Forum » Problemi človeštva » 85% mladih živi pri starših
85% mladih živi pri starših
Temo vidijo: vsi
[D]emon ::
In ti seveda osebno poznas vse posameznike, ki zivijo pri starsih, zatorej si kvalificiran za podajanje take absurdno posplosene izjave. *snerk*
Tudi med ljudmi, ki so na svojem, celo v partnerskem razmerju, bos nasel enake cepce, ki jih nastevas sam.
Tudi med ljudmi, ki so na svojem, celo v partnerskem razmerju, bos nasel enake cepce, ki jih nastevas sam.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
GamerBoy ::
Problem življenja mladih pri starših je da se bodo ti "mladi" ukvarjali z problemi 20 letnikov ko bodo stari 40 ali 50 let. Izgubili so 30 let samostojnega življenja. To so nenadomestljive izkušnje.
Da ne bo pomote, jaz tudi nimam želje, da se mi uresniči ta scenarij... Ampak to pisanje o nenadomestljivih izkušnjah in potem še pisanje drugih oseb kaj je normalno in kaj ne... 8 ur na šihtu pa še ura vožnje tam in ura nazaj... 10 ur šihta.. Je to normalno ? Veš koliko življenja zamujaš ? Tak, da ideali enega niso ideali drugega, sploh pa ker ste se eni v teh svojih idealih zakalkulirali in ne računali marsičesa, pa ne bom o temu, ker o naši državi,vladi, zakonih in davkih le najboljše !
Ne maraš potuhnjencev in dvoličnežev ?
Potem podpiši:
www.locitev-drzave-cerkve.org/obdavcitev-cerkve
Potem podpiši:
Mavrik ::
Čaki mal, tema je o vzrokih visokega % doma živečih mladih pa brišete poste o Jugoslaviji?
Zelo lepo je bilo napisano, da vzroki razmerja med zaposlenostjo/višino plače in dostopnostjo nepremičnin izhajajo iz nekaterih praks prejšnjega sistema oz. države.
Če to ni on topic, potem ne vem kaj je.
Imaš prav ja - mogoče sem preveč na kratko napisal. Mislil sem prcanje solatkota in jypeta, kjer njima je uspelo zaspamati temo s kreganjem o tem, a je bilo v Jugoslaviji "vse boljše". Kar pa nekako res ne spada sem.
The truth is rarely pure and never simple.
Utk ::
Ne vem zakaj bi bil večji problem, če imaš en štuk nižje starše, kot če imaš totalne neznance, po možnosti razne deviante, ki jim občina plačuje stanovanje. Kuhajo, perejo itd. meni ne, pa tudi če bi, pa kaj pol.
A nisi glih ti napisal, da si hotel zbrati par ljudi za kakšnega dvojčka ali nekaj takega, to ni problem, če bi imel v dvojčku zraven starše bi pa bil, al kaj?
Samostojno življenje je še marsikaj drugega. Kaj pa tisti, ki jim starši zrihtajo službo, da imajo denar za svoje stanovanje, so bolj samostojni kot nekdo, ki živi v svojem štuku in si rihta te stvari sam? Kaj pa tisti, ki živijo sami, hodijo pa na morje na vikend, ki so ga z žulji postavili starši, so tudi samostojni? Sej še ne morje ne grejo kamor hočejo...
Če si sirota, ali imaš totalno nesposobne starše, ki celo življenje niso ustvarili ničesar, potem si samostojen. V vsakem drugem primeru pa že vprašanje. Tudi če zgleda, da si, se ne boš obnašal enako, če imaš nek fallback ali ga nimaš.
A nisi glih ti napisal, da si hotel zbrati par ljudi za kakšnega dvojčka ali nekaj takega, to ni problem, če bi imel v dvojčku zraven starše bi pa bil, al kaj?
Samostojno življenje je še marsikaj drugega. Kaj pa tisti, ki jim starši zrihtajo službo, da imajo denar za svoje stanovanje, so bolj samostojni kot nekdo, ki živi v svojem štuku in si rihta te stvari sam? Kaj pa tisti, ki živijo sami, hodijo pa na morje na vikend, ki so ga z žulji postavili starši, so tudi samostojni? Sej še ne morje ne grejo kamor hočejo...
Če si sirota, ali imaš totalno nesposobne starše, ki celo življenje niso ustvarili ničesar, potem si samostojen. V vsakem drugem primeru pa že vprašanje. Tudi če zgleda, da si, se ne boš obnašal enako, če imaš nek fallback ali ga nimaš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
AndrejO ::
Invictus ::
Da ne bo pomote, jaz tudi nimam želje, da se mi uresniči ta scenarij... Ampak to pisanje o nenadomestljivih izkušnjah in potem še pisanje drugih oseb kaj je normalno in kaj ne... 8 ur na šihtu pa še ura vožnje tam in ura nazaj... 10 ur šihta.. Je to normalno ? Veš koliko življenja zamujaš ? Tak, da ideali enega niso ideali drugega, sploh pa ker ste se eni v teh svojih idealih zakalkulirali in ne računali marsičesa, pa ne bom o temu, ker o naši državi,vladi, zakonih in davkih le najboljše !
Saj služba je izkušnja ...
Prevoz na delo tudi.
Zato se včasih preseliš zaradi službe. Da si ji bližje, da greš lahko s kolesom, ali celo tečeš v službo. Pač pomembni faktorji ...
Namesto da se ostaja doma in jamra kako je treba vsak dan zabiti 2 uri za vožnjo v službo in domov. Zadnji čas da ukinejo prevoz na delo kot del plače.
Večina mojih kolegov, ki živijo doma, bi šli na svoje. Ampak so preprosto zmetali toliko denarja v družinsko, 3x preveliko bajto, da sedaj nimajo denarja za svojo nepremičnino. Če bi to takoj naredili, bi večina že odplačala svoj kredit ... In se ne bi bilo za vsak drek pregovarjati s ta starimi kaj je treba narediti. In ta starim je edini fetiš ostal v življenju, da razmišljajo kaj bi še naredili na svoji, z golimi rokami, zgrajeni 3x preveliki bajti ... Ti pa kot stanovalec te bajte financiraj vse skupaj, čeprav te boli k**** za to staro bajto.
[
Torej se je stanje na trgu dela v zadnjih letih očitno izboljšalo, saj je delež padel iz 90% na 85%.
Logično, mar ne?
Dober sarkazem ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
AndrejO, not really, no. Stanje na trgu dela je se vedno katastrofalno. In ne vem iz kje si potegnil to, da je delez padel, glede na to, da je v porastu.
Mavrik ::
Pri zgodovini se nismo ničesar učili o temu, da se bi (malo)meščanski tisk zgražal nad takšnimi otroki, ki so ostajali doma. Danes so vsi oh in sploh vzhičeni nad družinskimi podjetji, kjer lahko ena generacija dela ob drugi, tako živeti je pa čudno, ali kaj. Ne razumem logike in ne razumem obsedenosti, ki dopoldansko sobivanje poveličuje, popoldanskega pa zaničuje.
Meni se sicer ne zdi da je tisk dobro merilo ocenjevanja pojavov v družbi - na to sem v bistu glih meril - ker mi na žalost precej primanjkuje znanja sociologije se mi je res porajalo vprašanje, ali je to, da je 99% prvih sinov ostalo doma RES bilo "vredu" oz. ali je melo kake negativne posledice za družbo in državo. Pogosto v debatah preprosto preveč stvari privzamemo :)
Številka je predvsem pomembna ker je outlier - saj kot ITjevc pomen outlierjev v statistikah verjetno poznaš in razumeš, da znajo biti v določenih pogledih pomembni.
Prazen podatek brez vsebine ni informacija.
Kot je že omenil je ta statistika zanimiva predvsem zato, ker je nenavadna glede na okolico - podobne države imajo bistveno manjši procent in ima smisel, da poskušamo pogruntati ZAKAJ. Ker taka statistika potem postavlja nadaljna vprašanja:
"Podobne države?" Definiraj podobno. Pa tudi tako ali tako je podatek v osnovi neinformativen, ker ...
Po kakšni logiki si pa zdaj tole razliko naredil? "Prazen podatek" je tisto kar ti je všeč, "informacija" je tista, ki ti je všeč? Ali veš kaj več o raziskavi pa nisi omenjal?
S podobnimi državami sem pa cikal predvsem na države bivše Juge, ki so nam kulturno (zaradi zgodovinskih razlogov) dokaj blizu, obenem pa imajo recimo še bistveno slabše ekonomsko stanje.
Kaj definira normative? Zakaj se pa npr. ne preverja zakaj drugje mlajša generacija tako hitro pobegne? Zakaj implicitno, brez podatkov zavzeti stališče, da je Slovenija "slaba", npr. Združeno kraljestvo pa "dobro". Biti doma slabo, biti drugje pa dobro.
Hmm, tule se mi zdi da malo mlatiš slamnatega moža. Ja JASNO je treba ob tem pogledati tudi zakaj se v drugih državah tako hitro odselijo. Ton originalne novice je, se strinjam, zgrešen. Sicer mi moj osebni bias pravi, da je visok odstotek "slab" (ker gledam na to samo iz lastnih izkušenj), bi pa definitivno rad videl podrobnejši pregled v vzroke in posledice. Po drugi strani pa to, da ti probaš na vse kriplje diskreditirati te podatke in viewpoint pač kaže tudi tvoj bias - ZAKAJ ti je tak hud problem to, da se podrobneje debatira o vzrokih in posledicah tega dejstva? Zakaj tako močen poskus diskreditacije tega podatka s "praznim" in vsem drugim še?
Morda. Morda pa se samo sprašujem zakaj nekateri implicitno (in kot kaže nezavedno) zasedejo stališče, da je Slovenija "slabo", drugje pa "dobro" in potem vse ocenjujejo iz tega zornega kota. Izberi poljubno število negativnih statističnih podatkov iz npr. Združenega kraljestva, spremeni jih v vprašanja in se vprašaj, če je to morda razlog, da se v ZK mladi tako hitro odseljujejo.
Vidiš kje je ovira v razmišljanju, ki najprej verjame podatku, da je 85% slabo, nato pa išče razloge zakaj je to slabo?
Seveda vidim - to da greš v raziskavo s predispozicijo je jasno problem. V končni fazi se s statistiko lahko pokaže karkoli - zato ja, JASNO je treba pogledati z obeh zornih kotov. Samo to pomeni da JE treba pogledati in ne že v osnovi podatka zavreči kot "praznega" in nadaljevati svojo pot ravno naprej. In mislim da se pač vsakdo precej dobro zaveda da so sociološki problemi težki in da na njih vpliva veliko faktorjev.
The truth is rarely pure and never simple.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mavrik ()
Sakin ::
Problem življenja mladih pri starših je da se bodo ti "mladi" ukvarjali z problemi 20 letnikov ko bodo stari 40 ali 50 let. Izgubili so 30 let samostojnega življenja. To so nenadomestljive izkušnje.
Mislim kakšno jamranje...a se spomniš, da si podpisal ob rojstvu, da ti bo super v življenju? Jaz se ne spomnim da bi.
Preseli se v relativno bližino delovnega mesta in tisti 2h, ki jih zabiješ za vožnjo, porabi za dodaten biznis in z njim odplačuj najemnino/kredit za flat/hišo.
Na Nach Nachma Nachman Meuman!
urosz ::
Tema je sicer zašla že globoko, ampak vseeno se moram vrnit k samemu začetku.. 85% mladih živi pri starših.. ja, v Sloveniji bi vsi radi imeli svoje hiše/stanovanja, za najem pa je vsem "škoda denarja". Za primer vzamimo Švico, kjer je velika večina ljudi v podnajemniškem stanovanju in če bi v Sloveniji furali to miselnost, bi procent tudi kar precej padel.
mn ::
Tema je sicer zašla že globoko, ampak vseeno se moram vrnit k samemu začetku.. 85% mladih živi pri starših.. ja, v Sloveniji bi vsi radi imeli svoje hiše/stanovanja, za najem pa je vsem "škoda denarja". Za primer vzamimo Švico, kjer je velika večina ljudi v podnajemniškem stanovanju in če bi v Sloveniji furali to miselnost, bi procent tudi kar precej padel.
Poleg tega je bilo ogromno hiš narejenih prevelikih in v teh hišah je sedaj prostor za dve stanovanji. Zakaj bi kupoval svojo nepremičnino / najemal, če si lahko urediš stanovanje v družinski hiši. Stroški vzdrževanja nepremičnine se tako razdelijo. Win/Win situacija tako za starše kot otroke kadar znajo postaviti meje. Če pa ne znajo pa družinske tragedije. Jep, je tudi druga, črna plat sobivanja.
Kar se pa osamosvajanja tiče pa menim da je bolj stvar odnosov. Kljub temu, da živim doma si ne morem predstavljati, da bi starša še vedno skrbela zame. Pravzaprav je prej obratno. Je pa potrebno dovolj zgodaj potegniti črto in staršen dopovedati da nisi več otrok. Če gre, OK, če ne je edina rešitev na nepremičnine.net.
dice7 ::
Problem je v tem, da večina forumašov misli, če živiš pri starših si pa kar naenkrat nesamostojen in mamin sinko in ne vem kaj še, ampak še zdaleč ni tako, še posebej v dejanskih hišah izven mesta, kjer je treba tudi kaj delat
@urosz : Če imaš takšno slabo mnenje o ljudeh, ki ne marajo biti podnajemniki in si želijo lastno stanovanje, kakšno je tvoje mnenje šele o najemodajalcih, ki si očitno lastijo več kot eno nepremičnino ?!? Meni je to malo z logiko skregano... Razen če misliš, da je najemodajelec v večini primerov država ?
Potem podpiši:
Potem podpiši:
Ja ampak zakaj bi bilo to toliko boljše. Pa ravno Švica, ki je znana po svojih odprtih hribovcih.
Seveda ne pozabite tudi ogromne količine (večnih) študentov, ki se več ali manj prijavljeni doma - tudi če živijo v kraju študija. No vsaj ko sem sam študiral je bilo tako.
thramos ::
Problem je v tem, da večina forumašov misli, če živiš pri starših si pa kar naenkrat nesamostojen in mamin sinko in ne vem kaj še, ampak še zdaleč ni tako, še posebej v dejanskih hišah izven mesta, kjer je treba tudi kaj delat
Vsi ne, je pa delež nesamostojnih maminih sinčkov verjetno veliko večji pri tistih, ki živijo doma.
Vsi ne, je pa delež nesamostojnih maminih sinčkov verjetno veliko večji pri tistih, ki živijo doma.
To pa 100%.
Ja ampak zakaj bi bilo to toliko boljše. Pa ravno Švica, ki je znana po svojih odprtih hribovcih.
Ne pravim, da bi bilo veliko boljše, da bi zdaj ves folk kar šel v najem, čeprav mu ni za to, pravim pa, da biti podnajemnik ni tako napačno, kot si v Sloveniji veliko ljudi razlaga.
Sicer pa - kak komu paše, itak. Če ne moti staršev in otrok, potem ne vidim problemov. Jaz sem star 23 in imam željo it na svoje oz. v najem. Delam in varčujem, da bom nekje konec leta položil denar za vsaj kako leto dni najema v naprej in da bo sigurno ostalo še za stroške, pa je to to. Živim za danes in ne mislim varčevat/odplačevat 30 let hiše, ki jo bom odplačal 5 dni pred smrtjo. Te sreče, da bi mi bilo karkoli položeno v zibelko, pa nimam.
edit: typo
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urosz ()
Kdor se priduša čez mlade, ki živijo pri starših, sam očitno ni več rosno mlad.
Tudi večina maminih sinčkov ni več rosno mlada ...
5pellfire ::
Se v 85% štejejo tudi tisti, ki so ostali 'doma' ker starš(i) ne zmorejo (pre)živeti sami?
Moj primer: s partnerko živima pri njeni mami (lastništvo stanovanja 50% tašča / 50% partnerka),
ker tašča prej z minimalno plačo ne bi bila zmožna živeti sama v stanovanju, zdaj je pa že brez
službe 2 leti. Kak nama je fino, ker funkcionira mama hotel ...NOT EXACTLY (prej obratno ...da
se stara šlepa na nama).
Moj primer: s partnerko živima pri njeni mami (lastništvo stanovanja 50% tašča / 50% partnerka),
ker tašča prej z minimalno plačo ne bi bila zmožna živeti sama v stanovanju, zdaj je pa že brez
službe 2 leti. Kak nama je fino, ker funkcionira mama hotel ...NOT EXACTLY (prej obratno ...da
se stara šlepa na nama).
m0LN4r ::
@5pellfire
Glej ona se šlepa v zameno pa dobiš bajto. Počakaj malo, ko bo tašča v letih z zravstvenimi problemi, pa bo pričakovala da se ji posvetiš več kot partnerki in otrokom.
V takem primeru naj tašča prepiše bajto na hčer.
Glej ona se šlepa v zameno pa dobiš bajto. Počakaj malo, ko bo tašča v letih z zravstvenimi problemi, pa bo pričakovala da se ji posvetiš več kot partnerki in otrokom.
V takem primeru naj tašča prepiše bajto na hčer.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Ko bo tašča starejša, se ji bo hčera posvetila in ne on, zakaj pa so otroci?
Za krompir pobirat in ostala opravila, ki jih starši nočejo opravljati.
Potem podpiši:
Potem podpiši:
Za krompir pobirat in ostala opravila, ki jih starši nočejo opravljati.
Pa zato da imas koga mlatit ko zene ni doma!
Salo na stran, kot je omenil 5pellfire, je zagotovo tudi kar velik odstotek tistih, ki zivijo pri starsih izkljucno zato, ker sami nimajo zmoznosti za prezivetje v cloveka dostojnih pogojih (financno or otherwise) in s tem absolutno ne vidim nicesar narobe.
Da starši posvetijo približno 10 let svojega življenja za otroke, ko so te nebogljeni, je samoumevno vsem.
Da bi otroci posvetili nekaj let svojega življenja za starše, ko so ti nebogljeni, pa žal ni.
Da bi otroci posvetili nekaj let svojega življenja za starše, ko so ti nebogljeni, pa žal ni.
Da ne govorimo o tem, kakšna panika je, ko je treba kriti stroške za bivanje staršev v domu za ostarele..
Da ne govorimo o tem, kakšna panika je, ko je treba kriti stroške za bivanje staršev v domu za ostarele..
Dom za ostarele bi moral biti izhod v sili, ko otrok nima zmoznosti skrbeti za starsa, ne pa da se uporabljajo domovi za ostarele kot parkirni domovi za stare ljudi. Ces, zdaj si pa star in gres v dom, jaz ti pa poberem nepremicnine ter se mimogrede poserjem na tvoje dostojanstvo.
Da starši posvetijo približno 10 let svojega življenja za otroke, ko so te nebogljeni, je samoumevno vsem.
Podpiram solidarnost in vso pomoč svojim staršem, če so si jo le ti vsaj malo zaslužili, ampak konec koncev, videvam ogromno komentarjev v stilu, kot da so otroci naredili starše in ne obratno... Starši vedo v kaj se spuščajo in to prostovoljno in se mi zdi bedasto, da je otrokova pomoč staršem tako zelo samoumevna... Bom mel froce, da mi bodo plenice menjal ! Prekrasno razmišljanje !
Potem podpiši:
Potem podpiši:
Dom za ostarele bi moral biti izhod v sili, ko otrok nima zmoznosti skrbeti za starsa, ne pa da se uporabljajo domovi za ostarele kot parkirni domovi za stare ljudi. Ces, zdaj si pa star in gres v dom, jaz ti pa poberem nepremicnine ter se mimogrede poserjem na tvoje dostojanstvo.Pa si že bil v kakšnem domu?
Sem. In tam sem videl nekje 80% ljudi, ki bi lahko popolnoma samostojno ziveli doma, ne pa v jebeni instituciji, ki je samo par korakov stran od hiralnice.
imagodei ::
Dom za ostarele, v smislu hiralnic - vsekakor, to naj bo izhod v sili, ko otroci nimajo nobenih možnosti skrbeti za starše.
Sicer so pa današnji domovi za ostarele hoteli, kjer imajo zanimiv program, oskrbovanci pa niso arestantje in lahko prihajajo in odhajajo po mili volji (ok, minus hišni red).
Nekateri ljudje se odločijo za dom za ostarele zato, da tam uživajo. Vse je v glavi. Če ti vidiš tam zadnjo postajo svojega življenja, je to tvoj problem.
Sicer so pa današnji domovi za ostarele hoteli, kjer imajo zanimiv program, oskrbovanci pa niso arestantje in lahko prihajajo in odhajajo po mili volji (ok, minus hišni red).
Nekateri ljudje se odločijo za dom za ostarele zato, da tam uživajo. Vse je v glavi. Če ti vidiš tam zadnjo postajo svojega življenja, je to tvoj problem.
- Hoc est qui sumus -
Če si kolk tolk zdrav, ti je tam lahko čisto lepo. Če nisi je pa tudi doma hudič. Kaj jim tam manjka?
Sem. In tam sem videl nekje 80% ljudi, ki bi lahko popolnoma samostojno ziveli doma, ne pa v jebeni instituciji, ki je samo par korakov stran od hiralnice.
Moja babica je pri 80 skoraj preval lahko naredila, tako je bila gibčna. Samo smo jo vseeno vtaknili v dom, zaradi malenkosti ko je tu pa tam skupaj padla pa je bila par ur v nezavesti vsa potolčena...
Glih ti veš oceniti zdravstveno stanje posameznika zgolj po pogledu ?
Potem podpiši:
Potem podpiši:
Ne pravim, da niso vsi ljudje v domovih z razlogom. Pravim pa, da prevec ljudi domove izkorisca kvecjemu zato, da se znebijo ostarelih starsev.
Mipe ::
Moja mama dela v domu za ostarele, zato posredno poznam situacijo tam. Veliko varovancev samo čaka na smrt, obiščejo jih največ enkrat na mesec. Tega se zaveda veliko starejših, zato se mnogi krčevito upirajo ideji hiralnice in se kot pijanec plota oklepajo domačega stola.
Čim pa opešajo ali postanejo dementni, se ne morejo več upirati in so prisiljeni v dom, kjer so sčasoma pozabljeni, dokler ne obvestijo svojcev, da je umrl.
No, morda kruto, žal pa je taka realnost. Varovanci, katere obiskujejo vsak dan in ki so še vedno aktivni, je bolj malo.
Zato pa mi mama, kadar jo obiščem, vsili sladkarije in sadje, ki so ji jih dali varovanci... No, morda me na ta način podkupuje, da jo večkrat obiščem po njenem šihtu
Sicer pa živim z očetom in s sestro v preveliki družinski hiši, mama pa živi ločeno (z bratom). Sem copata? Daleč od tega - okoli hiše je vedno veliko za postorit, od kurnika do vrta in njivice, očetu pa se leta že kažejo.
Čim pa opešajo ali postanejo dementni, se ne morejo več upirati in so prisiljeni v dom, kjer so sčasoma pozabljeni, dokler ne obvestijo svojcev, da je umrl.
No, morda kruto, žal pa je taka realnost. Varovanci, katere obiskujejo vsak dan in ki so še vedno aktivni, je bolj malo.
Zato pa mi mama, kadar jo obiščem, vsili sladkarije in sadje, ki so ji jih dali varovanci... No, morda me na ta način podkupuje, da jo večkrat obiščem po njenem šihtu
Sicer pa živim z očetom in s sestro v preveliki družinski hiši, mama pa živi ločeno (z bratom). Sem copata? Daleč od tega - okoli hiše je vedno veliko za postorit, od kurnika do vrta in njivice, očetu pa se leta že kažejo.
Podpiram solidarnost in vso pomoč svojim staršem, če so si jo le ti vsaj malo zaslužili, ampak konec koncev, videvam ogromno komentarjev v stilu, kot da so otroci naredili starše in ne obratno... Starši vedo v kaj se spuščajo in to prostovoljno in se mi zdi bedasto, da je otrokova pomoč staršem tako zelo samoumevna... Bom mel froce, da mi bodo plenice menjal ! Prekrasno razmišljanje !
Glede na to, da so ti starši nudili vso podporo in pomoč, zakaj ne bi bilo samoumevno, da jo boš tudi ti staršem?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
Moja mama dela v domu za ostarele, zato posredno poznam situacijo tam. Veliko varovancev samo čaka na smrt, obiščejo jih največ enkrat na mesec. Tega se zaveda veliko starejših, zato se mnogi krčevito upirajo ideji hiralnice in se kot pijanec plota oklepajo domačega stola.
In kaj bi bilo drugače, če bi bili doma? Ne bi bli dementni, nepokretni? Jih bi otroci več obiskovali, se igrali z njimi ob 5h popoldan ko pridejo iz službe, stari grejo pa počasi spat? Isto bi bilo, samo da bi si morali sami kuhat, pospravljat in kurit peči.
Glede na to, da so ti starši nudili vso podporo in pomoč, zakaj ne bi bilo samoumevno, da jo boš tudi ti staršem?
Jaz s svojimi nimam problema in jim tudi bom po svojih zmožnostih oziroma vem, da ne bodo prezahtevni in imajo v glavi poštimane stvari kar se nerealnih pričakovanj tiče.
Sicer pa nisem nikomur ničesar dolžan, morda po tistem bedastem zakonu ampak sicer bi pa država morala poskrbeti, da nekdo na starost ne hira, če ga otroci iz bilokakšnega razloga nočejo.
Izhajam iz tega, da otrok ti ni treba imeti, starša pa vedno imaš. Kaj se bomo fore izvirnega greha šli ?
Potem podpiši:
Potem podpiši:
Mipe ::
In kaj bi bilo drugače, če bi bili doma? Ne bi bli dementni, nepokretni? Jih bi otroci več obiskovali, se igrali z njimi ob 5h popoldan ko pridejo iz službe, stari grejo pa počasi spat? Isto bi bilo, samo da bi si morali sami kuhat, pospravljat in kurit peči.
Samo povem, kako je. Če te kaj moti, povej, namesto da upiraš prst.
Sicer pa je na domu tudi kar nekaj čilih starcev in stark, ki so jih njihovi lastni otroci stlačili tja, ker se nočejo več ukvarjati z njimi. Tako vsakič, ko grem mimo, vidim njihove depresivne poglede. Cela življenja se razdajajo za otroke, oni pa takole.
Dolžnost moje mame je animirat te depresivneže in jih nekako zaposliti. Zato dobi toliko sladkarij in sadja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mipe ()
Izhajam iz tega, da otrok ti ni treba imeti, starša pa vedno imaš. Kaj se bomo fore izvirnega greha šli ?
Ne, ampak za nek zdrav človeški odnos. Da poskrbiš za svoje bližnje, vsaj tako kot so oni poskrbeli zate.
Razumem jaz to, ampak ti očitno ne tega, da oni(starši) so se prostovoljno odločili za ta odnos, ti kot otrok pa ne... Pa ne pravim da zaradi tega ti ni treba, ampak da samo zaradi tega pa ne bi smel biti v nič prisiljen.
Potem podpiši:
Potem podpiši:
AndrejO ::
AndrejO, not really, no. Stanje na trgu dela je se vedno katastrofalno. In ne vem iz kje si potegnil to, da je delez padel, glede na to, da je v porastu.
Veliko sporočil v tej temi govori o temu kako je gospodarstvo v slabem stanju in je to bistven razlog, da mlade generacije ostajajo doma. Ti si ta argument povzel kot stanje na trgu dela. Upam, da sarkazem ni zakril težave v argumentu, da je delež tistih, ki bivajo pri starših povezan z gospodarskim stanjem. Ko je šlo gospodarstvu dol, delež ni šel gor ampak dol.
Meni se sicer ne zdi da je tisk dobro merilo ocenjevanja pojavov v družbi - na to sem v bistu glih meril - ker mi na žalost precej primanjkuje znanja sociologije se mi je res porajalo vprašanje, ali je to, da je 99% prvih sinov ostalo doma RES bilo "vredu" oz. ali je melo kake negativne posledice za družbo in državo. Pogosto v debatah preprosto preveč stvari privzamemo :)
Dvoumno sem se izrazil. Kar sem želel poudariti je, da mediji včasih iz tega niso delali težave, danes pa jo. Ne želim trditi, da je v samem pojavu kakšna težava ali ne. Zanima me zakaj ta sprememba? Kar seveda povzame tvoje vprašanje: ali je to odraz novih spoznanj, ali pa samo papagajanje, ki so mu današnji mediji še kako zelo podložni.
Populacijske statistike so redka stvar in običajno se jih lahko izsledi že iz vedenja, da obstajajo. Tokraten vir je bil Eurostat. Slovenija je v zgornji gruči, ni pa outlier. Če pogledaš številke so najdlje od aritmetičnega povprečja skandinavske države in ZK. Čeprav srečaš uporabljen izraz "sredozemski vzorec", ima Slovaška podoben vzorec, kar pomeni, da geografska lega izgleda ni edini dejavnik.
Podatek, ki je bil spregledan je ta, da se je v času gospodarske krize ta delež v Sloveniji nižal. Kar ne potrjuje teze o ekonomski ogroženosti kot bistvenem razlogu. Vsi pa razlagajo kako je to "napredek". Zakaj je to napredek?
Skoraj po kateri koli ekonomski metriki, ki jo pogledam, gre Italiji bolje, še zlasti severu države, pa ima ta delež primerljiv s Slovenijo, v času krize se je višal. Torej tudi v tej smeri to ni čisto jasno.
Nek podatek je zame informativen, če mi dejansko poda neko boljše vedenje o temi, ki jo obravnavam. Npr. povprečna velikost stopala v državi članici je iz vidika ekonomskega stanja članice "prazen", iz vidika proizvajalca obutve pa informativen in pomemben. Manjka mi povezava med "delež je 85%" in "visok delež pomeni AAAAA", pri čemer je AAAAA poljubna trditev. Ravno dodatna vprašanja, ki si jih podal kažejo na to, da podatek ne pove niti na katero področje pogledati. Politično? Ekonomsko? Družbeno? Psihološko? Zgodovinsko? Več teh? Vsa? To ni akcija na podlagi podatka, to je potem ugibanje.
Podatkov se ne more diskreditirati, ker preprosto so. Interpretacije teh pa se mora testirati. Ena interpretacija je, da je 85% slabo. Druga interpretacija je, da je podatek možno enostavno primerjati med državami. Obe se mi zdita problematični, ker se vsa nadaljnja vprašanja postavlja tako, kakor da sta ti dve interpretaciji nesporni dejstvi. Povedano skrajno karikirano: "Gospod, ali vi tepete svojo ženo vsak dan ali samo za konec tedna?" Povedano brez karikiranja: "Gospod, kaj boste storili, da bo ta delež padel?" Implicitna interpretacija, ki ne dopušča dvoma.
Samo zato, ker mediji pravijo (b.d.), da mora delež pasti, to še ne pomeni, da imajo prav. Morda imajo, morda nimajo, zakaj torej ne preveriti stališč, ki niso niti pojasnjena, kaj šele argumentirana.
Kar me vrne na vrh tega komentarja. Včasih mediji iz tega niso delali rompompom, danes pa ga delajo. Menim, da je vprašanje "zakaj" popolnoma na mestu. Najprej želim vedeti, zakaj je to simptom težav, da bi lahko sklepal, da jih potem sploh moram iskati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AndrejO ()
Mufasa ::
Povprečna situacija severno od slovenije (za tiste ki jim ni bilo šenkano): pri 19/23 letih ljudje končajo z nekim pripravništvom poklica/faksom in služijo 1000 neto po kepi minimalno (=minimalac), ponavadi redna zaposlitev, nedoločen čas kako leto kasneje. Živijo z boljšo polovico oz z cimri, če le-te ni. Če sta dva in imata dohodek skupaj vsaj 2000€, jima poleg najemnine pač ostane na leto cca 5-10k. Pri 30tih seveda tako z lahkoto položita denar za stanovanjski kredit, ali kupiš bajto z 100% kredo in opremiš za dnar ki si ga imel našparanega.
V sloveniji: do 28. leta študiraš/mama hotel in služiš 500-1500€ neto prek študenca - WOW, vse večinoma zapiješ v kafičih ali gre za dobr pleh in potem si pri 29.tih ali brezposeln ali pa delaš preko s.p./avtorske za manj kot minimalca, še v najboljšem primeru si zaposlen za 850 neto nekje.
Me ne čudi da je mama hotel, najboljši hotel.
V sloveniji: do 28. leta študiraš/mama hotel in služiš 500-1500€ neto prek študenca - WOW, vse večinoma zapiješ v kafičih ali gre za dobr pleh in potem si pri 29.tih ali brezposeln ali pa delaš preko s.p./avtorske za manj kot minimalca, še v najboljšem primeru si zaposlen za 850 neto nekje.
Me ne čudi da je mama hotel, najboljši hotel.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe
O ja, dejmo posplosevat, ker tega se res manjka. *snerk*
O ja, dejmo posplosevat, ker tega se res manjka. *snerk*
Catch je da tist 1. primer z tujino je tudi pogost v Sloveniji (očitno manj, kot v tujini sicer od kje 85%), ampak taki se ob pogledu na to temo le smejimo večnim študentom/zabušantom/brezjajčnikom .
Tisti ki pač morajo preživljati starše so druga liga - ostali ki se jim pa zdi da še vedno "morajo" delati na kmetiji/malat ograjo/poslušat taščine modrosti...grow a pair, or sell it. Kakor zadnje čase poslušam so nakupi kmetij v sloveniji pravi hit.
Da rezimiram...nič ni brezčastnega za človeka če dela za okoli 720neto ko je star 20 in nekaj let, ali ko je težko zaposljiv "spran/jugo" kader brezposeln, star 60 let. Problem je ko folk išče prvo redno zaposlitev za 720 neto pri 30tih!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mufasa ()
Problem je ko folk išče prvo redno zaposlitev za 720 neto pri 30tih!
Argumentiraj zakaj.
Problem je ko folk išče prvo redno zaposlitev za 720 neto pri 30tih!
Argumentiraj zakaj.
Zato ker je izgubil 10 svojih najboljših let za učenje in pridobivanje izkušenj. Po 30tem pač učenje ne gre več tako zlahka ...
Poleg tega so v mlade ljudi podjetja pripravljena investirati, v enega luzerja pri 30tih brez zaposlitve pa bolj težko. Referenca natakarja ali selilca pač v tehnoloških podjetjih ne pade na plodna tla.
For one...
Malo je takih ki imajo po 7ih letih od prve full-time zaposlitve na minimalcu, še vedno minimalca.
vs
Veliko je takih ki imajo po 7ih letih od prve full-time zaposlitve težnjo po najemu/nakupi velikega stanovanja ali hiše. (ali že same odselitve od doma/tašče)
Malo je takih ki imajo po 7ih letih od prve full-time zaposlitve na minimalcu, še vedno minimalca.
vs
Veliko je takih ki imajo po 7ih letih od prve full-time zaposlitve težnjo po najemu/nakupi velikega stanovanja ali hiše. (ali že same odselitve od doma/tašče)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 25160 (21014) | zobnik |
» | Investicija v nepremičnino staršev punce (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 28967 (23041) | ProGo |
» | Iti na "svoje" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28561 (25470) | bender rodri |