» »

Imamo nova iPhona

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta različico iOS 7, itd. Slednji bo v končni različici prispel 18. septembra. Nadgradnja bo na voljo za iPhone 4, 4S in 5, iPad Mini, običajni iPad od (in vključno z) druge generacije naprej ter za 5. generacijo iPod Touch (uporablja enak 4-palčni zaslon, kot iPhone 5). Obilico lastnosti iOS 7 se je omenilo že ob predstavitvi beta različice v preteklem juniju, pomemben pa je še en detajl - gre za prvi mobilni operacijski sistem, ki podpira 64-bitne procesorje. A več o tem v sklopu z novimi iPhoni.

Podobno kot novo različico iOS-a so tudi iTunes Radio svetu predstavili že na razvijalcem namenjeni konferenci WWDC v juniju. Podobnost se nadaljuje pri datumu izida, saj iTunes Radio vrata za širšo uporabo odpira 18. septembra. Za osvežitev spomina, gre za Applovo verzijo poslušanja glasbe v živo, prek internetne povezave, za kar uporabniki plačujejo mesečno naročnino. Najbolj poznana primera takšnega poslušanja glasbe sta Pandora in Spotify, svoj lonček pa je že pred časom pristavil Google s storitvijo Play Music All Access. Druga pomembna najava je bila povezana s pisarniškim svežnjem aplikacij iWork. Do sedaj so bile aplikacije Pages, Numbers, Keynote, iMovie in iPhoto plačljive v trgovini App Store, a bodo od danes naprej brezplačne ob vsakem nakupu naprave z operacijskim sistemom iOS.

Postopek prevzema brezplačnega paketa iWork ob nakupu nove naprave z iOS


S tem je zaključen nabor obrobnih novic, na vrsti pa je najpomembnejši del, nova iPhona. Tim Cook je v predstavitvi neposredno povedal, da običajen postopek, kjer predstavijo nov mobilni telefon, staro generacijo pa uporabijo kot cenejšo alternativo, tokrat ne bo prišel na svoj račun. Povedal je, da bodo predstavili dva nova mobilna telefona. Od takrat naprej je bilo bolj ali manj jasno, da je bila poplava govoric, napovedi in slik o dveh novih iPhonih pravilna. Predstavitev se je začela z iPhone 5C.

iPhone 5C v vseh petih barvnih kombinacijah


Kot po napovedih gre za cenejšo različico iPhona. Zaslon ostaja enak, kot na prejšnji generaciji, torej gre za 4-palčni zaslon tipa IPS z ločljivostjo 1136 x 640 pik. Ohišje je plastično, na voljo v petih barvah (bela, rumena, zelena, rdeča in modra), in je enako, kot na obilici pobeglih slik. Dodatno trdnost ohišju oz. celemu telefonu daje jeklen okvir, ki opravlja dvojno vlogo. Poleg opore namreč skrbi še za povezovanje z brezžičnimi omrežji. Dodatna opora sicer morda ni tako nujno potrebna, saj je ohišje izdelano iz enega kosa. To pomeni, da razen nujno potrebnih odprtin (priključek Lightning, izhod za slušalke, zvočniki, fotoaparat, itd.) in robu okrog zaslona ni rež, ki bi se lahko razrahljale, v katerih bi se lahko nabrala umazanija, itd. Pod 4-palčnim zaslonom teče dobro znan Applov čip A6, ki je že v uporabi v iPhone 5. Točne podatke Apple sicer skriva, a v iPhone 5 gre za dvojedrnika, ki se arhitekturno sklada s setom inštrukcij ARMv7, najvišja frekvenca znaša 1,3 GHz, pomnilnika vsebuje 1 GB, grafični čip pa je trojedrni PowerVR SGX 543MP3. Čip izdeluje Samsung v 32-nm proizvodnem postopku, a se je to lahko spremenilo - pred časom je Apple s 45 na 32 nm prestavil proizvodnjo čipa A4, ki se je uporabljal v cenejši verziji iPad 2 in 2. generaciji Apple TV ter je v uporabi v iPad Mini. iPhone 5C je eden izmed prvih mobilnih telefonov, ki podpira omrežja WiFi na dveh frekvenčnih območjih, 2,4 ter 5 GHz (vse do standarda IEEE 802.11n). Fotoaparat je 8-megapiksleni, ki ga poznamo iz iPhone 5.

Različne barvne kombinacije, ki jih omogoča naluknjano zaščitno ohišje


Za telefon bo Apple začel sprejemati prednaročila 13. septembra, medtem ko bo kupcem v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, Avstraliji, Kanadi ter na Kitajskem, Japonskem in v Singapurju na voljo od 20. septembra naprej. Cena za odklenjeno različico v Applovih nemških trgovinah znaša 600 EUR za 16 GB ter 700 EUR za 32 GB model. Na voljo je še zaščitno ohišje v šestih barvah (poleg standardne peterice še v črni), ki ima na zadnji strani luknje, ki razkrijejo barvo ohišja iPhona (možne so torej barvne kombinacije). V Nemčiji zaščitno ohišje stane 30 EUR.

Trojica iPhone 5S v vseh barvnih odtenkih


Drug nov mobilnik je jasno iPhone 5S. Tudi tokrat so bile napovedi zelo točne, saj je na voljo v treh barvah, običajnih srebrni in črni ter po novem v šampanjsko-zlati. iPhone 5S je seveda obdržal aluminijasto ohišje iz enega kosa svojega predhodnika, še vedno je enak zaslon (prav tako 4-palčni tipa IPS z ločljivostjo 1136 x 640 pik), medtem ko je večina drugih strojnih detajlov novih. Dobili smo nov čip, Apple A7. Podatkov o novincu praktično nimamo, izvedeli smo le, da je do 40-krat hitrejši od procesorja iz prvega iPhona ter da ima grafični čip do 56-krat zmogljivejši, kot je bil grafični čip v prvem iPhonu. Phil Schiller je razkril še eno pomembno zanimivost - procesorska jedra ARM v novem čipu A7 vsebujejo 64-bitne registre, torej imamo prvi 64-bitni procesor v mobilni napravi. Da ta ne bi bil neizkoriščen poskrbi iOS 7, ki je prav tako 64-biten, enako, kot vse Applove aplikacije, ki so na voljo za iOS. Edini dober razlog je na prvi pogled trženje (in priprave na prihodnost), saj je praktično neverjetno, da ima iPhone 5S več kot 4 GB delovnega pomnilnika, kolikor je meja za naslavljanje 32-bitni operacijskih sistemov.

Apple A7 in nekaj informacij o novem čipu


Število jeder in konfiguracijo grafičnega čipa skupaj z njunimi frekvencami in količino delovnega pomnilnika bomo izvedeli kasneje, ko bodo iPhoni v prodaji. Takrat jih bodo lahko namreč mojstri razdrli in čipe vtaknili pod mikroskope in v rentgenske naprave, s čimer bodo razkrili vse podrobnosti. Zmogljivost novega čipa, ki na grafični strani podpira še OpenGL ES 3.0, so pokazali z Infinity Blade III, z zaključkom zelo popularne triologije iger na platformi iOS. Čip A7 je podkrepljen še s čipom M7, ki se v telefonu nahaja za preračunavanje podatkov, ki jih telefon zajame s pospeškometrom, žiroskopom in kompasom. S tem telefon ves čas ve, kako se giblje uporabnik in s tem omogoča dodatne načine uporabe. Dodatni čip M7 so npr. že dodobra izkoristili pri podjetju Nike, saj so za iPhone 5S pripravili aplikacijo Nike+ Move, ki telesno vadbo celo poveže z dosežki v Game Center.

Senzor fotoaparata z 8 milijoni točkami je bil v iPhone 5 eden izmed najboljših med fotoaparati v mobilnih telefonih. A iPhone 5S je bil vseeno deležen izboljšave. Število pik za zajem svetlobe se ni spremenilo, a se je zato povečala velikost senzorja za 15 %. Pike so tako velike 1,5 x 1,5 mikrona, kar je več od 13-Mpix senzorjev glavnih konkurentov (1,1 x 1,1 mikrona), a še vedno bistveno manj, kot na HTC-jevem One (2 x 2 mikrona). Za optiko skrbi nov sestav s petimi lečami, ki doseže svetlobno prepustnost do f/2,2. Zanimiva inovacija je fleš, ki uporablja dve diodi LED. Zanimivost te izvedbe je razlika v medsebojni barvi. Ker določena barvna temperatura fleša ni primerna za vse pogoje, uporaba dveh različnih virov svetlobe omogoča pokrivanje večjega območja. iPhone 5S bo znal okolico osvetliti s precej velikim razponom barvne temperature.

Položaj dveh LED diod, ki sestavljata fleš - ena ima hladno, druga bolj toplo barvo svetlobe


Močno so izboljšali programski paket fotoaparata. Fokusiranje in zaznavanje svetlobnih pogojev poteka v 15 conah. Ko so parametri zajemanja slike določeni in ko uporabnik sproži fotoaparat, ta zajame več slik, jih med seboj primerja in uporabniku prikaže najostrejšo. Za višjo ostrino poskrbi še optična stabilizacija, gre pa za relativno hiter fotoaprat, ki zmore zajeti do 10 slik na sekundo. Senzor iPhone 5S pa ni hiter le pri slikanju, temveč tudi pri snemanju. Po novem je sposoben pri ločljivosti 1280 x 720 pik snemati s kar 120 FPS, torej štiri do petkrat hitreje od običajnih videoposnetkov.

Sestav čitalca prstnih odtisov


Na koncu je prišla na vrsto še daleč najpomembnejša in najzanimivejša novost. Že prve slike iPhone 5S na predstavitvi so pokazale zanimivo izvedbo gumba za vračanje domov. Ta je obrobljen s srebrnim obročem in nima več dobro znanega zaobljenega kvadrata. Slišali smo že napovedi, da bi iPhone 5S lahko prišel opremljen s čitalcem prstnih odtisov, in prav to se je zgodilo. Čitalec je namreč vgrajen v gumb za vračanje domov. V preteklosti je bilo za odklep telefona vnašati številko oz. geslo, zdaj pa (pravi) uporabnik zgolj pritisne na gumb in telefon se odklene sam. Prstni odtisi pa niso uporabni le za odklepanje telefona, saj se čitalec lahko uporabi tudi v primeru vnašanja gesla za iTunes (kar je potrebno storiti za potrditev nakupa nekaterih aplikacij v App Store, odvisno od nastavitev). Možnost uporabe v drugih primerih zaenkrat še ni znana. Sam prstni odtis je shranjen na napravi (morda celo v sestavu čitalca prstnih odtisov) in ni nikoli poslan v svet, torej je možnosti za zlorabo malo, vsaj načeloma. Sam senzor je zelo tanek, ima visoko ločljivost (gostota znaša 500 ppi, približno 50 % več, kot je gostota pik na zaslonu iPhona), prstni odtis prebere neodvisno od njegove orientacije, zna brati globlje plasti kože, itd. Za zaščito je senzor v gumbu pokrit s safirnim steklom.

iPhone 5S v Nemčiji v prosti prodaji stane 700, 800 oz. 900 EUR za 16, 32 oz. 64 GB izdaje, prav tako pa je na voljo zaščitno usnjeno ohišje v šestih barvah, ki stane 40 EUR. Pogoji za prednaročila in dobavljivost so enaka, kot za iPhone 5C.

Poleg peterice je za iPhone 5S na voljo še usnjeno zaščitno ohišje v rdeči barvi


Kot zanimivost omenimo še, da iPhone 5 ne bo več na voljo. To sicer ni presenetljivo, saj ga s strojnega vidika popolnoma zamenja iPhone 5C (ki naj bi bil obenem cenejši). Kot najugodnejši mobilnik v Applovi ponudbi, ki bo ob dvoletni pogodbi v ZDA brezplačen, bo tako na voljo iPhone 4S.

283 komentarjev

««
«
1 / 6
»»

LitralSM ::

>Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS.
Da ne bo pomote. To število ne predstavlja število končnih kupcev.

Spunky1001 ::

Kot vedno je bila izdelava mobilnika (za Apple) lepo pod 100€, da ne govorim o ovitku, ki najvrjetneje stane nekaj centov, prodaja se pa ga za 40€!

PrimozR ::

LitralSM je izjavil:

>Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS.
Da ne bo pomote. To število ne predstavlja število končnih kupcev.

Ej, brez skrbi, da v skladiščih nimajo 100 milijonov iPhonov.

LitralSM ::

Spunky1001 je izjavil:

Kot vedno je bila izdelava mobilnika (za Apple) lepo pod 100€, da ne govorim o ovitku, ki najvrjetneje stane nekaj centov, prodaja se pa ga za 40€!

Okrog 200€ pa res.

mrTwelveTrees ::

kje je pa novica imano novi Samsung Note 3 ?

PrimozR ::

Spunky1001 je izjavil:

Kot vedno je bila izdelava mobilnika (za Apple) lepo pod 100€, da ne govorim o ovitku, ki najvrjetneje stane nekaj centov, prodaja se pa ga za 40€!

Tako kot to velja za vse mobitele. Potem je pa SGS4 prav tako v prosti prodaji 600 € (MPC v Sloveniji je bolj nekje 650 do 700 €). Zanimivo, kajne?

LitralSM ::

PrimozR je izjavil:

LitralSM je izjavil:

>Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS.
Da ne bo pomote. To število ne predstavlja število končnih kupcev.

Ej, brez skrbi, da v skladiščih nimajo 100 milijonov iPhonov.

V skladiščih ne, imajo pa v trgovinah.

MrNighthawk ::

Na kratko, razočaranje. Človek bi pričakoval več. S tem pa, ko govorijo, da je 40x hitrejši od prvega iPhona...no ja to so tudi vsi ostali novejši telefoni ;)
Največjo neumnost, ki so jo omenjali, da bo fotoaparat zamenjal DSLRja :)

Vprašanje, če bo novi procesor odtehtal vse ostalo. Prstni odtis je sicer zanimiva ideja (če dobro deluje) ampak mislm, da 4 mestne številke ni tako težko na hitro vtipkat...vsaj nekomu, ki zna tipkat. Glede varnosti je pa vprašanje kaj je boljše. Če ti neprideprav ukrade telefon te je moral toliko časa pretepat, da mu nisi odklenil telefona. Z novim iPhonom te more samo do nezavesti :)

Še na krajše

Zgodovina sprememb…

Yaqwsx ::

niso pravli da bo 5c mid range? zdaj pa je po specifikacijah low po ceni pa high. tak da niti ena stvar ni mid :p

LitralSM ::

PrimozR je izjavil:

Spunky1001 je izjavil:

Kot vedno je bila izdelava mobilnika (za Apple) lepo pod 100€, da ne govorim o ovitku, ki najvrjetneje stane nekaj centov, prodaja se pa ga za 40€!

Tako kot to velja za vse mobitele. Potem je pa SGS4 prav tako v prosti prodaji 600 € (MPC v Sloveniji je bolj nekje 650 do 700 €). Zanimivo, kajne?

http://www.mobisvet.si/
500€.

Your point? Primerljiv mobilnik (hw) verjamem, da se bo kmalu dalo dobiti za dobrih 300€, primerljiv tudi po sw pa za kakih 400 +- 50€

Tilen ::

Nokia trolla na twitterju ;

Thanks, #Apple ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

PrimozR ::

LitralSM je izjavil:

PrimozR je izjavil:

LitralSM je izjavil:

>Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS.
Da ne bo pomote. To število ne predstavlja število končnih kupcev.

Ej, brez skrbi, da v skladiščih nimajo 100 milijonov iPhonov.

V skladiščih ne, imajo pa v trgovinah.

Right. 15% 6-letne zgodovine prodaje bodo imeli ta moment v trgovinah. tri do 4-mesečno zalogo. A si ti resen? Te naprave ob izidu komaj štancajo dovolj hitro, potem bodo pa na koncu življenjske dobe imeli na lagerju za par mesecev prodaje? Nikoli. Par procentov ja, mogoooooče 5% (nekje 35 mio kosov). Pa še to samo zato, ker imajo zdaj toliko izbire (2 nova iPhona, en star - 4S, iPod Touch, dva različna iPada, Apple TV, sem kaj pozabil?) in je pač potrebno imeti toliko zaloge.

Torej pod črto ni bistveno, če imajo par mio kosov na zalogi. Itak je al do konca tega meseca al pa do konca oktobra. Paradižnik-paradajz.

LitralSM je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Spunky1001 je izjavil:

Kot vedno je bila izdelava mobilnika (za Apple) lepo pod 100€, da ne govorim o ovitku, ki najvrjetneje stane nekaj centov, prodaja se pa ga za 40€!

Tako kot to velja za vse mobitele. Potem je pa SGS4 prav tako v prosti prodaji 600 € (MPC v Sloveniji je bolj nekje 650 do 700 €). Zanimivo, kajne?

http://www.mobisvet.si/
500€.

Your point? Primerljiv mobilnik (hw) verjamem, da se bo kmalu dalo dobiti za dobrih 300€, primerljiv tudi po sw pa za kakih 400 +- 50€

Glej maloprodajne cene. Če Samsung dovoli telefone prodajati pod ceno oz. dajati popuste, Apple pa ne, je to Samsungov problem. ČE ne mislijo telefonov prodajati pri MPC, naj že v štartu dajo nižjo ceno. Tako kot je to Google naredil z Nexus 4.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

mrTwelveTrees ::

@PIPI & @Tilen ; če se greste pisat novice, napišite še kaj o Samsung Note 3 in Gear ... če že omenjate Nokio, dejte prosim še Samsung.

Zgodovina sprememb…

PrimozR ::

TBH mi je za Note 3 vseeno, ker sem mnenja, da mora ta del trga (phableti - Nexus 4 s 4,7" je bolj ali manj borderline, pa imam hrenovke od prstov po dolžini) mobilnikov umreti. Gear je opcija, ampak a niso tega predstavili že pred par dnevi? Sem mel zdejle divje finiširanje faksa in sem ravno zdaj malce zadihal. Sem zgrešil precej novic, ki jih moram še catch-upniti, tole je bilo pa pač na radarju že od prej, tako kot so vsi Applovi eventi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

hojnikb ::

yup phableti morejo umret... soon..
#brezpodpisa

Ziga Dolhar ::

Sam senzor je zelo tanek, ima visoko ločljivost (gostota znaša 500 ppi, približno 50 % več, kot je gostota pik na zaslonu iPhona), prstni odtis prebere neodvisno od njegove orientacije, zna brati globlje plasti kože, itd. Za zaščito je senzor v gumbu pokrit s safirnim steklom.


Dragi pisec, zamudil si izvrstno priložnost, da bi se ti zapisalo, da ima novi ajfoun retina fingerprint scanner!
https://dolhar.si/

PrimozR ::

Mnja, priložnost zamujena... Še zmer sicer loh popravm! :P

7982884e ::

predvidevam da je fingerprint senzor zadost hiter da zadošča samo kratek pritisk?
meni se to sicer zdi super zadeva, ker ni treba več slajdat s prstom za vsak odklep

Sba ::

Jaz sem pričakoval vsaj 200$/€ razlike v ceni med 5C in 5S. Sem pa presenečen, da ga niso bolj oskubili.
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

TheJack ::

Čestitke Applu! Verjetno je ni firme na tem svetu, ki že ne vem koliko let predstavlja isti telefon (pravzaprav od smrti Steva Jobsa niso predstavili še niti ene orenk novosti. Ne pri telefonih, ne drugače. Niti ene.), pa jih ljudje še vedno kupujejo kot nori. O novem telefonu se sicer ne da povedati prav nič, razen tega, da je v primerjavi s konkurenco padel v srednji razred in počasi drsi še navzdol.
Bonis nocet, qui malis parcit.

CaqKa ::

PrimozR je izjavil:

TBH mi je za Note 3 vseeno, ker sem mnenja, da mora ta del trga (phableti - Nexus 4 s 4,7" je bolj ali manj borderline, pa imam hrenovke od prstov po dolžini) mobilnikov umreti. Gear je opcija, ampak a niso tega predstavili že pred par dnevi? Sem mel zdejle divje finiširanje faksa in sem ravno zdaj malce zadihal. Sem zgrešil precej novic, ki jih moram še catch-upniti, tole je bilo pa pač na radarju že od prej, tako kot so vsi Applovi eventi.

novinarji bi naj poročali o dejstvih, ne pa da svoja subjektivna mnenja zlivajo na papir...
meni je note 1 še vedno telefon zaradi katerega pravim da na manjši telefon ne grem. vsaj tako dolgo dokler telefon pomeni napravo z slušalko, ekranom in vnosom cifre s prsti ko vse skup na uho prisloniš.

pa glede na prodane SG Note, phableti tudi niso tako sfaljen produkt kot bi nekateri radi prikazali.

Tako lahko zaključim v tvojem stilu: Za kvazi novinarje kot je PIPI, ki jih objektivno poročanje ne zanima, ampak le njihova subjektivna videnja sveta, sem mnenja da ne smejo več pisati za novice katerega koli medija.

7982884e ::

Čestitke Applu! Verjetno je ni firme na tem svetu, ki že ne vem koliko let predstavlja isti telefon (pravzaprav od smrti Steva Jobsa niso predstavili še niti ene orenk novosti. Ne pri telefonih, ne drugače. Niti ene.), pa jih ljudje še vedno kupujejo kot nori. O novem telefonu se sicer ne da povedati prav nič, razen tega, da je v primerjavi s konkurenco padel v srednji razred in počasi drsi še navzdol.

čestitke tudi tebi za jubilejni 10 000. izrek tega

inkrementni razvoj je čist kul, pa prosim ne trdit da ima konkurenca kaj več novosti v svojih novih modelih v primerjavi s starimi. sgs4 jih definitivno ni imel

TheJack ::

7982884e je izjavil:

Čestitke Applu! Verjetno je ni firme na tem svetu, ki že ne vem koliko let predstavlja isti telefon (pravzaprav od smrti Steva Jobsa niso predstavili še niti ene orenk novosti. Ne pri telefonih, ne drugače. Niti ene.), pa jih ljudje še vedno kupujejo kot nori. O novem telefonu se sicer ne da povedati prav nič, razen tega, da je v primerjavi s konkurenco padel v srednji razred in počasi drsi še navzdol.

čestitke tudi tebi za jubilejni 10 000. izrek tega

inkrementni razvoj je čist kul, pa prosim ne trdit da ima konkurenca kaj več novosti v svojih novih modelih v primerjavi s starimi. sgs4 jih definitivno ni imel


Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
Bonis nocet, qui malis parcit.

7982884e ::

Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
nikoli si nisem lastil nobenega smartphona, tko da joke's on you pal!

aja, pa prosim če objasniš to, da je iphone padel v srednji razred v primerjavi s konkurenco??

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

ufek ::

Mene na iphonu drži predvsem ios, ne pa ti medsebojni boji po prevladi strojne opreme. Na applu vedno vse deluje tekoče, tako da me briga kaj je v notranjosti. Ko pa primeš androidni telefon v roke pa ti ni jasno kam se prelije tista "kao" moč strojne opreme. V uporabniško izkušnjo ziher ne..

Yama ::

huda novost bi bila da NSA nebi imeli več back-doora v iOSu :)
symbian ftw

azislo ::

Uf kako dolga novica, avtor se je pa zelo potrudil :)

[slow clap clap clap]

detroit ::

nism razbral kakšna bo cena novega 5s?
oh nvm sm našel
Skero

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: detroit ()

Yaqwsx ::

detroit je izjavil:

nism razbral kakšna bo cena novega 5s?

iPhone 5S v Nemčiji v prosti prodaji stane 700, 800 oz. 900 EUR za 16, 32 oz. 64 GB

PrimozR ::

CaqKa je izjavil:

PrimozR je izjavil:

TBH mi je za Note 3 vseeno, ker sem mnenja, da mora ta del trga (phableti - Nexus 4 s 4,7" je bolj ali manj borderline, pa imam hrenovke od prstov po dolžini) mobilnikov umreti. Gear je opcija, ampak a niso tega predstavili že pred par dnevi? Sem mel zdejle divje finiširanje faksa in sem ravno zdaj malce zadihal. Sem zgrešil precej novic, ki jih moram še catch-upniti, tole je bilo pa pač na radarju že od prej, tako kot so vsi Applovi eventi.

novinarji bi naj poročali o dejstvih, ne pa da svoja subjektivna mnenja zlivajo na papir...
meni je note 1 še vedno telefon zaradi katerega pravim da na manjši telefon ne grem. vsaj tako dolgo dokler telefon pomeni napravo z slušalko, ekranom in vnosom cifre s prsti ko vse skup na uho prisloniš.

pa glede na prodane SG Note, phableti tudi niso tako sfaljen produkt kot bi nekateri radi prikazali.

Tako lahko zaključim v tvojem stilu: Za kvazi novinarje kot je PIPI, ki jih objektivno poročanje ne zanima, ampak le njihova subjektivna videnja sveta, sem mnenja da ne smejo več pisati za novice katerega koli medija.

Ne gre se za objektivnost, načeloma itak povsod gledam trde številke. Gre se bolj za to, da pri nekako omejenem času spremljam bolj tisto, kar mi paše. Phableti to niso. Samsung je pa tudi bolj obrobna zadeva, ker poleg phableta menim, da mora nujno umreti še touchwiz. Umreti pa mora grdo, da bo trpel zraven.

Itak pa, zakaj se tukaj prerekamo o offtopic, 6 dni stari (povedal sem, da sem imel gužvo na faksu in da niti spremljal nisem, aj šele da bi kaj napisal) 'novici'? Itak pa Note 3 ni nekaj posebnega, je 5,7" FullHD s Snapdragon 800. Nekaj podobnega, celo večjega, je predstavil Sony z Xperio Z Ultra. Pač samo še ena iteracija top of the line phableta, ki ima za drugo polovico leta 2013 popolnoma pričakovane funkcije in ki, po Samsungovem vzoru, samo doda nekaj šare v tisti obup od touchwiza.

EDIT: čeprav točno tale iPhone ni pretirano drugačen... Ja, ne maram kaj preveč Samsunga (kar se tiče telefonov) :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

detroit ::

torej 700
kar je malo več kot je pri nas na simobilu 5 navadn. Whadafak. Ok torej bo simobil nabil ceno do 800 s 15letno vezavo.

Lej če se neki trolajo s ponudbo kao "subvencioniranih" telefonov naj dajo za 600€ max in to je to
Skero

PrimozR ::

ufek je izjavil:

Mene na iphonu drži predvsem ios, ne pa ti medsebojni boji po prevladi strojne opreme. Na applu vedno vse deluje tekoče, tako da me briga kaj je v notranjosti. Ko pa primeš androidni telefon v roke pa ti ni jasno kam se prelije tista "kao" moč strojne opreme. V uporabniško izkušnjo ziher ne..

Touchwiz. Primi v roke spodoben Android telefon (recimo enega takšnega, o katerem se splača poročati ;) in povej še enkrat. Hint: Nexus.

detroit je izjavil:

torej 700
kar je malo več kot je pri nas na simobilu 5 navadn. Whadafak. Ok torej bo simobil nabil ceno do 800 s 15letno vezavo.

Lej če se neki trolajo s ponudbo kao "subvencioniranih" telefonov naj dajo za 600€ max in to je to

Ne, 5ke ne bo več, 5S bo pa imel enako ceno. Tako kot vedno do sedaj.

Yama je izjavil:

huda novost bi bila da NSA nebi imeli več back-doora v iOSu :)
symbian ftw

Glede na starost in obseg razvoja se pomojem NSA sprehodi v Symbian skozi luknje v ograji, ne potrebujejo vrat :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

ufek ::

PIPI zakaj bi popravljal nekaj kar deluje? ;) Ostajam na Applu in to predvsem zaradi iOS-a in OSX-a.

Edin fail mi je ta 5C. Jobs nebi nikoli pustil tega dati na trg...

TheJack ::

7982884e je izjavil:

Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
nikoli si nisem lastil nobenega smartphona, tko da joke's on you pal!

aja, pa prosim če objasniš to, da je iphone padel v srednji razred v primerjavi s konkurenco??


To je menda jasno samo po sebi. Novi iPhone je po specifikacijah pač telefon srednje klase (HTC one mini, Samsung G4 mini...itd.). Kakšni dodatna pojasnila niso potrebna. Glede na to, da konkurenca tudi že v srednjem razredu nudi večje ekrane z višjo resolucijo, pa Apple počasi pada še nižje. Počasi bodo menda tudi največji Apple fanatiki spregledali, da tisto, kar Apple ponuja za skoraj jurja, pri konkurenci dobiš za tretjino te cene.
Bonis nocet, qui malis parcit.

detroit ::

haha fantje sorry za troll

http://www.bolha.com/telefonija-gsm-apa...
Skero

Chev ::

TheJack je izjavil:

7982884e je izjavil:

Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
nikoli si nisem lastil nobenega smartphona, tko da joke's on you pal!

aja, pa prosim če objasniš to, da je iphone padel v srednji razred v primerjavi s konkurenco??


To je menda jasno samo po sebi. Novi iPhone je po specifikacijah pač telefon srednje klase (HTC one mini, Samsung G4 mini...itd.). Kakšni dodatna pojasnila niso potrebna. Glede na to, da konkurenca tudi že v srednjem razredu nudi večje ekrane z višjo resolucijo, pa Apple počasi pada še nižje. Počasi bodo menda tudi največji Apple fanatiki spregledali, da tisto, kar Apple ponuja za skoraj jurja, pri konkurenci dobiš za tretjino te cene.


Srednji razred za tretjino cene :)) Google ponuja svoj high-end aparat za tretjino cene (Nexus)

Se strinjam s tvojimi izjavami.

obsorsky ::

Samsungje imel enako unpacked event pa nikjer nič o tem..enako bi moralo bit za ostale znamke. Ne pa samo Apple, Apple. To kar piscu novice osebno odgovarja nima veze. Stran je zato da informira, ne da pišeš o tistem kar je tebi ok, kar se pa tebi zdi šrot (k si res neka avtoriteta na tem področju da lahko to rečeš /sarcasm off) pa pustimo ob strani. Novice se pišejo za bralce, ne zase ane. Pa če že o novostih..tudi 5S nima nič novega (ok fingerprint scanner yay :)). Nothing personal :)

ufek ::

TheJack je izjavil:

7982884e je izjavil:

Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
nikoli si nisem lastil nobenega smartphona, tko da joke's on you pal!

aja, pa prosim če objasniš to, da je iphone padel v srednji razred v primerjavi s konkurenco??


To je menda jasno samo po sebi. Novi iPhone je po specifikacijah pač telefon srednje klase (HTC one mini, Samsung G4 mini...itd.). Kakšni dodatna pojasnila niso potrebna. Glede na to, da konkurenca tudi že v srednjem razredu nudi večje ekrane z višjo resolucijo, pa Apple počasi pada še nižje. Počasi bodo menda tudi največji Apple fanatiki spregledali, da tisto, kar Apple ponuja za skoraj jurja, pri konkurenci dobiš za tretjino te cene.


Že samo iOS je vreden več kot tvoja tretjina cene pri konkurenci katero omenjaš. Če imaš optimizacijo (kar jo majhen asortiman produktov Appla lahko nudi), ne potrebuješ 24-jedrni CPU in 128GB rama na ubogem mobitelu, da dostojno poganjaš zadevo. Večina pa samo gleda številke in trobezlja neumnosti.. Ti si že eden izmed teh.

PrimozR ::

ufek je izjavil:

PIPI zakaj bi popravljal nekaj kar deluje? ;) Ostajam na Applu in to predvsem zaradi iOS-a in OSX-a.

Edin fail mi je ta 5C. Jobs nebi nikoli pustil tega dati na trg...

Zakaj ne? Al prodajajo dva enaka telefona (tako kot so pri 4 in 4S) al pa naredijo starejšo verzijo shiny. Če bi bila opcija 5S v ALU ali pa plastiki in če bi kupoval iPhona, bi še premislil. IMO je nasplošno premalo barv v svetu telefonov, vse je preveč črno. Okej, jasno je, da je težko imeti 10 različnih barv s tremi različnimi kapacitetami in vse to imeti na zalogi, ampak nekateri proizvajalci se kar trudijo. HTC je recimo ravno pred kratkim predstavil modra One in One Mini. Problem pri tem je le, da dodatne barve predstavljajo pol leta po izidu telefona...

TheJack ::

Dober komentar tule:

http://www.bug.hr/komentari/kome-treba-...


Še eno moje skromno predvidevanje: Tim Cook ob letu osorej ne bo več na čelu Appla. Družba, ki pred leti delala kroge okrog konkurence in katere predstavitve novih izdelkov so najbolj nestrpno čakali ravno konkurenti (da so jih lahko skopirali), pod Cookovim vodstvom ni predstavila še niti ene pomembne novosti. Niti. Ene. Družba, ki je prej v par zaporednih letih predstavila iMac, iPod, prvo tržno vzdržno prodajo glasbe in ostalih vsebin preko interneta, iPhone, iPad....itd., od leta 2011 predstavlja....nič. Seveda se je dalo sklepati, da bodo šle po Jobsovi smrti stvari navzdol. Ampak tako hitro....?

Seveda zaenkrat prodaja cveti in delnice rastejo. Ampak na stari slavi se ne da dolgo živeti. Če bi bil jaz na mestu lastnikov Appla, bi Cooka zamenjal danes. Sedajle.
Bonis nocet, qui malis parcit.

PrimozR ::

TheJack je izjavil:

7982884e je izjavil:

Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
nikoli si nisem lastil nobenega smartphona, tko da joke's on you pal!

aja, pa prosim če objasniš to, da je iphone padel v srednji razred v primerjavi s konkurenco??


To je menda jasno samo po sebi. Novi iPhone je po specifikacijah pač telefon srednje klase (HTC one mini, Samsung G4 mini...itd.). Kakšni dodatna pojasnila niso potrebna. Glede na to, da konkurenca tudi že v srednjem razredu nudi večje ekrane z višjo resolucijo, pa Apple počasi pada še nižje. Počasi bodo menda tudi največji Apple fanatiki spregledali, da tisto, kar Apple ponuja za skoraj jurja, pri konkurenci dobiš za tretjino te cene.

Govori se sicer, da testirajo 6" iPhona. Ampak kakorkoli že, PPI imajo še vedno visok in so obenem edini, ki ponujajo ~4" high end smartphone. Da je 'samo' dual core tudi ni tak problem, ker več kot dve (hitri) jedri redko kdaj potrebuješ oz. izkoristiš v telefonu. Pa itak je važen celoten paket, kot je bilo omenjeno, iPhone s slabšim hardwareom pogosto deluje boljo. Podobna je zgodba PC vs. konzole pri igrah - če imaš ti nek fiksen hardware, lahko zanj programje v nulo izpiliš in potegneš ven vse, kar se da.

TheJack ::

ufek je izjavil:

TheJack je izjavil:

7982884e je izjavil:

Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
nikoli si nisem lastil nobenega smartphona, tko da joke's on you pal!

aja, pa prosim če objasniš to, da je iphone padel v srednji razred v primerjavi s konkurenco??


To je menda jasno samo po sebi. Novi iPhone je po specifikacijah pač telefon srednje klase (HTC one mini, Samsung G4 mini...itd.). Kakšni dodatna pojasnila niso potrebna. Glede na to, da konkurenca tudi že v srednjem razredu nudi večje ekrane z višjo resolucijo, pa Apple počasi pada še nižje. Počasi bodo menda tudi največji Apple fanatiki spregledali, da tisto, kar Apple ponuja za skoraj jurja, pri konkurenci dobiš za tretjino te cene.


Že samo iOS je vreden več kot tvoja tretjina cene pri konkurenci katero omenjaš. Če imaš optimizacijo (kar jo majhen asortiman produktov Appla lahko nudi), ne potrebuješ 24-jedrni CPU in 128GB rama na ubogem mobitelu, da dostojno poganjaš zadevo. Večina pa samo gleda številke in trobezlja neumnosti.. Ti si že eden izmed teh.


Bravo. Od takih kot si ti, bo Apple fino živel še leto ali dve.
Bonis nocet, qui malis parcit.

PrimozR ::

obsorsky je izjavil:

Samsungje imel enako unpacked event pa nikjer nič o tem..enako bi moralo bit za ostale znamke. Ne pa samo Apple, Apple. To kar piscu novice osebno odgovarja nima veze. Stran je zato da informira, ne da pišeš o tistem kar je tebi ok, kar se pa tebi zdi šrot (k si res neka avtoriteta na tem področju da lahko to rečeš /sarcasm off) pa pustimo ob strani. Novice se pišejo za bralce, ne zase ane. Pa če že o novostih..tudi 5S nima nič novega (ok fingerprint scanner yay :)). Nothing personal :)

Zakaj se zdaj spravljate na ta prekleti Samsung? Lepo sem povedal, da jaz do danes nisem imel časa zaradi faksa. Kaj drugi pišejo pa ni moj problem.

EDIT: itak pa Apple novice vedno sprožijo daleč največ komentarjev, takšnih in drugačnih. In tale je samo še ena, ki to statistiko potrdi.

Zdaj pa samo še čakam, da me nekdo označi za apple fanboya.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Nikec3 ::

TheJack je izjavil:

Čestitke Applu! Verjetno je ni firme na tem svetu, ki že ne vem koliko let predstavlja isti telefon (pravzaprav od smrti Steva Jobsa niso predstavili še niti ene orenk novosti. Ne pri telefonih, ne drugače. Niti ene.), pa jih ljudje še vedno kupujejo kot nori. O novem telefonu se sicer ne da povedati prav nič, razen tega, da je v primerjavi s konkurenco padel v srednji razred in počasi drsi še navzdol.

Sej to ne gre v nedogled. Apple ni pri tej predstavitvi predstavil niti ene inovacije. Ekran pa je kar isti kot na prejšnjem. :D Jaz sem pričakoval večjo ločljivost ekrana in vsaj 128 gb opcijo, pa niti tega ni. Praktično nič novega. Ljudje bodo počasi, počasi začeli odhajati. Razen če Apple spet naredi kakšno revolucijo kot so jo z iPhone 1 in iPadom.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

7982884e ::

TheJack je izjavil:

To je menda jasno samo po sebi. Novi iPhone je po specifikacijah pač telefon srednje klase (HTC one mini, Samsung G4 mini...itd.). Kakšni dodatna pojasnila niso potrebna. Glede na to, da konkurenca tudi že v srednjem razredu nudi večje ekrane z višjo resolucijo, pa Apple počasi pada še nižje. Počasi bodo menda tudi največji Apple fanatiki spregledali, da tisto, kar Apple ponuja za skoraj jurja, pri konkurenci dobiš za tretjino te cene.
LOL, specifikacije?
katere specifikacije? ultraHD ločljivosti zaslona, ki pomenijo samo to, da je poraba energije višja in da je 3D poganjanje počasnejše?
večjedrni procesorji, ki so sami sebi namen oziroma ima število jeder bolj marketniško rabo kot pa dejansko strojno pospeševanje?
ogromni zasloni, zaradi katerih zadeva ne gre v žep in s katero izgledaš smešno ob telefoniranju?

tele zadeve, dragi moj, niso merilo katere klase je telefon.
se čisto strinjam, da ima apple visoko precenjene izdelke, ampak reči da jih konkurenca "prekaša po specifikacijah" je pa iz trte zvito
pa tudi high end telefoni konkurence so precenjeni v božjo mater. 800€ za tako igračko je smiselno za nekoga ki ima 2000€ mesečnih prihodkov, ne pa za študente ki se pasejo pri mamah, kot je sedaj v navadi

Sej to ne gre v nedogled. Apple ni pri tej predstavitvi predstavil niti ene inovacije. Ekran pa je kar isti kot na prejšnjem. :D Jaz sem pričakoval večjo ločljivost ekrana in vsaj 128 gb opcijo, pa niti tega ni. Praktično nič novega. Ljudje bodo počasi, počasi začeli odhajati. Razen če Apple spet naredi kakšno revolucijo kot so jo z iPhone 1 in iPadom.
višjo resolucijo zaslona, pa a te res tako moti ta resolucija?
se zavedaš, da višja resolucija prinaša polno enih kompromisov v obliki: poraba štroma, obremenjenost procesorja, nekompatibilnost s starejšimi aplikacijami? vse to samo zato, da boš lahko gledal 5 cm bližje zato, da uzreš tist piksel?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 7982884e ()

Nikec3 ::

ufek je izjavil:

Mene na iphonu drži predvsem ios, ne pa ti medsebojni boji po prevladi strojne opreme. Na applu vedno vse deluje tekoče, tako da me briga kaj je v notranjosti. Ko pa primeš androidni telefon v roke pa ti ni jasno kam se prelije tista "kao" moč strojne opreme. V uporabniško izkušnjo ziher ne..

Jaz sem pred kratkim menil enako, ampak je Androidu potrebno priznati, da se je precej popravil. Imam HTC One z HTC-jevim "popravkom" Sense 5, pa deluje res lepo. Sem zadovoljen.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

LitralSM ::

PrimozR je izjavil:

TheJack je izjavil:

7982884e je izjavil:

Hvala za čestitke! Sedaj pa le hitro v trgovino, da svoj iPhone 5 zamenjaš za 5S!
nikoli si nisem lastil nobenega smartphona, tko da joke's on you pal!

aja, pa prosim če objasniš to, da je iphone padel v srednji razred v primerjavi s konkurenco??


To je menda jasno samo po sebi. Novi iPhone je po specifikacijah pač telefon srednje klase (HTC one mini, Samsung G4 mini...itd.). Kakšni dodatna pojasnila niso potrebna. Glede na to, da konkurenca tudi že v srednjem razredu nudi večje ekrane z višjo resolucijo, pa Apple počasi pada še nižje. Počasi bodo menda tudi največji Apple fanatiki spregledali, da tisto, kar Apple ponuja za skoraj jurja, pri konkurenci dobiš za tretjino te cene.

Govori se sicer, da testirajo 6" iPhona. Ampak kakorkoli že, PPI imajo še vedno visok in so obenem edini, ki ponujajo ~4" high end smartphone. Da je 'samo' dual core tudi ni tak problem, ker več kot dve (hitri) jedri redko kdaj potrebuješ oz. izkoristiš v telefonu. Pa itak je važen celoten paket, kot je bilo omenjeno, iPhone s slabšim hardwareom pogosto deluje boljo. Podobna je zgodba PC vs. konzole pri igrah - če imaš ti nek fiksen hardware, lahko zanj programje v nulo izpiliš in potegneš ven vse, kar se da.

Glej, ta vlak z PPI fintami si že zamudil. Dejstvo je, da prvi retina zasloni to sploh niso bili (ok, če si jih gledal od zelo daleč), pa tudi ti novi niso kaj dosti.
Bo treba vsaj čez petstotko iti ...

PrimozR ::

TheJack je izjavil:

Bravo. Od takih kot si ti, bo Apple fino živel še leto ali dve.

Kater Ultrabook ima 12 ur avtonomije na Haswellu, na Ivy Bridge jih je pa imel 8? Razen MacBook Aira seveda. Točno to ti da enoten razvoj hardwarea (točna izbira vseh malih komponent) in operacijskega sistema. iPhone je pa samo še en primer tega. Jebiga, dejstva so dejstva.

Nikec3 je izjavil:

Sej to ne gre v nedogled. Apple ni pri tej predstavitvi predstavil niti ene inovacije. Ekran pa je kar isti kot na prejšnjem. :D Jaz sem pričakoval večjo ločljivost ekrana in vsaj 128 gb opcijo, pa niti tega ni. Praktično nič novega. Ljudje bodo počasi, počasi začeli odhajati. Razen če Apple spet naredi kakšno revolucijo kot so jo z iPhone 1 in iPadom.

Po večji ločljivosti ekrana ni nobene potrebe, če je že zdaj retina. Če bodo višali diagonalo, se bo morala ločljivost spremeniti. Ampak potem je pa vprašanje, kako bo z ločljivostjo. Jaz bi na njihovem mestu šel v 5 ikon v širino in potem dal neko standardno razmerje še za višino. Skupaj s temu primerno ločljivostjo seveda.

iPhone ima ločljivost, kakršno ima, z razlogom.

LitralSM je izjavil:

Glej, ta vlak z PPI fintami si že zamudil. Dejstvo je, da prvi retina zasloni to sploh niso bili (ok, če si jih gledal od zelo daleč), pa tudi ti novi niso kaj dosti.
Bo treba vsaj čez petstotko iti ...

Prvi retina zasloni imajo PPI točno tak, kot na petki. Vse kar se je spremenilo s 4 na 5 je nekaj višine. Dimenzije pikslov so enake. Pa razloži, kako to ni retina.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

blackbfm ::

Ljudje bodo počasi, počasi začeli odhajati.


Za vsakega ki gre stran od appla, prideta dva nova:D
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
22795483 (84581) amacar
»

Septembra iPhone 5S in cenejši iPhone 5C (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5422374 (18338) blackbfm
»

Jeseni nov iPhone ali dva (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13441131 (36759) trnvpeti
»

iOS 6.1.1 je zunaj, evasi0n jailbreak še deluje

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
4216540 (14047) lambda

Več podobnih tem