Forum » Problemi človeštva » 85% mladih živi pri starših
85% mladih živi pri starših
Temo vidijo: vsi
AndrejO ::
AndrejO> Morda kakšna informacija o temu kje se je zataknilo?
Odgovor s strani Telekoma, ki bi moral izvesti priklop je bil, da "Ni zgrajeno do konca."
Nekaj v tej zgodbi ne štima.
Način izgradnje v Semiču je bil sledeč:
1) izgradnja glavnega jarka s široko cevjo - ta je trajala
2) priprava vozlišča
3) po podpisu pogodbe izgradnja jarka s cevjo do poslopja, sočasen vpih optične vrvice
4) prihod tehnika, ki priključi optično stikalo (t.i. modem)
5) aktivacija storitve pri izbranem ISP
Za vse sta bila investitorja Tritel in Občina Semič. 1) in 3) je izvedel podizvajalec Tritel-a. 2) in 4) je izvedel Tritel neposredno. 5) je bila stvar izbire, kjer si imel na voljo Amis in Telekom Slovenije, od nedavnega pa še Telemach. Kar si rekel, je sicer res, glede na to, da so vrvice "v zraku", ampak TS ni tisti, ki bi to lahko spremenil.
Ali je dotični poklical na Tritel in od njih dobil kakšen odgovor?
Si me pa sedaj toliko zainteresiral, da bom povprašal naslednjič, ko bom tam, če se kaj nenavadnega dogaja.
markezii ::
85% mladih živi pri starših? Pri starših kot otroci ali pač v isti hiši kot starši samostojno imajo svoje ločeno stanovanje? To sta namreč dve 100% različni stvari.
Da spet malo napeljem na konkretno temo
Vaščan je s tem zadel žebljiček direktno na glavico. Torej bistvena razlika je med "hotel mama" ali živeti s starši v dveh ločenih gospodinjstvih. Vse je pa odvisno od tega, kakšni so starši in kakšen je podmladek kar se tiče psihičnega stanja v glavi. Sam ne bi nikoli sprejel tega, da mi starši upravljajo življenje. Nekaj so kompromisi, ko živiš v isti hiši, nekaj pa sranje po glavi. Ponovno bistvena razlika.
S punco živiva v naši hiši in sicer v svojem nadstropju. Stroški za hišo gredo direktno 50/50. V vsak projekt pri hiši (nova centralna, streha, ipd.) se skupaj usedemo in pomenimo kot odrasle osebe in nikjer ni čutiti odnosa "dokler si pod mojo streho". Sem že zdavnaj doma povedal, da na ta način se nikoli ne bomo šli. Če bo prišlo do tega momenta, naju s punco ni več pri nas doma. Imava sredstva za najem (na srečo imava v dani situaciji relativno dobre plače), a vseeno sva se odločila ne metati denarja stran za najemnino v primerljivo velikem stanovanju z vsemi ugodnostmi, ki jih želiva.
Na koncu dneva je hudičevo važno, ali imaš normalne starše ali ne. Sem gledal svojega dedka, ki je celo življenje delal po navodilih svoje mame, pa čeprav je bila živ hudič od ženske. Res je, časi in družba so bili drugačni, a vseeno nesprejemljivo za moje pojme. Lahko si moški, ali pa mamin sinko, you pick.
m0LN4r ::
Lepo povedano. Se popolnoma strinjam. Veliko vloge igra koliko je kdo pripravljen sodelovati in seveda finančni zalogaj.
Bi pa dodal tole, da nekateri grejo na samo zaradi tega, da ni treba za vsako stvar sklepat kompromise in dogovore.
V primeru da se še vedno ne moreš za vsako stvar odločit brez soglasja staršev.
Potem pa pride v igro odločitev ali ti pomeni več biti brez teh sestankov ali pa finance. Seveda, če imaš na izbiro oboje. Stvar posameznika.
Recimo primer:
Imajo starši veliko hišo, ti pa maš že nekaj štartnega kapitala a ne dovolj. Lahko bi prodali veliko hišo in postavili dve manjši novi, vsakemu primerno.
Eno malo za novopečeno družino (bližje delovnemu mestu, koliko se da) in eno manjšo za dedeka in babico. Vsi so srečni. Seveda je v igri nekaj izgube, ampak tudi pridobiš nekaj.
Sam če se pa nočejo ločit od svoje stare bajte, ker jim je prirasla k srcu je pa hudič.
Bi pa dodal tole, da nekateri grejo na samo zaradi tega, da ni treba za vsako stvar sklepat kompromise in dogovore.
Potem pa pride v igro odločitev ali ti pomeni več biti brez teh sestankov ali pa finance. Seveda, če imaš na izbiro oboje. Stvar posameznika.
Recimo primer:
Imajo starši veliko hišo, ti pa maš že nekaj štartnega kapitala a ne dovolj. Lahko bi prodali veliko hišo in postavili dve manjši novi, vsakemu primerno.
Eno malo za novopečeno družino (bližje delovnemu mestu, koliko se da) in eno manjšo za dedeka in babico. Vsi so srečni. Seveda je v igri nekaj izgube, ampak tudi pridobiš nekaj.
Sam če se pa nočejo ločit od svoje stare bajte, ker jim je prirasla k srcu je pa hudič.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
jype ::
AndrejO> Ali je dotični poklical na Tritel in od njih dobil kakšen odgovor?
Ne vem - bom se pozanimal. Včeraj sem bil dol in poslušal jamranje, da "telekom še vedno pravi, da ne more priklopit", nisem pa vrtal. Morda bi moral poklicat jaz.
Ne vem - bom se pozanimal. Včeraj sem bil dol in poslušal jamranje, da "telekom še vedno pravi, da ne more priklopit", nisem pa vrtal. Morda bi moral poklicat jaz.
Lepo povedano. Se popolnoma strinjam. Veliko vloge igra koliko je kdo pripravljen sodelovati in seveda finančni zalogaj.
Recimo primer:
Ja in ne. Ponovno je tukaj odvisno od same hiše (kako je ločeno) in do katere meje si primoran sklepati kompromise. Primer: ko smo šli v projekt novega centralnega ogrevanja na plin (obstoječa peč je bila že dotrajana (premajhen izkoristek) in na kurilno olje) je bilo najprej ali smo vsi za. Če ne bi bili, bi se v mojem primeru lahko odločili da se to naredi samo za eno nadstropje. Torej rečeš, da boš preskočil projekt, ker ne vidiš smisla. Tako jaz&punca, kot tudi starši bi to upoštevali. Torej ni povsod tako, da moraš sprejeti kompromis. Pri nas se kompromisi delajo bolj v stilu na kakšen način bo kaj speljano in s čem, ko smo vsi za. Kot si pa že rekel, stvar posameznika, če mu je odveč poslušanje predlogov kaj naj se postori, potem seveda, kar na svoje, podpiram to ali ono.
Kar se pa tiče primera, pa bi tukaj dodal, da na koncu so oni naredili / kupili hišo. Seveda, bodo storil po svoje in ne po tvoje, pa naj bo še toliko bolj ekonomično zaradi tega ali onega razloga. V tem primeru greš na svoje. Ali kredit za 25 let (i'll pass) ali pa v najem.
Sicer pa gledam familije okoli sebe. Največji problem je zgrešena komunikacija iz obeh strani. So družine, ki jim ni jasno, da ne moreš imeti odnosa otrok - starš, ko smo vsi vpleteni stari 30+. Enako pa velja za "otroke", ki jim ni jasno, da biti odrasel ne pomeni biti polnoleten ampak tudi finančno neodvisen. Potem pa pametujejo kako imajo nemogoče starše..ko so obe strani normalne v glavi in jim je jasno kako se odnosi peljejo je vse lahko.
MoRp ::
12 strani teme in povedanega že kar nekaj. V debato se ne bi vključil ko bi se mi ne zgodila naslednja pripetljaja, v razmaku 5ih dni, ob katerem sem začel tudi sam dvomiti v današnjo "mladino".
Star sem 30 let in poleg dela zase skrbim da imajo delo še trije. Vsi so nadpovprečno plačani za branžo v kateri delajo, plačani vsi davki in prispevki. Poba star 33 let zadolžen za celotno regijo, več kot leto dni odlično opravlja svoje delo. od januarja 2014 mu prepustim odločanje in zahtevam poročilo, ki ga dostavi med 25 in 30 v mesecu. 20.4. me pokliče stranka in reče da ga ni na spregled od začetka aprila. Ker so ravno prazniki, se opravičim in ga pokličem. Njegov odgovor pa: "Sej sm ti 1.4. poslal SMS, da ne bom več delal, ker nisi nič odgovoril sem smatral zadevo za zaključeno!" WTF?! Pa kaj smo osnovnošolci da bomo komunicirali po SMSjih? Primopredaja poslov?! Zaključno poročilo, da vem kje smo...?!
Začnem iskat nadomestno delovno silo, ker sem predvideval, da bo najlažje zaposlit študenta, preveriti kako dela in če bo dober mu ponuditi zaposlitev za nedoločen čas, sem objavil oglas. Pokliče dekle staro 21 let. Razložim ji potek in obseg dela, s čimer se strinja. Predlagam, da gre do stranke (ki ji zaupam in vem da ji bo pokazala kakšno delo je), se dogovorim s stranko in se zgodi ogled. Pokliče me stranka in reče da je punca prišla da pa jih je malo presenetilo, ker je bila poleg MAMI!!! Jo pokličem, kdaj se lahko dobiva, da ji potrdim napotnico, da podpiševa pogodbo o sodelovanju kjer bova dorekla podrobnosti pa pravi da ne ve kdaj ima čas?!
Telefonski pogovor:
Jaz: OK ali lahko v sredo?
Ona: Lahko.
J: Dopoldan ali popoldan?
O: (v ozadju: Mami kdaj si prosta? Mami tečna ko ris: Ne vem ker imam pregled) Lažje bi popoldan.
J: Zmenjeno, ob 15h bi šlo?
O: (v ozadju: Mami ob 15h? Mami: ne vem kdaj bom konec pri zdravniku) Ali lahko pozneje?
J: Pa saj lahko pridem do ZD, pa prideš ven in se zmeniva.
O: Sam jst bi rada, da moja Mami vidi pogodbo preden jo podpišem.
J: Ti pošljem osnutek na mail pa poglejta skupaj...
Pa kdo je zdaj tu nor?!
Star sem 30 let in poleg dela zase skrbim da imajo delo še trije. Vsi so nadpovprečno plačani za branžo v kateri delajo, plačani vsi davki in prispevki. Poba star 33 let zadolžen za celotno regijo, več kot leto dni odlično opravlja svoje delo. od januarja 2014 mu prepustim odločanje in zahtevam poročilo, ki ga dostavi med 25 in 30 v mesecu. 20.4. me pokliče stranka in reče da ga ni na spregled od začetka aprila. Ker so ravno prazniki, se opravičim in ga pokličem. Njegov odgovor pa: "Sej sm ti 1.4. poslal SMS, da ne bom več delal, ker nisi nič odgovoril sem smatral zadevo za zaključeno!" WTF?! Pa kaj smo osnovnošolci da bomo komunicirali po SMSjih? Primopredaja poslov?! Zaključno poročilo, da vem kje smo...?!
Začnem iskat nadomestno delovno silo, ker sem predvideval, da bo najlažje zaposlit študenta, preveriti kako dela in če bo dober mu ponuditi zaposlitev za nedoločen čas, sem objavil oglas. Pokliče dekle staro 21 let. Razložim ji potek in obseg dela, s čimer se strinja. Predlagam, da gre do stranke (ki ji zaupam in vem da ji bo pokazala kakšno delo je), se dogovorim s stranko in se zgodi ogled. Pokliče me stranka in reče da je punca prišla da pa jih je malo presenetilo, ker je bila poleg MAMI!!! Jo pokličem, kdaj se lahko dobiva, da ji potrdim napotnico, da podpiševa pogodbo o sodelovanju kjer bova dorekla podrobnosti pa pravi da ne ve kdaj ima čas?!
Telefonski pogovor:
Jaz: OK ali lahko v sredo?
Ona: Lahko.
J: Dopoldan ali popoldan?
O: (v ozadju: Mami kdaj si prosta? Mami tečna ko ris: Ne vem ker imam pregled) Lažje bi popoldan.
J: Zmenjeno, ob 15h bi šlo?
O: (v ozadju: Mami ob 15h? Mami: ne vem kdaj bom konec pri zdravniku) Ali lahko pozneje?
J: Pa saj lahko pridem do ZD, pa prideš ven in se zmeniva.
O: Sam jst bi rada, da moja Mami vidi pogodbo preden jo podpišem.
J: Ti pošljem osnutek na mail pa poglejta skupaj...
Pa kdo je zdaj tu nor?!
Invictus ::
Nor si ti, ker puščaš neodgovorne osebe da bluzijo po svoje.
Brez kontrole pač ne gre. Gre le za tvoj denar in tvoje stranke.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Pa spet ti! Preskoči pametne nasvete meni, pa kometiraj obnašanje današnjih 20 do 30 letnikov, ki pravijo da se ne morejo osamosvojit ker ni služb! Saj jih ne znajo oz ne zmorejo dobiti še manj pa obdržati. Pa tega ne projeciram na celotno populacijo.
Kontrola seveda mora biti, potem smo pa tam da mami hodi z otroki na razgovor in na vpis na univerzo --> brez kontrole obstaja možnost da bo otrok zavil v gostilno namesto tja kamor ga je mami poslala...
Nič hudega če sem jaz nor, ampak zgleda da bomo norci preživeli ostali bodo pa tarnali da imajo nemogoče šefe...
Kontrola seveda mora biti, potem smo pa tam da mami hodi z otroki na razgovor in na vpis na univerzo --> brez kontrole obstaja možnost da bo otrok zavil v gostilno namesto tja kamor ga je mami poslala...
Nič hudega če sem jaz nor, ampak zgleda da bomo norci preživeli ostali bodo pa tarnali da imajo nemogoče šefe...
harmony ::
@morp
Pravis vsi so nadpovprecno placani. Ni vse v nadpovprecnem placilu. Poleg tega kaj je za te povprecje 900eur? In potem njih placas 1100€?
Ze v prvem stavku si dokazal, da si kot ockoti in mamice v stilu "dokler zivis pod mojo streho", samo da je pri tebi "vsi ste nadpovprecno placani", ces kaj bi boljse.
Pravis vsi so nadpovprecno placani. Ni vse v nadpovprecnem placilu. Poleg tega kaj je za te povprecje 900eur? In potem njih placas 1100€?
Ze v prvem stavku si dokazal, da si kot ockoti in mamice v stilu "dokler zivis pod mojo streho", samo da je pri tebi "vsi ste nadpovprecno placani", ces kaj bi boljse.
@morp
Poleg nadpovprečne plače imajo tudi samostojnost pri organizaciji dela, nihče jim ne omejuje uporabe službenih avtomobilov in opreme v privatne namene. Celo cilje si sami v dogovoru z mano postavijo (ocenimo kaj je sprejemljivo in dosegljivo pa gas). Z plačilom jih pa nagradim za uspešno opravljeno delo, zato sem poudaril da so nadpovprečno plačani.
Mi je že žal da sem delil tole izkušnjo, itak sem pokvarjen sp ki samo molze delavce in nič ne da v zameno. Problem je pa itak moj avto in hiša pa verjetno še kaj...
m0LN4r ::
Pa spet ti! Preskoči pametne nasvete meni, pa kometiraj obnašanje današnjih 20 do 30 letnikov, ki pravijo da se ne morejo osamosvojit ker ni služb! Saj jih ne znajo oz ne zmorejo dobiti še manj pa obdržati. Pa tega ne projeciram na celotno populacijo.
Kaj naj rečem, vzgojila nas je prejšnja generacija v takšne kot smo.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Za začetek naj te popravim, oseba, ki je stara 33 let ni poba, ampak odrasel moški. Če se pa tako vede, pa je seveda druga zgodba. Smem vprašati, koliko je nadpovprečna plača? Samo da dobim občutek o kakšnih cifrah se pogovarjamo. Kar se tiče plačevanja davkov in prispevkov je ja logično da jih plačuješ, če imaš zdravo podjetje? OK, to da ti je poslal SMS je otročje če ne drugega že zaradi tega, ker sta skupaj delala že vsaj 1 leto+. Zakaj ti takrat nisi dvignil telefona, ko si dobil SMS in ga povabil na debato okoli tega?
Nor si ti, ker puščaš neodgovorne osebe da bluzijo po svoje.
Zaposlene imaš vedno zato, ker jim zaupaš. Ne zato ker jim ne bi. Je pa bila tukaj storjena napaka s strani MoRp-a, ker je dopustil, da je prišlo do tega momenta. 20 dni nisi vedel, da za tvojo stranko ni poskrbljeno? To se mi zdi nedopustno in hkrati neodgovorno s tvoje strani (do dela kako je bilo to neodgovorno s strani tvojega zaposlenega še pridem). Pri nas lastnik podjetja skoraj na dnevnih bazah preverja, kako potekajo zadeve (izjema je njegov dopust in vikendi ter prazniki). Pa ne za to, ker nam ne zaupa (nimamo fiksnih plač in se vsakemu gre da naredi čim več RVCja) ampak zato, da v vsakem momentu ve, kaj se dogaja z njegovim podjetjem in strankami. Tukaj je bila tvoja napaka.
Poleg nadpovprečne plače imajo tudi samostojnost pri organizaciji dela, nihče jim ne omejuje uporabe službenih avtomobilov in opreme v privatne namene. Celo cilje si sami v dogovoru z mano postavijo (ocenimo kaj je sprejemljivo in dosegljivo pa gas). Z plačilom jih pa nagradim za uspešno opravljeno delo, zato sem poudaril da so nadpovprečno plačani.
Mi je že žal da sem delil tole izkušnjo, itak sem pokvarjen sp ki samo molze delavce in nič ne da v zameno. Problem je pa itak moj avto in hiša pa verjetno še kaj...
Naj ti ne bo žal. Izpostavil si problem, ki ga tukaj nekateri ne dojemajo ali jim ga ni treba dojeti. Tvoj primer super kaže tisto kar sem že sam prej v temi napisal, da odrasla oseba ne pomeni biti polnoleten. To kar je naredil tvoj zaposleni, je za moje pojme neodgovorno. Zakaj ni naredil zaključnega poročila in primopredaje poslov ve on sam (ni se mu dalo, speljal ti bo stranke, itd...). Tega pa se kar navadi (če se še nisi) da je v Sloveniji tako, da pošteni in uspešni bodo vedno na udaru, ker je zavist slovenski nacionalni šport. Ne sekiraj se, važno je to, da imaš dobro stoječe podjetje in nisi nikomur nič dolžan.
Kot si že sam rekel, najlažje je jamrati kako ni služb, kako se ne da danes pri nas nič narediti. Seveda da ne, če se držiš mame za krilo ali pa si popolnoma neodgovorna oseba. Taki pa so, ker so lahko. Tisti, ki se lahko tako vede do bodočega delodajalca, ne potrebuje denarja za preživetje, ker ima hotel mama. Zakaj to odgovarja mladim in staršem, pa je zgodba za čisto drugo temo...
Kaj naj rečem, vzgojila nas je prejšnja generacija v takšne kot smo.
Definitivno. Za to nismo krivi sami. Smo pa še kako odgovorni.
Dokler bo mladina delala na način kot si ga ti doživel, niti ne morejo upati na kaj boljšega. Osamosvojiti? Ja, nihče si ne more takoj kupiti lastnega 3 sobnega stanovanja. Naj gre pa pač živeti s sostanovalci. Tudi to je osamosvojitev. Kaj pa mislite da počne mladina po tujini (predvsem severnjaške države)?
Meni se zdi povsem normalno da šef preverja kaj delaš. Saj te zato plačuje. Da mu prinašaš dobiček. In če sam svojih zaposlenih ne preverjaš, je to velika napaka. Moraš pač vzpostavit sistem, ki ti bo to omogočal brez osebnega kontakta z njimi.
Tam, kjer sam delam, imamo dnevne, 15 minutne sestanke. In jih jemljemo kot koristne. Ker izpostaviš svoje probleme in mogoče dobiš rešitev v minuti. Poleg tega se trudimo dnevno poročat. Že zato ker je moj račun odvisen od te aplikacije, podjetje pa tudi zaračunava stranki na podlagi le tega. Mesečno poročilo je premalo ...
gruntfürmich ::
...kometiraj obnašanje današnjih 20 do 30 letnikov, ki pravijo da se ne morejo osamosvojit ker ni služb! Saj jih ne znajo oz ne zmorejo dobiti še manj pa obdržati. Pa tega ne projeciram na celotno populacijo.
...
te zadeve kar projiciraj na celotno populacijo. ker se dela na tem da je celotna populacija taka; pa tudi ljudem ni v interesu da bi bili drugačni. do 27. leta lagoden bluz na faxu, potem pa še par let brezposelnosti in življenje pod okriljem staršev, ženske si omislijo kakega otroka da se zamotijo z nečim, potem pa morda kakšen šiht da se nekako seznanijo z real life. in nekje okoli 35. leta (če imajo srečo) skapirajo kako se vrti ta svet... vmes pa čisto vse zamudijo.
nor si pa sigurno, ker si v manjšini in te bo ostala družba označila kot takega
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
first_line ::
@morp
Meni zveni kot da furaš nek biznis prodaje od vrat do vrat (sesalci in pa ponve). Itak da se te resen folk ogiba kot Hudič križa.
Ne tako grobo z morpom, ker se bo hitro uzalil.
Ocitno le ni tako roznato v firmi, ce ti zaposleni poslje sms z vsebino ej ves kaj men se pa ne da delat vec v tvoji firmi.
To, da je pa naletel na tak primer po telefonu, pa sploh nicesar ne dokazuje. Potrjuje pa le, da niso krive te osebe, temvec celoten sistem od vrtca do sole pa do zaposlitve.
Ocitno le ni tako roznato v firmi, ce ti zaposleni poslje sms z vsebino ej ves kaj men se pa ne da delat vec v tvoji firmi.
To, da je pa naletel na tak primer po telefonu, pa sploh nicesar ne dokazuje. Potrjuje pa le, da niso krive te osebe, temvec celoten sistem od vrtca do sole pa do zaposlitve.
Okapi ::
Saj je jasno, da gre za neko akviziterstvo, prodajo zavarovanj ali kaj podobnega. Ga ni resnega posla, v katerem bi nekdo, "zadolžen za celotno regijo", kar po smsu pustil službo in šel Tudi ni resnega posla, kjer bi nekoga, še preden ga sploh prvič vidiš v živo, poslal k stranki. In ima punca čisto prav, če hoče pogodbo pokazati nekomu, ki zadeve malo bolj obvlada.
O.
O.
gruntfürmich je izjavil:
te zadeve kar projiciraj na celotno populacijo. ker se dela na tem da je celotna populacija taka; pa tudi ljudem ni v interesu da bi bili drugačni. do 27. leta lagoden bluz na faxu, potem pa še par let brezposelnosti in življenje pod okriljem staršev, ženske si omislijo kakega otroka da se zamotijo z nečim, potem pa morda kakšen šiht da se nekako seznanijo z real life. in nekje okoli 35. leta (če imajo srečo) skapirajo kako se vrti ta svet... vmes pa čisto vse zamudijo.
nor si pa sigurno, ker si v manjšini in te bo ostala družba označila kot takega
Študij kot premostitev odraslosti se v Sloveniji kar dobro obnese. Mlade so uspavali in naredili apatične. Sicer se zdaj že kažejo posledice, ko imaš cel kup diplomirancev, ki opravljajo službo za triletno šolo, dobri diplomiranci pa šibajo v tujino.
Apatičnost mladih tudi pomeni da niti ne razmišljajo o svoji prihodnosti, in veselo blokirajo volitve ker je to kul. Ampak to samo pomeni da se namesto njih odločajo drugi, njih pa puščajo v pasivnosti. Idealen poligon za volkove, ki žrejo ovce.
In kot si napisal, do 35 leta zamudijo dobrih 15 let izkušenj realnega življenja. Tega ti ne more nihče vrniti, niti nadomestiti.
To je kot jamranje konec četrtega letnika srednje šole, da bi rad imel boljše ocene za vpis na faks (že videno tudi tukaj). Kaj pa si do sedaj delal?
Tipično slovensko razmišljanje, da je kriv sistem, Alenka, Murgle...
Opcij imaš 1000 in 1, kaj boš počel v življenju. Seveda, najlažje je podajati jamr na jamr...ah ja...
[
Definiraj nadpovprečno plačo.
Ampak se mi zdi da jim puščaš preveč proste roke. Lepo je prenesti odgovornost na druge, in pobirati procente. Če ti uspe, super. Samo ko pa dobiš slab odziv stranke, pa zadeve niso več tako luštne.
Zato kontrola. Zaradi strank ...
In kaj si naredil da bo bolje? Saj je vsak svoje sreče kovač ...
Šola da veliko, ampak če si zabušaval, ne smeš zdaj kriviti sistema.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
In kaj si naredil da bo bolje? Saj je vsak svoje sreče kovač ...
Šola da veliko, ampak če si zabušaval, ne smeš zdaj kriviti sistema.
Sel iz Slovenije.
Jaz nisem zabusaval nikoli.
Je pa ena stvar, nemormo bit pa vsi inzenirji, to da pa se daje v nic enga delavca v tovarni je pa tocno kriv sistem.
Me res zanima, kaj bi se zgodilo, ce ne bi bilo kmetov, ribicev, frizerjev in tistih "manjvrednih" poklicev.
Me res zanima, kaj bi se zgodilo, ce ne bi bilo kmetov, ribicev, frizerjev in tistih "manjvrednih" poklicev.
Vedno bodo.
Ker ne bodo imeli druge izbire zaradi predispozicij. Pač niso vsi dovolj pametni ...
Sej slovencev je v proizvodnji izjemno malo, sploh pa ni mladih. Vsi imajo diplomo ali se šolajo.
Fizično in umazano delo slovencu smrdi in se ga sramuje!
Sem bil zadnjič v Avstriji v eni resni firmi in sem bil šokiran ko smo šli skozi 'proizvodnjo' in so tam delali mladi avstrijci, domačini. Dejansko delali! Pa še prijazni so bli, ko sem se izmuznil vodenenu ogledu in sem iskal skret. Taprav šok je bil. Morda so pri njih tudi inženirji taki ljudje, ki svoje napake popravijo, ne pa da 3/4 šihta iščejo komu bi svoj zajeb podtaknili, da bojo oni izpadli čisti in nadarjeni.
Kdor je v sloveniji nesposoben priti do diplome, več kot očitno ni sposoben niti dihati, tako da tak bo težko na kmetiji delal.
Fizično in umazano delo slovencu smrdi in se ga sramuje!
Sem bil zadnjič v Avstriji v eni resni firmi in sem bil šokiran ko smo šli skozi 'proizvodnjo' in so tam delali mladi avstrijci, domačini. Dejansko delali! Pa še prijazni so bli, ko sem se izmuznil vodenenu ogledu in sem iskal skret. Taprav šok je bil. Morda so pri njih tudi inženirji taki ljudje, ki svoje napake popravijo, ne pa da 3/4 šihta iščejo komu bi svoj zajeb podtaknili, da bojo oni izpadli čisti in nadarjeni.
Vedno bodo.
Ker ne bodo imeli druge izbire zaradi predispozicij. Pač niso vsi dovolj pametni ...
Kdor je v sloveniji nesposoben priti do diplome, več kot očitno ni sposoben niti dihati, tako da tak bo težko na kmetiji delal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: first_line ()
first_line je izjavil:
Še ena zabloda v že tako zblojenih možganih povprečnega Slovenca.
Vedno so nam pravili, pojdi študirat, ti ne bo treba delat.
No, zdaj se je to uresničilo ...
Je pač neka čudna zabloda slovenskega delavskega življa da tisti z izobrazbo nič ne delajo ... V teh časih se je pa pač pokazalo da je to čisto res.
Fora v Avstriji je, da si dejansko placan za svoje delo. Delodajalec se trudi, da je cim bolj prijazen delojemalcu. Tle se zavedajo kako pomemben je delavec in ni tako kot v Sloveniji ces bod vesel, da imas sluzbo.
Kot sem rekel tu je kriv tudi sam sistem, predvsem ciljam na solski sistem. V Avstriji je ravno obratno glede poklicnega solanja. 70% prakse in 30% teorije, zato tudi mladi, ko se potem redno zaposlijo imajo ze kar konkretno prakso za seboj.
Kot sem rekel tu je kriv tudi sam sistem, predvsem ciljam na solski sistem. V Avstriji je ravno obratno glede poklicnega solanja. 70% prakse in 30% teorije, zato tudi mladi, ko se potem redno zaposlijo imajo ze kar konkretno prakso za seboj.
Fora v Avstriji je, da si dejansko placan za svoje delo. Delodajalec se trudi, da je cim bolj prijazen delojemalcu. Tle se zavedajo kako pomemben je delavec in ni tako kot v Sloveniji ces bod vesel, da imas sluzbo.
Ne vem kako je v Avstriji izobraževanje, vem pa da je bratranec v Švici švicu ful, ker je imel 3 dni prakse in 2 dni pouka.
gruntfürmich ::
Vedno so nam pravili, pojdi študirat, ti ne bo treba delat.
No, zdaj se je to uresničilo ...
dobra dobra!!!
to je deloma res. čisto res je da je šolski sistem poklicnih šol, ki temelji na teoriji - slovenski - zanič.
vendar pa po drugi strani ti nobeden ne prepoveduje ob šoli delat preko študentskega servisa v SVOJI branži. ni treba da je treba samo kelnarit.
če bi bil folk pameten bi izkušnje pridobival na lastno iniciativo, mimo šolskega sistema. ampak te volje pri večini slovenske mladine pač ni...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Riff ::
ja si pač najdeš začasno zaposlitev dokler ne najdeš tiste prave službe ki te veseli in si študiral zanjo, če nočeš biti popolnoma odvisen od staršev
ZaphodBB ::
Povsem sočustvujem. Bi pa samo navrgel, da je "svoboda pri organizaciji" lahko tudi keyword za "slab management" ali "odsotnost managementa".
En od mentorjev/šefov, ki me je naučil daleč največ o vodenju in upravljanju mi/nam je dal ogromno svobode pri delu in odoločanju. Je pa kljub temu zahteval redna, točna in natančna poročila ter načrte. Ravno tako si je vsak teden vzel čas za vsakega od podanikov in ga nekoliko pobaral o poslu.
Velika večina ljudi (starih ali mladih) si ne želi svobode in samostojnosti. Tisti, ki si ju želijo in ju potrebujejo so privatniki ali managerji in ne živijo pri mami, niti mame ne vozijo na poslovne sestanke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
Utk ::
Haha, si kar mislim kako zgleda ta svoboda in nadpovprečno plačilo po slovensko. Svoboda pomeni, prodaj stvar kakor veš in znaš, ne zanima me kdaj, komu in kako, nadpovprečno plačilo pa 5% več na prodan komad, polico, karkoli, kot ostali. Na koncu meseca je to 800 evrov, če ima človek srečo, dela po 10 ur, stranke ga pa lahko kličejo kadarkoli, seveda si je pa sam kriv zakaj ni prodal trikrat več in zaslužil 2500. Da stvar nihče noče seveda ni problem podjetnika...
Kdo normalen si želi takšno "svobodo" in "nadpovprečno" plačilo? Potem niti ne rabiš šefa in službe, tako lahko dela vsak tudi zase.
Kdo normalen si želi takšno "svobodo" in "nadpovprečno" plačilo? Potem niti ne rabiš šefa in službe, tako lahko dela vsak tudi zase.
PrihajaNodi ::
to je deloma res. čisto res je da je šolski sistem poklicnih šol, ki temelji na teoriji - slovenski - zanič.
vendar pa po drugi strani ti nobeden ne prepoveduje ob šoli delat preko študentskega servisa v SVOJI branži. ni treba da je treba samo kelnarit.
če bi bil folk pameten bi izkušnje pridobival na lastno iniciativo, mimo šolskega sistema. ampak te volje pri večini slovenske mladine pač ni...
Kateri pa so deficitarni poklici? Bi čevljar res imel ogromno dela, če bi bil čevljar. Bi imel nekdo, ki se izuči za električarja res ogromno dela.
To vaše nabijanje presega vse meja. Poglejmo si samo primer sekačev:
V Postojni potrebujejo sekače, ampak ne glede na to kdaj se oseba prijavi za delo, bodo poskrali najprej vse sekače ioz te občine. Na koncu pridejo šele drugi na vrsto.
Gremo dalje. Inžinir stojništva konča faks, zapremo in prodamo Litostroj, pa bo šla ta oseba lahko prakso izvajati v Avstrijo.
Resnično ne razumem, ali ste tu osebe nad 45+ in živite v Nemčiji, ali pač delate v javni upravi.
No zase sem hvala bogu preskrbel, ne bi pa rad bi bil v koži 18 letnika. Katerokoli odločitev stori je napačna, bodisi da gre za šromarja ali inžinirja strojništva ali pa na FDV.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
Utk ::
Deficitarnih poklicev ni. So samo poklici, ki jih nihče noče zadost plačat, da bi kdo to delal. Tudi inženirjev ni nikoli manjkalo, nekaterim samo ni bilo prav, da prasci zahtevajo več kot 750 evrov in je to laž spravil v javnost.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 24587 (20441) | zobnik |
» | Investicija v nepremičnino staršev punce (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 28288 (22362) | ProGo |
» | Iti na "svoje" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27992 (24901) | bender rodri |