Forum » Problemi človeštva » Davek na nepremičnine
Davek na nepremičnine
Karaya 52 ::
Pri ocenjevanju vrednosti se upošteva še marsikaj. Niso brezveze med popisom spraševali, ali imaš obnovljeno kopalnico, klimo, nova okna, novo streho ...
O.
Niso pa spraševali, če je vodovod iz zlata in koliko je vreden pogled iz dneve sobe na morje, Triglav ali Sočo in če je v atriju gozdiček s 100 let staro lipo in 50 let staro hrastovo mizo. Ponavadi ravno ti cukri nabijejo nepremičninam vrednost in ne leto obnove vodovoda. Tako so za sestavo model izbrali le nekatere dele, tiste, ki jih je najlažje kvantificirati. Birokratska blesarija, z leti bo model entropija scefrala, da se bomo še veliko smejali.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()
kuall ::
mi bomo moral it v akcijo. 10 arov zazidljiv vrt davek pa 500 eur. sosed pa 600 eur. pa ni ne ceste do tega vrta ne katerekoli druge infrastruktre.
Heh, poznam to. V Jugi so tako večali zazidljiva območja, da so okoli naselja narisali še en obroč in ga spremenili v zazidljivega. Verjetno imate hišo na robu naselja. To je bil sistemski fail in občine tega ne smejo spremeniti mimo volje lastnika parcele. Zdaj pa bodo zaradi tega davka državljani kar sami popravljali to napako. Tega bo zelo veliko.
Zgodovina sprememb…
kuall ::
ja točno tako je, hiša na robu. sosed je danes že pršu k nam da bo šel tudi on v akcijo, na občini so mu rekli da lahko to spremenijo samo na 9 let ali nekaj takega. nekje druge (na davčni se mi zdi) so mu rekli da to ni res.
marvin42 ::
Sklep o dedovanju se je vpisal v ZK pa uradni dolžnosti, ko je postal pravnomočen in s tem nisi imel dodatnega dela.
Zakaj pa imam potem vsakodnevno opravka s pravnomočnimi sklepi o dedovanju, ki jih ni v ZK? Ne govori na pamet.
Mostly Harmless
Invictus ::
Sklep o dedovanju se je vpisal v ZK pa uradni dolžnosti, ko je postal pravnomočen in s tem nisi imel dodatnega dela.
O dedovanju so po uradni dolžnosti v ZK vpišejo dediči.Če je imel pokojnik noter vpisano služnost, se ta ne izbriše po uradni dolžnosti, ampak moraš to narediti sam.
Tukaj vam pojmi ZK niso preveč jasni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
dronyx ::
Če imata hiša iz leta 1955 in ena druga, zgrajena 2 leti nazaj enako ceno nekaj ni v redu z gursovimi vatli ?
Model vrednotenja Gursa je za v smeti, kot je nekdo napisal. Po tem modelu so bistveno na slabšem lastniki starih nepremičnin, ki so dostikrat povsem neprimerne za bivanje oziroma velikokrat primerne samo za rušenje, medtem ko so novejše nepremičnine ocenjene največkrat bistveno nižje, kot pa je njihova dejanska vrednost.
Recimo primer vrednotenja GURS-a:
Napremičnina A:
Zemljišče 900 m2, hiša zgrajena leta 1945, neobnovljena...vrednost 110.000 evrov
Nepremičnina B (v isti ulici):
Zemljišče 850 m2, zgrajena 2005, nekoliko večje kvadratura, kot nepremičnina zgoraj...vrednost 125.000 evrov.
To logiko ocenjevanja lahko razumejo res samo posvečeni.
jalovec09 davka ne plača vedno lastnik nepremičnine , npr. v primeru osebne služnosti
glede na to, da vam lastnik nepremičnine ne more odvzeti te služnosti do smrti se zdi pošteno da davke plačuje užitkar
se pa seveda lahko odpoveste užitku (uredite v zemljiški knjigi) in se zmenite za najem, v tem primeru pa bo davke plačeval lastnik
Če sem prav razumel zakon, plača davek imetnik služnosti samo v primeru, ko gre za služnost na 100% nepremičnine. V ostalih primerih palča davek lastnik nepremičnine. Če to drži se mi tudi to ne zdi pošteno. Nekdo ima recimo služnost na 50% nepremičnine do smrti, davek za to mora pa plačevati lastnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
O dedovanju so po uradni dolžnosti v ZK vpišejo dediči.Če je imel pokojnik noter vpisano služnost, se ta ne izbriše po uradni dolžnosti, ampak moraš to narediti sam.
Tukaj vam pojmi ZK niso preveč jasni.
Jaz sem poskušal na okrajnem sodišču doseči, da izbris dosmrtne služnosti naredijo po uradni dolžnosti, pa so mi odgovorili nekaj v smislu, da v tem primeru ne gre za časovno omejeno služnost, ki se bi lahko izbrisala brez predložitve potrdila. To, da imajo zakonsko podlago za povezavo z registrom prebivalstva, je pa za njih nepomembno. Potrdilo o smrti ti na upravni enoti natisnejo na lep papir, potem ga neseš k notarju, da ga poskenira in vloži ZK predlog ter za to izstavi račun v zbesku 57 evrov. Da smo davkoplačevalci zmetali milijone za takšno sofisticirano informacijsko "rešitev" je pa drugotnega pomena.
Avtomatizmi so vedno nevarni pri nepremičninah.
Malo poglej koliko tožb je na sodiščih za radi par m2 in koliko časa že trajajo ...
Nekaj kar je logično, ni nujno da je vedno dobro. Kdo ti pa jamči da bo tista avtomatika v redu delala? Sploh glede na to kdo je bil izvajalec elektronske ZK.
Malo poglej koliko tožb je na sodiščih za radi par m2 in koliko časa že trajajo ...
Nekaj kar je logično, ni nujno da je vedno dobro. Kdo ti pa jamči da bo tista avtomatika v redu delala? Sploh glede na to kdo je bil izvajalec elektronske ZK.
Avtomatizmi so vedno nevarni pri nepremičninah.
Meni je zanimivo, kako nekateri jemljete zemljiško knjigo, kjer so navedene vašen nepremičnine oziroma kvadratni metri zemlje, ki si jo lastite, kot nekakšno svetinjo, kjer ne sme obstajati nikakršen avtomatizem, na drugi strani je pa sprejemljivo, če avtomatika briše državljanstva (ko so ustvarili izbrisane se če se prav spomnim nihče ni kaj dosti sekiral) in še mariskaj drugega.
Kdo ti pa garantira, da informacijska rešitev ZK deluje v redu, da deluje v redu zemljiški kataster, CRP...Ali bo informacijska rešitev delovala v redu načeloma ni moj problem. To morajo zagotoviti drugi.
Pri dosmrtni osebni služnosti je zadeva jasna. Ko imetnik služnosti umre, avtomatično prenehajo vse pravne posledice in ne vidim posebne potrebe, da bi se moral s tem ukvarjati še lastnik, če obstaja zakonska podlaga za povezavo ZK in registra prebivalstva. Nenazadnje že sedanj zakon omogoča, da se v ZK avtomatično posodabljajo (poočijo?) osebni podatki, kot so imena, naslovi...zakaj pa tu potem predvidena avtomatika in ne samo na predlog lastnika?
Je pa dejstvo, da je do napak prihajalo pri ročnem vodenju zemljiških knjig, kot tudi ostalih uradnih evidenc in so se pač te napake odpravljale. Pri računalniških evdiencah je morda prednost samo ta, da so vse "transakcije" ponavadi beležene in se da bolj natančno ugotoviti, zakaj je do napake prišlo.
Zgodovina sprememb…
Meni je zanimivo, kako nekateri jemljete zemljiško knjigo, kjer so navedene vašen nepremičnine oziroma kvadratni metri zemlje, ki si jo lastite, kot nekakšno svetinjo, kjer ne sme obstajati nikakršen avtomatizem, na drugi strani je pa sprejemljivo, če avtomatika briše državljanstva (ko so ustvarili izbrisane se če se prav spomnim nihče ni kaj dosti sekiral) in še mariskaj drugega.
Ne muči v temo nekih izbrisanih. Pa se tudi ni zgodilo avtomatsko. Je nekdo zahteval. Ne mešaj dreka, ker bo to postala tema o levih in desnih kako vplivajo na ZK.
Zastonj si dobil bajto, zdaj ti je pa 57 EUR preveč za ureditev stanja? Možno samo v Sloveniji. Upam da imaš meje dobro izmerjene. Geodet stane okoli 400 EUR da na novo izmeri mejnike in jih potrdi. Precej parcel sploh ni urejeno. Posledica je pa lenoba države ki to ni počela in idiotizem folka, ki ne ve kaj naj počne z nepremičnino. Aja, saj to ni premoženje.
ZK je pač osnova zemljiške lastniške pravice. Se jo po celi Evropi jemlje zelo resno. In ureditev stanja nikoli ni bila in ne bo poceni.
Zato se v tujini precej ljudi odloči da nikoli ne bodo kupili nepremičnine, čeprav bi jo lahko.
Tilen ::
Zato se v tujini precej ljudi odloči da nikoli ne bodo kupili nepremičnine, čeprav bi jo lahko.
Seveda ne, ker je najem dolgoročno cenejši in nudi večjo fleksibilnost, kar je v trenutnem času zelo velik plus.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Trenutno to velja tudi v Sloveniji.
V Ljubljani se da za 700 EUR/mesec dobiti 90 m2 stanovanje, če bi ga pa kupil, bi te pa prišlo vsaj 1200 EUR/mesec za vsaj 15 let.
V Ljubljani se da za 700 EUR/mesec dobiti 90 m2 stanovanje, če bi ga pa kupil, bi te pa prišlo vsaj 1200 EUR/mesec za vsaj 15 let.
mojca ::
Mi lahko prosim kdo pojasni služnost? Če so npr. trije solastniki stanovanja, pri čemer stanuje le eden v njem: ali lahko ostala dva dodelita dosmrtno služnost stanujočemu (in se posledično davek obračuna po 0,15%)? Glede na to, da je služnost mogoča za njive, travnike, gozdove, ... je mogoča tudi za stanovanja?
klemenSLO ::
Glede na besedilo iz tega linka http://www.informiran.si/portal.aspx?co... se to ne da (po 0,15%) ker tisti ki da služnost ni 100% lastnik nepremičnine
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: klemenSLO ()
Hvala za tale link. Če prav razumem, lahko torej stanujoča oseba podari stanovanje preostalima dvema in potem preostali dve dodelita služnost stanujoči.
klemenSLO ::
Ne. Najbolje da vsi 3 solastniki podelijo služnost osebi x (recimo sinu od osebe ki tam stanuje). Potem bo davek uradno plačala le ta oseba po stopnji 0,15
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Pithlit ::
Če sem jaz prav razumela (kar sploh ni nujno, v primeru služnosti)... se služnosti ne more podeliti solastnikom. Lahko se jo podeli tretji osebi, ali pa se sklene darilno (ali prodajno - kar je pač pod črto ceneje) pogodbo.
Ampak! To dejansko govorim bolj po malo švoh spominu (ker me to pač ne zanima). Sama zase sem sicer ene 90% prepričana da je to to... ampak tisth 10% bi me pa grozno motilo ako bi se šlo za moj denar.
Ampak! To dejansko govorim bolj po malo švoh spominu (ker me to pač ne zanima). Sama zase sem sicer ene 90% prepričana da je to to... ampak tisth 10% bi me pa grozno motilo ako bi se šlo za moj denar.
Life is as complicated as we make it...
>Zastonj si dobil bajto, zdaj ti je pa 57 EUR preveč za ureditev stanja?
To je pa res bolana logika. Izbris osebne služnosti traja 10 minut, saj je zadeva inforamtizirana. 57 evrov je preprosto za to oderuštvo. Si ti pripravljen plačati 300 evrov za potni list, ker itak daš za počitnice potem 5000 evrov. Bolana logika.
To je pa res bolana logika. Izbris osebne služnosti traja 10 minut, saj je zadeva inforamtizirana. 57 evrov je preprosto za to oderuštvo. Si ti pripravljen plačati 300 evrov za potni list, ker itak daš za počitnice potem 5000 evrov. Bolana logika.
luli ::
Za začetek se je pametno najaviti na brezplačno telefonsko številko in dobiti termin. Jaz sem prijavil vse člane familije, šel pa itaq ne bo nihče.
Ampak izkoristil sem pravico.
Ummm bebavo vprašanje. A original potrdilo z UE ni v redu? Mora nujno bit notarsko overjeno?
Kaj imajo nepremičnine veze z dopusti, mi ni jasno. Zgleda sem čudak ...
Saj tudi vloga na zemljiško knjigo stane. A misliš da to država dela zastonj?
Ko bo služil svoj denar (pa ne delal za plačo), ti bo precej bolj jasno kaj vse stane ...
Je, je bolana logika. Ampak tvoja. Dobiš bajto za 200 jurjev, pa ti je 57 EUR preveč da bi uredil vpis v ZK kot je treba. In posledično status svoje nepremičnine za večne čase ... To je res bolano ...
Informatizacija ne pomeni avtomatizma. Za avtomatizem ne rabiš informatizacije.
Sam v info ... Notarji imajo različne tarife. Pač pokličeš cenejšega ... Časov debelih krav je konec tudi zanje ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Okapi ::
V Ljubljani se da za 700 EUR/mesec dobiti 90 m2 stanovanje, če bi ga pa kupil, bi te pa prišlo vsaj 1200 EUR/mesec za vsaj 15 let.Seveda pa si priročno pozabil, da boš v stanovanju živel recimo 50 let in boš moral kot najemnik plačevati ves čas, kot lastnik pa samo teh 15 let. In povprečno stanovanje zdrži vsaj 100 let, v stari Ljubljani pa nekateri živijo v stanovanjih, ki stojijo že 500 let. In ne sedaj ven prihajati s stroški za vzdrževanje, ker so vseeno bistveno nižji od večnega plačevanja najemnin.
O.
Mimogrede:
Omogoča mogoče... ampak v praksi moraš pa predlog podat sam. Avtomatsko se zaradi spremembe imena (ali pa nekaj tolk banalnega kot je naslov) ne bo zgodilo prav nič.
Point najema je mobilnost. Spakiraš lahko kadarkoli zaradi kakršnegakoli razloga.
Z nakupom se pa 'zakolješ' (ni tolk enostavno kufre spakirat pa pustit, recimo, 100k 'investicijo' za sabo).
Je pa res da če mobilnosti ne rabiš... je najem neumnost. Ni pa najem kar po defaultu slabša opcija od nakupa. In obratno, seveda.
Nenazadnje že sedanj zakon omogoča, da se v ZK avtomatično posodabljajo (poočijo?) osebni podatki, kot so imena, naslovi...zakaj pa tu potem predvidena avtomatika in ne samo na predlog lastnika?
Omogoča mogoče... ampak v praksi moraš pa predlog podat sam. Avtomatsko se zaradi spremembe imena (ali pa nekaj tolk banalnega kot je naslov) ne bo zgodilo prav nič.
Seveda pa si priročno pozabil, da boš v stanovanju živel recimo 50 let in boš moral kot najemnik plačevati ves čas, kot lastnik pa samo teh 15 let. In povprečno stanovanje zdrži vsaj 100 let, v stari Ljubljani pa nekateri živijo v stanovanjih, ki stojijo že 500 let. In ne sedaj ven prihajati s stroški za vzdrževanje, ker so vseeno bistveno nižji od večnega plačevanja najemnin.
Point najema je mobilnost. Spakiraš lahko kadarkoli zaradi kakršnegakoli razloga.
Z nakupom se pa 'zakolješ' (ni tolk enostavno kufre spakirat pa pustit, recimo, 100k 'investicijo' za sabo).
Je pa res da če mobilnosti ne rabiš... je najem neumnost. Ni pa najem kar po defaultu slabša opcija od nakupa. In obratno, seveda.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
jalovec09 ::
jalovec09 davka ne plača vedno lastnik nepremičnine , npr. v primeru osebne služnosti
glede na to, da vam lastnik nepremičnine ne more odvzeti te služnosti do smrti se zdi pošteno da davke plačuje užitkar
se pa seveda lahko odpoveste užitku (uredite v zemljiški knjigi) in se zmenite za najem, v tem primeru pa bo davke plačeval lastnik
Nima veze, ker tu na kmetije delamo vsi z namenom živet, preživet in kaj ustvarit. Je pa problem za enega brata, ker ga ni več in je sporočil, da je tudi tako dobil. Ima pa tudi on služnost do leta 2016.
Pa še nekaj služnost imam do leta 2020 po tem času mi poteče pogodba, ki smo jo sestavli pri prepisu. To je šlo bolj zato, če bi se komu kej odpelal, haha
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jalovec09 ()
Utk ::
Mobilnost je precenjena. Koliko pa je takih, da se bi kar odločili in šli v Nemčijo? Večinoma se ta mobilnost kaže potem v tem, da se folk seli po Ljubljani gor pa dol, vsakič ko jih nekdo ven vrže.
Pa tudi če greš kam, stanovanje lahko oddajaš, in težko boš kjerkoli v Evropi plačeval bistveno višjo najemnino kot je boš dobival za svoje stanovanje. Če že, bo pa tudi zaslužek še toliko višji.
Pa tudi če greš kam, stanovanje lahko oddajaš, in težko boš kjerkoli v Evropi plačeval bistveno višjo najemnino kot je boš dobival za svoje stanovanje. Če že, bo pa tudi zaslužek še toliko višji.
St235 ::
Za začetek se je pametno najaviti na brezplačno telefonsko številko in dobiti termin. Jaz sem prijavil vse člane familije, šel pa itaq ne bo nihče.
ja, tudi zaradi takih kretenov so potem storitve generalno dražje, in potem se folk še zgraža nad počasnim delovanjem.
Če sem jaz prav razumela (kar sploh ni nujno, v primeru služnosti)... se služnosti ne more podeliti solastnikom. Lahko se jo podeli tretji osebi, ali pa se sklene darilno (ali prodajno - kar je pač pod črto ceneje) pogodbo.
Služnost se lahko podeli tudi ostalim stanovalcem. Ne more pa se podelit 100% služnost (ki se vpiše tudi v ZKA) in je osnova za nižjo davčno stopnjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Kaj imajo nepremičnine veze z dopusti, mi ni jasno. Zgleda sem čudak ...Saj tudi vloga na zemljiško knjigo stane. A misliš da to država dela zastonj? Ko bo služil svoj denar (pa ne delal za plačo), ti bo precej bolj jasno kaj vse stane ...
Jaz sem dal karikirano primerjavo in naivno upal, da boš poanto razumel. 57 evrov za skeniranje nekega potrdila, ki ga nek drug organ izpiše na tiskalnik iz svoje informacijskega sistema ter vnos parih podatkov v elektronski obrazec prek spleta...10 minut dela za 57 evrov...? Če bi upravne enote imele tako oderuško tarifo, te potni list kot rečeno stane 300 evrov ali še več, prijava začasnega prebivališča 150 evrov...!
In notar ni enako država! Notar je privatatnik, ki ga je država pooblastila da neke reči počne in mu za to določila tudi tarifo. Njegovi prihodki ne gredo v proračun. Je pa res, da mu je država z informatizacijo omogočila, da lahko zasluži 57 evrov v 10 minutah z lažjim administrativnim opravilom, kar izbris osebne služnosti je, pa če me boš še sto let prepričeval v nasprotno, ker sicer te bom osebno peljal do notarja in bova skupaj gledala, kaj to naredi za 57 evrov.
Samo ker pač zadeve nočeš razumeti, je ne boš. Če človek nečesa noče, je kakršenkoli trud z razlago res brez veze.
Zgodovina sprememb…
Mi lahko prosim kdo pojasni služnost? Če so npr. trije solastniki stanovanja, pri čemer stanuje le eden v njem: ali lahko ostala dva dodelita dosmrtno služnost stanujočemu (in se posledično davek obračuna po 0,15%)? Glede na to, da je služnost mogoča za njive, travnike, gozdove, ... je mogoča tudi za stanovanja?
Pri služnosti moraš biti zelo pazljiva in preučiti vse vidike, ker "dosmrtno", lahko pomeni zelooo dolgo, ljudje se lahko medtem na smrt skregajo itd.
Znanec ima pravno firmo, kjer je zadnje čase največji hit "osebna služnost", da se zmanjša davek na nepremičnine, pri čemer se nekateri sploh ne zavedajo vseh posledic tega in imajo v mislih zgolj nekaj evrov nižji davek! Potem pa rpidejo nazaj jokat, da tega niso tako mislili...
Zgodovina sprememb…
Jaz sem dal karikirano primerjavo in naivno upal, da boš poanto razumel.
Dal si povsem napačno karikaturo. 57€ za (recimo) 100k€ bajte je 0,00057€takse/1€bajte. Potni list stane 41,55€... kar je, v tvoji karikaturi, 0,00831€/1€ počitnic. Občutno dražje... za nekaj kar je čisti luksuz (v primerjavi z bajto ki je vsaj 'investicija'). Pa tukaj slike niti upoštevane niso. A misliš da izdelava potnega lista traja kaj dosti več od 10min?
Kaj pa porečeš na to da ti država zaračunava neke 'koleke' ko hočeš skoraj karkoli urediti? Ali pa ubijalsko provizijo ob plačilu s kartico? Da ne govorim o ~20€ ki jih moraš plačat zato da lahko podaš ugovor na postopek (kadar se recimo ne strinjaš z referentom na UE)?
Lej, 57€ je en 'pičkin dim' v primerjavi s tem da imaš neurejen status. V bistvu je 'pičkin dim' tudi v primerjavi s tem da ti že tolk cajta o tem pizdiš. Če ti gre pa v nos to da morajo tudi notarji služit (saj ja ne pričakuješ da bojo zastonj delali?!?) pol pa hvala lepa.
Pa tudi na moje vprašanje nisi odgovoril.
57EUR za (recimo) 100kEUR bajte je 0,00057EURtakse/1EURbajte.To je na splošno problem pri oderuških cenah za različne storitve (in izdelke). Če je videti kot majhen odstotek celotne vrednosti, nekateri pozabijo na to, koliko dela/stroškov je res potrebnega in mirno plačajo oderuško ceno.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Na smrt se sicer lahko skregaš v nekaj urah, tako da je časovna skala vedno relativna. Ampak v konkretnem primeru "dosmrtno" ni problematično. To, da bi podelili služnost tretji osebi, ki bi morala menjati vse osebne dokumente "za tistih par EUR razlike v davku", pa ni ne praktično ne racionalno.
Niti ne.
To je samo slovensko razmišljanje, kjer so vse storitve zastonj. Ko pa nekomu ki mu skoplje 5 metrov jarka za kanalizacijo za 300 EUR, pa še reče da je bil poceni.
Fizično delo rulz ... Sicer je pa o tem Mazzini dovolj pisal. Preberite ga ...
Davek na nepremičnine bo posledično povzročil ureditev le teh. Zdaj je eno veliko sranje. Cela Šiška (bloki) sploh ni vpisana v ZK. Pa tudi ne more biti, ker je direktor investicijskega podjetja že mrtev. Da ne govorim da le tega tudi ni več ...
Še več je pa družinskih zadev, kjer je N lastnikov ene usrane bajte, ki ni nič vredna, pa jo nočejo podariti svojemu bratu zaradi inata ... Zdaj bodo vsaj plačevali 0,50% davka na svoj delež.
Mogoče bo pa to pripomoglo da se bodo dediči še pred smrtjo staršev dogovorili kako bodo podelili njihovo premoženje.
Seveda se pa morate zavedati da država ne bo nič naredila zastonj. Saj jaz tud ne ...
Poleg te ga je precej folka hinavcev. Spuši mesečno 200 EUR za čike in pir, 57 EUR se mu pa zdi ogromno za doživljensko investicijo...
Sam grem zato k notarju, da imam na koncu koga držati za jajca. Če bi sam urejal, bi me pa prišlo 40 EUR. Da ne štejem mojega časa, pa še zafrkneš lahko kaj.
Naj se on zafrkava z uradnimi inštitucijami. Meni se ne da. Je moj čas predragocen.
To je samo slovensko razmišljanje, kjer so vse storitve zastonj. Ko pa nekomu ki mu skoplje 5 metrov jarka za kanalizacijo za 300 EUR, pa še reče da je bil poceni.
Fizično delo rulz ... Sicer je pa o tem Mazzini dovolj pisal. Preberite ga ...
Davek na nepremičnine bo posledično povzročil ureditev le teh. Zdaj je eno veliko sranje. Cela Šiška (bloki) sploh ni vpisana v ZK. Pa tudi ne more biti, ker je direktor investicijskega podjetja že mrtev. Da ne govorim da le tega tudi ni več ...
Še več je pa družinskih zadev, kjer je N lastnikov ene usrane bajte, ki ni nič vredna, pa jo nočejo podariti svojemu bratu zaradi inata ... Zdaj bodo vsaj plačevali 0,50% davka na svoj delež.
Mogoče bo pa to pripomoglo da se bodo dediči še pred smrtjo staršev dogovorili kako bodo podelili njihovo premoženje.
Seveda se pa morate zavedati da država ne bo nič naredila zastonj. Saj jaz tud ne ...
Poleg te ga je precej folka hinavcev. Spuši mesečno 200 EUR za čike in pir, 57 EUR se mu pa zdi ogromno za doživljensko investicijo...
57EUR za (recimo) 100kEUR bajte je 0,00057EURtakse/1EURbajte.To je na splošno problem pri oderuških cenah za različne storitve (in izdelke). Če je videti kot majhen odstotek celotne vrednosti, nekateri pozabijo na to, koliko dela/stroškov je res potrebnega in mirno plačajo oderuško ceno.
O.
Sam grem zato k notarju, da imam na koncu koga držati za jajca. Če bi sam urejal, bi me pa prišlo 40 EUR. Da ne štejem mojega časa, pa še zafrkneš lahko kaj.
Naj se on zafrkava z uradnimi inštitucijami. Meni se ne da. Je moj čas predragocen.
Zgodovina sprememb…
To je samo slovensko razmišljanje, kjer so vse storitve zastonj.Ne, to je samo tvoja logična zmota. Ker v resnici nimaš na voljo samo dveh skrajnosti - brezplačno ali oderuško - ampak tudi vse vmes. Notar ima 10 minut popolnoma rutinskega dela, ura dela je recimo 50 evrov, se pravi je 10 minut zaokroženo 10 evrov. Poštena cena za takšno storitev.
O.
jan_g ::
>Seveda se pa morate zavedati da država ne bo nič naredila zastonj
Drzavo futramo prek davkov, torej jasno da ne dela nicesar zastonj. Vprasanje je, ce za vlozene davke dobimo ven dovolj oz toliko kot bi si zeleli. Ampak to je ze druga debata.
Drzavo futramo prek davkov, torej jasno da ne dela nicesar zastonj. Vprasanje je, ce za vlozene davke dobimo ven dovolj oz toliko kot bi si zeleli. Ampak to je ze druga debata.
Ne, to je samo tvoja logična zmota. Ker v resnici nimaš na voljo samo dveh skrajnosti - brezplačno ali oderuško - ampak tudi vse vmes.
Tudi notar ni samo eden...
Jaz pri notarju bolj redko plačujem 'oderuške' zneske.
To je samo slovensko razmišljanje, kjer so vse storitve zastonj.Ne, to je samo tvoja logična zmota. Ker v resnici nimaš na voljo samo dveh skrajnosti - brezplačno ali oderuško - ampak tudi vse vmes. Notar ima 10 minut popolnoma rutinskega dela, ura dela je recimo 50 evrov, se pravi je 10 minut zaokroženo 10 evrov. Poštena cena za takšno storitev.
O.
Pravzaprav to edino njegovo delo. Spet ko amaterji govorijo o nečem kar ne razumejo.
Notar potem spremlja postopek, ga po potrebi pospeši, če je prepočasen in te na koncu obvesti o končanem postopku. Moraš tukaj dodat vsaj še 20 minut dela. Kar je že pol ure. Pa potem še tiskanje in pošta do tebe kot naročnika storitve. 100 EUR/h pa ni več taka postavka ...
Nek papir poštempljat, skenirat, prepisat v računalnik ali karkoli že naredi v tistih 10 minutah je glih tolk intelektualno delo kot skopat 5 metrov jarka.
Nek papir poštempljat, skenirat, prepisat v računalnik ali karkoli že naredi v tistih 10 minutah je glih tolk intelektualno delo kot skopat 5 metrov jarka.
Odgovornost je, seveda, popolnoma enaka.
Kult fizičnega dela. Najboljši je tisti ki preseže normo za 3000%.
Se vidi kako je folk omejen. Stranka bi lahko samo krampe in lopate zastonj talala pred volitvami, pa bi zmagala ...
Ni čudno da smo tam kjer smo ... In da bežimo v tujino.
Se vidi kako je folk omejen. Stranka bi lahko samo krampe in lopate zastonj talala pred volitvami, pa bi zmagala ...
Zgodovina sprememb…
O poštenih notarskih cenah nima smisla govoriti, dokler jim država omogoča priviligiran status. Če bi država dovolila samo 1000 kramparjev jarkov, bi cena za tekoči meter jarka lahko zrastla na 1000EUR. Ampak kramparji niso zaščitena kasta z razliko od notarjev, odvetnikov...
Zgodovina sprememb…
Odgovornost je, seveda, popolnoma enaka.
To pa ne. Če 5 metrski jarek skoplješ samo 3 metre, bo to vsak opazil in ga boš moral dokončat. Pri notarju pa dodatno plačaš.
http://www.ringaraja.net/forum/m_603671...
>Sam grem zato k notarju, da imam na koncu koga držati za jajca...
V takih primerih, ko nekdo odgovarja za nekaj je logično, da računa % od vrednosti posla, saj je pri veliki vrednosti (nekaj milijonov vredna nepremičnina) tudi odgovornost (morebiti dosojena odškodnina zaradi malomarnosti itd.) lahko toliko višja. In pri nepremičninah je takih primerov precej, s tem se jaz seveda strinjam.
Ampak in res zadnjič...izbris osebne služnosti na podlagi potrdila iz matičnega registra je lažji administrativni postopek, ki je bil včasih zastonj in so ga delali slabo plačani referenti na okrajnih sodiščih. Sedaj je pa to kar naenkrat ne vem kakšna odgovornost...To mi pa ne prodajat bučke!
V takih primerih, ko nekdo odgovarja za nekaj je logično, da računa % od vrednosti posla, saj je pri veliki vrednosti (nekaj milijonov vredna nepremičnina) tudi odgovornost (morebiti dosojena odškodnina zaradi malomarnosti itd.) lahko toliko višja. In pri nepremičninah je takih primerov precej, s tem se jaz seveda strinjam.
Ampak in res zadnjič...izbris osebne služnosti na podlagi potrdila iz matičnega registra je lažji administrativni postopek, ki je bil včasih zastonj in so ga delali slabo plačani referenti na okrajnih sodiščih. Sedaj je pa to kar naenkrat ne vem kakšna odgovornost...To mi pa ne prodajat bučke!
Zgodovina sprememb…
Smurf ::
No, tisti notarji, ki imajo najvecji promet imajo blizu miljon € prihodkov letno. Ali ta placilo izraza njihovo sposobnost/odgovornost? Mocno dvomim.
Mene sicer ne bi to motilu, ce bi bile cene odvisne od trga, ampak niso, ker drzava umetno omejuje stevilo notarjev.
Mene sicer ne bi to motilu, ce bi bile cene odvisne od trga, ampak niso, ker drzava umetno omejuje stevilo notarjev.
Gregor P ::
Kult fizičnega dela. Najboljši je tisti ki preseže normo za 3000%.
Ideja, sploh ni slaba; sicer jo je preizkusil že naš predsednik, ampak bi bilo nekaj stopenj više, če bi imel neko "delavsko" stranko, ki bo jo na vseh PR vsebinah videl samo težko fizično garati, pa s krampi v rokah, v rudnikih, drugih deloviščih ipd. ... ta ima garantirano vedno 100% zmago (pa če ne bi počela čisto nič drugega)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
>Seveda se pa morate zavedati da država ne bo nič naredila zastonj
Država že marsikaj naredi "zastonj", saj je takih storitev na portalu eUprave kar precej. Je pa seveda res, da "zastonj" je tu relativno, saj smo te storitve plačali davkoplačevalci in dejansko niso bile zastonj. ZUP je med drugim tudi lepo rešil to, da nam ni več potrebno nositi za vsako vlogo celo vrsto potrdil, ki jih lahko uradniki sami pridobijo iz uradnih evidenc po "uradni dolžnosti". Na nekaterih področjih pa so interesi posameznih skupin (ljubkovalno imenovanih lobiji) izjemno močni in se ne pustijo...
In smešno je, da v teh primerih davkoplačevalci nehote delamo za te skupine, saj jim ponavadi informatizacija samo optimizira razmerje zaslužek/(vloženo delo)!
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42586 (19273) | kriptobog |
» | novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28025 (23009) | buttcrack |
⊘ | Nov davek na nepremičnine. Ali bom obdavčen s 0,5%?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12487 (11473) | Mavrik |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16041 (14527) | Furbo |