredko.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

hocevar91 ::

Kolikor sem uspel pogledati je vse okoli filtra čisto.

edit: No ja obraču ga pa nism ;) Bom še to probal malo kasneje pa sporočim kaj ugotovitve.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hocevar91 ()

solatko ::

Ventil, ki spusti vodo v stroj je crknil. Stroj moraš odprt z vrha in prvi ventil, na katerega je pripeljana cev dovoda vode. Poglej, da se ni slučajno snelo napajanje (tresljaji lahko razstavijo kontakte).
Delo krepa človeka

hocevar91 ::

Solatko vrjetno bo to kr prava diagnoza saj sem dvignil pokrov in se res ob zagonu muči tale napravica. Napajanje kokr sm vidu je vse vredu.

Verjetno je najbolje, da pokličem najcenejšega serviserja, da mi dotični ventil zamenja?

francek1 ::

Ti samo kupi drug elektromagnetni ventil. Lahko je tudi Gorenjev, saj so dejansko standardni. Dela je pa za 10 munut.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Bye ::

Pozdravljeni!

Ali mi lahko kdo iz lastnih izkušenj pove, kako oz. če je možno, da bi sam popravil pralni stroj? Mislim, da je okvara na elektroniki (med pranjem se stroj izklopi in utripajo vse tri lučke).

RejZoR ::

Naročiš del na servisu po številki modela in serijske, del zamenjaš in to je to.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bye ::

Ja, sam nisem 100%, kaj je izvor napake. Se pravi, se ne da tega popraviti v lastni režiji?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bye ()

RejZoR ::

Jah, če ne veš pol pa ti noben ne more pomagat. Če to dela serviser lahko probavajo in testirajo na lastne stroške, ko stvar začne delovat boš plačal samo del, ki je bil dejansko okvarjen. Če pa sam testiraš in menjaš boš pa vse plačal, boš pa privarčeval pri delu in prevozu, ki ti ga še zaračuna serviser.

Za začetek definitivno samo preglej elektronko in komponente če je kaj očitnega. Če je, zamenjaš za začetek samo tisto, če ti cinjenje ni ovira lahko v najslabšem primeru stran vržeš par evrov. Komponente pa vglavnem dobiš pri Conradu al pa HTE. Če gre za razne kondenzatorje, upore in podoben šoder. Če je fuč nekaj nevidnega pa vprašanje če se ti splača ubadat. Vprašaj kolk okvirno pride na servisu, pa se pol odloči.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bye ::

Saj zato sprašujem, ker se na pralne stroje ne spoznam, pa me je zanimalo, če obstaja kakšna varianta DIY popravila. Potem pač na odpad...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bye ()

Machete ::

Vem da ni konstruktivno, ampak težko boš popravil nekaj o čemer ne veš nič. Kliči kakega sp serviserja. Po mojih izkušnjah sploh niso tako dragi. Del + tistih 15 20 eur delo, da ga zamenja. Zdaj če je pa stroj 20let star, potem se pa verjetno res ne splača..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Machete ()

Bye ::

Vprašanje je bilo v smislu, če bi lahko popravil kot laik, da mi kdo svetuje, kaj bi moral konkretno narediti. Serviser bi stroj vzel v delavnico, tako da je čisto na njem, kaj in koliko bo računal. Najbližji pooblaščeni je 15 km stran. Ziher ne bo samo par deset evrov za delo, še za pot si več računa. Stroj nima niti 4 leta, je pa šrot, očitno. Je bil že dvakrat v garancijskem popravilu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bye ()

negotiator ::

Bye je izjavil:

Vprašanje je bilo v smislu, če bi lahko popravil kot laik, da mi kdo svetuje, kaj bi moral konkretno narediti. Serviser bi stroj vzel v delavnico, tako da je čisto na njem, kaj in koliko bo računal. Najbližji pooblaščeni je 15 km stran. Ziher ne bo samo par deset evrov za delo, še za pot si več računa. Stroj nima niti 4 leta, je pa šrot, očitno. Je bil že dvakrat v garancijskem popravilu.


Glede na opis, da se je ugasnil med delom in, da lučke utripajo, bi lahko nakazovalo, da gre res za okvaro na elektroniki, po drugi strani je pa to lahko le znak, da je nek drug del (ki ni na vezju) crknil. Težko je reči, brez da bi videl. Je kaj smrdelo? Je na vezju videti kaj skurjenega? Imaš kakšno sliko?

LP
All easy problems have already been solved.

Machete ::

Ti slučajno stoji kakšna voda na dnu? Če je tako potem je zablokiran, ker so senzorji zaznali poplavo. Lahko je čisto x feller na elektroniki. Lahko ti je miš pregrizla cev (ja resno, čeprav ni trenutno pravi letni čas).
Serviser ti komot na domu najde feller, če je kolikor toliko majster. Sploh ne rabiš pooblaščenega niti stroja ozit nevem kam. Pravi serviserji zrihtajo vse znamke, saj so pralni povečini zelo podobno sestavljeni. Glede na opis je nekaj z programatorjem. Če je kaj mehanskega pa še toliko bolje. To ti bo vsak serviser lociral zelo hitro, naročil del in prišel zamenjat.
Zdaj poservisirat pralni preko foruma, pa je res vseeno malo optimistično.
Če si blizu Lj, ti dam lahko kontakt mojstra, ki že celo življenje rihta samo pralne stroje, vseh znamk in letnic..

Bye ::



Takole, ravnokar je nehal mleti. Sem moral počakati, drugače ga ne morem odpreti. Nič ne smrdi, vezja nisem šel gledat. Pri pranju na 95 ali 60 C se vrata pregrejejo toliko, da na otip ni možno držati roke gor, pokrov pa se precej segreje. Med pranjem (recimo čez pol ure) se stroj ustavi in utripajo vse tri lučke. Potem ga izklopim, ponovno dam stikalo v prejšnji (ali drugi) program in pere naprej, od kjer je končal. Potem se nekajkrat spet ustavi, do konca programa le redko pride. Ponovi vajo npr. 5x, potem moram dat še ročno program centrifuge ali mehčanja, tako da eno pranje traja 4 ure in več. Roba, ki sem jo ven pobral, je bila pa tako vroča, da se je kar kadilo iz nje...
Ni nobene vode na dnu. Vem, da ne morem stroja kar tako popravljati, ampak zamislite si, kak jack bi izpadel, če bi mi uspelo :) Hvala, Machete, sem daleč od Ljubljane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bye ()

forplan ::

Da si sposodim tole temo...

Imam problem s pralnim strojem Gorenje W3141 in sicer mi vrže napako 4. Napako vrže že na začetku programa in sicer ko začne vrtet se boben zažene z veliko hitrostjo za 1s in obstoji medtem natanka vodo, to ponovi 4x potem pa vrže napako...

Sem že gledal vezje, nič ni skurjenega. En kontakt se mi je zdel slab, sem ga zalotal in nato je šel pralni stroj prazen dobro enkrat čez program, nato spet isto napake...

Gledal sem tudi tahogenerator, ki naj bi bil za obrate, zdi se mi da stik ima, več kaj se ne spoznam

Je imel že kdo takšn problem, kakšna bi bila možna rešitev.
da se strinjam

Bye ::

Nisem še dvignil rok od "starega" stroja. Danes sem vzel navodila pod drobnogled, in ta pravijo, da gre v mojem primeru za moten odtok vode iz stroja - glede na število utripov lučk. Piše, da lahko to sam rešim, in sem šolsko sledil navodilom ter preveril vse možne napake.
1. Filter je čist
2. Odvodna cev ni prepognjena
3. Odtok ni zamašen; za vsak slučaj sem speljal cev direktno v drug odtok
Kljub temu napaka ostaja. Pri novem pranju se je spet ponovilo - vse lučke 7x utripnejo. Any ideas?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bye ()

KraitPay ::

Eh tile Kortig pralni stroji so šele en šrot.

Glede na zgoraj omenjene težave bo potrebno zamenjati pumpo.
LP, Dejan

Bye ::

Šrot, ja, ni večjega.
Ne bo videl nove pumpe, temveč mu bom pokazal lep razgled na odpadu :)

Hvala za info.

jl ::

Pozdravljeni,

Da si sposodim temo, imam težave s pralnim strojem Siemens, kateri ima elekroniko z oznako 5560 004 324 EPW65001. Težave je v tem, da po končanem pranju in izklopu ne odklene vrat. Ključavnico sem zamenjal z novo, vendar problem ostaja. Glede na to, da je ključavnica nova in da se vrata odklenejo v kolikor odstanim kabel s ključavnice, je verjetno težava ali v sami elektroniki ali v elektromagnetnem ventilu. Verjetno bi moralo ob izklopu pralnegra stroja odvzeti napetost na ključavnici in ob ohladitvi termočlena bi se le-ta odklenila. Ima kdo idejo, kaj naj preverim oz kako naj potestiram? Na plošči je integrirano vezje z oznako TNY264GN ter po mojem triac BTB16 600CW MAR.

Hvala in lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jl ()

koyotee ::

Klič servis sej klic je zastonj,..
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Scorpia ::

Naredi eno stikalo med kljucavnico in elektroniko, bo se najceneje. Bi pa prej pogledal ce se kak rele na vezju ni zataknil.
////

techuser ::

Imam nov gorenjev pralni stroj. Enako javi napako 7. Pa sem preveril filter in odvodno cev. Vse v redu. Odtok ni zamašen in pri vsakem pranju javlja napako. Kakšen mesec star je, prej je še vse delalo v redu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

jype ::

Nekje je zamašeno. Napako 7 javi, ko je senzor za nivo vode še vedno potopljen po tem, ko črpalka že predolgo črpa ven. Druga možnost je, da je črpalka pokvarjena na tak način, da še vedno normalno prevaja elektriko - če ne slišiš značilnega zvoka črpanja, ko poženeš program črpanja, potem je to to.

ToniT ::

Lahko je tudi zamašena cev med bobnom in filtrom... (Običajno kak kovanec za 2€)

techuser ::

Ja ponavadi pere 2 uri in potem ko bi moral sčrpat vodo ven se ustavi in javi napako. Potem moram izklopiti iz elektrike za kakšnih 20 minut in potem mi dovoli preklop na drug program, dam centrifugo in lepo sčrpa ven. Ampak nikoli pa ne dokončna programa, se pa pojavlja ta težava pri 60C in 90C.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

jype ::

Ko daš zgolj ožemanje dokonča brez težav? Potem je morda težava zgolj v senzorju. Če nisi vešč popravljanja je verjetno najbolje, da pokličeš serviserja.

Pac-Man ::

Mesec star Gorenje? Ne šlataj, servis.
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

techuser ::

Servis. Najbolje.

techuser ::

Če ugotovijo stvarno napako, potem po enem mesecu ne moreš zahtevati denarja nazaj? Je prepozno?

šernk ::

stvarno napako lahko ugotovijo samo če jo ti zahtevaš ob začetku postopka.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Daniel ::

Pri nas je napaka E7 ali utripajoče lučke praktično vsakih 14 dni... Ti novi pralni stroji so prave mevže, vsaka malenkost vrže napako ven :)

Mare2 ::

Daniel je izjavil:

Pri nas je napaka E7 ali utripajoče lučke praktično vsakih 14 dni... Ti novi pralni stroji so prave mevže, vsaka malenkost vrže napako ven :)


Napaka črpanja vode Preverite:
• če je filter črpalke čist,
• če odvodna cev ni zamašena,
• če odtok ni zamašen,
• če je odvodna cev nameščena pod
maksimalno in nad minimalno višino (glejte
poglavje »POSTAVITEV IN PRIKLJUČITEV/
Namestitev cevi za odvod vode«);
nato ponovno pritisnite tipko (3) START/
PAVZA.
Če se napaka ponovi pokličite serviserja.

techuser ::

Osebno sem verjel, da bo Gorenje po toliko letih obstoja na trgu imel konkurenčno kvaliteto. Želel sem podpirati slovensko robo ampak nikoli več ne bi kupil Gorenja. Pri Boschu nisem imel nikoli težav. Drugače pa imajo nove serije Gorenjevih pralnih strojev vse spraskane robove bobnev, kar me je tudi zmotilo, ampak če ne bi bilo stvarne napake potem ne bi izdelka vrnil.

techuser ::

Serviser Gorenja je danes zamenjal neko okroglo kapsulo v novem pralnem stroju in povedal, da to ni stvarna napaka zaradi katere bi lahko vrnil pralni stroj. To je bil razlog, da nisem mogel oprati na nobenem programu, ker ni izčrpal vode. Ne vem kako je z zakoni, ima kdo izkušnje? Pralni stroj je star dober mesec dni. Puščanje vode pri zapiranju stroja pa je pripisal pralnemu prašku, da ga je potrebno obrisat. Ampak je bilo dobro obrisano, ker sem preveril. Vse življenje ni nikjer puščalo, če je bil Bosch ali Samsung. Pri novem gorenjevim pa same težave. Dobil sem račun za podpisat. To je vse. Vaše mnenje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

Invictus ::

Saj so ti popravili, serviser se je pa izgovarjal na prašek... Ampak saj nisi nič plačal...

Mene so tudi hoteli nategnit, ko pečica ni tako grela kot je treba, z eno floskulo, da gre za EU varčevanje z energijo. Itak sem klical še 1x, pa je drug serviser zamenjal senzor (ki se redno kvari na teh pečicah) in je mir...

Svašta serviser stvori :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

techuser ::

Ja vprašanje kaj je bilo res, ali imajo samo te kapsule za kamuflažo, da se izgovarjajo za kej druzga. Ampak vseeno. Popravilo je bilo opravljeno. Torej to ni stvarna napaka? Namreč meni je v interesu, da zamenjam stroj za Boscha, ker ta Gorenje mal cel kup pomankljivosti.

"Če ima izdelek napako, zakon določa pravila, na podlagi katerih ima potrošnik pravico izbirati, ali zahteva vračilo kupnine, vračilo dela kupnine v sorazmerju z napako, zamenjavo izdelka za nov in brezhiben izdelek ali pa popravilo izdelka. To so vaše pravice, če uveljavljate stvarno napako. Stvarno napako lahko uveljavljate pri nakupu katerega koli izdelka, če ne deluje, nima lastnosti, ki bi jih moral imeti, ali kako drugače ni skladen s pogodbo.

Pri t. i. tehničnih izdelkih pa lahko uveljavljate tudi pravice z naslova garancije. Pravila o garanciji za brezhibno delovanje izdelka so posebnost našega zakona. Če se tehnični izdelek pokvari, torej lahko izbirate, ali želite uveljavljati stvarno napako ali garancijo."

Meni serviser sploh ni hotel podpisati za stvarno napako.

Pri trgovini, kjer sem kupil, imajo lepo opredeljeno:
"Reklamacijo iz naslova stvarne napake lahko potrošnik uveljavlja za vsak kupljeni izdelek.
Iz naslova stvarne napake lahko potrošnik napako reklamira pri prodajalcu in to v roku v roku 2 let, ko je bilo blago prevzeto s strani kupca, oziroma 2 mesecev od odkritja stvarne napake na izdelku."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

c3p0 ::

techuser je izjavil:

Osebno sem verjel, da bo Gorenje po toliko letih obstoja na trgu imel konkurenčno kvaliteto. Želel sem podpirati slovensko robo ampak nikoli več ne bi kupil Gorenja. Pri Boschu nisem imel nikoli težav. Drugače pa imajo nove serije Gorenjevih pralnih strojev vse spraskane robove bobnev, kar me je tudi zmotilo, ampak če ne bi bilo stvarne napake potem ne bi izdelka vrnil.


Odvisno kaj je sploh slovenskega na stroju. Elektroniko sem lociral nekam v Španijo, za druge komponente pa tudi dvomim v naše poreklo. Morda samo ohišje, boben in plastična estetika?

tomaz- ::

Seveda ti ni hotel serviser podpisat... Stvarno napako se uveljavlja proti prodajalcu, nimaš kaj klicat servisa za to.. Če pa misliš, da ti bo serviser že vnaprej "poštemplal" stvarno, ti pa boš to potem pomolil pod nos prodajalcu: ,malo morgen, so preveč povezani med seboj..
Ampak zdaj imaš itak popravljneo, torej stvarna napak več ne obstaja..

techuser ::

Hvala. Napaka se je ponovno pojavila. Očitno jo niso odpravili. Tole bo še zanimivo, ker jim naslednjič ne bom dovolil popravila, temveč podpis potrdila za staarno napako. Gorenje je res vedno bil ikona slovenije kar se popravil tiče.

modelno1 ::

Ne kliči serviserja, ker pri njem ne boš mogel uveljavljati stvarne napake, obrni se na trgovino, kjer si stroj kupil.
Respect the bacteria! They are the only culture some people have.

techuser ::

Hvala. Ravno to sem zdaj storil, jutri bodo poslali še enkrat zahtevek na gorenje. Pa tudi pustil ne bom da popravljajo karkoli. Ampak zanimivo kajne? Serviser ti kar lepo popravi in napiše, da ni stvarna napaka, da stroj normalne deluje. No še dobro, da stroj javlja enako napako in ne dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

techuser ::

Samo trgovina pri kateri sem kupil bo spet poklicala Gorenje servis, ker drugega nimajo za pregled. Na tržnem inšpektoratu pa pravijo, da je dobro da imaš še eno neodvisno osebo, ki spremlja kaj bo delal njihov serviser za neodvisno mnenje. Ampak to je noro, kako lahko nategujejo ljudi po Sloveniji, da jim ni treba priznavat lastnih napak. To je pa cena za 5 let garancije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: techuser ()

dxx ::

Pelji lepo stroj nazaj, kjer si ga kupil in zahtevaj uveljavljanje stvarne napake. Povej, da tega stroja ne želiš, ker imaš z njim samo sranje in želiš drug stroj, dobropis ali denar.

jype ::

techuser je izjavil:

Pri Boschu nisem imel nikoli težav.
Ti ne, so jih imeli pa tisoči drugih ljudi. Napake so statistične in sistematične in ker veliki večini stroj Gorenje dela brez napak, so ti v trgovini očitno izžrebali tistega, ki ni brezhiben. Sožalje.

Da gre za slovensko robo je seveda šibka trditev: Gorenje je le še blagovna znamka, taki proizvajalci, ki bi proizvajali celotne mašine pa itak v praksi ne obstajajo več, ker je bolj dobičkonosno, da so bivši proizvajalci strojev specializirani na posamezno komponento, ki jo potem prodajajo vsem sestavljalcem strojev.

Pralni stroj ni pretirano komplicirana naprava, ampak če je star komaj mesec dni, potem je res najbolje, da ga preprosto vrneš v trgovino in bodisi zamenjaš za drugega, ali pa ga greš kupiti kam drugam. Tudi drugega proizvajalca lahko izbereš - bistvenih razlik znotraj cenovnega razreda ne bo.

techuser ::

Zadeva je taka, da mora prodajalec poslati zahtevek na servis in ne kupec. Tako, da bo spet trajalo, pa tokrat bo samo pregled za ugotovitev stvarne napake.

kalorijagr ::

Pa si vložil PISNO pri prodajalcu, da uveljavljaš stvarno napako in dobil potrdilo, da si to vložil? Odgovoriti ti morajo +/- v 8 dneh.

Zgodovina sprememb…

techuser ::

Ja, včeraj poslano, danes bodo pa oni poslali naprej, sem že dogovorjen z njimi, ker so v redu trgovina.

Avenger ::

Mene pa zanima če je kdo že sam menjal ležaje? Se to splača al bolš serviserja plačat?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Loža
782182733 (2940) dope1337
»

Pralni stroj (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7319500 (2161) darkolord
»

Kateri pralni stroj (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
358155411 (3663) IL_DIAVOLO
»

pomivalni stroj beko: popravilo ali novega??

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
449361 (7744) mulc007
»

Pralni stroj se mi ne ustavi!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5142690 (40750) Pyr0Beast

Več podobnih tem