» »

Mac ja ali Mac ne?

Mac ja ali Mac ne?

«
1
2

Step2en Wolf ::

Na kratko:
Če imaš denar in si lahko privoščiš oz. ravno potrebuješ nov računalnik.. Ja, kupi Maca.. Air-a, Pro-ja ne bo ti žal.
Ampak, če kupiš recimo ThinkPada X1 Carbon.. ti tudi ne bo.
To je tista Win - Win situacija.. ne moreš izgubiti :)

Sedaj pa zares in poglobljeno.. pozor, ni za vse! (še posebej ne za tiste s šibkim srcem in pripadnike Applove religije)
Glede nato, da je prehod iz Windowsow sedem na osmico enako zoprn kot na OS X 10.8.4 Mountain Lion, se človek nehote vpraša ali bi migriral v eno ali drugo smer?

Ni več zadržkov, da ne bi kupil Applovega računalnika, poleg omenjene osme migracije še:
imajo Intelove procesorje – lahko uporabljaš Windowse (Za dual boot: BootCamp; za virtualno poganjanje Windows programov v OS X: Parallels Desktop, VMWare Fusion, Virtual Box; in za poganjanje Win programov brez instaliranih Win: CrossOver Mac)
sinergija z drugimi njihovimi izdelki (Tudi AirPort extrme, Time Capsule.. magic in mighty mouse..)
so fetišistično lepi, relativno preprosti za uporabo (sosedje gorijo od zavisti).

Ipode uporabljam že vrsto let, iPad dve leti, Mac Book Pro 13“ (še vedno zadnja generacija) skoraj eno leto.

Izbira je bila med Air-om ali Pro-jem. Air-i imajo SDD disk in spomin lepo zalotan in nalepljen, kar pomeni, da kasnejša nadgradnja ni možna: http://news.cnet.com/8301-13579_3-57588...
Ostal je torej PRO. Lahko menjaš disk, lahko nadgradiš spomin.

Na prehodu si definitivno siten. Manjka kar nekaj ključnih stvari. Redimo slovenska „PC tipkovnica“. Klinc, naložiš hrvaško. Ob toliko spremembah, se ne boš ukvarjal še z drugačno tipkovnico.. mar ne?
Navkljub temu te čaka vrsto presenečenj. Najprej se moraš navaditi, da moraš za priklic afne: @ pritisniti: shift+alt+2.. (namesto ctrl+q) ali za preskok v ukazno vrstico internetnega brskljalnika: cmd+L (namesto F6). Nasploh pa „cmd“ zamenja „ctrl“. Za bold je tako potrebno pritisniti cmd+b, namesto ctrl+b. To še gre.. se hitro priučiš.
Tipkovnica je lepo oblikovana, za tipkanje pa hudo slabša od ThinkPadovih (da ostanemo pri prenosnikih).
Track Pad tudi ni nekih omembe vrednih izboljšav. Scrollanje s ThinkPadovim (drsiš po desnem ali spodnjem robu) je tudi veliko bolj enostavno za brskljanje.
Če pa pomislim na TrackPoint – tisti mali joystick na ThinkPadovskih tipkovnicah (tudi Toshiba jih ima), pa Track Pad čisto zbledi. Track Point namreč omogoča z zelo majhnimi premiki prstov hitro in točno premikanje kurzorja po ekranu. Vse te geste (dobesedno s prsti in dlanjo pred kamero, če imaš nameščen Flutter) se ne morejo odkupiti za osnovno (ne)funkcionalnost.
Ampak, ni prvič v zgodovini, da se odvrže in pozabi nekaj res dobrega (recimo rimljanski beton..ki ga še danes ne znamo narediti enakega).

Razlog je pa v tem, da je Apple fanatičen v svojem nadzoru nad vsem. Vsem! Če bi si oni domislili TrackPointa, bi ga tlačili povsod in še hvalili bi se, kako so pametni. Tako so le "uberjealous".

Magic mouse
Izgled lepo, tako kot vsi Applovi proizvodi. Nakaže pa največji in osnovni problem Applovih izdelkov, ki pogosto pridrvi na površje. En tak lep angleški izraz obstaja za to: Design over Funcionality.
Magic mouse je za otroške in dekliške dlani in roke. Veliko premajhna za moje krake npr... Sindrom karpalnega sindroma ti naravnost razjeda roko! Poleg tega je ne moreš dovolj stabilizirati, da bi lahko varno uporabljal vse te geste drsenja prstov po površini, saj je premajhna, da bi jo lahko držal s preostalimi prsti. Seveda je „one-size-fitts-all“ (če bi bila še ena verzija za 1/3 večja, bi verjetno šlo z mojimi dlanmi in prsti). Nekajkrat me je že imelo, da bi jo zabrisal v steno.. zgazil ostanke in jo zažgal.
Ampak je lepa.. in potem tega ne morem narediti. To je tudi sicer Applov hudobni načrt za prevlado na svetu.. četudi zbereš bes in jezo, da bi se jih osvobodil.. ti estet v tebi tega ne pusti. Nekako očaran vseeno božaš tole lepo napravico, čeprav te buzerira cele dneve.

Dejansko je vse Applovo neke vrste Helena Trojanska. Lepo, ves si začaran in občuduješ.. kar prime te sredi noči, da bi šel kakšen tempeljček postavit.. ali vsaj kakšen očenaš zmolit v najbližji Apple Store (a jih k sreči pri nas ni, drugače bi bil že konvertirani vernik!).. Vseeno pa sem včasih že malce slinast in bebav... čeprav vem, da se bo tragično končalo zame, Trojanca.
Ahajci (Applovci) pa že nosijo „darila“.

Nazaj na Mac-a (trojanski konj je bil že iPad in iPod)

Povsod manjka nadzor nad dogajanjem (verjetno control freakom dajejo Applove proizvode, kot del terapije).. Že pri nameščanju programov imaš manj nadzora.. vse nekako poteka „avtomatsko“. Ko pa želiš program odstraniti, pa manjko nadzora postane naravnost sitno. Pri Windowsih je to: uninstall ter sprehod v registry, kjer ročno zbrišeš ostanke.
Mac?
http://guides.macrumors.com/Uninstallin...

Tudi povsod drugje OS X spravlja ob živce s preprostostjo (nikoli si nisem mislil, da bom to rekel) in avtomatizmi.
Recimo temu takole: avtomatik je lažje voziti kot avto z ročnim menjalnikom, samo zato pa tudi več porabi. V tem primeru živcev.
Ali drugače.. francozinje veš, da so „zatežene“, kompleksne, težavne.. nič enostavne.. kapric, kolikor češ.. ampak veseliš se in veliko bolj živiš z njimi.. kot z nekimi poštirkanimi Nemkami, ki še ponoči sanjajo paragrafe in podparagrafe.. ali tako prijaznimi angležinjami, da jih ne ločiš več od omare.
Apple je ena takšna francozinja: her way – or no way!

Vse to pa je potrebno jemati s spodobno mero razuma in distance. Navsezadnje gre za prehod iz navajenosti na eno.. v nekaj novega, drugačnega.

V osnovi, MacBook, za namen, ki sem ga kupil, t.j. prenosni tipkalni stroj in brskljalnik po netu, služi svojemu namenu. Ampak to bi tudi katerikoli drug prenosnik. Zakaj je potem Apple res dober?

Dobra stvar je enostavnost nastavitev za maile in tudi WI-FI. Na Windowsi moraš včasih dobesedno doktorirati iz protokolov in nastavitev. Apple vse v hipu požre in nastavi avtomatično. Končno enkrat nekaj fajn, da je avtomatično! (Mogoče se staram).
Seveda pa ima ta enostavno slabo stran. Bluetooth.
Vsake toliko časa (na sumu ga imam, da počaka, da je nekaj pomembnega) namreč bluetooth povezava med MacBookom in Magic Mouseom zablokira Wi-Fi. In spet.. računalnik je potrebno ugasniti.. in na novo pognati.
Greš na forume.. in ponoviš vajo iz Windowsov.. doktoriraš iz Wi-Fi nastavitev.. nastaviš ročno.. in potem je celo mir (zaenkrat).

Najbolj razočara Mail.. toliko mailov še nisem izgubil ali podvojil, kot s tem čudakom od programa. Tudi obesi se prav pogosto.. in pomaga zgolj to, da računalnik ugasneš – prisilno!
Res je, da so moji trije emaili: službeni, gmail in yahoo zelo, zelo, ZELO obsežni.. tako, da mu delno oprostim, ubogemu kljusetu. Ampak pozabljam pa ne.
Verjetno, če bi mu dodal še stari siol-ov nabiralnik, bi ubožček pregorel. Zato tega nisem (še) storil.
Presunljivo je predsvem to, da na iPod/iPadu dela mail super.. tule čisto pogori. Verjetno zato, ker dobesedno dolpotegne celoten predal na trdi disk. V mojem primeru je to trajalo nekaj ur. Ni čudno, da se mu fuzla.
In najbolj zoprno, čeprav izbereš, da naj hrani kopije emailov tudi na online serverjih (ne zgolj na lokalnem disku računalnika), tega ne stori! WTF!?!


Če imaš iPod ali iPad.. potem si se že „navadil“, da ti Apple ves čas nekaj pametuje in predvsem ne dopušča stvari. Skladbe v mp3 obliki, ki jo prejmeš na mail tako na iPadu/iPodu ne moreš uvrstiti med skladbe (lahko, če Jailbrakeaš).. temveč moraš zagnati računalnik, pognati iTunes.. potem pa gre. Res neumnost. Na sploh je iTunes najslabši del iPad/iPod navezave in je prav lepo, da so se tega z nadgradnjo OSa deloma znebili.
Applovi avtomatizmi so tako po eni strani dobri, po drugi slabi.

Če ne bi bilo katastrofalnega Maila.. in problema bluetooth/Wi-Fi.. bi celo rekel, da je zelo dober računalnik. Tako pa pušča grenak priokus, ki pa ga s svojimi avtomatizmi ter Stevovim diktatorstvom celo iz groba (o tem, kaj smeš in kaj ne smeš.. recimo Flash..).. samo poslabša.

Appleovi računalniki so tako za ljudi, ki nočejo nič razmišljati (čeprav potem morajo! Npr.: mail, bluetooth..) in so prepričani, da jim drugi lahko uganejo, kaj pravzaprav želijo. Stvar na Macu sicer niti približno ni tako hudo kot na iPod/iPad/iPhoneu.. samo še vedno preveč omejujoče.

Zakaj?

Takole to gre..

Je en problem. Apple je kot ekstremistična politična stranka. Neke vrste kombinacija dobrega oblikovanja nacističnih uniform (Hugo Boss) ter komunizma in ostalih totalitarizmov na drugi. Če verjameš in rad nečemu pripadaš.. potem kar pojdi in postani del tega kulta.
Jaz tega ne zmorem, ne morem slepo verjeti v nekaj, pa naj bo govornik še tako karizmatičen, uspešen in uteleša „dobro“:
Za vsem tem bliščem je (bil) človek, ki ima rad nadzor. Totalen nadzor. Zato Apple razmišlja namesto vas (tebe) in se odloča o tem, kaj smeš in kaj ne smeš uporabljati ter kako. Pri tem so v marsičem tudi revolucionarni. Prvi so npr opustili disketne enote.. in ljudje so padli v nezavest, kako naj delam z računalnikom, če nima disketne enote? Pa se vprašajmo, kdaj sem nazadnje res rabil disketno enoto?
Potem so usekali ponovno, prvič so naredili računalnik brez DVD/CD enote. Spet isti vik in krik kot pri disketni enoti. In ponovno se lahko vprašam, kdaj sem nazadnje uporabljal DVD/CD?
Nazadnje so izdali tablični računalnik, ki pa nima USB vhoda.. spet ista panika.
Vedno so pred časom.. v ameriškem velemestu ali državi sami imaš povsod Wi-Fi ali 3G/LTE signal ter s tem dostop do strežnikov - „Cloud computing“.
Spet vprašanje, kdaj sem nazadnje uporabil USB ključek.. tako kot pri DVD/CD in disketni enoti.. se iskreno ne spomnim. Dropbox in Evernote (Box, Apple iCloud, Microsoft SkyDrive, Google Drive..) opravita to namesto mene in celo sinhronizirajo vse napravice med seboj (računalnik, telefon, iPad, iPod).
Tudi e-maili so že zdavnaj šli online med oblake (Gmail, Yahoo..).

Je torej fašistično fanatičen komunizem odločanja znotraj Appla v imenu drugih tako zelo napačen?
Je.
Že Microsoft so obtoževali diktatorstva, a hkrati v svojih proizvodih dopušča veliko več svobode, nastavitev in prilagajanj.
Apple je v tem veliko hujši, veliko hujši! Prvih nekaj generacij iPhone-a ni imel funkcije copy&paste!! Kdo to kupi in za takšen denar?
Verniki.
Že z iPadom in iTunesom me je Apple spravljal ob živce.. potem sem po enem krajšem penastem napadu lepo vse skupaj zmetal z računalnika namestil RedChair-ov iPod Explorer.. in zaživel v svobodi (trenutno imam raje WinAmpov dodatek).
Apple ima dober design, predstavitve.. in predvsem cele horde fanatičnih beliverjev.. zaradi njih še obstaja (podobno kot je začel Hitlerjev fašizem).

Zveni seveda, da je Apple hudo zloben. Toda, pomisli, poglej nazaj.. Microsoft je bil zelo, zelo zloben že veliko prej.. samo pozabili smo.
In Google? Nobene razlike.
To je kot izbira med Stalinovim komunizmom in Nemškim fašizmom.

Ostane Linux. Mali pingvinček, ki pa s svojim okoljem lepo ponazarja kam je šla informacijska svoboda: zamrznila je.
Poglej samo Facebook.. to je neverjetno!
Primer.. ko so analizirali delo Gestapa po koncu 2 SV, so ugotovili, da sta v enem okraju Nemčije z veliko prebivalci (pozabil ime) delala le dva zaposlena v Gestapu. Od kje torej takšna učinkovitost?
Arhivi so odkrili skrivnost: sosed je tožaril soseda in sorodnik sorodnika.. prepogosto s skrivnimi nameni (dobiti ženo ali nepremičnino..).
Facebook je napredni Gestapo.. ljudje tožarijo celo sebe (objavljajo fotke s pijančevanj, razglašajo koga so oropali in kdaj ipd..).. Pametni telefoni to počno „avtomatizirano“. Stalin, Hitler.. in ostali se vrtijo v grobu od nesreče, zakaj tega še ni bilo takrat?!

Zadnjič sem se vprašal ali je mogoče, da bi nova generacija ljudi zakuhala kakšno uspešno revolucijo, da razbijejo (ponovno) tale vedno bolj krivičen svet. Je to možno?
Ugotovil sem nekaj srhljivega: „Ne.. prej bi sami sebe zašpecali na Facebooku.“


Nositi okoli Applov proizvod, je kot ponosno nositi svastiko.. ali rdečo peterokrako. Vsekakor narcistično, definitivno fetišistično (takšen pomen so mi dali njegovi feni).. predvsem pa nekako tako, kot vožnja v cabrioleju s spuščeno streho.. ko se ustaviš na semaforju, te je malce sram. Mora te biti, tisti, ki pravijo, da jih ni.. hmm, njih se kar boj.

In kako torej ločiš fašistoidnega fetišista od ostalih?
Po tem, da nima jailbreakanega iPhona. Ampak tega ne veš, ne vidiš. Zato ne veš ali imaš opravka z brihtno glavo, svobodomislen, odprt (in zjailbreakan).. ali pa z mongoloidnim debilom, ki se valja v užitku fetišistično narcističnih sanj.

Z Applovim proizvodom hoditi naokoli je torej riskantno, tako kot voziti BMW ali Porsche (potem moreš dobršen del večera razlagati, da nisi debil in ti je res všeč gravž od BMWja).
Padeš v nek predal.. v nek kult. In zlezti ven je težko.

Pa da ne bo napake, tista zelena kantica od Googla ni nič boljša. Samo bolj „cheap“. V večini primerov.

Najraje bi človek kupil gozd, postavil brunarico in se odklopil od vsega skupaj.. ter ob petrolejki prebral kakšno knjigo (presenečenim srnicam in vevericam navkljub).
Saj bi poklical Amiše.. pa ne sprejemajo telefonskih klicev. Elektrika in to.

AmišPhone/Mac bi bil najboljši.
Resno.


Za tiste, ki ste zdržali:
Lep pozdrav :)

Zheegec ::

Kaj je poanta tega posta?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

LitralSM ::

Sem prebral tu in tam vrstico (morda kakih 5 na naključnih mestih) in vem kje je poanta. Pozor, ni za vsakega.

Velja tudi za moderatorje ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: LitralSM ()

murmur ::

Po moje mu gre mal na bruhanje vse skupej. Vse skupej je pa dnevna rutina. Imho seveda.

Zelnick ::

Sem prebral. Par odstavkov mi je ok.(iz subjetivneka stališča). Se pa hitro sprevžre iz ugotavljanja v "falmewarwannabe", če se tako izrazim.
Je pa prepozno, da bi resno odgovioril.
I can remember a time before the Internet. But I don't like to.

Limona ::

mac NE

negot ::

Vsekakor JA, lp :)

francek1 ::

Step2en Wolf, napisal si res lep sestavek, kaj je Mac. Mogoče bodo njegovi ljubitelji doumeli, zakaj je Apple pri nekaterih tako osovražen.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

driver_x ::

Idealnega računalnika ni, je pa idealen računalnik za vsakega posebej. Če ti ne ustreza Mac (ali Gorenje pralni stroj ali Renault Clio ali ...) pač kupiš kaj drugega in potem ne težiš še ostalim s tem. Mislil sem, da so stvari tako preproste (pri meni so), a vidim, da imate nekateri s tem precej problemov. Ampak problem ni ta ali oni računalnik ...

floyd1 ::

Zelo dober post, sem se marsikje nasmejal in pomislil - točno moje razmišljanje.

Na sploh je iTunes najslabši del iPad/iPod navezave in je prav lepo, da so se tega z nadgradnjo OSa deloma znebili.

Moji Ipodi (nano, classic in touch) imajo tudi samo eno (grozno) napako: Itunes. Hvala bogu za (v mojem primeru) Copy Trans Suite.

Končno enkrat nekaj fajn, da je avtomatično! (Mogoče se staram).

To o staranju sem razmišljal ob nakupu Synology NAS-a. Od vklopa, dolpotega novega OS-a, preko vstavljanja diska, do delovanja - ca. 20 minut in vse dela s prve. V bistvu dolgcajt ;). Včasih bi to vse naštudiral, si zrihtal en star računalnik in se lotil "akcije".

Appleovi računalniki so tako za ljudi, ki nočejo nič razmišljati...

Ta pa je malo prehuda. Poznam pač ljudi, ki svoje 5 (ali več) let stare i-mašine uporabljajo simpl za delo (DTP).

Nositi okoli Applov proizvod, je kot ponosno nositi svastiko..

Spet malo huda. Ampak - kakor je lepo rekel moj kolega: Če bi se hotel kurčit, bi nabavil MBP (ali Ipad) in ga imel v lokalni bufi ob vsaki priložnosti. S prastarim PRO-jem v kleti (tam ima delavnico) mi tega ne morš očitat ;).

Kaj je poanta tega posta?

Ask Siri...

Invictus ::

Napisal je svojo perspektivo.

Meni se zdi da kljub temu da je zapravil cel kup denarja za Apple, ni investiral dovolj časa v učenje. In iskanje (ter plačilo( ustreznega softwara.

Iz izkušenj vem da je priloženi software vedno sranje. Velja to za windowse, Linux, Mac ali ostalo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

techfreak :) ::

Na kratko lahko recem da pusti ljudem da se sami odlocijo kaj zelijo kupiti. Nekaterim je bolj vsec Apple, drugim Lenovo in Windows.

Glede nato, da je prehod iz Windowsow sedem na osmico enako zoprn kot na OS X 10.8.4 Mountain Lion, se človek nehote vpraša ali bi migriral v eno ali drugo smer?

Prehod iz Windows 7 na 8 je precej preprost, z enim stavkom ga lahko opisem kot: start meni je zdaj cez cel zaslon. Prehod na OS X je precej bolj zoprn, se vseeno pa ne bi smelo vzeti prevec casa.

Ni več zadržkov, da ne bi kupil Applovega računalnika, poleg omenjene osme migracije še:
imajo Intelove procesorje - lahko uporabljaš Windowse (Za dual boot: BootCamp; za virtualno poganjanje Windows programov v OS X: Parallels Desktop, VMWare Fusion, Virtual Box; in za poganjanje Win programov brez instaliranih Win: CrossOver Mac)
sinergija z drugimi njihovimi izdelki (Tudi AirPort extrme, Time Capsule.. magic in mighty mouse..)
so fetišistično lepi, relativno preprosti za uporabo (sosedje gorijo od zavisti).

Dejstvo, da imajo Intelove procesorje je bilo aktualno 6-7 let nazaj, sedaj nobeden niti ne razmislja o tem.
Sinergijo bos pa nasel tudi pri Windowsu v primeru uporabe Windows OSa, Zune, Windows Phone, Windows RT, ... poleg tega v oblaku ponujajo konkurencne storitve.

Na prehodu si definitivno siten. Manjka kar nekaj ključnih stvari. Redimo slovenska ,,PC tipkovnica". Klinc, naložiš hrvaško. Ob toliko spremembah, se ne boš ukvarjal še z drugačno tipkovnico.. mar ne?

Prosim najdi mi slovensko tipkovnico za Windows, tako v obliki razporeditve na OSu, kot v fizicni obliki. Zadeva je ista, tako da ne vem kaj bi kompliciran glede tega.

Track Pad tudi ni nekih omembe vrednih izboljšav. Scrollanje s ThinkPadovim (drsiš po desnem ali spodnjem robu) je tudi veliko bolj enostavno za brskljanje.

Ocitno nas zafrkavas, sploh ce kot primer dajes scrollanje po desnem/spodnjem robu. Trackpad je bil prvi (afaik, naj me kdo popravi ce sem se zmotil), ki je dejansko pokazal kako koristna je podpora za vec prstov. Se sedaj nimajo programi v Windowsu taksne podpore potez (gestures) kot je to bilo pri OS Xu nekaj let nazaj.

Track Pointa nisem imel priloznosti dlje casa testirati, tako da ga ne bi komentiral. Se vseeno pa lahko recem, da lahko dober touchpad nadomesti misko, pa ce je to Trackpad ali pa kaksna druga varianta (osebne izkusnje ter izkusnje ljudi iz tega in drugih forumov; seveda je odvisno od dela, ki ga uporabnik upravlja - za igranje strelskih iger in uporabo CAD orodij pac verjetno ni toliko primeren kot za pisanje dokumentov in programiranje).

Izgled lepo, tako kot vsi Applovi proizvodi. Nakaže pa največji in osnovni problem Applovih izdelkov, ki pogosto pridrvi na površje. En tak lep angleški izraz obstaja za to: Design over Funcionality.

Se dobro, da te nikjer ne silijo tega uporabljati ter da na Applu delujejo prav vse miske namenjene Windowsu. Nekaterim je vsec in so jo kupili ter jo uporabljajo, drugi pa smo zadovoljni z Logitechovimi miskami.

Nazaj na Mac-a (trojanski konj je bil že iPad in iPod)

Mislim da to ni ravno skrivnost, da lahko dober produkt podjetja (npr. iPad) preprica uporabnika v nakup drugega produkta (MacBook) istega podjetja. Podobno velja tudi v primeru slabe izkusnje.

Že pri nameščanju programov imaš manj nadzora.. vse nekako poteka ,,avtomatsko". Ko pa želiš program odstraniti, pa manjko nadzora postane naravnost sitno. Pri Windowsih je to: uninstall ter sprehod v registry, kjer ročno zbrišeš ostanke.
Mac?

Tudi Windows uvaja svojo trgovino z aplikacijami, ni pa to nic novega, saj je podobna zadeva v Linux distribucijah prisotna ze vrsto leto.

Domnevam da je pri vseh OSih podobno in uporaba uninstall moznosti odstrani zadevo iz naprave, vsaj kar se za uporabnika tice. Kaksne stvari se lahko ostanejo, ampak ni razloga da bi se uporabnik sekiral zaradi tega. Brisanje stvari v registru ter podobne zadeve pa ni nekaj kjer bi pozitivne posledice (0.0001% hitrejsi zagon, par MB vec prostora na disku) odtehtale negativne.

Tudi povsod drugje OS X spravlja ob živce s preprostostjo (nikoli si nisem mislil, da bom to rekel) in avtomatizmi.
Recimo temu takole: avtomatik je lažje voziti kot avto z ročnim menjalnikom, samo zato pa tudi več porabi. V tem primeru živcev.
...
Apple je ena takšna francozinja: her way - or no way!

Imam obcutek da je to del cloveske narave - vsi strmimo k temu da na hitro opravimo dela, ki so dolgocasna in se nam jih ne ljubi, da lahko svoj cas namenimo hobijim, naj si bo to gledanje serij in filmov, ali pa ucenje kriptografije.

Tole glede "her way - or no way" je obratno sorazmerno z stopnjo avtomatiziranosti. Hitrejse in enostavnejse vendar omejeno, ali pa tezje vendar po tvoji volji. Ce pa zelis pri avtomatiziranem nacinu narediti nekaj v nasprotju z njim, pa bos imel precej problemov. Celotno zadevo glede tega pri Applu in Microsoftu se lahko opredeli predvsem subjektivno, bi si pa upal trditi da oba strmita v smer skoraj popolne avtomatizacije, saj ocitno vecina ljudi to preferira.

Dobra stvar je enostavnost nastavitev za maile in tudi WI-FI. Na Windowsi moraš včasih dobesedno doktorirati iz protokolov in nastavitev. Apple vse v hipu požre in nastavi avtomatično. Končno enkrat nekaj fajn, da je avtomatično! (Mogoče se staram).

Ne bi ti kaj veliko doktoriral iz protokolov, ker je ze en sam protokol predvse zakomplicirana zadeva. Ce uporabljas znane ponudnike emaila ter dovolj standarden WI-FI nacin, potem ne bi smelo priti do problemov tako pri Windowsu kot tudi OS X in navsezadnje tudi Linux distribucijah.

Ce pa uporabljas kaksen manj znan ponudnik (ali si celo sam svoj ponudnik) emaila, pa bos res moral izbrati IMAP in SMTP ter vpisati naslova streznika.

Seveda pa ima ta enostavno slabo stran. Bluetooth.
Vsake toliko časa (na sumu ga imam, da počaka, da je nekaj pomembnega) namreč bluetooth povezava med MacBookom in Magic Mouseom zablokira Wi-Fi. In spet.. računalnik je potrebno ugasniti.. in na novo pognati.
Greš na forume.. in ponoviš vajo iz Windowsov.. doktoriraš iz Wi-Fi nastavitev.. nastaviš ročno.. in potem je celo mir (zaenkrat).

Pri vseh produktih se pokazejo obrobni primeri, kjer dolocene zadeve ne zmorejo sodelovati med seboj brez zapletov.

Najbolj razočara Mail.. toliko mailov še nisem izgubil ali podvojil, kot s tem čudakom od programa. Tudi obesi se prav pogosto.. in pomaga zgolj to, da računalnik ugasneš - prisilno!
Res je, da so moji trije emaili: službeni, gmail in yahoo zelo, zelo, ZELO obsežni.. tako, da mu delno oprostim, ubogemu kljusetu. Ampak pozabljam pa ne.
Verjetno, če bi mu dodal še stari siol-ov nabiralnik, bi ubožček pregorel. Zato tega nisem (še) storil.
Presunljivo je predsvem to, da na iPod/iPadu dela mail super.. tule čisto pogori. Verjetno zato, ker dobesedno dolpotegne celoten predal na trdi disk. V mojem primeru je to trajalo nekaj ur. Ni čudno, da se mu fuzla.
In najbolj zoprno, čeprav izbereš, da naj hrani kopije emailov tudi na online serverjih (ne zgolj na lokalnem disku računalnika), tega ne stori! WTF!?!

Sicer ti tezko svetujem glede tega, lahko pa povem da velika vecina ljudi nima toliko emailov, da bi se kateremu koli odjemalcu zmesalo. Lahko pa povem da sem za Mac videl kar nekaj dobrih odjemalcev - poizkusi kaksnega drugega, ki ti bo mogoce bolj ustrezal glede na tvoje zahteve.

Glede hranitve kopij emailov na streznikih pa bi ti priporocal da uporabis novejsi IMAP protokol, ki to privzeto omogoca in ima se druge prednosti.

Če imaš iPod ali iPad.. potem si se že ,,navadil", da ti Apple ves čas nekaj pametuje in predvsem ne dopušča stvari. Skladbe v mp3 obliki, ki jo prejmeš na mail tako na iPadu/iPodu ne moreš uvrstiti med skladbe (lahko, če Jailbrakeaš).. temveč moraš zagnati računalnik, pognati iTunes.. potem pa gre. Res neumnost. Na sploh je iTunes najslabši del iPad/iPod navezave in je prav lepo, da so se tega z nadgradnjo OSa deloma znebili.
Applovi avtomatizmi so tako po eni strani dobri, po drugi slabi.

Tole je precej povezano s krsenjem avtorskih pravic, ker se domneva da jih vsebine prenesene iz interneta/preko emaila krsijo. Ce jih imas pa na racunalniku se domneva, da si jih kupil preko iTunes trgovine ali pa si zrippal CD - precej malo je ponudnikov, ki ponujajo glasbo brez DRM zascite.

Appleovi računalniki so tako za ljudi, ki nočejo nič razmišljati (čeprav potem morajo! Npr.: mail, bluetooth..) in so prepričani, da jim drugi lahko uganejo, kaj pravzaprav želijo. Stvar na Macu sicer niti približno ni tako hudo kot na iPod/iPad/iPhoneu.. samo še vedno preveč omejujoče.

Definitivno je nekaj na tem, da Apple "vsiljuje" svoj nacin, vendar ko se ga enkrat navadis bo vse lazje, pod pogojem da ne potrebujes funkcionalnosti, ki si jih niso zamislili. V nasprotnem primeru je vsaj pri OS Xu zaenkrat se dovolj za prilagoditev zadev.

Zadeva je predvsem v tem da tako kot jaz ne zelim servisirati avtomobila, vecina ljudi nima namena postati sistemski administrator. Lahko celo recem, da me podrocje racunalnistva zanima ter se z njim ukvarjam, se vseeno pa se tudi meni ne ljubi ukvarjati z administracijo sistema (ko zadevo kupim/namestim mora delati, malo casa ji sicer lahko namenim, v nasprotnem primeru pa sem z njo nezadovoljen).

Je en problem. Apple je kot ekstremistična politična stranka. Neke vrste kombinacija dobrega oblikovanja nacističnih uniform (Hugo Boss) ter komunizma in ostalih totalitarizmov na drugi. Če verjameš in rad nečemu pripadaš.. potem kar pojdi in postani del tega kulta.
Jaz tega ne zmorem, ne morem slepo verjeti v nekaj, pa naj bo govornik še tako karizmatičen, uspešen in uteleša ,,dobro":

To je predvsem odvisno od uporabnika, osebno nisem pripadnik Microsofta, Appla, HPja, Samsunga, Googla, itd., ceprav uporabljam njihove izdelke in storitve. Pred uporabo/nakupom preverim kaj bi mi najbolj ustrezalo ter tisto kupim in naceloma ne gledam na samo znamko. Definitivno pa bi me lahko prej opisana sinergija prepricala v nakup iPhona, ce bi bil zelo zadovoljen z MacBookom, ker sta zadevi precej povezani.

Za vsem tem bliščem je (bil) človek, ki ima rad nadzor. Totalen nadzor. Zato Apple razmišlja namesto vas (tebe) in se odloča o tem, kaj smeš in kaj ne smeš uporabljati ter kako. Pri tem so v marsičem tudi revolucionarni. Prvi so npr opustili disketne enote.. in ljudje so padli v nezavest, kako naj delam z računalnikom, če nima disketne enote? Pa se vprašajmo, kdaj sem nazadnje res rabil disketno enoto?
Potem so usekali ponovno, prvič so naredili računalnik brez DVD/CD enote. Spet isti vik in krik kot pri disketni enoti. In ponovno se lahko vprašam, kdaj sem nazadnje uporabljal DVD/CD?

Predvsem je problem da si tradicionalna podjetja ne upajo predstaviti nekaj revolucionarnega. Recimo podjetja kot so HP verjetno letno izdajo 100 razlicnih modelov prenosnikov, ampak vsi sledijo istemu modelu - vizualne in funkcionalne (razen vec/manj RAMa, boljsi procesor/graficna) lastnosti so za las podobne starejsim modelom.

Apple pa dejansko poizkusi inovirati in precej zanimivo je, da ljudje kar hitro kupijo te novosti. Delno je sicer res da zaradi tega ker je Apple, ampak bi si upal trditi da je precej veliko ljudi podobnega misljenja kot Apple, vendar si ostala podjetja ne upajo nic narediti v to smer, dokler ne vidijo da je inovacija uspela pri konkurenci.

Spet vprašanje, kdaj sem nazadnje uporabil USB ključek.. tako kot pri DVD/CD in disketni enoti.. se iskreno ne spomnim. Dropbox in Evernote (Box, Apple iCloud, Microsoft SkyDrive, Google Drive..) opravita to namesto mene in celo sinhronizirajo vse napravice med seboj (računalnik, telefon, iPad, iPod).
Tudi e-maili so že zdavnaj šli online med oblake (Gmail, Yahoo..).

Kar je tudi prav, saj te storitve ljudem olajsajo delo. Definitivno pa jih premalo pomisli na vendor lock-in ter tudi na samo varnost podatkov v "oblaku".

Že Microsoft so obtoževali diktatorstva, a hkrati v svojih proizvodih dopušča veliko več svobode, nastavitev in prilagajanj.
Apple je v tem veliko hujši, veliko hujši! Prvih nekaj generacij iPhone-a ni imel funkcije copy&paste!! Kdo to kupi in za takšen denar?
Verniki.

Ne to nima veze z verniki (sicer nekateri verjamejo, da se bodo pomanjkljivosti izboljale z nadgradnjami OSa, ampak to nima veze v verovanjem), ampak s tem da so ljudje ugotovili, da vse prednosti produkta odtehtajo slabosti. Definitivno se zavedam, da nekateri kupujejo predvsem na podlagi "ooh, shiny" ter se ne pozanimajo kaj bodo kupili.

Že z iPadom in iTunesom me je Apple spravljal ob živce.. potem sem po enem krajšem penastem napadu lepo vse skupaj zmetal z računalnika namestil RedChair-ov iPod Explorer.. in zaživel v svobodi (trenutno imam raje WinAmpov dodatek).

Kot si ze sam ugotovil obstajajo alternativni nacini prenosa skladb na njihove mobilne naprave. Sicer tukaj vidim primer lock-ina s strani proizvajalca, vendar bi se na primer vseeno odlocil za nakup iPod nano, ce bi potreboval majhno in lahko napravo za tek in podobne aktivnosti.

Apple ima dober design, predstavitve.. in predvsem cele horde fanatičnih beliverjev.. zaradi njih še obstaja (podobno kot je začel Hitlerjev fašizem).

Fanatiki obstajajo na vseh frontah, ceprav so pri Applu bolj dejavni oz. jih je vec. Recimo ljudje so danes zjutraj ob polnoci zunaj na hladnem cakali na nakup GTA V. Imam pa obcutek da bi Apple tudi brez fanatikov prezivel, saj imajo dovolj ljudi ki so dejansko zelo zadovoljni z njihovimi produkti - imam dober obcutek da kupna moc vseh teh fanatikov vseeno ni taksna, da bi Apple obdrzali nad vodo (ce se lahko tako izrazim).

Ostane Linux. Mali pingvinček, ki pa s svojim okoljem lepo ponazarja kam je šla informacijska svoboda: zamrznila je.

Sicer subjektivno mnenje, vendar pigvincki so tako lepi, da jim preprosto ne mores reci "ne". Poguglaj malo za penguins pa poglej slike pa videe, ter pridi nazaj in si upaj reci da ne bi uporabljal Linuxa.

Velike macke so precej lepe, ampak se vseeno ne toliko kot pingvincki, ter ne pozabimo se na manjso slabost da so precej nevarne in v tebi vidijo kosilo ali vecerjo. Niti priblizno ne vem zakaj so sli sedaj na druga imena, prav tako pa ne vem katera zival zastopa Microsoft.

Nositi okoli Applov proizvod, je kot ponosno nositi svastiko.. ali rdečo peterokrako. Vsekakor narcistično, definitivno fetišistično (takšen pomen so mi dali njegovi feni).. predvsem pa nekako tako, kot vožnja v cabrioleju s spuščeno streho.. ko se ustaviš na semaforju, te je malce sram. Mora te biti, tisti, ki pravijo, da jih ni.. hmm, njih se kar boj.

Osebno ocitno ne spadam med ljudi, ki bi zadevo uporabljali/nosili okoli zaradi nekega ponosa. Recimo telefon/prenosnik uporabljam taksen, ki je za mene imel najbolje razmerje med ceno/zmogljivostjo ter mi je ponujal to kar rabim. Prav tako sem si majico izbral zaradi tega ker mi je vsec, ne pa da bi ponosno predstavljal kaksno kul majico nosim.

Po tem, da nima jailbreakanega iPhona. Ampak tega ne veš, ne vidiš. Zato ne veš ali imaš opravka z brihtno glavo, svobodomislen, odprt (in zjailbreakan).. ali pa z mongoloidnim debilom, ki se valja v užitku fetišistično narcističnih sanj.

Tu si pa precej zasel, ker izdelek in konfiguracija, ki jo uporabnik uporablja ne pomeni kaksen je dejansko sam uporabnik. Poznam dovolj iPhone/Mac/karkoli uporabnikov, ki bi jih oznacil kot brihtne, svobodomiselne ter tudi odprte.

Z Applovim proizvodom hoditi naokoli je torej riskantno, tako kot voziti BMW ali Porsche (potem moreš dobršen del večera razlagati, da nisi debil in ti je res všeč gravž od BMWja).
Padeš v nek predal.. v nek kult. In zlezti ven je težko.

Pri avtih je podobno kot pri telefonih in se ljudje za izbran avto odlocijo tudi glede na (ali pa mogoce celo izkljucno zaradi) subjektivno mnenje. Sicer bom uporabil "debil", ceprav mi ta oznaka ni precej vsec - debil je predvsem tisti, ki misli da je zaradi nakupa BMW/iPhone postal sredisce dogajanja in vsi govorijo samo o njem ter se vsi pogovori z njim navezujejo na to znamko/produkt.
Taksnih definitivno nimam najrajsi. Kul, kupil si nov avto, lahko malo poves o njem, ce mi bos pa se 10 ur ali dni razlagal o tem pa bom premislil s kom se druzim.

Najraje bi človek kupil gozd, postavil brunarico in se odklopil od vsega skupaj.. ter ob petrolejki prebral kakšno knjigo (presenečenim srnicam in vevericam navkljub).

Ne bos ne prvi ne zadnji, tako da ce imas cas in finance lahko sprobas. Se vedno imas potem moznost vrnitve nazaj.

GGGGG ::

Z Applovim proizvodom hoditi naokoli je torej riskantno, tako kot voziti BMW ali Porsche (potem moreš dobršen del večera razlagati, da nisi debil in ti je res všeč gravž od BMWja).
Padeš v nek predal.. v nek kult. In zlezti ven je težko.


Če si kolikor toliko normalna oz. čustveno stabilna oseba si kupiš avto in se v njem voziš, brez, da bi komu razlagal razloge in motive za svoje odločitve. Enako velja za vse ostale izdelke.

Si pa v svojem rantu precej kiksnil pri nekaterih "ugotovitvah".

Povsod manjka nadzor nad dogajanjem (verjetno control freakom dajejo Applove proizvode, kot del terapije).. Že pri nameščanju programov imaš manj nadzora.. vse nekako poteka ,,avtomatsko". Ko pa želiš program odstraniti, pa manjko nadzora postane naravnost sitno. Pri Windowsih je to: uninstall ter sprehod v registry, kjer ročno zbrišeš ostanke.
Mac?


Tole je npr. neumnost. Nadzora imaš na OSXu precej. Pri nameščanju 2x klikneš, pri uninstallu enostavno neseš app v smeti. Ko dejansko rabiš nadzor nad sistemom, ki ga GUI ne omogoča, poženeš terminal in zadeve opraviš na roke. Enako velja pri ostalih zadevah. Če rabiš nadzor ga lahko dobiš. Ni Apple kriv, da ti ne znaš.

JohanP ::

Point je izgled na funkcionalnostjo. Apple ima definitivno lep design (računalniški del, ker telefoni mi niso nek designerski presežek - sploh ko ga folk zavije v neke ogabne gumice)
Vsi mac userji, ki jih poznam, so bleferji. In se predstavljajo kot absolutni znalci, ki so posvojli rek: I am a Mac user - I am creative.
Kot ugotavljam, je večina mac folka na paralelsih in se muči z mac miško ("ampak a ni lepa"). Ponavadi furajo mac za pošto in browsanje ("ker je bolj varen"), za delo pa so paralelsi in Windows 7. Da ne bom krivičen - nekateri imajo AutoCAD za Mac (in stalne težave s krekom). In potem delo izgleda takole: (v živo videno na zadnjem tečaju, ko sta bila pred mano dva "napredna" bisera na mekih) Za totalne bedarije je šlo 1h tečaja dnevno, ko smo čakali predavatelja, da je rešil zadevo.
Npr.:
P: Datoteke, ki sem vam jih poslal prenesite v projektni direktorij.
T1: ammm, meni antivirus sporoča, da so datoteke lahko nevarne in jih je kar pobrisal!??
1.)"A se ne da nastavit, da sam presodiš, ali so datoteke nevarne ali ne?"
Napredni mac uporabnik 1 tega ne ve, niti ne ve kje nastavit.
Napredni mac uporabnik 2 tega ne ve, misli pa, da se to da nastavit, ampak ne ve točno kje, išče.
P: ok, bom datoteke zazipal in vam jih še enkrat poslal.
T1/T2: še vedno briše.
P: ok, bom dal na ključek.
T2: amapak jaz bi rad vedel, kako to rešiti, če mi kdo pošlje te datoteke.
1.) P, dajte datoteke najprej v Rar in nato še v Zip, ali pa nastavite pass!
2.) "Nismo na osnovnem tečaju za Apple, če vam takšne osnove delajo težave potem ne sodita na ta tečaj?"
T2: Okey, dajte na ključek....
Eno uro takih in podobnih prigod sem poslušal.

Pred časom smo testirali Netmeeting, ker je ena stranka imela težave s predvajanjem na ipadu in nato tudi na macu. Na prvem ni bilo zvoka, na drugem pa slike. OK, testiramo, ugotovimo v čemu je fora, nakar rečem kolegici (mnogoletni Apple uporabnici), naj posname postopek na zaslon.
K: ?????
K: Kako se to naredi?
J: Orodje za izrezovanje ali pa Print screen tipka....
K: ?? / tipke ne najdem.
J: Ziher mora biti nek simple ukaz... (pobrskam po netu)
J: Ok, ni simple, najmanj tri tipke moraš stisniti - oziroma štiri, če bi rada kopirala v odložišče. Command+Shift+4
K: Kaj je to Odložišče?
J: Clipboard, a nimaš naštimanega slovenskega sistema?
K: A obstaja?
J: A ne obstaja?
J: Čakaj a nisi ti kao full Apple userka? (ostra zagovornica)
K: (zardelo) Jah veš, jaz to bolj tako, za maile, pa ker mi je Apple lep.

mtjz33 ::

Zheegec je izjavil:

Kaj je poanta tega posta?


Lažje razložiš zakaj Mac kakor pa zakaj BMW :))

techfreak :) ::

Vsi mac userji, ki jih poznam, so bleferji. In se predstavljajo kot absolutni znalci, ki so posvojli rek: I am a Mac user - I am creative.

Ocitno si v napacni druzbi.

Kot ugotavljam, je večina mac folka na paralelsih in se muči z mac miško ("ampak a ni lepa"). Ponavadi furajo mac za pošto in browsanje ("ker je bolj
varen"), za delo pa so paralelsi in Windows 7. Da ne bom krivičen - nekateri imajo AutoCAD za Mac (in stalne težave s krekom). In potem delo izgleda takole: (v živo videno na zadnjem tečaju, ko sta bila pred mano dva "napredna" bisera na mekih) Za totalne bedarije je šlo 1h tečaja dnevno, ko smo čakali predavatelja, da je rešil zadevo.

Mogoce pri tvojem podrocju. Veliko ljudi uporablja Paralellse (in alternative) minimalno ali pa sploh ne.

Sicer mi ni najbolj jasno ... to je tecaj za AutoCAD oz. soroden program ali za Mac OS X? Ker ce je za nek namenski program potem ne vidim ravno smisla da bi se stalno ukvarjali z Mac uporabniki.

Command+Shift+4

Te bljiznjice za screenshote delat so zelo kul na Macu in se jih ne bi branil na Windowsu/Linuxu. Pritisnes ter opcijsko se oznacis podrocje in ze ima shranjeno sliko oz. v odloziscu.

Sicer ne vem zakaj si iskal ukaz, ampak tole je med prvimi zadetki na Googlu: http://guides.macrumors.com/screencaptu...

WarpedGone ::

Samo da ne bo kdo preveč vesel: žal je možno za WinKloako spisat prispevek s precej podobnim negativnim prizvokom. Za linux pa je kaj tazga spisat še vsaj 10x lažje. Pod črto: računalniki so po 30ih letih razvoja še vedno odraz človeške omejenosti in nesposobnosti.

Za čisto vse sisteme žal še vedno velja: Ne dela, razen občasno.
Zbogom in hvala za vse ribe

GGGGG ::

Pred časom smo testirali Netmeeting, ker je ena stranka imela težave s predvajanjem na ipadu in nato tudi na macu. Na prvem ni bilo zvoka, na drugem pa slike. OK, testiramo, ugotovimo v čemu je fora, nakar rečem kolegici (mnogoletni Apple uporabnici), naj posname postopek na zaslon.
K: ?????
K: Kako se to naredi?
J: Orodje za izrezovanje ali pa Print screen tipka....
K: ?? / tipke ne najdem.
J: Ziher mora biti nek simple ukaz... (pobrskam po netu)
J: Ok, ni simple, najmanj tri tipke moraš stisniti - oziroma štiri, če bi rada kopirala v odložišče. Command+Shift+4
K: Kaj je to Odložišče?
J: Clipboard, a nimaš naštimanega slovenskega sistema?
K: A obstaja?
J: A ne obstaja?
J: Čakaj a nisi ti kao full Apple userka? (ostra zagovornica)
K: (zardelo) Jah veš, jaz to bolj tako, za maile, pa ker mi je Apple lep.


Morš bit resno nesposoben, da ne znaš nardit screenshota na macu. S kombinacijo 3 tipk lahko narediš screenshot v različnih formatih (direkt v PDF naprimer, med drugim), direkt v file ali v clipboard, lahko narediš screenshot celega ekrana, posameznega okna ali izbranega področja.

Kaj pa vem, se mi zdi, da je malo bolj praktično kot print screen tipka + lepljenje v slikarja ali word.

driver_x ::

JohanP, kaj ima antivirusni program na poštnem strežniku veze z Macom?

techfreak :) ::

Kaj pa vem, se mi zdi, da je malo bolj praktično kot print screen tipka + lepljenje v slikarja ali word.

Snipping Tool obstaja ze od Windows Viste in poleg razlicnih moznosti zajema (celotna povrsina, okno, izbrano obmocje) omogoca se risanje in oznacevanje z markerjem.

driver_x je izjavil:

JohanP, kaj ima antivirusni program na poštnem strežniku veze z Macom?

Kje je omenil postni streznik? Antivirusni programi so tudi za Mac.

Zgodovina sprememb…

GGGGG ::

Snipping Tool obstaja ze od Windows Viste in poleg razlicnih moznosti zajema (celotna povrsina, okno, izbrano obmocje) omogoca se risanje in oznacevanje z markerjem.


Super, pa samo 74 klikov je treba, da narediš screenshot.

Kje je omenil postni streznik? Antivirusni programi so tudi za Mac.


Kar seveda nima veze z OSom, ker so antivirusi enako neumni in vsiljivi na vseh platformah.

VaeVictis ::

Evo primer samih bleferjev, ki ne delajo nič uporabnega na Mac računalnikih.

 Nasa uses a lot of Mac on Curiosity Rover mission

Nasa uses a lot of Mac on Curiosity Rover mission



NASA Used Dozens of Macs & iPads For Landing Curiosity on Mars

floyd1 ::

VaeVictis je izjavil:

Evo primer samih bleferjev, ki ne delajo nič uporabnega na Mac računalnikih.

 Nasa uses a lot of Mac on Curiosity Rover mission

Nasa uses a lot of Mac on Curiosity Rover mission



NASA Used Dozens of Macs & iPads For Landing Curiosity on Mars

Pri takih "dokazih" uporabnosti se spomnim, da so zadnji del "House M.D." posneli s Canonovim 5D mk2. In o tem so na netu neprestano poročali kak mesec dni. Zanimivo, da prej nikoli niso obešali opreme za snemanje na veliki zvon, v bistvu še danes ne vem, kakšne kamere so uporabljali vsa leta pred tem... ;)

techfreak :) ::

To glede House-a se strinjam, ampak NASA ni nikjer razglasala da so Mac fani ali kaj podobnega, ljudje so videli sliko, na njej precej Macov, ter zaceli povsod pisati da uporabljajo Mace.

Sicer pa mislis da sem presenecen? Ce uporabljas programe ki delujejo se kje drugje kot na Windowsu, ne skodi preizkusiti ce ti mogoce OS X ali pa Linux bolj ugajata.

JohanP ::

techfreak :) je izjavil:

Ocitno si v napacni druzbi.


Takšne so moje izkušnje. Sprejmi jih kot take. To ni folk s katerim se družim v prostočasju. To je folk, ki ga spoznam preko službenih zadev. Pa da ne bom krivičen. Na pamet mi padejo trije, ki so kul. Eden je Nemec, drugi je Čeh, ta tretji je pa Savinjčan. Lahko da je še kdo no, precej folka se obrne okoli mene.

Mogoce pri tvojem podrocju. Veliko ljudi uporablja Paralellse (in alternative) minimalno ali pa sploh ne.

Možno, ampak jaz nisem srečal še nobenega, ki bi imel clean Mac sistem, brez Paralelsov. Pri precej ljudeh ugotoviš, da furajo Mac bolj kot ne zaradi imidža - ker je lep kos opreme. Uporabljati ga znajo pa ravno toliko, da pošljejo mail, skopirajo datoteko in brskajo po netu. Seveda pa so ostri zagovorniki uporabnosti Maca.

Sicer mi ni najbolj jasno ... to je tecaj za AutoCAD oz. soroden program ali za Mac OS X? Ker ce je za nek namenski program potem ne vidim ravno smisla da bi se stalno ukvarjali z Mac uporabniki.


Šlo je za tečaj za namenski program za animacijo.
Od 6 urnega tečaja je šlo 1h za dva Apple userja in njune "probleme". Z miško, z gonilniki, s prejemanjem datotek. Predavatelj je njune težave poskušal rešiti, dokler ni enemu od tečajnikov odprlo pokrovko in je izustil zgoraj omenjeno.
Logično sta imela težave tudi s samim programom, ker sta jasno blefirala, kako ga obvladata.


Te bljiznjice za screenshote delat so zelo kul na Macu in se jih ne bi branil na Windowsu/Linuxu. Pritisnes ter opcijsko se oznacis podrocje in ze ima shranjeno sliko oz. v odloziscu.

Ja. Jaz uporabljam orodje za izrezovanje (snipping tool) http://windows.microsoft.com/sl-si/wind...
Ima še kakšno funkcijo več (marker).

Sicer ne vem zakaj si iskal ukaz, ampak tole je med prvimi zadetki na Googlu: http://guides.macrumors.com/screencaptu...

Mogoče zato ker nisi dobro prebral. Jaz nisem Apple user in sem kolegici, ki je Apple user, iskal način, da je lahko na svojem Macu posnela zaslon.

CoolBits ::

Zakaj pa eni furajo svetleče kište na mizi z raznimi lightshowi, če ne zarad imdža? :D

techfreak :) ::

CoolBits je izjavil:

Zakaj pa eni furajo svetleče kište na mizi z raznimi lightshowi, če ne zarad imdža? :D

Tisto je bolj za to da pokazes kaj si sam naredil ter zato ker ti je pac vsec imeti lightshow zraven sebe.

martincek1 ::

Maci so hands down najlepši računalniki(ne za vse, ampak za absolutno večino). Zato jih poleg naprednih uporabnikov uporabljajo tudi ljudje, ki gledajo na imidž in ne na uporabnost.

Zgodovina sprememb…

martincek1 ::

Sicer pa Maci stanejo 1500€+ in mi je smešno, ko ga nekdo uporablja za brskanje po internetu, word in podobno. Okej, razumem nekoga, ki kupi winse za 1500€ s hudo grafo da lahko igra najnovejše igre in podobno. Ampak če ima nekdo Maca (vsaj Pro), pričakujem da uporablja napredne programe za obdelavo zvoka, slike, oblikovanje, programiranje, ker so programi veliko bolj uporabniku in samemu delu prijazni in obenem portabilni, kar večina potrebuje. Res, da tudi nekateri Wins laptopi pridejo dokaj blizu, ampak v ceni ni skoraj nobene razlike.

techfreak :) ::

Sicer pa Maci stanejo 1500€+ in mi je smešno, ko ga nekdo uporablja za brskanje po internetu, word in podobno.

Najdi mi prenosnik za brskanje po internetu, word in podobno z dobro avtonomijo in da ni Mac.

Ampak če ima nekdo Maca (vsaj Pro), pričakujem da uporablja napredne programe za obdelavo zvoka, slike, oblikovanje, programiranje, ker so programi veliko bolj uporabniku in samemu delu prijazni in obenem portabilni, kar večina potrebuje.

O cem tukaj govoris? Kaj tocno je napreden program? Ter zakaj bi bil OS X programi bolj uporabniku prijazni kot ostali?

Invictus ::

JohanP je izjavil:


Šlo je za tečaj za namenski program za animacijo.
Od 6 urnega tečaja je šlo 1h za dva Apple userja in njune "probleme". Z miško, z gonilniki, s prejemanjem datotek. Predavatelj je njune težave poskušal rešiti, dokler ni enemu od tečajnikov odprlo pokrovko in je izustil zgoraj omenjeno.
Logično sta imela težave tudi s samim programom, ker sta jasno blefirala, kako ga obvladata.

Mogoče zato ker nisi dobro prebral. Jaz nisem Apple user in sem kolegici, ki je Apple user, iskal način, da je lahko na svojem Macu posnela zaslon.


Kaj pa hodiš na poceni tečaje kjer moraš prinesti s sabo svoje računalnike. Kdo ti je kriv ?!?!?! In seveda na slabo predavanje, ker če bi bil predavatelj faca, bi naredil virtualko ...

Tukaj Mac ni nič kriv, ampak predavatelj. Pač amater, ki predava še večjim amaterjem.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vajenc ::

Začel si nežno, potem ti je pa zmanjkalo potrpljenja?

Se še spomnim časov, ko si kot Stepni Volk pisal v zanimivem slogu novice tukaj gor. Že takrat so bile povdarjene jablane pa jabolčniki in njihovi problemi ;)

Step2en Wolf je izjavil:

Z Applovim proizvodom hoditi naokoli je torej riskantno, tako kot voziti BMW ali Porsche (potem moreš dobršen del večera razlagati, da nisi debil in ti je res všeč gravž od BMWja).
Padeš v nek predal.. v nek kult. In zlezti ven je težko.

To je bistvo zakaj se ne strinjam s tabo. Očitno ne razumeš (edino, če mi sarcasm detector česa ne prikriva?), da imamo ljudje različne okuse.

BMWji, MACi, lenonke, espadrile, kroksi... so bolj ali manj kvalitetne stvari, ki so zaradi populariziranja postala všeč celo tistim, ki so se na začetku zmrdovali. Okusi so različni in se pri vsaki osebi spreminjajo glede na starost, vreme, okolje in ostalo počutje.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

JohanP ::

Invictus je izjavil:

JohanP je izjavil:


Šlo je za tečaj za namenski program za animacijo.
Od 6 urnega tečaja je šlo 1h za dva Apple userja in njune "probleme". Z miško, z gonilniki, s prejemanjem datotek. Predavatelj je njune težave poskušal rešiti, dokler ni enemu od tečajnikov odprlo pokrovko in je izustil zgoraj omenjeno.
Logično sta imela težave tudi s samim programom, ker sta jasno blefirala, kako ga obvladata.

Mogoče zato ker nisi dobro prebral. Jaz nisem Apple user in sem kolegici, ki je Apple user, iskal način, da je lahko na svojem Macu posnela zaslon.


Kaj pa hodiš na poceni tečaje kjer moraš prinesti s sabo svoje računalnike. Kdo ti je kriv ?!?!?! In seveda na slabo predavanje, ker če bi bil predavatelj faca, bi naredil virtualko ...

Tukaj Mac ni nič kriv, ampak predavatelj. Pač amater, ki predava še večjim amaterjem.


A si malo užaljen?
Zakaj bi za licenčni software, ki je stal cca3k€ in ga imam nameščenega na moji mašini, moral na tečaju uporabljati tujo mašino?

GGGGG ::

Sicer pa Maci stanejo 1500€+ in mi je smešno, ko ga nekdo uporablja za brskanje po internetu, word in podobno.


Maci stanejo od 600 eur naprej. Prenosniki od cca. 1100 eur naprej. Toliko kot vsak spodoben prenosnik. Če imaš računalnik cca. 2 leti je na mesečni ravni to zanemarljiv strošek.

Res misliš, da se da ljudem brati reviewe in brskati po geizhalsu, da bodo prihranili 100€ v 2 letih? Get real. To še za eno večerjo ni.

einstein :P ::

@op

Če ti je res tako všeč in imaš dovolj denarja in ga res hočeš, potem ja, drugače pa ne, saj dobiš že marsikaj bolj konkretnega za tak denar.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

martincek1 ::


Najdi mi prenosnik za brskanje po internetu, word in podobno z dobro avtonomijo in da ni Mac.


Za tako delo ne potrebuješ nore avtonomije. Če nisi odvisen od slo-techa in ne živiš v džungli. Da se razumeva, 1500€+ prenosnik je Pro, ne Air.


O cem tukaj govoris? Kaj tocno je napreden program? Ter zakaj bi bil OS X programi bolj uporabniku prijazni kot ostali?


Napreden program je zame tisti, s katerim dejansko aktivno uporabljaš komponente v računalniku in včasih/pogosto dosežeš tudi njihov limit. Pri browsanju jih niti približno ne. Govorim pa recimo za Illustrator in Photoshop, ki ju dnevno uporabljam (zaenkrat še na PCju). Glede optimizacije/prijaznosti... moja subjektivna ocena na podlagi testiranja par laptopov (MBP 13' 2.5 256 SSD 4GB, rMBP 15' 2.4 256 SSD 16Gb, Lenovo ThinkPad (nevem kateri, mislim da) 15' 2.5 240 SSD 8Gb, nekaj jih je še bilo z SSD, ampak ne vem točno kateri). V glavnem tudi Winsi so super, samo včasih se sprdne pa bo delal vse drugo kot od njega pričakuješ. Na Macu nisem imel teh težav. (še enkrat - subjektivno, ampak si z mano deli mnenje kar veliko ljudi).

GGGGG ::

Za tako delo ne potrebuješ nore avtonomije.


Kako pa veš kaj jaz potrebujem? Meni je ravno avtonomija najbolj pomembna pri prenosniku, pa redko poženem kaj več od firefoxa in skypa.

Napreden program je zame tisti, s katerim dejansko aktivno uporabljaš komponente v računalniku in včasih/pogosto dosežeš tudi njihov limit.


Spet isto. Pogosto dosežem limit baterije. Tudi limit tipkovnice, trackpada, alu. ohišja (ja, večkrat sem že stopil na prenosnik, ga vrgel po tleh itd)... Vse to z browserjem in skypom.

win key > sn > enter. te tri ukaze izvedeš v manj kot sekundi. kaj bi rad povedal?


win key > sn > enter > izbira ustreznega orodja z miško > izbira območja screenshota > Ctrl + S > Enter

Proti:

Cmd + shift + 3 > boom, fertik

techfreak :) ::

Napreden program je zame tisti, s katerim dejansko aktivno uporabljaš komponente v računalniku in včasih/pogosto dosežeš tudi njihov limit. Pri browsanju jih niti približno ne. Govorim pa recimo za Illustrator in Photoshop, ki ju dnevno uporabljam (zaenkrat še na PCju).

Kaksne veze imajo napredni programi z izbiro racunalnika? Tako z OS X kot Windows lahko delas vse od preprostih do zelo zahtevnih stvari in res ne vem zakaj bi uporabniki Macov morali delati s strojno zahtevnimi orodji, ce tega ne potrebujejo.

V bistvu niti ni razlike ali taksna orodja uporabljas na Macu ali PCju, poraba bi v obeh primerih morala biti podobna. Zanimivo da omenjas ravno Illustrator in Photoshop, ki sta programa, ki popolnoma enako deluje na obeh platformah. Ce uporabljas samo ta dva potem imas prosto izbiro glede platforme in se lahko odlocis za tisto ki jo raje uporabljas.

V glavnem tudi Winsi so super, samo včasih se sprdne pa bo delal vse drugo kot od njega pričakuješ.

Lahko poves malo vec kaj si s tem mislil?

svenica ::

GGGGG je izjavil:



Spet isto. Pogosto dosežem limit baterije. Tudi limit tipkovnice, trackpada, alu. ohišja (ja, večkrat sem že stopil na prenosnik, ga vrgel po tleh itd)... Vse to z browserjem in skypom.



Brez tipkovnice, trackpada, baterije in ohišja bo računalnik še vedno delal in bo pogojno uporaben. Brez procesorja, grafične, rama ali diska ne bo. Mislim, da ga nisi razumel.
"Every man takes the limits of his own field of vision
for the limits of the world." - A. Schopenhauer

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svenica ()

GGGGG ::

Ja res. Ko hočem na terenu napisati članek ali preveriti stanje na firmi je laptop brez tipkovnice, trackpada in baterije točno to kar pričakujem od računalnika.

Dajte si vbiti v glavo, da je baterija ravno tako hardware kot procesor. In nekaterim se sladko jebe za megaherce, ker že osnovne verzije mobilnih CPUjev presegajo naše potrebe, po drugi strani pa smo odvisni od kakšnega drugega kosa hardwara.

Prav tako je nekaterim povsem vseeno ali računalnik stane 1000 ali 2000 eur.

MedusasPath ::

svenica je izjavil:

GGGGG je izjavil:



Spet isto. Pogosto dosežem limit baterije. Tudi limit tipkovnice, trackpada, alu. ohišja (ja, večkrat sem že stopil na prenosnik, ga vrgel po tleh itd)... Vse to z browserjem in skypom.



Brez tipkovnice, trackpada, baterije in ohišja bo računalnik še vedno delal in bo pogojno uporaben. Brez procesorja, grafične, rama ali diska ne bo. Mislim, da ga nisi razumel.

Sijajen primer, da tradicionalnim PCjašem še vedno ni jasno, da ni vse v MHzjih in GBjih. Torej Mac uporabniki, čimprej vpisat yes > /dev/null & v konzolo, po možnosti večkrat glede na število jeder! Izkoristite hardware!

Mavrik ::

*sigh*

A res ne veste prav nič razen drug drugega obmetavati z nalepkami? "Tradicionalni PCjaši"? "Mac uporabniki"? Dajte nehat s tem sranjem, obmetavate z nalepkami se lahko kje drugje. Prav tako prosim nehajte z lažmi, ker ni smešno, kaj šele da bi spadalo pod vsaj osnove argumentirane debate.
The truth is rarely pure and never simple.

murmur ::

martincek1 je izjavil:


Najdi mi prenosnik za brskanje po internetu, word in podobno z dobro avtonomijo in da ni Mac.


vaio pro 13 z dodatno baterijo / 1.35kg / 14+h, pri tem da ima 1080p ips ekran. To sem nasel precej na hitro. Res je, OSX je precej bolj optimiziran glede porabe baterije.


martincek1 je izjavil:

Sicer pa Maci stanejo 1500€+ in mi je smešno, ko ga nekdo uporablja za brskanje po internetu, word in podobno.


Ampak zakaj ne? Enostavno ga kupi zaradi lepote. Simple as that. Poznam folk, ki je za studio kupil apple monitorje ker so lepi, ne glede na to, da so barve v win absolutno faljene. Vem da je imeti mac based studio v slo pomenilo pisati visje racune za storitve, ne vem pa, kaksna je situacija trenutno. Osebno mi je zadeva dostikrat bizarna, ampak hej, pro choice.

Zheegec ::

techfreak :) je izjavil:

Sicer pa Maci stanejo 1500€+ in mi je smešno, ko ga nekdo uporablja za brskanje po internetu, word in podobno.

Najdi mi prenosnik za brskanje po internetu, word in podobno z dobro avtonomijo in da ni Mac.

HP 4545S za 500€ ima preverjeno okoli 5ur avtonomije baterije pri brskanju po netu, kakor macbook pro 13. testiral sem lastnoročno :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

dexterboy ::

Prebral vse v enem kosu, vrstico za vrstico 8-)
Moram priznati, da mi je kar všeč.
Sam nimam maca v nobeni obliki. Furam AMD že dolgo časa, zadnji Intel je bil celeron 500.
Ko sem hotel kupiti maca še v časih, ko si si ga lahko sam sestavil, ga ni bilo več na voljo. Ko sem gledal power Mac G4 CUBE, so se mi cedile sline. Oblika in, najpomembnejše, neslišnost.
Potem so bili Power Maci G4, ohišja, da ti je kar stopil? Seveda, definitivno 8-)
Ampak takrat so bili še v manjšini. Nekaj... "vredno pregrehe"? Danes je pa vsakdo, ki si kupi "onu stvar za I-spiranje mozga", noob in te gleda zviška... Se bojim, da je Jabuk zgubil na tisti svoji čarobnosti. Kot dobra vila, ki ima v rokah žličko zdravila in jo tlači vsakemu v usta, od katere si seveda zdrav, le drisko imaš vsake toliko časa...

Je pa vse skupaj zanimiv pogled na vse skupaj. In žal, MS ni več tisti zlobnež na tvojem disku med indeksiranjem filejev. Je danes že huda konkurenca :)
btw: tole pišem na pingvinčku.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Step2en Wolf ::

Vsak od vas, ki je zapis prebral kot Zabavljico, torej z dobršno mero distance in veliko dozo humorja, je prebral tako, kot sem, avtor to tudi mislil.
Vsak, ki je stvari vzel dobesedno.. njegova izguba.

Moj MacBook Pro 13" (še vedno zadnji model, non-retina) je stal 888,- EUR lanskega novembra. V tistem trenutku je bil najboljši nakup. Takšno ceno sta še nekajkrat do sedaj ponudila Saturn in Mediamarkt v Avstriji. Tako, da ni čisto nič neobičajna. Recimo zadnja verzija Aira z 128GB SSD je stala 888,- EUR ob otvoritvi Celovške Mediamarkta konec avgusta.
Minus je, da imaš narisane nemške znake na tipkovnici, toda, ker tipkam že praktično celo življenje na nemških tastaturah, me to ne moti (remember Das Keyboard, ki ima vse tipke čisto črne - in za katerega so ugotovili, da znalci celo hitreje tipkajo tako: ne gledajo za zanaki :)


Danes sem povprečno runkeljski uporabnik gadgetov in napravic zato me zanima, kaj lahko naredim z njimi "out of the box" ali z Open Source programi (Apache Open Office for Mac, Evernote, Dropbox..). Ja, je možno piratizirati.. samo niti pol tako zanimivo. Steve Jobsu je tako nekako uspelo, da naprave uporabljam, ne sprašujem se pa več, kaj vse je v ozadju..
Nekje v zaprašenih možganih se mi nekaj bliska in prevrača (pred dvemi destletji sem se z računalniki ukvarjal profesionalno).. da je tole Applovo limitranje (npr. že omenjeni: nič Flash-a za iGadgete, nič datumov na fotkah v iNapravicah itd) strašno srčno in dušo parajoče.
Pa sem se spomnil, da je to počel že Microsoft.. in še vedno počne.. tako kot Google in ostali.
Informacijski absolutizem.. in ljudje pa navalijo kot na zastonj žemlje. Pred malo manj kot stoletjem so se tepli fašisti in komunisti.. sedaj se pljuvajo Applovci in Androidki (btw telefon imam pa od ta zelene kantice).. ali Pingivni, jabolčniki in podOKnaši.. Nek napredek je pa le na tem svetu, ane?
Iz pouličnih pretepov in pobijanj.. na forumsko nestprnost.

Hec je, da se za televizije nihče ne prereka na katerem OSu pa la ta laufa.. ali pralni in pomivalni stroj. Zanimivo.

Osebno me je vedno čudilo zakaj imajo določene firme takšen in takšen status. Recimo Honda ima v VB status avtomoilov za upokojence.. pri nas niti približno. BMW je do nedavnega imel v VB status fuzbalerskih avtomobilov (Bechamu so nekaj X5k ukradli, mislim da :), sedaj je to prevzel Audi.
Predalčkanje.
To me moti. In ko so že vsi polni gneva na Apple.. sem si rekel, da je sedaj pa res čas, da se jim bolj polno pridružim.
Stereotipi seveda čisto nič ne držijo. Tudi Jonas (ki ga cenim, že zgolj zato, ker ga zanima toliko stvari) uporablja Jabolčnike.. Tudi moji najboljši prijatelji visijo pred Jabolčnimi zasloni že iz 90tih (v glavnem reklamarji in grefični prelomniki).. spet drug del prijateljev živi s pingvini. Jaz sem bil slehernik, ki je ždel pod okni.

Ko sem ženi kupil iPhone.. je dobila popizditis (Blackberry je bil toliko "boljši"). Ko je sedaj prešla na Samsungovo različico Androida, je spet dobila popizditis (Apple je bil toliko "boljši").

Vse kar sem zapisal, je zato, da se zamisliš.. nasmejiš absurdom, ki jih ljudje trosimo.. in se veseliš uporabe naslednje tehnološke igračke. Medtem pa malce po slovenceljsko jamraš.. o tem zakaj tako radi jamramo in tako radi vse tlačimo v povprečje (Nihče ne sme izstopati!!).. sta pa že Alojz Ihan v Državljanskih esejih in Miha Mazzini na svojem Siolovem blogu.. Pa tudi Svetlana Makarovič kaj o tem špikne.. O izvrstni Renati Salecl pa ne bi izgubljal besed.

Zanimive misli, smešnice.. provokacije.. kar nadaljujte.
Vsi, ki ste vzeli osebno in preresno.. ste v napačni temi in tudi Oddelku. Loža je namenjena: zabavi, manj resnim temam.

Apple ::

Če si dovolj star in si imel priložnost preizkusiti vse MS verzije od DOSa do Windows 7, potem prešaltaj v čisto drugi svet - Apple svet...
LP, Apple

murmur ::

Step2en Wolf je izjavil:


In ko so že vsi polni gneva na Apple.. sem si rekel, da je sedaj pa res čas, da se jim bolj polno pridružim.


Tezko je najti applov izdelek, ki so ga popljuvali na reviewjih. V vecini primerov so v vrhu. Od kje potem ves gnev? Zaradi statusa? Zato, ker so ostali prodajalci gedzetov kot da bolj prizanesljivi pri ceni / manj profita na enoto / skrbijo za mlade kitajske rocice? Ce ne kupim iphone-a imam obcutek, da nisem samo lobotomicni konzumer lepega, temvec racionalno ozavescen kupec. Zaradi eplovega egotripastva? Na koncu koncev to niso jebiveter telefoni/racunalniki s posutimi kristalcki za 5k eur. Kje je skrivnost sicer te absolutno nepomembne gnev zadeve?

Step2en Wolf ::

mumur - u missed the point.. gre za Zabavljico, absurd.. pretiravanje z namenom razkriti svoje lastne in tuje stereotipe. Relax. :)

Kdo se zgraža nad Appli? Ljudje.

Poleg tega "Review-om" že dolgo ni več za zaupati. Poglej avtomobilsko industrijo. Nemške revije, francoske in slovenske.. čisto drugačni rezultati za iste avtomobile.
Tudi za računalnike je tako. Nemški Chip, Hrvaški Bug, Slovenski Monitor, Angleški Which PC, Ameriški Wired.. in ostale revije ter online stvari, ki jih berem.. bodo imeli zelooo različne "ocene".
Hi-Fi?
Ista zgodba. Nemci vse razvrstijo v "klase".. Angleži ocenjujo sproti.

Zato berem različne "reviewe", v različnih državah, različnih ocenjevalcev in sem pozoren na tisto, kar me zanima.
Tako zelo rad berem Jeremy Clarksona, ki stvari enako rad absurdno predstavi.
Ali Steven Fry.. še en angleški Gadget freak..

Aston_11 ::

Apple je izjavil:

Če si dovolj star in si imel priložnost preizkusiti vse MS verzije od DOSa do Windows 7, potem prešaltaj v čisto drugi svet - Apple svet...
Jaz pa sem prešaltal na pingvina, ko sem se naveličal tega, da se več ukvarjam s tem, da računalnik dela kot s tem, da jaz delam z računalnikom.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple z rekordnimi prihodki in dobičkom, iOS 8.1 z Apple Pay izšel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
12533294 (28287) AnWar
»

Repriza: Apple rekordno, delnica padla kot kamen (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10635397 (30746) Nummy
»

Ali uporabljate apple izdelke? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16730908 (27100) Matjaz4
»

Apple večji od Microsofta (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
27451745 (46040) Lonsarg
»

iPad prihaja 3. aprila

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
3011078 (9388) ql000

Več podobnih tem