» »

varčevanje - delavska hranilnica

varčevanje - delavska hranilnica

testektestek ::

Pozdravljeni,

Zanima me kako se splača varčevati v delavski hranilnici. Gledal sem namreč rentno varčevanje: link, ki oblublja 4% obresti na dobo 5-10 let.

Kakšne imate izkušnje s tem, se splača se ne. Ne bi namreč rad vlagal v nekaj kar je na robu propada, ter niti nevem kaj se zgodi z privarčevanim denarjem, če hranilnica propade.

Ima kdo kakšne informacije o stabilnosti takih naložb?

Hvala

Yossarian ::

Tudi mene to zanima
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

dronyx ::

testektestek je izjavil:

Kakšne imate izkušnje s tem, se splača se ne. Ne bi namreč rad vlagal v nekaj kar je na robu propada, ter niti nevem kaj se zgodi z privarčevanim denarjem, če hranilnica propade.

Po moje so privarčevana sredstva vključena v jamstveno shemo, torej če propade hranilnica, dobiš ven do 100.000,00 evrov. Ali se splača pa moraš presoditi sam. Tu gre za dolgoročno obliko "vezave", so pa v zadnjem letu obresti pri nas močno padle in verjetno bodo ljudje zopet pričeli iskati alternativne (pa tudi bolj tvegane) oblike varčevanja.

fosil ::

Kar se propada tiče je DH tudi v času krize ves čas poslovala z dobičkom.
Tako je!

vorantz ::

Kolkr vem sta banka koper pa delavska hranilnica dobro stoječi
najbrž je še kaka druga

Dejan_007 ::

Mislim, da država ne jamči 100kE za Hranilnice, temveč za banke. Kar pomeni, če propade si ob vse.

joze67 ::

Seveda jamči. DH ima dovoljenje BS (Banke Slovenije, čeprav se angleški pomen kratice ponuja sam po sebi) za poslovanje.

http://www.bsi.si/jamstvo-vlog.asp?Mapa...

Utk ::

Slabo ali pa čisto nič ne misliš. Ali si pa od konkurence. Tako strašit ljudi ni lepo. DH ima enaka jamstva kot katerakoli druga banka.

evrodolar ::

Ključno pri tem je, ali je 4% res donos, ki je primeren za petletno naložbo.

Kar se varnosti naložbe tiče, se ne bi bal. Banka bo obstala. Pri naložbi za 10 let več tvegaš za obstoj evra, kot za obstoj Delavske hranilnice.

Za petletne naložbe, so že bolj smiselne delnice. Pričakovan donos teh je blizu 10%. Na pet let se ponavadi že tveganje pogliha, tako da ce dobro razprsis, je za to obdobje najboljsa nalozba. Je tvegana, seveda, a je pricakovan donos toliko vecji, da odtehta. Sploh slovenske delnice so danes zanimive.

Moras pa pri teh 4% upostevati inflacijo. Ta danes znasa 1%, kar je zelo malo. Realno se torej tvoja kupna moc letno povecuje za 3% s tem depozitom. Ni pa receno, da bo inflacija vedno 1%. Naslednje leto verjetno se bo, kaj bo pa cez tri leta pa pitaj boga. Si predstavljas, da bi inflacija znašala 5%. V tem primeru bi bil zaklenjen v depozitu 5 (bohnedaj 10 let), dejansko pa bi vrednost tvojih prihrankov padla. Se pravi bi se cez 10 let lahko privoscil manj kot danes... Zato so dolgoročna varčevanja s tako nizko fiksno obrestno mero neprimerna in najpogostejša napaka vlagateljev.

Skratka: Delavska hranilnica je varna. Pomisli, ce bomo cez 10 let imeli se evro (to sigurno ni 100%) in kaj se bo zgodilo s tvojimi prihranki ce evra vec ne bo (ali bi imel raje tolarje ali šilinge). Pomisli na inflacijo. Vsekakor pa del prihrankov daj v delnice, ki bi morale biti bolj donosne (sicer kdor ne reskira ne profitira, ampak saj sva ravnokar ugotovila, da tudi depozit ni risk-free, kajne?).

dronyx ::

@evrodolar: Dejstvo je, da ga ni ekonomista na svetu, ki bi znal napovedati prihodnost, tako da kar se tega tiče je po moje najbolje, da se vsak sam odloča in tehta med možnostmi. Spomni se samo IPO NKBM, kako so (smo) takrat vsi šlogali, kaj bo nastalo iz tega, danes pa je končni rezultat znan. Tako da tudi pri delnicah po moje nima smisla govoriti o "pričakovanih donosih" in kot v primeru NKBM se lahko tudi zgodi, da nikdar več ne bodo dosegle ravni, po kateri si jih kupil, pa ne glede na to, koliko dolgo si pripravljen čakati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Depozit - katera banka ima najvišje obresti? (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Loža
722147635 (10693) kombinezon
»

Pokojninsko varčevanje - Delavska hranilnica - da/ne?

Oddelek: Loža
195427 (4824) Smrekar1
»

Varčevanje denarja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7015949 (13074) MIHAc27
»

NaloŽbeno zlato (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6522617 (16608) Furbo
»

Varčevanje

Oddelek: Loža
202043 (1226) kurjač

Več podobnih tem