» »

NSA vgrajuje prisluškovalne naprave v strojno opremo

NSA vgrajuje prisluškovalne naprave v strojno opremo

Spiegel Online - Spiegel objavlja nove podrobnosti o sposobnostih NSA, ki počasi preraščajo celo znanstveno fantastiko. Omenili smo že obstoj elitne divizije TAO (Tailored Access Operations) znotraj NSA, ki se uporablja za dostop do najbolje varovanih in najpomembnejših tarč, kot so tudi tuji diplomati in predsedniki. Sedaj je o TAO znanega precej več.

TAO se od leta 2001 po napadu na newyorška dvojčka skokovito širi in postaja čedalje sposobnejši. Struktura zaposlenih v tem oddelku je precej drugačna od ostalih delov NSA, saj je tam večina mladih in sposobnih hekerjev, ki za NSA vdirajo v računalniške sisteme po svetu. Zaposlene NSA novači tudi srečanjih hekerjev in podobno, pri čemer se direktor agencija obnaša dogodku primerno, in na primer na hekersko konferenco pride v majici in kavbojkah, ne pa v vojaški uniformi.

Dokumenti razkrivajo, da je imela TAO zelo širok mandat, ki je zajemal vse od protiterorističnih operacij, internetnih napadov in klasičnega vohunjenja. Tako kot ima Kitajska specializirano enoto za internetno vdiranje, so se sedaj potrdili dolgotrajni sumi, da jo imajo tudi ZDA. Naloga TAO je "obsežen in trajen dostop do globalnih telekomunikacij". Samo v letu 2010 so izvedli 279 operacij po celem svetu, v zadnjem desetletju pa so pridobili dostop do 258 tarč v 89 državah. TAO ima enote vsaj na Havajih, Georgiji, Koloradu, Teksasu in seveda na sedežu v Fort Meadu, bržkone pa še drugod. Imajo tudi pisarne v tujih državah, recimo v Nemčiji.

Navedimo le nekaj njihovih operacij in sposobnosti: če se Windows zruši, lahko uporabnik pošlje sporočilo o napaki Microsoftu. Seveda ga prestreže NSA, če jo zanima, in že iz tega pasivnega dostopa izve nekaj koristnih informacij o sistemu in njegovih ranljivostih. V praksi ta način ni zelo pomemben, je pa bojda zelo zabaven.

Več je znanega tudi o projektu Quantum, ki smo ga omenili v zgodbi o tem, kako NSA sledi tudi na Toru. Ta je namenjen specialnim dostopom do internetnih storitev, kot so Gmail, Facebook in podobne. Prav z Googlom ima NSA težave, a ima njihov britanski partner GCHQ orodje za Google. Tudi o Foxacidu smo že pisali, in sicer gre za strateško razmeščene spletne strežnike (spisane v pythonu), ki se lažnivo predstavljajo za strežnike uglednih internetnih podjetij in pri tem tekmujejo (v hitrosti HTTP odgovora) z legitimnimi strežniki teh podjetij. Tipično bo NSA imitirala Yahoo! ("boy do they love Yahoo!") ali Facebook. Uporabnik, ki bo hotel katero od teh storitev, bo potem v (podtaknjenem, lažnivem) odgovoru dobil še nekaj javascript kode, ki bo poskusila izkoristiti kakšno od pomanjkljivosti v njegovem spletnem brskalniku. Učinkovitost teh napadov naj bi bila ranga 80%, bistveno več od ustaljene taktike pošiljanja ukuženih mejlov v tarčin e-pošti račun (tam 1-2%). Tor mu, kot vemo, tukaj ne bo prav nič pomagal, bi pa pomagal HTTPS, ker preverja integriteto prejetih http odgovorov, tako da biti prvi več ni dovolj. Žal Yahoo!, kot vemo, podpira https dostop šele od lanskega januarja, privzet (tako kot pri Gmailu) pa bo šele čez slaba dva tedna. A če bo mail (od letos dalje) bolj ko ne povsod šifiran, to ne velja nujno za številne druge popularne strani. Lažni strežnik za LinkedIn, denimo, naj bi bil vektor za septembra razkrit napad britanske GCHQ na Belgijski telekom.

NSA se zateka tudi h klasičnemu vohunskemu delu, kot je fizično prestrezanje pošiljk strojne opreme zanimanja vrednim tarčam. Potem vanje vgradijo prisluškovalne naprave ali namestijo malware, ne da bi tarča opazila, da je bil paket vmes kod drugod. Nadaljevanje oziroma nadgradnjo pa predstavlja še bolj elitna skupina ANT, ki ima dostop do praktično vse strojne opreme na svetu. Spiegel piše o dolgem katalogu vseh pomembnejših izdelkov, od usmerjevalnikov in druge mrežne opreme dalje, ki jih ima NSA v svojih krempljih. Pri tem gre tako za ameriške kot tuje proizvajalce. Ne glede na zaščito ima NSA kakšno orodje, ki se bo prebilo skozi, recimo Feedthrough za Juniperjevo opremo, ki skozi požarni zid spušča paketke iz NSA. Katalog je lepo urejen in ima pripisane cene - 30 dolarjev za kabel za monitor, ki omogoča spremljanje slike še drugod, ali 40.000 dolarjev za lažno GSM-bazno postajo. Sicer naj bi bila najpriljubljenejša metoda podtikanje škodljive programske opreme v BIOS in firmware, ker jo je tam najteže odkriti in odstraniti. Vse kaže, da podjetja s prizadeto opremo pri tem niso sodelovala, seveda pa neobstoj dokaza ne dokazuje neobstoja.

V posmeh vsemu ogorčenju je ameriško sodišče razsodilo v tožbi ACLU zoper NSA zaradi hranjenja prometnih podatkov razsodilo v prid NSA (po 215. členu Patriot Acta). Drugo zvezno sodišče pa je dva tedna pred tem prisluškovanje telefonskim pogovorom razglasilo za nezakonito. Medtem se telefonski operaterji v ZDA upirajo zamisli, da bi morali sami shranjevati prometne podatke za NSA.

121 komentarjev

«
1
2 3

eee ::

Kako pa bi lahko kabel za monitor omogočal oddaljeno spremljanje slike? Resno.

M.B. ::

@eee mogoče wireless. Res pa je da se to zelo čudno sliši.

Se še kdo spomni Augstovske novice napad na kontroler trdega diska?
Domburg se je podviga lotil z 88i9146 kontolerjem Western Digital 3.5" 2TB trdega diska. Priključil ga je na JTAG vmesnik ter ugotovil, da vsebuje tri ARM procesorje. Dva sta tipa ARM9, eden pa Cortex-M3. Nekaj raziskovanja je tudi pokazalo, da je Cortex-M3 mogoče izključiti, pa trdi disk kljub temu ohrani polno funkcionalnost. Kar pomeni, da ta ARM procesor ne počne nič (ali pa morda kaj prav posebno neopaznega).


Mogoče NSA included?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Haniball ::

eee je izjavil:

Kako pa bi lahko kabel za monitor omogočal oddaljeno spremljanje slike? Resno.


Vsak kabel delno deluje tudi kot antena.

Primer:

eee ::

Damn. I need to rethink my security measures.

Haniball ::

Recimo če si prebereš eno malo starejšo (in relevantno) novico: https://slo-tech.com/novice/t330300

Tr0n ::

To se pa zgodi, ko se prebudi velikana. Vedno vec bo tega.

MuadDib ::

Torej glede na to da nam NSA vdira v racunalniske sisteme in vohuni, lahko mi enako storimo tudi njim... z enakimi sankcijami kot jih prejmejo oni... :D

Vojna je! To govorim ze lep cas! Tako da oborozimo se z magneti, nardimo si faradejeve kletke, zavarujmo se pred nepridipravi!

alexa-lol ::

Ni čudno da so Huaweiu prepovedali prodajo telekomunikacijske opreme v ZDA.. verjetno Kitajci isto delajo.

:kmh :kmh Lenovo :kmh :kmh

Par miljard in dobiš infrastrukturo za deploy HW trojanca v vsa največja podjetja na svetu. No pa če gremo še en nivo nižje.. Intel, AMD, Nvidia, Seagate, Western Digital... vsi iz US:)

Šišajo nas na vsakem koraku.

Tista debata o tem da FB preučuje napisan tekst v sporočilih, ki jih ne pošlješ, sploh ni več aktualna.

1984 je kafe mlinček

Zgodovina sprememb…

Highlag ::

Človek se vpraša res koliko koristi imajo od tega vsesplošnega prisluškovanja.
Never trust a computer you can't throw out a window

alexa-lol ::

Nima veze.. vržeš v nek AI algoritem in sam ugotovi kaj je bistveno in kaj ne.

user1618 ::

Najprej mi na misel pride domači router Linksys. Potem tista škatla od operaterja.
Ampak ne skrbi me, ker če hočejo ravno mene "vzeti na piko", morajo preveriti in na piko vzeti tudi drugih nekaj milijard oseb po vsem svetu.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

G-man ::

user1618 je izjavil:

Najprej mi na misel pride domači router Linksys. Potem tista škatla od operaterja.
Ampak ne skrbi me, ker če hočejo ravno mene "vzeti na piko", morajo preveriti in na piko vzeti tudi drugih nekaj milijard oseb po vsem svetu.

Saj ravno v tem je štos - če prestrežejo vse, si že vzet na piko, by default.

Highlag je izjavil:

Človek se vpraša res koliko koristi imajo od tega vsesplošnega prisluškovanja.


Če ne drugega, imajo prodajalci strojne in programske opreme NSA-jevcem ogromno korist.

alexa-lol ::

Na koncu se bo še zvedelo da je Silk-road in BitCoin le undercover operacija NSA.

goldenratio ::

Cilj prisluškovanja je en in edini; "da spoznajo kaj množica misli, čuti, dela... in vsakega, ki bi rad širil resnico, gledajo in skrbijo, da se ideja ne razlije v množico. Tukaj ne pride v poštev umor ampak prenos človeške energije v delo, ki ne ogroža trenutno strukturo sveta"

Primer;

"Jaz pišem po forumu resnico o čemer koli (politika, bankirji, medicina..) in ko NSA to zazna me samo spremlja in, če počasi začnem dobivati oglede in vedno več ljudi sledi moji ideji, potem je plan B. "

1) lahko samo z "naključnimi" virusi, oglasi odvrnejo mojo pozornost stran
2)lahko priredijo lažni zadetek v igri (10.000EUR), da odvrnejo pozornost
3) lahko mi uničijo kredibilnost z lažnimi govoricami
4)itd.......

To naredijo tako, da še veš ne kdaj in zakaj. Lahko bi še več napisal sam sem ravno ta trenutek zadel na lotu in morem iti....

Zgodovina sprememb…

Brane22 ::

user1618 je izjavil:

Najprej mi na misel pride domači router Linksys. Potem tista škatla od operaterja.
Ampak ne skrbi me, ker če hočejo ravno mene "vzeti na piko", morajo preveriti in na piko vzeti tudi drugih nekaj milijard oseb po vsem svetu.


V bistvu ne. Kot vedno, bo tudi to pricurljalo nižje in nižje po kriminalni hierarhiji, dokler ne bo zrelo za to,d a to uporaqbijo lokalne barabe na tebi, tudi če NSA zanimaš ne sploh.

TehDucky ::

Pravzaprav te dobijo na piko v primeru, da o tebi ne morejo dobiti ničesar. Če si preveč zaščiten in skrivaš vse svoje podatke in "mnenja". V tem primeru je tisti, ki to skriva bolj na piki kot pa tisti, ki da to v pogled vsem.

Furbo ::

To samo dokazuje kakšni debili so tisti, ki vneto zagovarjajo ukrepe proti delu na črno in podobno, češ da bi potem plačevali manj davkov.
Države imajo že zdaj mnogo mnogo preveč dohodkov in potem razmetavajo denar za take paranoične oslarije.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Jupito ::

Highlag je izjavil:

Človek se vpraša res koliko koristi imajo od tega vsesplošnega prisluškovanja.


Pri takem buđetu, kot ga letno vrže v veter NSA, jih definitivno nekdo ima. Ampak to je najvišja državna skrivnost! :))
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

lanko ::

Še malo pa si bomo morali sami izdelovati mikročipovja, saj ostalemu ne bo za zaupati...

Yacked2 ::

lanko je izjavil:

Še malo pa si bomo morali sami izdelovati mikročipovja, saj ostalemu ne bo za zaupati...


Potem bojo pa v kondenzator skrili mikročip z trojancem :)
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!

kixs ::

Izklopis elektriko in imas mir (in temo). >:D

Jackass ::

M.B. je izjavil:


Se še kdo spomni Augstovske novice napad na kontroler trdega diska?
Domburg se je podviga lotil z 88i9146 kontolerjem Western Digital 3.5" 2TB trdega diska. Priključil ga je na JTAG vmesnik ter ugotovil, da vsebuje tri ARM procesorje. Dva sta tipa ARM9, eden pa Cortex-M3. Nekaj raziskovanja je tudi pokazalo, da je Cortex-M3 mogoče izključiti, pa trdi disk kljub temu ohrani polno funkcionalnost. Kar pomeni, da ta ARM procesor ne počne nič (ali pa morda kaj prav posebno neopaznega).


Mene je že članek, ki ga je citiral M.B. in sem ga bral pred časom močno streznil. Dejansko skoraj nič od tega, kar te učijo o varnosti, ne drži več. Vse je mogoče zaobiti.

Snowden si zasluži Nobelovo nagrado za mir in zatočišče v EU z vilo v Toskani!

Upam, da bo to spodbudilo odprtokodne rešitve, čeprav ali tam kdo ve za vsako vrstico kode čemu služi? Dvomim.

Mislim, da se v javnosti temu posveča bistveno premalo pozornosti. Se popolnoma strinjam s tistimi, ki ste že omenili, da gre tu za nadzorovanje množic in nevarnih posameznikov. Če povsod vgradiš varnostne luknje, bo že kakšna prišla prav, ko iščejo svoje tarče.

Ne bi želel biti rasno nestrpen ali podpihovati česarkoli, ampak je pa zanimivo, da ima ključne vzvode moči v rokah en narod. Bodisi v bankah, na finančnih trgih, v politiki, znanosti... osebno jih kar občudujem! Imam pa vedno bolj občutek, da se vse skupaj zgolj spet pripravlja na veliki pok. In tokrat bo res velik!
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

mtosev ::

naj gledajo kaj delam, če jih tolk zanima.
nič pametnega ne bodo našli, moje misli pa za zdaj ne morejo prestrezati/brati
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

klinker ::

mtosev je izjavil:

naj gledajo kaj delam, če jih tolk zanima.
nič pametnega ne bodo našli, moje misli pa za zdaj ne morejo prestrezati/brati


A mislis da ta prisluskovanja sluzijo izkljucno za obrambo ;((
To je zbiranje informacij naroda, da jih pol lazje nadzorujes. Oni so pastirji, mi pa ovcke ki se pasemo po njihovem pasniku in delamo tocno to kar oni hocejo, ceprav mi mislimo da temu ni tako ;)

Matako ::

Jackass je izjavil:


Ne bi želel biti rasno nestrpen ali podpihovati česarkoli, ampak je pa zanimivo, da ima ključne vzvode moči v rokah en narod. Bodisi v bankah, na finančnih trgih, v politiki, znanosti... osebno jih kar občudujem! Imam pa vedno bolj občutek, da se vse skupaj zgolj spet pripravlja na veliki pok. In tokrat bo res velik!


Ah dajte no, vse skupaj je čisto enako foram, ki smo jih gledali v Hladni vojni, edino tehnologija je mogoče drugačna. A smo panicirali in napovedovali konec sveta? Hja, no .. v resnici smo ga, samo smo se pa tudi zabavali zraven! Folk danes je tako razvajen.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

bbf ::

Jest mam en tak switch v službi. Dlink ali levelone, nisem zdele zihr. Sem opazil, da nonstop nekaj bruha po mreži. ledice na portih utripajo divje, takoj ko ga priklopiš na štrom. ni važno kolk aktivnih kablov je gor! tudi če je samo eden v smeri PCja, ali samo eden v smeri omrežja, on sam generira ogromno enga broadcast prometa. Sem šel gledat z wiresharkom: nosntop so povpraševnja po enih HPjevi in delovih printerjih! takoj, ko ga dam na štrom. Sem izoliral switch, še vedno! kamorkoli je uštekan, generira broadcast promet, tudi če je priklopkljen na TV! Admin službenega omrežja je že dvakrat opozoril, da mu nadzor sporoča divji broadcast promet iz moje pisarne. ampak se je zgleda naveličal težit..
Mogoče mu je NSA namignla, da je to OK?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bbf ()

gruntfürmich ::

dobivam občutek da si pa kr eni tule devajo preveliko veljavo kot pa jo imajo v resnici...
ne bi rekel da mene, ampak vas pa nsa res ne zanima!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

filip007 ::

Pač zamenjaš firmware, verjetno je samo OS pokakan.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Fritz ::

mtosev je izjavil:

naj gledajo kaj delam, če jih tolk zanima.
nič pametnega ne bodo našli, moje misli pa za zdaj ne morejo prestrezati/brati

V to ne dvomim. Mogoče pa bodo našli, da rad gledaš gay porn in visiš v gay chatroomih, nisi pa tega pripravljen priznati sebi in okolici. In če boš nekoč nekomu predstavljal težavo, potem te lahko pičijo s precej intimno zadevo.

Nekaj elaboracij prisluškovanja je že bilo. Dodal bi to, da gre pri tem tudi za državno in industrijsko vohunjenje. Primer Boeing/Airbus je dobro znan. V igri so milijarde, interesenti pa so tako vlade kot korporacije oz. upam si reči, da so te zadnje 'gibalo razvoja'. In vse skupaj ni paranoja ali kakšna izjema temveč modus operandi ZDA, LR Kitajske in še koga. Prisluškovanje in prestrezanje podatkov se je že zdavnaj preselilo na hardwersko raven. Tuaj niti najbolj odprti OS z ne vem koliko kontrolami ne pomaga, ker enostavno ne nadzoruje dela strojne opreme, ki izvaja svojo kodo. Edina rešitev je nadzor proizvajalcev in izdatno testiranje opreme v laboratorijih.

Zdaj mi je bolj jasno, zakaj v Natu traja nekaj let, da izbrana in kupljena oprema pride do pisarn. TEMPEST in podobne zadeve so v igri že 50 let in vsak, ki zna igrati obrambo, zna tudi napad
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

crniangeo ::

ni tle pr nas nč zanimivega za nsa. Načeloma so na našem forumu redni obiskovalci shemale/ladyboy siteov v katerih prednjači yasmin lee, ali pa marianna cordoba :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Iatromantis ::

crniangeo je izjavil:

ni tle pr nas nč zanimivega za nsa.

Dvomim, da Goldmana ne zanima Mercator...

Oberyn ::

lanko je izjavil:

Še malo pa si bomo morali sami izdelovati mikročipovja, saj ostalemu ne bo za zaupati...

A kdo ve, kakšno fleksarco moram nabaviti za rezanje silicijevih rezin iz bloka? Malo me tudi skrbi, če kaj s fleksarco režem, vedno postrani odrežem, nimam glih roke za to. Ali mi bo uspelo rezino naravnost odžagati?

Isotropic ::

Primer Boeing/Airbus je dobro znan.


kaj pa je blo

kriko1 ::

lanko je izjavil:

Še malo pa si bomo morali sami izdelovati mikročipovja, saj ostalemu ne bo za zaupati...

Sej smo imeli dober potencial s staro Iskro. Smo pa jo zafurali.

kronik ::

kriko1 je izjavil:

lanko je izjavil:

Še malo pa si bomo morali sami izdelovati mikročipovja, saj ostalemu ne bo za zaupati...

Sej smo imeli dober potencial s staro Iskro. Smo pa jo zafurali.


Verjetno po nalogu iz tujine. Podobno kot firmo za proizvodnjo sladkorja v Ormožu...

Ribič ::

Crypto party
Pre malo nas je veščih ljudi! Sem že namignil, da bi v Kiberpipi naredili en crypto party, kjer se debatira o teh stvareh in se ljudi malo izobrazi glede omenjenih nevarnosti, pa ni bilo nekega interesa. Le zakaj?

Gandalfar ::

Kar naredi, se ti bo ze dosti drugih ljudi javilo. Sploh ne rabis, da je v Kiberpipi - lahko ga naredis tudi v bliznjem kaficu. It's ok - distribute yourself :)

simnov ::

Pa naj kdo pove ali ima modem od iskre za telekom tud kakšen tak čip not.

Gandalfar ::

Kateri modem? Model? Funkcija?

Kar je COTTONMOUTH pokazal, je da sploh ne rabi bit v modemu. Lahko je v ethernet kablu, ki gre v/iz modema:

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

mihibo5 ::

Gandalfar je izjavil:

Kateri modem? Model? Funkcija?

Kar je COTTONMOUTH pokazal, je da sploh ne rabi bit v modemu. Lahko je v ethernet kablu, ki gre v/iz modema:


Prav, si bomo pa kable sami delali. UTP kable sploh ni težko.

Gandalfar ::

Kdaj si nazadnje preveril vse kable v sluzbi oz. na katerikoli infrastrukturi (sola, kavarna, lan party) kamor si priklopil svojo opremo?

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::

mtosev je izjavil:

naj gledajo kaj delam, če jih tolk zanima.
nič pametnega ne bodo našli, moje misli pa za zdaj ne morejo prestrezati/brati



To je ena izmed bolj retardiranih izjav retardirane množice, ki jih vodi čredni nagon. Oprostite izrazom, vendar kot da nihče ne zna razmišljati.
Da argumentiram zakaj se mi zdi takšno razmišljanje retardirano:
98% ljudi, ki je ukradlo sendvič v trgovini je obiskovalcev SLO-TECH foruma. Iz tega se naredi grupo in že avtomatsko predpostavi, da sta tudi naslednja 2% potencialna kradljivca. Zato se tema dvema % kradljivcema stalno sledi in opazuje njihova dejanja, ker gre za potencialna kradljivca, ki bosta v bodoče 100% grešila.

In ker so danes vse informacije nekje zbrane, se ljudi grupirana v določene skupine, in ker večina dovoli, da se takšna dejanja izvaja, ga najeba še ostala inteligentna skupina.

Zgodovina sprememb…

crniangeo ::

Enim je zgleda zmanjkalo zdravil, tolk paranoje na enem mestu..
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

PrihajaNodi ::

Enim je zgleda zmanjkalo zdravil, tolk paranoje na enem mestu..


Ja, sej tisti judje, ki niso zbežali takrat ko so naciji delali popise so verjetno tudi to govorili.

user1618 ::

kronik je izjavil:

kriko1 je izjavil:

lanko je izjavil:

Še malo pa si bomo morali sami izdelovati mikročipovja, saj ostalemu ne bo za zaupati...

Sej smo imeli dober potencial s staro Iskro. Smo pa jo zafurali.


Verjetno po nalogu iz tujine. Podobno kot firmo za proizvodnjo sladkorja v Ormožu...


Ampak ta Iskra še obstaja. Imenuje se Iskratel. Kdor koga pozna od tam, zna povedati, kaj se s to firmo dogaja zadnjih par let. Ja, še živijo, R&D imajo še vedno. Počasi umira, inženirji odhajajo drugam.

Brane22 je izjavil:

user1618 je izjavil:

Najprej mi na misel pride domači router Linksys. Potem tista škatla od operaterja.
Ampak ne skrbi me, ker če hočejo ravno mene "vzeti na piko", morajo preveriti in na piko vzeti tudi drugih nekaj milijard oseb po vsem svetu.


V bistvu ne. Kot vedno, bo tudi to pricurljalo nižje in nižje po kriminalni hierarhiji, dokler ne bo zrelo za to,d a to uporaqbijo lokalne barabe na tebi, tudi če NSA zanimaš ne sploh.


Hja, tega pa se je za bat, če kdaj do tega pride.
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user1618 ()

Opkow ::

S staro Iskro je bilo verjetno misljeno na IskraDelta, ki je menda imela za tiste case precej hude ideje in razvoj.

Kakor sem slisal in bral, je bil baje pogoj za priznanje samostojnosti Slovenije s strani USA to, da so morali ukiniti Delto.

Govorilo in pisalo se je marsikaj, kaj je pa dejansko res, pa...

Oberyn ::

Opkow je izjavil:

Govorilo in pisalo se je marsikaj, kaj je pa dejansko res, pa...

... lahko prebereš v knjigi Janez Škrubej: Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo, če te že zanima.

k4vz0024 ::

Zanimivo kako so ZDA pljuvale po vzhodno Evropskih državah, da je komunizem ne dovoli zasebnosti, da je vse planirano itd. Ko pa so zrušili komunizem, so sami prevzeli metode komunizma. Cilj ZDA sploh ni bil uvedba demokracije, pač pa podreditev njihovim ekonomsko političnim interesom pod krinko prinašanja demokracije.

Kot sem omenil v eni od tem, da sumim da je vohunjenje implementirano v strojni opremi in da ti softwerska kriptiranje ne pomaga prav veliko, se je sedaj izkazalo za resnično.

Vpr.je še kakšne tehnike še uporabljajo. Vpr. časa pa je kdaj bo NSA sama ali njeni naročniki zlorabili svojo neomajno moč. Zagotovo pa nas bo v prihodnje tako ali drugače bolela glava.

Neverjetno preroške so bile Obamove besede Yes We (S)Can...

Politični sistem se bo v ZDA nedvomno spremenil. Zgodovinsko gledano se bo iz republike prešel v neko obliko diktature elite. Kar je že sedaj do neke mere.

simnov ::

Lol po tvoje je 98% folka na slotech že kdaj ukradlo sendvič.Tista 2% ga pa še bo v prihodnosti. :D
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Oddelek: Novice / NWO
306231 (3561) Loocas
»

NSA avtomatizirano vdira v milijone računalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
6024174 (19407) link_up
»

NSA meri na sistemske administratorje

Oddelek: Novice / NWO
279340 (7166) Truga
»

Po Prismu je tu Muscular

Oddelek: Novice / Zasebnost
278107 (5207) gumby
»

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Oddelek: Novice / Zasebnost
2710679 (9141) Redneck

Več podobnih tem