» »

Davek na nepremičnine

Davek na nepremičnine

««
17 / 23
»»

Invictus ::

Niso našli nobenega norca, ki bi prevzel to sranje ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dronyx ::

>BTW, Seliškar je bil odstavljen...

Če se ne motim je sam odstopil, torej ni bil odstavljen.

AndrejO ::

Morda. V vsakem primeru je že leto dni v.d., ki ga niso uspeli zamenjati.

V vsakem primeru se žogica vrne nazaj tistim, ki že leto dni iščejo zamenjavo. Če bi bil res tako zanič, kot se sedaj nekateri izgovarjajo na njega, potem bi bila ta zamenjava že davno nazaj opravljena. Pri vseh ostalih uspešnih menjavah v preteklem letu, bi ta pravzaprav morala biti mala malica. Drugega v.d. se lahko namesto njega postavi v roku 24 ur, brez odškodnin ali odpravnin.

Mislim, zagovarjanje človeka ki je vodil projekt, zajebal in potem še izgovori na višje inštance, to je tipično za Slovence.

Vedno so drugi krivi in vedno smo sami naredili delo najbolje. Malo morgen ...

AndrejO ::

Izgovarjanje na človeka, ki je podal odstopno izjavo še pred začetkom projekta, in je bil tudi razrešen, potem pa se ga je "pozabilo" na položaju, je še bolj neodgovorno. Diletantsko. Na človeški ravni tudi podlo. Če se strinjamo, da ni bil sposoben peljati tega projekta, kje je bila vlada zadnje leto, da navkljub vsem javnim komentarjem in kritikam ni glede tega storila nič.

Sedaj pa, ko so ugotovili dimenzije težave, pa seveda vsak za svojo rit skrbi. Bog ne daj, da se bi kdo pri naslednjih volitvah vprašal, koga vlada dejansko posluša. Trenutna je ravnokar dokazala, da nikogar. Vsaj ne, dokler se ne zaleti v steno potencialnega vsesplošnega upora. Takšnega, ki je pomagal odstaviti prejšnjo vlado.

Dreka je v vsakem primeru dovolj za vse. Očitno. Sicer se ne bi vsi sočasno trudili, da ga čim več prevalijo na nekoga drugega.

Projekt je stekel precej pred njegovo odpovedjo, letom 2013.

Njegove javne izjave so bile pa večinoma v stilu kako dobro delajo in kako ljudje nič ne razumejo. No, to drugo je tudi precej res.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Pri dedovanju je recimo meni zabavno tudi to, da so nepremičnine v tem pogledu nekakšna "svetinja", pa čeprav gre za 2/40 od 500 evrov vredne njive na nerodovitnem in poplavnem področju v okolici Malečnika.

Na drugi strani pa nikjer ne obstaja kakšna "zemljiška knjiga oziroma kataster", kjer bi bilo natančno popisano, kaj vse od ostalega si človek lasti in je morda tudi lahko predmet dedovanja, pri čemer pa je marsikaj od tega vredno bistveno več, kot te nepremičnine. Televizor, računalnik, igralna konzola, zlata veržica, kuhinja za 10.000 evrov, čevlji Manolo Blatnik za 1200 USD...Nič. To lahko odnese po smrti kdor prvi pride in o tem ne ve nihče nič, če ni navedeno kje v oporoki.

Hecno, res. Za od deleč gledati so ljudje res precej zabavna bitja. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Gregor P ::

Mar se ti ni zdi, da le je neka razlika med "nepremičnino" (imeti dejansko edini možen specifični kos zemlje na planetu Zemlja) ter "premičnimi" stvari (kot so recimo čevlji)?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Pithlit ::

Najbolš da Dronyx pride do mene pa popiše kolk rolc toaletnega papirja imam.
Life is as complicated as we make it...

Gregor P je izjavil:

Mar se ti ni zdi, da le je neka razlika med "nepremičnino" (imeti dejansko edini možen specifični kos zemlje na planetu Zemlja) ter "premičnimi" stvari (kot so recimo čevlji)?

Žal, osebno kakšne velike razlike ne vidim. Konkretno se mi zdi "večji čudež vesolja" nek designerski čevelj Manola Blatnika, kot pa zaraščenih par kvadratov neke zemlje. Tudi iz "mojih parcel" mi na misel ne pride da bi podil kogarkoli. Nabiraš gobe...super, potrebuješ drva za kurjavo...vzemi, jaz ne kurim na drva...si želiš odpočiti na "moji" travici...nobenega problema...Vem, zveni patetično, kot bi poslušal kakšnega jezusa.

Ta fetiš na zemljo je očitno še globoko zakoreninjen v naši DNK zasnovi, podobno kot nekatere živali z lastnim urinom označijo svoj teritorij.

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Tole z 2/40 od 500 evrov vredne njive je hudo pretiravanje. Moj sorodnik si npr. lasti 1/200 parcele, velike 50 m^2.

Ampak v duhu Pithlit ... podpiram uvedbo zakona, kjer pri vsakem opravljanju potrebe zabeležiš točno število porabljenih lističev wc papirja in v excellovo tabelo vneseš odpis le-teh. In pri vsakem kosilu stehtaš, koliko miligramov soli si porabil in le-to odpišeš. Tako lahko v poljubnem trenutku veš svoje natančno stanje premoženja, do centa natančno. Vse bankovce v denarnici seveda popišeš skupaj s serijskimi številkami, kar ima še dodatno prednost, da lahko vedno izslediš storilca. Psice, mačke, ovce, kokoši, zajklje ... pa je obvezno pri kotenju peljati na kliniko, da ne bi slučajno prikril rojstva kakšnega jagenjčka ali psička in ga na črno prodal, ne da bi plačal davek.

mojca je izjavil:

Tako lahko v poljubnem trenutku veš svoje natančno stanje premoženja, do centa natančno.

Nisi razumela. Ni point v tem da ti veš. Point je v tem da tvoji dediči to vedo. Da slučajno ne bi bil kateri od njih prikrajšan za svoj paket papirnatih robčkov.

Karaya 52 ::

Okapi je izjavil:

Dvomim, da je možakar (Seliškar) kadar koli izjavil, da bo to uspelo v roku. In on je samo vršilec dolžnosti in ne direktor. Očitno ga ni, ki bi prevzel direktorat za izvajanje nemogočih nalog obsojenih na neusupeh.

Še enkrat: Za vse to sranje je odgovoren predlagatelj in sprejemalec zakona.
Nihče od odgovornih za izvajanje zakona ni javno povedal, da tega ni mogoče storiti pravočasno. Seliškar bi lahko že pred dvema letoma odstopil, če bi ga vlada silila v nekaj, za kar je vedel, da ni mogoče narediti v redu in pravočasno.

O.

To je opozicija vladi non stop tumbala, da so že smešno zgledali. Dobro se je vedelo, da bodo ljudje navalili na urade zaradi različnih stopenj. Niti 80.000 zbranih podpisov proti davku ni predramilo vlade, zdaj je pa nek Sevšek vsega kriv... ja, saj je, ene peti po vrsti. Predsednica vlade, resorni ministri, koalicija, poslanci, ki so zakon podprli, potem pa pride na vrsto ta Sevčnik, al kako se že piše.

m0LN4r ::

To da pa nekdo ugotovi zdaj (2013/2014), da ima v vukojebini z grmovji in drevesi zaraščenem kotičku zemlje zidalno parcelo, kjer je imel pradedek vikend je BULLSHIT. Sory.

Jaz sem že pr 18 letih vedel, kje mamo njive, kje mamo travnike, kje imamo zidalno površino (zakaj, kje, kdo, koliko). Vedel sem če je lastnik dedek, babica, mama, ati ali jaz. Ali polovico stara mati pa njen brat iz francije.

Eni majo v lastni neke parcele že 50 let oz. v družini že 20-30 let. Pa ugotovijo šele zdaj da imajo zidalno površino na njej?

Torej je bilo časa 10x preveč, da bi spremenili namembnost v travnik, če se ne strinjate z ocenitvijo.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Mene je pri nepremičninah tudi presenetilo, koliko različnih evidenc dejansko obstaja na tem področju. Zemljiški kataster, kataster stavb, register nepremičnin, zemljiška knjiga itd. Nekje sem prebral, da je moral Gurs praktično ročno (verjetno je to mišljen Excel) prenesti čez 100.000 podatkov iz zemljiške knjige in jih zopet "ročno" (upam, da so napisali kakšen update SQL, ki bere excel) vnesti v svoje evidence.

Čemu v času informacijske tehnologije toliko različnih evidenc za v bistvu eno in isto zadevo. Razbitje države na prostorske entitete in določitev lastniških razmerji.

Jaz bi v dobi informacijske tehnologije pričakoval, da gre tu vendarle za "eno evidenco" (seveda ne mislim tu eno tabelo v bazi), ki se zaradi mene lahko imenuje tudi e-prostor in so v njej zbrani vsi ti podatki, tako da ni nikomur potrebno ničesar "ročno prenašat". Določi se samo pravice, kaj lahko kdo v tej evidenci počne in na kakšen način.

Tako v bistvu na enem mestu imaš podatek o moji parceli številka 343/5, o stavbah, ki so na tej parceli, o vknjiženih lastninskih pravicah, kaj se lahko na parceli počne...

Morda razmišljam preveč naivno, ampak če se kdo spomni, smo tudi vrsto let pretipkavali v neke obrazce za dohodnino številke, ki jih je vse že imela država in so s tem samo preverjali, ali smo sposobni številke pretipkati v ustrezne rubrike. Potem se pa nekdo vpraša preprosto..."what the fuck"!

Zgodovina sprememb…

m0LN4r je izjavil:

To da pa nekdo ugotovi zdaj (2013/2014), da ima v vukojebini z grmovji in drevesi zaraščenem kotičku zemlje zidalno parcelo...

Kar se tiče dedovanja raznih kmetijskih zemljišč sem mnenja, da bi morala tu država strmeti za tem, da se ne razbija tega z dedovanjem na ne vem koliko posameznih delov, ampak da se stimulira ljudi, da se glede tega dogovorijo. Ne pa da si lastnik 1/100 neke zaraščene njive. To, oprostite, meni ni resno.

Poleg tega bi po moje morala obstajati možnost, da v primeru dedovanja takih zemljišč zadevo takoj preneseš na nek sklad (lahko se temu reče zaradi mene tudi "sklad kmetijskih zemljišč"), ki potem sam poskrbi naprej za prodajo oziroma najustreznejšo rešitev. V takem primeru se ti ne bi odrekel dediščini, samo prepustil nekomu, da to uredi oziroma poišče lastnika. Za par 100 evrov (verjemite na besedo) nima smisla jemati dopusta, da greš lepit oglase na oglasno desko Upravne enote, plačevati notarje, geometre in cel kup drugih pijavk, ki služijo na ta račun.

Zgodovina sprememb…

Aston_11 ::

POnovno bi morali uvesti, da je dedič samo prvi otrok, ostali pa naj se pišejo. Tole s stotinkami in sto dediči pri posamezni parceli, od tega polovico mrtvih s nadaljnimi dvesto dediči meji na burleske.

Saj to se ve...če ne maraš otrok, sorodnikov, skratka, potencialnih dedičev, samo sestaviš "krivično" oporoko, pa so potem na smrt skregani še nekaj generacij. ;)

Ko sem jaz poslušal par takih primerov...bog pomagaj...pa sicer razumni, šolani ljudje, ampak pri dediščini pa pamet odpove na celi črti tudi zaradi pol hektara pašnika.

Zgodovina sprememb…

Ma težek je slovenski pohlep. Pa kje se ti bo nekdo odpovedal 1/100 zemlje ali 1/8 hiše :D Utopija. Uni nad 40-50 let (ne vsi, tipični janezi) pa so itak ubitačni s svojimi teorijami.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Meni se zdi, da se tale obsedenost z zemljo vleče še iz časov, ko je zemlja dejansko pomenila preživetje in si kupil nekaj gozda, da si nabral drva za zimo, njive si imel za pridelek in travnike za hrano živini v hlevu. To je bil pač v tistih časih standardni "portfolio".

Danes imaš pa za hrano Spara, ogrevanje pa na daljinca.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Bolj je stvar v tem, da je pač treba podatke o zemljiščih vodit natančno, in potem imaš lahko 1/100 male njivice, če ravno hočeš. Podobno kot bančne račune vodijo na cent natančno in lahko podeduješ nekaj centov. Tako kot ne more banka kar malo po svoje zaokrožati cifer, tudi Zemljiška knjiga ne more reči, da 1/100 njivice je pa manj kot nič.

Bolj je problem, da je promet z nepremičninami po nepotrebnem kompliciran. Lahko bi bil urejen tako, kot je promet z avtomobili, recimo, ki so ravno tako vsi registrirani, ali z delnicami.

O.

Mr.B ::

Lahko bi bil urejen tako, kot je promet z avtomobili, recimo, ki so ravno tako vsi registrirani, ali z delnicami.

Zakaj imam spet v glavi Informacijsko pooblaščenko ergo :
Informacijska pooblaščenka naskladnost registrov zemljiške knjige

Torej da se je lahko kradlo, da lahko pomembneži, ki seveda ne pridigajo o socialni čutečnosti, pač hendlajo z nepremičninami...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Okapi je izjavil:

Bolj je stvar v tem, da je pač treba podatke o zemljiščih vodit natančno, in potem imaš lahko 1/100 male njivice, če ravno hočeš. Podobno kot bančne račune vodijo na cent natančno in lahko podeduješ nekaj centov. Tako kot ne more banka kar malo po svoje zaokrožati cifer, tudi Zemljiška knjiga ne more reči, da 1/100 njivice je pa manj kot nič.

Samo banka ti za vodenje TR vsak mesec kar konkretno zaračuna in ti verjetno na misel ne pride, da boš šel zaradi nekaj centov ali 10 evrov dediščine odpirat TR. Pri ZK teh problemov ni, ker se vodi "po uradni dolžnosti" zastonj, ljudje pa ne opazijo, koliko denarja ob tem zmečejo za razne notarje, odvetnike...

Gavran ::

Okapi je izjavil:

Bolj je problem, da je promet z nepremičninami po nepotrebnem kompliciran. Lahko bi bil urejen tako, kot je promet z avtomobili, recimo, ki so ravno tako vsi registrirani, ali z delnicami.

O.

Tole je dejansko velik problem. Smo ravno v postopku prodaje nepremičnine vredne nekaj sto evrov s štirimi solastniki. Je vsak porabil že nekaj dni dopusta, pa še ga bo treba...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Mr.B ::

Ja in, zakaj tega že prej niso uredili ??
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

In kaj bi bilo prej boljše? A misliš, da so bili postopki preprostejši?

O.

Predstavljajte si, da bi morali za vsak LCD TV v vrednosti 750 evrov po nakupu stopiti do notarja, da vloži tako imenovani "TK predlog" za vpis TV aparata v register TV aparatov in vam za to izstavi račun ranga 150 evrov? Po moje bi vam bilo takoj jasno, da vas ima nekdo za tepce! :D

Zgodovina sprememb…

Okapi je izjavil:

In kaj bi bilo prej boljše? A misliš, da so bili postopki preprostejši?

Gužve ni bilo. Prideš, potrkaš, rešiš.

dronyx je izjavil:

Predstavljajte si, da bi morali za vsak LCD TV v vrednosti 750 evrov po nakupu stopiti do notarja, da vloži tako imenovani "TK predlog" za vpis TV aparata v register TV aparatov in vam za to izstavi račun ranga 150 evrov? Po moje bi vam bilo takoj jasno, da vas ima nekdo za tepce! :D

Ti, seveda, z nepremičninami še nisi delal... razen tega da si mogoče v kataster pogledal ko se je GERK odprl, pa po GURS-u firbcal kakšno bogastvo imajo sosedje. Ker če bi dejansko imel opravka s kakšnim nepremičninskim poslom bi vedel da govoriš neumnosti.

Mr.B je izjavil:

Ja in, zakaj tega že prej niso uredili ??

Prodajo pač izvedeš takrat ko se za to odločiš, ne? In ne, prodaja nima nobene veze s tem davkom. Je pa postopek zbirokratiziran do absurda. Kot pravzaprav vse v naši državi.

Pithlit je izjavil:

Ti, seveda, z nepremičninami še nisi delal...

Ja, vem, me je spet zaneslo. Sem pozabil, da gre v teh primerih za zemljo in zidove.

fosil ::

O slovenskem odnosu do nepremičnin veliko pove naslednji podatek.
Prvi pravi slovenski film je bil: Na svoji zemlji ;)
Tako je!

k4vz0024 ::

fosil je izjavil:

Nedvomno ima navezanost Slovencev do svoje zemlje v zg. razlogih. Lastništvo zemlje je v zg. kontekstu preprečevalo preseljevanje nemčurjev/lahov in da se je zemlja obdržala znotraj razširjene družine...

Propad Karantanije se je začel, ko so kosezi dobili oblast nad zemljo, ki so razprodali zemljo tujcem..

Propad samostojne Slovenije se je začel z zadolževanjem nesposobnih politikov, ki s davkom na davek rešujejo svojo r..

Davek na nepremičnine ima kar nekaj pasti. Na (ne)rezidenčne nepremičnine je letos "le" 80 % potem pa se bo vsako leto dvigal. Potem je tu še variabilni del, kjer občine lahko in tudi bodo dvignile davek....

Ampak na koncu, kaj bo ostalo od države, če podložnikom poberejo vse in zadavijo "kuro", ki jim nese jajca?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: k4vz0024 ()

k4vz0024 je izjavil:

fosil je izjavil:

Nedvomno ima navezanost Slovencev do svoje zemlje v zg. razlogih. Lastništvo zemlje je v zg. kontekstu preprečevalo preseljevanje nemčurjev/lahov in da se je zemlja obdržala znotraj razširjene družine...

Propad Karantanije se je začel, ko so kosezi dobili oblast nad zemljo, ki so razprodali zemljo tujcem..

Propad samostojne Slovenije se je začel z zadolževanjem nesposobnih politikov, ki s davkom na davek rešujejo svojo r..

Davek na nepremičnine ima kar nekaj pasti. Na (ne)rezidenčne nepremičnine je letos "le" 80 % potem pa se bo vsako leto dvigal. Potem je tu še variabilni del, kjer občine lahko in tudi bodo dvignile davek....

Ampak na koncu, kaj bo ostalo od države, če podložnikom poberejo vse in zadavijo "kuro", ki jim nese jajca?

Po mojem za 99% slovencev baš boli za zg. in sploh nevejo tega kaj si napisal. So pač pohlepn narod. Odraščal po principu mej večjega k sosed.
Trade Republic 38MVDVXM

dronyx je izjavil:

Ja, vem, me je spet zaneslo. Sem pozabil, da gre v teh primerih za zemljo in zidove.

Res je. Zemljo se mimogrede v smeti vrže pa novo kupi. Tko kot televizor.

thramos ::

dronyx je izjavil:

Sej so ti že zgoraj napisali, da gre pri zemlji za omejeno, specifično dobrino, ki se je ne da reproducirat poleg tega pa je nujno potrebna za življenje. Če ne vidiš razlike nečim takim in parom čevljov, potem jasno ne boš razumel nobenih debat na to temo.

Gavran je izjavil:

Tole je dejansko velik problem. Smo ravno v postopku prodaje nepremičnine vredne nekaj sto evrov s štirimi solastniki. Je vsak porabil že nekaj dni dopusta, pa še ga bo treba...

Promet z nepremičninami je preprost če ga opravi nekdo ki ve za kaj se gre.

Če pa so zraven ljudje, oz. več njih, ki nimajo pojma za kaj se pravzaprav gre, potem se pa rabi nekaj dni dopusta da se jim pove postopek in vbije v glavo nekaj znanja.

Sam ljudje nočejo dati nekemu posredniku 500 EUR da uredi celotno transakcijo z notarjem vred (in njegovimi stroški). Edino kar bi bilo potrebno je, da se vsi skupaj naenkrat zglasijo pri notarju. Ostalo uredi posrednik.

>Sam ljudje nočejo dati nekemu posredniku 500 EUR ...

Velika večina ljudi pod pojmom nepremičnina razume stanovanja in hiše po 100 k evrov in več. Bi bilo pa zanimivo videti podatek, koliko nepremičnin je dejansko vrednih manj kot 500 evrov. V takih primerh se mi zdi navedeni strošek preprosto nesorazmeren, verjetno pa se način same transakcije ne glede na vrednost ne razlikuje kaj dosti, ali pa je celo povsem enak.

Me pa zanima, če se kdo morda spomni, kakšen je bil v socializmu postopek, ko si kupil recimo eno njivo v vrednosti današnjih par 100 evrov ali še manj. Kakšne dodatne stroške si imel pri vpisu v zemljiško knjigo itd...

Zgodovina sprememb…

@dronyx

Ti imaš malo zblojene pojme.

Nek posrednik ima z nepremičnino, vredno par 100 EUR ravno toliko dela kot z neko ki je vredna 1.000.000 EUR. Notar stane enako, zahtevek za sodišče za vpis v zemljiško knjigo tudi. Da ne govorim še o večih lastnikih katerih usklajevanje zna biti cela drama in ideja za kako tragedijo v smislu zakaj nekdo dobi 5 EUR več.

Seveda tem prascem posrednikom ne bomo dali 500 EUR ki pokrije tudi vse ostale stroške, jamranje da je treba vzeti nekaj dni dopusta, se vozit okoli (kurit bencin), ne služit denarja in tako ali tako plačati notarja ter ostale stroške, je pa na vrhuncu.

Invictus je izjavil:

Jaz imam zblojene pojme, če se mi zdi nesmisel dati ob prodaji 300 evrov vredne njive 500 evrov za razne posrednike, notarja...

Cene so visoke ja. Kriv je pa mrtvi in mali trg.
Trade Republic 38MVDVXM

500 EUR sem rekel na palec. Cena je vedno stvar pogajanj, sploh če je posel praktično sklenjen (se pravi da se vse udeležene stranke strinjajo s pogoji) in je treba spraviti skozi samo papirno vojno.

Problem je tudi ker večina folka tukaj (a ne dronyx), ne ve kaj prodaja nepremičnine potegne za sabo. Koliko nekih postopkov. Poleg tega tudi oddaja papirjev na upravnih enotah ni zastonj in stane najmanj 30 EUR. Zato ti za izbris dosmrtne služnosti notar zahteva 57 EUR. Ker upravna enota hoče imeti 30 EUR zase. 27 EUR pa ni več veliko keša.

Seveda skoraj vse lahko urediš sam. Na koncu samo daš notarju 38 EUR da poda vlogo na sodišče za vpis novega lastnika nepremičnine. Ampak če papirji kaj ne štimajo, bo sodišče vlogo zavrnilo, pa bo treba ponovno plačevati ...

dronyx je izjavil:

Invictus je izjavil:

Jaz imam zblojene pojme, če se mi zdi nesmisel dati ob prodaji 300 evrov vredne njive 500 evrov za razne posrednike, notarja...

Če je lastnikov 10 je to 50€ po glavi. Imajo lahko precej hitro veliko večje stroške če vsak sam to dela. Če drugega ne... izpad dohodka (pa pol še bencin/nafta, takse, čas, živci...).

Če si sam, pol pa ja... greš in sam rihtaš.

Sicer se meni zdi nesmisel sploh prodajat nekaj takega... pač podariš in je. Preveč stroškov pa jajcanja s tem.

Invictus je izjavil:

Seveda skoraj vse lahko urediš sam. Na koncu samo daš notarju 38 EUR da poda vlogo na sodišče za vpis novega lastnika nepremičnine. Ampak če papirji kaj ne štimajo, bo sodišče vlogo zavrnilo, pa bo treba ponovno plačevati ...

Iz popolnoma istega razloga jaz plačujem računovodkinjo da mi bilance izdela pa vloži kamor jih pač mora. Požrem tistih 100€ samo zato da imam nekoga ki bo odgovarjal ako karkoli ne štima.

Notarja se plača primarno zaradi tega... da imaš na koga s prstom pokazat če gre kaj narobe, namesto da jih dobiš orenk po prstih pa se pol še par let žreš zaradi tega.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Nihče mi ni odgovoril, kako je potekal postopek nakupa njive v socializmu in koliko je to takrat stalo?

Če sem si jaz prav zapomnil, sta šla dedek in prodajalec na "okrajno sodišče" in je bila transakcija narejena v parih minutah. Kakšnih velikih dodatnih stroškov s tem pa skoraj zanesljivo ni bilo.

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Titu si moral pocuzat nožni prst pa plačat mirrion dorra, pa je blo.

dronyx je izjavil:

Nihče mi ni odgovoril, kako je potekal postopek nakupa njive v socializmu in koliko je to takrat stalo?

V socializmu ni bilo nič tvoje ali moje. Vse je bilo naše.

Invictus je izjavil:

Sam ljudje nočejo dati nekemu posredniku 500 EUR da uredi celotno transakcijo z notarjem vred (in njegovimi stroški). Edino kar bi bilo potrebno je, da se vsi skupaj naenkrat zglasijo pri notarju. Ostalo uredi posrednik.

Ja vrednost nepremičnine je pa 1000€. Polovico kupnine naj dam zato ker si je nek birikrat izmislil zaj,ban postopek. Čisto ropanje, nič drugega.
Če bi govorili o nepremičnini vrednosti 100K, je eno. Če pa govorimo o nepremičnini v vrednosti nekaj 100 evrov, se pa zadeva pokaže v vsej svoji veličastni bedariji.

dronyx je izjavil:

Če sem si jaz prav zapomnil, sta šla dedek in prodajalec na "okrajno sodišče" in je bila transakcija narejena v parih minutah. Kakšnih velikih dodatnih stroškov s tem pa skoraj zanesljivo ni bilo.

Nepremičnino sem kupoval leta 1986. Šli smo k prvemu odvetniku ki je sestavil pogodbo, skupaj smo jo podpisali, potem je on izginil za nekaj ur in se vrnil s poštempljanimi papirji. Cena je bila določena v odstotkih od vrednosti pogodbe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gavran ()

Mimogrede... zanimivo kako sem jaz lahko bajto 'zrihtala' v treh dneh. Od pridobitve kredita do vpisa v ZK. Od tega mi je eni 2 uri vzelo letanje od doma, na 'kavico', do UE in nato še do notarja... pa še na eno 'kavico' za nazdravit uspešno opravljeni transakciji.

Mater ta birokracija... efektivno mi je 'dilanje' na UE in pri notarju vzelo ene pol urce.

Pithlit je izjavil:

Sicer se meni zdi nesmisel sploh prodajat nekaj takega... pač podariš in je. Preveč stroškov pa jajcanja s tem.

A misliš da je z darilno pogodbo manj dela? Malo morgen...

Ja, je.

Problem je tudi ker večina folka tukaj (a ne dronyx), ne ve kaj prodaja nepremičnine potegne za sabo.
Problem je ravno to, ker vemo - in se nam zdi neumno, da je s tem povezano toliko v bistvu nepotrebne birokracije. In ravno zato, ker skoraj moraš najeti (dragega) strokovnjaka, če hočeš prodat par sto ali celo samo par deset evrov velik kos gmajne, ostajajo parcele tako razdrobljene oziroma z veliko lastniki. Zdaj pa poskusi razložiti, zakaj je to dobro.>:D
««
17 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17442562 (19249) kriptobog
»

novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )

14828023 (23007) buttcrack

Nov davek na nepremičnine. Ali bom obdavčen s 0,5%?? (strani: 1 2 )

5312476 (11462) Mavrik
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7416035 (14521) Furbo

Več podobnih tem