» »

TEDx Triglav uspel

TEDx Triglav uspel

Slo-Tech - Včeraj je v organizaciji slovenskega TEDxLjubljana potekal eden najviše ležečih dogodkov TEDx na svetu (tale x pomeni, da so dogodki neodvisno organizirani od krovnega TED-a, a se podrejajo istemu formatu). Štiri govorce in njihova predavanja smo namreč poslušali v Triglavskem domu na Kredarici na nadmorski višini 2515 metrov. Ideja za dogodek je bil TEDxEverest, kjer so posneli najboljše petminutne govore in jih predvajali ozkemu krogu alpinistov v ABC (Advanced Base Camp) na višini 6500 metrov. Medtem pa je bil TEDxTriglav pravi TEDx, kjer smo poslušali predavanja v živo, pa tudi množica poslušalcev je bila številčnejša. Če se dogodka niste udeležili, je za posredovanje tehle vtisov tam v prvi vrsti sedel tudi Slo-Tech, govori pa bodo tako ali tako dostopni na spletnih straneh TEDxLjubljana.

Točno po urniku se je program začel včeraj (v četrtek) ob 17.00 uri. Zaradi slabega vremena je v sredo celo grozilo, da bo program odpadel in se bo uveljavil scenarij C, to je predavanje v Ljubljani. K sreči se je vreme toliko izboljšalo, da so organizatorji izvedli scenarij B. To je pomenilo predavanja v Triglavski sobi v domu brez helikopterske dostave napredne opreme. Kdor je že bil na Kredarici, ve, da je Triglavska soba majhna v normalni konfiguraciji sprejme 60 ljudi. Organizatorji so presegli sami sebe in vanjo posadili vseh 90 udeležencev - je pa res, da smo sedeli natlačeni huje kakor sardine ter tiho kot miške poslušali, saj ni bilo ozvočenja. A nas glede na zunanjih nekaj stopinj nad ničlo vsaj zeblo ni. Pravzaprav smo imeli kar nekaj sreče, saj je bil dogodek razprodan (če temu lahko tako rečemo, saj so bile vstopnice brepzlačne, le prijaviti se je bilo treba), kar je pomenilo 170 prijav. Če bi prišli vsi, jih ne bi imeli kam posaditi. Kredarica je bila tako ali tako natrpana do zadnjega kotička tudi z ostalimi planinci, ki niso prišli na TEDx, tako da zvečer ni bilo mogoče več niti dobiti proste postelje. Plan A je bil seveda predavanje na prostem ob primernem ozvočenju, a to ni bilo izvedljivo.

Kdo je govoril? Prvi je bil na vrsti psiholog Robert Kržišnik, ki je v angleščini govoril o osebni rasti in nenasilni komunikaciji. To je bil eden izmed precej nenavadnih govorov, saj je Kržišnik temo spremenil po generalki, tako da tudi prireditelji niso točno vedeli, kako bo vse skupaj videti. Navadno se to ne dovoli, Kržišniku pa so pogledali skozi prste tudi zaradi predhodnih pozitivnih izkušenj. Drugi je bil na vrsti Dario Cortese, ki je predstavil nekaj prednosti naravne hrane v primerjavi s kultivirano. Utrinek s predavanja: ste vedeli, da je v Sloveniji 3200 rastlinskih vrst, od tega je polovica (pogojno) užitnih, le odstotek pa smrtnih, tako da nam ni več pomoči? Sledila je Darja Marolt, ki dela za The New York Stem Cell Foundation. Predstavila je novosti na področju razvoja tkiv iz izvornih celic, težave in uspehe na tem področju, ki nam v srednjeročni prihodnosti obljublja, da bo mogoče vzgojiti na primer kostno tkivo za pomoč pri zlomih. Na koncu je oder pripadel še Iztoku Tomazinu, znanemu slovenskemu alpinistu, zdravniku in gorskemu reševalcu (ne nujno v tem vrstnem redu). Za svoj pogled na altruizem in egoizem, pomen gora ter varnost v njih si je zaslužil najdaljši aplavz občinstva. Kar ni presenetljivo, saj so bili tam večinoma planinci.

Uradnega dela dogodka je bilo po poldrugi uri konec. Sledilo je neformalno druženje, ki so ga nekateri nadaljevali pozno v noč (v visokogorskih kočah je že 23. ura pozno v noč), drugi pa so pobegnili spat, da so lahko navsezgodaj napadli Triglav. Najbolj neustrašni so se tja podali še v trdi temi, da so ulovili sončni vzhod.

Naslednji dogodek TEDxLjubljana letos bo v Cankarjevem domu.

11 komentarjev

Mipe ::

Bi mogoče kdo pojasnil, kaj za vraga pomeni TED? Praviloma se v novicah najprej pojasni kratice, ki se uporabljajo!

Pyromanic ::

"TED is a nonprofit devoted to Ideas Worth Spreading. It started out in 1984 as a conference bringing together people from three worlds: Technology, Entertainment, Design."

Mipe ::

Hvala!

fantasycamp ::

Pyromanic je izjavil:

"TED is a nonprofit devoted to Ideas Worth Spreading. It started out in 1984 as a conference bringing together people from three worlds: Technology, Entertainment, Design."


tak govor boš redko tukaj videl

Pyromanic ::

Kopiral sem kaj pomeni TED in da se gre za takorekoč "ideje", ki jih je vredno širiti naokoli.
Ne vem pa kaj misliš s tem, da bom tak govor redko videl. Sem že več takih videl od Ted-a, kot si linkal video.
Ali te moti kratica, Technology, Entertainment, Design, ker lepo piše, da se je tako začelo.
Še vedno širijo ideje, ampak iz vseh strok.

Jst ::

Namesto v Ljubljani imam predlog za: TEDxPostonjskaJama.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Nahrbtnik ::

Dren, majhna soba.... Naključni hribovci na Kredarici zaradi premajhnega prostora tja nismo imeli vstopa.
Smo pa popivali v topli jedilnici. Tudi to ni bilo slabo.
Takle 'mamo.

NSA Agent ::

"Ideas Worth Spreading" In kakšne ideje so to? Komu takšne ideje koristijo...?
Tle je en ukinjen TED prispevek ... komu je Graham Hancock stopil na prste?


The War on Consciousness - Graham Hancock (Removed TED Talk)

RuskiSnajper ::

ideas worth spreading ....
...
..
.

Zgodovina sprememb…

Brane22 ::

Ted je postal vsaj za moje pojme precej crappy.

Silijo se v nekakšne norme, kar je pri dobrih idejah nemogoče.

Ne moreš se obvezati, da boš imel recimo 5 dobrih idej na četrtletje.

Temu primerne so tudi pretavitve, katerih nivo je drastično upadel.

Zame je prečkal kritično mejo, ko se je pojavil Colin Powell s svojimi umotvori o podrejanju vodji in izpoljnjevanju povelj brez razmišljanja. 8-O;((

Da o kojekakvih politikih dvomljivega slovesa ne govorimo. Ali recimo o Hectorju Ruizu.

Ko je potopil AMD, se jpojavil na TEDu s svojo "vizijo prihodnosti"... :))

Imeli so par kul zadev, nekatere bolj resne kot druge ( Lennart Green je zakon), a vse so globoko v preteklosti.

Sedaj gre vse samo v izpolnjevanje kvot politične korektnosti.

CaqKa ::

Brane, še vedno se pa tiste dobre ideje in ted videi vrialno širijo... ne glede na to da so v dobi hitrega interneta postali bolj popularni...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

eventbrite slovenija / bHip

Oddelek: Loža
103609 (2963) Phantomeye
»

TEDx Triglav uspel

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114879 (2388) CaqKa
»

MIT bo revolucioniziral učenje preko spleta

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
136771 (5310) Afo
»

Srečanje v septembru (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15219300 (12081) Nor-mal
»

pot na Triglav

Oddelek: Loža
148146 (7787) BlaY0

Več podobnih tem