»

Vohunske igre: Izraelci vdrli Rusom, ki so vdrli Američanom, ki so vohunili

Slo-Tech - Nadaljevanje minuli teden odkrite zgodbe o ruskem vdoru v NSA, pri čemer so uporabljali priljubljeni protivirusni Kaspersky istoimenskega moskovskega podjetja, postaja čedalje zanimivejše. Vdor, ki sega v leto 2015, so očitno izvajali ruski hekerji, ki so jih pri tem početju zalotili Izraelci. Ti so ravno tedaj vdirali v Kaspersky, tam pa so odkrili ameriška orodja, ki jih NSA uporablja za vohunjenje po svetu.

Pojdimo lepo po vrsti. Kaspersky Antivirus je priljubljen program za zaščito pred virusi in drugo nesnago, ki ga ponuja moskovsko podjetje Kaspersky Labs. Po vsem svetu ima več kot 400 milijonov uporabnikov. Da je podjetje povezano z ruskim državnim vrhom, so jim v tujini že nekajkrat očitali, a dokazov ni bilo. Ustanovitelj podjetja Eugene Kaspersky to...

29 komentarjev

Vdor v NSA razkril luknje v Ciscovi in drugi omrežni opremi

Slo-Tech - Še vedno odmeva vdor v NSA, ki je zdaj že potrjeno pristen. Neznani napadalci, ki so vdrli v Equation Group, ki je vrsto let sodelovala z NSA (če ni bila njen del) in je imela na svojih strežnikih njena delovna orodja, so na internet priobčili najdena orodja, ki izkoriščajo resnične ranljivosti v obstoječi programski in strojni opremi. To sta že priznala Cisco in Fortinet, po nepotrjenih navedbah pa naj bila ranljiva še vsaj Juniperjeva oprema.

Seznam vseh orodij, ki so v javno dostopnem arhivu, vsebuje ExtraBacon, ki izkorišča ranljivost v Ciscovem požarnem zidu Adaptive Security Appliance pri implementaciji SNMP. Cisco je ranljivost CVE-2016-6366 priznal in napovedal popravek. Trenutno pa so pripravili orodje, ki zazna konkretno programsko opremo iz NSA, in svetujejo...

26 komentarjev

NSA: Več kot 600 napadov kitajskih vladnih hekerjev v zadnjih petih letih

NBC - V javnost je pricurljajo tajno poročilo ameriške NSA o napadih kitajskih vladnih hekerjev na ameriške tarče v zadnjih petih letih. V tem času so napadi več kot 600 ameriških podjetij, organizacij in državnih služb, je zapisano v poročilu, ki ga je prvi pridobil NBC. Med tarčami so tudi velikani, kot so Google, ameriška vojska in Lockheed Martin. Zemljevid napadov kaže, da so bili usmerjeni proti tarčam po celotni ZDA in da niso posebej koncentrirani na nobenem področju. Največkrat je bila tarča sicer zvezna država Kalifornija.

Viri v NSA so za NBC povedali, da gre material, ki ga je Agencija pripravila februarja 2014 in zajema obdobje od leta 2009. Predvidevati moremo, da so se...

22 komentarjev

Cisco v boju zoper NSA pošilja opremo na lažne naslove

The Register - Glenn Greenwald je lani v svoji knjigi No Place to Hide o prisluškovanju NSA in aferi Snowden med drugim razkril tudi, da NSA fizično prestreza pošiljke Ciscovih usmerjevalnikov in vanje vgrajuje prisluškovalno opremo. Zlasti privlačna je strojna oprema, ki gre v izvoz. S tem je potrdil navedbe iz decembra 2013 o početju enote TAO (Tailored Access Operations), ki so se tedaj zdele kot znanstvena fantastika.

Cisco ima zaradi tega obilico težav in so že lani protestirali pri predsedniku Obami. Tako kot so se ZDA odločile, da ne bodo več kupovale Huaweijeve strojne opreme, ker sumijo, da Kitajcem omogoča prisluškovanje, se lahko tudi preostali svet odloči prekiniti sodelovanje s Ciscom. To pa bi predstavljalo milijardno...

43 komentarjev

Kako je britanski GCHQ vdrl v belgijski Belgacom

The Inercept - The Intercept, De Standaard in NRC Handelsblad so objavili prvo rekonstrukcijo poteka napada na Belgacom, ki ga je po doslej znanih podatkih zakrivila britanska obveščevalna agencija GCHQ s zlonamernim programom Regin. Edward Snowden, ki je priskrbel precejšen del dokumentov v podporo tem trditvam, pravi, da gre za prvi dokazani primer internetnega napada ene države članice EU na drugo.

Belgacom je belgijski telekomunikacijski operater, ki je bil za napad posebej zanimiv zato, ker v Belgiji z internetno povezljivostjo oskrbuje organe Evropske unije in ker ima v lasti precej podmorskih kablov, prek katerih teče mednarodni internetni promet. Prve anomalije v delovanju sistemov so odkrili poleti 2012, medtem ko je GCHQ napad izvajala vse od leta 2009. Šele julija 2013 so v Belgacomu odkrili, da so anomalije posledica načrtnih napadov z...

38 komentarjev

Britanski GCHQ s strašljivimi sposobnostmi potvarjanja informacij na spletu

The Inercept - Glenn Greenwald, ki mu je Edward Snowden predal dokumente iz NSA, je v The Interceptu objavil nove dokumente, ki pričajo o sposobnostih britanske obveščevalne agencije GCHQ pri širjenju dezinformacij po internetu in informacijskem vojskovanju.

Gre za wiki dokument, ki natančno razčlenjuje več deset orodij GCHQ za informacijsko vojskovanje. Večina jih ima oznako operativno in so jih tudi uporabljali, recimo v boju v Afganistanu, nekaj pa jih je v razvojni fazi. Orodja, ki imajo zelo poetična imena, omogočajo najrazličnejše vragolije.

Britanci imajo v lasti Swamp Donkey, ki deluje kot Cryptolocker in na računalniku tarče zašifrira občutljive datoteke, Sunblock, ki onesposobi dostop do spleta in e-pošte, ter Stealth Moose in Angry...

9 komentarjev

NSA ste sumljivi, že če berete o Toru

Tagesschau - Nemški časnik Tagesschau in NDR sta uspela pridobiti delce izvorne kode programa XKeyscore, ki ga ameriška agencija NSA uporablja za prestrezanje komunikacije po internetu. Medtem ko smo doslej črpali zgolj iz opisnih virov, je to prvi primer, ko je znana tudi izvorna koda. Ta kaže, da so za NSA sumljivi in s tem upravičene tarče prisluškovanja vsi, ki že zgolj berejo o anonimizacijskem omrežju Tor ali pa Linux Journal.

Kdo je priskrbel dokumente in izvorno kodo, ni znano, je pa verjetno, da to ni bil Edward Snowden. Koda kaže, da NSA ne prestreza le prometnih podatkov, kot so trdili, ampak izvajajo analizo vsebine komunikacij.

Eno izmed pravil v XKeyscoru v elektronskih sporočilih analizira pošiljateljev in prejemnikov naslov, če sta...

37 komentarjev

NSA za nekaj držav hrani vse telefonske pogovore

Slo-Tech - Novi dokumenti iz NSA, ki jih je razkril Washington Post, prinašajo slabe novice, če kličete v državi, ki so jo ZDA uvrstile na svoj radar. Obstajajo namreč države - katere, zaradi nacionalne varnosti časnik ni razkril - kjer NSA prestreza, snema in hrani vse telefonske pogovore.

Da NSA zbira prometne podatke o telefonskih pogovorih po celem svetu, od koder potem gradijo sezname povezanih oseb glede na lokacijo in komunikacije, smo pisali že lani. Letos smo ugotovili, da je svet vendarle prevelik, da bi NSA beležila vse telefonske pogovore. Toda v kakšni državi bi pa to šlo.

Po zadnjih razkritjih ima NSA orodja in tehnične zmožnosti, da prestreza in shranjuje vse telefonske pogovore v zadnjih 30 dneh v neki...

23 komentarjev

NSA avtomatizirano vdira v milijone računalnikov

Slo-Tech - Sveže objavljeni dokumenti iz NSA, ki jih je lani priskrbel Edward Snowden, razkrivajo obsežen avtomatiziran sistem, ki omogoča okužiti na milijone računalnikov in jim prisluškovati. O tem pišeta Ryan Gallagher in Glenn Greenwald v včerajšnjem The Interceptu. Obseg delovanja NSA je zastrašujoč, pomagata pa jim britanska GCHQ in japonska obveščevalna agencija, ki je v tem kontekstu še nismo srečali.

NSA je razvila avtomatiziran sistem z imenom Turbine, ki poenostavlja okužbe tarč. Tako lahko NSA okuži več milijonov računalnikov, ne da bi se morali ljudje ukvarjati z vprašanjem, koga in kdaj ciljati. Računalniki to storijo sami. Projekt Turbine jim je omogočil razširiti tedanji sistem prisluškovanja, ker ni potreboval človeškega vpletanja, da je na računalnike podtaknil...

60 komentarjev

NSA prisluškuje s fizičnim vgrajevanjem hroščev

The New York Times - NSA je namerno okužila vsaj 100.000 računalniških sistemov po vsem svetu, ki ji omogočajo prisluškovanje telekomunikacijam in vohunjenje, piše The New York Times. S temi novimi razkritji se nadaljuje lanska zgodba, kako NSA podtika zlonamerno programsko opremo v računalnike, kako napada ter prestreza tudi pošiljke strojne opreme ter kako njeni strežniki na internetu v hitrosti tekmujejo z legitimnimi strežniki podjetij in poizkušaj obiskovalcem postreči z malwarom. Težava pa niso niti sistemi, ki niso povezani z internetom, piše NYT.

Prek USB-vrat lahko v računalniške sistem priključijo radijske oddajnike, ki pošiljajo informacije o dogajanju k sprejemniku, ki je lahko oddaljen tudi nekaj...

7 komentarjev

NSA vgrajuje prisluškovalne naprave v strojno opremo

Spiegel Online - Spiegel objavlja nove podrobnosti o sposobnostih NSA, ki počasi preraščajo celo znanstveno fantastiko. Omenili smo že obstoj elitne divizije TAO (Tailored Access Operations) znotraj NSA, ki se uporablja za dostop do najbolje varovanih in najpomembnejših tarč, kot so tudi tuji diplomati in predsedniki. Sedaj je o TAO znanega precej več.

TAO se od leta 2001 po napadu na newyorška dvojčka skokovito širi in postaja čedalje sposobnejši. Struktura zaposlenih v tem oddelku je precej drugačna od ostalih delov NSA, saj je tam večina mladih in sposobnih hekerjev, ki za NSA vdirajo v računalniške sisteme po svetu. Zaposlene NSA novači tudi srečanjih hekerjev in podobno, pri čemer se direktor agencija obnaša dogodku primerno, in na primer na hekersko...

121 komentarjev

NSA namerno okužila 50.000 računalnikov

nrc.nl - Nizozemski časnik NRC Handelsblad piše, da novi dokumenti, ki jih je razkril žvižgač Edward Snowden, dokazujejo, da je NSA v več kot 50.000 računalnikov po svetu namenoma namestila zlonamerno programsko opremo z namenom kraje podatkov.

Gre za izvleček iz predstavitve iz leta 2012, v kateri NSA orisuje zbiranje podatkov po svetu. Ena izmed metod se imenuje CNE (Computer Network Exploitation) in označuje namestitev malwara na dobrih 50.000 po svetu. O posameznih primerih smo že pisali, recimo o napadu na vozlišča belgijskega telekoma, ki ga je izvedla britanska obveščevalna agencija GCHQ, da so lahko prestrezali promet prek te infrastrukture. Belgija je pomembna tarča, saj so v Bruslju...

13 komentarjev

Po Prismu je tu Muscular

Washington Post - Washington Post je pridobil tajne dokumente NSA, ki razkrivajo bistveno večji obseg prestrezanja internetnih komunikacij, kot je to veljalo v primeru Prism. Najnovejši dokumenti, ki jih je razkril Edward Snowden, kažejo, da je NSA prestrezala tudi interno komunikacijo med podatkovnimi centri internetnih velikanov brez vednosti udeleženih podjetij.

Afera Prism ima mnogo aspektov, vse od prisluškovanja svetovnim voditeljem do prečesavanja podatkov v oblačnih internetnih storitvah. Podjetja, kot so Facebook, Google in Microsoft, so naposled priznala, da ima NSA dostop do nekaterih informacij, a le do tistih, ki jim jih morajo posredovati na podlagi odredb sodišča po FISA. Najnovejša...

27 komentarjev

NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku

Spiegel Online - Novi dokumenti o delovanju NSA, ki jih je izmaknil Edward Snowden in so jih sedaj razkrili v nemškem Spieglu, kažejo, da je NSA prisluškovala mehiškemu predsedniku in celotni tamkajšnji administraciji. To ni prvi tovrstni primer, saj je Snowden že razkril, da je NSA vohunila po tujih veleposlaništvih, v evropskih institucijah v Bruslju in v Združenih narodih.

Posebna enota znotraj NSA se imenuje TAO (Tailored Access Operations) in je namenjena posebno zahtevnim primerom prisluškovanja. TAO je imela nalogo pridobiti dostop do mehiške vlade in maja 2010 je TAO sporočila, da so v okviru operacije Flatliquid uspeli pridobiti dostop do poštnega strežnika, kjer ima svoj elektronski naslov mehiški predsednik. Prek istega strežnika je potovala tudi druga pošta...

27 komentarjev

NSA sledi uporabnikom Tora

Washington Post - Da si NSA želi čim večji nadzor nad internetom in njegovimi uporabniki, ni nobena skrivnost. Zato je razumljivo, da gre NSA precej v nos omrežje Tor, ki je namenjeno prav anonimnosti pri brskanju. Pisali smo že, da je z zadostno mero potrpežljivosti v nekaj mesecih mogoče ugotoviti identiteto posameznega uporabnika. Sedaj pa najnovejša razkritja, ki sta jih objavila Guardian in Washington Post, dokazujejo organizirane metode in projekte, ki jih NSA uporablja za deanonimizacijo uporabnikov Tora.

NSA se skupaj z britanskim partnerjem GCHQ trudi na različne načine. Takoj na začetku povejmo, da same arhitekture Tora niso zlomili in ta ostaja varna. Problem pa je, da je anonimnost odvisna od mnogih drugih dejavnikov, ki lahko delujejo NSA v prid.

Razmišljali so o...

15 komentarjev

Imajo ZDA dostop do bančnih podatkov in večino ameriškega interneta?

Slo-Tech - Konec prejšnjega tedna so ameriški časopisi The New York Times, Los Angeles Times in The Wall Street Journal objavili članke o skrivnih sodnih pozivih s katerimi sta obveščevalna služba CIA in ameriška Državna zakladnica (Treasury Department) pridobila mednarodne podatke o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT.

Preko sistema SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) se pretakajo podatki o mednarodnih finančnih transakcijah iz 7800 finančnih ustanov iz več kot 200 držav. Podatke so kakopak pridobivali zaradi borbe proti teroristom oziroma njihovim financerjem. Po uradnih zagotovilih ni šlo za izkopavanje podatkov (tim. data mining), pač pa so dostopali le do omejenega števila podatkov. Kljub temu je sedaj povsem jasno, da imajo ameriški državni organi preko SWIFT-a dostop do vseh mednarodnih finančnih transakcij. (Mimogrede: se še kdo spomni izmikanj glede prisluškovanja NSA Američanom?) Ameriška administracija je razkritje kritizirala, saj naj bi...

31 komentarjev