» »

pot na Triglav

pot na Triglav

meXem ::

Pozdravljeni,

Prosil bi za kakšen nasvet izkušenega planinca kar se tiče poti na triglav.
Z kolegii smo se odločili da gremo letos poleti na Triglav ( stari smo 21 let in smo vsi aktivni športniki tako da kondicija ni težava), problem pa je po kateri poti je za nas najbolje da gremo gor oz. najprimerneje ...

Sam sem bil dvakrat na triglavu (prvič sem bil star 11 let po tominškovi poti) vendar vedno z skupino izkušenih planincev, zdaj pa bi vlogo vodiča naše skupine kolegov ( 4-5 ) prevzel sam, vendar le če bi se prej prepričal o varnosti in načrtu poti.

Torej zanima me ali bi lahko prišel gor po tominškovi poti brez nekega predhodnega znanja o tej turi (od 11 leta se spomnim bolj malo) oz. če je pot do kredarice dobro označena ali lahko hitro kje falim na kakšnem razcepu poti ???

p.s: za tominškovo pot se najbolj nagibam zato, ker se mi zdi da je najbolj atraktivna in je tudi kar nekaj adrenalina ( drugič sem šel iz pokljuke in se mi je zdelo kot da hodim na pohorje, pa še dosti daljša je)

Lep pozdrav,
Mitja

jalovec09 ::

Po Tominškovi grem jaz letos, sam, kot to počnem 2-3 leta, od kar hodim v gore, nobenega ne kličem več, zato samo en dan prej spakiram in grem, na poti se celo odločam, kam točno grem, lansko leto šel iz Krme, v dobrih 3 urah na vrhu to je bilo prvič, mal me je res bilo strah od Planike naprej, ker sam si, in ne veš kaj te čaka, v družbi pa sploh ni problema, ampak, ko sem videl planince po grebenu, sem si rekel, saj tud sam zmorem, nazaj sem se vrnil na Kredarico, tam mi je delal srce 200 udarcov/minuto a k sreči so šli pred mano eni Hrvati dol in sem šel za njimi prav tako pa še dva Madžara za mano, je le šlo počasi.

Biti sam nekje v gorah, brez kakršniih koli izkušenj je čisto nekaj drugega, kot biti v družbi tam gori in z nekom, ki pot pozna.
Jaz sem si opis shranil na telefon iz hribi.net, sem ga tolikokrat prebral, da sem si zapomnil in zgrešil nisem nikjer.

Letos grem sam an Jalovec, Mangart, Mala Mojstrovka (Hanzova), Kaninsko pogorje, Montaž), Škrlatica, Skuta/grintovec iz severne smeri, vse so zelo težke poti, sem pripravljen, samo še čelado potrebujem.

Zgodovina sprememb…

BlaY0 ::

A mislite v enem dnevu zadevo izpeljat?

Same poti na Triglav niso pretirano tehnično zahtevne, se pa znajo vleči (predvsem za dol). Če ste športniki se ni treba kaj bistveno pripravljat za ta "podvig". Bistveno je da se dobro obujete, da ne bo koga ožulilo že za gor, da imate s seboj rokavice kapo in ostala zaščitna sredstva, malico in veliko pijače (brezalkoholne). Drugače pa zna biti v visokogorju poleti precej nepredvidljivo vreme (nevihte), tako da če že hodite predlagam konec avgusta začetek septembra, takrat je najlepše. Aja pa ne preveč komplicirat in planirat.

MadMicka ::

Če nihče od ostalih še ni hodil po gorah, je treba najprej preveriti, če nima kdo problemov z vrtoglavco. Če ste iz Ljubljane, greste lahko za začetek na Šmarno goro oz. Grmado po plezalni poti. Kar se pa vremena tiče, je pa tako, da že zadnjih nekaj let je najboljše vreme ravno meseca julija in ne avgusta. Osebno najraje delam krožne poti ali pa prečim gore. Npr. lansko leto, ko sem šel na Triglav, sem šel gor po Tominškovi poti, pa potem do doma Valentina Staniča, nato na Kredarico in naprej na Triglav ter na Dolič in do Bohinjskega jezera. Rabiš pač nekoga, da družbo zapelje na izhodišče in jo potem pride iskati, kjer se pač dogovorite. Pa poglejte si zadeve na www.hribi.net.

BlaY0 ::

Lepa krožna z istim izhodiščem je recimo gor na Luknjo pa čez Plemenice nazaj pa po Tominškovi. Ker so fantje fejst, mladi pa poskočni, bo za gor to najhitrejša varianta. Ta je za en dan in dobro kondicijo. Kar se tiče vremena... možno. Zadnjih nekaj let res da nisem hodil dosti po našem visokogorju.

meXem ::

V planu sta dva dni (nimamo namena divjati) in sicer nekje avgusta,

dol sem planiral pot mimo triglavskih jezer in spust čez komarčo, tam vem da ni problema z kakšnimi zajlami in podobno, malo se bojim edino da nebi gor kje falil ...

na spletni strani hribi.net sem si to pot pogledal, opis je lep pa še slike so spodaj, če mi je ta opis dovolj potem je vse ok :)

hvala vsem za odgovore !

BlaY0 ::

Nimaš kaj faliti. Ko boš nad gozdno mejo, boš imel itak vse na dlani in boš videl kje se vijejo kakšne "procesije", tam se gre sigurno na Triglav, ker drugam folk ne roma tako masovno...

energetik ::

meXem je izjavil:

V planu sta dva dni (nimamo namena divjati) in sicer nekje avgusta,

dol sem planiral pot mimo triglavskih jezer in spust čez komarčo, tam vem da ni problema z kakšnimi zajlami in podobno, malo se bojim edino da nebi gor kje falil ...

na spletni strani hribi.net sem si to pot pogledal, opis je lep pa še slike so spodaj, če mi je ta opis dovolj potem je vse ok :)

hvala vsem za odgovore !
Falit ne moreš, ker je vse odlično označeno. Ti samo poskrbi, da imajo vsi gojzarje, v ruzaku pa dolge hlače, anorake, kape, rokavice. Zelo priporočam alpinistično čelado (mislim da se da izposodit v Igluju), ker horde turistov na Triglavu veselo sprožajo kamne. Obvezna so še sončna očala in sončna krema.
In resno vzami nasvet ter preveri, če kateri nima strahu pred višino, ker dejstvo je, da pot na Triglav ni lahka. Tako kot je en že prej omenil - pojdite prej na Šmarno goro po plezalni.

MIHAc27 ::

Jaz sem šel lani preko Krme. Sfalit itak nimaš kje. Pač več ali manj samo v hrib je treba. Markacije so, na razpotjih pa tako ali tako table.

Za prenočišče kar rezerviraj, saj so kapacitete hitro zapolnjene (Še posebno ob vikendih).

Do Kredarce/ Planike je pot 'Turistična' edino vzpon na sam vrh je bolj adrenalinski.
Poleg običajne opreme za v hribe vzemite VELIKO za pit. Jaz sem imel 2 plastenke 1.5 z sabo pa mi je zmanjkalo že na polovici vzpona. Voda v domu pa je zelo draga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MIHAc27 ()

meXem ::

kako je pa z prenočišči ja ?
Kakšne so kaj cene nočitev (verjetno bomo prespali na kredarici ali pa planiki) ?
Spomnim se da so včasih spali planinci v kočah kar spodaj po klopeh in mizah, verjetno je tisto zastojn ali ne? je pa sigurno bolše zaspat na mehkem jogiju in se zjutraj zbudit spočit ...

MadMicka ::

Najboljš, da par tednov prej pokličete in rezervirate postelje. Tule je seznam koč in telefonske http://www.pzs.si/index.php?stran=Sezna... Na Triglavu je pač gužva.

Sicer pa pomoje zaradi varnosti tak, ki ne zmore na Triglav v enem dnevu gor in dol, niti ne bi smel gor.

ToniT ::

Iti dol čez Komarčo je po moje neumnost. Nabijaš kolena po tisti strmini. Boljše je iti dol čez Krmo.

MIHAc27 ::

Lani je bilo 20€ po osebi v skupinski sobi (20 oseb). Če hočete bit sami v sobi pride dražje.

Če je kdo včlanjen v PD ima 50% popust (Članarina pa pride okoli 10€).

MadMicka: Jaz bi verjetno zmogel na Triglav v enem dnevu, a bi moral bolj hiteti, verjetno tudi utrujenost bi bila večja itd.
Iz Kredarice na Triglav sem rabil 3 ure. Ne toliko zaradi slabe kondicije, temveč veliko tudi zaradi čakanja. Priznam lahko tudi, da me je bilo malce strah, tako da sem šel še bolj počasi in previdno. Sam vzpon na vrh se teško primerja z potjo do doma.
V dolino bi verjetno prišel že v temi. Kar pa močno poveča nevarnost. Pa še potem utrujen vozit do doma...

Zvečer super razgled na z zahajajočim soncem obsijani vrhovi.
Pa tudi prav fino se je bilo zjutraj zbuditi, zopet z super razgledom. Malo pomalicat potem pa spet na pohod.

joze28 ::

Po komarči dol je malo bosa, potem raje čez Komno, pa pot s Planike na Triglav je lažja kot s Kredarice.

Slovenske planinske poti so zelo dobro markirane, je skoraj nemogoče zgrešit, če imaš dobro vidljivost(da ni megle kjer vidiš slabih 10m)

Zaradi dobro označenih poti je pri nas veliko tujcev.

BlaY0 ::

Fantje, če se nočte cjazit in bi se radi izognili romarskim procesijam (recimo 100 žensk na Triglav), še enkrat predlagam Plemenice. Je sicer dost zajl ampak pot ni tako zahtevna za take mlade kerlce ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kdaj in kako na Triglav? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14837896 (9148) PunkDude
»

Ferate pri nas in v tujini

Oddelek: Šport
143188 (2257) Excavator
»

Večdnevni izlet po hribih - predlogi

Oddelek: Loža
154858 (4424) PrimozBo
»

Gorništvo

Oddelek: Loža
234815 (4271) MadMicka
»

A kdo sploh hod v gore/hribe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
777779 (4780) jcb

Več podobnih tem