» »

Applova skupščina brez presenečenj, še vedno bodo zeleno podjetje

Applova skupščina brez presenečenj, še vedno bodo zeleno podjetje

Ars Technica - V petek je v Cupertinu v Kaliforniji potekal težko pričakovan dogodek, ki je običajno načrtovan do zadnje podrobnosti. Apple je imel vsakoletno skupščino delničarjev. Letos si je izvršni direktor Tim Cook privoščil potegavščino, ko je na uvodu dejal, da je podjetje tako zavezano k rasti, da so pripravljeni odstreti nekaj novih izdelkov. V dvorani je utihnilo in napetost je narasla, potem iz vsega skupaj ni bilo nič. Cook se je pošalil.

Kar se tiče sklepov skupščine, presenečenj ni bilo. Carl Icahn, ki je z nakupi delnic postal enoodstoten lastnik Appla, je namreč predhodno umaknil predlog za odkup za 50 milijard dolarjev lastnih delnic, ki je bil najbolj kontroverzen med predlogi delničarjev. Bo pa Apple razmislil o razširitvi programa odkupovanja lastnic delnic na 60 milijard dolarjev do leta 2015, o čemer bodo odločili v dveh mesecih. Skupščina je tako potrdila vse predloge uprave in nobenega nasprotnega predloga delničarjev.

O novih izdelkih pa nismo slišali nič določnega. Apple je dejal, da delajo na veliko stvareh, a morajo te ostati skrite pred javnostjo in konkurence. Nekaj jih je nadgradnja že obstoječih, nekaj pa je povsem novih in še nevidenih. Izvedeli smo, da je Applov dobavitelj v Arizoni odprl tovarno za proizvodnjo safirja izključno za Apple, a Cook ni želel povedati, za kateri projekt bo namenjena. Govori se o zaslonih, ki se odporni na praske, v novem iPhonu. Umetni safir je namreč druga najtrša znana substanca (za diamantom) in ima na Mohsovi skali trdnosti vrednost 9.

Precej zanimivi so bili tudi Cookovi odzivi na očitke, da se Apple ne osredotoča dovolj na dobiček. Gre za zeleno prakso oziroma varovanje okolja, ki znižuje dobiček. NCPPR je od Appla zahteval, da jasno razkrije, koliko denarja gre v projekte za obnovljivost in dolgoročno vzdržnost, ter da jih ukine, če se izkaže, da so predragi. Cook je precej jezno odvrnil, da Apple počne številne stvari, ker je tako prav, in da se pri njih ne zgleduje zgolj po kazalniku ROI (return on investment). Komur to ne ustreza, naj ne kupuje Applovih delnic, je dodal. Predlog NCPPR ni bil izglasovan.

Za konec še nekaj številk. Kar 82 odstotkov Applovih naprav poganja najnovejša verzija iOS-a, medtem ko le štiri odstotke androidnih naprav poganja zadnjo verzijo Androida. Lani so z Apple TV zaslužili milijardo dolarjev. Rast na trgih BRIC (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska) je ogromna, saj so lani tam zaslužili 30 milijard dolarjev, še pred leti pa zgolj štiri milijarde.

11 komentarjev

BlackMaX ::

Iz 4 mld. na 30mld.

Temu se pravi "We print money"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlackMaX ()

Kandidat ::

"Umetni safir je namreč druga najtrša znana substanca (za diamantom) in ima na Mohsovi skali trdnosti vrednost 9"

Sej načeloma nočem neki dlakocepit, ampak da me bo pa zdaj Apple poučeval še o materialih pa nekako ni primerno. Ta trditev pač enostavno ne drži.

Z dobrim namenom to komentiram. Da ne bo kdo citiral Apple glede tega.

zee ::

Izjavo o trdnosti je dodal avtor novice. IMO.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

nekikr ::

Malenkost narobe se je izrazil. Safirno steklo spada v kategorijo trdote tik pod diamantom v Mohsovi trdotni lestvici. Še vedno precej zelo dobro.

Ali pa se je kaj prav izrazil, according to Wikipedia:
Highly resistant to scratching and abrasion (9 Mohs scale, the hardest natural substance next to diamond)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

francek1 ::

Ni mi jasno, zakaj se gredo neko polovičarstvo; zaslon naj kar iz diamanta naredijo...:D
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

driver_x ::

francek1 je izjavil:

Ni mi jasno, zakaj se gredo neko polovičarstvo; zaslon naj kar iz diamanta naredijo...:D


To šparajo za takrat, ko bo tudi Samsung delal zaslone iz safirja.

gruntfürmich ::

no, v resnici je en kup materialov trših od safirja...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kandidat ::

... je pa tudi res, večina materialov, ki so trši od safirja niso prozorni!

Samo, če hočejo naredit šipo iz safirja za 4" - 5" zaslon zna bit to kr zelo draga zadeva (cena ne raste linearno z velikostjo). Nekako ni take panike, če bi delal le majno šipco za kamero na primer. Moram rečt, da če bodo delal zaslone iz safirja, me bo Apple zelo presenetil.

Kaj pa njihova super nova stavba, ki naj bi jo zgradili? Tisto se mi zdi kar zanimiva naložba... A niso nič govoril o tem?

nekikr ::

Interneti pravijo, da stane Gorilla glass 3$ na gadget, Sapphire glass pa 30$.

gus5 ::

Jabolko zeleno podjetje? In kaj na področju 'zelenih tehnologij' je do zdaj odkrilo? Ko je govor o bazičnih raziskavah, je njegov izkupiček - ničen. Ne le njegov, tudi izkupiček drugih 'mega' zasebnih podjetji je tak. Brez javnega sektorja ni razvoja, zahvaljujoč slednjemu se obeta revolucija na področju (baterijskega) hranjenja energije.

noraguta ::

Lol država še baterije ni bla sposobna odkrit. Teslino niagaro je tud financiral westinghouse. Če bi čakal državo bi bli v kameni dobi lolek.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple vložil milijardo v Didi, kitajski Uber

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
105888 (5085) neonX
»

Apple s padcem prihodkov razočaral (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Rezultati
16643547 (39649) sandmodnigga
»

Jabolčni podvojili svoj lobistični napor

Oddelek: Novice / Rezultati
75394 (3712) driver_x
»

Apple s padcem dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
186387 (5095) Tilen
»

Leto dni pozneje v Applu: rekordni dobički in tretjinski padec tečaja

Oddelek: Novice / Rezultati
278741 (6694) antonija

Več podobnih tem