» »

Študij prava

Študij prava

1
2
»

dec33 ::

@aston 11
verjetno se bom vpisal na ta faks, nisem pa siguren.

Edino me skrbi, če bom sposoben ob delu izdelovati normalno faks. Tudi si ne predstavljam čisto kaj me čaka? Baje da je veliko piflanja.

Aston_11 ::

Boš zmogel. Piflanje je, če imaš napačen pristop. Bistveno je razumeti in znati vse, pa ne na pamet. Ob delu lahko delaš izpite (vsaj takrat je tako bilo) praktično od septembra dalje v miru recimo enega na mesec. Kar se komot da.

Invictus ::

dec33 je izjavil:


Sem slišal za nekatere, ki so zlahka opravili fakulteto na FDV, ali ekonomsko fakulteto pa imajo na pravni fakulteti težave.

Od kdaj sta pa ti dve fakulteti standard za težavnost? Prej za lahkotnost ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Hayabusa ::

LJ FMF, FKKT, FS, FGG, NTF so dokaj teški naravoslovni faksi (ponekod imajo še visokošolski program in je malo lažje dihati).
Ne hodi na PF , če nimaš "zic ledra".Si pripravljen vsaj 5 let dnevno sedeti za stolom in se učiti minimalno 5 ur ?
Če ne, pojdi drugam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Hayabusa ()

MadMicka ::

Dejte no, ne pretiravat. Recimo 5 do 8 ur, od ponedeljka do petka, 5 do 7 mesecev na leto. Bistveno lažje kot 8 urni šiht. Gibljiv delovni čas, manj delovni ur, :D,
edin denar je marsikdaj prbolem.

dec33 ::

Faks je težek, to mi je jasno.
Drugače pa bi rad slišal predvsem mnenja tistih, ki so na fakulteti študirali.

lebdim ::

@ariel12,
delo ob študiju ti sicer odsvetujem, ker se potem ne boš mogel 100% posvetiti faksu in obveznostim ... tako da, delo lahko počaka za med poletne počitnice, če boš vse pomembne izpite naredil v juniju ...

TheJack ::

Jaz sicer ne morem prav pametovati, ker nisem bil ravno zgleden študent. Daleč od tega, pravzaprav. Pravniški državni izpit sicer imam, službo tudi, ampak pot do obeh je bila težka in trnova.

Moj nasvet je, da prava ne greš študirat, če imaš vsaj malce veselja do česa bolj perspektivnega (programiranje, kemija, farmacija, inženirstvo....) oziroma česa takega, kar boš lahko brez večjih kolobocij uporabil tudi v tujini. Čeprav je res, kot pravijo nekateri v tem topicu, da si študija ne gre izbirati glede na to, kar je danes iskano, lahko mirne duše trdim, da kar se potreb po pravnikih tiče, čez štiri leta (ali pa deset) ne bo dosti boljše. Pravnikov je preveč, poklic pa se feminizira (oziroma se je že feminiziral), tako da gremo, kar se tiče dohodkov in ugleda v družbi, po poti zdravnikov in učiteljev. Grdo ali lepo (ali celo šovinistično) - tako je. V Sloveniji je med sodniki 80 % žensk in smo glede tega v Evropi in širše daleč na prvem mestu. Sodnikov je tudi ene 120 - 150 preveč, marsikateri odvetnik je bil prisiljen zapreti pisarno zaradi pomanjkanja posla, kar je bila še 10 let nazaj znanstvena fantastika. V prihodnosti ne bo nič boljše, kvečjemu slabše.

Poznam vsaj dve kolegici, ki sta diplomirali v letih 2008 -2010, pa do danes nista (izven razpisov ZRSZ, kjer ti plačo dajejo iz evropskih sredstev ali nekaj takega) delali še niti enega samega dneva.

Osebne izkušnje: Prvo službo sem dobil po šestih mesecih (v odvetniški pisarni) drugo, z že opravljenim PDI, po treh. Delo odvetniškega pripravnika se sicer od pisarne do pisarne razlikuje, ampak pri nas je bila jeba. V službi sem bil najmanj (!) deset ur na dan. Niti v enem trenutku nisi vedel, kaj boš naslednjo uro počel. Boš pisal vlogo, ki jo imaš na mizi? Te bodo poklicali z vodstva za neko blazno pomembno reč, tak da boš moral vse spustiti iz rok in delati tisto? Te bodo poslali na nek nujen opravek na sodišče na drugem koncu Slovenije? Bo prišla odvetnica in ti ob 17:30 dala pisati odgovor na tožbo, za katerega je danes rok? Boš jutri sploh še imel službo, ali pa boš iz nje letel zaradi ene malenkosti, ki je nato po spletu okoliščin narasla v krvavo jebačino? Vse to za 750 EUR neto. And make no mistake - to je služba, v kateri bo pristal velik delež novopečenih pravnikov, saj je javna uprava, da o sodišču ne govorimo, zaprta. Možnost sicer je, da prideš zraven, ampak ne računaj na to. Ni slabo omeniti še tega, da marsikateri odvetnik že ponuja volontersko pripravništvo, kar pomeni, da boš počel vse to, kar piše zgoraj, ampak za nič evrov na mesec. Vseeno boš vesel, ker boš dobil vsaj izkušnje. Da se razumemo, da ne pretiravam. Moji kolegici je nek odvetnik ponujal plačo 500 EUR/mesec (to je z vsemi dodatki, malico, prevozom), kar pomeni, da bi dobila manj kot snažilka, ki bi ji ob koncu dneva pospravila pisarno. Vseeno je pristala, ampak službe ni dobila, saj jo je dobil eden od ostalih petdesetih prijavljenih kandidatov.

Kar se študija tiče, težko povem kaj novega. V prvem letniku je izločevalni predmet rimsko pravo, česar se marsikdo prepozno zave. Statistike sicer ne poznam, ampak po mojem večina študentov obupa prav zaradi rimskega prava. Dalje. Mariborski faks je konkretno lažji od ljubljanskega. Mariborčani bodo to sicer vehementno zanikali, jaz pa lahko povem le tole: poznal sem gospodično, ki je kazenski dvojček v Ljubljani padla šestkrat (6x). V Mariboru je naredila iz prve. Z deset (10). O novih pravnih fakultetah (NG) ne bom izgubljal besed, saj jih ne poznam, ampak se mi nekako dozdeva, da so še slabše od mariborske. Zakaj bi se potem sploh vpisal na ljubljansko PF? Sanja se mi ne. Na koncu bo diplomirani pravnik ne glede na faks. Tisti v Mariboru še prej. Aja saj res, sem se spomnil razloga za vpis na LJPF: v naši odvetniški družbi so prošnje za službo (vsak mesec jih je prišlo čez trideset), ki so prišle od "mariborčanov", metali v smeti.

Dober nasvet ti je dal Žiga. Med študijem se maksimalno angažiraj, najkasneje v četrtem letniku začni prek študenta delati npr. v odvetniški pisarni. Magari zastonj in magari če ti dajo samo pošto za pakirati. Boš vsaj videl, kako to zgleda, morebiti pa boš imel po diplomi še možnost za zaposlitev.
Bonis nocet, qui malis parcit.

TheJack ::

Aja, nekdo je rekel, da človek tule sprašuje o študiju, ne pa o službi. Absurd. Če te zanima le študij, nič pa, kaj boš z njim počel, nima smisla iti študirati. Pejt v fabriko in boš imel takrat, ko bodo sošolci diplomirali, pet ali šest let delovne dobe. Saj študirat ne greš iz lastnega veselja (razen, če si študent "humanistike"), ampak zato, da boš opravljal nek poklic, ki te veseli. Vprašanje ni, ali te veseli študij, ampak, ali te veseli poklic.

Jaj, še nekaj bistvenega sem pozabil povedati. Res bistvenega. Z opravljeno pravno fakulteto (po bolonjsko: tisto, ki traja pet let) si šele pol pravnika. Drugo polovico dobiš, ko opraviš PDI, ki je (naj me nekdo popravi, če se motim) najtežji izpit, kar jih lahko opravljaš v tej državi. Ampak saj so tudi pravniki brez PDI-ja, pa delajo na svojem področju, ne? So, ampak jih bo čedalje manj. Danes že pravnik s PDI težko dobi službo (na svojem področju), kaj šele tisti brez. In kot sem omenil, PDI ni šala. Šest mesecev intenzivnega učenja, pisanje dveh sodb, civilne in kazenske, na roke, s svinčnikom. Pisanje vsake traja 8 ur. Pozitivna ocena pri obeh je pogoj za pristop k ustnemu delu, kjer te šest izpraševalcev par ur sprašuje o kazenskem, civilnem, gospodarskem, delovnem, upravnem in ustavnem pravu. Narediti moraš vseh šest.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

TheJack ::

PDI lahko opravljaš trikrat. Če ga v tretje ne narediš, ga ne moreš delati nikoli več.
Bonis nocet, qui malis parcit.

dec33 ::

@TheJack
Hvala za tvoj komentar !
je pa prav strašno v kakšni situaciji smo in nič kaj ne kaže, da bo šlo na bolje.

Zanimalo bi me ali imam s študijem prava v Avstriji kaj več možnosti, da dobim neko normalno službo? Mogoče bi bilo bolj pametno študirati in planirati nadaljno poklicno pot tam?

V Gradcu, ki ni tako daleč imajo tudi pravno fakulteto:
http://rewi.uni-graz.at/en/faculty-of-l...
Univerza v Gradcu @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dec33 ()

Invictus ::

Če znaš nemško in se boš preselil, potem kar ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dec33 ::

Ne vem, če bi se tja preselil za stalno tudi za čas po študiju...in kaj naj potem z avstrijsko diplomo iz prava?

Invictus ::

Pol se pa najprej odloči kaj boš z življenjem.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

ramiz?! ::

dec33 je izjavil:

Ne vem, če bi se tja preselil za stalno tudi za čas po študiju...in kaj naj potem z avstrijsko diplomo iz prava?

Okej kaj bi zdej ti rad slišal tukej na forumu? Da ti kr vsi napišemo, da če boš doštudiral pravo (seveda brez truda), da boš imel min. 5000€ neto plače? Lepo so ti že vsi napisali, da ti nobena diploma ne zagotavlja nič in je vse na tebi, da se znajdeš. Nekateri so ti mnenja o študiju napisali objektivno in iz lastnih izkušenj, drugi pač kot vedno, zgodbe in čenče.
Never regret anything, there's always a reason things happen.

TheJack ::

IMHO je nesmiselno, da bi faks delal pri nas, če nameravaš delati v Avstriji.
Bonis nocet, qui malis parcit.

PrihajaNodi ::

TheJack je izjavil:

Jaz sicer ne morem prav pametovati, ker nisem bil ravno zgleden študent. Daleč od tega, pravzaprav. Pravniški državni izpit sicer imam, službo tudi, ampak pot do obeh je bila težka in trnova.

Moj nasvet je, da prava ne greš študirat, če imaš vsaj malce veselja do česa bolj perspektivnega (programiranje, kemija, farmacija, inženirstvo....) oziroma česa takega, kar boš lahko brez večjih kolobocij uporabil tudi v tujini. Čeprav je res, kot pravijo nekateri v tem topicu, da si študija ne gre izbirati glede na to, kar je danes iskano, lahko mirne duše trdim, da kar se potreb po pravnikih tiče, čez štiri leta (ali pa deset) ne bo dosti boljše. Pravnikov je preveč, poklic pa se feminizira (oziroma se je že feminiziral), tako da gremo, kar se tiče dohodkov in ugleda v družbi, po poti zdravnikov in učiteljev. Grdo ali lepo (ali celo šovinistično) - tako je. V Sloveniji je med sodniki 80 % žensk in smo glede tega v Evropi in širše daleč na prvem mestu. Sodnikov je tudi ene 120 - 150 preveč, marsikateri odvetnik je bil prisiljen zapreti pisarno zaradi pomanjkanja posla, kar je bila še 10 let nazaj znanstvena fantastika. V prihodnosti ne bo nič boljše, kvečjemu slabše.

Poznam vsaj dve kolegici, ki sta diplomirali v letih 2008 -2010, pa do danes nista (izven razpisov ZRSZ, kjer ti plačo dajejo iz evropskih sredstev ali nekaj takega) delali še niti enega samega dneva.

Osebne izkušnje: Prvo službo sem dobil po šestih mesecih (v odvetniški pisarni) drugo, z že opravljenim PDI, po treh. Delo odvetniškega pripravnika se sicer od pisarne do pisarne razlikuje, ampak pri nas je bila jeba. V službi sem bil najmanj (!) deset ur na dan. Niti v enem trenutku nisi vedel, kaj boš naslednjo uro počel. Boš pisal vlogo, ki jo imaš na mizi? Te bodo poklicali z vodstva za neko blazno pomembno reč, tak da boš moral vse spustiti iz rok in delati tisto? Te bodo poslali na nek nujen opravek na sodišče na drugem koncu Slovenije? Bo prišla odvetnica in ti ob 17:30 dala pisati odgovor na tožbo, za katerega je danes rok? Boš jutri sploh še imel službo, ali pa boš iz nje letel zaradi ene malenkosti, ki je nato po spletu okoliščin narasla v krvavo jebačino? Vse to za 750 EUR neto. And make no mistake - to je služba, v kateri bo pristal velik delež novopečenih pravnikov, saj je javna uprava, da o sodišču ne govorimo, zaprta. Možnost sicer je, da prideš zraven, ampak ne računaj na to. Ni slabo omeniti še tega, da marsikateri odvetnik že ponuja volontersko pripravništvo, kar pomeni, da boš počel vse to, kar piše zgoraj, ampak za nič evrov na mesec. Vseeno boš vesel, ker boš dobil vsaj izkušnje. Da se razumemo, da ne pretiravam. Moji kolegici je nek odvetnik ponujal plačo 500 EUR/mesec (to je z vsemi dodatki, malico, prevozom), kar pomeni, da bi dobila manj kot snažilka, ki bi ji ob koncu dneva pospravila pisarno. Vseeno je pristala, ampak službe ni dobila, saj jo je dobil eden od ostalih petdesetih prijavljenih kandidatov.

Kar se študija tiče, težko povem kaj novega. V prvem letniku je izločevalni predmet rimsko pravo, česar se marsikdo prepozno zave. Statistike sicer ne poznam, ampak po mojem večina študentov obupa prav zaradi rimskega prava. Dalje. Mariborski faks je konkretno lažji od ljubljanskega. Mariborčani bodo to sicer vehementno zanikali, jaz pa lahko povem le tole: poznal sem gospodično, ki je kazenski dvojček v Ljubljani padla šestkrat (6x). V Mariboru je naredila iz prve. Z deset (10). O novih pravnih fakultetah (NG) ne bom izgubljal besed, saj jih ne poznam, ampak se mi nekako dozdeva, da so še slabše od mariborske. Zakaj bi se potem sploh vpisal na ljubljansko PF? Sanja se mi ne. Na koncu bo diplomirani pravnik ne glede na faks. Tisti v Mariboru še prej. Aja saj res, sem se spomnil razloga za vpis na LJPF: v naši odvetniški družbi so prošnje za službo (vsak mesec jih je prišlo čez trideset), ki so prišle od "mariborčanov", metali v smeti.

Dober nasvet ti je dal Žiga. Med študijem se maksimalno angažiraj, najkasneje v četrtem letniku začni prek študenta delati npr. v odvetniški pisarni. Magari zastonj in magari če ti dajo samo pošto za pakirati. Boš vsaj videl, kako to zgleda, morebiti pa boš imel po diplomi še možnost za zaposlitev.


Kdo ob tem, ki je to prebral, sploh želi študirati pravo? Resno? Ma pojdi na nek gozdarski faks, metalurgija karkoli samo ne prava ali ekonomije.

Marsikdo bi privarčeval zabita leta na študiju, praksah in kasneje na zavodu, če bi upošteval takšne nasvete.

Zgodovina sprememb…

dec33 ::

@TheJack
Hvala še enkrat, da si si vzel čas in napisal komentar.

TheJack ::

PrihajaNodi je izjavil:

Kdo ob tem, ki je to prebral, sploh želi študirati pravo? Resno? Ma pojdi na nek gozdarski faks, metalurgija karkoli samo ne prava ali ekonomije.


To se tudi jaz sprašujem. Takrat, ko sem šel jaz študirat pravo, je bil to moderen študij. Vsak je hotel biti pravnik. V prvem letniku se je vedno našel nekdo, ki je na predavanja prišel v obleki in kravati (verjetno je za take ljudi obleka in kravata esenca tega študija). V drugi letnik seveda niso prišli. Pozerji, pridne punčke, ki so imele v gimnaziji same petke...itd. Vsega je bilo. Predvsem je bilo veliko ljudi, ki jih pravo kot tako niti ni preveč zanimalo, jim je bila pa všeč ideja biti pravnik. Do četrtega letnika (jaz sem do tja rabil dolgo, ampak jebat ga, prišel pa sem) se je situacija sicer prečistila, vseeno pa je do diplome (in PDIja, očitno) prišel tudi kak tak, ki ni ravno za ta poklic, kar mi sem ter tja potrdi kaka ubitačna sodba ali vloga, ki jo dobim na mizo.
Bonis nocet, qui malis parcit.

TheJack ::

Mimogrede bi rad dodal še nekaj bolj pozitivnega, da študij prava ne izpade tako grozno. Če si pri študiju res dober, če se trudiš, hodiš na razna tekmovanja, itd., imaš dobre ocene (povprečje več kot osem) težav ne boš imel. Po študiju bo dobil plačljivo pripravništvo na sodišču (nekaj časa ga menda vmes ni bilo, sedaj pa slišim, da spet jemljejo), kjer se boš imel možnost dobro pripraviti na PDI. Če boš delal dobro, se trudil in sodnikom pokazal, da ti nič ni odveč in da so tvoje sodbe dejansko uporabne, boš imel po PDIju veliko možnosti, da na sodišču dobiš redno zaposlitev. Tudi odvetniki radi najamejo človeka, ki se trudi, mu nič ni treba dvakrat reči, se hitro znajde, je samoiniciativen, od sebe daje uporabne izdelke in zna razmišljati s svojo glavo.

Je pa res, da taki ljudje prosperirajo v vsakem poklicu...
Bonis nocet, qui malis parcit.

Pro_moted ::

The Jack

Rekel si da prošnje od "mariborčanov" kar v koš mečete. A od takih kot ti, ki si _dolgo_ rabil za dokončanje študija tudi ? Ker če nisi sposoben naredit v roku študija, potem pač nisi sposoben. Al kako ?
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pro_moted ()

TheJack ::

Pro_moted je izjavil:

The Jack

Rekel si da prošnje od "mariborčanov" kar v koš mečete. A od takih kot ti, ki si _dolgo_ rabil za dokončanje študija tudi ? Ker če nisi sposoben naredit v roku študija, potem pač nisi sposoben. Al kako ?


Jaz seveda nič nikamor ne mečem. Mečejo tisti, ki odločajo koga zaposliti. Poleg tega pri tisti družbi že dolgo ne delam več.

Moje prošnje seveda niso vrgli stran, drugače ne bi delal tam. Logika. Mimogrede. Malo več koherentnosti ti ne bi škodilo.
Bonis nocet, qui malis parcit.

dec33 ::

Nekateri pravijo, da je študij na PF v Mb malo lažji.
Drugače pa verjetno ni preprosto imeti povprečje 8, še posebej če študiraš ob delu.

TheJack ::

dec33 je izjavil:

Nekateri pravijo, da je študij na PF v Mb malo lažji.


Vse je stvar kalkulacije. Boš delal lažji študij ampak imel kasneje nekaj več težav pri iskanju zaposlitve? Ali obratno? Veliko ljudi začne v Ljubljani, konča pa v Mariboru, kot sem že omenil. Tudi ena druga kolegica je, čeprav je bila iz Ljubljane, študij končala v Mariboru. Služba v odvetniški družbi (ja, ravno tam, kjer sicer prošnje "mariborčanov" mečejo v koš) jo je že čakala, saj je tam že delala nekaj let kot študentka in se je izkazala (pa tudi rit je imela dobro, kar pri odvetnikih dosti šteje). Znajti se je treba. Človek, ki bo že med študijem npr. pri odvetniku pokazal voljo do dela in samoiniciativnost, težav z zaposlitvijo ne bo imel.

Pa še nekaj je. Kje si študiral, je pomembno le pri prvi zaposlitvi. Čez pet let te ne bo nihče več vprašal kje si študiral in kake ocene si imel.
Bonis nocet, qui malis parcit.

dec33 ::

Kako pomembne so ocene? je to nekaj kar je pomembno le pri prvi zaposlitvi ali je to nekaj kar te vedno spremlja?

Je pravo v praksi sploh možno redno izdelovati, če študiraš ob delu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dec33 ()

pickle_rick ::

Odvisno od dela. Če moraš oddelati npr. 20 ur na teden, ne glede na vse, boš imel med izpitnim obdobjem težave. Če imaš pa zelo fleksibilen delovnik bi pa morda še šlo.

ramiz?! ::

dec33 je izjavil:

Kako pomembne so ocene? je to nekaj kar je pomembno le pri prvi zaposlitvi ali je to nekaj kar te vedno spremlja?

Je pravo v praksi sploh možno redno izdelovati, če študiraš ob delu?

Pomembnost ocen pri zaposlitvi je odvisna od primera do primera. Pri pravu so najbolj pomembne zaradi PDIja in pripravništva, ker tisti, ki ima višje povprečje prej pride na vrsto. Ali pa, če želiš šolanje nadaljevati na kakšni drugi, bolj ugledni univerzi.

Odgovor na drugo vprašanje pa je "Seveda". Med drugim je možnost tudi izrednega študija, ki je primarno namenjen takemu načinu študija...
Never regret anything, there's always a reason things happen.

TheJack ::

>Kako pomembne so ocene? je to nekaj kar je pomembno le pri prvi zaposlitvi ali je to nekaj kar te vedno spremlja?

Ni enotnega odgovora na tvoje vprašanje. Ljudje z dobrimi ocenami lažje dobijo prvo službo (že na sodišču, kjer je vrsta za pripravništvo bazirana na ocenah), tam se lažje izkažejo, dobijo izkušnje...itd. in kmalu boljšo službo. Če je po drugi strani tvoja prva služba popolnoma brezvezna in od nje ne odneseš nič, boš tudi drugo težje dobil. Če si po faksu delal v Intersparu na blagajni, ker drugega nisi dobil, te ne bodo kaj kmalu poklicali z Vrhovnega sodišča, če malo karikiram. Ljudje z boljšimi ocenami skratka lažje dobijo službo -> hitreje izpolnijo pogoje za PDI -> dobijo boljšo službo. Poenostavljeno rečeno. Ogromno je seveda odvisno tudi od sreče in vez.

>Je pravo v praksi sploh možno redno izdelovati, če študiraš ob delu?

Seveda je možno. Le trajalo bo seveda malce dlje in zahtevalo še več truda.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

dec33 ::

pickle_rick je izjavil:

Odvisno od dela. Če moraš oddelati npr. 20 ur na teden, ne glede na vse, boš imel med izpitnim obdobjem težave. Če imaš pa zelo fleksibilen delovnik bi pa morda še šlo.


Delam 48 ur na teden :)

PrihajaNodi ::

Delam 48 ur na teden :)


Pozabi, če si nek povprečnež ki nima skoraj fotografskega spomina boš študiral do 30 ega leta ali preko. Kje je še resna praksa ali DPI.

Vsi kolegi, ki so delali so imeli probleme.

Resno ne razumem, pojdi na kakšno mehatroniko, pa potem kak šnel kurz varianto ekonomske vede ali evropsko pravno 3 leta. Takšen nasvet bi bil generacijam, ki so doštudirali po letu 2008 zlata vreden. Danes uni.dipl.iur/pr ne pomeni nič.

Zgodovina sprememb…

dec33 ::

@PrihajaNodi
tehnične vede preprosto niso moje področje.

bonanno ::

mene pa zanima, če nekdo diplomira pravo v Sloveniji in se odpravi recimo v Avstrijo... vrjetn bi tm mogu še enkrat celoten fax narest? :)

ramiz?! ::

Zakaj že? Odvisno kaj bi rad počel ane ... Sej če si zdravnik v Sloveniji, si potem tudi v Avstriji???
Never regret anything, there's always a reason things happen.

dec33 ::

Slovenska zakonodaja verjetno ni povsem enaka avstrijski itd.

eric_cartman ::

Zato pa imamo bolonjski sistem. EU države so v šolanju kar dosti izenačene. Samo faks more imet certifikat, da je primerljiv s fakultetami v EU. Če pa greš čez lužo je pa to čisto nekaj drugega. Tam moraš v večini opravljati še dodatne izpite (ne celotnega letnika), da dobiš ekvivalentno izobrazbo.

Ziga Dolhar ::

dec33 je izjavil:

Slovenska zakonodaja verjetno ni povsem enaka avstrijski itd.


Ne, ni. Še danes pa sodišča v kakih primerih uporabljajo avstrijski Obči državljanski zakonik, ki je pri nas veljal dlje časa kot recimo jugoslovanska in slovenska zakonodaja o obligacijskih, stvarnopravnih, osebnih in dednih razmerjih skup.

(In na srečo smo precej moderne slovenske zakonodaje skopirali iz ODZ-ja.)

Pa tudi slovenska zakonodaja v trenutku, ko sem diplomiral, ni povsem enaka današnji. Ampak - neki zelo pomembni temelji so pa zelo podobni že zadnjih dva taužent let.

V pravu - vsaj v civilistiki - je praviloma tako, da je vsak primer "zadeva zase". Spodoben pravnik bo šel pri vsaki zadevi pogledati v zakon, komentar in sodno prakso. Tudi za stvari, ki jih "ve na pamet".
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

dec33 ::

bonanno je izjavil:

mene pa zanima, če nekdo diplomira pravo v Sloveniji in se odpravi recimo v Avstrijo... vrjetn bi tm mogu še enkrat celoten fax narest? :)


@Ziga Dolhar
bi torej v praksi nekdo, ki je diplomiral v Sloveniji lahko po tvoje opravljal PDI v Avstriji? Poznaš kakšen tak primer?

ramiz?! ::

Okej, je zdej to postala že troll tema? Zgleda, da ti nisi za pravno fakulteto... Že 20x ti je bilo napisano, da je to vsekakor mogoče. Tukej maš link in si preberi. Če ti je že nepomembne stvari tako težko poiskat (pogooglat), se raje v velikem loku izogibaj prava in še nekaterih faksov..
Never regret anything, there's always a reason things happen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ramiz?! ()

dec33 ::

Osebno me zanimajo predvsem mnenja in izkušnje diplomantov in ne toliko zapisani akti.
Eno je teorija, drugo je praksa in stvari dostikrat ne stojijo tako kot so zapisane v raznih odločbah itd.

...včasih so nekatere stvari v teorijo mogoče v praksi pa niso izvedljive, zato rajši kot da berem akte in zakone vprašam nekoga, ki dela v tem poklicu in lahko pove marsikaj uporabnega. Se ti ne zdi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: dec33 ()

dec33 ::

Tudi se mi ne zdi nič narobe, če vprašam za več mnenj, ker kot si verjetno opazil so si nekatera tudi nasprotujoča.

spyker123 ::

Ob rednem delu ni šans, da bo šlo v roku izdelovat faks..če boš vpisan redno, računaj na to, da so predavanja včasih ves dan plus nekateri profesorji imajo liste z prisotnostjo. Če se boš vpisal izredno, so predavanja v petek in soboto in ti bo lažje, vendar se pa boš moral precej skeširat, okoli 2500 evrov..
Ne vem, jaz sem trenutno absolvent in delam tudi, vendar ne redno, ker mi potem ne bi zneslo s faksom.
Če nisi prepričan o pravu, ga raje ne študiraj, ker zahteva svoj davek in leta;) Jaz imam to srečo, da sem trmast in mi ni problem tudi 4x delat en in isti izpit, samo da bo profesor zadovoljen, čeprav znaš knjige že na pamet.

PrihajaNodi ::

Maya ::

Bom še jaz pristavila svoj lonček. :) Vsak naj se odloči po pameti, ali se bo vpisal na ta faks, ampak mislim, da se ljudje premalo zavedajo, kakšne so trenutno možnosti za zaposlitev diplomantov prava. Žal, zelo skromne. Saj že statistika ZRSZ govori sama zase. Kdor ima veze/ ali je res izjemno sposoben/ ali sanja o tej karieri noč in dan/ ali je rojen pod srečno zvezdo :), go ahead, za ostale pa bi bilo boljše, če bi se zavedali, da je trg s pravniki totalno prezasičen. Sama imam nekaj referenc z delom v stroki med študijem, pa študij v tujini, neko solidno povprečje.. pa je kar velik problem glede zaposlitve. Jaz bi se definitivno vpisala na kakšen bolj perspektiven faks, če bi se vpisovala še enkrat; pa tudi, če bi me petkrat manj "zanimal". Trenutno na sodišču ne jemljejo niti volunterjev (kar je mene precej udarilo po glavi, ker sem se zanašala na to, da bom zaradi visoke uvrstitve na listi za volunterske pripravnike TAKOJ na vrsti, s čimer bi pridobila novo lepo referenco ter si občutno skrajšala pot do PDI-ja). Morate se tudi zavedat, da se lahko na nek razpis prijavi tudi čez 300 kandidatov - govorim iz prve roke. Nočem nobenega plašit, ampak zgolj v vednost, da je po diplomi možnih več scenarijev, in vsi niso nujno bleščeči. Tako, da... raje premislite 10x preden se vpišete, da bo odločitev res dobro pretehtana.

Hayabusa ::

PrihajaNodi je izjavil:

http://www.24ur.com/novice/svet/iscejo-...

Ti povem zakaj jih iščejo, en qrc bi jih plačali, zato so sposobni odšli v tujino sli delajo zase.

TheJack ::

Mi je pripovedovala ena punca, da je bila na informativcu na PF in na farmaciji. Kot noč in dan. Na PF so prišli pogledat tisti, ki ne vejo kaj hočejo v življenju sploh početi oziroma imajo prenizke ocene, da bi se vpisali na kakšen perspektiven študij, oziroma ljudje, ki bi študirali karkoli, samo da ne bi bilo treba na šiht. Na farmaciji pa odličnjaki in resneži. Ko sem se jez vpisoval na PF, je vsak hotel biti pravnik, študij je veljal za perspektivnega, tja so šli ljudje, ki so hoteli nekaj narediti iz sebe (ja, vem da posplošujem). Danes se na pravo vpiše tisti, ki nima nobene druge ideje, oziroma so mu drugi študiji iz tega ali onega razloga nedosegljivi. Tako bo kar še nekaj časa.
Bonis nocet, qui malis parcit.

Gregor P ::

... ali pa ker mu je dejansko všeč pravo per se (verjetno se kje najde tudi kakšen tak):D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

TheJack ::

Gregor P je izjavil:

... ali pa ker mu je dejansko všeč pravo per se (verjetno se kje najde tudi kakšen tak):D


Naivneži so najhujši! :D
Bonis nocet, qui malis parcit.

ramiz?! ::

TheJack je izjavil:

Mi je pripovedovala ena punca, da je bila na informativcu na PF in na farmaciji. Kot noč in dan. Na PF so prišli pogledat tisti, ki ne vejo kaj hočejo v življenju sploh početi oziroma imajo prenizke ocene, da bi se vpisali na kakšen perspektiven študij, oziroma ljudje, ki bi študirali karkoli, samo da ne bi bilo treba na šiht. Na farmaciji pa odličnjaki in resneži. Ko sem se jez vpisoval na PF, je vsak hotel biti pravnik, študij je veljal za perspektivnega, tja so šli ljudje, ki so hoteli nekaj narediti iz sebe (ja, vem da posplošujem). Danes se na pravo vpiše tisti, ki nima nobene druge ideje, oziroma so mu drugi študiji iz tega ali onega razloga nedosegljivi. Tako bo kar še nekaj časa.

To je v zadnjih letih kar res, sploh zato, ker je omejitev strmo padla ... iz 80+ točk na 60+ ... tako, da če si 2x dober in matura 3 pa si že skoraj noter ... podobno kot ekonomija, samo, da je tam to še bolj grozno, ker je več mest in brez omejitev...
Never regret anything, there's always a reason things happen.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344358 (6550) nejc_nejc
»

Ko te nategnejo na maturi (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8216286 (11848) Meizu
»

Študentsko življenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5618627 (14177) K3kec
»

FDV? EF? Pravo? Na katero fakulteto se vpisati?

Oddelek: Šola
185164 (4736) Invictus
»

Ali imamo preveč diplomantov s fakultet? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15023300 (20982) BlueRunner

Več podobnih tem