Forum » Problemi človeštva » Davek na nepremičnine
Davek na nepremičnine
Invictus ::
Standard v ZDA ni ravno nekaj boljši kot pri nas. Definitivno pa ne 5x do 24x.
Ne gre se za standard, ampak denar. Tam za osnovne zadeve kot je davek, hrana, hiše in stuff gre BISTVENO manjši procent plače, in ta procent se pri nas z temi ukrepi povečuje, pa je že tako v repu EUja, US bolje da ne omenjamo sploh.
Stvari so tudi precej dražje.
V Silicijevi dolini ne dobiš bajte pod milijon. To pomeni 10.000 USD davka na bajto na leto. Pa ne zasluži vsak milijon, ampak je povprečje tam 130.000 pred davki in zavarovanji ...
10€ preveč. Nobene potrebe ni bilo za ta davek, prav nobene. Izvedba pa tudi ni najboljša, če odločbe pošiljajo tudi mrtvim ljudem.
Mrtvi dobivajo davek zato ker so dediči preveč zanikrni da bi šli izbrisat dosmrtno služnost in plačali 20 EUR.
Pa saj smo tudi sedaj imeli neke vrste nepremičninskega davka. Imenoval se je Nadomestilo za uporabo stavnega zemljišča, pa katastrski dohodek...
Problem je v tem, da novi davek, ki bo nadomestil nadomestilo za uporabo stavabnega zemlj. od 3-4x višji..
Nekateri bodo plačali tudi 10x več.
Kaj pa so si delali 400m2 veliko bajto kjer živijo sami ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Okapi ::
Mrtvi dobivajo davek zato ker so dediči preveč zanikrni da bi šli izbrisat dosmrtno služnost in plačali 20 EUR.To ni res - dobivajo jih, ker so na GURSu nesposobni in uporabljajo podatke, zbrane ob popisu, ne aktualnih podatkov iz zemljiške knjige.
O.
Mrtvi dobivajo davek zato ker so dediči preveč zanikrni da bi šli izbrisat dosmrtno služnost in plačali 20 EUR.To ni res - dobivajo jih, ker so na GURSu nesposobni in uporabljajo podatke, zbrane ob popisu, ne aktualnih podatkov iz zemljiške knjige.
O.
Pa kaj so ti GURSovci obiskovali mrtve in jih spraševali o dosmrtni služnosti na nepremičnini? Tema za Discovery Channel ...
marvin42 ::
To ni res - dobivajo jih, ker so na GURSu nesposobni in uporabljajo podatke, zbrane ob popisu, ne aktualnih podatkov iz zemljiške knjige.
Če še nisi seznanjen - v ZK je še vedno cel kup lastnikov, ki so pokojni. In za ogromno njih je že izdan pravnomočen sklep o dedovanju, samo nihče ga ni vložil na zemljiško knjigo (zdaj gre sklep na ZK po uradni dolžnosti).
Mostly Harmless
Utk ::
Nekateri bodo plačali tudi 10x več.
Kaj pa so si delali 400m2 veliko bajto kjer živijo sami ...
To je pa nesramno. Prvič, delali so s svojim denarjem, ne tvojim. In drugič, ker imajo oni preveliko bajto, nima zato nihče premajhne. Nazadnje ko sem preveril, imajo v trgovinah en kup ciglov, niso vsi porabljeni za prevelike bajte. Dokler te ne prosijo kruha, te njihove bajte čisto nič ne brigajo. In velika velika večina te čisto nič ne prosi. Še davek bojo plačali.
Pithlit ::
ne aktualnih podatkov iz zemljiške knjige.
Podatke v zemljiški knjigi se spreminja izključno na zahtevo lastnikov. Torej so za napake v zemljiški knjigi odgovorni lastniki sami.
A kljub temu... GURS mi je poslal informativni izračun kljub temu da mene ni bilo v zemljiški knjigi (lenoba pač). Iz tega sledi da GURS ne vleče podatkov iz zemljiške knjige.
Mimogrede... če spremeniš ime (recimo ženske ob poroki), se v zemljiški knjigi ne spremeni nič. Moraš it tja pa zadevo sam uredit. Pa čeprav ti na upravni enoti zatrdijo da so baze povezane pa da se vse avtomatsko uskladi.
Dokler te ne prosijo kruha, te njihove bajte čisto nič ne brigajo.
Ampak nekateri jokajo da jih država odira. A to ni prosjačenje za kruh? Ti so problem... ne pa tisti ki lepo živijo dalje.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Gregor P ::
Dobro, to je vendar logično, da ne sme kar vsak ki ima 5 minut časa (ali pa kar avtomatično) spreminjati/posodabljati ZK
Mimogrede... če spremeniš ime (recimo ženske ob poroki), se v zemljiški knjigi ne spremeni nič. Moraš it tja pa zadevo sam uredit. Pa čeprav ti na upravni enoti zatrdijo da so baze povezane pa da se vse avtomatsko uskladi.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
k4vz0024 ::
Če pošljejo davek mrtvemu, bo DURS že znal izterjati od njih. Magari, če pošljejo pošto v Vatikan...Če bi jih folk množično ignoriral bi že sami popravili absurde...
Utk ::
Ampak nekateri jokajo da jih država odira. A to ni prosjačenje za kruh? Ti so problem... ne pa tisti ki lepo živijo dalje.
To jokajo tudi Akrapović, Boscarol, Bategelj in podobni.
In zakaj je to problem če jokajo? Od kdaj se kdo pri nas sekira za koga, ki joka da ga država odira? A koga ne?
OttoParts ::
V info, davek na nepremičnine je 1% v Kaliforniji, oz. 4 procente na Floridi. Naših 0,15% ob tem kar zbledi ...
Samo za primer - Florida (ki naj bi imela enega izmed najvišjih davkov na premoženje) ne pozna dohodnine, DDV tam tudi ne obstaja imajo "sales tax" v višini 6% (in ne 10% oz 22%), nepremičnine, ki so namenjene za stanovanje lastnika uživajo davčno olajšavo do 50.000 USD, pri čemer lahko upokojenci uveljavijo še dodatno olajšavo za še dodatnih 50.000 USD (če imajo letno manj kot 20.000 USD prihodkov)....
Naših 0,15% ne bo dolgo 0,15%, ker je letos osnova za plačilo zmanjšana na 90% določene "vrednosti" in so bo naslednje leto dvignila na celih 100% (in bo absolutno plačilo višje). Tudi občine, ki jih je celo morje in ko so praktično vse (tako kot država sama)brez denarja, lahko po lastni presoji dvignejo za dodatnih 50%, kar se bo v naslednjih letih prav gotovo zgodilo. In smo že pri 0,23%..... In tako, kot je država lansko leto povišala DDV za 10% (za to, da se bomo počutili bolj varne !!! LOL !!!) bo zagotovo v prihodnosti povišala tudi ta davek...
Podatke v zemljiški knjigi se spreminja izključno na zahtevo lastnikov.Kar seveda niti slučajno ni res. Ko dobiš sodni sklep o dedovanju, v njem lepo piše, da bo sprememba v zemljiški knjigi vpisana po uradni dolžnosti. In je tudi zares vpisana, in to ne od včeraj, GURS pa kljub temu še vedno pošilja obvestila in informativne izračune pokojnikom.
O.
Ko dobiš sodni sklep o dedovanju, v njem lepo piše, da bo sprememba v zemljiški knjigi vpisana po uradni dolžnosti. In je tudi zares vpisana, in to ne od včeraj, GURS pa kljub temu še vedno pošilja obvestila in informativne izračune pokojnikom.
Še nekaj let nazaj tega pravila ni bilo!
Mostly Harmless
Govorim za primere, ko ljudje mahajo s starim sklepom o dedovanju "jaz sem lastnik, zakaj je obvestilo dobil moj pokojni oče", ne vedoč da ZK tistega sklepa še ni videla.
Če je novi lastnik vpisan v ZK in je obvestilo dobil stari, je to seveda napaka.
Je pa včasih težko - npr v ZK je vpisan lastnik s starim, neveljavnim naslovom. Iz takega in drugačnega razloga lastnik tudi nima EMŠO številke. Takega je zelo težko najti.
Če je novi lastnik vpisan v ZK in je obvestilo dobil stari, je to seveda napaka.
Je pa včasih težko - npr v ZK je vpisan lastnik s starim, neveljavnim naslovom. Iz takega in drugačnega razloga lastnik tudi nima EMŠO številke. Takega je zelo težko najti.
Mostly Harmless
dronyx ::
>Mrtvi dobivajo davek zato ker so dediči preveč zanikrni da bi šli izbrisat dosmrtno služnost in plačali 20 EUR.
S tem problemom sem se jaz ukvarjal. Dejansko stane pri notarju izbris osebne služnosti natančno 57 evrov, on ima pa natančno 10 minut dela.
Dosmrtna služnost je časovno omejena in če so že informatizirali ZK ter si v zakonu o ZK zagotovili dostop do registra prebivalstva (marsikdo ne ve, da jim en člen zakona omogoča samodejno popravljanje osebnih podatkov, kot so naslovi, imena..., ampak kaj, ko to baje tehnično ne dela in jim moraš vse še naprej sporočati!), bi lahko dosmrtno služnost brisali po uradni dolžnosti, ne pa da povzročajo državljanom še dodatne stroške, ki jih prej ni bilo (pred letom 2011 so ti izbrisali služnost zastonj, samo potrdilo o smrti si nesel na okrajno sodišče).
Moraš pa tudi razumeti, da marsikdo ne ve, kje vse je bil nekdo vpisan in kje vse je potrebno zahtevati ročen izbris ali popravek podatkov. Jaz bi nekako pričakoval, da bo informatizacija evidenc to rešila oziroma vsaj močno poenostavila, ne pa da delamo tako, kot pred 50 leti in država pričakuje, da boš romal od vrat do vrat s potrdili. Davek na nepremičnine je ta problem samo še dodatno razgalil.
Da se evidence da povezati brez večjega truda pa dokazuje projekt eSociala, kjer so informacijsko povezali celo kopico evidenc, da je še informacijska pooblaščenka samo debelo pogledala, kaj se ji to dogaja. Ampak tam je to šlo, ker je država imela zelo velik interes - čim bolj znižati socialne transferje!
S tem problemom sem se jaz ukvarjal. Dejansko stane pri notarju izbris osebne služnosti natančno 57 evrov, on ima pa natančno 10 minut dela.
Dosmrtna služnost je časovno omejena in če so že informatizirali ZK ter si v zakonu o ZK zagotovili dostop do registra prebivalstva (marsikdo ne ve, da jim en člen zakona omogoča samodejno popravljanje osebnih podatkov, kot so naslovi, imena..., ampak kaj, ko to baje tehnično ne dela in jim moraš vse še naprej sporočati!), bi lahko dosmrtno služnost brisali po uradni dolžnosti, ne pa da povzročajo državljanom še dodatne stroške, ki jih prej ni bilo (pred letom 2011 so ti izbrisali služnost zastonj, samo potrdilo o smrti si nesel na okrajno sodišče).
Moraš pa tudi razumeti, da marsikdo ne ve, kje vse je bil nekdo vpisan in kje vse je potrebno zahtevati ročen izbris ali popravek podatkov. Jaz bi nekako pričakoval, da bo informatizacija evidenc to rešila oziroma vsaj močno poenostavila, ne pa da delamo tako, kot pred 50 leti in država pričakuje, da boš romal od vrat do vrat s potrdili. Davek na nepremičnine je ta problem samo še dodatno razgalil.
Da se evidence da povezati brez večjega truda pa dokazuje projekt eSociala, kjer so informacijsko povezali celo kopico evidenc, da je še informacijska pooblaščenka samo debelo pogledala, kaj se ji to dogaja. Ampak tam je to šlo, ker je država imela zelo velik interes - čim bolj znižati socialne transferje!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()
Imam pa še eno vprašanje. Na informativnem izračunu se mi pojavlja drvarnica v vrednosti 180 evrov, ki sem jo lansko leto podrl. Sem pred tem vprašal na UE, ali rabim kakšna dovoljenja pa so mi dejali, da gre za manj zahteven objekt in da to lahko kar podrem. Ampak pozabili so mi pa povedat, da ta drvarnica ne izgine sama od sebe iz katastra. Kako sedaj to dosežem, kakšna dokazila potrebujem in koliko me spet to stane?
>Nekateri bodo plačali tudi 10x več. ---> Kaj pa so si delali 400m2 veliko bajto kjer živijo sami ...
Če še nisi opazil, se s tem davkom pravila igre spreminjajo in tega ljudje takrat niso vedeli. V socializmu si ne glede na kvadraturo in velikost bajte plačal nek minimalni prispevek in to je bil ves strošek z nepremičnino. Tudi garažo moraš sedaj absolutno narediti kot del hiše, ne pa samostojno, saj to sodi v sklop "davčne optimizacije v Romuniji" (ups, mislil sem Republiki Sloveniji).
Če še nisi opazil, se s tem davkom pravila igre spreminjajo in tega ljudje takrat niso vedeli. V socializmu si ne glede na kvadraturo in velikost bajte plačal nek minimalni prispevek in to je bil ves strošek z nepremičnino. Tudi garažo moraš sedaj absolutno narediti kot del hiše, ne pa samostojno, saj to sodi v sklop "davčne optimizacije v Romuniji" (ups, mislil sem Republiki Sloveniji).
Dobro, to je vendar logično, da ne sme kar vsak ki ima 5 minut časa (ali pa kar avtomatično) spreminjati/posodabljati ZK
Poočitev spremembe podatkov o fizični osebi – imetniku pravice (zakon o zemljiški knjigi)
116. člen
...
(3) Ko so za to izpolnjeni tehnični in drugi pogoji, minister, pristojen za pravosodje, v soglasju z ministrom, pristojnim za matične knjige oziroma za register prebivalstva, predpiše, da se poočitve iz prvega odstavka tega člena opravljajo po uradni dolžnosti na podlagi prevzemanja teh podatkov iz matične knjige oziroma iz registra prebivalstva. S predpisom iz prejšnjega stavka se predpiše tudi način prevzemanja sprememb podatkov iz prvega odstavka tega člena.
Zakonodaja omogoča, da se posodablja te podatke prek povezave zbirk osebnih podatkov. Kakor sem se poočil pa ta funkcionalnost tehnično še ne deluje, tako da moraš sam sporočati spremembe. Je pa res in to se mi zdi skoraj neverjetno za zemljiško knjigo oziroma sodišča, da ti tega ni potrebno narediti pri notarju in plačati 57 evrov, ampak na sodišču brezplačno.
Če pošljejo davek mrtvemu, bo DURS že znal izterjati od njih. Magari, če pošljejo pošto v Vatikan...Če bi jih folk množično ignoriral bi že sami popravili absurde...
Problem ti lahko nastane, če si lastnik nepremičnine, oni pa par let pošiljajo davke umrlemu, ki ima vpisano osebno služnost. Ti si vesel, da so nate pozabili, potem pride pa račun za nazaj z vsemi zamudnimi obrestmi. Ne skrbi, enkrat te bodo že našli in ti poračunali še vse za nazaj.
In tako, kot je država lansko leto povišala DDV za 10% (za to, da se bomo počutili bolj varne !!! LOL !!!) bo zagotovo v prihodnosti povišala tudi ta davek...
To je dejansko zelo verjeten scenarij, saj bo ta država v "javno finančni krizi" zanesljivo še kar nekaj dolgih let in do takrat lahko ta davek še zelo naraste, ker gre tako kot pri DDV za zelo enostaven način višanja prihodkov tako občin, kot države. Naše edino upanje je, da ustanovno sodišče vse skupaj razveljavi in nad tem zakonodajalci obupajo, kar pa verjetno ne bodo.
Zgodovina sprememb…
Kakor jaz vem so tudi v socializmu sklepe o dedovanju vpisovali v ZK po uradni dolžnosti. Bolj je presenetljivo, da to očitno še vedno počnejo tudi ko je ZK informatizirana. To me je pa začudilo, ker sem pričakoval, da moram sklep o dedovanju najprej nesti do notarja, da ga poskenira in vloži ZK predlog ter mi zaračuna dodatnih 57 evrov. Čudna so pota sodišč in Ministrstva za pravosodje...
Zgodovina sprememb…
Tudi notarji morajo živeti.
jan_g ::
Puh, meni je GURS poslal različen informativni izračun kot je bil poskusni. Magično so mi dodali še eno garažo. Pa se blok ni od lani nič spremenil. Vsako stanovanje ima eno garažo, jo je imelo lansko leto in jo ima tudi danes.
Spletna aplikacija za spreminjanje podatkov vsaj meni ne deluje. Pridem noter in vidim seznam, ko pa kliknem na en vnos (garaža, stanovanje), mi ali browser zmrzne ali pa javi napako "ADFC-10001: cannot instantiate class 'gurs.obv.dom.view.bean.DelStavbeEditFormBean'
". Bo treba očitno iti osebno na urad ...
Spletna aplikacija za spreminjanje podatkov vsaj meni ne deluje. Pridem noter in vidim seznam, ko pa kliknem na en vnos (garaža, stanovanje), mi ali browser zmrzne ali pa javi napako "ADFC-10001: cannot instantiate class 'gurs.obv.dom.view.bean.DelStavbeEditFormBean'
". Bo treba očitno iti osebno na urad ...
Tudi notarji morajo živeti.
Tudi notarji morajo DOBRO živeti. Sicer je izbris služnosti v 10 minutah opravil notarjev pomočnik, ki ima nižjo urno postavko (kolega je nekaj časa to počel za 2000 evrov neto na mesec, kar se mi ni zdelo slabo, sploh če počneš taka "lažja administrativna dela", ki jih delavke na upravnih enotah počnejo za minimalno plačo ali kakšnega stotaka na mesec več)
Kakor jaz vem so tudi v socializmu sklepe o dedovanju vpisovali v ZK po uradni dolžnosti.
Ne, niso, si se moral sam pobrigat za to (zadevo si lahko rešil že na zapuščinski razpravi - plačal si takse in podpisal vlogo).
Mostly Harmless
Karaya 52 ::
>Nekateri bodo plačali tudi 10x več. ---> Kaj pa so si delali 400m2 veliko bajto kjer živijo sami ...
Če še nisi opazil, se s tem davkom pravila igre spreminjajo in tega ljudje takrat niso vedeli. V socializmu si ne glede na kvadraturo in velikost bajte plačal nek minimalni prispevek in to je bil ves strošek z nepremičnino.
Ta davek bo potrebno ukiniti, ne vidim druge rešitve. Gursov model je slab približek dejanski vrednosti nepremičnin na trgu, pretvarja se, da je nekaj kar ni. Poleg tega bi morali ogromno bazo podatkov redno posodabljati, da bi bila zadeva poštena. Tega seveda ne bodo zmogli, saj je baza že danes outdated, poleg tega da je ogromna. Zato je nek pavšal smiselna rešitev, tako kot je bilo do tega zakona. Pa ta vir bi moral biti izključno vir lokalni skupnosti, za pločnike in urejena krožišča, ne pa da se bo s tem financiralo xyz agencijo.
Se strinjam. Pri nas je zelo obdavčeno že delo in vse, kar je s tem povezano, tako da je vsaj "nehigienično" do državljanov, da se jih stisne do konca še na strani premoženja (kot je nekdo napisal zgoraj, ti procenti zanesljivo ne bodo dokončni in bomo hitro na 1% ali še več pri nepremičninah). Poleg tega je dodaten priliv zaradi nepremičninskega davka v proračun če sem prav zasledil ranga 250 MIO, kar je presenetljivo malo, sploh glede na to, da je primanjkljaj še vedno ranga 1000 MIO, transferji v pokojninsko blagajno iz proračuna tudi nekaj takega...
Po moje za državo ni druge rešitve kot pa zagon gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest. Samo z vedno novimi davki in stiskanjem davkoplačevalca se problema preverjeno ne da rešiti, se pa lahko situacijo še močno poslabša. Je pa seveda bistveno lažje preštevat sobe v hišah, ugotavljat leto izdelave kopalnice in se kregat, katera garaža je vredna 0,15% in katere 0,5% davka.
Po moje za državo ni druge rešitve kot pa zagon gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest. Samo z vedno novimi davki in stiskanjem davkoplačevalca se problema preverjeno ne da rešiti, se pa lahko situacijo še močno poslabša. Je pa seveda bistveno lažje preštevat sobe v hišah, ugotavljat leto izdelave kopalnice in se kregat, katera garaža je vredna 0,15% in katere 0,5% davka.
Zgodovina sprememb…
antireal ::
Pred dnevi smo dobili na dom informativni izracun. Ker imamo za hiso kar nekaj travnika je davek za to skoraj 1000eur? Namembnost pa je zazidljiva, vendar tega nikoli nismo spreminjali.
Zanima me kako se namembnost spremeni v nezazidljivo ter kako spremeniti/znizati ta izracun za davek?
Zanima me kako se namembnost spremeni v nezazidljivo ter kako spremeniti/znizati ta izracun za davek?
Zanimivo. Po moje takih primerov do sedaj sploh ni bilo, saj so ljudje hoteli doseči ravno obratno, da se pašnike in travnike v prostorskih načrtih spremeni v zazidljivo zemljišče. Si morda razmišljal, da bi to prodal in bi kdo gor zidal?
Po mojem tega niti ne moreš kar tako doseči, brez spremembe prostorskih načrtov. Kot ne moreš iti na upravno enoto in reči, da bi rad nezazidljivo parcelo spremenil v zazidljivo, ne moreš narediti niti obratno.
O.
O.
Po mojem tega niti ne moreš kar tako doseči, brez spremembe prostorskih načrtov. Kot ne moreš iti na upravno enoto in reči, da bi rad nezazidljivo parcelo spremenil v zazidljivo, ne moreš narediti niti obratno.
O.
Glede prostorskih načrtov - ali je res tako, da jih občina lahko sprejme "neodvisno" od lastnika zemljišč?
Zdi se mi, da sem med eno izmed teh razprav o davku na nepremične slišal, da je neka občina kar določila, da so neka zemljišča zazidljiva (občina tam "predvideva" nekakšno poslovno cono), zaradi česar so sedaj lastniki teh zemljišč "obdarjeni" z bistveno višjimi davki...
Alencica ::
Riddle me this,
kako je lahko vrstna hisa ocenjena na razlicno vrednost, ce pa imajo vse v vrsti iste komunalne prikljucke?
kako je lahko vrstna hisa ocenjena na razlicno vrednost, ce pa imajo vse v vrsti iste komunalne prikljucke?
Lonsarg ::
O.
Glede prostorskih načrtov - ali je res tako, da jih občina lahko sprejme "neodvisno" od lastnika zemljišč?
Zdi se mi, da sem med eno izmed teh razprav o davku na nepremične slišal, da je neka občina kar določila, da so neka zemljišča zazidljiva (občina tam "predvideva" nekakšno poslovno cono), zaradi česar so sedaj lastniki teh zemljišč "obdarjeni" z bistveno višjimi davki...
Jap tako je pri nas na Logu pri Brezovici in po mojih informacijah ima to moč katerakoli občina v Sloveniji. Pravzaprav je občina edina, ki sploh ima moč spreminjat namembnost, tisto ko lastniki spremenijo travnik v zazidljivo na njihovo željo gre v večino primerih za korupcijo! Pa zakonu naj bi edino prostorski načrti spreminjali namembnost.
AMPAK v obratno smer pa ni tak problem, mi smo uspešno lansko leto spremenili zazidljive "travnike" nazaj v travnike po naši želji, mende pa ni nobenega garanta, da ti občina to odobri.
@Azgard
To je dobro, da je možen tudi "ugovor" lastnikov zoper strani občine določeno namembnost, ker se mi zdi, da bi v nasprotnem primeru občine (in z njimi povezne skupinice "poslovnežev") to začele zlorabljat in finančno izčrpavat takšne lastnike, z namenom, da prej omenjenim skupinicam omogočijo nakupe zemljišč pod ceno.
To je dobro, da je možen tudi "ugovor" lastnikov zoper strani občine določeno namembnost, ker se mi zdi, da bi v nasprotnem primeru občine (in z njimi povezne skupinice "poslovnežev") to začele zlorabljat in finančno izčrpavat takšne lastnike, z namenom, da prej omenjenim skupinicam omogočijo nakupe zemljišč pod ceno.
Kakšen bluz je pa zdaj to? Če ti travnik spremenijo v zazidljivo zemljišče, parcelo prodaš in s tistim denarjem kupiš 5x večji travnik. Ali pa kupiš enako velik travnik in razliko zapraviš po želji.
O.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Mr.B ::
Hm, zakaj se pa potem nisi pritožil...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Saj so na Gursu javno objavljeni modeli vrednotenja in lahko pogledaš formule. Verjetno so pri popisu nepremičnin popisovalci dobili različne informacije. Tega verjetno ni šel potem nihče zares preverjat, da imajo za dve povsem enaki vrstni hiši različne podatke.
Nisem sam v takšni situaciji - sam nisem vedel, da je pritožba mogoča in uspešna. Pač ena potencialna skrb manj...
antireal ::
V našem primeri je občina sama določila namembnost kot zazidljiva. Nikoli in nikdar ni bila nobena vloga za premembo v zazidljivo. Vrednost pa je verjetno precej višja in s tem tudi davek. Najbolje da jutri vprašam na občini kaj ga biksajo.
Alencica ::
Ampak, kako je lahko dopustno, da je DAVEK razlicen na ISTO komunalno infrastrukturo? Saj gre za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljisca, a ni tako?
Nekdo ima razlicno ovrednoteno opremo (neka arbitrarna pravila) in je zato dolzan placat vec?
Tega lastnika nepremicnine se ni cenilo, ko je placeval davke na nek gradbeni material, zdaj je celo "kaznovan" zaradi tega ...
Nekdo ima razlicno ovrednoteno opremo (neka arbitrarna pravila) in je zato dolzan placat vec?
Tega lastnika nepremicnine se ni cenilo, ko je placeval davke na nek gradbeni material, zdaj je celo "kaznovan" zaradi tega ...
Pithlit ::
Ampak, kako je lahko dopustno, da je DAVEK razlicen na ISTO komunalno infrastrukturo? Saj gre za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljisca, a ni tako?
Sej vem de je najlažje kle se razburjat ampak... kaj ko bi nekdo šel do GURSove pisarne pa vprašal?
Life is as complicated as we make it...
noraguta ::
Sej so tudi komunalni prispevki različni, no v tvojem primeru enaki. Ampak očitno so pri oceni vrednosti dveh nepremičnin prišli do različnih vrednosti. Tudi na njivi v prekmurju ali na gorenjskem zraste enak krompir davek je pa različen.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!
St235 ::
kako vezo ima to da imate isto komunalno infrastrukturo? Davek na nepremičnine se plača glede na ocenjeno vrednost nepremičnine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Hayabusa ::
Če imata hiša iz leta 1955 in ena druga, zgrajena 2 leti nazaj enako ceno nekaj ni v redu z gursovimi vatli ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hayabusa ()
Pri ocenjevanju vrednosti se upošteva še marsikaj. Niso brezveze med popisom spraševali, ali imaš obnovljeno kopalnico, klimo, nova okna, novo streho ...
Precej bolj problematično je, da se uporablja zgolj stanje iz (7 let starega) popisa nepremičnin, posodabljanje podatkov pa je povsem nedorečeno (in neobstoječe).
O.
Precej bolj problematično je, da se uporablja zgolj stanje iz (7 let starega) popisa nepremičnin, posodabljanje podatkov pa je povsem nedorečeno (in neobstoječe).
O.
St235 ::
odvisno če je ena sredi ljubljane druga v spodnjem dupleku, ali pa če ima ena 500 druga pa 100 m2...
jalovec09 ::
Ma čudi me, ko sem dal notri za socialno pomoč so popolnoma vse zbrskal, tu pa ne morejo zbrskat tisto prav.
Upam, da tole pade v lužo, ta davk, sm iz kmetije, lastnik le en manjše parcelce, davka bo 60 centov...obesl pa so mi davk za celotna poslopja, hiše, objetke v 1/6, se prav okol 30-40 evrov, ker imam služnost, živim tle, vrjetno je pa vzrok zemljiška knjiga...naj najprej sami pri sebi uredijo te podatke, če je nekdo lastnik celotne kmetije potem plača 100% davek ne pa da plačuje nekdo drug k ni lastnik.
Upam, da tole pade v lužo, ta davk, sm iz kmetije, lastnik le en manjše parcelce, davka bo 60 centov...obesl pa so mi davk za celotna poslopja, hiše, objetke v 1/6, se prav okol 30-40 evrov, ker imam služnost, živim tle, vrjetno je pa vzrok zemljiška knjiga...naj najprej sami pri sebi uredijo te podatke, če je nekdo lastnik celotne kmetije potem plača 100% davek ne pa da plačuje nekdo drug k ni lastnik.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jalovec09 ()
bmc521 ::
jalovec09 davka ne plača vedno lastnik nepremičnine , npr. v primeru osebne služnosti
glede na to, da vam lastnik nepremičnine ne more odvzeti te služnosti do smrti se zdi pošteno da davke plačuje užitkar
se pa seveda lahko odpoveste užitku (uredite v zemljiški knjigi) in se zmenite za najem, v tem primeru pa bo davke plačeval lastnik
glede na to, da vam lastnik nepremičnine ne more odvzeti te služnosti do smrti se zdi pošteno da davke plačuje užitkar
se pa seveda lahko odpoveste užitku (uredite v zemljiški knjigi) in se zmenite za najem, v tem primeru pa bo davke plačeval lastnik
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kdaj se bo spet splačalo kupit nepremičnino? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42586 (19273) | kriptobog |
» | novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28025 (23009) | buttcrack |
⊘ | Nov davek na nepremičnine. Ali bom obdavčen s 0,5%?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12487 (11473) | Mavrik |
» | Zakaj država ne obdavči nepremičnine, kot Američani? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16041 (14527) | Furbo |