Forum » Šola » [Matematika] Naloga iz verjetnosti
[Matematika] Naloga iz verjetnosti
Randomness ::
Tema Vprašanje v zvezi z rand() funkcijo je kot "stranski produkt" navrgla naslednje zanimivo vprašanje (v taki obliki ga je definiral technolog):
Izžrebamo n števil iz intervala [0,1). Kolikšna je verjetnost, da bodo ležala na intervalu z močjo L; 0 <= L < 1? Predpostaviš lahko, da so vsa števila enako verjetna in da so posamezna žrebanja med seboj neodvisna.
Če sem prav razumel technologa, se je bolj nagibal k domnevi - čeprav ni izključil druge možnosti - da naloge po vsej verjetnosti ni mogoče rešiti po analitični poti, sam pa sem domneval drugače. Izkaže se, da res obstaja closed-form rešitev. No, pa da vidimo, kateri slo-tech junak jo bo prvi našel.
Izžrebamo n števil iz intervala [0,1). Kolikšna je verjetnost, da bodo ležala na intervalu z močjo L; 0 <= L < 1? Predpostaviš lahko, da so vsa števila enako verjetna in da so posamezna žrebanja med seboj neodvisna.
Če sem prav razumel technologa, se je bolj nagibal k domnevi - čeprav ni izključil druge možnosti - da naloge po vsej verjetnosti ni mogoče rešiti po analitični poti, sam pa sem domneval drugače. Izkaže se, da res obstaja closed-form rešitev. No, pa da vidimo, kateri slo-tech junak jo bo prvi našel.
MaFijec ::
Pravilno je dolžina intervala in ne "moč".
Ko pogledaš iz prave strani, je seveda, kot ponavadi, odgovor preprost.
Zaradi izziva za druge prihranim postopek za kasneje.
d = L je dolžina interval.
Odgovor:
n*( d^(n-1) )*(1-d) + d^n
Ko pogledaš iz prave strani, je seveda, kot ponavadi, odgovor preprost.
Zaradi izziva za druge prihranim postopek za kasneje.
d = L je dolžina interval.
Odgovor:
n*( d^(n-1) )*(1-d) + d^n
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MaFijec ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kateri elektro stimulator kupitiOddelek: Loža | 14616 (12903) | goodrich |
» | Vprašanje v zvezi z rand() funkcijoOddelek: Programiranje | 5488 (4678) | fireice |
» | Numerična matematikaOddelek: Šola | 1755 (1521) | tx-z |
» | Ne verjemi Wikipediji prav preveč (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 8435 (5203) | MarkookraM |
» | Pomoc pri matematiki.Oddelek: Šola | 3292 (2053) | A. Smith |