» »

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

BuisnessWeek Online - Visokofrekvenčno trgovanje (HFT) na borzah, ki smo mu na našeh straneh namenili obilico pozornosti, tudi zaradi panik, škode in prekupčevanja z napol javnimi informacijami, počasi izgublja zagon, ugotavlja Business Week. Vrhunec je HFT, ki je v resnici le drugo ime za premetavanje delnic z avtomatiziranimi algoritmi, ki v povprečju poizkušajo uganiti smer naslednjega premika in tako nekaj malega zaslužiti, dosegel med leti 2009-2010. Sedaj pa se trg počasi izravnava.

V letih 2006-2008 je HFT doživljal pravi bum, množično so ga posvajali vsi, ki v financah kaj pomenijo. Do leta 2009 so posli iz HFT predstavljali dve tretjini vsega prometa na ameriških borzah. Dnevno so kupili in prodali več kot tri milijarde delnic. Lani pa je bila ta številka pol manjša. Znižali so se tudi dobički, ki so za celotno branžo HFT leta 2009 dosegali pet milijard dolarjev, lani pa le še dobro milijardo. Krči se tud število podjetij, ki se s tem ukvarjajo, preostali pa pravijo, da delajo več, kot kdajkoli prej, a so zaslužki čedalje bolj uborni. Kaj se dogaja?

Razlogov za spuščanja zraka iz še enega balona je več. Po eni strani so se ljudje HFT malo ustrašili. Spomnimo se na bliskovit padec iz leta 2010, ko so 6. maja delnice v ZDA v povprečju izgubile devet odstotkov v vsega nekaj minutah. Panično razprodajo so povzročili algoritmi za HFT, ki niso pravilno reagirali na ogromno prodajno naročilo (takšna je uradna razlaga). Borze so tedaj uvedle varovalke, ki so omejili največji kratkotrajni nihaj cene, in zdelo se je, da je vse pod nadzorom. Afera Knightmare je podjetju Knight Capital povzročila pol milijarde dolarjev škode, ko so na borzo po malomarnosti priključili testni program namesto pravega. V pol ure so zapravili podjetje. Sedaj lupino podjetja, ki mu je kapital opisana napaka dodobra izpodjedla, kupuje Getco, ki ima svoje težave, med njimi 90-odstotni padec dobička.

Tehnologija je zatajila še nekajkrat, kar najbolj previdne navdaja s strahom pred HFT. Potem je tu še splošno vzdušje na borzi, ki je odgnalo večino nepoučenih vlagateljev. Resda se borze v tem letu dvigujejo, a spomini na rane iz let 2008-2012 so še precej živi. HFT so v veliki meri strigli navadne vlagatelje in ko teh ni več tako veliko, se zgodita dve strani. Pojavi se medvedji trg in borze drsijo navzdol, kar načeloma ni tako velik problem za HFT, saj algoritmi kratke prodaje (short selling) obvladajo enako dobro kot dolge. Problem pa je, da začne zmanjkovati likvidnosti, kar zmanjša učinkovitost visokofrekvenčnega premikanja ogromnih količin vrednostnih papirjev. Poleg tega pa ostajajo le še igralci s HFT, ki tekmujejo drug proti drugem. Tehnologijo imajo vsi najboljšo mogočo, kolokacije in povezave so omejene s fizikalnimi zakoni, pamet in algoritmi pa tudi hitro konvergirajo. V taki tekmi pa ne more nihče zmagati. Borza dolgoročno res ni igra z ničelno vsoto (delnice naj bi v teoriji sledile ekspanziji gospodarstva), kratkoročno pa je celo igra z negativno vsoto zaradi provizij.

Nenazadnje so tu še SEC (regulator ameriškega trga vrednostnih papirjev) in regulatorji v drugih državah, ki čedalje bolj bdijo nad HFT. SEC je ustanovil Midas (Market Information Data Analytics System), ki omogoča pregledovanje trgovanja milisekundo po milisekundo, če se pojavijo kakršnikoli indici o čudnem dogajanju, kamor sodijo zlasti tržne manipulacije. V EU prihaja davek na finančne transakcije, podobne ideje o obdavčitvi terminskih pogodb in kreditnih izmenjav so tudi v ZDA. Govori se celo o 0,03-odstotnem davku na borzne posle v ZDA, kar je za običajne vlagatelje neopazno, HFT pa to učinkovito ubije.

Vse to razlaga, zakaj je HFT prišel v zrelo fazo. Ostali bodo le največji ponudniki z najboljšo opremo, ki ne bodo mogli več služiti denarja na lahek način, ampak s trdim delom - kar razvijanje algoritmov, analize in postavljanje sistemov vsekakor so.

23 komentarjev

Mufasa ::

Super napisano.
"Es ist nicht genug, zu wissen, man muss auch anwenden;
es ist nicht genug, zu wollen, man muss auch tun."
- Johann Wolfgang von Goethe

Pegaz ::

Zelo pametni ljudje, ki so hkrati programerji, matematiki in finančniki razvijajo take algoritme, delajo pa 80-100h na teden. To ni lahko delo, kot nekateri radi napišejo. Samo top ljudje lahko pridejo v to industrijo, plačani so seveda temu primerno.

terryww ::

konvergijo -> konvergirajo
HFT se bo enostavno selil na druge trge, ki ne bo obdavčeno kot je recimo valutno trgovanje. Kljub regulaciji pa je zadeva bolj kot ne za okras kot poroča @nanexllc.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

fosil ::

Pegaz je izjavil:

Zelo pametni ljudje, ki so hkrati programerji, matematiki in finančniki razvijajo take algoritme, delajo pa 80-100h na teden. To ni lahko delo, kot nekateri radi napišejo. Samo top ljudje lahko pridejo v to industrijo, plačani so seveda temu primerno.

Saj to je pa še dodatna žalostna stvar pri tem.
Namesto da bi ti ljudje delali kaj produktivnega v kakšni panogi, ki dejansko kaj ustvaja, se ukvarjajo z mešanjem megle.
Tako je!

KorTik ::

Zakaj mesanje megle?

BlueKnight ::

Zmanjšujejo profit LFT (niskofrekvenčnim trgovcem) - bolj počasnim mešalcem megle. Če je to slabo ali dobro pa ne bi mogel reči :P
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

puter ::

Profit v vsakem primeru se nekomu zmanša na račun tistih, ki ga ustvarijo. To je izhodišče trgovanja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: puter ()

Utk ::

KorTik je izjavil:

Zakaj mesanje megle?

Kako se bi pa temu lahko drugače reklo? Nič koristnega ne delajo. Zaradi njihovega dela ni noben več sit, noben avto več ni narejen, nihče več ni ostrižen ali zmasiran.

Lonsarg ::

V koncni fazi se vse poenostavi na to:

Dolgorocni vlagatelji so tisti, ki z svojim denarjem v podjetja, ki imajo prihodnost dodajo denar in to je seveda dobro za gospodarstvo.

Kratkorocni vlagatelji pa tem dejanskim vlagateljem vzemajo dobicek in torej ne delajo prav nic kpristnega za gospodarstvo, v bistvu delajo skodo, ker slabsajo pogoje za dejanske vlagatelje.

Cisto simpl rly... Resitev je preprosta, omejiti interval prodaje delnic na enkrat na dan! Tako ne bo nobene prednosti vec v hitrem pridobivanju informacij, glede nakula delnic bo tako odlocala zgolj strategija vlagateljev, ker bodo sam enkrat na dan kupili/prodali delnice.

terryww ::

@azgard
ne bluzit. ni junaka, ki bi vstopil na borzo za dobrobit podjetja. al si kje opazil kak sklad tipa "donos -20% v naslednjem letu, bomo pa s tem ful pomagali podjetjem x,y. vlagatelji vabljeni". vsak vstop na borzo je špekulativne narave. dolgoročni vlagatelji špekulirajo na podlagi fundamentalnih in tehničnih analiz, hft je pač bolj matematično obarvan in pride bolj do izraza kaj je pravzaprav cilj igre, ne glede na frekvenco na kateri vlagaš.
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

FireSnake ::

Lonsarg je izjavil:


Cisto simpl rly... Resitev je preprosta, omejiti interval prodaje delnic na enkrat na dan!


Meni se zdi tisti 0,03% davek boljša rešitev.
Če z mešanjem dreka nekaj zaslužijo, naj še davek plačajo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Glugy ::

Sej je prov da se umirja. Glej če se ne spusti manjših igralcev zravn se vsak sistem podre. Simple as that.

alexa-lol ::

Naj SEC naredi omejitev, da moraš delnico držati najmanj 24 ur pa bo zadeva rešena. Če resno misliš kupiti delnico to ne bi smel biti problem. Dejansko je kupovanje delnic za 1 dan, 1 teden, 1 mesec samo špekulacija in ne prispeva k ničemer razen dobičku špekulantov.

Lonsarg ::

terryww je izjavil:

@azgard
ne bluzit. ni junaka, ki bi vstopil na borzo za dobrobit podjetja. al si kje opazil kak sklad tipa "donos -20% v naslednjem letu, bomo pa s tem ful pomagali podjetjem x,y. vlagatelji vabljeni". vsak vstop na borzo je špekulativne narave. dolgoročni vlagatelji špekulirajo na podlagi fundamentalnih in tehničnih analiz, hft je pač bolj matematično obarvan in pride bolj do izraza kaj je pravzaprav cilj igre, ne glede na frekvenco na kateri vlagaš.


Nikjer nisem rekel, da je njegov NAMEN delanje koristi. Je pa to posledica dobrega špekulanta, ker dobro podjetje dobi denar. Tako kot namen kateregakoli delavca ni delo samo po sebi, ampak zaslužek.

In kot si rekel, dolgoročni vlagatelji naredijo dobre analize trgov in na podlagi tega špekulirajo, kirim trgom bo šlo dobro in torej dobri trgi/podjetja dobijo denar in gospodarstvo šiba, torej vsekakor so dolgoročni špekulanti BISTO zdravega kapitalizma, brez njih niti slučajno to ne špila.

Edini namen bolj kratkoročnih vlagateljev pa je, da vrednost delnic naredijo bolj zvezne, koliko je to koristno bi se dalo debatirat, do neke mere ja. Vsekakor pa ultra-kratkoročni traderji niso potrebni za tako zveznost, so "navadni" kratkoročni zadosti.

Ampak jaz nebi samo HFT omejil/ukinil, tudi nasploh kratkoročno trejdanje bi do te mere, da se ohrani samo približna zveznost, torej enkrat na dan recimo, z tem ukiniš tudi trejdanje z informacijami, ker v enem dnevu pride že do vseh.

Z pravim davkom na trejdanje delnic se v bistvu da ravno to naredit, ker višina davka določa pri kateri frkvenci je zadeva še profitabilna, v primeru večje nestabilnosti bi tako tudi večje frkvence še vedno bile profitabilne, torej ja, davek na transakcije delnic je zelo fajn rešitev, upam da gre skozi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

Pegaz ::

Social benefits of high frequency trading

HFT ne deluje v svojem svetu, povpraševanje in ponudba po vrednostnih papirjih pride od zunaj, od "real playerjev" aka firm, bank, skladov, zavarovalnic itd. HFT cel kup podatkov analizira, popravi cene, povečuje likvidnost. Na tej dodani vrednosti Wall Street služi. Ti "real playerji" se ne bi odločili za transakcije, če se jim ne bi splačalo. Adam Smith.

Hec je pa v tem, da take regulacije in 0,03% obdavčitve ne ostanejo na tistem lokalnem nivoju Wall Streeta. Finančni trgi so povezati, skozi mrežo na koncu prideš, da mora, zaradi nekih strahov in nerazumevanja politikov, neka babica, ki varčuje za upokojitev, delat 3 leta več kot sicer.

alexa-lol ::

No sj v teh social benefit je problem. Če bi cena delnice odražala performance podjetja potem ne bi rabili nobenega HFT, če pa ne pa ne vidim nekega social benefita - to da ima podjetje precenjeno vrednost v povprečju nobenemu ne koristi.

Kot da bi rekli da visoke cene stanovanj v Ljubljani komu dejansko koristijo - koristijo tistim, ki so jih kupili po Jazbinškovem zakonu, ne pa mladim družinam - tko da v povprečju ne koristijo.

Pegaz ::

Na regulacijo cen stanovanj je bilo narejeno dosti researcha. Vladno omejevanje cen je zmer vodilo v ali še višje cene ali pa v zanemarjena stanovanja zaradi tega, ker je povpraševanje preveliko in jih lastnikom ni treba vzdrževat.

Priporočam knjigo Economic Facts and Fallacies, obstaja tudi audio book verzija.

Daedalus ::

HFT ne deluje v svojem svetu, povpraševanje in ponudba po vrednostnih papirjih pride od zunaj, od "real playerjev" aka firm, bank, skladov, zavarovalnic itd. HFT cel kup podatkov analizira, popravi cene, povečuje likvidnost. Na tej dodani vrednosti Wall Street služi. Ti "real playerji" se ne bi odločili za transakcije, če se jim ne bi splačalo. Adam Smith.


Podatki, navadeni v novici, kažejo drugo sliko. HFT trejderji so zownali trgovanje na borzi do te mere, da se vsi ostali umikajo. Kar pomeni manj posla za HFT trejderje. V bistvu so sesuli lasten vir zaslužka... Plus HFT potrebuje volatilnost, ker se edino na tak način da služiti z razlikami v cenah. Tole zgleda bolj kot precej škodljivo špekuliranje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

zaj_tam ::

Dvomim da se kdo umika. Ponudba in povpraševanje so zdaj pač tolko izravnani, da HFT nima od kod vlečt profita. Neka kristalna krogla pa imho ti algoti nikoli niso bli.


A lahko kdo posta kak resn vir s konkretnimi dejstvi o algo trgovanju?

Daedalus ::

Tule se precej na dolgo in široko razlaga, zakaj HFT faila.

Za konkretna dejstva pa wiki na to temo. Bo dosti za začetek.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

mihamedo ::

to je vse neko navidezno bogatenje denarja, ki realno nima take vrednosti, kot jo dobi in zaradi tega posledično propadajo podjetja brez katerih bo prej ali slej huda revščina tudi v sloveniji.. vse skupaj gre v kurac upam samo da se bo čim prej podrlo...
-AMD phenom 955be @4.0ghz--
- 4x4gb ocz vengeance 8.8.3.7@2000--
-revodrive x2 220gb-2x spinpoint f3 500gb

nekikr ::

Ne želi si prehitro tega. Ko bo končno prišla ta kriza in nekaj let pozneje tudi v Slovenijo, potem bomo šele spoznali kaj je revščina. Tista prava. Ne ta, da imaš samo za tri kavice dnevno in dve škatlici cigaret.

BaToCarx ::

Mene pa zanima zakaj borze ne delajo 24/7? Vsaj te velike.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aretirali vohuna zaradi suma priprave hekerskega napada na borzo

Oddelek: Novice / Varnost
106868 (4539) Markoff
»

Temni bazeni likvidnosti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
147669 (3622) Jst
»

Visokofrekvenčno trgovanje počasi jenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
237719 (5363) BaToCarx
»

Vdor v Twitter in lažna vest povzročila paniko na borzi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5014460 (10715) nekikr

Več podobnih tem