» »

Ali je to fer do delodajalca (porodniška)?

Ali je to fer do delodajalca (porodniška)?

Temo vidijo: vsi

Utk ::

Okapi je izjavil:

Zakaj se sprenevedate? Marsikatera ženska je že splavila natančno zaradi "kariernih" vzrokov. Tudi vse tiste, ki so splavile, da bi redno končale srednjo šolo ali faks, so v to vključene. Temu se reče načrtovanje družine (splav je pač tudi ene vrste kontracepcija).

O.

Je razlika, če je to naredila zaradi sebe, ali zaradi nekega projekta oz. podjetja. Zato to ni nobena opcija v povezavi s podjetjem. Če bi hotela splav, te teme ne bi bilo, ampak bi ga že zdavnaj morala naredit. Zgleda da se je odločla, da je otrok bolj pomemben. Od tu dalje se nima več kdo kaj vtikat in to sploh omenjat kot možnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Daedalus ::

Če sem bil preveč neposreden in si razumel kot žaljenje, se opravičujem. Ni bil moj namen


Vzeto na znanje. Sicer pa tudi jaz nisem vedno prijazen ;)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

imagodei ::

Jaz govorim o tem, da imaš na eni strani ključnega človeka v nekem projektu. Menda je punca tako redek diamant, da se zaposleni bojijo za prihodnost podjetja, če ona odide, ker bo zamenjavo next to impossible najti.

Zdej, mogoče ta punca res crnjači za 800 EUR. Ampak, če je res tak hudec, ima verjetno konkretno plačo, recimo nekje 3-4x višjo. Oz. še kakšne drugačne bonuse, individualno pogodbo... Zaposlili so jo verjetno zato, da je ne bi kdo drug. Če je res tak redek diamant.

In če je res tak redek diamant, potem ji teh 10 let, ko je delala pogodbeno (če sem prav zasledil, je delala tudi pri drugih naročnikih), ni bilo hudega. Spet - ni crnjačila za 800 EUR. Nenazadnje si je tudi brez redne zaposlitve upala privoščiti otroka, ane? ;(( In da se je odločila zaposliti ter se s tem odreči delu za druge naročnike, je verjetno dobila ponujeno primerno plačo

Dejmo mal vse to v perspektivo postavit, ane.

Skratka, bolj kot debatiramo, bolj je jasno, da ne gre za neko neuko čistilko, niti za komercialistko, ki dviguje telefone in pošilja prospekte strankam. Zdej, seveda je možno, da gre za ubogo bivšo študentko, ki so jo potem še vrsto let nategovali z raznimi pogodbami in je delala cele dneve za tistih 800 EUR mesečno. Možno je, da v vsem tem času ni pogruntala, da je vredna minimalno 3k EUR mesečno. Možno je, da so jo zaposlili prav tako za 800 EUR + malica in prevoz.

Ampak je malo verjetno.

Jaz izhajam iz tega, da dela na pomembnem projektu in da je ključen človek. V biznisu je že 10 let. Ni nek začetnik, verjetno se zna prodat in je dobro plačana. Da se odloči za nosečnost, če se zaveda, da bo rojstvo otroka padlo v kritično obdobje, je pač popolna neodgovornost. Še večja neodgovornost je, da za nosečnost ve že vsaj 4 mesece in da ji je že ves ta čas jasno, da bo rojstvo otroka korenito vplivalo na njeno zmožnost delati na projektu, pa se ji ni zdelo vredno povedat odgovornim osebam.

A si to lahko privošči? Seveda. Ali je prav, da jo zakon ščiti? Seveda. Ali je prav, da jo naročnik ter vodja projekta zaradi neodgovornosti očrnita pri vseh poslovnih partnerjih? Seveda.
- Hoc est qui sumus -

opeter ::

@imagodei: hvala za zadnji post. Kot sem že napisal, točne podatke ne vem (in tudi niso pomembni), lahko pa napišem, da punca ziher ne dela za 1000 EUR neto mesečnega zaslužka. Pri tem projektu pa se baje gre za več mio evrov ...

Ampak pravim, to prvo zadevo sem le slišal. Temo sem odprl samo z namenom, da vas vprašam, kaj vi menite o tej situaciji. To je vse.

Še vedno pa sta odprti še dve zadevi iz prvega posta, hehe:

Ali pa drug primer: znanec mi je pripovedavel (dela pri eni od lokalnih izpostav RTV Slovenije), da se je punca (pre)zaposlila iz enega javnega zavoda v drugega. Po dveh mesecih je že najavila, da je v četrtem mesecu nosečnosti in bo kmalu šla na porodniško.

Pa še en primer, katerega sem slišal: ženska je postala noseča zaradi tega, ker se niso razumeli z nadrejenimi in je zato po hitrem postopku odšla na porodniško (baje ima nekega znanca v komsiji, da so ji to zrihtali). Seveda je ta zadnji primer samo govorica, ne morem potrditi resnice. Vem pa, da bo rodila čez kakšen mesec. Torej le niso govorice.


:D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

driver_x ::

Oba primera nimata veze z nosečnostjo, kar je pravica vsake ženske, ki ji ne more nihče oporekati (kakor ne more nihče oporekati, če se bi se iz kakršnega koli vzroka odločila za splav). Sporno je edino to, če nekdo zaradi poznanstev neupravičeno dobi bolniško. Odhod ženske na porodniški dopust je sicer lahko za delodajalca zoprna zadeva (poznam iz prve roke), vendar tako pač je. Kot je že bilo povrdano, je v zdravih firmah to rešljiv problem.

connel ::

Imaš probleme z nosečimi ženskami a kaj opeter?

opeter ::

connel je izjavil:

Imaš probleme z nosečimi ženskami a kaj opeter?


Ne. Samo me (je) zanima(lo) vaše mnenje.

Navsezadnje bi lahko bil primer tudi npr. kakšen moški, ki se je ravnokar (pre)zaposlil iz enega (javnega) podjetja v drugega ter se pretvarja (nosečnice se seveda ne morejo oz. se to pri njih slejkoprej opazi/vidi, če so res noseče) in se na vsemogoče načine izogiba delu ... gre na bolniško. Po možnosti je z zdravnikom še v sorodstvu, ta pa mu pač zrihta papirje. Sicer to dolgoročno ne bo mogel delat, navsezadnje take zadeve čez čas pregleda komisija, sploh po tistem, ko pride pod okrilje ZZZS-ja, lahko pa kar škoduje delodajalce. Zato je po mojem mnenju vprašanje postavljeno čisto pravilno: ali je to fer do delodajalca?

Ampak dobro, to drugo je že bolj ekstremni primer in se seveda z nosečnicami ne more primerjat.

Itak pa veste, da v javnem sektorju samo tak (vsaj po trenutni zakonodaji) ne moreš odpustiti zaposlene. Če slabo delajo (ali so leni) itn. enostavno premešča iz enega mesta na drugo, iz ene pisarne v drugo itn.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gendale ::

Opeter, ti si se tuki ubistvu zajebal, ker si napisal, da gre za nosečo žensko. Napisal bi, da je podjetje zaposlilo osebo x, ki je prej za njih delala pogodbeno, malo po zaposlitvi pa je oseba x rekla, da bo delala še 4 mesece, potem pa ne več. Dodal bi še, da je oseba x važna za nek projekt in to je to. Nič o tem, da gre za žensko in da je ne bo ker gre na porodniško.
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

opeter ::

Nič nisem zajebal, ker sem napisal točno takšno zgodbo kot sem jo slišal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

gendale ::

Si, ker to, zakaj ona gre, ni bistveno. Enako fer je do delodajalca, če bi šla ker je drugje dobila boljšo službo/se je poročila z bogatim tipom in ji ni več treba delat/bo postala klošarka/...
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

gendale ::

Drugač je pa ta situacija zelo podobna temu - Prisoner%27s dilemma @ Wikipedia
Se pravi je za delavca/delodajalca v praktično vseh primerih bolje bit sebičen. Žal.
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Tear_DR0P ::

imagodei - ti govoriš predvsem v idealnem svetu, kjer so vsi igralci pošteni. Ženski ne moreš rečt neodgovorna krava, če se je odločila za zelo odgovorno opcijo in sebi ter svojemu potomcu zagotovila določeno pozicijo, ki ji je nasprotna stran ni bila pripravljena dati. Razumem da je zajebano biti delodajalec in računati na človeka, ki ti v ključnem trenutku spizdi. Ampak je tudi zajebano biti delavec, ki se več let trudi za firmo in te firma v ključnem trenutku odfuka. od enega izmed redkih modov v tej temi bi pričakoval vsaj malo zmožnosti, da zna videti obe strani in takrat ko postavlja absolutne trditve (v obliki žaljivk) upošteva to, da dejansko ne pozna situacije in sodbo postavlja na podlagi neke ocene situacije, ki si jo je postavil v glavi.

če je ženska že več let v firmi in ena izmed ključnih oseb za poslovni proces, kot je napisal OP, je v osnovi delodajalec prasec, ker ji ni že prej omogočil zaposlitve in ji namignil, kdaj bo v delovnem procesu imel dovolj časa, da bi si ona lahko privoščila dete.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Mavrik ::

Tear_DR0P: imagodeu očitaš, da ne vidi obeh strani, potem pa ti sam pišeš argument z izključno enega samega vidika in osebo na drugi strani proglasiš za prasca.

Ni kul to no.
The truth is rarely pure and never simple.

Looooooka ::

Tema se je zacela z vprasanjem, ko se zenska na novo zaposli in zamolci molcecnost.
Nekje vmes ste borci za pravice zensk privlekli ven 10 let delovne dobe in groznega delodajalca...plus neke 30 letne izkusnje te osebe.
Fascinating :)

alphasaphir ::

Projekt za vec miljonov evrov, ki je odvisen od ene nosece zenske. Delodajalec naj bo hvalezen za vsak njen delavnik in poskrbi za zamenjavo: njeno ali svojo.

Malo me skrbi za otroka, ker taka nezamenljiva zenska je zagotovo karieristka. Zna biti, da ni povedala za nosecnost, ker je do zadnjega razmisljala o splavu (3.mesec).

Ali je prav, da jo naročnik ter vodja projekta zaradi neodgovornosti očrnita pri vseh poslovnih partnerjih? Seveda.

Potem je tudi prav, da ona na to odgovori nazaj s tozbo in z zgodbo na kak svet na kanalu A, potem ni vprasanje kdo bo na koncu bolj crn.

Sem pa kljub vsemu mnenja, da je tudi ona, poleg vodje/sefa/lastnika ena izmed neodgovornih v celi zgodbi. Lahko bi povedala ze prej, ampak ce bi bilo iz preracunljivosti ali iz gole neodgovornosti bi zagotovo dalj casa odlasala. Ce pa obstaja vprasanje ali bi dobila zaposlitev v kolikor bi povedala za svojo nosecnost takoj, pa je ravnala zelo odgovorno. Do svoje druzine. To pa za moje pojme ni vredno ne obsojanja, blatenja, ocrnitve, ali cesarkoli podobnega.

Tear_DR0P ::

Looooooka je izjavil:

Tema se je zacela z vprasanjem, ko se zenska na novo zaposli in zamolci molcecnost.
Nekje vmes ste borci za pravice zensk privlekli ven 10 let delovne dobe in groznega delodajalca...plus neke 30 letne izkusnje te osebe.
Fascinating :)


Nekje vmes je OP napisal še tole:

opeter je izjavil:

Utk je izjavil:

V čem je sploh problem? V dveh tednih je zabredla tako globoko, da ne morejo v 4 mesecih najti druge? Ali so jo tako dolgo iskali, da ne morejo v 4 mesecih najti druge? Potem so lahko veseli, če pride kdaj nazaj v to firmo.


Lepo sem napisal, da dotična ženska že en cajt dela za to podjetje (pogodbeno: avtorska, podjemna, kaj tretjega, saj je vseeno). Področje dela pozna do potakosti, zdaj pa mu je delodajalec dal "nagrado" v obliki redne zaposlitve. Potem pa je delodajalca pod dveh tednih seznanila s tem, da je pač noseča in gre čez X mesecev na porodniško.

Ne moreš ti samo tako enostavno zamenjat neko osebo, ki dela že ene 10 let za podjetje (pa tudi za druge) kot zunanja sodelavka na zelo specifičnem področju, kjer je dejansko pravi strokovnjak (skoraj brez konkurence) kar tako čez 24 ur zamenjati. Sploh po tistem, ko si jo enkrat zaposlil.


imagodei ima prav, ko trdi, da odgovorna oseba ne bi sprejela odgovornosti na projektu, če se zaveda, da je ne bo zmgola nositi. na vseh ostalih področjih pa vsi plavamo v kalni vodi in mečemo na plano pavšalne enostranske ocene ali celo stališča in se kregamo na različnih osnovah. kot pravi Mavrik, sem tudi jaz podal preveč enostransko pogled, ko sem pokazal na delodajalca, ko sem hotel samo reči, da če je delodajalec več let to žensko držal na nekih nestalnih oblikah zaposlitve in izigraval sistem, lahko sicer tarna, ko je nekdo sistem izigral proti njemu, ampak si je pač sam kriv. seveda je lahko situacija tudi kakorkoli drugačna.

Na osnovno vprašanje pač ni mogoče enoznačno odgovoriti, ker je odgovor od primera do primera različen.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

alphasaphir ::

Na osnovno vprašanje pač ni mogoče enoznačno odgovoriti, ker je odgovor od primera do primera različen.

Jaz poznam eno reklo, ki osvetli medaljo iz druge plati:
Baba cula, baba rekla


Je pa Platon v drzavi rekel:
Good people do not need laws to tell them to act responsibly, while bad people will find a way around the laws.


In na podlagi teh "dejstev" ki lahko, da so celo popolnoma neresnicna je seveda zabavno sodit neki imaginarni nosecnici zaradi njene neodgovornosti. Ali se v drugem primeru postavit njej v bran in oznacit delodajalca za neodgovornega.

Miljonski posli ogrozeni zaradi takih v postli. Telenovela. Mogoce lahko opeter kaj bolj povrta in dozivimo kak zanimiv zasuk. Mogoce je pa direktor ocka...

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Jaz že cel čas trdim, da poznamo veliko premalo dejstev. Kamot ima lahko tudi delodajalec cel kup masla na glavi. Res je, da moraš biti neverjetna zvezda, da večmilijonski projekt baziraš na eni osebi, ki lahko zanosi, zboli za rakom, ali pa se smrtno ponesreči v prometni nesreči. In je za povrh "nezamenljiva". Dejansko je lahko ženska ena bivša študentka, ki so jo "sprehajali" za 800 EUR mesečnega dohodka (no, opeter pravi, da ni tako).

Vse to je res. Vendar pa, informacije ki jih imamo, kažejo da ne gre za tak primer izkoriščanja.

Po drugi strani tako trdim, da po desetih letih "freelancanja" ta ženska ni bila neizkušeno pišče. Zato mi je skrajno nerazumljivo, da je ženska za nosečnost povedala šele v petem ali šestem mesecu. Sodeluje vendar na pomembnem projektu, ključni datumi so znani, critical path je znan, njena vloga je jasna... Tukaj ni kaj filozofirat, ona je točno vedela kdaj in kako jo bodo potrebovali!

En možen scenarij v zvezi z njeno nosečnostjo in kako bi odgovorna oseba morala reagirat:

Punca je zanosila cca mesec dni pred začetkom projekta, za nosečnost je že vedela. Vodja projekta jo povabi k sodelovanju, ona se dobi na sestanku, kjer ji razložijo za kaj gre ter približni timetable. Odgovorna oseba bi na tem mestu povedala, da zaradi osebnih razlogov ne more sodelovati, ker se ji križajo načrti ravno v času, ko bo projekt v kritični fazi. Morda bi še silili vanjo, jo prepričevali in morda bi bila "prisiljena" povedati za nosečnost, da bi pač odnehali.

Pazi to: morda bi ji celo ponudili redno zaposlitev, da bi si premislila. Morda se je zato odločila taktizirat. Odgovorna oseba, ki ji pravkar ponujajo sodelovanje na večmilijonskem projektu, ki ji naročnik in vodja zaupata do te mere, da ji ponujata ključno vlogo; odgovorna oseba, ki ji za to delo najbrž ponujajo tudi mastno plačilo in ki se zaveda, da je dober rezime tisto, kar je vredno največ, za obljubo zaposlitve seveda ne bo prodala svojih načel. Itak se zaveda, da jo, če bo situacijo pošteno zapeljala, čaka še mnogo projektov v prihodnosti. Če pa je šla taktizirat, njena dejanja povejo o njeni (ne)odgovornosti vse.

Kakor koli - če na tem mestu ni povedala za nosečnost, potem je bila očitno mnenja, da bo z levo roko obvladala oboje. Da bo zmogla negovati novorojenčka in furat projekt. Da ji bo pri negi novorojenčka nekdo izdatno pomagal. Ali pa, da bo stvar rešila drugače - pravočasno poiskala ustrezno zamenjavo, ipd. Vsekakor pa odgovorna oseba ne bi šla v projekt s figo v žepu, torej da bi v času dogovarjanja sprejela timetable, se zavezala opraviti delo, nato pa po štirih mesecih povedala, da se je "samo hecala", ker je pač noseča.


So še druge variante: recimo, da je zanosila ravno v času začetka projekta in torej v času, ko so se dogovarjali za sodelovanje, še ni vedela za nosečnost. Dosti se od zgornjega scenarija ne spremeni - ko je izvedela za nosečnost, bi morala takoj obvestiti vodjo, da žal ne bo šlo. Magari bi ga prosila za diskretnost in povedala, da je noseča, da tega ni vedela pred X tedni, ko je sprejela delo. Spomnimo - ne gre za naivno in neizkušeno študentko.

Možno je, seveda, da je zanosila kasneje, med samim projektom. To je že samo po sebi neodgovorno, če pač ni že v naprej bila 100% prepričana, da bo lahko izpeljala oboje - nego dojenčka in projekt. Kako bo to storila, je njen problem. Ob vsej kontracepciji, "Morning-After" tabletkah in predvsem ob odgovornem planiranju družine, je izgovor "Zgodilo se je, kaj morem - projekta ne morem izpeljat" tako debilen, da si ne zasluži resne obravnave. Si pa punca zasluži vso grajo in vse možne negativne reference.

Precej dobra prijateljica je pred časom šla v tujino na post doktorski študij. S partnerjem sta si ful želela otroka, ampak sta pač sklenila, da bo moral počakat. Otrok je bil rojen 9 mesecev po zaključku njenega študija.

Zakaj je odgovorno planiranje nosečnosti kul, kadar gre za osebne razloge, kadar pa gre za sodelovanje na projektu je pa to nenadoma rizik, ki ga mora sprejeti delodajalec/vodja projekta?
- Hoc est qui sumus -

connel ::

Verjetno niti 1% zgodbe ni resničen, tko da je vse moraliziranje pravzaprav čisto bv.

PaX_MaN ::

opeter je izjavil:

Če bi delodajalec to vedel, je seveda ne bi zaposlil, ker bo zdaj zaradi nje imel izgube saj dela na področju, kjer ni tako enostavno nadomestiti človeka.
[...]
Kaj pa, če s tem zafrkneš delodajalca in lahko firma propade, sploh, če si ti kakšna ključna oseba?

Med vrsticami praviš torej da ko ženska rodi postane opravilno nesposobna (ker jo bo nujno moral nekdo zamenjat).
Js bi reku da to ni fer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

alphasaphir ::

Jaz sem povrsno prebral, sem mislil, da je povedala v 4. mesecu nosecnosti. Hipoteticno se vedno bolj nagibam k temu, da je ona bolj neodgovorna kot sef nesposoben.


Če bi delodajalec to vedel, je seveda ne bi zaposlil, ker bo zdaj zaradi nje imel izgube saj dela na področju, kjer ni tako enostavno nadomestiti človeka.


Pa je imel sploh alternative prej? Sklepam, da slabe, glede na to, da jih zdaj prakticno ni in bodo zaradi nje izgube? Ali bi brez nje sploh dobili posel?

Kaj pomeni "imel izgube"? Manj dobicka kot planirano?

Mehmed ::

Kaj je s to mantro, da jo je delodajalec izkoriscal deset let?

A to ze privzeto velja, da ce nisi redno zaposlen te izkoriscajo? Mogoce komu ustreza imeti vec svobode, mogoce vec sluzi tako.

Ali to zato ponavljate, da lahko prodate, kako je njeno ravnanje samo edina mozna reakcija na desetletje krivic pa zatiranj?
Ker iz zgodbe se da izpeljati samo to, da je ona prva ravnala nefer. Vse ostalo so stereotipi o zlobnih delodajalcih, s katerimi se upravicuje za nazaj.

PaX_MaN ::

Invictus je izjavil:

Delodajalec ne sme ženske to vprašat, ker bi šlo za diskriminacijo.

Nojano:
Če kot bodoča mati sklepate delovno razmerje 58 dni ali manj pred predvidenim datumom poroda, morate delodajalca obvestiti o nastopu porodniškega dopusta ob sklenitvi delovnega razmerja.

Kok mora bit to šele prst v rit.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Okapi ::

Sodeluje vendar na pomembnem projektu, ključni datumi so znani, critical path je znan, njena vloga je jasna... Tukaj ni kaj filozofirat, ona je točno vedela kdaj in kako jo bodo potrebovali!
Ali pa točno ve, da njena 100% prisotnost ni tako grozno pomembna za izvedbo projekta, kot Opeter napleta. Hebiga, drugi bodo morali mogoče malo bolj švicati in kakšno naduro narediti, pa bo projekt prav tako uspel. Ona bo še vedno lahko na voljo dve uri na dan po skypu ali telefonu, če se jim bo kaj zatikalo in ne bodo uspeli najti vsaj približno ustrezne zamenjave. Zaradi lagodja drugih se odpovedovati otroku bi bila pač bedarija.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

kr1ženska ::

Mehmed je izjavil:

Kaj je s to mantro, da jo je delodajalec izkoriscal deset let?

A to ze privzeto velja, da ce nisi redno zaposlen te izkoriscajo? Mogoce komu ustreza imeti vec svobode, mogoce vec sluzi tako.

Ali to zato ponavljate, da lahko prodate, kako je njeno ravnanje samo edina mozna reakcija na desetletje krivic pa zatiranj?
Ker iz zgodbe se da izpeljati samo to, da je ona prva ravnala nefer. Vse ostalo so stereotipi o zlobnih delodajalcih, s katerimi se upravicuje za nazaj.

Iz tega se da sklepat, da je ona 10 let čakala da jo zaposlijo in je bilo njeno dejanje povsem logično. Ne vem od kje zgražanje, kako grozna oseba je?

Ko omenjaš izkoriščnaje.. ni ravno izkoriščanje, v bistvu sploh ne vem kaj je avtorska pogodba ki je zadnje časa tako popularna. "zaposleni" ni ne ptič in ne miš. Slovenija vedno bolj drvi v ameriški sistem zdravstva, ipd, oni se trudijo prevzeti evropski sistem..

Poznam punco, ki je 4leta zaposlena na ministrstvu preko avtorske pogodbe pa išče drugo službo, da bo nekoč lahko imela družino. Kdo je tukaj svinski? Trenutno "podjetje" ki špara na njen račun ali ona ki bo nekoč delala v drugem podjetju in imela otroke??
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Elbert Hubbard

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

Okapi je izjavil:

Sodeluje vendar na pomembnem projektu, ključni datumi so znani, critical path je znan, njena vloga je jasna... Tukaj ni kaj filozofirat, ona je točno vedela kdaj in kako jo bodo potrebovali!
Ali pa točno ve, da njena 100% prisotnost ni tako grozno pomembna za izvedbo projekta, kot Opeter napleta. Hebiga, drugi bodo morali mogoče malo bolj švicati in kakšno naduro narediti, pa bo projekt prav tako uspel. Ona bo še vedno lahko na voljo dve uri na dan po skypu ali telefonu, če se jim bo kaj zatikalo in ne bodo uspeli najti vsaj približno ustrezne zamenjave. Zaradi lagodja drugih se odpovedovati otroku bi bila pač bedarija.

O.

Tudi to je možno. Preveč je neznank, da bi lahko zaključili karkoli.

Anyway, v hipotetičnem primeru, ki ga vlečem skozi svoje poste, bi pričakoval drugačno ravnanje te ženske.
- Hoc est qui sumus -

Mehmed ::

kr1ženska je izjavil:


Iz tega se da sklepat, da je ona 10 let čakala da jo zaposlijo in je bilo njeno dejanje povsem logično. Ne vem od kje zgražanje, kako grozna oseba je?


Evo spet. To, da je ona cakala 10 let ravno na to zaposlitev ne mores izpeljat iz tega. Lahko si pa izmislis, ce hoces njo prikazati kot zrtev in delodajalca kot bad guya. Kar skoraj moras, da ne izpade ona bad guy.
En tak velestrokovnjak pac ne caka deset let, da ga zaposli ena firma, ki bo zdaj zdaj propadla. Nima smisla. Bolj verjetno je, da si pusca odprte roke, da svoje veleznanje prodaja na vec koncih.

In se enkrat, kdor izhaja iz tega, da je ta njen delodajalec njo nategoval deset let, mu zgolj pripisuje tist stereotip o delodajalcih pa delavcih kot bogih zrtvah. Ker ni nic v tej zgodbi kar bi kazalo na to.
Ko se pa enkrat prepricate v to, pa ni vec problem s karmo opletat. Si je zasluzil. Pa tudi ce ne, so ostali delodajalci tok pokvarjeni, da si je v njihovem imenu zasluzil.
Bullshit v glavnem.


Temeljno vprasanje, ki ga tako vztrajno ignorirate, pa ni kaj bi bilo delodajalcu drugace.
Ce bi njo pobralo jutri ali bi sla drugam, bi najebal. Ampak dilema ni tu.
Vprasanje je a se spodobi, ko se zapletes v en tak projekt, povedati tako vazno stvar takoj.
Nima veze a si redno al prek pogodbe v projektu. Nima veze a si ga cakal deset let.
Cisto enostavno vprasanje je, ce si se zavezal, a bos tako vazen detajl povedal sele ko imas zakonski rok, takrat ko se ti najbolj splaca ali takoj, ko izves.
Takoj ko izves je moralno pravilen odgovor; ostalo je preracunljivost. Tudi, ce bi bil delodajalec hinavec, ni nic manj preracunljivo in neodgovorno.
Tudi ce uspesno prodas kako si zrtev, te to ne opere preracunljivosti oz. neodgovornosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mehmed ()

gzibret ::

Lejte, fantje.

Mlade ženske pač zanosijo. Če zaposliš žensko s končanim faxom med 25-30 let ali pa žensko s srednjo šolo okoli 20. leta je velika verjetnost, da bo zanosila. To je treba všteti v enačbo. Pika. Če direktor/vodja projekta oz. kdorkoli ne naredi, oz. pozabi naredit, je z njim nekaj narobe, in ne z žensko, ki si želi materinstva.

To, da ne pove takoj.... Tisti, ki trdite, da bi to mogla naredit, nimate pojma o nosečnosti in starševstvu. Saj marsikatera niti ne ve 2 ali 3 mesece, da je noseča. Nosečnost se medicinsko potrdi z UZ šele nekje v 3 mesecu nosečnosti. Verjetnost za spontani splav je zelo velika celo do nekje 5. meseca, konec 3. meseca se opravi tes glede downovega sindroma, če je le-ta slab, se opravijo dodatne preiskave, ki se vlečejo še globoko v 4. mesec. Torej, do 4. meseca nobena niti ne ve, ali je s plodom vse OK, ali bo imela spontani splav ali navadni splav (če je s plodom kaj narobe). Nekateri pa tukaj zahtevate, da pove svojemu šefu, da je noseča prej, kot svojim staršem.... cccc....
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

reeves ::

+1

In v četrtem mesecu je tudi povedala. Sam sicer nimam nobene firme, sem pa organizator oz. vodja enote z 22 zaposlenimi. In ena izmed najpomembnejših stvari mi je, da imam za vsako delovno mesto naučene vsaj 3 ljudi. Primarni, ki je nekako najboljši v tem, ter 2 sekundarna (ker sta enakovredna).
Zakaj?
Recimo, da gre primarni na dopust. Nadomesti ga en sekundarni. Kaj pa če ta zboli ali doživi nesrečo ali kaj podobnega? Imam še enega v rezervi, ker se mi ne zdi pošteno do delavca da ga kličem naj pride z dopusta (pa tudi če doma pred TV-jem čepi). Verjetnost, da bodo vsi trije naenkrat nedosegljivi je pa minimalna.
Direktor ali vodja ne sme NIKOLI ampak res NIKOLI dovoliti, da je nek projekt ali celo celo podjetje odvisen samo od enega človeka. To se mi zdi skrajno neodgovorno in nedopustno do vseh zaposlenih. Če bo nek projekt ali celo cela firma propadla zaradi enega samega človeka (pa da to ni direktor, ki samo krade denar) potem je tukaj eden in edini krivec direktor oz. vodja podjetja.
Pa sploh ni pomembno ali je to ženska, ki bo šla na porodniško, ali pa moški, ki je včeraj dobil potrjeno diagnozo da ima raka.

MilanP ::

kar je važn je da po novem tut tipi loh zanosjo

mislm, dobijo froca in zginejo za pol leta

da naujo sam ženskam rekl da jih nemorjo vzet k kaj pa če bojo mele bambine

opeter ::

reeves je izjavil:

Direktor ali vodja ne sme NIKOLI ampak res NIKOLI dovoliti, da je nek projekt ali celo celo podjetje odvisen samo od enega človeka. To se mi zdi skrajno neodgovorno in nedopustno do vseh zaposlenih. Če bo nek projekt ali celo cela firma propadla zaradi enega samega človeka (pa da to ni direktor, ki samo krade denar) potem je tukaj eden in edini krivec direktor oz. vodja podjetja.
Pa sploh ni pomembno ali je to ženska, ki bo šla na porodniško, ali pa moški, ki je včeraj dobil potrjeno diagnozo da ima raka.


Tudi s tem se strinjam. Kot sem že v enem prejšnjem postu napisal, kovanec ima vedno dve plati.
Seveda bi bilo logično, da ne staviš samo na enega konja. Ampak v tem primeru se je zgodilo ravno to.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

imagodei ::

@Mehmed,

This!

Evo, preprosto in direktno povedano tisto, kar sem jaz morda pretirano zapletal. Imamo sicer informacijo iz tretje roke, dejstva so lahko prirejena; ampak če izhajamo iz povedanega, se je smešno obešat na neka zakonska določila, pa na zaščito nosečnic in zasebnosti. Če vsaj polovica tega, kar je OP napisal o tej gospe (gospodični) drži, očitno ne gre za eno izkoriščano delavko.

Mehmed je izjavil:

Temeljno vprasanje, ki ga tako vztrajno ignorirate, pa ni kaj bi bilo delodajalcu drugace.
Ce bi njo pobralo jutri ali bi sla drugam, bi najebal. Ampak dilema ni tu.
Vprasanje je a se spodobi, ko se zapletes v en tak projekt, povedati tako vazno stvar takoj.
Nima veze a si redno al prek pogodbe v projektu. Nima veze a si ga cakal deset let.
Cisto enostavno vprasanje je, ce si se zavezal, a bos tako vazen detajl povedal sele ko imas zakonski rok, takrat ko se ti najbolj splaca ali takoj, ko izves.

Še več: primerjat tole situacijo s tem, da te povozi vlak ali pa da med igro šaha postaneš tetraplegik, je povsem nekorektno. Umreti oz. težko se poškodovati v nesrečnem slučaju seveda ni moralno sporno; je pa moralno sporno, da se dogovoriš za neko delo, pa ga ne opraviš, ker:
a) si vedel v naprej, da ga ne boš mogel opraviti
b) zaradi lastne krivde pride do takšnih okoliščin, da ga ne moreš opraviti.

Situacija je primerljiva s tem, da se zavežeš k pomembnemu projektu, čeprav veš, da imaš točno med tekom projekta planirano npr. 6 mesečno odsotnost, ker se boš pripravljal na odpravo na Nanga Parbat. Oz., se zavežeš k projektu, čez 14 dni pa začneš organizirat odpravo.
- Hoc est qui sumus -

reeves ::

Še več: primerjat tole situacijo s tem, da te povozi vlak ali pa da med igro šaha postaneš tetraplegik, je povsem nekorektno. Umreti oz. težko se poškodovati v nesrečnem slučaju seveda ni moralno sporno; je pa moralno sporno, da se dogovoriš za neko delo, pa ga ne opraviš, ker:
a) si vedel v naprej, da ga ne boš mogel opraviti
b) zaradi lastne krivde pride do takšnih okoliščin, da ga ne moreš opraviti.

Situacija je primerljiva s tem, da se zavežeš k pomembnemu projektu, čeprav veš, da imaš točno med tekom projekta planirano npr. 6 mesečno odsotnost, ker se boš pripravljal na odpravo na Nanga Parbat. Oz., se zavežeš k projektu, čez 14 dni pa začneš organizirat odpravo.


Res je. Vendar se mora vodja zavedati, da ne živimo v idealnem svetu polnem poštenjakov in računati tudi na kakšne sporne stvari (upaj na mir, pripravljaj se na vojno)
Delavec, ki bi ustrezal točki a) bi pri meni dobil odpoved po zelo hitrem postopku.
Če pa nekdo pade s stola ker je menjal žarnico ter se polomil, ga pa ne bom krivil, čeprav je odsoten zaradi lastne krivde.

imagodei ::

gzibret je izjavil:

Mlade ženske pač zanosijo. Če zaposliš žensko s končanim faxom med 25-30 let ali pa žensko s srednjo šolo okoli 20. leta je velika verjetnost, da bo zanosila. To je treba všteti v enačbo.

Ja, poglej no. Nekaj je redna zaposlitev neke komercialistke, računovodkinje, geodetinje, voznice avtobusa, prevajalke, itd., nekaj pa je zavezat se, da boš ključni človek enega projekta, s točno določenimi datumi, znano kritično potjo, zahtevanim datumom zaključka, penali zaradi zamude... Način zaposlitve sploh ni važen. Tukaj govorimo o moralni odgovornosti posameznika, ki je v sLOLenijastanu res na nizki točki (in zato stvari rešujemo z raznimi zakoni, ki morajo bodočemu delodajalcu prepovedovat poizvedovanje po nosečnosti).

gzibret je izjavil:

Saj marsikatera niti ne ve 2 ali 3 mesece, da je noseča.

Ja, redke so take, najpogosteje kakšne 16-letnice, ki še nimajo redne menstruacije. Pa neodgovorne ženske, ki prakticirajo nezaščiten priložnostni seks. Če se ženska trudi zanositi, gre 1 teden po zamujeni menstruaciji kupit test, ki nosečnost potrdi z 99% zanesljivostjo.

gzibret je izjavil:

Nosečnost se medicinsko potrdi z UZ šele nekje v 3 mesecu nosečnosti.

Kakšne pa sedaj kvasiš? Če ženska želi, se nosečnost lahko potrdi z UZ že prej. Seveda, če ni razloga, ginekologi naročajo na prvi pregled nekako v 8-9 tednu. So pa hitri testi izjemno zanesljivi. Če ženska dvakrat testira v razmaku 1-2 dni in je obakrat pozitivno, praktično ni več možnosti, da ne bi bila noseča.

gzibret je izjavil:

Nekateri pa tukaj zahtevate, da pove svojemu šefu, da je noseča prej, kot svojim staršem

Ponovno, ker se očitno le stežka prime. Ne govorimo o komercialistki, ki hodi na šiht od 7-15h, pač pa o gospe, ki se je obligirala sodelovati na (baje) več milijonskem projektu in ji je bilo (glede na podatke, ki jih imamo) zaradi njene vloge najbrž ponujen zelo visok znesek.

V idealnem svetu prijaha princ na belem konju, vsa dekleta so kraljične in staršem poveš za nosečnost prej kot šefu. V realnem svetu pa je včasih treba naredit kakšno izjemo.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

imagodei ::

reeves je izjavil:

In v četrtem mesecu je tudi povedala.

Povedala je v 5 mesecu, kolikor sem jaz prebral. In ja, kake 4 mesece prepozno, če gre res za tak projekt, kakor navaja OP. Vsaka ženska si mora sama odgovorit na vprašanja, koliko pomembna okoliščina je nosečnost, kakšen vpliv ima na njena druga področja in komu ter kdaj bo povedala. Če pri večmilijonskem projektu za več mesecev zamolči, da v kritični fazi ne bo mogla sodelovati, pač tvega splošno zgražanje in negativne reference za naprej.

Kje pa so po vaše meje? Kaj pa, če bi bila npr. astronavtka, čez 9 mesecev ima planiran polet, ona pa zanosi? Čez 1 mesec že točno ve, da je noseča, ampak ne, ona še ni povedala svojim staršem, zato tudi odgovornim na vesoljski agenciji ne bo povedala. Priprave tečejo, no, nekje v četrtem mesecu pove staršem, v petem mesecu pa se vendarle odloči povedat še delodajalcem. A to je kul?

reeves je izjavil:

In ena izmed najpomembnejših stvari mi je, da imam za vsako delovno mesto naučene vsaj 3 ljudi. Primarni, ki je nekako najboljši v tem, ter 2 sekundarna

Žal tole ni vedno možno. Imaš strokovnjake, ki jih zelo težko nadomestiš, ali pa je to povezano z visokimi stroški. V našem podjetju smo imeli top strokovnjaka za programiranje FPGA-jev, pa je odšel. Verjetno mu vodstvo ni uspelo ponuditi tistega, kar je želel. 2 leti že iščemo ustrezno zamenjavo, tudi v tujini. Stvari ne poznam dovolj podrobno, verjetno bi za mesečno plačilo 5k neto nekoga že našli; tako pa v dveh letih še nismo našli nekoga, ki bi ustrezno stopil v njegove čevlje. Drugi razvojniki so dovolj obremenjeni z lastnimi projekti, tako da izučit druge enostavno nikoli ni bila realna opcija.

reeves je izjavil:

Vendar se mora vodja zavedati, da ne živimo v idealnem svetu

En trenutek mi razlagaš o idealni situaciji, kjer imaš ta luksuz, da imaš za vsako delovno mesto izobražene 3 ljudi, drugi trenutek pa praviš, da idealnega sveta ni?

reeves je izjavil:

Delavec, ki bi ustrezal točki a) bi pri meni dobil odpoved po zelo hitrem postopku.

Se pravi, če bi v podjetju pripravljali projekt in bi vanj povabili žensko, ki je npr. 8 tednov noseča (in to ve), ona bi pristopila navidez ful resno, dali bi ji naloge, se dogovorili za plačilo, zaradi svojih kompetenc bi bila ena glavnih nosilk projekta - potem bi pa čez 2 meseca, ko bi bil projekt že orenk v teku, prišla do tebe, češ da je 4 mesece noseča in da čez 4 mesece odhaja na zaslužen porodniški dopust...? Bi dobila odpoved? Ker to je točno to: v naprej je vedela, da dela ne bo mogla opravit.

reeves je izjavil:

Če pa nekdo pade s stola ker je menjal žarnico ter se polomil, ga pa ne bom krivil, čeprav je odsoten zaradi lastne krivde.

Tukaj sem imel v mislih žensko, ki zanosi, čeprav se ji to jasno križa z zavezami, ki jih je dala. Ali pa moškega, ki si splanira 6-mesečno ekspedicijo v džungle Južne Amerike, čeprav je pred tem pristal, da bo sodeloval na projektu. Gre pa za redkega strokovnjaka.
- Hoc est qui sumus -

reeves ::

Povedala je v 5 mesecu, kolikor sem jaz prebral. In ja, kake 4 mesece prepozno, če gre res za tak projekt, kakor navaja OP. Vsaka ženska si mora sama odgovorit na vprašanja, koliko pomembna okoliščina je nosečnost, kakšen vpliv ima na njena druga področja in komu ter kdaj bo povedala. Če pri večmilijonskem projektu za več mesecev zamolči, da v kritični fazi ne bo mogla sodelovati, pač tvega splošno zgražanje in negativne reference za naprej.


Jaz sem pa prebral, da je povedala da bo čez 4 mesece šla na porodniško. In na porodniško gre lahko 1 mesec (28 dni) pred rokom, kar pomeni, da bo čez 5 mesecev rodila. 9 minus 5 je pa včasih bilo 4.

Kje pa so po vaše meje? Kaj pa, če bi bila npr. astronavtka, čez 9 mesecev ima planiran polet, ona pa zanosi? Čez 1 mesec že točno ve, da je noseča, ampak ne, ona še ni povedala svojim staršem, zato tudi odgovornim na vesoljski agenciji ne bo povedala. Priprave tečejo, no, nekje v četrtem mesecu pove staršem, v petem mesecu pa se vendarle odloči povedat še delodajalcem. A to je kul?


Ha, ha. Polete so prestavljali že zaradi dosti manjših stvari kot je nosečnost. KLIK

Žal tole ni vedno možno. Imaš strokovnjake, ki jih zelo težko nadomestiš, ali pa je to povezano z visokimi stroški. V našem podjetju smo imeli top strokovnjaka za programiranje FPGA-jev, pa je odšel. Verjetno mu vodstvo ni uspelo ponuditi tistega, kar je želel. 2 leti že iščemo ustrezno zamenjavo, tudi v tujini. Stvari ne poznam dovolj podrobno, verjetno bi za mesečno plačilo 5k neto nekoga že našli; tako pa v dveh letih še nismo našli nekoga, ki bi ustrezno stopil v njegove čevlje. Drugi razvojniki so dovolj obremenjeni z lastnimi projekti, tako da izučit druge enostavno nikoli ni bila realna opcija.


In vendar že 2 leti iščete drugega delavca in niste propadli. Očitno vaše podjetje ni bilo odvisno samo od tega top strokovnjaka.
Kar je tudi pravilno.

En trenutek mi razlagaš o idealni situaciji, kjer imaš ta luksuz, da imaš za vsako delovno mesto izobražene 3 ljudi, drugi trenutek pa praviš, da idealnega sveta ni?

3 naučeni delavci za vsako delovno mesto niso niti idealen svet niti luksuz, ampak varovalka.

Se pravi, če bi v podjetju pripravljali projekt in bi vanj povabili žensko, ki je npr. 8 tednov noseča (in to ve), ona bi pristopila navidez ful resno, dali bi ji naloge, se dogovorili za plačilo, zaradi svojih kompetenc bi bila ena glavnih nosilk projekta - potem bi pa čez 2 meseca, ko bi bil projekt že orenk v teku, prišla do tebe, češ da je 4 mesece noseča in da čez 4 mesece odhaja na zaslužen porodniški dopust...? Bi dobila odpoved? Ker to je točno to: v naprej je vedela, da dela ne bo mogla opravit.


Jaz bi jo že v štartu vprašal če bo projekt izpeljala do konca, če ne bo nepredvidenih okoliščin. Če bi rekla ne, ker bom rodila jo pač ne bi postavil za ta projekt. Če bi rekla da bo, potem bi se mi zlagala in seveda dobila odpoved.
Tako, da odgovor na tvoje vprašanje je DA.

Tukaj sem imel v mislih žensko, ki zanosi, čeprav se ji to jasno križa z zavezami, ki jih je dala. Ali pa moškega, ki si splanira 6-mesečno ekspedicijo v džungle Južne Amerike, čeprav je pred tem pristal, da bo sodeloval na projektu. Gre pa za redkega strokovnjaka.


Žal ne znam brat misli. Napisano je bilo na splošno.

gzibret ::

Imago - kjer je volja, je tudi pot. Argument, da je milijonski projekt šel v franže zaradi ene zanositve je na trhlih nogah. Če bi bile tudi druge zadeve pošlihtane, takšna motnja ne bi smela imeti hujših posledic. Drugo je, če ti pol ekipe umre v prometni nesreči, ampak dokaj predvidljiva in-ne-takojšnja odsotnost ene osebe ne sme imeti hujših posledic. ČPo mojem skromnem mnenju, če bi bili odnosi pošlihtani, bi se s tisto žensko lahko vseeno nekako dogovorili za "mehak" in postopen odhod na porodniško. Če so odnosi OK, se da vse dogovorit.

Kot je že eden pred mano dejal - saj pri moških je isto. Vsakega lahko doleti rak, ali še huje, infarkt, in ga ni več od danes na jutri. Na vse to moraš računat, pri milijonskih projektih še toliko bolj, kot pri manjših, nekaj tisoč € velikih zadevah.

Sicer pa tudi moralno mislim, da je eno novo življenje vredno več, kot pa 10 milijonov TB mlatenja slame tukajle, in tudi v tisti firmi zlivanja hektolitrov gnojnice po nekomu. Šef se naj spoka, ker očitno ni sposoben furati tako velikih zadev.
Vse je za neki dobr!

TESKAn ::

Tukaj sem imel v mislih žensko, ki zanosi, čeprav se ji to jasno križa z zavezami, ki jih je dala.

Kaj pa če je kontracepcija zatajila (niso 100%)? OP ni nič napisal, ali je bila nosečnost načrtovana ali ne (česar najverjetneje ne ve ne on, ne šef podjetja). Se morajo ženske, ki so pomembne za izvedbo projekta, za čas trajanja tega projekta (recimo dve leti) vzdržat seksa? Pa moški tudi lahko fašejo kak zoprn STD, da bo ziher, dajmo moralno pravilo: če si pomemben/nenadomestljiv člen za podjetje pomembnega projekta, se moraš za čas trajanja projekta odpovedat seksu. Pa da ne bomo malenkostni in da izločimo vsakršno možnost, da bi bili nefer do delodajalca, razširimo: če si pomemben/nenadomestljiv člen za podjetje pomembnega projekta, se moraš za čas trajanja projekta odpovedat vsakršni aktivnosti, kjer obstaja verjetnost, da se ti zgodi kaj, kar bi ti onemogočalo sodelovanje na projektu za daljši čas. Sem spadajo (med drugim): seks, ekstremni športi, tek, kolesarjenje, vožnja z motorjem, odhod na dopust, hoja do bližnje trgovine, hoja do službe...skratka, da bomo fer do delodajalca, naj si tako pomemben člen ekipe v službo prinese armaflex in spalko, da se mu ja ne bi kaj zgodilo in bi bil ogrožen ne samo projekt, ampak tudi usoda podjetja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

49106 ::

Ha, ha. Polete so prestavljali že zaradi dosti manjših stvari kot je nosečnost. KLIK


This, combined with a predicted 80 percent chance of unfavorable weather, prompted launch managers to delay the flight at least 24 hours.

Parlo americano?

Kaj pa če je kontracepcija zatajila (niso 100%)?


Kaj ima kontracepcija s tem, da se je lotila projekta noseča? Ali pa s tem, da je tajila dokler je bilo mogoce?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

imagodei ::

reeves je izjavil:

Jaz sem pa prebral, da je povedala da bo čez 4 mesece šla na porodniško. In na porodniško gre lahko 1 mesec (28 dni) pred rokom, kar pomeni, da bo čez 5 mesecev rodila. 9 minus 5 je pa včasih bilo 4.

Ja, saj - to je v petem mesecu.

reeves je izjavil:

Ha, ha. Polete so prestavljali že zaradi dosti manjših stvari kot je nosečnost.

Ne sprašujem, ali so kdaj premikali polete zaradi vnetega tura. Izognil si se odgovoru, ali je kul, da bi astronavtka zamolčala nosečnost do npr. napolnjenega 4. meseca nosečnosti, čeprav bi ji bilo povsem jasno, da v vesolje ne bo šla.

A zmoremo razumet razliko pri vsej stvari? Gre za neko osnovno človeško in poslovno kulturo, ne za to, ali zakon nekaj dopušča ali ne.

reeves je izjavil:

In vendar že 2 leti iščete drugega delavca in niste propadli. Očitno vaše podjetje ni bilo odvisno samo od tega top strokovnjaka.
Kar je tudi pravilno.

Ni tako simpl: k sreči gre za bazični razvoj, v ozadju ni nekega naročila, za katerega bi plačevali penale za zamudo. Poleg tega je nekdo na tem projektu delal, vendar je njegovo znanje premajhno. Če bi bili vezani na neke fiksne roke, bi bilo podjetje verjetno pripravljeno drago plačat (preplačat) nekega strokovnjaka, ki bi bil na podobnem nivoju kot prvi.

In nenazadnje: ne glede na to, da nismo vezani na datum, ta projekt sedaj stagnira, vanj je bilo vloženih že več 10.000, morda celo več 100.000 EUR, pa še vedno ne prinaša dobička.

reeves je izjavil:

Tako, da odgovor na tvoje vprašanje je DA.

Aha, se pravi, če bi bila noseča na začetku projekta in bi te zavajala, da bo projekt speljala, bi jo verjetno odpustil. Se ti zdi bistveno drugače, če na začetku projekta ne bi bila noseča, bi pa zanosila kasneje in sicer v takšnem času, da bi planirani datum poroda padel v kritični del projekta. Ob tem bi ti 4 mesece prikrivala nosečnost in te zavajala, da bo projekt izpeljala do konca?

Mislim, da bova na koncu kar sklepčna.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

gzibret je izjavil:

Imago - kjer je volja, je tudi pot. Argument, da je milijonski projekt šel v franže zaradi ene zanositve je na trhlih nogah. Če bi bile tudi druge zadeve pošlihtane, takšna motnja ne bi smela imeti hujših posledic.

Ja, pa saj je že nekaj časa jasno, da ni bistveno vprašanje to, ali bo firma crknila zaradi te ženske. Jasno je tudi, da je v splošnem OK, da zakonodaja krije delojemalke v takšnih primerih. Ampak, dajmo za božjo voljo reči še kakšno pametno na temo (poslovne) etike take ženske. Spet se bom ponovil: tukaj ne govorimo o teti, ki dela v sprejemni pisarni, govorimo o nekom, ki so mu zaupali ključno vlogo v velikem projektu. Zavračam verjet pravljici, da so takšno odgovornost ponudili študentki oz. eni junior oblikovalki brez izkušenj.

Vprašanje je čisto preprosto: projekt ima znan začetek in konec, znane naloge, kritično pot, znane milestone. Ali je kul, da se ženska spreneveda, da bo projekt izpeljala, ko bi vendar morala predajat posle? Spreneveda pa se morda že od samega začetka projekta, morda pa "samo" zadnjih nekaj mesecev.

gzibret je izjavil:

Po mojem skromnem mnenju, če bi bili odnosi pošlihtani, bi se s tisto žensko lahko vseeno nekako dogovorili za "mehak" in postopen odhod na porodniško. Če so odnosi OK, se da vse dogovorit.

Glede tega se popolnoma strinjam. Izhajam iz tega, kar je povedal opeter - mogoče pa se ženska dejansko čuti sposobno speljat ta projekt ne glede na nosečnost in ne glede na obremenitve z nego novorojenčka. Morda je pripravljena 1 teden po porodu že 2 uri na dan biti dosegljiva za projektni team. V tem primeru morda zganjam nepotreben pogrom.

gzibret je izjavil:

Sicer pa tudi moralno mislim, da je eno novo življenje vredno več, kot pa 10 milijonov TB mlatenja slame tukajle, in tudi v tisti firmi zlivanja hektolitrov gnojnice po nekomu. Šef se naj spoka, ker očitno ni sposoben furati tako velikih zadev.

Sori, to je demagogija. Ja, je eno novo življenje vredno več. Ampak, lepo prosim, življenje in nosečnost se da načrtovat. Vse kar je opeter tukaj navedel pa kaže, da je punca preteklih 10 let precej investirala v svojo kariero, nepredstavljivo se mi zdi, da ne bi mogla počakati še nekaj mesecev.

Še enkrat naj spomnim na primer, ki sem ga navedel: zelo dobra prijatelja sta bila stara že oba čez 30 let in sta želela otroka. Ona je planirala postdoktorski študij in žal je moral otrok ta čas počakati. Zaradi njenega postdoca sta šla v tujino, otrok je bil tudi ta čas "on hold". Devet mesecev po zaključku njenega študija in povratku domov je bil otrok rojen.

V življenju si pač postavljaš neke prioritete. Mnogi najprej kupijo stanovanje, si zgradijo hišo, preden imajo otroke. Zakaj je tako kalkulirat OK, ko pa damo v enačbo nek poslovni projekt, je pa kar naenkrat kul, če ženska zanosi kljub zavezi, da bo opravila svoj del obveznosti?
- Hoc est qui sumus -

Super Sonic ::

Ampak, dajmo za božjo voljo reči še kakšno pametno na temo (poslovne) etike take ženske.

To ti pade v vodo takoj, ko vidiš primer, ko neko x zdravilo zbije ženskim kontracepcijskim tabletom zaščito do te mere, da ženska zanosi. Ali pa poči kondom med odnosom. Ali pa se zgodi kaj petega. Jaz sem imel en tak primer, ko je sodelavka z uporabo trenutnih zdravil zmanjšala zaščito redne kontracepcije in zanosila ob edinem spolnem odnosu, ki ga je tisti čas imela.

Torej, kako boš rangiral poslovno etiko, če se ženski nosečnost lahko zgodi, kljub temu, da je bila skrbna in zaščitena? In kdo si sedaj ti, da boš od nje zahteval uničenje življenja?

Ko je enkrat življenje ustvarjeno, rabiš precej, precej jajc, da greš v splav. Tko je rekla ta sodelavka, ki je prej vseskozi govorila, da je še premlada za otroka.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

gzibret ::

imagodei> Sori, to je demagogija. Ja, je eno novo življenje vredno več. Ampak, lepo prosim, življenje in nosečnost se da načrtovat. Vse kar je opeter tukaj navedel pa kaže, da je punca preteklih 10 let precej investirala v svojo kariero, nepredstavljivo se mi zdi, da ne bi mogla počakati še nekaj mesecev.

Tudi to je demagogija... Toliko horror zgodb o (ne)uspešnih poskusih zanositev in travm, povezanih s tem sem že slišal, da tale mit o možnostih načrtovanja družine potone po celi črti. Človek lahko planira, kdaj ne-zanosit, ne more pa planirat kdaj zanosit. Morda se je ona ženska s partnerjem trudila že dolga leta.... pa ni nikomur tega povedala... Neplodnost oz. slaba plodnost je danes pri nas tabu tema. Imeti otroka ne gre takole, kot si nekateri morda predstavljajo: hop, dajmo enga spečt, daj noge narazen 7 dni po menstruaciji in hopa cupa - noseča si. Še posebej, če gre za ženske, ki jim tiktaka urica, nekje po 30-em.

Prijetno branje vsem, ki še vedno verjamejo o mitu glede načrtovanja zanositve: http://med.over.net/forum5/list.php?67
Vse je za neki dobr!

reeves ::

This, combined with a predicted 80 percent chance of unfavorable weather, prompted launch managers to delay the flight at least 24 hours.

http://news.cnet.com/8301-19514_3-20028...
Jack Swigert @ Wikipedia

Parlo Google?

Ja, saj - to je v petem mesecu.

Res je. Sorry

Ne sprašujem, ali so kdaj premikali polete zaradi vnetega tura. Izognil si se odgovoru, ali je kul, da bi astronavtka zamolčala nosečnost do npr. napolnjenega 4. meseca nosečnosti, čeprav bi ji bilo povsem jasno, da v vesolje ne bo šla.

Ni kul. Zanjo, ker ne bo šla v vesolje. Za vesoljsko agencijo pa to ne bo hud udarec, ker imajo varovalke (glej zgornja linka)

Ni tako simpl: k sreči gre za bazični razvoj, v ozadju ni nekega naročila, za katerega bi plačevali penale za zamudo. Poleg tega je nekdo na tem projektu delal, vendar je njegovo znanje premajhno. Če bi bili vezani na neke fiksne roke, bi bilo podjetje verjetno pripravljeno drago plačat (preplačat) nekega strokovnjaka, ki bi bil na podobnem nivoju kot prvi.

In nenazadnje: ne glede na to, da nismo vezani na datum, ta projekt sedaj stagnira, vanj je bilo vloženih že več 10.000, morda celo več 100.000 EUR, pa še vedno ne prinaša dobička.

Seveda ni simpl. Izguba pomembnega člena sigurno ni lahka in tudi nisem nikoli rekel da je. Pravim pa, da to ne sme biti razlog za propad projekta ali celo celega podjetja.

Aha, se pravi, če bi bila noseča na začetku projekta in bi te zavajala, da bo projekt speljala, bi jo verjetno odpustil. Se ti zdi bistveno drugače, če na začetku projekta ne bi bila noseča, bi pa zanosila kasneje in sicer v takšnem času, da bi planirani datum poroda padel v kritični del projekta. Ob tem bi ti 4 mesece prikrivala nosečnost in te zavajala, da bo projekt izpeljala do konca?

Poudarek je na besedi ZAVAJALA. Če me delavec zavaja pred, med ali po projektu to pomeni da mi je lagal ergo dobi odpoved

Šimpanz ::

Kaj pa če ti zavajaš in lažeš delavcu (ne reci da se ti kaj takega še ni zgodilo) a si boš dal tudi ti odpoved.

imagodei ::

TESKAn je izjavil:

Kaj pa če je kontracepcija zatajila (niso 100%)?

O, FFS, no. ;(( Saj jaz ne pravim, da v nobenem primeru ne bi smela zanosit in da bi morala na splav, če je zanosila. Če je nosečnost planirana, potem je to seveda skrajno neodgovorno. Ampak ja, mogoče so jo posilili, pa je zato noseča - zaradi same nosečnosti je jaz ne pribijam na križ.

Jaz jo tle seciram zaradi načina, kako se je odločila hendlat to situacijo.

Jaz govorim o tem, da je zanosila v času X. Projekt se je začel v času Y. V času X1 (= X + 4 do 9 tednov) je ona skoraj zagotovo vedela za nosečnost. Za nosečnost pa je povedala v času X2 (= X + 17 do 19 tednov).

Pustimo za hip, ali se je trenutek X1 dogodil pred ali po Y (dasiravno ni fer iti v projekt vedoč, da ga ne boš mogel opravit), osredotočimo se na razliko med X1 in X2: razen če ni niti sence dvoma v tej bodoči mamici, da bo ves čas lahko opravljala svoje naloge; da bo že 1 teden po porodu na razpolago projektnemu teamu in da bo svoje obveze lahko opravila v zahtevanem času, je seveda skrajno neodgovorno, da z obveščanjem vodstva odlaša 13-15 tednov in s tem povzroča nepotrebne zaplete na projektu. Treba je poiskati nekoga, ki bo namesto nje delal v tistem času. Morda imajo ustrezno kvalitetni izvajalci v tistem času planiran dopust ali pa druge projekte. Vsak teden se pozna.

Ne morem se spomnit pametnega razloga, da človek na mestu, ki kani tudi v bodoče delati na podobnih projektih, ne bi stopil do vodje projekta in mu rekel: "Poslušaj, pri meni je nekaj prišlo vmes, neki osebni razlogi, ne morem govoriti o tem, ampak čez 6-7 mesecev ne bom več mogel biti zraven pri projektu. Povem ti v naprej, da boš lahko našel ustrezno zamenjavo, lahko se tudi jaz na polno angažiram v tej smeri."

Problem pa je, ko skupaj sodelujejo socialni invalidi, ki ne premorejo toliko čustvene inteligence, da bi pravočasno reševali situacije. Neprijetni situaciji se izogibajo, z vsakim tednom je potem še težje, razmišljaš, kaj si bodo drugi mislili o tebi - dokler pač že ni tako daleč, da niti vrečasta oblačila ne morejo več skriti trebuščka in je hočeš-nočeš treba povedat. Že star čebelji pregovor pravi, da je boljš prva zamera kot zadnja, ampak čustveno neinteligentni ljudje pač ne znajo izpeljat takšnih stvari pravočasno. Ko vendarle povedo, je ogenj v strehi, pa cel kup slabe volje in žolčnih proetcontra postov na forumih.
- Hoc est qui sumus -

Super Sonic ::

Ko vendarle povedo, je ogenj v strehi, pa cel kup slabe volje in žolčnih proetcontra postov na forumih.

Ne razumem poante tvojega razmišljanja. Žensko si spravil v absolutno obskurno situacijo, ko nam je, mislim, da vsem, povsem jasno, da je "tvoja" nosečka delala nekaj narobe in da bo izpadla Pujsa Pepa, tko ali drugače in s tem naredila škodo v podjetju. OK, ampak njen vzvod za to škodo ni nosečnost (poanta teme), ampak njena zloba.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

reeves ::

Šimpanz je izjavil:

Kaj pa če ti zavajaš in lažeš delavcu (ne reci da se ti kaj takega še ni zgodilo) a si boš dal tudi ti odpoved.

Kdor zavaja in laže si zasluži odpoved. In to krivdno odpoved. Pa še vesel naj bo, da ga podjetje ne toži za povračilo škode, ki jo je s tem napravil.
Pa naj bo to direktor, top stručko, čistilka ali pa jaz.
Seveda se mi je že zgodilo da so me nadrejeni zavajali in mi lagali. Sam pa tega ne delam.
Podpiram odkritosrčnost in se močno trudim, da so v moji ekipi ljudje z enakim mišljenjem (ampak še vseeno sem pripravljen na vojno);)

imagodei ::

Super Sonic je izjavil:

To ti pade v vodo takoj, ko vidiš primer, ko neko x zdravilo zbije ženskim kontracepcijskim tabletom zaščito do te mere, da ženska zanosi.

Ker ravno to se je zgodilo uspešni poslovni ženski, redkemu diamantu, ki ga je treba iskati z lučjo in ki po naključju sodeluje na pomembnem projektu.

Govorimo o konkretnem (dasiravno morda imaginarnem) primeru, ne kar na splošno. Na splošno sem tudi jaz prepričan, da v trenutni slovenski situaciji zakon mora ščititi zaposlene pred posegi v zasebnost in sankcionirat šikaniranje zaradi nosečnosti. Tudi ne govorim o tem, da bi konkretno žensko morali kazensko preganjat, sem pa mnenja, da je edino pravilno, če ima to dolgoročne negativne posledice na njeno kariero.

Super Sonic je izjavil:

Ali pa poči kondom med odnosom.

Ker "Morning-after" tabletke res ne poznamo?

Super Sonic je izjavil:

Ko je enkrat življenje ustvarjeno, rabiš precej, precej jajc, da greš v splav. Tko je rekla ta sodelavka, ki je prej vseskozi govorila, da je še premlada za otroka.

To je sicer res, ampak če pogledamo z druge strani: večina žensk, ki zanosi kljub kontracepciji, si podzavestno močno želi otroka. Kontracepcijo jemljejo neredno. Če poči kondom si potem marsikatera laže, češ, saj se itak ne bo prijelo. Tak odnos že kaže na to, kako zelo si kao ne želi otroka. Če želiš biti ziher, pojej "morning-after" tabletko, ane. Prav tako obstaja več layerjev zaščite. Ko si jaz nisem želel komplicirati življenja z otrokom, sem seksal s kondomom, čeprav je bilo moje dekle na tabletkah. Da bi odpovedalo oboje, je pa res skrajno neverjetno... 8-O
- Hoc est qui sumus -

Super Sonic ::

To je sicer res, ampak če pogledamo z druge strani: večina žensk, ki zanosi kljub kontracepciji, si podzavestno močno želi otroka. Kontracepcijo jemljejo neredno. Če poči kondom si potem marsikatera laže, češ, saj se itak ne bo prijelo. Tak odnos že kaže na to, kako zelo si kao ne želi otroka. Če želiš biti ziher, pojej "morning-after" tabletko, ane. Prav tako obstaja več layerjev zaščite. Ko si jaz nisem želel komplicirati življenja z otrokom, sem seksal s kondomom, čeprav je bilo moje dekle na tabletkah. Da bi odpovedalo oboje, je pa res skrajno neverjetno...


Ma ne, to je en kup predsodkov. Celo meni/nama se je zgodilo, da je šlo čez tabletke, pa si noben takrat ni želel posebej otroka, na, pa še dva sta prišla na enkrat. Enako tudi za to sodelavko - pri 19 letih si malo punc želi zanositve, sploh če je partner še čisto svež.

Ker ravno to se je zgodilo uspešni poslovni ženski, redkemu diamantu, ki ga je treba iskati z lučjo in ki po naključju sodeluje na pomembnem projektu.

Ja, kot že rečeno; dal si jo v obskurno situacijo in ja; imaš prav. Ampak poanta potem ni zanositev, ampak zloba ženske, da jih zajebe.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boj za pravice žensk v techu: Google noče razkriti plač svojih zaposlenih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5716873 (14000) xmetallic
»

Porodniška in s.p.

Oddelek: Loža
225892 (4558) Vikking
»

CSD in njegov najnovejši neoliberalistični prispevek družbi (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8721070 (19077) Invictus
»

Nagrade za žvižgače

Oddelek: Problemi človeštva
4714905 (13922) Datadog
»

Ženske, S.P. ter porodniška (je glupa država ali sestra?) (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
6620122 (5843) telexdell

Več podobnih tem