» »

Mnenje o tem podiplomskem studiju

Mnenje o tem podiplomskem studiju

tiran2000 ::

Razmisljam o temle studiju:

http://www.ttu.ee/studying/masters/mast...

Pa me zanima kaj mislite o programu (predmetnik itd), ce mogoce kdo pozna ki je dejansko bil tam...

Zakaj ravno Estonija?

- ker je poceni zivljenje in moznost brezplacnega studija, bojda celo stipendije (zahod (zda in Britanija) z astronomskimi solninami odpade- nemsko pa ne znam)
- povezave z nato centrom in izkusnje Estoncev na podrocju IV

Ne mislim se sploh zaposlovati v SLO na tem podrocju (ker imamo pac obupno stanje), najverjetneje sploh ne bi vec prisel v SLO nazaj ce grem tja... Kaj pa za tujino bi bil ta profil dovolj zanimiv?- vase mnenje

poweroff ::

Težko rečem, ker zadeve ne poznam, ampak vedeti je treba par dejstev:

1. Estonija je zelo e-država, vsi so ožičeni, uporabljajo internetne storitve, itd. Ta država tudi služi kot nekakšen testbed za razvoj določenega segmenta tehnologij. Kljub vsemu je to država iz nekdanjega Vzhodnega bloka, zato ima marsikje na Zahodu nekoliko negativen predznak. Če delaš na področju varnosti pa je zaupanje zelo pomembno, zato so taki negativni predznaki lahko problematični.

2. Do znanih napadov pred nekaj leti so Estonci zelo veliko vlagali v razvoj internetnih storitev, praktično nič pa v varnost. Slučajno sem imel v tistem času vpogled v njihovo organiziranost na področju informacijske varnosti in stanje je bilo porazno. Od takrat dalje pa so se tega področja začeli zavedati in vanj tudi vlagati. To pomeni, da neke dolge tradicije sicer nimajo, imajo pa očitno kar nekaj motivacije.

To je moj komentar na njihovo trditev "An internationally recognised qualification" - zaenkrat tak naziv še ne šteje prav dosti. Zato je pomembno predvsem kakšno konkretno znanje boš odnesel.

Pozoren bodi tudi na takele trike:

"International guest lecturers from related industries and institutions (banks, CERT, NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence et al.)"


Sliši se zanimivo, ampak v praksi to izgleda tako, da pride nek uradnik NATA za par ur nakladat o varnosti - pri čemer ne pove nič konkretnega - in to je to.

Malce tricky mi zveni tudi tole:
Entry qualification Bachelor´s Degree in Economics, Science, Engineering or a related field.


Daje mi misliti, da bo tak program nekoliko bolj družboslovno orientiran, kar pomeni, da bo poudarek na usabilityu informacijske varnosti, zakonodaji (problem: je lahko zelo country specific!), itd. Nisem povsem prepričan koliko so taki kadri dejansko zaposljivi v npr. kakšnem Google Network Securityu... se pa lahko motim.

Toliko zaenkrat. Žal vidim, da se je treba prijaviti do danes, do polnoči. Upam, da se boš dobro odločil
sudo poweroff

Isotropic ::

v nemciji obstajajo tudi razni studiji v anglescini

tiran2000 ::

Hvala za komentarja... Nisem se mislil prijavit letos (imam se neke obveznosti tako v sluzbi kot na eni fakulteti), tako da ne zmanjkuje casa...

V Nemciji ni studija, ki bi se ukvarjal s tem podrocjem in je v anglescini (vsaj jaz ga ne poznam)... Ce ga slucajno poznas, na dan z besedo... Ne mislim pa studijev, ki imajo en predmet ali dva iz tega podrocja, ker to nima smisla...

Glede vsebine tehnicne in druzboslovne pa pise tole:

By choosing electable courses, it is possible to specialize in one of the following directions or to make a suitable mix:

Organizational aspects. Law, organisation, psychology, standards, etc.
Technological aspects. Networking, attack/defence technology, cryptography.

Hmm bom malo maile poslal se naokoli tem studentom, ki studirajo tam...

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

No, moje mnenje je, da je zakonodaja sicer zelo zanimivo in uporabno področje, vendar je smiselno,d a spoznaš različne modele (se pravi primerjalno pravni študij). Organizacija in psihologija je bolj tako-tako. Če imaš družboslovno ozadje po mojem mnenju ne rabiš dodatne "specializacije" za to. Standardi... odpreš knjigo, pa pogledaš.

Tehnični vidiki pa so lahko zelo zanimivi, vprašanje je, kako zastarele zadeve se učijo. Pri nas neke firme prodajajo nmap skeniranje omrežja kot penetracijske teste... upam, da ni tam cel študij zgrajen na tem nivoju.

Ima pa pri nas podoben študij Fakulteta za varnostne vede. Samo tisto je bolj žalost (moje mnenje).
sudo poweroff

tiran2000 ::

Vem kasen je studij na fvv... zalost je predvsem zato, ker so zaribal celo smer zaradi trme in denarja... So predmeti ki so dobri (npr.pri kezmahu in se komu)... Je pa velik del, ki je larifari (policijski program) ... feri je izstopil sredi izvajanja studija ven (financne tezave bojda) in zato so spremenil celoten tretji letnik programa, ki bi moral biti tehnicen... Nov program bo pa izvajal samo se fvv samostojno... Medtem ko stari studenti naj bi diplomirali tako na fvv in feri, navkljub umikanju predmetov...naziv bodo imeli pa oboji isti, kar je skregano z vsako logiko... To je pac SLO kjer si to lahko dovolijo...

Drugace sem gledal tudi tole https://webapp.ltu.se/epok/public/uppex... ... Tudi svedi imajo kar solidne pogoje za studiranje oz nizke solnine, je pa res da je tam zivljenje izredno drago

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Šola
466344374 (6566) nejc_nejc
»

Informacijska varnost (VS) - neakreditiran študij?

Oddelek: Šola
93735 (3405) urli
»

Študij informatike - VŠ

Oddelek: Šola
253733 (3235) PrihajaNodi
»

KAM na faks? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6814971 (12197) sandmat
»

šola In varnost

Oddelek: Informacijska varnost
325130 (3978) poweroff

Več podobnih tem