Forum » Pomoč in nasveti » prenosnik in programi za oblikovanje
prenosnik in programi za oblikovanje
gifpng ::
Pozdravljeni vsi računalniški mojstri, potrebujem nujno pomoč!!!!!
Podajam se na samostojno oblikovalsko pot (grafično oblikovanje).
Potrebujem prenosnik in programsko opremo -Adobe, Corel, budgeta imam za cca 800EUR.
Prosim za nasvet kakšen prenosnik naj kupim (konfiguracija, firma, model) in kje in kako naj najugodneje dobim naštete programe.
Hvala vsem, ki ste tu doma, kjer jaz niti slučajno nisem, za pomoč bom zelo hvaležna.
Podajam se na samostojno oblikovalsko pot (grafično oblikovanje).
Potrebujem prenosnik in programsko opremo -Adobe, Corel, budgeta imam za cca 800EUR.
Prosim za nasvet kakšen prenosnik naj kupim (konfiguracija, firma, model) in kje in kako naj najugodneje dobim naštete programe.
Hvala vsem, ki ste tu doma, kjer jaz niti slučajno nisem, za pomoč bom zelo hvaležna.
mailer ::
Zakaj prenosnik? Za grafično oblikovanje potrebuješ vsaj 8GB rama in spodoben procesor. Če želiš imeti S.P. potrebuješ tudi licenčno programsko opremo.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz
bluefish ::
Za 800€ prenosnik ter programi bo bolj težka. Si kaj razmišljala o brezplačnih oziroma odprtokodnih rešitvah?
Ja prenosnik sem si zamislila zato, da lahko nesem stvari sabo in jih pokažem, da mi ni treba printat, printi so dragi.
Imaš kakšen drug predlog?
Če obstajajo brezplačne oz. odprtokodne rešitve, ja sem za, če jih bom znala uporabljati?
Imaš kakšen drug predlog?
Če obstajajo brezplačne oz. odprtokodne rešitve, ja sem za, če jih bom znala uporabljati?
Glede programov je vse odvisno od zahtev in potreb.
Alternativa Photoshopu je GIMP, za vektorsko grafiko je Inkscape,...
Alternativa Photoshopu je GIMP, za vektorsko grafiko je Inkscape,...
Teh programov ne poznam in tudi nimam pojma kje jih naj dobim,...
So podobni Photoshopu in Corelu, oz. Illustratorju?
A je mogoče boljša varianta tablični računalnik za predstavitve projektov in doma en Pc z dobro konfiguracijo in licenčnimi programi?
So podobni Photoshopu in Corelu, oz. Illustratorju?
A je mogoče boljša varianta tablični računalnik za predstavitve projektov in doma en Pc z dobro konfiguracijo in licenčnimi programi?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gifpng ()
ST-777 ::
@gifpng, za grafično oblikovanje potrebuješ velik monitor s kakovostno matriko, ki ni TN. Prenosnik z velikim ekranom je drag, cenejša in boljša rešitev je namizni PC in ločen monitor. Ko greš k naročniku, pa risbe pokažeš na tablici.
http://www.gimp.org/
http://inkscape.org/
Preizkusi in boš videla, če ti odgovarjata. Res je sicer, da nimata določenih orodij ali pa zahtevata nekaj privajanja in daljše postopke.
http://inkscape.org/
Preizkusi in boš videla, če ti odgovarjata. Res je sicer, da nimata določenih orodij ali pa zahtevata nekaj privajanja in daljše postopke.
@gifpng, za grafično oblikovanje potrebuješ velik monitor s kakovostno matriko, ki ni TN. Prenosnik z velikim ekranom je drag, cenejša in boljša rešitev je namizni PC in ločen monitor. Ko greš k naročniku, pa risbe pokažeš na tablici.
Ja verjetno bo to boljša rešitev. Imaš predlog za PC in tablico?
Ja pa seveda rabim licenčen Adobe paket (Photoshop, Acrobat, pa Illustrator), pa jasno Windowse z Offisom.
Brez tega verjetno s.p. al kaj takega ne bo šlo,...
Hvala
svenica ::
Zakaj prenosnik? Za grafično oblikovanje potrebuješ vsaj 8GB rama in spodoben procesor. Če želiš imeti S.P. potrebuješ tudi licenčno programsko opremo.
A si mi spodaj napisal konfiguracijo za računalnik?
ne, to je njegov podpis
primer dobrega in poceni prenosnika, ki bi služil tvojim namenom
http://geizhals.at/lenovo-g780-59387130...
(naročiš lahko iz avstrije kamot, ni panike).
Adobe pa po novem ponuja 'naročnino' na njihove programske pakete,
kar pomeni, da vsak mesec plačuješ nekaj deset evrov - vsekakor se splača,
če se boš s tem ukvarjala profesionalno.
"Every man takes the limits of his own field of vision
for the limits of the world." - A. Schopenhauer
Bom pogledala link za prenosnik, torej je nakup Adobe drak, koliko približno?
opsss *drag
opsss *drag
Zgodovina sprememb…
Po novem Adobe svojih programov ne prodaja ločeno, ampak so vezani v naročniški paket, ki stane 60€ mesečno. Dobiš pa tako dostop do vseh njihovih orodij.
Več: http://www.adobe.com/si/products/creati...
Več: http://www.adobe.com/si/products/creati...
http://www.adobe.com/products/photoshop...
Naročnina na Creative Cloud (Adobovi programi) je 30$ mesečno za prvo leto.
Naročnina na Creative Cloud (Adobovi programi) je 30$ mesečno za prvo leto.
Ali je pri računalniku za grafično oblikvoanje pomebna velikost RAM-a ali MHZ?
In GB grafične kartice? So pomembni ali je bolj vrsta grafične kartice?
In GB grafične kartice? So pomembni ali je bolj vrsta grafične kartice?
JanezH ::
Poslušaj nasvet od ST-777. Za grafično oblikovanje rabiš dober monitor, ki ima dober barvni spekter s točno reprodukcijo barv. Lenovo G780 tega žal nima
The color space reproduced by Lenovo's IdeaPad G780 only roughly covers 60% of sRGB, which is a normal rate for a TFT screen of this price range. Samsung's screen in the G780 does even worse in the Adobe RGB color spectrum comparison. While "normal" users will not notice these shortcomings in routine use, professional users will exclude the G780 since they need an accurate color reproduction.
Budget 800 evrov zna tukaj predstavljat problem. Seveda lahko prenosnik priklopiš tudi na zunanji monitor. Sori, nisem pa gledal testov dotičnega računala, zato upoštevaj tudi Smukeca.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svenica ()
Ok, torej smo pri namiznem PC-ju in tablici za predstavitev projektov ter pri naročnini na Adobe paket za 30Eur na mesec.
Mi lahko svetujete konfiguracijo namiznega PC-ja in katera tablica bi prišla v poštev za predstavitev projektov. Ali lahko na tablici predstavljaš Power Point in pdf datoteke in ali jo lahko priključiš na projektor ali večji monitor?
Unready ok , zunanji monitor že imam, tako, da ni panike, kar se tiče monitorja.
Konfiguracije Lenove je po tvoje dobra za grafično oblikovanje, mi lahko razložiš zakaj?
Mi lahko svetujete konfiguracijo namiznega PC-ja in katera tablica bi prišla v poštev za predstavitev projektov. Ali lahko na tablici predstavljaš Power Point in pdf datoteke in ali jo lahko priključiš na projektor ali večji monitor?
Unready ok , zunanji monitor že imam, tako, da ni panike, kar se tiče monitorja.
Konfiguracije Lenove je po tvoje dobra za grafično oblikovanje, mi lahko razložiš zakaj?
Zgodovina sprememb…
Yohan del Sud ::
Mhja. 800 EUR je kar tesno, ampak če že imaš nek spodoben monitor, potem bi šlo. Vsaj 8mb delovnega rama, SSD za OS + adobe (se pozna) in TB običajnega diska za arhiv/ostalo. Grafa za te zadeve je dovolj višji srednji razred, proc v rangu i5 povsem zadostuje. Pa tablici se tudi odpovej, ker pod 200-300 eur ne boš dobil nič s čimer se ne boš obrukal pred strankami. Pa še prištej znesek za dodatke, ki ti omogočajo priklop na zunanje zaslone/projektorje. Sam običajno pošiljam lo-res pdf previewe direkt po emailu. Če je stranka zainteresirana, naložim na strežnik vse skupaj ali pa na ključ in grem to tja predstavit na njihovih mašinah.
www.strancar.com
Ima dovolj rama, zajeten disk in procesor, ki sodi skorajda v sam vrh intelove ponudbe za prenosnike,
kar pomeni, da bo delo z njim udobno. Upam, da bo tvoj zunanji monitor tudi kos nalogi. Seveda pa ne pozabi, da so vse to le 'orodja' in kot taka sekundarnega pomena, saj zaradi njih ne boš 'boljša oblikovalka' ;). Good luck!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svenica ()
blackbfm ::
Za web in slike nekih razumnih velikosti z nekaj layerji ne rabiš nič extra, je ok nek i3/i5 tretje generacije (sam ne low power verzija), 4 ali 8gb rama ne bo neke hude razlike. Grafični programi(razen photoshopa) so precej slabo optimizirani, tako da ni važno kolko zmečeš v hardware, če dokument rata dovolj obsežen bo štekalo v vsakem primeru Tudi za monitor nima veze kakšno reprodukcijo barv ima, če ne tiskaš nekih extra kvalitetnih tiskovin in nimaš celotnega procesa kalibriranega (luč, monitor, tiskalnik) je popolnoma vseeno.
Je pa res da za 800e je praktično bolj žalost kar se tiče izbire laptopov.
Je pa res da za 800e je praktično bolj žalost kar se tiče izbire laptopov.
opeter ::
Kupiš kakšen IPS monitor do 150 €, npr.:
- LED monitor Philips 227E4QHAD (21,5" IPS) serija E
- Monitor LG 22EA53VQ 22" LED IPS
Te se da solidno kalibirat (po potrebi).
Ostalo, torej 650 € pa ponucaš za nakup računalnika (PC konfiguracija + Windows licenca ali kakšen osnovni Mac mini).
Seveda pa dodatno še računaj za mesečno naročnino na Adobejeve programe.
Če PC, potem je sledeči računalnik čisto dovolj za vsakodnevno oblikovanje: kakšen Intel Core i3 z vgrajeno grafično, 8 GB RAMa (ni obvezno, a priporočam), nek hitri trdi disk (7200 prm) ali SSD za programe in še kakšen dodatni disk (ali dva) za arhiv/podatke. Lahko pa se razgledaš še po AMD-jevi ponudbi APU-jev, torej A-6xxx serija procesorjev.
- LED monitor Philips 227E4QHAD (21,5" IPS) serija E
- Monitor LG 22EA53VQ 22" LED IPS
Te se da solidno kalibirat (po potrebi).
Ostalo, torej 650 € pa ponucaš za nakup računalnika (PC konfiguracija + Windows licenca ali kakšen osnovni Mac mini).
Seveda pa dodatno še računaj za mesečno naročnino na Adobejeve programe.
Če PC, potem je sledeči računalnik čisto dovolj za vsakodnevno oblikovanje: kakšen Intel Core i3 z vgrajeno grafično, 8 GB RAMa (ni obvezno, a priporočam), nek hitri trdi disk (7200 prm) ali SSD za programe in še kakšen dodatni disk (ali dva) za arhiv/podatke. Lahko pa se razgledaš še po AMD-jevi ponudbi APU-jev, torej A-6xxx serija procesorjev.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri prenosnik za oblikovanje? (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 8980 (5411) | m0LN4r |
» | Namizni računalnik do 2000 € - kakšna konfiguracija? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 17880 (14230) | m0LN4r |
» | Ali MacBook Pro 13 Retina ali ASUS? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 55278 (45099) | Nummy |
» | Grafični oblikovalci, kako je to možno?!?! (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 18979 (16051) | ST-777 |
» | Konfiguracija za grafično obdelavo (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 7246 (5063) | opeter |