» »

Davek na nepremičnine

Davek na nepremičnine

««
16 / 23
»»

mn ::

e Zemljiška Knjiga.

Izberi "Izberi e-opravila kot Registriran uporabnik" potem pa "eZK-opravila - zemljiška knjiga".

Pithlit ::

mojca je izjavil:

Ali kdo ve, kje lahko na spletu dobiš podatek o lastniku določene parcele, če to sploh še gre? Vem, da je bilo včasih to javno objavljeno in se mi je zdelo nenavadno, ne vem pa, ali je še kje.

Zemljiška knjiga.

Karaya 52 je izjavil:

Davek pa ni potreben, kje piše, da je potreben?

Davek je/ni potreben ker je pač treba filat proračun.

Tko vas večina to vidi.

Drugače je pa davek potreben ker je potrebno končno obdavčit premoženje. tko kot v vsaki normalni državi. Seveda to v normalnih državah pomeni da se sprosti obdavčitev dela... ampak to je že drug problem.

Sicer pa sem že enkrat zapisala da bi bilo fajn ko bi se kdo navadil s proračunom delat malo drugače kot svinja z mehom.
Life is as complicated as we make it...

mojca ::

mn je izjavil:

e Zemljiška Knjiga.

Izberi "Izberi e-opravila kot Registriran uporabnik" potem pa "eZK-opravila - zemljiška knjiga".

Oh, hvala. Tu ti prikladno še relevantni del emša pripišejo zraven. (In se posipam s pepelom, sem potem našla vprašaje že tule https://slo-tech.com/forum/t527741)

Vprašanje o koordinatah ostaja.

AndrejO je izjavil:

Potem pa dobiš idiotske rezultate tipa "garsonjera je 50% rezidenčna, 50% pa ne". Super. Idiotsko.

Nekdo svojo lastnino uporablja za življenje. Nižji davek.
Nekdo svojo lastnino uporablja za... premoženje. Višji davek.

IMHO kar logično. S tem 50%/50% pa lahko nehate... ker se ne obdavčuje direktno nepremičnin, ampak lastniške deleže. 'Majhna' razlika.

Glede glupih pavšalnih ocen vrednosti nepremičnine... Meni pregovorno dol visi. Če bo kdo hotel vedet dejansko vrednost svoje nepremičnine bo pač najel cenilca. In 'povprašal' trg.

Moj primer:
GURS mi je bajto ocenil na nekaj manj kot 100k.
Cenilec jo je ocenil na 155k.
Trg pa na 123k.
Simpl. Naj za odmero davka pač velja GURSova ocena. Če bi bila višja od tržne bi pač šla s pogodbo do njih in zadevo rešila (ampak ker je nižja mi pa kar paše).

Drugače je pa davek potreben ker je potrebno končno obdavčit premoženje.

Tole je bedarija. Zakaj obdavčevati premoženje? Zakaj nagrajevati potrošništvo in kaznovati gospodarnost?

mojca je izjavil:

Mja. Na to ne vem odgovarjat. Če se gre za približno pač nekam zabiješ količke in počakaš da ti jih sosed premakne. Pol jih ti malo manj nazaj premakneš... pa jih on spet. Bosta že prišla do kompromisa. Z GPS-om boš lih ene tolk zgrešila kot če greš 'na uč' količke zabijat.

No, lahko se pa proces mal skrajša pa s sosedom skupaj zabijeta količke tam kjer se oba strinjata.

Geodete znajo streljat pri nas. Če pa hočeš imeti stvari urejene tko kot se gre, pa ni druge kot geodetom količke plačat.

A dam smajlije zraven?

mn je izjavil:

Zakaj obdavčevati premoženje?

Ker je to bolj fer kot obdavčenje dela? Da ne govorim o tem kako bi tak sistem dejansko spodbujal investicije?

Sicer ja, obdavčenje dela IN premoženja je pač ena najbolj glupih potez.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Ker je to bolj fer kot obdavčenje dela? Da ne govorim o tem kako bi tak sistem dejansko spodbujal investicije?

Sicer ja, obdavčenje dela IN premoženja je pač ena najbolj glupih potez.

Ne ni bolj fer. Enostavno ni. Meni se zdi bolj fer, da mi vzamejo enkrat s kupčka pa potem pustijo ostalo pri miru kot pa da mi vsako leto malce vzamejo.

Karaya 52 ::

Pithlit je izjavil:

mojca je izjavil:

Ali kdo ve, kje lahko na spletu dobiš podatek o lastniku določene parcele, če to sploh še gre? Vem, da je bilo včasih to javno objavljeno in se mi je zdelo nenavadno, ne vem pa, ali je še kje.

Zemljiška knjiga.

Karaya 52 je izjavil:

Davek pa ni potreben, kje piše, da je potreben?

Davek je/ni potreben ker je pač treba filat proračun.

Tko vas večina to vidi.

Drugače je pa davek potreben ker je potrebno končno obdavčit premoženje. tko kot v vsaki normalni državi. Seveda to v normalnih državah pomeni da se sprosti obdavčitev dela... ampak to je že drug problem.

Sicer pa sem že enkrat zapisala da bi bilo fajn ko bi se kdo navadil s proračunom delat malo drugače kot svinja z mehom.

Hmmm...

Večina davku nasprotuje, zbrali so 80.000 podpisov (rekord, mimogrede), ki so jih ignorirali.
Obdavčitev premoženja nima nič z normalnostjo države, je na zelo trhlih moralnih temeljih.
Problem je praznjenje proračuna, ne filanje.

Zato je najbolje, da se zakon o tem davku črta, da se vsedejo skupaj in najdejo drugo rešitev za proračun.

mn je izjavil:

Ne ni bolj fer. Enostavno ni. Meni se zdi bolj fer, da mi vzamejo enkrat s kupčka pa potem pustijo ostalo pri miru kot pa da mi vsako leto malce vzamejo.

Jezus no, citiral si cel post ampak prebral ga pa očitno nisi.

Karaya 52 je izjavil:

Zato je najbolje, da se zakon o tem davku črta, da se vsedejo skupaj in najdejo drugo rešitev za proračun.

Najbolje je kar vse davke črtat. Saj to je jasno. Ampak takole država ne more funkcionirat.

A je tko težko brat kar napišem? Recimo tisto o proračunu pa svinji in mehu?

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Js te dobro berem, si mi pa dala slabo izbiro, da a) vse davke črtamo in b) nepremičninski davek mora bit. V resnici je vmes neskončno možnosti in pravim da je ta davek nepotreben, ker je slabo spisan in ker se mi ne zdi pošteno, obdavčevati nekaj, za kar je davek že bil plačan. Poleg tega siromaši ljudi in gospodarstvo.

Karaya 52 je izjavil:

Js te dobro berem, si mi pa dala slabo izbiro, da a) vse davke črtamo in b) nepremičninski davek mora bit.

*sigh*

To da bi bilo fajn optimizirat proračun (kar bi privedlo do tega da se nekatere davke lahko ukine/zmanjša) si seveda spregledal? Pa to da je implementacija tega davka najmanj malomarna? Pa to da naj se pač uvede ta davek (bolje implementiran, seveda) pa sprosti obdavčitev dela? Lahko se gremo pogovarjat o še drugih možnostih... ampak nekako ta tema ni temu namenjena.

Aja, to da je uvedba tega davka IN obstanek obdavčitve dela idiotizem (IMHO) si tudi prebral?

Jap. Fenomenalno branje.

thramos ::

mn je izjavil:

Tole je bedarija. Zakaj obdavčevati premoženje? Zakaj nagrajevati potrošništvo in kaznovati gospodarnost?

Zakaj obdavčiti delo? Zakaj nagrajevati lenobo in kaznovati pridnost? Če je že treba izbirati med davkom na prihodek in na premoženje, potem je v marsikaterem pogledu bolj pošten na premoženje.

AndrejO ::

Pithlit je izjavil:

AndrejO je izjavil:

Potem pa dobiš idiotske rezultate tipa "garsonjera je 50% rezidenčna, 50% pa ne". Super. Idiotsko.

Nekdo svojo lastnino uporablja za življenje. Nižji davek.
Nekdo svojo lastnino uporablja za... premoženje. Višji davek.

IMHO kar logično.

Dejansko ni.

Če se nepremičnina oddaja, potem je to definitivno "investicijska" nepremičnina.
Po tvoji logiki višje obdavčena.
Posledica je, da je življenje v najeti nepremičnino dražje od življenja v lastnem premoženju, če so ostali dejavniki enaki.
Posledica je, da so tisti, ki si lahko privoščijo lastnino obdavčeni manj, kot pa tisti, ki si jo ne morejo.

"Socialna funkcija premoženja" much?

Pithlit je izjavil:

S tem 50%/50% pa lahko nehate... ker se ne obdavčuje direktno nepremičnin, ampak lastniške deleže. 'Majhna' razlika.

Obračanje besed, ki ne spremeni ničesar. Npr. otroka sta podedovala garsonjero. En v njej živi, drugi pa ne. Po ideji tega zakona to pomeni, da bo tisti, ki v njej ne živi dolžan plačati "nerezidenčni" davek od 50% vrednosti nepremičnine.

Sedaj pa ti povej kaj je s tem. Je ta garsonjera "uporabljena za premoženje"? Jaz bi rekel, da je po kakršni koli normalni razlagi ta garsonjera bivalna. Nekdo v njej biva. Seveda se lahko davek razdeli med lastnike, ampak ne more biti ena nedeljiva bivalna celota pol "stanovanje", pol "nestanovanje". Idiotizem, ki kaže, da snovalci nečesa resnično niso razmislili. Sedaj se pa ljudi sili v neko "urejanje statusov", ki ne urejajo ničesar in ne spreminjajo ničsar. Služijo samo sebi in saniranju zakonodajnega idiotizma.

Naj bodo nepremičnine obdavčene, ampak ne zato, ker se potrebuje davek, temveč zato, ker se s tem uresničuje tudi neka funkcija premoženja. Za to pa mi zadošča, da se po potrebi preveri, če kdo resnično biva v nepremičnini ali pa ne (sum utaje davka). Ne vidim pa potrebe za izvajanje cele znanosti s pogodbami, usklajevanji, status in ostalim sranjem izvajati.

Če se kaj bolj obdavčuje, naj bodo to nepremičnine, ki ne služijo svojem primernem namenu. Nepozidane parcele z izdanim gradbenim dovoljenjem. Prazna stanovanja. Prazne proizvodne hale. Tudi neobdelana kmetijska zemljišča, če smo že pri temu. Za ugotavljanje takšnih stvari ne rabiš "usklajevanja statusov". Samo zakonsko podlago za občasen pregled in kazni, ki lahko sežejo do 5 let nazaj. Ali kolikor let se že mora hraniti račune za davčno.

Pithlit je izjavil:

Jap. Fenomenalno branje.

Potem pa ne razumem, zakaj davek, če proračun primerjaš s svinjskim mehom. Ogrevanje sobe pri odprtem oknu. Brez davkoplačevalske vztrajnosti, bodo samo ventil na radiatorju vrteli.

Zgodovina sprememb…

Karaya 52 je izjavil:

Potem pa ne razumem, zakaj davek

Zato ker je fer. Dokler je izvedba v redu.

Trenutno pa je potreben ker je luknja preprosto tolk velika da jo je nekako treba zafilat.

Je pa definitivno bolje da mi obdavčijo nekaj kar imam... kot nekaj kar nimam ali pa si niti ne morem lastiti. Tko kot se trenutno vrtijo stvari me davek na zrak ne bi pretirano presenetil. Na žalost jaz neke grozne vere v slovensko politiko nimam več. Pa naj bojo na oblasti rdeči, beli, črni, frjolčasti ali pa mavrični. Pa me ne boste prepričal da bi katerakoli druga vlada storila kaj drugače kot tale.

Pithlit je izjavil:

Pa me ne boste prepričal da bi katerakoli druga vlada storila kaj drugače kot tale.

Mislim, da s tem predvsem samo sebe prepričuješ. Fenomen vsegliharstva.

Pithlit je izjavil:

mojca je izjavil:

Mja. Na to ne vem odgovarjat. Če se gre za približno pač nekam zabiješ količke in počakaš da ti jih sosed premakne. Pol jih ti malo manj nazaj premakneš... pa jih on spet. Bosta že prišla do kompromisa. Z GPS-om boš lih ene tolk zgrešila kot če greš 'na uč' količke zabijat.

Nismo še pri lociranju količkov. Za začetek bi bilo koristno vedeti, ali greš iskat parcelo v Postojno ali Logatec (če malo karikiram). Natančnost +/- 5 m povsem zadošča. Količke bomo iskali pozneje. Ampak trenutno moraš na prostor3 pogledat zračni posnetek in potem primerjat z google maps, da dobiš koordinate. Tako laično bi rekla, da mora obstajati kakšen enostavnejši način.

Pithlit je izjavil:

Tko kot se trenutno vrtijo stvari me davek na zrak ne bi pretirano presenetil.

Pa saj že colajo CO2. Nedolgo nazaj sem brala (resen) predlog o odbavčenju biciklistov, ker tako dihajo na poti, da onesnažujejo okolje.

dzinks63 ::

Kdo ima največ premoženja obdavčenega po višji stopnji se ve, spoh ni za razmišljat, zakaj so se na hitro odločili vse obdavčiti po enotni nižji stopnji.

Invictus ::

dzinks63 je izjavil:

Kdo ima največ premoženja obdavčenega po višji stopnji se ve, spoh ni za razmišljat, zakaj so se na hitro odločili vse obdavčiti po enotni nižji stopnji.

Točno to.

Je bil to pričakovan razplet :D.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dronyx ::

Moram reči pa da je ta davek na nepremičnine prinesel vsaj eno pozitivno zadevo in sicer to, da je sedaj marsikdo prvič dobil na enem mestu seznam z vsemi številkami česa vse je lastnik.

Če pogledam samo moj primer...jaz imam na izpisku Gursa nekih 14 postavk, pri čemer če odštejem hišo je vse ostalo skupaj vredno par tisočakov (travniki, pašniki, gozdovi, njive...), na marsikateri nepremičnini pa sem samo solastnik, tako da tega niti ne morem kar prodati, brez nesorazmerno velikih dodatnih stroškov.

Nič od tega pa jaz nisem kupil, ampak sem vse podedoval! Torej če poenostavim, jaz si teh nepremičnin nisem želel ali potreboval in mi ne pomenijo čisto nič. Za marsikaj od tega sploh ne vem kje se nahaja, ampak do sedaj se s tem niti nisem kaj dosti obremenvjeval.

Dodatni problem pri tem je še to, da takšna "kmetijska zemljišča" danes ni povsem enostavno prodati, saj moraš če prav razumem najprej nabiti oglas na Upravno enoto, ker obstajajo predkupne pravice, če ni kupcev zadevo ponavljati v nedogled...(včasih so take posle sklepali popoldan v Mercatorjevem bifeju).

Ampak v redu. Si bom moral pač vzeti čas, preštudirati predpise in začeti z "dezinvesticijo" vsega tega. Pa ne zaradi davka, ker ta je zanemarljiv v teh primerih (vse skupaj morda par 10 evrov).

Vedno sem zagovarjal tezo, da mora nepremičnina, ki si jo lastiš, opravljati neko funkcijo, ti prinašati neko korist, sicer je treba to prodati nekomu, ki bo znal to "uživati".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

marvin42 ::

mn je izjavil:

Sodobna družba temelji na potrošništvu. Država ima več od tega, če ti vse zapraviš kot pa če sediš na bogastvu.
Mostly Harmless

Mufasa ::

dronyx je izjavil:

Moram reči pa da je ta davek na nepremičnine prinesel vsaj eno pozitivno zadevo in sicer to, da je sedaj marsikdo prvič dobil na enem mestu seznam z vsemi številkami česa vse je lastnik.

Če pogledam samo moj primer...jaz imam na izpisku Gursa nekih 14 postavk, pri čemer če odštejem hišo je vse ostalo skupaj vredno par tisočakov (travniki, pašniki, gozdovi, njive...), na marsikateri nepremičnini pa sem samo solastnik, tako da tega niti ne morem kar prodati, brez nesorazmerno velikih dodatnih stroškov.

Nič od tega pa jaz nisem kupil, ampak sem vse podedoval! Torej če poenostavim, jaz si teh nepremičnin nisem želel ali potreboval in mi ne pomenijo čisto nič. Za marsikaj od tega sploh ne vem kje se nahaja, ampak do sedaj se s tem niti nisem kaj dosti obremenvjeval.

Dodatni problem pri tem je še to, da takšna "kmetijska zemljišča" danes ni povsem enostavno prodati, saj moraš če prav razumem najprej nabiti oglas na Upravno enoto, ker obstajajo predkupne pravice, če ni kupcev zadevo ponavljati v nedogled...(včasih so take posle sklepali popoldan v Mercatorjevem bifeju).

Ampak v redu. Si bom moral pač vzeti čas, preštudirati predpise in začeti z "dezinvesticijo" vsega tega. Pa ne zaradi davka, ker ta je zanemarljiv v teh primerih (vse skupaj morda par 10 evrov).

Vedno sem zagovarjal tezo, da mora nepremičnina, ki si jo lastiš, opravljati neko funkcijo, ti prinašati neko korist, sicer je treba to prodati nekomu, ki bo znal to "uživati".

Ceu Vratovinc..
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

detroit ::

Iz minute v minuto bolj zmeden ko berem 24kur o temu. Sploh ne vem več na čem sem.
Sicer pa vlada je "razrešila" človeka v odhodu (Seliškarja) z namenom da pomiri strasti ali kaj? Sej napaka je večinoma njihova, na vrat na nos ne gre izvajat tega. Pa da ne bo pomote jst sm za super visoko obdavčitev praznih stanovanj (banke...)
Skero

Go-ahead ::

Klasika only in Slovenija.

Odstaviš najbolj delavnega in sposobnega.

marvin42 ::

Go-ahead: Seliškar je lutka, on ne sprejme direktno nobene odločitve, to je menda jasno.
Mostly Harmless

Gavran ::

detroit je izjavil:

Pa da ne bo pomote jst sm za super visoko obdavčitev praznih stanovanj (banke...)

Bi tudi jaz tako rekel, po dobrem premisleku pa bi banke takšne stroške enostavno skrile v novo dokapitalizacijo, čigav denar je to pa veš...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

St235 ::

Nič od tega pa jaz nisem kupil, ampak sem vse podedoval! Torej če poenostavim, jaz si teh nepremičnin nisem želel ali potreboval in mi ne pomenijo čisto nič.

še nobeden ni dobil dediščine, ki je ni hotel.

toplakd ::

To bankam itak ni problem, ker sem nedolgo nazaj dobil obvestilo o zvišanju
provizij za poslovni plačilni promet, ter znižanju obresti na stanje na računu
iz prejšnjih 0,05% na novih 0,01% :)

m0LN4r ::

Men se pa zdi super fajn, nepremičninski davek. Bodo zdaj vsaj tisti plačali, ki imajo na črno študente (jih je ogromno) v "praznih stanovanjih" in tisti, ki so si iz 4x4m utice sezidal 200m2 in še več velike vikende.

Malo se pelji po hribovitih koncih pa poglej koliko je 2-3 nadstropnih vikendov, ki zgledajo kot dvodružinske hiše. Zgradil se je pa vse na črno.
Iz 20m2 so nardili neverjetnih 200m2 vikend. Zdaj so si pa vsi šli papirje rihtat, ker so se vsral. Pa še prepisal so si stalno prebivališče zarad 500EUR davka recimo.

Jamrajo pa, ja saj ta vikend je bil že tak pred 50 leti, samo streho smo menjali. Ja itak, lepo prosim.

Sory pa če je folk tak glup, da zato da prišpara 200EUR na leto prepiše stalno prebivališče 10 let starega sina (na vikend al stanovanje) in mu da delat nove dokumente. Joj. Pa taki ki se prepišejo zaradi 150EUR potem pa plačajo novo vozniško pa osebno. Loleki.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

VaeVictis ::

marvin42 je izjavil:

Go-ahead: Seliškar je lutka, on ne sprejme direktno nobene odločitve, to je menda jasno.

Morda g. Seliškar ne sprejema nobene odločitve, a ima še vedno objektivno odgovornost, ter glede na to, da je bilo kar nekaj napak že pri popisu bi moral že takrat odstopiti oz. biti odstavljen.

Pri vseh teh slabih zakonih, pa ne mislim samo tega nepremičninskega, bi moral počasi že nekdo odgovarjati finančno in kazensko!

Za začetek bi lahko odgovarjal pripravljavec slabega zakona, pač naredil si slabo delo, ki je porabilo toliko in toliko denarja in boš sedaj finančno odgovarjal, ker si slabo pripravil zakon, zraven boš pa dobil še odpoved brez odpravnine zaradi slabega dela.

Nato, bi moral odgovarjati tudi pristojni minister zaradi objektivne odgovornosti.

Go-ahead je izjavil:

Če je Seliškar sposoben, potem sem jaz Nasin astronavt ...

Dejstvo je da jo on kot direktor GURSa odgovoren za to sranje. Bi pa boljše zastavil. Ampak izkazalo se je da sploh ni vedel v kak drek je zabredel. Ker sploh ni poznal problema. Pač imel je svoj vrtiček in ni poznal področja. Še največja njegova napaka je pa ignoranca vseh dobronamernih opozarjanj na napake in ideja da se da ta projekt speljat v kratkem času.

Zato si zasluži da ga odstavijo.

Zakaj pa je treba delat popis? Saj bi morali imeti ljudje vse papirje zrihtane z ocenitvijo in narčti podpisanimi pri arh.
Trade Republic 38MVDVXM

St235 je izjavil:

Nič od tega pa jaz nisem kupil, ampak sem vse podedoval! Torej če poenostavim, jaz si teh nepremičnin nisem želel ali potreboval in mi ne pomenijo čisto nič.

še nobeden ni dobil dediščine, ki je ni hotel.

On je samo potrdil tisto kar sem sam v svojih postih že napisal.

1. Slovenci ne znajo delati s premoženjem.
2. Večini Slovencev je edini posel z nepremičninami dedovanje.
3. Večina Slovencev nima pojma kaj pomeni urejena nepremičnina.

Zaradi tega je ta davek na nepremičnine koristen, ker bodo vsaj nekateri začeli razmišljati o nepremičnini kot premoženju. Mazzini je tudi pisal o tem ...

VaeVictis ::

m0LN4r je izjavil:

Men se pa zdi super fajn, nepremičninski davek. Bodo zdaj vsaj tisti plačali, ki imajo na črno študente (jih je ogromno) v "praznih stanovanjih" in tisti, ki so si iz 4x4m utice sezidal 200m2 in še več velike vikende.

Malo se pelji po hribovitih koncih pa poglej koliko je 2-3 nadstropnih vikendov, ki zgledajo kot dvodružinske hiše. Zgradil se je pa vse na črno.
Iz 20m2 so nardili neverjetnih 200m2 vikend. Zdaj so si pa vsi šli papirje rihtat, ker so se vsral. Pa še prepisal so si stalno prebivališče zarad 500EUR davka recimo.

Jamrajo pa, ja saj ta vikend je bil že tak pred 50 leti, samo streho smo menjali. Ja itak, lepo prosim.

Sory pa če je folk tak glup, da zato da prišpara 200EUR na leto prepiše stalno prebivališče 10 let starega sina (na vikend al stanovanje) in mu da delat nove dokumente. Joj. Pa taki ki se prepišejo zaradi 150EUR potem pa plačajo novo vozniško pa osebno. Loleki.

Veliko ljudi ima prijavljene študente in mora sedaj plačati prvo DURS-u davek na oddajo, ki je približno ena najemnina, poleg tega pa še 0,15% za davek na nepremičnino.

Tisti, ki nimajo prijavljenih plačajo samo 0,5% davka na nepremičnine, DURS-u nič ne plačajo, ker ni prijavljeno.

Verjetno si sedaj vsak lahko izračuna kaj se bolj splača...

IMHO je še vedno bolje, da ne prijaviš DURS-u in plačaš 0,5%.

Če pa imajo kakega sorodnika brez stanovanja, pa prijavijo še njega v to stanovanje in plačujejo 0,15% in še vedno oddajajo na črno...

Ne bodo zdaj po novem vsi plačali 0,15% ?!

Saj tisti davek itak plača študent v najemnini pa si ga najemodajalec stem pokrije, kot da je tu problem. Veliko jih ima prijavljene, veliko več jih pa nima. Noben! izmed mojih sošolcev, kolegov ni bil prijavljen. Jaz sem še pred 5 leti plačeval na roke. Predvidevam, da je to v MB in LJ stalna praksa za 90% primerov. Da erasmus tujce, ki so za pol leta sploh ne omenjam kolko plačujejo.

Tole:
Zaradi tega je ta davek na nepremičnine koristen, ker bodo vsaj nekateri začeli razmišljati o nepremičnini kot premoženju. Mazzini je tudi pisal o tem ...

in tole:
Če pa imajo kakega sorodnika brez stanovanja, pa prijavijo še njega v to stanovanje in plačujejo 0,15% in še vedno oddajajo na črno...

je čisto res.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Hayabusa ::

Invictus je izjavil:

Go-ahead je izjavil:

Dejstvo je da jo on kot direktor GURSa odgovoren za to sranje. Bi pa boljše zastavil. Ampak izkazalo se je da sploh ni vedel v kak drek je zabredel. Ker sploh ni poznal problema. Pač imel je svoj vrtiček in ni poznal področja. Še največja njegova napaka je pa ignoranca vseh dobronamernih opozarjanj na napake in ideja da se da ta projekt speljat v kratkem času.

Seliškar je (bil) vd.Novega direktorja gurs do danes (še) nima.

Gurs dela tisto, kar si si izmislili vladi, sprejeli pa poslanci DZ.Če na vladi nimajo pojma o stanju katastrov & co, kaj ima tu gurs ? Vsi so opozarjali vlado da je nov zakon fail, vendar so slednji trmasto vztrajali da je super.Gurs mora po zakonu 3 mesecih urediti tisto, kar se je v neurejenosti nabiralo 50 let.

btw, ko se je 2006 delal popis nepremičnin, so na takratni vladi vehementno trdili da gre le za podatke statistične narave in da nikakor iz tega ne bodo delali novega davka :)).

Meni bolj zmagajo ljudje, ki se v zadnjem trenutku bunijo, da so jim nepremičnino ocenili slabo. Pred tem pa niso sami poskrbeli zato.
Oz. eni so imeli pred tem prijavleno štalo namesto vikenda, drugi pa še papirjev niso meli.

Folk krivi državo, da si folk do zdaj ni zrihtal papirje? Eh? So si vsaj eni arhitekti na hitro napolnili žepe z legalizacijo črnogradenj, ko so izrisoval in podpisovali načrte, pa še tam kaj izpustili :D (kak "nadstrešek", "garažo", "drvarnico" itn.)
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

>Večini Slovencev je edini posel z nepremičninami dedovanje...

Verjetno to res drži. Kar sem pa jaz hotel zgoraj povedati je to, da marsikdo z dedovanjem postane lastnik nekih nepremičnin, ki jih sam z lastnim denarjem ne bi nikdar kupil in katere vrednosti so dostikrat ranga malo boljšega televizorja, ki ga ima v dnevni sobi. Se pa seveda strinjam, da imaš na zapuščinski obravnavi vedno možnost reči, da se odpoveš dediščini, pa imajte tistih par kvadratov hoste in na ta račun naslednjih nekaj let prelagajte papirje, pišite elaborate in rišite mejne črte.

Sploh smešni so mi pa primeri, ko je recimo nekdo lastnik 2/40 nekega gozda ali pašnika, potem umre in pet dedičev si potem te 2/40 razdeli še na pet delov, pri čemer so vsi več kot 100 km stran od tega koščka zemljice. In teh (2/40)/5 je potem še marsikdaj razlog, da se na smrt skregajo, ker eden je za pokojnika bolj skrbel kot drugi.

To je zame skregano z zdravo pametjo.

Zgodovina sprememb…

To je tudi skregano, ko govorijo da so dvakrat obdavčeni, ker ko so zidal so že plačali davek na material in delo. So en dre*

Material so švercal prek hrvaške meje, delal so pa vsi na črno. En električar je potegnu elektriko po celi okolici, keramičar je položu vzameno ploščice, itn.
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r je izjavil:

Material so švercal prek hrvaške meje, delal so pa vsi na črno. En električar je potegnu elektriko po celi okolici, keramičar je položu vzameno ploščice, itn.

To ne moreš posplošit, poleg tega je to dejansko problem države, ne njih. Država ima postavljena "pravila igre" (pravni okvir) in nadzor, ki mora poskrbeti, da se ljudje teh pravil držijo. Če za to ne poskrbi, ni to problem kršiteljev.

Zgodovina sprememb…

Nemoreš posplošit, se pa v posavju in ob meji vsak stem pohvali kak je pocen skoz pršu in našel luknjo v sistemu.

Problem je glih to, tisti ki so si legalno pa z vsemi davki nekaj zidal proti takim kot sem zgoraj napisal.
Trade Republic 38MVDVXM

Čeprav sedanjega zanosa oziroma kar histerije "lova na prekrškarje" ne podpiram, ker še dodatno duši že tako načeto gospodarstvo (gostinci razlagajo, kako praktično dnevno dobivajo vse možne inšpekcije, carinike, davčne agente pod krinko...), pa sem mnenja, da je država morala nekaj narediti na tem področju, ker stanje do sedaj je bil pa res čisti "divji zahod".

dronyx je izjavil:

>Večini Slovencev je edini posel z nepremičninami dedovanje...

Verjetno to res drži. Kar sem pa jaz hotel zgoraj povedati je to, da marsikdo z dedovanjem postane lastnik nekih nepremičnin, ki jih sam z lastnim denarjem ne bi nikdar kupil in katere vrednosti so dostikrat ranga malo boljšega televizorja, ki ga ima v dnevni sobi. Se pa seveda strinjam, da imaš na zapuščinski obravnavi vedno možnost reči, da se odpoveš dediščini, pa imajte tistih par kvadratov hoste in na ta račun naslednjih nekaj let prelagajte papirje, pišite elaborate in rišite mejne črte.

Sploh smešni so mi pa primeri, ko je recimo nekdo lastnik 2/40 nekega gozda ali pašnika, potem umre in pet dedičev si potem te 2/40 razdeli še na pet delov, pri čemer so vsi več kot 100 km stran od tega koščka zemljice. In teh (2/40)/5 je potem še marsikdaj razlog, da se na smrt skregajo, ker eden je za pokojnika bolj skrbel kot drugi.

To je zame skregano z zdravo pametjo.

Skregano je z zdravo pametjo dedičev, ne države v tem primeru. Država samo obdavči lastnike.

Ampak fovšija je trdovratna zadeva. Svojemu bratu pa že ne bom pustil petina 2/40 gozda da bo služil s tem. Čeprav bi zaslužil samo 50 EUR/leto od tega kosa gmajne. Čeprav bi darilna pogodba rešila vse probleme naenkrat ... Oz. pri dedovanju bi sodišče to uredilo v okviru uradnega postopka.

Slovenci smo navadni trdobučneži ko pride do lastništva zemlje ... In nevoščljivci ...

m0LN4r je izjavil:

To je tudi skregano, ko govorijo da so dvakrat obdavčeni, ker ko so zidal so že plačali davek na material in delo. So en dre*

Točno to ...

Vsi majstri ki so delali na naši bajti kako obnovo, so dobili keš na roke ...

Razen za obnovo strehe ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Go-ahead ::

Invictus je izjavil:

Go-ahead je izjavil:

Če si ti Nasin astronavt in ti dajo Pipistrelovo letalo (zakonodajo za davek na nepremičnine) in njegove delavce (Zaposlene na Gursu)za polet na luno, boš lahko še tako natreniran pa ti ne bo uspelo. Zato si zaslužiš odstavitev.

Dejstvo je da je predlagatelj zakona (SD in Čufer) odgovoren za to sranje. Bi pa boljše zastavil. Ampak izkazalo se je da sploh ni vedel v kak drek je zabredel. Ker sploh ni poznal problema. Pač imel je svoj vrtiček in ni poznal področja. Še največja njegova napaka je pa ignoranca vseh dobronamernih opozarjanj na napake in ideja da se da ta projekt speljat v kratkem času.

Dvomim, da je možakar (Seliškar) kadar koli izjavil, da bo to uspelo v roku. In on je samo vršilec dolžnosti in ne direktor. Očitno ga ni, ki bi prevzel direktorat za izvajanje nemogočih nalog obsojenih na neusupeh.

Še enkrat: Za vse to sranje je odgovoren predlagatelj in sprejemalec zakona.

Paiščite grešne kozle kjer koli hočete.

m0LN4r je izjavil:

Meni bolj zmagajo ljudje, ki se v zadnjem trenutku bunijo, da so jim nepremičnino ocenili slabo. Pred tem pa niso sami poskrbeli zato.
Oz. eni so imeli pred tem prijavleno štalo namesto vikenda, drugi pa še papirjev niso meli.

Na primeru svojih najbližjih sorodnikov lahko povem, da so v dveh od treh primerov na izpisku pripisali še davek na sosedovo hišo z drugi lastnikom in drugo hišno številko, pa so vsa lastništva urejena. Čisto slučajno sem našla tudi podatke o eni podrtiji, ki je je ostalo ravno toliko kot rimskih amfiteatrov (niti sten nima več celih, kaj šele strehe), seveda brez elektrike, vode, dostopne poti, hišne številke, v katastru ni ne parcelne številke ne številke stavbe. V njej je veselo označen obstoj kuhinje, kopalnice, stranišča, priključek na elektriko in vodo, cena okrog 35k EUR, pa verjetno še kvalificirana kot nerezidenčna (z davkom 0,5%, če ne bi spremenili). Ne moreš trditi, da so si lastniki sami krivi, če popisovalci niti stavb niso znali prešteti, ko so hodili po terenu. Kolegici so pa naračunali 15 EUR davka na dve stanovanji v centru Ljubljane.

Okapi ::

Dvomim, da je možakar (Seliškar) kadar koli izjavil, da bo to uspelo v roku. In on je samo vršilec dolžnosti in ne direktor. Očitno ga ni, ki bi prevzel direktorat za izvajanje nemogočih nalog obsojenih na neusupeh.

Še enkrat: Za vse to sranje je odgovoren predlagatelj in sprejemalec zakona.
Nihče od odgovornih za izvajanje zakona ni javno povedal, da tega ni mogoče storiti pravočasno. Seliškar bi lahko že pred dvema letoma odstopil, če bi ga vlada silila v nekaj, za kar je vedel, da ni mogoče narediti v redu in pravočasno.

O.

Okapi je izjavil:

Nihče od odgovornih za izvajanje zakona ni javno povedal, da tega ni mogoče storiti pravočasno.

Pri tebi se pa vidi, da še nisi bil nikdar na visokem položaju v državnem aparatu. Česa takega jasno ne moreš narediti, če želiš ostati na poziciji in še nekaj časa prejmati plačo v 50+ plačnem razredu. Takšno nasprotovanje bi pomenilo takojšnjo razrešitev na naslednji seji vlade.

Te službe so tako kot vojska. Ko generalštab reče "let's fucking roll..." nimaš ti kaj za razmišljat...

Zgodovina sprememb…

Hayabusa ::

Tudi če bi bil na položaj Gursa imenovan Chuck Norris, s tremi zapitimi gradbeniki in dvema krampoma ne moreš zgraditi Burj Al Arab :D.

ZaphodBB ::

Dragi moji, ko bi vi vedeli koliko miljard smo v sloveniji zabili zaradi takih Seliškarjev, ki vedo da se zastavljenega ne bo dalo izvesti a kar glumojo gljivo vedoč, da so politične posledice za njih manjše če molčijo, kot če opozorijo na problem.

Ne samo, da so posledice manjše - praviloma so še nagrajeni za tiščanje glave v pesek.

AndrejO ::

dronyx je izjavil:

Okapi je izjavil:

Nihče od odgovornih za izvajanje zakona ni javno povedal, da tega ni mogoče storiti pravočasno.

Pri tebi se pa vidi, da še nisi bil nikdar na visokem položaju v državnem aparatu. Česa takega jasno ne moreš narediti, če želiš ostati na poziciji in še nekaj časa prejmati plačo v 50+ plačnem razredu. Takšno nasprotovanje bi pomenilo takojšnjo razrešitev na naslednji seji vlade.

Te službe so tako kot vojska. Ko generalštab reče "let's fucking roll..." nimaš ti kaj za razmišljat...

BTW, Seliškar je bil odstavljen že 28. februarja 2013. Od takrat naprej je v.d., ki dobesedno "čaka prekomando", da se bo vrnil nazaj za staro mizo.

Nasprotovanje je irrelevantno. Kako boš razrešil že razrešenega. Še bolj zabavno je, zakaj ga imajo kot v.d. že leto dni, če je tako nesposoben.

Morda še niso našli pravega?
««
16 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17442570 (19257) kriptobog
»

novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )

14828024 (23008) buttcrack

Nov davek na nepremičnine. Ali bom obdavčen s 0,5%?? (strani: 1 2 )

5312485 (11471) Mavrik
»

Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )

7416036 (14522) Furbo

Več podobnih tem