Forum » Elektrotehnika in elektronika » Gretje varčnih sijalk
Gretje varčnih sijalk
MrStein ::
Glede na to, da imajo moderne varčne sijalke za sobe tam 10-15 W (stari 60-100 W) ter precej večji izkoristek, bi pričakoval, da se grejejo precej manj kot klasične žarnice.
Ampak zadnjič pri menjavi sem opazil, da so skoraj enako vroče.
"Napaka pri merjenju" ? (merilni instrument je bila koža na roki)
Pokvarjene sijalke ? (vse tri?*)
Gre za Philips Softone.
* - no, ena je res bila pokvarjena, zato sem jo menjal
"Napaka pri merjenju" ? (merilni instrument je bila koža na roki)
Pokvarjene sijalke ? (vse tri?*)
Gre za Philips Softone.
* - no, ena je res bila pokvarjena, zato sem jo menjal
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
- premaknil iz Znanost in tehnologija: bluefish ()
RejZoR ::
Vroče so še vedno ja, ampak daleč od tistega kako se segrejejo navadne z žarilno nitko.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
echo ::
Bejž bejž.
Toplotni tok je veliko manjši, seveda koža zaznava samo "PRETOPLO!" (nad 38°C), kamor pa spadajo tudi varčne svetilke.
Toplotni tok je veliko manjši, seveda koža zaznava samo "PRETOPLO!" (nad 38°C), kamor pa spadajo tudi varčne svetilke.
jebiveter2 je izjavil:
Klasika večino svetlobe izseva, zato ni tako problematična.
Svetlobe ja, kaj pa toplote?
Motiti se je človeško.
Ti to men? Nisem šprical niti minute, čeprav v OŠ nismo veliko govorili o temperaturi na površini svetil (verjetno si hotel samo reči, da je to znanje in razumevanje trivialno, pa si maloprej sam dokazal, da ni)
Varčne svetilke se bodo pregrevale, če ne bodo imele dobrega prezračevanja. Ampak se bo površina ekvivalentno svetle klasične žarnice še bolj segrela. Zelo pomembno je, kje oziroma v čem se svetilke uporabljajo.
www.tcforensic.com.au/docs/uts/essay1.p...
Tu imaš recimo napisane temperature na površini različnih tipov svetilk:
klasika doseže 100-300°C
florescentne "varčne" (to kar je v OP omenjeno) ponavadi ne presegajo 60°C
halogenke 600-900°C (so pa gospodinjske izvedbe oblečene še v eno plast stekla, tako da nam ta temperature ne pove veliko)
Varčne svetilke se bodo pregrevale, če ne bodo imele dobrega prezračevanja. Ampak se bo površina ekvivalentno svetle klasične žarnice še bolj segrela. Zelo pomembno je, kje oziroma v čem se svetilke uporabljajo.
www.tcforensic.com.au/docs/uts/essay1.p...
Tu imaš recimo napisane temperature na površini različnih tipov svetilk:
klasika doseže 100-300°C
florescentne "varčne" (to kar je v OP omenjeno) ponavadi ne presegajo 60°C
halogenke 600-900°C (so pa gospodinjske izvedbe oblečene še v eno plast stekla, tako da nam ta temperature ne pove veliko)
jebiveter2 ::
jebiveter2 je izjavil:
Klasika večino svetlobe izseva, zato ni tako problematična.
Svetlobe ja, kaj pa toplote?
Pardon, toplote, lapsus
Pravzaprav oboje
jebiveter2 ::
Kot že večkrat do sedaj
Trenutna svetila so se delala za klasiko
Riniti varčne noter ni pametno
Še manj pa ledice
Vsak tip svetil rabi svojo vrsto 'lustra'
Klasika, vse kar rabi, je keramično podnožje in silikonske žice. Na ostalo je praktično neobčutljiva.
Fluorescentke zaradi slabega pretoka zraka v takih 'lustrih' z veseljem umirajo.
OP ima sicer softtone. Ne vem če ima tako s plastično ali s stekleno kupolo. Zadeva je sicer vroča ko pras*, ker se slabše hladi kakor odprti tip in ima tudi nižji izkoristek.
Temperatura bučke med delovanjem je tam okoli 200 stopinj, kar pa hitro pade ko se zadeva ugasne, saj toplotne vztrajnosti praktično nima, cfl pa jo ima.
Motiti se je človeško.
Imaš kak termometer z malce večjim razponom?
Nažgi svetilko za kakih 10-15 min in zmeri temperaturo površine.
To je verjetno samo navita fluorescentna svetilka oblečena v steklo, ne?
Nažgi svetilko za kakih 10-15 min in zmeri temperaturo površine.
To je verjetno samo navita fluorescentna svetilka oblečena v steklo, ne?
fujtajksel ::
Glede na to, da imajo moderne varčne sijalke za sobe tam 10-15 W (stari 60-100 W) ter precej večji izkoristek, bi pričakoval, da se grejejo precej manj kot klasične žarnice.
...
Jaz sem se pa zadnjič grdo spekel ob eni 50W halogenki :(
Sem mislil da je problem hlajenja retrofit izvedb za stara grla dobro znan. Sej tako pri CFL kot pri LED še vedno obstaja mejna moč (mislim ekv. svetilnost), medtem ko 200W nitkarica ni tehnični problem.
Mene še bolj kot temperatura pri enih takih moti smrad po pregreti elektroniki.
Motiti se je človeško.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | različne žarnice na istem lustruOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9081 (8042) | IL_DIAVOLO |
» | Katera LED namizna svetilka? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20421 (17293) | negotiator |
» | Gospodinjske žarnice (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 126510 (95434) | BigWhale |
» | Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 28357 (23683) | BlaiseM |
» | Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 30589 (26204) | Spajky |