» »

Francoska policija izvedla uspešen prehod na prosto programsko opremo

««
10 / 14
»»

Looooooka ::

Jaz vem, ker sem izvorno kodo prebral in sem kompetenten, da lahko svojim strankam zagotovim, ali backdoor je, ali pa ga ni.

Pa compiler si tud sam skompajlal s compilerjem za katerega das roko v ogenj, da ni bil backdooran preden je bil compilan?
Tole so buce.

Prehod iz necesa, kar dela in kar imas placano je treba v vsakem primeru upraviciti. To, da se nekomu zadeve "ne da" gledat ni dovolj dober razlog.
Why?
Ker po tej logiki lahko cisto vse sisteme(nima veze na cemu stojijo) vsako leto sesujemo in postavimo na novo. Ker let's face it...vsak sistem je vsako leto z uporabo novih standardov in resitev bistveno lazje administrirat/nadgrajevat/zanj pisat spremembe.
Ampak s stroskovnega vidika to pac ni opravicilo za zamenjavo.
Jst bi recimo fasisticno vse masine s podjetij, ki so pac stare in gnile vrgel ven. Potem bi vrgel ven vse linux masine in vse windows masine, ki majo gor starejso verzijo od najnovejse verzije(bodisi workstation ali server).
Potem bi pac vse kar je gor dal spisat po najnovejsih standardih in praksah. Teoreticno bi sla opravilnost gor za 1000%.
Ampak tko kot te vase mokre linux sanje...takega stroska pac ne bos opravicil pa konec.
Ce mas pisarno na 20 let starem dreku, ki ti zna rocno vse naredit za 1000 eur na mesec...potem presaltanje na sistem, ki bo upravicil stroske 30.000eur v who_gives_a_fuck_kerem_roku pac ni smiselno.
Bi blo pa lepo z vidika fanboya tistega sistema na katerega bi se pac slo.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

krneki0001 je izjavil:

... Edina firma (bom brez imen), ki je sploh ponudila vzdrževanje ...
Saj po svoje te čisto razumem, da ne moreš tukaj govoriti konkretno o imenih ali cifrah. Škoda! Lahko mogoče kaj bolj konkretnega napišeš na ZS oz. mail? Vse bo ostalo striktno zasebno.

SeMiNeSanja je izjavil:

... SNIP ... slovenski Linux fan klub preprosto ne loči med ...SNIP... Fantje mislijo, da se Windowsi držijo zgolj zato, ker je toliko 'opranoglavcev' ki ne vidijo drugega in se pri tem krepko motijo.
Kje je ta imaginarni klub, kdo so ti imaginarni fantje in zakaj ne bi raje citiral druge, namesto da nanje projeciraš svoje predsodke?

Če sem podjetje, potem poleg office orodij potrebujem tudi računovodski program.
Tudi tega imaš, seveda. Če bi bil npr. v Rusiji, ZDA, Franciji ali v Nemčiji, lahko začneš uporabljat takoj. Za Slovenijo bi moral implementirati naše računovodski standarde kar se tiče kontov itd. (če tega ni že kdo storil, odkar sem nazadnje gledal). Googlaj Tryton, OpenERP, itd.

Toda kakšna je kakovost teh programov? Kakšna je ekipa podpornikov zadaj?
Ti imaš že mnenje o tem, še preden si sploh pogledal za kake projekte gre in kdo vse jih uporablja oz. katera podjetja jih razvijajo. Širiš FUD in misliš, da je to argument.

Jaz znam ceniti obe platformi in ni ga Linux fanatika, ki bi me prepričal, da je treba v celoti presedlati na Linux.
In kje te kdo prepričuje v kaj takega? Ponovno projeciraš lastne predsodke na druge.

Ampak za boga milega, dajte no nehati že posiljevati še vse ostale blizu in daleč okoli sebe in jim govoriti, da so bedaki, če niso na Linuxu!
Kje je to kdo komu rekel? Čeprav... ko se začne govoriti o linux fan klubu, linux fanatikih, prepričevanju in posiljevanju drugih... ja, tukaj nekje me prime, da bi ti to rekel.

Ena enostavna življenjska resnica je, da smo nekateri drugače misleči kot je nekdo drug, in obratno. To je treba dojet in sprejet, saj ni tako težko. Če preklapljamo na ad hominem karakterizacije in na rasizem, ko zmanjka argumentov, potem pa spet nazaj na kak argument, ko se ga človek spomni, ne pridemo nikamor.

če boš napisal aplikacijo in jo prodal v državno upravo, jo po vsej verjetnosti tudi ne boš podaril v obliki odprte kode in s tem vse svoje znanje, delo in znoj preprosto podaril community-ju?
Glej sorodne primere ERP programov zgoraj. In zakaj tak model poslovanja ne bi deloval s kakim ERP-om za javno upravo? Še vedno očitno velja prepričanje, da se z open source kodo ne da služiti, ker ti jo bo nekdo "ukradel"...

Looooooka ::

Zakaj so na Linuxu Zemanta, Celtra, Twitter, Instagram, Facebook, Yahoo, Google, Amazon, Akamai, Rackspace

Ker majo vecinoma samo servise za katere je cisto nepomembno na cem tecejo, ker se ukvarjajo s podatki? :)
Za servis, ki vraca neke podatke iz neke xy baze pac ni pomembno ce laufa na Windowsih ali linuxu. Vazno je, da to vraca po nekih standardih.
Potem das workstationom tisti OS za katerega dobis razvijalca, ki bo v najhitrejsem moznem casu za najnizjo ceno spisal dovolj dobrega klienta, da javna uprava ne bo imela izgovora, da so postopki pocasni, ker si jim dal zanic program.
Na tem drugem delu bo linux ponavadi spusil vsakic.
Na prvem je pa seveda vse odvisno od tehnika, ki ga fases. Z najvecjim veseljem vzamem streznik z linuxom, ki ga ma cez nekdo, ki ni linux-nazi in zna vracat zadeve v dogovorjenem formatu.

In kje te kdo prepričuje v kaj takega? Ponovno projeciraš lastne predsodke na druge.

Par postov zgoraj je bilo konkretno tocno to napisano. Preberi tole stran se enkrat :)

Glej sorodne primere ERP programov zgoraj. In zakaj tak model poslovanja ne bi deloval s kakim ERP-om za javno upravo? Še vedno očitno velja prepričanje, da se z open source kodo ne da služiti, ker ti jo bo nekdo "ukradel"...

V Sloveniji ti jo bodo 200%.
Sploh ne rabi bit opensource. Dovolj je, da jo nekomu pokazes.

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

Looooooka je izjavil:

Ker majo vecinoma samo servise za katere je cisto nepomembno na cem tecejo, ker se ukvarjajo s podatki? :)

Sej čist mogoče da je bil sarkazem... ampak priznam... moj ekran se je za mišjo dlako izognil špricanju s kakavom (saj veš kako zgleda smeh s polnimi usti...).
Life is as complicated as we make it...

TESKAn ::

da javna uprava ne bo imela izgovora, da so postopki pocasni, ker si jim dal zanic program.

To se bodo izgovarjali tudi, če jim daš najtanartabolši MS program. Potem je samo vprašanje, ali boš to toleriral al jih brcnil v rit.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MrStein ::

kitaj je izjavil:

Zanimivo razmišljanje: Ker za odprto kodno programsko opremo "nihče ne more z gotovostjo reči," da je povsem varna, bo za državo najvarneje če ostane pri programski opremi za katero "katere nihče ne more z gotovostjo reči," da je varna. Obstaja pa ogromno indicev in dokazov, ki kažejo na to, da njen proizvajalec tesno sodeluje s tročrkovnimi agencijami iz države, kjer je v veljavi učinkovita zakonodaja s katero lahko država prisili svoja podjetja, da zanjo naredijo praktično karkoli si zaželi.
Če to ni dovolj velik razlog za nujnost prehoda javne uprave na odprtokodno programsko opremo, potem ne vem, zakaj si sploh želimo svoje države.

Izdelek A je enako (ne)varen kot izdelek B.
Dajmo kup denarja, da zamenjamo izdelek A z izdelkom B.
Ja. To pa je res NUJNO!
Jaz bom takoj danes dal 10 000 EUR da zamenjam svoj Hyundai (za katerega "nihče ne more z gotovostjo reči," da je povsem varen) z Nissan-om (za katerega "katere nihče ne more z gotovostjo reči," da je varen).
Jutri pa spet 10 čukov, da zamenjam za Opla, iz istega ne le "logičnega in razumnnega" ampak kar NUJNEGA razloga!

Ko začnejo padati argumenti...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

jype je izjavil:

Naj nadaljujem?

Prosim.
Naštej tudi tiste, ki niso migrirali na Linux. In povej, koliko jih je in zakaj "se ne štejejo".


tako je - niti enega argumenta še nismo slišali, zakaj naj bi bil prehod francoske policije na prosto programje sporen in čemu naj bi se lagali o tem, da so prihranili ogromno

Kdo pa trdi, da je sporen in kdo bi rad lagal???
Trdim samo, da ni treba na vrat na nos naročiti pet ton kinina le zato, ker smo v novicah brali, da je enemu v tropih ful pomagalo pri zdravju.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Invictus ::

Javni sektor je definitivno pravi naslov za uvedbo Linuxa. Zakaj? Ker bi s tem spodbudil domača podjetja da se lotijo Linuxa. Da se fokusirajo na ponudbo storitev, ne pa na preprodajo licenc kot to počnejo danes. Da odpade cel kup glupih prodajalcev, ki se nikoli še niti niso logirali v produkt ki ga prodajajo. Seveda bi to zahtevalo neko strategijo in standarde, ki pa jo naši veleumi niso sposobni spisati.

Problem vsake migracije je, da se ne zna definirati kaj se splača migrirati, da uporabniki ne bodo imeli preveč problemov. Ampak večina hoče uvesti Linux v vse pore podjetja. pač tak one gre. Jasno da se bodo ljudje uprli. Tako ITjevci kot ostali zaposleni. Če bi najprej zamenjali strežnike za katere je res vseeno kje tečejo ker opravljajo sicer pomembna, a za običajnega uporabnika neznana opravila, bi bila mogoče migracija lažja.

Ampak glede na to kako je naš IT v javnem sektorju razdrobljen, bi morali najprej poenotiti in združiti vse skupaj. Pa magari na Linuxu. Trenutno pa je to kot tipična slovenska vas s celim kupom vrtičkov namesto velemesto kjer so storitve poenotene.

Seveda je to vse odvisno od ljudi v IT oddelku. Verjamem da se tam najdejo tudi dobri. Ampak povprečje, se mi pa zdi, je pa bolj slabo. Sicer pa niti niso zainteresirani, ker zdaj spadajo med tehnično osebje, ki ima glede ena uradnike, precej omejena napredovanja in plače. Rezultati pa so temu primerni ... Pač po liniji najmanjšega odpora za malo plačo. Čisto razumljivo.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kitaj ::

Looooooka je izjavil:

Na tem drugem delu bo linux ponavadi spusil vsakic.

Petrolu je uspelo, zakaj ne bi tudi drugim?

jype ::

MrStein> Naštej tudi tiste, ki niso migrirali na Linux. In povej, koliko jih je in zakaj "se ne štejejo".

Ogromno jih je, razlogi so pa navedeni v tistem PDFju.

Invictus> da uporabniki ne bodo imeli preveč problemov.

Uporabniki imajo na Windows znatno več problemov kot na FOSS namizjih, kar je doslej potrdila izkušnja vsakogar, ki je migriral. Glavni razlog za to je seveda kombinacija nesposobnega IT, ki Windows ne zna konfigurirat in zelo nerodnih orodij za konfiguracijo Windows omrežij, kjer reči večino časa magično delujejo, hkrati pa je reševanje občasnih težav tako boleča izkušnja, da prizadeti uporabniki občasno dokumentirano dajo celo odpoved, preden se problem reši.

Jokaero ::

da dodam spet se moj piskrcek

kot prov ...wait what ...zdej govorimo o firmah, javnem sektorju , al kot je nekdo pisal nazaj "navadnih uporabnikih" ?!?ker se vse to tle ze malo mesa ...to da javni sektor lahko migrira so dokazali francozi in noben ni tega ovrgel (razn s pavsalnimi navedbami da v slo ni toliko linux adminov in izobrazevalcev) ..glede na to da naj bi letos bilo migriranih 72k(do konca leta) ...
slo javni sektor (brez obcin ker so s tega stalisca avtonomne, brez zdravsvenih domov itd...) zgleda da ima ...reci inu pisi 16k delovnih postaj kar je ammm slaba petina kolikor jih bo migrirala fra zandamerija ... (no mogoce ze kj vec od TE studije http://www.delo.si/clanek/144105) ..jap izdelana je bila studija tudi za slovenijo glede prehoda na odprto kodo ...za zacet ni vrednotila kako bi bilo pri nas JE pa pokazala da PRIMERLJIVI prehodi so bili financno uspesni ..povzetek studije -> http://www.dsi2011.si/upload/predstavit...

...ampaaakk neeee to so podkupljeni ljudje ....(mind you da je ista firma par let nazaj v studiji odlocila da odprtokodne alternative se niso konkurencne)

in cestitke slo sodiscem, ki majo zgleda vecino vsega ze na odprti kodi.

aja za tiste, ki kricijo da smo fossovci anti-windows, to ni cisto res ...rade volje bi uporabljal http://www.reactos.org/ pa ne ker bi bil zastonj temvec ker bi bil foss, ce bi bil ta projekt kdaj pripeljan do zivljenja(ampak zal zgleda da ne bo).

kitaj ::

MrStein je izjavil:

Izdelek A je enako (ne)varen kot izdelek B.

Spet zanimiv argument: Izdelek podjetja, ki je dokazano sodelovalo pri sledenju uporabnikom njihove programske opreme in ki je pod dosegom zelo invazivne zakonodaje je enako varen kot izdelek skupnosti razvijalcev, o katerem se zgolj špekulira, da morda vsebuje ne-varno kodo.
In še enkrat: Je IT sistem naše javne uprave res tako dober, da ga ni potrebno spremeniti?

Invictus ::

jype je izjavil:


Uporabniki imajo na Windows znatno več problemov kot na FOSS namizjih, kar je doslej potrdila izkušnja vsakogar, ki je migriral. Glavni razlog za to je seveda kombinacija nesposobnega IT, ki Windows ne zna konfigurirat in zelo nerodnih orodij za konfiguracijo Windows omrežij, kjer reči večino časa magično delujejo, hkrati pa je reševanje občasnih težav tako boleča izkušnja, da prizadeti uporabniki občasno dokumentirano dajo celo odpoved, preden se problem reši.

S tem bi se pa strinjal. Tukaj se gre predvsem za psihološki efekt, o zaboga, zdaj bom pa Linux uporabljal.

Čeprav lahko Linux prirediš da zgleda kot Windows. In daš uporabniku na namizje ikone, ki jih je vajen.

O orodjih za konfiguracijo mrež na Windowsih pa ne bi ... Je "command line" precej bolj uporaben. Če seveda veš kaj delaš ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jype ::

Invictus> O orodjih za konfiguracijo mrež na Windowsih pa ne bi ... Je "command line" precej bolj uporaben. Če seveda veš kaj delaš ...

Windows pri ukazni vrstici ne zaostaja prav nič, zaostaja pa kader, ki bi te reči moral poznati, pa jih v ogromni večini ne, hkrati gredo pa popolnoma drugačne konvencije pošteno na jetra tudi ljudem, ki so vajeni Unixov in njim podobnih sistemov.

Po drugi strani Windows dejansko zaostaja v sodelovanju z vsemi ostalimi sistemi, medtem ko ostali sistemi med seboj komunicirajo znatno lažje, ker ta komunikacija temelji na dobro dokumentiranih in licenčno sprejemljivih standardih in protokolih (kar je bilo dolgo časa v popolnem nasprotju s poslovno strategijo Microsofta).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

VaeVictis ::

Po mojem skromnem mnenju je sedaj odlična priložnost za Linux da postane mainstream za navadne ljudi in posledično tudi poslovne organizacije.

Sedaj se vse počasi premika na cloud in mobilne storitve in ljudi čedalje manj zanima teče v ozadju, važno je da lahko glavna opravila uspešno opravijo!

Če bo Google počasi začel zapirati Android ter ga predstavil tudi za nemizne računačnike, ustavil fragmentacijo in bo posledično bolj urejen sistem ima Linux ogromno možnosti...

Slej ko prej bodo ljudje začeli uporabljati samo programe in bodo računalniki čedalje bolj zaprti, uporabniki pa čedalje bolj "neumni".

To se počasi kaže recimo s Chrome OS, Steam OS,...

Problem vsega tega je pa spet fragmentacija.

Ko bo neko podjetje stalo za tem konceptom (vse v enem) in ga bo uresničilo v praksi bo zadeva lahko ratala uspešna, prej ne!

Preko amaterskih poizkusov ne bo nič na dolgi rok!

Ko bodo navadni uporabniki redno uporabljali to platformo Linux-a, bodo tudi podjetja počasi šla po tej poti!

Dokler pa te kritične mase domačih uporabnikov ni, jih tudi v podjetju ne bo!

Ko pa bo kritična masa domačih uporabnikov in posledično tudi v podjetju bodo tudi prišla boljša orodja za administracijo večjih sistemov...

Trenutno je situacija, da so ogromne množice ljudi navajene na MS Windows, Word,... in jih bo zelo težko prepričati, da naj se gredo učiti nekaj novega!

V primeru francoske policije, francoski policaj vidi samo aplikacijo in mu je čisto vseeno kaj laufa v ozadju.

Enako kot v zgornjem primeru bankomata, kjer človeka nič ne zanima na čem laufa, važno je da dobi denar iz bankomata!

darkolord ::

Čeprav lahko Linux prirediš da zgleda kot Windows. In daš uporabniku na namizje ikone, ki jih je vajen.
Ne moreš in ne smeš.

jype ::

darkolord> Ne moreš in ne smeš.

Seveda lahko in seveda smeš.

VaeVictis> Po mojem skromnem mnenju je sedaj odlična priložnost za Linux da postane mainstream za navadne ljudi in posledično tudi poslovne organizacije.

To ni cilj. Cilj je, da ostane prost, da ga lahko uporabljamo kakor nam drago.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Jokaero ::

ali pa -> http://zorin-os.com/

To ni cilj. Cilj je, da ostane prost, da ga lahko uporabljamo kakor nam drago.


^ this man speaks the truth

HeMan ::

A ni Celtra na Applovem OS-u?

LightBit ::

Looooooka je izjavil:

Pa compiler si tud sam skompajlal s compilerjem za katerega das roko v ogenj, da ni bil backdooran preden je bil compilan?

https://www.schneier.com/blog/archives/...

MrStein ::

Sem probal debian Live, da vidim rezultat omenjenega "procesa":
- po zagonu napiše: Ups, somethin bad happened. Please log out" (na voljo gumb za logout in nič drugega)
- se poskusim prijaviti še enkrat, zahteva geslo
- poguglam za geslo in v drugo se uspe loginat
- opazim čudno delovanje menijev (sem prijavil bug že pred 20 leti)
- beli meni, brez robov, na belem ozadju zgleda čudno, ampak hej, na izgled dajejo samo pičke, a ne? Pravi dec nikoli...
- dejansko kar sem hotel pa nisem, mogel sprobati, ker WLAN ne dela (manjka firmware)

Če najdem na google, kako okoli tega pridem prej kot v 88 urah, bom poročal o dejanskem testu, ki sem ga hotel narediti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Ko sem ejectal CD enoto, mi je istočasno izvrgel tudi DVD pekač (kjer je live DVD not).
Ma ne moreš no!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

techfreak :) ::

@MrStein: Debian ni najbolj uporabniku prijazna distribucija, prav tako pa nima vgrajenih zaprtih gonilnikov, kar verjetno tako veš. Raje ne bom vprašal kje si našel Debian ter zakaj misliš da imajo tvoje izkušnje z enim računalnikom kakršno koli vezo z migracijo celotne organizacije na Linux.

MrStein ::

Debian je bil omenjen.
Ne trdim, da ima veze s francozi.

Je le komentar na "uh oh, debian ima _proces_! A štekaš! Cesarjeva obleka se kar blešči!!111enaena" (zgoraj nekdo napisal, bom linkal)


"tvoje izkušnje z enim računalnikom"
Gre za faktne napake. Nimajo veze ne z mano, ne z mojim PCjem.
Je pa tempting "namazati" stvar na hominem, a ne? ;)

Ales je izjavil:

Ni enako, ker distribucije dejansko pregledajo pakete, preden jih vključijo. Npr. v Fedori ne more obstajati paket, ki ni šel čez temeljit review proces.

Tole. Sicer je on omenjal Fedoro, ne Debian. Na debian sem pomislil, ker je apg-get bil omenjen.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Mr.B ::

Os, za kar ga danes uporabljate za delo je postav v žaku iz katerega imajo koristi mnogi, irelevanten. Kar šteje , so in ostajajo storitve, tu pa je nepomembno, kajje tvoj desktop PC. Pa pustimo tiste razvijalce, programerje grafične oblikovalce, CAD oblikovalce. Gledano globalno, so ti pičkin dim v tej vreči.
Linux ne bo nikoli prišel, v takem smislu, kot se je do danes smatralo Windows PC.
Steam bo skupja v to prislejeno Nvidio izdal gejmersko škatlo, ki bo verjetno osnovo imela linux.
Vis večji igralci, ki se napajajo iz tiste velike vreče (zaradi katerih ta vreča obstaja), ustrajno selijo storitve v obblak, in je OS na katerem domači uporabnik, ali pa tisti v pisarni bolj ali manj nepomemben. In roko na srce Windows OS, bi MS prodajal Free, pa ga zaradi Linux in podobnega NE SME.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

MrStein ::

Vau, ta bug je dejansko popravljen!
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepor...

:))
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

techfreak :) ::

@MrStein: ni se šlo za ad hominem napad, ampak za dejstvo da imajo takšne organizacije zadaj ekipo, ki skrbi za normalno delovanje OSa in vseh programov, ter da zadevo dejansko namestijo na omejeno število računalniških konfiguracij za katere vse zadeve stestirajo.

Jaz, ti in vsak izmed preostalih uporabnikov je že kdaj naletel na buge/nevšečnosti na Linux distrbucijah, vendar to predvsem zaradi tega ker smo sami svoji administratorji sistemov.

Ales ::

MrStein je izjavil:

Debian je bil omenjen.
Ne trdim, da ima veze s francozi.
Kaj pa trdiš? Postavi neko premiso...

Gre za faktne napake. Nimajo veze ne z mano, ne z mojim PCjem.
Tvoje spoznavanje osnov Debiana in delovanje tvojega kompa imajo veze s celim preostalim univerzumom, samo s konkretno s tabo ali tvojim PC-jem ne..? ;)

Je pa tempting "namazati" stvar na hominem, a ne? ;)
Na kaj drugega pa naj se namaže to stvar, na vse ljudi s tvojo količino poznavanja Debiana in točno to strojno konfiguracijo, kot jo imaš ti? Okej, to sigurno drži. Ampak objavljaš *osebne* izkušnje z *osebnim* računalnikom. Osebne izkušnje enega človeka... In če pogledaš, kaj "ad hominem" pomeni v prevodu...

Mimogrde, hvalevredno, da za potrebe diskusije dejansko potrjuješ/ovržeš svoje domneve s praktičnim testom. Sicer je zelo majhna testna poplacija, a vseeno. Ne vem če se spomnim, da je to že kdo počel v vseh linux/win/apple/android/whatever temah, kar sem jih videl na Slo-techu.

Lahko poskusiš mogoče še Fedoro in Ubuntu? Sicer ne vem, kaj točno želiš dokazati, a ti dve distribuciji bosta sigurno prijaznejši od Debiana. In resno me zanima vse, kar boš ugotovil (tudi čisto osebni vtisi). Če se ti da, mogoče še Scientific Linux ali CentOS - enega od njiju, to sta klona Red Hata in v osnovi ista stvar.

Ales je izjavil:

Ni enako, ker distribucije dejansko pregledajo pakete, preden jih vključijo. Npr. v Fedori ne more obstajati paket, ki ni šel čez temeljit review proces.

Tole. Sicer je on omenjal Fedoro, ne Debian. Na debian sem pomislil, ker je apg-get bil omenjen.
"Tole", kaj? Ne razumem, kaj te moti pri tej izjavi... Kaj je kontroverznega? Fedorini review procesi so javni, vsi so dostopni v bugzilli... Lahko napopam par linkov, ki se mi zdijo relevantni, za vzorec oz. za nadaljnjo debato?

Zdi se mi, da še vedno ne vidiš razlike med procesom vključitve paketa v distribucijo in med pojavo oz. obstojem nekega buga kasneje, ko je paket že v distribuciji? Temeljit review proces definitivno ne pomeni, da paketi kasneje nimajo bugov.

MrStein ::

Ne štekaš, kaj?
Lepo sem dal primer nedelovanja programa, reportiran bug, točno pokazan kateri bajt je narobe, in VEČ LET ni bil popravljen. Še več. Aroganca je bila edini odziv.

PS: "to se dogaja samo tebi" je po večdesetletnih izkušnjah po forumu in izven VEDNO le izgovor, še pod nivojem ad hominem.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

SeMiNeSanja ::

Ta debata je že prav dolgočasna, ker so najbolj glasni tisti, ki mislijo, da je upravljanje tisočih računalnikov isto, kot upravljanje dveh, treh.

Pri vsem tem, pa večina glasnih ne vidi dlje od tistih aplikacij, ki so jih našli na distribuciji - kot da to že zadošča za vse potrebe neke velike firme ali omrežja.

Stalno ena in ista lajna - FOSS gor FOSS dol. It's free - but is it any good? Ja, določeni programi so odlični, vendar še zdaleč ne pokrivajo vseh potreb nekega velikega podjetja. Samo največji bedak lahko resno verjame, da lahko celotno informatiko postaviš na brazplačni odprti kodi. Še najbolj smešna je bila tista izjava, da se bi lahko za računovodstvo uporabilo neko FOSS programje. To bi bilo zanimivo videti, ko bi se spremenila zakonodaja, pa da bi se potem pred davčnim inšpektorjem izgovarjali, da 'community' še ni naredil prilagoditve novim predpisom.

Linux kot platforma je čisto ok, kar fali je vsa zgodba okrog njega. Koliko programerskih hiš, ki na Windows ponujajo vrhunske rešitve, te rešitve ponujajo tudi za Linux platformo? Zelo redke!Pretežno so to tiste, ki so že pred Linuxom ponujali rešitve za komercialne UX platforme. Zakaj redke? Zato, ker ni trga, ki bi komercialno opravičil razvoj kompleksnih aplikacij za Linux. Ko bo ta dosegel določeno kritično maso, se bo tudi ta odnos programerskih hiš spremenil, saj bodo vidle možnost za povrnitev investicije v razvoj. Ampak pozabite na odprto kodo in zastonj pojedine - zadeve ne bodo čisto nič ceneje kot na Windows platformi, kodo pa lahko samo sanjate, da vam jo bo kdo pokazal!

Ima pa Linux en velik problem - namreč to, da vsak bedak sestavlja neko svojo distribucijo in stvari niti približno niso poenotene. Komercialni software, ki ga imam jaz v ponudbi, je poleg klasičnih UX-ov (HP, IBM, SUN) na voljo samo za Suse in Redhead Linux. Če imaš karkoli drugega, lahko pozabiš na podporo.

Zanimivo je tudi pametnjačenje programerjev, da bi državne institucije profitirale na varnosti, če bi uporabljale odprtokodne rešitve. Pa kaj še! In to mora ravno programer izjaviti?
Dejstvo je, da so ravno programerji, administratorji in uporabniki največji varnostni rizik. Samo spomnite se na tisti ušivi mali programček, ki vam prikazuje vsebino pdf datotek na ekranu. Izdelujejo ga v zelo veliki programerski hiši in zelo teško bi rekli, da so na delu zgolj amaterji? A vendarle ima ta programček več lukenj kot švicarski sir in ga morajo neprestano krpati. Mar resno mislite, da so naši programerji res toliko boljši in ne delajo napak?

Po mojih izkušnjah, naši programerji (razen redkih izjem) sploh ne vedo, kaj je varnost. Sem moral zadnjič enemu programerju tupiti v glavo najbolj osnovne pojme o tem, kako naj koncipira rešitev, da bo vsaj kolikortoliko varna. Tip bi se lotil javno dostopne spletne aplikacije (na Linuxu, MySQL, Apache)na enak način, kot je do včeraj programiral izolirane variante za enega uporabnika. Meni so šli kar lasje pokonci, ko je naivno rekel 'zadeva je varna, nič se ne more zgoditi' - ker je na tej miselnosti gradil celotno rešitev. Potem pa daj takemu programerju dopovedati, da mora že v osnovi razmišljati, da BO nekdo vdrl v zadevo in jo postaviti na način, da bo napadalec kljub temu lahko naredil samo minimalno škodo in v roke dobil le minimalno količino podatkov, s katerimi si ne bo mogel pomagati.
Dokler imamo takšne programerje, NSA ne rabi nobenih zadnjih vrat na enkripciji, ker lahko pridejo do podatkov kar preko na stežaj odprtih sprednjih vrat!

Pred leti sem se na neki konferenci pogovarjal z ruskim distributerjem neke ameriške varnostne rešitve. Takrat še ni bilo govora o NSA & Co - a kljub temu, je bil izredno uspešen v prodaji teh ameriških proizvodov - ker je proizvajalec nudil možnost, da so rusi vgradili lastni kriptomodul v njihov proizvod.
To je tudi odgovor na pametnjačenje o tem, da moraš uporabljati odprtokodne rešitve, da boš varen. Dokler ameriške agencije sponzorirajo razvoj odprtokodnih rešitev, ne more nihče s 100% zanesljivostjo trditi, da ni vgrajena kakšna skrita 'napaka'. Povsem drugo pa je, če uporabljaš lastno enkripcijo, za katero se nikomur ne sanja kako je narejena - ker pač ni nobene kode na vpogled.

Pithlit ::

SeMiNeSanja je izjavil:

ker pač ni nobene kode na vpogled.

Security through obscurity - because that works so well!
Life is as complicated as we make it...

Hayabusa ::

MrStein
Ti imaš resne težave s problemi (pogledal tvoje odprte teme), na winsih in v linuxu.

MrStein ::

Ne, le realno gledam na stvari, namesto da barvam vse v rožnato.
Vem, da imajo eni čisto drugo filozofijo.
Jaz pravim "ta yugo ima 200 pomanjkljivosti", ti pa "ima super trikotno okence".
;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ales ::

MrStein je izjavil:

Ne štekaš, kaj?
Lepo sem dal primer nedelovanja programa, reportiran bug, točno pokazan kateri bajt je narobe, in VEČ LET ni bil popravljen. Še več. Aroganca je bila edini odziv.
Kakšno vezo ima konkretno tvoj bug z review procesom v Fedori ali s temo tega threada? Tega ne štekam.

SeMiNeSanja je izjavil:

Ta debata je že prav dolgočasna, ker so najbolj glasni tisti, ki mislijo, da je upravljanje tisočih računalnikov isto, kot upravljanje dveh, treh. ---SNIP---
Prav smešno je, kako lastne predsodke o drugih ljudeh predstavljaš kot nek argument. Ker se nekdo ne strinja s tabo, avtomatsko nima izkušenj? Dečko, pojma nimaš. Kjerkoli že delaš, vedno se bo našel nekdo, ki je delal še na večjem IT sistemu in ki se s tabo ne strinja. Get over it.

Samo največji bedak lahko resno verjame, da lahko celotno informatiko postaviš na brazplačni odprti kodi. Še najbolj smešna je bila tista izjava, da se bi lahko za računovodstvo uporabilo neko FOSS programje. To bi bilo zanimivo videti, ko bi se spremenila zakonodaja, pa da bi se potem pred davčnim inšpektorjem izgovarjali, da 'community' še ni naredil prilagoditve novim predpisom.
Potem si ti očitno največji bedak, ker misliš, da se predlaga uporabo odprte kode na najbolj debilen način, kot si si ga ti očitno naslikal v glavi in se ga zdaj držiš kot pijanec plota. Odprtokodni programi morajo biti komaj delujoči, zastonj in nikoli nimajo pogodbene podpore, kaj? Odprtokodni ERP programi, ki sem ti jih naštel kot primer, niso kvalitetni in nimajo podpore s strani podjetij, samo s strani skupnosti? Si vsaj probal pogooglati za temi programi? No, saj... ne trudi se, to so retorična vprašanja... Naštej mi eno naše podjetje, ki trži zaprtokodne ERP / računovodske programe in je večje npr. od Apteana - hint: cca. 1500 zaposlenih. Ma.. saj ni treba.

Samo spomnite se na tisti ušivi mali programček, ki vam prikazuje vsebino pdf datotek na ekranu. Izdelujejo ga v zelo veliki programerski hiši in zelo teško bi rekli, da so na delu zgolj amaterji? A vendarle ima ta programček več lukenj kot švicarski sir in ga morajo neprestano krpati. Mar resno mislite, da so naši programerji res toliko boljši in ne delajo napak?
Ma programerji pri Adobe so supermeni. Mi pokažeš kje imajo odprtokodni bralniki PDF-jev podobne težave, kot jih ima Adobe Reader? In ne, ne trdim da so vsi programerji pri Adobe amaterji ali obratno. Samo ne vidim poante tvoje primerjave, jo ti?

Dokler ameriške agencije sponzorirajo razvoj odprtokodnih rešitev, ne more nihče s 100% zanesljivostjo trditi, da ni vgrajena kakšna skrita 'napaka'.
Wow, še nihče v odprtokodni skupnosti se ni spomnil česa takega! Takoj jutri se bo odprla debata o compilerjih, enkripcijskih algoritmih, selinuxu, itd. In takoj potem se bo šlo gledat kodo... Oh... Wait...

Povsem drugo pa je, če uporabljaš lastno enkripcijo, za katero se nikomur ne sanja kako je narejena - ker pač ni nobene kode na vpogled.
Ja, ker so zaprtokodni programerji supermeni. To smo že ugotovili s pomočjo prekrasnega primera podjetja Adobe... Resno, ali je koda varnejša če je odprtokodna ali zaprtokodna, je res že prežvečena tema.

MrStein ::

Ales je izjavil:

MrStein je izjavil:

Ne štekaš, kaj?
Lepo sem dal primer nedelovanja programa, reportiran bug, točno pokazan kateri bajt je narobe, in VEČ LET ni bil popravljen. Še več. Aroganca je bila edini odziv.
Kakšno vezo ima konkretno tvoj bug z review procesom v Fedori ali s temo tega threada? Tega ne štekam.

Debian, ne Fedora. Sem že napisal enkrat.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ales ::

To razumem, Debian ima sigurno zelo soroden review proces, kot Fedora in recimo da sta besedi Debian/Fedora v debati o bugih čisto izmenljivi.

Saj v Fedori se tudi najde kaj dolgoživega in/ali prav glupega.... Imam v bookmarkih npr. en bug iz EPEL repozitorija (v njem so dodatni paketi za RHEL, za katere skrbi skupnost oz. Fedora in ne sam Red Hat). Bug je odprt od junija 2012 in gre samo za dve tri besede v init skripti za Asterisk. Sploh se mi ne sanja, zakaj ni popravljeno to.

V takih primerih slej ko prej nekemu sysadminu prekipi ročno popravljanje ali celo prepakiranje paketa in sproži proces zaradi neodzivnosti vzdrževalca. Potem se stvar običajno porihta v enem dnevu.

Pri tolikšni količini paketov, kot jih imata Debian (cca. 49.000) ali Fedora (cca. 15.000), se vseskozi nekaj dogaja. To kar se mene tiče sploh ni sporno.

Kar hočem povedati je, da ne razumem, zakaj so taki bugi toliko relevantni. Ustvarjamo zagovorniki odprte kode vtis, kot da jih ni..?

TESKAn ::

Ustvarjamo zagovorniki odprte kode vtis, kot da jih ni..?

Ne, samo nasprotniki odprte kode ustvarjajo vtis, da zagovorniki ustvarjate vtis, da jih ni:D. Pozna ura press...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

SeMiNeSanja ::

@Tleska - dvomim, da je kdo 100% proti odprti kodi.

Žal pa zagovorniki odprte kode tega sploh niso sposobni dojeti, ker so takoj na barikadah, ko kdo omeni en sam pomislek, ki ne govori direktno v prid odprti kodi.

Tipično potem iščejo dlako v jajcu, trgajo besede iz komentarjev in se obešajo nanje - bistvo komentarja pa pri tem sploh ne dojamejo.

Lahko je srati po forumih, kako se vse da naresti z odprto kodo. Me pa zanima, koliko jih bi imelo jajca, da bi prevzela odgovornost (tudi finančno?) za izvedbo prehoda kompletne informatike nekega večjega podjetja na odprto kodo.

Fantje se ne zavedajo, da se tam konča igračkanje in da zadeva ni tako preprosta, kot jo prikazujejo. Če bi temu bilo tako, kot oni trdijo, bi že zdavnaj vsi poslali Microsoft k vragu.

Saj razumem, da so fantje zafrustrirani, ker jim nihče ne verjame na besedo in jih za vsakim vogalom soočajo z pomisleki. Temu se reče odgovorno razmišljanje, ki jim je popolnoma tuje. Vodi jih navdušenje, ki pa je žal povsem nekritično - kritiko premorejo zgolj proti Microsoftu, pa še to ne znajo drugače, kot cenovno utemeljiti.

Doslej tudi en sam zagovornik odprtokodnih rešitev ni doumel, da je Linux zgolj platforma - tako kot pri avtu podvozje in motor. Manjka pa še vsa 'notranja oprema' in komfort. Ravno komfort pri odprti kodi ne smemo pričakovati, saj gre razvoj v pretežni meri v smeri funkcionalnosti - ki včasih dejansko presega vsa pričakovanja. Ravno to pa je tudi pogost razlog za pretirano nekritično navdušenje.

Naj bo govora o katerikoli platformi - če nimaš nobene kritike proti njej, potem nekaj ni v redu s tvojim razmišljanjem. To pa še zdaleč ne pomeni, da si nasprotnik določene platforme. Bolj vprašljivo pa je, če ti nekdo podtika, da si nasprotnik, če samo omeniš, da stvari niso tako preproste, kot si jih predatavljajo. Mar res tako nizko cenite odprtokodne rešitve, da mislite, da je to potrebno?

Kljub temu, da imate toliko za povedati, pa niti eden tukaj ni napisal 'sem že prestavil eno manjše podjetje v celoti na Linux' - skratka nakladate brez da bi se vam sanjalo, kaj je povezano s takim prehodom - niti v malem podjetju, kaj šele v velikem! Pogrešam nekoga, ki je tak prehod izpeljal v praksi, da bi nekritično poročal o vseh težavah, s katerimi se je pri tem srečeval in koliko kompromisov je bilo treba sprejeti, da je stvar šla skozi.

In dajte že enkrat razumeti, da uvajanje Linuxa in odprtokodnih rešitev ni exorcizem in izganjanje hudiča - pardon, Microsofta. Še najmanj pa to priporočam izvajati nekomu, ki se ima za exorcista - ker bo zadeva garantirano polomija.

Pithlit ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Lahko je srati po forumih, kako se vse da naresti z odprto kodo. Me pa zanima, koliko jih bi imelo jajca, da bi prevzela odgovornost (tudi finančno?) za izvedbo prehoda kompletne informatike nekega večjega podjetja na odprto kodo.

Ah... sej ne da se to dogaja. Celo novico o tem komentiraš. Ane? Se motim?
Life is as complicated as we make it...

zee ::

Uporabnik SeMiNeSanja zgolj sprasuje za konkretne izkusnje in primere dobre prakse uporabnikov S-T, ki pametujejo o enostavnosti prehoda na odprtokodne resitve.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

dux ::

Google kot slo primer najde tole - https://www.ubuntu.si/punbb/post/35804/...
Upanje je v nasih odlocitvah

jype ::

zee je izjavil:

Uporabnik SeMiNeSanja zgolj sprasuje za konkretne izkusnje in primere dobre prakse uporabnikov S-T, ki pametujejo o enostavnosti prehoda na odprtokodne resitve.


Nihče ne pametuje o enostavnosti, zgolj o tem, da so dostopne odprtokodne rešitve zelo pogosto izmerljivo boljše od trenutnih zaprtokodnih in imajo tudi boljšo podporo.

Vpraša naj na Delo, d.d. in ZDLJ, na primer.

Invictus ::

Finančno se prehod na odprto kodo izplača če to zmorejo storiti zaposleni. Če je potrebno najeti neko zunanje podjetje, znajo njihove delovne ure daleč preseči razliko v ceni licenc.

Včasih si pa tega preprosto ne moreš privoščiti.

Za primer lahko dam uporabnike Macov. Sem že dostikrat videl da imajo v virtualki še Windwse z MS Officom, ker Mac MS Office drugače prikazuje dokumente.

Z Linuxom je isto. Če rabiš še MS Office nekje zaradi združljivosti s strankami, se vprašaš o smiselnosti rešitve. In cenovnem prihranku.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Poldi112 ::

SeMiNeSanja je izjavil:

@Tleska - dvomim, da je kdo 100% proti odprti kodi.

Kljub temu, da imate toliko za povedati, pa niti eden tukaj ni napisal 'sem že prestavil eno manjše podjetje v celoti na Linux'


Sem že prestavil eno manjše podjetje v celoti na linux.

Po 10h letih ga še vedno furajo. Začeli smo z Pingo ali Mandrake, ne vem več točno, trenutno je gor večinoma Ubuntu 10.04 oz. 12.04, na serverju pa par virtualk (centos in debian). Izjema je ena virtualka na desktopu z winxp, da se 1x mesečno naredi Intrastat poročilo, ker pač delujemo v smotani državi.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

kitaj ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Doslej tudi en sam zagovornik odprtokodnih rešitev ni doumel, da je Linux zgolj platforma - tako kot pri avtu podvozje in motor. Manjka pa še vsa 'notranja oprema' in komfort.

Tudi Windows je zgolj platforma in v primeru slovenskega javnega sektorja mu manjka "še vsa 'notranja oprema' in komfort." Razen če trdiš, da so 'notranja oprema' v primeru javne uprave ikone in poenoten izgled gumbov.
Dvomim, da bi si kdorkoli v tej debati upal trditi, da IT sistem slovenske javne uprave ni potreben temeljite prenove. Če bo ta prenova izvedena kvalitetno potem prvo vprašanje ne bo več zakaj delovne postaje migrirat na Linux, ampak zakaj ostati na Windows.

krneki0001 ::

V IT-jih slovenskih firm manjka veliko. Predvsem inteligence in samoiniciativnosti.
Če dobi razvojnik isto mašino kot jo dobi ženska na šalteru (z istimi aplikacijami, ki jih razvojnik niti ne uporablja), potem to pove veliko o adminih v takih firmah.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

SeMiNeSanja ::

Poldi112 je izjavil:

Sem že prestavil eno manjše podjetje v celoti na linux.

Po 10h letih ga še vedno furajo. Začeli smo z Pingo ali Mandrake, ne vem več točno, trenutno je gor večinoma Ubuntu 10.04 oz. 12.04, na serverju pa par virtualk (centos in debian). Izjema je ena virtualka na desktopu z winxp, da se 1x mesečno naredi Intrastat poročilo, ker pač delujemo v smotani državi.

Poldi - potem pa ti tem pregretežem povej, da ta prehod ne gre tako, da se nekdo spomni in reče 'od jutri smo na Linuxu', temveč da zadeva potrebuje skrbno načrtovanje, testiranje in včasih mukotrpno iskanje primerne alternative za nek na prvi pogled trivialen problem.

Malo višje, nekdo omenja nek intervju na Ubuntu straneh - čeprav rahlo antičen, prikazuje zelo realno sliko in jasno daje vedeti, da ni prehoda brez težav. Pa da ne bo pomote - težave bi imeli tudi pri prehodu v obratni smeri!

Pa še ena za tiste, ki vpijejo 'odprta koda über alles' - En čisto banalni primer: vsaka Linux distribucija vključuje tudi SSH strežnik. Kakšno je potem vaše pojasnilo, da kljub temu obstajajo in se kupujejo 'zaprtokodni' SSH strežniki, ki jih zahtevnejši uporabniki nameščajo na Linuxu v resnejših okoljih? Pa da ne bo pomote - komercialni SSH strežnik stane lahko tudi 2000EUR! Pa govorimo zgolj o trivialnem SSH strežniku!

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

Poldi - potem pa ti tem pregretežem povej, da ta prehod ne gre tako, da se nekdo spomni in reče 'od jutri smo na Linuxu', temveč da zadeva potrebuje skrbno načrtovanje, testiranje in včasih mukotrpno iskanje primerne alternative za nek na prvi pogled trivialen problem.

Ok, citiraj en prispevek, kjer nekdo, ki ga lahko označiš za resnega zagovornika OK, trdi, da gre prehod skozi "en - dva - tri: problemov ni".
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

SeMiNeSanja ::

TESKAn je izjavil:

Ok, citiraj en prispevek, kjer nekdo, ki ga lahko označiš za resnega zagovornika OK, trdi, da gre prehod skozi "en - dva - tri: problemov ni".

Prav nobene potrebe ni po citiranju - ker je RESNIH zagovornikov tu bolj malo - zato pa toliko več pretiranih navdušencev brez realne predstave o tem, kaj nek prehod pomeni.

Tako tudi ni potrebe, da iščem prispevke, ki skušajo ustvariti vtis, da potem ko preideš na Linux, ne zapraviš niti centa več za licence.

Ravno tako ni potrebe iskanja prispevkov, ki skušajo ustvariti vtis, da potem, ko preidemo na Linux, ne bomo več potrebovali niti enega programa, ki ne bo odprtokodni.

3 velike zmote (ali laži?), ki jih neresni zagovorniki neprestano vsiljujejo.

imagodei ::

> "Prav nobene potrebe ni po citiranju"

Skratka, ti bi debatiral na nivoju gostilniške debate? Iz riti si potegnil strawmana in ko ti je jasno predstavljeno, da resni sogovorniki tega niso trdili, to naenkrat ni več važno?


> "3 velike zmote (ali laži?), ki jih neresni zagovorniki neprestano vsiljujejo. "

Za začetek probaj sogovornikom ne pripisovat nečesa, česar tu niso trdili.
- Hoc est qui sumus -
««
10 / 14
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 10 prikazuje oglase (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6126686 (22632) D3m
»

Microsoft Office za d.o.o.

Oddelek: Kaj kupiti
173066 (2630) Rok Woot
»

Hočeš nočeš je Windows 10 tu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7645642 (38503) b3D_950
»

Microsoft: 96 odstotkov netbookov teče na Windows (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10812237 (9808) poweroff
»

Nova anketa: koliko ste odšteli za programsko opremo, ki jo poganjate na vašem primar (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ankete
748278 (6432) TribesMan

Več podobnih tem