» »

85% mladih živi pri starših

85% mladih živi pri starših

Temo vidijo: vsi
««
3 / 12
»»

Isotropic ::

a resno mislis da bodo kaksni zategnjeni stari fotri alpa mtke sli h terapevtu?

Mavrik ::

AndrejO je izjavil:

Ne razumem obsedenosti s to metriko. Včasih je 99% vseh najstarejših sinov ostalo doma na kmetiji, pa je bilo vse OK.

Hmm, ne vem... a je res bilo vs OK?

AndrejO je izjavil:

Moje vprašanje, na katerega nisem nikoli dobil jasnega odgovora, je: zakaj je to sploh pomembno? Populacijsko pomembno? Vredno časopisne novice, pomembno? 85% Buhuhu. Naj mi nekdo pove zakaj 85% in zakaj je to potrebno obravnavati kot problem človeštva.

Številka je predvsem pomembna ker je outlier - saj kot ITjevc pomen outlierjev v statistikah verjetno poznaš in razumeš, da znajo biti v določenih pogledih pomembni.

Kot je že omenil je ta statistika zanimiva predvsem zato, ker je nenavadna glede na okolico - podobne države imajo bistveno manjši procent in ima smisel, da poskušamo pogruntati ZAKAJ. Ker taka statistika potem postavlja nadaljna vprašanja:

* A je to mogoče zato ker je naš nepremičninski trg predrag/polomljen (v končni fazi v tej temi vidiš, da so pogosto problem finance)?
* Je mogoče naš bančni sistem polomljen?
* Ali zaradi tega, ker ljudje živijo doma od podpore staršev tudi volijo in podpirajo zakone, kjer bo mama država?
* Ali so zaradi tega ljudje manj samostojni? Se nikoli ne naučijo funkcionirati samostojno? A ima to sploh vpliv?
* Kako to vpliva na gospodarstvo? Ali zato ker so ljudje dlje preskrbljeni pomeni da delajo manj firm? So manj pogumni?
* Ali so ljudje zaradi tega manj odprti, ker se manj selijo in so izpostavljeni sobivanju z manj drugim ljudem?
* Ali zaradi tega manjka Slovencem empatije do drugih?

Ne vem no... bi pričakoval da če malo pomisliš da pač statistike, kjer opazno izstopa družba od normativov, definitivno NISO "buhuhuhu" ampak znajo biti simptomi določeni drugih problemov - pa čeprav samo disfunkcionalnega trga. To kar ti tule pišeš je pač prostovoljna ignoranca, ki IMO pač nima nobenega mesta v osebi 21. stoletja.
The truth is rarely pure and never simple.

PrihajaNodi ::

Isotropic je izjavil:

Ja glej, pač prepričaš mat torej njegovo ženo da se bo ločila ali karkoli. Ker sam vzdrževat vse pač ni mačji kašel, poleg tega so stroški taki da te glava peče.

Če je normalen in prizemljen bo moral razumet. Denar je pač denar, 300€ - 350€ je skoraj polovice plače nekoga in več kot znaša socialna pomoč.

Je pa jasno, da imate probleme če niste sposobni koiksistentnega bivanja. Se pa najde kak pacient, ki mu je potrebno stvari razložiti da denar ne raste na drevesih. Sicer pa če imata starša otroke ki plačujejo recimo po 100€ na mesec in sta v penziji jim ta denar prekleto prav pride.

Pomojem gre tu bolj za fovšije tistim, ki lahko pri starših živijo in imajo urejen odnose. Naj najamejo kredite zaradi mene, živijo v prikolicahm garažah kartonastih škatlah če kdo želi biti frajer in se osamosvojiti.

Številka je predvsem pomembna ker je outlier - saj kot ITjevc pomen outlierjev v statistikah verjetno poznaš in razumeš, da znajo biti v določenih pogledih pomembni.

Kot je že omenil je ta statistika zanimiva predvsem zato, ker je nenavadna glede na okolico - podobne države imajo bistveno manjši procent in ima smisel, da poskušamo pogruntati ZAKAJ. Ker taka statistika potem postavlja nadaljna vprašanja:

Kakšni parametri vse pa so bili zajeti v tej statistiki?

Smo pogledali še lastniški delež nepremičnin v sosednjih državah? Smo? Je ta cifra 80%?

Ne vem no... bi pričakoval da če malo pomisliš da pač statistike, kjer opazno izstopa družba od normativov, definitivno NISO "buhuhuhu" ampak znajo biti simptomi določeni drugih problemov - pa čeprav samo disfunkcionalnega trga. To kar ti tule pišeš je pač prostovoljna ignoranca, ki IMO pač nima nobenega mesta v osebi 21. stoletja

Poglejmo še malo statistike koliko ljudi živi dejansko na cestah in klošari v sosednjih država koliko pa pri nas...

Zgodovina sprememb…

Hayabusa ::

Isotropic je izjavil:

Tudi če ga spraviš tam, bo sploh kaj odnesel od tega ?
Učiti starega kozla novih stvari gre bolj nemogoče.

Tudi če ga spraviš tam, bo sploh kaj odnesel od tega ?
Učiti starega kozla novih stvari gre bolj nemogoče.

Brez skrbi, če bi mu vsi rekli ali naj se adaptira ali pa gredo stran (pa čeprav za en mesec) bi prekleto pogrešal ženino kuhinjo.

Pa še to ko že objavljajo ta jajca naj še napišejo da imajo v Španiji vsak dan po xx deložacij, stanovanja se jim jemlje kot po tekočem traku. Pri nas je tega bistven, bistveno manj. In zakaj? Ker so vsi želeli kredite in se osamosvajati...

Sam se raje igram rusko ruleto z enim praznim mestom kot da grem po kredit za bajto ali stanovanje.

Zgodovina sprememb…

Sakin ::

PrihajaNodi je izjavil:

Me pa res zanima kakšne probleme imate s starimi da tako bežite od doma? Verjetno posledica fizične in psihične zlorabe?

Ne rabiš imet problemov s starši. Pač naravno je, da se človek osamosvoji in se fizično loči od svojih, ker starši hote ali nehote vedno delajo s teboj kot z otrokom in to je ovira za psihološki razvoj posameznika. Leta nazaj sem bral od Vida Pečjaka o preveliki vlogi matere in premajhni vlogi očeta v slo. Morda je tu srž problema? Ker stanovanjski problemi in drage najemnine ne obstajajo samo pri vas.

p.s.
Ravnokar sem moji (na svoje je šla pri 17ih letih), omenil, da teče beseda o 30+ letnikih, ki živijo pri starših in nekako ne razume koncepta :)
Na Nach Nachma Nachman Meuman!

Pač naravno je

Kdo pa določa kaj je naravno in kaj ne? Je kakšna teorija o tem?

Pač naravno je, da se človek osamosvoji in se fizično loči od svojih, ker starši hote ali nehote vedno delajo s teboj kot z otrokom in to je ovira za psihološki razvoj posameznika.

Zakaj pa moških ne pošiljamo v vojne. A ni to še boljša možnost za postati moški? Mimogrede, verjami da kuham, perem in likam bolje kot vidva obadva skupaj, pa kljub temu da živim deloma pri starših.
Sicer pa lahko obrneva, mogoče je pa problem v tebi ker dopuščaš da ti takšne reakcije staršev ustvarjajo frustracije? Verjetno se ne boš nehal voziti po cesti ker (baje, tako piše in so tudi statistike) slovenci zafrustriranci na cesti. Ali pač?

Ravnokar sem moji (na svoje je šla pri 17ih letih), omenil, da teče beseda o 30+ letnikih, ki živijo pri starših in nekako ne razume koncepta :)

Verjetno je šla ker druge opcije ni imela a ne. Je ponosna same nase. Če bi imela okolje v katerem bi lahko ustvarjala dvomim da bi odšla. Si jo vprašal zakaj ni šla že prej? Recimo pri 15?

Leta nazaj sem bral od Vida Pečjaka o preveliki vlogi matere in premajhni vlogi očeta v slo. Morda je tu srž problema?

Pa pojdita potem v arabski svet z ženo/partnerko, ki je bolj patriarhalen.

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Pozabljate probleme kot so, da starši postanejo problem:

Postanejo starši, staristarši z demenco, 100 raznih tablet ob raznih urah, 2-3x na leto na urgenco, problemi z mehurjem vsake 15minut na wc (še stuširat pa zrihtat se nemoreš), noben več ne vozi avta (jih moraš ti), obrabljeni kolki, težave z srcem, pritiskom, vidom, umivanje jim več ne gre od rok, scanje mimo školjke, 50% svojega prostega časa moraš posvetit njim, moraš jim kuhat likat prat, za njimi pucat v bistvu ne vzdržuješ svojo družino, ampak še dva človeka, ki sta za v dom. Ampak sta tolko pri pameti, da nočeta it. Pravtako nič ni še tvoje dokler ne podeduješ, zato pa vzameno vse to pričakujejo od tebe. Dopuste zapravljaš zato, da jih voziš na kontrole krvi pa tam čakaš par ur.

Poleg tega maš pa še ženo in dva otroka, ki nazadujejo zaradi starih staršev, ker se moraš starejšim več posvetit zaradi zdravstvenih problemov (hočeš nočeš), kot pa lastni družini. V dom za ostarele jih ne moreš spravit. Nimajo tolko penzije ne en, ne drug, pa tak hudo jima še ni, da bi ju lahko prepričal.

Tak kot sem rekel, dokler nimaš punce, otrok in starši so še v dobrem zdravstvenem stanju, lahko komot živiš z njimi. Ko pa sta dve družini v isti hiši in ta stari že z eno nogo v grobu, ampak bota tako še 20 let sigurno je pa jeba od jebe, pa se lahko na glavo postavš pa neboš več nič spremenil.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Kdo pa določa kaj je naravno in kaj ne? Je kakšna teorija o tem?

Moja teorija je, da če gre povprečen Finec pri 18ih na svoje, Slovenev pa 10 let kasneje, je prvi bolj sposoben skrbeti zase kot drugi.

Zakaj pa moških ne pošiljamo v vojne. A ni to še boljša možnost za postati moški? Mimogrede, verjami da kuham, perem in likam bolje kot vidva obadva skupaj, pa kljub temu da živim deloma pri starših.

Mogoče bolje pereš in likaš kot moja, kuhaš pa sigurno ne tako :)

Sicer pa lahko obrneva, mogoče je pa problem v tebi ker dopuščaš da ti takšne reakcije staršev ustvarjajo frustracije? Verjetno se ne boš nehal voziti po cesti ker (baje, tako piše in so tudi statistike) slovenci zafrustriranci na cesti. Ali pač?

Kakšne frustracije, ne vem zakaj tistim, ki so šli na svoje, pripisuješ neke travme.
Odkrito povedano, težko rečem kakšno je stanje na cestah v slo, ker je že nekaj časa preteklo od kar sem se vozil tam.

Verjetno je šla ker druge opcije ni imela a ne. Je ponosna same nase. Če bi imela okolje v katerem bi lahko ustvarjala dvomim da bi odšla. Si jo vprašal zakaj ni šla že prej? Recimo pri 15?

Šla je, ker je imela možnost it na svoje. Pri 18ih jo je pa itak čakala vojska.

Pa pojdita potem v arabski svet z ženo/partnerko, ki je bolj patriarhalen.

15 min vožnje stran, če hočem, ampak plemenske skupnosti tudi ne slovijo po vzgoji samostojnih posameznikov.

Postanejo starši, staristarši z demenco, 100 raznih tablet ob raznih urah, 2-3x na leto na urgenco, problemi z mehurjem vsake 15minut na wc (še stuširat pa zrihtat se nemoreš), noben več ne vozi avta (jih moraš ti), obrabljeni kolki, težave z srcem, pritiskom, vidom, umivanje jim več ne gre od rok, scanje mimo školjke, 50% svojega prostega časa moraš posvetit njim, moraš jim kuhat likat prat, za njimi pucat v bistvu ne vzdržuješ svojo družino, ampak še dva človeka, ki sta za v dom. Ampak sta tolko pri pameti, da nočeta it. Pravtako nič ni še tvoje dokler ne podeduješ, zato pa vzameno vse to pričakujejo od tebe.

Poleg tega maš pa še ženo in dva otroka, ki nazadujejo zaradi starih staršev, ker se moraš starejšim več posvetit zaradi zdravstvenih problemov (hočeš nočeš), kot pa lastni družini. V dom za ostarele jih ne moreš spravit. Nimajo tolko penzije ne en, ne drug, pa tak hudo jima še ni, da bi ju lahko prepričal.

Imam raje takšno situacijo, kot tisto, kjer dobivam grozilna pisma sodišča in rubežnika da mi bodo zarubili premečnine, prodali hišo na dražbi zaradi zapadlih terjatev. Če sem doma lahko vsaj pod streho nekako živim s socialno in penzijami starih, če pa sem v najemu ali hiši pod hipoteko pa mi sociala koristi manj kot nič.

Pa bolje rihtati in brisati riti staršem kot delati dva ali tri šihte da bo nekoč, nekoč nekaj tvoje, hkrati pa upati da naslednji dan ne boš na cesti. Kaj je za koga bolje naj pa vsak sam presodi.

vaščan ::

85% mladih živi pri starših? Pri starših kot otroci ali pač v isti hiši kot starši samostojno imajo svoje ločeno stanovanje? To sta namreč dve 100% različni stvari. Še v sloveniji je ogromno folka prijavljenega drugje kot živijo.

Te razsikave so malo bose. Sigurno je nekaj resnice v njih ampak večinoma so same sebi namen.
Sigurno je pa v državi stanje trenutno bolj ubogo in logično ljudje ne bodo šli jemat brezglavih pufov in rinit na svoje za vsako ceno.
Je bolj varno naredit en prizidek ali si naredit svoj vhod ter razpolovit hišo uradno pa živiš pri starših.

Moja teorija je, da če gre povprečen Finec pri 18ih na svoje, Slovenev pa 10 let kasneje, je prvi bolj sposoben skrbeti zase kot drugi.

In zaradi tega ker se je odselilil je bolj sposoben skrbeti zase? Smešno butasta teorija. Kdo dela te ocene OECD? Kaj potem sirci, ki jih je kar en miljon prišlo brez vsega v Turčijo? To so šele heroji ane. Ali pa recimo poglej romske poroke. So oni bolj odrasli ker se poročajo tako zgodaj?

No, glej, vsak reče da kuham zelo dobro. Učil sem se pa preko youtuba.

Kakšne frustracije, ne vem zakaj tistim, ki so šli na svoje, pripisuješ neke travme.
Odkrito povedano, težko rečem kakšno je stanje na cestah v slo, ker je že nekaj časa preteklo od kar sem se vozil tam.

Nevem zakaj meniš da so vsi dojenčki če so doma. Sam se zavedam da bom nekoč starim brisal rit. In me to niti najmanj ne moti.

15 min vožnje stran, če hočem, ampak plemenske skupnosti tudi ne slovijo po vzgoji samostojnih posameznikov.

Imaš pa veliko vlogo očeta. Kaj sedaj? Stalno nek jamr...Tipično.

GamerBoy ::

Kakor komu paše, če ti ustreza živeti pri starših, pač tudi živiš in obratno. Ne razumem tolikšnega udrihanja po tistih, ki živijo pri starših... Jaz vem, da mi je boljše 10 let šparat in potem še manjši kredit vzet in sem na svojem, kot pa direkt v podnajem iti, kjer v 10 letih zmečem lep denar...

Aja pa Jype, ti lahko tako govoriš s svojo plačo... Tebi je podnajemništvo manjši psihični problem kot nekomu, ki komaj shaja in je zato pod večjim stresom ... Recimo, da se moraš izselit in ni neke ponudbe, tebi ni takšen probem dati 100 eur več, kot pa nekomu, ki mu ta vsota že skoraj predstavlja biti ali ne biti. Se kdaj bojiš, da boš na cesti ? Ne ? Zakaj ne ? Ker poznam dosti običnih radnikov, ki se bojijo in so tisti "obsedeni" z nepremičnino precej na boljšem, če zanemarimo to svinjarijo od nepremičninskega davka, ki sodi v precej bolj urejeno gospodarstvo, kot pa ga pa imamo v Sloveniji.
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve

V dom za ostarele jih ne moreš spravit. Nimajo tolko penzije ne en, ne drug, pa tak hudo jima še ni, da bi ju lahko prepričal.
Eden jih bo moral rihtat če si doma ti je lažje če si 15min preč se boš moral vozit če si 2ure preč boš moral nekomu plačat da jih bo rihtal. Ko si bil majhen so ti oni brisali rit ko so stari jim pa ti. Sigurno je jeba ampak ti primeri so potem za druge debate in odvisni od ljudi eden samo da se nebo počutil več sposobnega bo hotel v dom drugi bodo na konc kot si rekel pa še kar nebodo hoteli.

GamerBoy je izjavil:

Kakor komu paše, če ti ustreza živeti pri starših, pač tudi živiš in obratno. Ne razumem tolikšnega udrihanja po tistih, ki živijo pri starših... Jaz vem, da mi je boljše 10 let šparat in potem še manjši kredit vzet in sem na svojem, kot pa direkt v podnajem iti, kjer v 10 letih zmečem lep denar...

Meni se pa zdi da preprosto prevečkrat srečam zapečkarski mindset v Slovencih in niti približno ne bi škodilo če bi se vsak za par let svojega življenja (pa čeprav začasno) kam preselil... po možnosti v tujino. Ker preprosto prevečkrat srečaš nerazumevanje za situacije drugih držav, ljudi in kultur, ki je posledica nepoznavanja in nesrečevanja. Če svoje življenje preživiš na istem kamnu ima vseeno to določene posledice.

Ja samo, če nimajo penzij in gredo v dom dobi država nepremičnino, jo boš dal? Kdaj našparaš 100.000€ za hišo z vrtom?

Hayabusa ::

Poglej si slavne kuharje, večina je moških.
Ženske zanjo kuhati, vendar povprečno.Za kaj več jim zmanjka inovativnosti.

Meni se pa zdi da preprosto prevečkrat srečam zapečkarski mindset v Slovencih in niti približno ne bi škodilo če bi se vsak za par let svojega življenja (pa čeprav začasno) kam preselil... po možnosti v tujino. Ker preprosto prevečkrat srečaš nerazumevanje za situacije drugih držav, ljudi in kultur, ki je posledica nepoznavanja in nesrečevanja. Če svoje življenje preživiš na istem kamnu ima vseeno to določene posledice.

Sicer nevem ali govoriš za ali proti takšnemu življenju doma, vendar sam se videl tujino. Hiše po 500.000$, mladi pa samo upajo da bodo nekoč dosegli (privarčevali) ta znesek...Čeprav so to le sanje in dajo večino keša za najemnino in hrano.

jype ::

PrihajaNodi> Ja samo, če nimajo penzij in gredo v dom dobi država nepremičnino, jo boš dal? Kdaj našparaš 100.000€ za hišo z vrtom?

Če si denar zapravljal, ker si imel zastonj streho nad glavo, si zelo slab gospodar.

Če si denar zapravljal, ker si imel zastonj streho nad glavo, si zelo slab gospodar.

Nevem če razumeš, ampak poanta je da je bolje da nekdo skrbi za njih in ti podeduješ nepremičnino kot pa da gre državi.

Se pa strinjam z napisanim.

Sem hodil malo po evropi in nisem videl nič lepega en kup tujcev v nemčiji recimo ki životarijo. Ljudi ki cele dneve delajo da potem denar nesejo domov. En kup življenja porabi namesto da bi živel. Doma se da krasno uživat. Če pa kaj denarja ostane ga pa ponucaš in greš malo v svet kaj bolšga. Zdej v tujino jit delat je pa izkušnja ampak če pogledam nazaj nisem imel kaj dosti od življenja ko sem delal v tujini.

Sem šel nazaj v 85% mladih ki živi pri starših. S ločenim vhodom v hišo in svojo družino hehe.) Ojoj kvarim procente.

PrihajaNodi> Nevem če razumeš, ampak poanta je da je bolje da nekdo skrbi za njih in ti podeduješ nepremičnino kot pa da gre državi.

Ja, in če ti poberejo bajto, ker so v domu, to pomeni, da med zastonj bivanjem nisi prihranil niti ficka.

Ja, in če ti poberejo bajto, ker so v domu, to pomeni, da med zastonj bivanjem nisi prihranil niti ficka.

Ni tako črno, belo. Lahko da so ostali brez službe in so tik pred penzijo začeli dobivati socialno podporo. Socialna je pa dolg do države. Zato je pa prav sedaj ko so težki časi da je družina skupaj in se da nemesto najemnine, denar za hrano.

Sem hodil malo po evropi in nisem videl nič lepega en kup tujcev v nemčiji recimo ki životarijo. Ljudi ki cele dneve delajo da potem denar nesejo domov. En kup življenja porabi namesto da bi živel. Doma se da krasno uživat. Če pa kaj denarja ostane ga pa ponucaš in greš malo v svet kaj bolšga. Zdej v tujino jit delat je pa izkušnja ampak če pogledam nazaj nisem imel kaj dosti od življenja ko sem delal v tujini.

Sem bil v Avstraliji in NZ. pa se ne cedita med in mleko. Plače in delo so, najemnine in cene starih nepremičnin pa vrtoglave. Me sploh ne mika. Imaš plače 170.000$ na leto obdavčena nekje 80k na leto, potem pride šola za otroka, vrtoglava cene hiš, zdravniki so pol koncesija pol plačaš...Kar pojdite v tujino, ja. Zato pa še bolj podpiram ta načina da družina drži skupaj.

krucymucy ::

Isotropic je izjavil:

krucymucy je izjavil:

Ne vidim smisla da bi sel zivet na svoje. Doma dam za stroske, hrano, vsake toliko za kaksne stroske vzdrzevanja. Doma v glavnem samo spim, ostalo sem v sluzbi oz. se ukvarjam s hobiji.

kuk pa das mesecno to?

200€, ce je kaj vecjega, recimo kurjava, obnova, urejanje... pa pac sorazmerni delez.

k--p ::

PrihajaNodi je izjavil:

Ni tako črno, belo. Lahko da so ostali brez službe in so tik pred penzijo začeli dobivati socialno podporo. Socialna je pa dolg do države. Zato je pa prav sedaj ko so težki časi da je družina skupaj in se da nemesto najemnine, denar za hrano.

Kar hoče reči je, da glede na to, da najemnine ne plačuješ, lahko ti pokriješ njuno bivanje v domu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: k--p ()

Precisamente amigo!

Če staršem ne plačujete najemnine (kar bi bilo lepo, da bi si starši lahko privoščili vsaj malo udobja), vsaj polovico toliko razpršeno spravljajte na stran, da boste imeli za točno takšne primere, kot je nenadna bolezen staršev.

LeQuack ::

To je čista logična posledica slabega življenjskega standarda, velikih davkov in majhnih plač, obenem pa velikega procenta lastništva stanovanj prejšnjih generacij in nerazvitost najemniškega trga. Posledica tega pa je tudi manjša rodnost, manj odločanja za družine, posledično spiralno slabšanje razmer in staranja prebivalstva. Super za stare generacije, ki izžemajo še zadnje moči iz mladih delavnih generacij, slabo za prihodnost države in prebivalstva.
Quack !

Kako pa si potem razlagaš to, da je % precej višji tudi od držav, ki imajo bistveno nižji standard ter plače od nas?

LeQuack ::

Niso imeli družbenega razdeljevanja lastnine in stanovanj in je najbrž bolj razvit najemniški trg in manj navezanosti na lastnino.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Niso imeli družbenega razdeljevanja lastnine in stanovanj in je najbrž bolj razvit najemniški trg in manj navezanosti na lastnino.

Točno tako.

technolog ::

Postanejo starši, staristarši z demenco, 100 raznih tablet ob raznih urah, 2-3x na leto na urgenco, problemi z mehurjem vsake 15minut na wc (še stuširat pa zrihtat se nemoreš), noben več ne vozi avta (jih moraš ti), obrabljeni kolki, težave z srcem, pritiskom, vidom, umivanje jim več ne gre od rok, scanje mimo školjke, 50% svojega prostega časa moraš posvetit njim, moraš jim kuhat likat prat, za njimi pucat v bistvu ne vzdržuješ svojo družino, ampak še dva človeka, ki sta za v dom. Ampak sta tolko pri pameti, da nočeta it. Pravtako nič ni še tvoje dokler ne podeduješ, zato pa vzameno vse to pričakujejo od tebe. Dopuste zapravljaš zato, da jih voziš na kontrole krvi pa tam čakaš par ur.

No, to, dragi moji, je razlog, da jst nočem met otrok. Da se bodo pol, ko bom star pulil za moje premoženje in jim bom breme, ki se ga morjo čimprej losat, da končno polastijo mojih stvari. Ne hvala. :)

blue ::

Če so prišli do tega podatka iz javnih registrov potem številka ne more biti zanesljiva...
Sam sem še vedno prijavljan pri starših, ker se vsake 2,3 leta (včasih po 6 mesecih) selim. In si niti pod razno ne mislim spreminjati osebne, potnega lista, vozniške, prometne, sporočiti naslov banki, brokerju in ne vem še komu...
Škoda časa in denarja...

Od prijateljev so prijavljeni samo tisti, ki so kupili stanovanje.

tony1 ::

Čudni so ti prijatelji.

V vsakem stanovanju, kjer imaš pogodbo, si lahko prijaviš začasno prebivališče in naslov za obveščanje, kamor hodijo npr. obvestilo o dohodnini (dobil včeraj v nabiralnik) in napotnice za spec. pregled. In seveda, nobenih dokumentov ni treba spreminjati.

Še to: v PL imaš dva ali tri place za spreminjanje naslova stalnega bivališča.

AndrejO ::

Mavrik je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Ne razumem obsedenosti s to metriko. Včasih je 99% vseh najstarejših sinov ostalo doma na kmetiji, pa je bilo vse OK.

Hmm, ne vem... a je res bilo vs OK?

Pri zgodovini se nismo ničesar učili o temu, da se bi (malo)meščanski tisk zgražal nad takšnimi otroki, ki so ostajali doma. Danes so vsi oh in sploh vzhičeni nad družinskimi podjetji, kjer lahko ena generacija dela ob drugi, tako živeti je pa čudno, ali kaj. Ne razumem logike in ne razumem obsedenosti, ki dopoldansko sobivanje poveličuje, popoldanskega pa zaničuje.

Mavrik je izjavil:

Prazen podatek brez vsebine ni informacija.

Mavrik je izjavil:

"Podobne države?" Definiraj podobno. Pa tudi tako ali tako je podatek v osnovi neinformativen, ker ...

Mavrik je izjavil:

* A je to mogoče zato ker je naš nepremičninski trg predrag/polomljen (v končni fazi v tej temi vidiš, da so pogosto problem finance)?
* Ali zaradi tega, ker ljudje živijo doma od podpore staršev tudi volijo in podpirajo zakone, kjer bo mama država?
* Ali so zaradi tega ljudje manj samostojni? Se nikoli ne naučijo funkcionirati samostojno? A ima to sploh vpliv?
* Kako to vpliva na gospodarstvo? Ali zato ker so ljudje dlje preskrbljeni pomeni da delajo manj firm? So manj pogumni?
* Ali so ljudje zaradi tega manj odprti, ker se manj selijo in so izpostavljeni sobivanju z manj drugim ljudem?

... da ven samo več ugibanja in nobenih informacij. Še tega ne, kaj naj se raziskuje. Vse po spisku izgleda.

Mavrik je izjavil:

Ne vem no... bi pričakoval da če malo pomisliš da pač statistike, kjer opazno izstopa družba od normativov, definitivno NISO "buhuhuhu" ampak znajo biti simptomi določeni drugih problemov - pa čeprav samo disfunkcionalnega trga.

Kaj definira normative? Zakaj se pa npr. ne preverja zakaj drugje mlajša generacija tako hitro pobegne? Zakaj implicitno, brez podatkov zavzeti stališče, da je Slovenija "slaba", npr. Združeno kraljestvo pa "dobro". Biti doma slabo, biti drugje pa dobro.

Mavrik je izjavil:

To kar ti tule pišeš je pač prostovoljna ignoranca, ki IMO pač nima nobenega mesta v osebi 21. stoletja.

Morda. Morda pa se samo sprašujem zakaj nekateri implicitno (in kot kaže nezavedno) zasedejo stališče, da je Slovenija "slabo", drugje pa "dobro" in potem vse ocenjujejo iz tega zornega kota. Izberi poljubno število negativnih statističnih podatkov iz npr. Združenega kraljestva, spremeni jih v vprašanja in se vprašaj, če je to morda razlog, da se v ZK mladi tako hitro odseljujejo.

Vidiš kje je ovira v razmišljanju, ki najprej verjame podatku, da je 85% slabo, nato pa išče razloge zakaj je to slabo?

In zaradi tega ker se je odselilil je bolj sposoben skrbeti zase? Smešno butasta teorija. Kdo dela te ocene OECD? Kaj potem sirci, ki jih je kar en miljon prišlo brez vsega v Turčijo? To so šele heroji ane.

Preden grem spat; ravnokar si primerjal vojne begunce z ljudmi, ki gredo na svoje v zahodnem svetu.
Glej, da se nikoli ne odseliš.

GamerBoy ::

No, to, dragi moji, je razlog, da jst nočem met otrok. Da se bodo pol, ko bom star pulil za moje premoženje in jim bom breme, ki se ga morjo čimprej losat, da končno polastijo mojih stvari. Ne hvala

Mah to je še najmanjši problem... Ti moraš otroka 20let futrat in nasploh skrbeti zanj. Če gledamo, da jih dosti ne more na svoje, nevem kako eni tako brezskrbno štancajo otroke in to ravno taki, katerih starši nič nimajo, oni pa še službe ne... Jaz dokler nisem na svojem in z neko solidno plačo o otrokih niti razmišljal ne bom in upam da nas bo takih čimveč, zakaj bi v takih bednih razmerah sebi in punci tako občutno nižal kvaliteto življenja samo zato, da bom delal nove davkoplačevalce.
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve

Karaya 52 ::

Mavrik je izjavil:

Kako pa si potem razlagaš to, da je % precej višji tudi od držav, ki imajo bistveno nižji standard ter plače od nas?

Je gotovo tudi veliko psihologije zadaj. Če pogledam mlade, ki živijo izven domačega gospodinjstva, se pravi "tistih 15%", jih večina hodi za vikende domov cote prat in mamin nipl cuzat. Torej niso psihološko nič bolj evolvirani kot tisti, ki živjo doma z ločenim vhodom.

StarMafijec ::

vaščan je izjavil:

85% mladih živi pri starših? Pri starših kot otroci ali pač v isti hiši kot starši samostojno imajo svoje ločeno stanovanje? To sta namreč dve 100% različni stvari. Še v sloveniji je ogromno folka prijavljenega drugje kot živijo.

Te razsikave so malo bose. Sigurno je nekaj resnice v njih ampak večinoma so same sebi namen.
Sigurno je pa v državi stanje trenutno bolj ubogo in logično ljudje ne bodo šli jemat brezglavih pufov in rinit na svoje za vsako ceno.
Je bolj varno naredit en prizidek ali si naredit svoj vhod ter razpolovit hišo uradno pa živiš pri starših.

Ne vem, kako se bere ta statistika. Najbrž so upoštevali gospodinjstva. Torej ne živite pri starših, če imate registrirano svoje gospodinjstvo (pa zato ne rabite štedilnika, pralnega stroja, stranišča in tuša), a vseeno stanujete v stavanju staršev. Le certifikat in preko spleta odprete gospodinjstvo, kjer ste član lahko le vi. Samo potem prejšnje gospodinjstvo lahko izgubi kake bonitete, z novim pa lahko recimo dobiš višjo socialno pomoč ali kaj podobnega.

Tisti, ki živite z lastno (sekundarno) družino v nadstropju nad starši ali v prizidku, imate zagotovo lastno gospodinjstvo in notri vpisanega sebe, ženo/moža in otroke. Torej v tem primeru nikakor ne živite pri starših.

Invictus ::

Problem življenja mladih pri starših je da se bodo ti "mladi" ukvarjali z problemi 20 letnikov ko bodo stari 40 ali 50 let. Izgubili so 30 let samostojnega življenja. To so nenadomestljive izkušnje.

Ko pač umre mamica in ne skrbi več za vse. Velja to tako za fante in punce. Poleg tega bo nova gazdarica furala enak odnos do otrok kot prej njena mama/tašča. Patološki ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

imagodei ::

m0LN4r je izjavil:

Preko študenta se da delat za 1000€ na mesec najmanj na roke poleti tudi do 1500€.

Aha, skratka, z goljufanjem države lahko prideš do svoje nepremičnine.

Tako, da ti obrtniki delajo na črno in spet prihraniš.

Ja, tako je pa precej lažje. Saj ne obsojam, samo recimo bobu bob. ;)
- Hoc est qui sumus -

goldenratio ::

Jaz živim pri tastarih (star 21 let) in ne plačam niti centa za hrano elektriko, ampak delam;

-kosim
-obešam perilo
-med vikendi kuham in včasih tudi med tednom(za 6 ljudi)
-mlajšega brata vozim na trening, tabornike..itd
-babico in dedka vozim do zdravnike, trgovina
-delam okolili hiše skratka vse
-skrbim za vrt (štiham, sadim, zalivam)
-znam delat z vsemi orodji , fotr me samo pokliče pa pove kaj naj poštemam, zvrtam, pobarvam, obnovim, ker okoli hiše je zmeraj del.
-delam preko študenta od 15 leta bil sem (v 4 tovarnah, nočno delo receptoraj v hotelu(sam za cel hotel, po 4 dneh uvajanja, prevoz mesa, pizo pek )

In nisem niti malo razvajen ker sem po končani srednji šoli doma, me vsaj oče nauči kako se skrbi za hišo. In ko bom šel na svoje bom bolj samostojen, kot pa študent, ki bo šel po koncu študija na svoje in ne bo vedel, kako se zavaruje, popravi, vzdržuje, varčuje...itd

P.S... samo službe ne dobim za nedoločen čas( zdravstvo), še za določen čas si od 6 mesecev do 12 mesecev potem pa adijo (pa ne da bi slabo delal, samo za določen čas vzamejo 1x na 2 let, kriza)

Pomoje bom naslednje leto septembra kar vzel študenski status, delal preko študenca 2 službi potem pa v Avstrijo

RejZoR ::

Invictus je izjavil:

Bi rekel da je kar oboje ...

Če zraven dodamo še cankarjevsko mamo in udobnost mama hotela, potem pa si že precej blizu ...

Če živiš pri starših še ne pomeni, da je "hotel mama". Seveda pa ne bom pral posebej samo svojih cunj in kupoval hrano samo zase, ampak se delo in sredstva pač deli.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

m0LN4r ::

Za ene par postov nazaj, podeduješ ja mogoče. Če že pa bo to takrat, ko boš ti najverjetneje star 70 let, pokojni pa okoli 90. Če gledamo da so takrat meli otroke pri 20 letih. Končno boš pri 70 letih mel svojo bajto in stal na vrhu gnoja in 100% užival s svojo družino, ki verjetno že ima svojo poddružino. Bejž no. Tak živijo moji, bv.

In nisem niti malo razvajen ker sem po končani srednji šoli doma, me vsaj oče nauči kako se skrbi za hišo. In ko bom šel na svoje bom bolj samostojen, kot pa študent, ki bo šel po koncu študija na svoje in ne bo vedel, kako se zavaruje, popravi, vzdržuje, varčuje...itd

To pač ni res v celoti. Če greš na svoje prej se hočeš/nočeš moraš naučiti stvari in se znajt. Pa včasih je boljše če se naučiš sam tako kot treba, kot pa na določene stvari na zastarel način popravljat oz. delat okol bajte.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

detroit ::

Aston tole jebanje za vtis je opis javnega sektorja:) Bogi... Anyhow jst sam sm mama's boy čisti. Ni kej za zanikat. Imam stanovanje v isti bajti, sicer števci niso ločeni ampak jst pač plačam npr internet s televizijami oni štrom vodo ipd. Pomagam samo v gozdu zdaj ko je vse sesuto, sicer pa bore malo, ker karkoli vprašam za pomoč ne rabijo. Kakorkoli že kot sm reku imam svoj stanovanje ampak vseen zbiram goldinarje za kaj drugega, pa čeprav mi ne bo nikol tko "luštno" in k riti prinešen, sam ta feeling imam že cel življenje in nisem več 20:)

nešto novo, nešto divlje
Skero

[[ Pobrisanega je bilo kup offtopica in sporočil s prenizkim nivojem. Glede na to, da je debata o splošnem % ljudi, so sporočila o

1.) Jugoslaviji
2.) Kako Slovenska vlada smrdi
3.) Vaše osebne zgodbe, kjer ni razloženo kako povezavo imajo s splošnim stanjem
4.) Vaše žaljenje drugih, ki drugače gledajo na situacijo

offtopic. ]]

r3dkv1c4 ::

D3m je izjavil:

Ne. Ampak boš izpadel car v očeh drugih.

V TVOJIH OČEH EDINO.

Utk ::

To so dobre točke.
Se pa ne strinjam z nobeno. Bančni sistem je kakšen je, če ne rabiš posojila, ga še zmeraj lahko dobiš. Če ga rabiš, ti ga pa nihče ne bo dal.
Zakone, kjer bo mama država po moje podpirajo bolj ravno ti mladi, ki so se na vsak način odselili, pa zdaj nočejo domov, ne morejo pa niti naprej niti nazaj. Druga kategorija so starejši, odpuščeni delavci, ali pa na minimalcu, ki se nočejo/ne morejo prešolat, in tudi ne morejo nikamor, ne živijo pa pri starših, ker ta generacija si je naredila hiše.
Če živiš doma si lahko glih tako samostojen, ali pa ne, kot če živiš sam. Če hočeš, ti bo mama kupovala gate tudi če živiš na drugem koncu sveta, če nočeš pa ne.
Po moje so bolj pogumni prav tisti, ki živijo in delajo doma. Tudi če jim ne gre, jim ne bo nič manjkalo. Kdo se bo šel tvegan biznis, če ima komaj za najemino ali kredit?
Če ostaneš doma, moraš bit glih tako odprt, ker imaš fiksne sosede že celo življenje, in jih boš tudi imel, in jih moraš prenašat ali pa trpet. Ne boš se selil vsakih par let in jih menjal. Spet bolj odvisno kakšen si, ne kje pa kako živiš.
Če gledamo to temo, empatije manjka prav tistim, ki so šli na svoje, za njih so vsi drugi luzerji.

[D]emon ::

S stanjem na job marketu ki je tako kot je, je odhod na svoje v vsakem primeru tvegana situacija, in marsikomu se zdi riziko pac prevelik.

V hotelu Mama si pa lahko tudi ce zivis bogu za ritjo na drugem koncu sveta.

It's all in the head, people.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

thramos ::

Mavrik je izjavil:

[[ Pobrisanega je bilo kup offtopica in sporočil s prenizkim nivojem. Glede na to, da je debata o splošnem % ljudi, so sporočila o

1.) Jugoslaviji
2.) Kako Slovenska vlada smrdi
3.) Vaše osebne zgodbe, kjer ni razloženo kako povezavo imajo s splošnim stanjem
4.) Vaše žaljenje drugih, ki drugače gledajo na situacijo

offtopic. ]]

Čaki mal, tema je o vzrokih visokega % doma živečih mladih pa brišete poste o Jugoslaviji?

Zelo lepo je bilo napisano, da vzroki razmerja med zaposlenostjo/višino plače in dostopnostjo nepremičnin izhajajo iz nekaterih praks prejšnjega sistema oz. države.

Če to ni on topic, potem ne vem kaj je.

Invictus ::

Utk je izjavil:

Če gledamo to temo, empatije manjka prav tistim, ki so šli na svoje, za njih so vsi drugi luzerji.

Niste luzerji, samo večina jih je brezjajčnikov, ki ne upajo prevzeti življenja v svoje roke. Slovenska mentaliteta. Pač fantje hočete imeti skuhano kosilo ko pridete iz službe. Seveda ga skuha mama, če ga punca/žena, je že ogenj v strehi. Skratka nesamostojni.

Vsi samo kalkulirajo koliko s tem prihranijo, potem pa celotedenski prihranek zapijejo konec tedna v gostilni. Živeti se pa ne naučijo ...

Ko govorim s tujci, se čudijo kako mladi (do 40 leta) ostajajo doma in živijo skupaj s starši. Nenormalno za tujino ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x
««
3 / 12
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11225162 (21016) zobnik
»

Investicija v nepremičnino staršev punce (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15228968 (23042) ProGo
»

Iti na "svoje" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13328564 (25473) bender rodri

Več podobnih tem